środa, 22 kwietnia 2015

Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo - koperkowym. Na uroczysty obiad lub wykwintną kolację!


























Zbliża się weekend. Według prognoz ma być ciepło i słonecznie. Mam więc dziś dla Was coś eleganckiego. Coś na uroczysty obiad lub wykwintną kolację, być może nawet w plenerze, jeśli jest taka możliwość.
Pozostając w temacie grzybów przygotowałam polędwiczkę z sosem grzybowo - koperkowym.

Grzyby są leśne, konkretnie podgrzybki i z leśnych sos wyjdzie najlepszy. Suszone grzyby na noc zalewamy wodą i ta woda zostaje użyta do sosu. Znaczenie tej wody jest kluczowe. Jeśli używamy pieczarek, już tej wody nie mamy, a to mocno odbije się na smaku.
Do sosu dodany jest koperek, który nadaje świeżości i 12 % śmietana. Pojawią się pewnie pytania, czy można użyć jogurtu greckiego? Jogurt grecki ma 10 % tłuszczu. Różnica 2 %. Czy to dużo ? To ilość śladowa, od której nie utyjecie. Jogurt sprawi, że sos będzie lekko kwaskowaty, a tego chcemy uniknąć. Poza tym jogurt zupełnie inaczej zachowuje się dodany do ciepłej potrawy niż śmietana (jest duże ryzyko, że się zważy). Dodajemy więc śmietanę. Od łyżki śmietany na sos dla 4 osób nikt jeszcze nie utył.
Polędwiczka jest na rauszu, ponieważ została zamarynowana w alkoholu. Alkohol to stary jak świat sposób zmiękczania mięsa. Mięsko jest wtedy kruche, soczyste i delikatne.
Tylko uwaga. Jeśli masz w domu jakieś wino, które Ci nie smakuje, nie dodawaj go do gotowania. Wiele osób tak robi, ale jeśli wino jest niedobre to i potrawa z jego dodatkiem będzie niesmaczna. 
Jakość składników = smak potrawy.

PS: Polędwiczki podałam z kluseczkami śląskimi i maślanymi warzywami ze zmielonymi płatkami jaglanymi zamiast bułeczki.
Jeśli zostanie Wam sos, polecam dodać go do tagliatelle. Pycha :)

Kaloryczność:
Łyżka sosu grzybowo - koperkowego ma ok. 15 kcal 
Jeden kawałek polędwiczki o wadze ok. 20 gramów ma ok. 25 kcal 
Jedna kluseczka śląska o wadze ok. 20 gramów ma ok. 25 kcal


Przepis na sos grzybowo - koperkowy dla 4 osób
* 1,5 szklanki suszonych grzybów
* 2 szklanki wody
* 2 łyżeczki mąki orkiszowej
* czubata łyżka śmietany 12 % 
* łyżeczka klarowanego masła
* pół cebuli
* sól 
* pieprz (odrobina)

1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc (nie wylewamy wody z moczenia!). Namoczone grzyby kroimy w małe kawałki.


2. W wysokim naczyniu (patelni) rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a jak się zeszkli - pokrojone grzyby. Smażymy 2-3 minuty.
3. Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy, po czym stopniowo wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby. Wodę dolewamy do momentu, aż sos osiągnie aksamitną, dość gęstą konsystencję. Gotujemy 2-3 minuty. 
4. Sos doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Śmietanę hartujemy odrobiną sosu i wlewamy do reszty. Całość mieszamy z koperkiem. 





























Przepis na polędwiczkę dla 4 osób:
* jedna polędwiczka wieprzowa
* sól
* biały pieprz 
* whishy (ok. 5 łyżek) lub białe półwytrawne lub wytrawne wino
* łyżeczka klarowanego masła

1. Polędwiczkę kroimy w talarki, solimy, nacieramy białym pieprzem i skrapiamy whishy. 
Odstawiamy na godzinę. Po 30 minutach przewracamy polędwiczki na drugą stronę. 


2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, smażymy polędwiczki po 1 minucie z każdej strony.
Podsmażone polędwiczki podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i jak woda zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na ok. 5 minut. 



Gotowe polędwiczki polewamy sosem.



95 komentarzy:

  1. Małgosiu, ja jak zwykle robiłam polędwiczki to wychodziły mi twarde takie. Ty w przepisie podajesz by smażyć je po minucie i odstawić....Czy one wyjdą mięciutkie?
    Czy moje były twarde, bo za długo smazyłam/dusiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jak przesmażysz to wyjdą twarde.
      No i tu ta marynata w alkoholu dużo daje.

      Usuń
  2. Małgosiu, a kluseczki jak zrobić? gdzie przepis?
    A te płatki jaglane to zrobiłaś tak jak bułkę tartą na masełku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Przepis na kluski chcecie ? To klasyka ;)

      Usuń
    2. Chcemy :-)

      Usuń
    3. oj tak Gosiu...poproszę przepis na kluseczki :) Zawsze to od Ciebie kluseczki :)

      Usuń
    4. chcemy, chcemy - przepis na Twoje kluseczki!!! to czekamy :)

      Usuń
    5. Pewnie, raz zrobilam i guma :-(

      Usuń
  3. OMG! Rozpieszczasz tą swoją rodzinkę :) tylko pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgoniu:)) Właśnie czytam Twoje przepisy na koktajle. Uwielbiam je z maślanką, albo z sokiem pomarańczowym. Czy taki koktajl mozna wypić po zajęciach fitnes na kolację? Z dodatkiem otrębów i banana i natki?

    I mam jeszcze jedno pytanko. W Biedronce są takie soki wyciskane w dużych 5 czy 3 litrowych kartonach. Takie w worku z kranikiem. Są jabłkowe, brzoskwiniowo-jabłkowe i jakieś z miętą. Czy warto takie soki kupić? Maja 14 dniowy okres ważności, są z przecierów i są pasteryzowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - Tak.
      2- Są ok. Jeśli nie masz sokowirówki są świetną alternatywą.

      Usuń
    2. Dziekuję:))
      No to już mam zadanie dla męża na dzisiaj:)) przytarga ten sok....:))

      Usuń
    3. Gosiu właśnie, popijam codziennie twoj koktail z pietruszki z bananem i sokiem jablkowym pol na pol z woda rozcienczony. Porcja podwojna (wspolnie z mezem pijemy) pietruszki, jeden banan i sok. Jak dodam otreby zeby zmniejszyc cukry z banana to bedzie ok przy insulinoodpornosci ??? Dodam, że wypijam go codziennie a 4 razy w tygodniu po silowni na pozna kolacje. Zamienic pozycjami z serkiem wiejskim z drugiego sniadania ??? Bardzo bym nie chciala bo idealnie mnie zapycha

      Usuń
    4. Tak. Dodawaj czubatą łyżkę na jeden koktajl.
      Zamień go jednak z drugim śniadaniem lub co najmniej z podwieczorkiem.

      Usuń
    5. Dzieki Gosiu jeszcze jedno czy moge uzywac ten preparat przy wysilku tylkow dni treningowe ???? Biore glucopharze 750 na noc. ale potrzebuje wspomagania trening silowy z cardio mnie wykancza ok 1,5 godziny. w dni biegowe tylko ok godziny. Przyjmowalabym polowe dawki w trakcie treningu i 40 minut przed.

      Dzieki, ze ci sie chce odpowiadac na pytania :)

      - Błyskawicznie uzupełnia energię
      - Węglowodany o różnych łańcuchach
      - Odnawia glikogen

      CARBSfd to preparat węglowodanowy zawierający maltodekstryny o różnej długości łańcucha oraz najwyższej jakości glukozę. Składniki preparatu są tak dobrane by zapewnić szybki dopływ energii do komórek mięśniowych, umożliwić kontynuację wysiłku, odsunąć w czasie objawy zmęczenia i przyspieszyć regenerację po zakończeniu aktywności fizycznej.

      Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym, nie wymaga trawienia i wchłania się błyskawicznie z przewodu pokarmowego, dlatego zaleca się jej przyjmowanie w porze około wysiłkowej. Podawana jednak w dużych dawkach, może zalegać na żołądku powodując dyskomfort, stąd też spożywanie hipertonicznych napojów opartych jedynie o ten cukier prosty nie jest najlepszym pomysłem.

      Skład:
      kompleks węglowodanów,aromat i smak identyczny z naturalnym, acesulfam k.

      Usuń
  5. Masz racje Małgosiu co do dodawania jogurtu zamiast smietany. Ja właśnie tak zepsułam mój sos z pomidorów i papryki z dodatkiem fasolki szparagowej do pulpecików,. Nie dość ze sie zważył to był kwaśny w smaku. No i wylałam po odcedzeniu warzyw;((Nie dało sie go zjeść;p

    Jaką śmietanę dodajesz do sosów? Kwaśna, słodką? Możesz polecić jakąs firmę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Nie ma co się bać łyżki śmietany. Nawet jakby to miała być 30 %. Mleko kokosowe ile ma tłuszczu a jakoś nikt go się nie boi.
      Ja używam Łowicza.

      Usuń
    2. ale słodka czy kwaśna taka homogenizowana?

      Usuń
    3. A co z resztą smietany robisz?

      Usuń
    4. Tylko co z resztą smietany mam zrobić? Jestem sama i trudno ją zuzyc ........

      Usuń
    5. Porządny jogurt grecki się nie warzy, tylko trzeba go tak jak śmietanę zahartować, no i nie może to być jogurt 0%. Podobnie jakby dać kwaśnej śmietany. Ale nie do każdej potrawy ten smak pasuje, do takiego sosu to zdecydowanie tylko słodka śmietana!

      PS. A waży to się na wadze, w sosie jogurt może się zwarzyć (od "waru" czyli gorącego). :)

      Usuń
  6. Gosiu, czy ten przepis pojawi się w indywidualnych dietach? Proooszę :) (za niedługo zamawiam kontynuację)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, a czy zamiast polędwiczki może być klasyczny kurczak? Będzie pasowało? Tak sobie wymyśliłam makaron z kurczakiem w sosie grzybowym z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, czy będzie jakiś post dodawaniu do żywności estrogenów i o wpływie tego na nasze zdrowie?
    Słyszałam ze nawet skrapiają tym hormonem warzywa marketowe?
    Nie mam możliwości by kupować gdzie indziej.........rynek czynny w godzinach mojej pracy, ale i tam sprzedawcy maja warzywa z tzw. giełdy czyli niewiadomego pochodzenia.
    Gdzie kupować w takim razie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za alkoholem i nie bardzo miałabym co zrobić z resztą jest jakiś inny sposób na zmiękczenie polędwiczek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy odpisuje Pani na e-maile bo napisałam 17 kwietnia i nie mam odpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisuję ale z opóźnieniem ponieważ maili przychodzi bardzo dużo i nawarstwia się.

      Usuń
  11. Małgosiu jakiś czas temu pojawiła się w komentarzach prośba o przepis na zupę pieczarkową. jeżeli nie był nigdzie podany to ponawiam prośbę jeżeli się już pojawił poprszę o podpowiedź gdzie go szukać
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu moze o mi podpowiesz. Na 19 dzis ide na basen. bede pływac jakas godzine, zanim wyjde i sie ogarne bedzie 20.30. co najlepiej zabrac ze soba do zjedzenia. juz jako kolacja ale do zjedzenia na miejscu bo zanim dojade do domy bedzie 22

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banana zjedz od razu a w domu kolację.

      Usuń
    2. czyli banana po plywaniu a w domu moge sie napic zupki krem z pomidorow?

      Usuń
    3. Zupa po treningu nie bardzo. Coś białkowego.

      Usuń
  13. Witam!!
    Małgosi czy do tej marynaty można użyć czystej wódki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. A jakiś inny sos pasuje do polędwiczek?
    Moja córka nie je grzybów, bo nie lubi:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dziale obiady masz sos curry. Będzie fajnie pasował.

      Usuń
    2. hehehe za to curry mąz nie znosi:)) jestem zmuszona chyba do zrobienia dwóch sosów;pp

      Usuń
    3. Ja często robię z musztardą, miodem i odrobiną śmietany, ale trzeba być miłośnikiem takiego smaku słodko-gorczycowego :)

      Usuń
  15. Gosiu mam pytanie o zakwas.. Czy woda która dolewamy codziennie ma być letnia z kranu prosto? Jakiś czas temu próbowałam zrobić zakwas z mąki gryczanej, może pamiętasz.. Niestety chleb wyszedł nie fajny.. taki ciężki, zbity, jak kamyk. Miałam wrażenie ze ten zakwas nie pracował w trakcie tworzenia go. I wlasnie doszłam do wniosku ze może to przez to ze wodę dawałam przegotowaną..

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu,mam pytanie.Odchudzam się 3 miesiące i od tego czasu schudłam 15 kg.Od miesiąca waga stoi w miejscu.Zastanawiam się dlaczego? Jem 1400 kcal na dzień,ćwiczę na hula hop,chociaż porzuciłam ćwiczenia cardio na pewien czas( od przyszłego tygodnia będę mogła jeździć na rowerze.Z powodu chorej nogi nie mogłam).Może to ma wpływ? Albo za mało się ruszam? Jak myślisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakie miałaś CPM jak zaczynałaś ?

      Usuń
    2. Przed odchudzaniem 2032 kcal z tego co o liczyłam,a teraz moje CPM to 1867 kcal...Wydaje mi się,że rozregulowałam sobie metabolizm,chociaż nie liczyłam ile jem kalorii..po prostu waga spadała zaskakująco szybko i nie zawracałam sobie tym głowy.Przed dietą naprawdę opychałam się okropnie słodyczami i smieciowym jedzeniem,więc pewnie spowolniłam ten metabolizm.Co mogę zrobić,żeby waga znów spadała? Odniosłam wrażenie,że jak przejade się na rowerze godzinkę,to chudnę.Ale sama nie wiem...Już jestem zniechęcona,ten zastój wagi mnie depymuje...

      Usuń
    3. Dokładnie. Przeczytaj mój tekst : Im mniej zjesz tym bardziej utyjesz.

      Usuń
  17. Sos grzybowy własnej roboty - idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, wybacz proszę, ale nie mogę się powstrzymać.

    Odezwa do Anonimowych:

    Anonimowi, bardzo proszę zapytajcie jeszcze Małgosię, czy można dodać: koniaku, armaniaku, brandy, ginu, grappy, starki, bourbona, tequili, albo wina.

    Małgosiu, korzystając z okazji po raz kolejny gratuluję Ci pasji, bloga, pomysłów i cierpliwości do nas! Serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I koniecznie co zrobić z resztą śmietany, co zamiast grzybów do sosu grzybowego iitp.iitp.itd. Nawet kiedyś ktoś pytał co do tahini zamiast sezamu :D I nie chodzi mi o hejtowanie, ale czasem się zastanawiam czy niektórzy ludzie choć troszeczkę myślą ;)

      Usuń
  19. Ja grzyby mrożę czy mogą być takie też

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam sosy grzybowe, a polędwiczka też musi być palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, słodze herbatę 1 łyżeczka cukru czy mogę zastąpić ten cukier stewia w postaci slodzika ? Czy stewie można spożywać cały czas bez ograniczen ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić. Bez ograniczeń nie, ponieważ lepiej odzwyczajać się od słodkiego smaku.

      Usuń
  22. Małgosiu chcialam zapytać jak to jesy z tymi spadkami glukozy czy jesli czuje glod co trzy godziny bo tak przyzwyczailam juz swój organizm to znaczy ze poziom glukozy spadl i powinnam juz cos zjesc bo inaczej chec na slodycze wzrośnie czy to tylko sygnal ze sciany zoladka sie obkurczaja i ośrodek glodu daje o sobie znać a z posilkiem mozna poczekac jeszcze godzine?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Głód oznacza spadek poziomu glukozy. I jeśli jesz batona to poziom glukozy szybko wzrośnie i szybko spadnie sprawiając że znów czujesz głód.

      Usuń
  23. A czy na redukcji smażenie jajecznicy na niewielkiej ilości masła jest zdrowe? Lepiej na mleku?

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu czytałam ostatnio same superlatywy odnośnie piperine, czy rzeczywiście ułatwia pozbycie się niechcianego tłuszczyku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako wspomagacz tak. Jeśli jednak nie będzie za tym szła zmiana diety to nie liczyłabym na spektakularne efekty.

      Usuń
    2. a myślisz ze zielony jęczmień działa podobnie? ze zmianą diety i trybu życia?

      Usuń
    3. tak,
      nic w pojedynkę cudów nie zdziała

      Usuń
  25. Czy taka marynata dozwolona jest w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ ten alkohol w procesie obróbki wyparuje. A chodzi o zmiękczenie mięsa.

      Usuń
  26. Pani Gosiu, mogłaby mi pani podpowiedzieć jestem maturzystką odżywiam się zdrowo ale piję kawę jedną dziennie czy teraz tydzień przed maturą powinnam odstawić żeby nie wypłukiwała magnezu czy jedna nic nie szkodzić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zostać kawa ale jedz produkty bogate w magnez

      Usuń
  27. ok dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Małgosiu czy jest szansa na wpis dotyczący potraw z grilla przed majowym weekendem? Co jeść, jak jeść i jak to połączyć z dietą (czy się w ogóle da)?

    OdpowiedzUsuń
  29. Wiem, że tego nie popierasz Gosiu ale jak biegam rano na czczo ok 6 km 35 min to moje śniadanie może być troszeczkę większe? (dzisiaj zjadłam dwa placki z mąki gryczanej z kakoa i do tego jeszcze duży jogurt naturalny, mocno przejedzona nie byłam ale wyrzuty się pojawiły :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może ktoś inny podpowie ???

      Usuń
  30. dziewczyno ty to jestes skarb , nawet nie wiesz jak duzo robisz dla innych, jak ty znajdujesz czas zeby jeszcze na maile odpisywac,wszystko to dobro wroci do ciebie jak bumerang pozdrawiam ciebie i rodzinke ( rodzinka bardzo wyrozumiala)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pani Małgosiu danie wygląda przepysznie. Z jaką surówką można podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu to danie było strzałem w dziesiątkę!!! Podałam na elegancką kolację razem z mizerią. Wszystkim smakowało. Dziękuję, pozdrawiam monika

      Usuń
  32. Witaj Malgosiu, pomóż mi proszę ze znalezieniem zamiennika dla alkoholu w tym przepisue...rozumiem że wyparuje ale nie może zostać nawet jego smak. Uda się coś zaproponować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiń go całkiem i zamarynuj mięso w przyprawach.

      Usuń
  33. Witam
    Czy polędwiczki można zrobić wcześniej a potem odgrzać (chodzi mi o to żeby nie były twarde).

    OdpowiedzUsuń
  34. A czy czerwone wino tez moze byc ? Akurat mam otwarte to bym nowego nie zaczynala specjalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Można przepis na kluseczki dla 4 osób?
    😊

    OdpowiedzUsuń
  36. jeśli zrobię polędwiczki w piątek wieczorem a podam gościom w sobotę, to czy przy odgrzewaniu stwardnieją? :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy schab się do tego nadaje? Jak na złość nigdzie nie mogłam znaleźć dziś polędwiczki.

    OdpowiedzUsuń
  38. Cześć Małgosiu,
    mam pytanie. Jak robię polędwiczki, po wrzuceniu na pataelni wydziela sie z nich woda. Pytanie czy czas minuty liczę od włożenia mięsa na patelnię, czy po odparowaniu wody (smażenie)?
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia a w zasadzie problem mięsa. Czy kupiłaś polędwiczkę paczkowaną? Jeśli tak to została ostrzyknięta czymś co przedłuża trwałość i to coś wycieka. Z mięsa świeżego nie wycieka woda.

      Usuń