poniedziałek, 11 maja 2015

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym




Czy gołąbki zawsze muszą być z mięsem i ryżem ? I w sosie pomidorowym ?
Dziś pokażę, że wcale tak być nie musi i że z kaszą gryczaną i grzybami są naprawdę świetne. Do tego sos pieczarkowy muśnięty słodką śmietanką z cebulką i świeżym koperkiem.
Ja zrobiłam jeszcze ze "starej kapusty", ponieważ bałam się, że młoda jest jeszcze zbyt delikatna i może się rozlecieć. Myślę że za około tydzień, dwa spokojnie będzie można zrobić z młodą.
Wielokrotnie pytaliście o sos pieczarkowy. Dziś podaję na niego przepis.
Spróbujcie tych gołąbków. Jeśli tak jak ja lubicie kasze gryczaną, na pewno Wam zasmakują.
Podając je na obiad nie gotuję już ani ziemniaków, ani ryżu, kaszy etc. Podaję je tylko z sałatką.
Zachęcam do wypróbowania.

Osobom przywiązanym do tradycji polecam gołąbki z indykiem w sosie pomidorowym, ale w wersji fit (klik)  , natomiast lubiącym eksperymenty wegetariańskie gołąbki z soczewicą (klik).

Kaloryczność:
Jeden gołąbek o wadze ok. 130 g ma ok. 90 kcal

Składniki:
* 300 gramów kaszy gryczanej
* główka kapusty
* jedna duża cebula
* garść suszonych grzybów 
* sól, czarny pieprz
* łyżka oleju lub klarowanego masła (ja użyłam klarowanego masła)

1. Grzyby zalewamy 300 ml wody. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin. 
UWAGA ! Nie wylewamy wody, w której się moczyły !
1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 10 minut licząc od zagotowania. Wyłączamy, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut nie odkrywając pokrywki. 
2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone grzyby. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. 
3. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i studzimy. Nie wylewamy wody, w której się gotowała. 
4. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki". 
5. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim. Zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta (do zakrycia) i przykrywamy np. talerzem aby zrobić obciążenie. Gołąbki gotujemy 40 minut na bardzo małym ogniu, licząc od zagotowania wody.


Składniki na sos:
* pół cebuli
* 10 pieczarek
* łyżka klarowanego masła
* czubata łyżka mąki orkiszowej (typ. do 700)
* 250 ml wody w której moczyły się grzyby
* łyżka słodkiej śmietany 12 %
*  koper, sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia aby odparować wodę. 
2. Na patelnię dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy, po czym wlewamy wodę z grzybów i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy 3-4 minuty po czym wyłączamy, zaklepujemy śmietaną, dodajemy koper i doprawiamy do smaku.


83 komentarze:

  1. Pani Małgosiu, czy takie gołąbki można mrozić? próbowała już Pani może? Pytam, bo zrobiłabym więcej za jednym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu, kiedyś wysłuchałam mądrego kucharza, który powiedział abyśmy nie bały się i wysypały z woreczka kaszę do garnka i dolewając wodę ją gotowały /tradycyjny sposób to ugotować kaszę a wodę odlać wraz z cały dobrodziejstwem po ugotowaniu/ i powie, że taki nowy sposób to rewelacja, dobra kasza i zachowane całe dobrodziejstwo. Rewelacją jest najpierw podsmażyć cebulkę do niej wrzucić kaszę trochę podprażyć i podlewać wodą aż będzie gotowa. Polecam

      Usuń
  2. Patent z okrywaniem kocem garnka z kaszą lub ryżem znam jeszcze z dzieciństwa, bo tak robiła moja mama:)))
    Małgosiu, a z jaką surówka/sałatka pasują te gołąbki?
    Z czym Wy jecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podałam z mieszanką sałat z pomidorem i winegretem.

      Usuń
  3. kasza gryczana prażona?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy takie gołąbki nadają sie na kolacje po treningu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Do sałatki dodaj fetę i będzie idealnie.

      Usuń
    2. A ile takich gołąbków mogę zjeść?

      Usuń
  5. Gosiu, mam pytanie troszkę z innej beczki, a mianowicie czy mogę dla swojej 2 letniej córeczki podawać awokado?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, spróbuję wmieszać je w koktajle, a czy możesz mi podpowiedzieć z czym mogę zrobić taki koktajl by awokado nie było wyczuwalne?
      Ania :) Dziękuję Gosiu Ci z całego serca ze jesteś :)

      Usuń
    2. Gosiu podpowiesz?

      Usuń
    3. Na pewno banan bo złagodzi smak całości

      Usuń
    4. Ja daję pół awokado, banana, inny owoc (truskawki lub maliny lub borówki teraz mrożone) oraz małą garstkę szpinaku, czasem dosładzam łyżeczką miodu (porcja dla dwójki dzieci). Trzylatek tak wciąga że często dorabiać muszę.

      Usuń
  6. Z przyjemnością bym skosztowała takie cud gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, czy słyszałaś o odchudzających właściwościach grejfrutów?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, a napiszesz coś o nasionach chia?
    Czy mogą jejeśc osoby ktorym zatrzymuje sie woda w organizmie najpewniej z powodu lekkiego nadciśnienia?

    Oraz czy duża ilość błonnika w diecie też może być powodem zatrzymywanie sie wody, bo przeciez trzeba dużo pić zeby ten blonnik spęczniał w żołądku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu plus jakis przepisik z tymi nasionami, byłoby idealnie :D

      Usuń
  9. Rewelacyjny, niskokaloryczny przepis. No i tani. Takie najbardziej lubię. Na pewno wypróbuję:-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  10. cholewcia ślinię się a w pracy siedzę !!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, a planujesz może post o zastoju wagi podczas diety ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malgosiu,probowalas juz golabki ze soczewica? Moj tata "miesozerny/slazak" sie nimi zachwyca...bo to"miesko"takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Robiłam je. Przepis jest w linku na górze posta ;)

      Usuń
  13. Fajny przepis, prosty :)

    Wiem, że kapusty różne bywają, ale tak mniej więcej na ile gołąbków wystarczy farszu ? ;)
    mysle, ze w domu zrobie, nie mam tutaj na stancji suszonych grzybków.

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, a co sądzisz o szynkach, wędzonkach typu szynka szwarcwaldzka, brandenburska? Kindziuk? Czy warto jeść je na kanapkach? Do jajecznicy itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to super:))Bo już myślałam ze są za słone by je jeść tak na codzień tzn z trzy razy w tygodniu...
      Ostatnio tylko one mi smakują, bo wszystkie inne "zwykłe" szynki sa takie nijakie........no i myślę ze takie wędzonki skladem sa lepsze od niejednej szynki.
      Tylko ta sól....mnie niepokoi, bo słone są bardzo;p

      Usuń
  15. Małgosiu, czy warto pić izotoniki w czasie treningów? Te kolorowe napoje sportowe?

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, a ja mam prośbę o post o przechowywaniu rzeczy w lodówce:) od kiedy napisałaś, że migdały trzyma się tam właśnie stwierdziłam, że to wszystko nie takie oczywiste. Jakie warzywa i owoce powinny lądować w lodówce? Pozdrawiam z Niemiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się podpinam pod taki post :) ostatnio się właśnie zastanawiałam jakie warzywa i owoce powinny być w lodówce i czy w ogóle powinny :) Julia

      Usuń
    2. Oooo bardzo dobry pomysł na post. Też się przyłączam :)

      Usuń
    3. Dołączam do prośby

      Usuń
  17. Gdy tylko zibaczylem, ze mowa jest o jakims daniu z pueczarkami to zaraz zaczalem sie zastanawiac, ze pewnie zrobie jytro cos takiego ba obuad. Bo wlasnue nabeakem ochoty na pieczarki i juz je nawet kupilem. A golabki lubie, wiec wszystko gra. Przepis bardzi ciekawy i dla mnie dosc nowy. Ale na pewno bedzie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Napiszę tutaj, bo Pani Małgosia się jeszcze może nie pochwali, a ma czym! Zaczęłam w listopadzie od diety ułożonej przez nią na objawy RZS. Pół roku później żyję sobie bez leków(pod kontrolą lekarza). Wpłynęło na to pewnie sporo czynników, ale nie mam wątpliwości, że to przede wszystkim zasługa diety. Najpierw wykorzystałam przepisy Pani Małgosi, potem inspirowałam się nimi i kombinowałam sama - wbiłam do głowy główne zasady i potem już poszło:) POLECAM! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i bardzo dziękuję.

      Usuń
    2. Małgosiu,czy osoba, która choruje od kilkudziesięciu lat na RZS, a ma 80 lat, mogłaby odczuć poprawę po zastosowaniu diety? pozdrawiam,Magda

      Usuń
    3. Gosiu, nie znosze kaszy gryczanej. Jakos nie moge sie przemoc. Czym zatem moge ja zastapic? Wg czy jakis zamiennik kasz :-) z podobnymi wlasciwosciami? Będę wdzieczna za odp. Pozdrawiam

      Usuń
    4. Nie lubisz kaszy gryczanej czy w ogóle kasz ?

      Usuń
  19. Małgosiu ,a co sadzisz o siemieniu lnianym?czy lepiej jeść w ziarnach czy mielic?bo ostatnio slyszalam ze w ziarnach siemię lniane w 80 proc.jest niestrawialne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce Trochę Zdrowia masz posty o siemieniu.

      Usuń
  20. Mam pytanie o liczenie kalorii bo u pani owsianka z 300 ml mleka 2% i 4 łyżek płatków ma 300 kcal a mi dziś wyszło 245 kcal: mleko łaciate 2% 150 kcal i 4 łyżki płatków górskich 95 kcal, a może źle coś liczę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżka płatków górskich ma ok. 40 kcal (łyżka ok. 10g) co daje 160 kcal.
      Razem z mlekiem to 300 kcal z małą górką.

      Usuń
  21. a ja proszę o wodzie, wiem, że juz kolejny raz i że do znudzenia, ale mam masę wątpliwości kiedy pić - przed posiłkiem, w trakcie, po ?
    Poradź, dobra kobieto!
    patrasova

    OdpowiedzUsuń
  22. Kaloryczność gołąbka chyba bez sosu podana tak? Ile będzie mieć z sosem, na oko 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu, co najlepiej zjeść po wieczornym bieganiu?

    OdpowiedzUsuń
  24. A czy kaszę gryczaną można zastąpić pęczakiem? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu odpowiedziałabyś? :)

      Usuń
    2. można pewnie tylko pęczaku 70 % tego co gryczanej bo mocniej przyrasta

      Usuń
    3. A kaloryczność z pęczakiem zmieni się?

      Usuń
  25. Czy zamiast grzybów suszonych można użyć mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosia co sadzisz o srebrze koloidalnym i pau d`arco?

    OdpowiedzUsuń
  27. 300 gram kaszy gryczanej to ile wychodzi szklanka i połowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nie masz wagi sprawdzaj na ilewazy.pl

      Usuń
  28. A ile razy w tygodniu można pozwolić sobie na makaron? :)

    OdpowiedzUsuń
  29. U mnie w domu od zawsze goszczą gołąbki z kaszą gryczaną, często mamy też z jaglana i ostatnio doszły z soczewicą. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosiu dziekuje za super przepis. Nawet moj luby skusil sie na jednego a za kasza nie przepada i mu smakowaly mysle ze to dzieki temu genialnemu polaczeniu skladnikow. Kto jeszcze nie wyprobowal szczerze polecam. Pyyychaaa:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. witaj : )
    ostatnio robiłaś kapuśniak z młodej kapusty i tak mnie zmotywowałaś że zrobiłam gołąbki :) tak z młodej kapusty niestety główka mała więc gołąbki wyszły miniaturki hehehe :) zamiast ryżu dałam komosę ryzową ale składniki pozostałe bez zmian :) wyszły super a sos pomidorowy robił mąż stwierdzam że wyszły mega smaczne : ) super że masz inne przepisy na pewno skorzystam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. a tak z ciekawości czym można zastąpić masło klarowne ?

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam,odchudzanie zaczęłam tydzień temu,spadłam 4 kg,niestety ciągle jestem głodna i myslę tylko o jedzeniu.Dziś trafiłam na Twojego bloga i jestem zachwycona.Można chudnąć i być najedzonym...
    będę stosować się do Twoich rad i przepisów,tylko proszę Cię powiedz mi,ile powinnam jeść kalorii,mając 40lat,80kg żywej wagi,164cm wzrostu?Co do aktywności fizycznej to nie wiem,jak to okreslić,bo staram się jeździć dużo na rowerze,staram się codziennie ćwiczyć z Chodakowską skalpel,ale niestety słabo mi idzie.Wole 10minutowy trening Mel B.Próbowałam biegać,ale serce chyba mi nie pozwala.Podpowiedz mi Małgosiu,co powinnam ćwiczyć w warunkach domowych i ile kalorii jeść,by schudnąć bez głodowania....Dziękuję że piszesz takiego bloga.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mam wrażenie, że chudnę.. :/ waże teraz 47 kg / 163 cm. Mając 27 lat :/ Nie chcę przestawać ćwiczyć zazwyczaj cwiczę codziennie 45 min trening cardio jem około 4 posiłkow ( owsiankę zazwyczaj na sniadanie na wodzie z twarogiem i owocami z 2 łyżek płatków owsianych z siemieniem lnianym, pestkami dynii.) obiad to zazwyczaj jakies mieso z kurczaka surówka z duza iloscia warzyw świeżych troche kaszy lub ziemniaki, podieczorek to zazwyczaj jogurt naturalny, a na kolacje jakis twaróg z warzywami, 3 kanapki z makrelą warzywami awokado z bułki grahamki. Nie jadam ogolnie słodyczy.. Mam wrazenie, że jem ogólnie dużo do tego pracuje jestem zazwyczaj 5h w ciagłym ruchu chodzenie w laboratorium od urzadzenia do urzadzenia... Wnioskuje, że chyba jestem na deficycie kalorycznym. Jak Pani myśli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć. To trzeba policzyć ile przyjmujesz kalorii, ile spalasz etc.

      Usuń
  35. Zrobiłam dziś gołąbki wg powyższego przepisu i wyszło mi ich calkiem sporo, więc to co zostało zamroziłam. Zastanawiam się tylko w jaki sposób odgrzać je po rozmrożeniu?

    OdpowiedzUsuń
  36. Nigdy nie robiłam gołąbków, jak długo musi się gotować kapusta na gołąbki i jak zawijać farsz?

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu gołąbki pyszne, ale młoda kapustka taka delikatna,a kasza nie trzyma się "kupy" i każdą dziurą w kapuście ucieka na zewnątrz. Poradź jak temu zapobiec, może dodać coś do kaszy, żeby farsz trzymał się całości, co ułatwiłoby wykonanie gołąbków ?

    OdpowiedzUsuń