wtorek, 30 czerwca 2015

Lekka warzywna salsa w towarzystwie kaszy jęczmiennej przygotowanej na sposób risotto. Wegetariański, wegański, bezmleczny obiad lub kolacja




























Danie bardzo proste. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Lekkie i sycące. 
Cukinia, bakłażan, papryka i cebula to składniki których smaki świetnie się ze sobą komponują i do przygotowania warzywnej salsy świetnie się nadają. Kolendra to w tym daniu kropka nad "i". To klucz do smaku i proszę, nie pomijajcie tego składnika. Jeśli chodzi przyprawienie salsy to mamy jedynie sól i właśnie kolendrę która jest tu królową bo nadaje ostatecznego szlifu.
Kolendrę w krzaczku znajdziecie na większości bazarków oraz w większych marketach. To podstawa kuchni gruzińskiej i meksykańskiej i genialnie podbija smak dań z warzyw. Szczególnie lubi się z papryką i bakłażanem.
Kaszę przygotowałam na sposób risotto czyli podsmażyłam ją na oliwie i ugotowałam, ale nie w bulionie a w wodzie. Podsmażenie ziaren i uprzednie ich przepłukanie sprawia że kasza się nie skleja. Mi osobiście najbardziej taka smakuje.Nie lubię jak z kaszy robi się papka.

Weganie zamieniają masło klarowane które jest w składnikach na salsę, na oliwę z oliwek.
Przypominam że osoby na diecie bezmlecznej mogą jeść masło klarowane.
Dlaczego?
Dlatego że klarowane masło nie ma białka mleka krowiego! 

Polecam to danie zarówno na obiad jak i wczesną kolację. Pisząc wczesną, mam na myśli kolację jedzoną do godziny 20-tej maksymalnie czyli o 19:30 najpóźniej siadamy do kolacji.
Salsę można zrobić jako samodzielne danie i posypać pestkami słonecznika lub fetą. Genialnie smakuje!


Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 330 kcal 
Porcja kaszy dla jednej osoby (robiąc danie dla jednej osoby odmierzamy ok. 60 g suchej kaszy) ma ok. 240 kcal 
Porcja salsy (ok. 150 g) ma ok. 90 kcal




Ilość dla 4 osób 

Składniki po przygotowania kaszy:
* 240 g kaszy jęczmiennej perłowej
* 2 łyżki oliwy
* pół szklanki białego wina (można pominąć)
* 2,5 szklanki wody
* sól 
* szczypta imbiru 

Do wysokiego, teflonowego garnka wlewamy oliwę. Rozgrzewamy i dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Jak się zeszkli wlewamy wino i mieszamy aż odparuje. Dodajemy sól i imbir, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ma wchłonąć cały płyn).
Polecam użyć multicookera jeśli ktoś ma. Po usmażeniu nastawiamy program gotowanie na 25 minut. Multicooker do kasz i ryżu jest niezastąpiony.


Składniki na warzywną salsę:
* 1 średni bakłażan 
* 2 małe cukinie 
* czerwona i pomarańczowa papryka
* pół cebuli
* płaska łyżka klarowanego masła 
* sól
* świeża kolendra
* parmezan



1. W wysokim garnku rozgrzewamy klarowane masło.Wrzucamy cebulę i smażymy aż się lekko zarumieni. Dodajemy obydwie papryki pokrojone w kostkę i smażymy 2-3 minuty często mieszając.
2. W czasie w którym smażą się papryki z cebulą kroimy cukinię i bakłażana po czym dodajemy je do garnka i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 10 minut.
3. Na koniec dodajemy pokrojone liście kolendry i sól. Mieszamy. 




112 komentarzy:

  1. A ja mam pytanie odnośnie picia (wody, herbaty) do posiłku. Instynktownie czuję, że to ma znaczenie i ta kwestia jest istotna. Wydaje mi się, że są 3 "główne szkoły": 1. Picie przed posiłkiem, rzekomo ma napełnić żołądek i trochę nas oszukać, że jesteśmy najedzeni. Stosuję tą metodę, nie celowo, przed pierwszym śniadaniem - bo na czczo piję jęczmień i popijam go sporą ilością wody. Później, po śniadaniu, wydaje mi się że jestem szybko głodna. 2. Picie w trakcie/do posiłku, mam zwolenników w rodzinie, ja sama nie lubię. 3. Picie po posiłku - jakoś mam wrażenie, że najlepiej mi służy. Czy są na to jakieś teorie?

    I drugie pytanie, nieco inne, otóż stosuję...hmm... może nie dietę, a zdrowy tryb życia od pół roku. Pięknie schudłam, super się czuję. Ale ostatni tydzień miałam mocno stresujący, niestety "zajadałam stres" - chipsy, czekolady, szybkie jedzenie. I teraz męczę się z okropnymi wzdęciami. Czy Espumisan będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Espumisan tak + Verdin fix. Ale radziłabym zrobić sobie weekendowe oczyszczanie.

      W temacie picia:
      1 - nasycenie po wypiciu wody przed posiłkiem jest złudne i krótkotrwałe (stąd głód krótko po zjedzeniu posiłku) ponieważ mówiąc kolokwialnie i w telegraficznym skrócie, ta woda szybko przelatuje. Aby woda nie "przelatywała" trzeba ją pić stopniowo i w małych ilościach o czym wielokrotnie wspominałam. Wodę przed posiłkiem pijemy szybko i równie szybko nerki ją przefiltrowują i wydajają.

      2 - picie rozrzedza soki żołądkowe i żołądek wolniej trawi. Dla osób na redukcji ma to znaczenie (nie powinny popijać większych posiłków typu obiad i tych bardziej kalorycznych), osoby które nie redukują wagi a jedynie zdrowo się odżywiają mogą popić posiłek ale z rozwagą ponieważ zbyt duża ilość płynów sprawi że zafundujemy sobie wzdęcia bo soki zostaną nadmiernie rozrzedzone.
      3 - analogicznie do pkt. 2

      Usuń
    2. Dziękuję! Wodę w ciągu całego dnia piję stopniowo, małymi lykami. Jedynie rano szklankę jęczmienia popijam szklanką wody, przed śniadaniem. Popijanie posiłku mu służy, nie zauważyłam wzdec - a takie się pojawiały jak piłam do posiłku. Cóż, lubię obiad z herbatą ;)
      Co do espumiasnu z verdinem - dziękuję za polecenie, zakupie. Czy verdin pić do ustąpienia wzdęc, czy mogę codziennie po 1?Trochę w ramach profilaktyki?

      Usuń
    3. Verdin pij cobie nawet dwa razy dziennie.

      Usuń
  2. Małgosiu, czy Ty czasami kładziesz się spać ? :) :p Danie wygląda przepięknie, narobiłaś mi smaczka na tę potrawę . A co myślisz o takim zestawieniu na śniadanie : owsianka na wodzie+banan+ migdały i orzechy ? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie!Po pracy pedze na bazar po skladniki i dzis robie to danie!;)Dziekuje za kolejna zdrowa inspiracje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupilam,zrobilam,genialne w smaku,a jako ze jest nas dwoje to mamy pyszny obiad nå 2 dni😊
      Anonim z 10.26😉

      Usuń
  4. Kocham takie dania :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, mam pytanie- zrobiłam sobie morfologię i ku zaskoczeniu wyszły mi wysokie trójglicerydy i cholesterol. Ku zaskoczeniu, bo diete mam jak najbardziej ok, nie jadam miesa, tłuszcze tylko nienasycone- oliwa z oliwek, nasiona, orzechy, łosoś awokado, nigdy nie olej, a panierki to chyba nie jadłam od podstawówki. Cwicze kilka razy tygodniowo, no naprawdę nie mogę sobie niczego zarzucic! Z czego to może wynikać? Czy jest powód zeby się martwic? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe że jesteś obciążona genetycznie lub wynika to z zaburzeń wchłaniania.
      Miałam już taki przypadek Pana który leżał w szpitalu z wysokim cholesterolem i trójglicerydami i lekarze rozkładali ręce.

      Usuń
    2. mój tata miał ogromne trójglicerydy - ponad 500 i cholesterol też przekraczający w okolicy 300 - tyle,ze u niego jest obciążenie genetyczne plus zły tryb życia.... ale zaczął pić olej lniany 2 łyżki dziennie i po 2 miesiącach regularnego stosowania tego oleju cholesterol ma w normie, a trójglicerydy spadły o 300 jednostek.(w tym czasie nie stosował żadnych tabletek obniżających chol.i TG i zrobił to za zgodą lekarza). Może warto spróbować :)

      Usuń
    3. To prawda z olejem lnianym. Warto na wiele schorzeń pić ten olej!

      Usuń
  6. Ja cały czas Małgosiu gotuję z Twoich przepisów.Mam już kilka ulubionych dań.Zdarza się ,że mój mięsożerny mąż nie zauważa ,że przez dwa tygodnie nie jadł mięsa na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, a co sądzisz o płukaniu ust olejem. czy rzeczywiście oczyszcza organizm z toksyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto. Organizmu nie oczyszcza z toksyn ale jamę ustną z bakterii.

      Usuń
  8. nie chcę wchodzić w pani kompetencje ani nic takiego pytam z ciekawości i dla poszerzenia własnej wiedzy :) czy kasza jaglana-węglowodany można jeść na kolację ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu zaczyna się sezon przetworowy. Zrobisz taki wpis co warto wpakować do słoiczka na dłuższy czas? Przygotowujesz sama jakieś przetwory?

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, rozgrzesz mnie, bo mam lekkie wyrzuty sumienia.
    W sobotę zjadłam sobie ok 60-70g lodów (z Sopelka, pyycha!) oraz naleśnika (takiego dużego, kwadratowego- z warzywami, kurczakiem, grzybami mung i camembertem w Manekinie). Na śniadanie był stół szwedzki, jedynie może pół pancake i odrobina nutelli były największym grzechem.
    Oprócz tego we wtorek kawałek (połówkę dużego plastra) przygotowanego przeze mnie semifreddo rabarbarowego (moje wypieki. To taki a'la lód na bazie śmietany i mascarpone).
    W niedzielę się oczyszczałam będąc tylko na koktajlach.
    Wczoraj miałam ognisko i zjadłam 2 malutkie kiełbaski i troszkę gyrosa (oczywiście w akompaniamencie z dużą ilością warzyw). I 5 malutkich sucharków kwadratowych, wielkości dużego paznokcia.
    A dzisiaj na śniadanie bułka razowa (ale pewnie chemii to ona miała...), posmarowana leciutko ketchupem, na to mozzarella i odrobina pesto (na jednej dałam pół plastra sera żółtego), wszystko zapieczone w piekarniku. Do tego oliwki, 1/2 dużej papryki i kalarepka.
    Ogólnie chyba przez rok moja dieta była meega czysta, słodycze pojawiały się bardzo rzadko. Od jakiegoś czasu pozwalam sobie na słodycze raz, dwa w tygodniu. Niby przyjemność, ale ja się chyba lepiej czułam, kiedy jadłam je rzadziej.
    No i w tym miesiącu chyba 5 kluseczek śląskich, ten naleśnik, 2 pierogi... Bułki pszenne też się pojawiały.
    Ja już nie wiem.. pociesz mnie jakoś. Mam nadzieję, że to przejściowe. Po prostu wprowadziłam do diety rzeczy, które kiedyś były mocno zakazane. Może to organizm się domagał?
    To tylko takie chwilowe? Przejdzie?
    Myślisz, że w okresie wakacyjnym jednak nic się nie stanie, jak raz na jakiś czas coś takiego zjemy?
    W końcu na każdym kroku czekają na nas lody czy inne słodkości, odwiedzamy restauracje.Nie wszystko jest nieskazitelne, i jak mam ochotę na naleśnika w Manekinie, bo bywam tam bardzo rzadko, to chyba warto skorzystać?
    PS ale się rozpisałam... Napisz mi jeszcze Gosiu, na ile max. słodkości w tyg. można sobie pozwolić? CHodzi mi głównie o lody, w przeliczeniu na gałki. No i o poradę i pocieszenie :)
    PS 2 jestem aktywna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O masz Ci los ;) Rozgrzeszam :))
      Jeśli chodzi o słodkości to generalnie moja zasada jest taka że max 2 razy.

      Usuń
  11. Małgosiu, nie mam dostępu do drobiu ekologicznego. Czy myślisz, że kupując mięso w sklepie osiedlowym lepiej wybrać indyka, niż kurczaka ? A może w ogóle zrezygnować z dań mięsnych ? A jeśli tak, to czym zastąpić ? Pozdrawiam gorąco, Twoja wierna fanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszy będzie kurczak ale w całości. Zwróć uwagę jakiej wielkości jest pierś kurczaka kupowana na wagę a jak wygląda ta z kurczaka w całości.

      Usuń
    2. Dlaczego lepszy kurczak a nie indyk?Zawsze myslalam ze indyki nie sa tak masowo hodowane jak kurczaki bo ludzie wiecej kurczakow kupuja

      Usuń
  12. Małgosiu, co myślisz o takim śniadaniu: 50 g płatków owsianych, 10 g otrębów owsianych i 3/4 szklanki mleka sojowego (to wszystko ugotowane z cynamonem) i do tego jakiś owoc, po łyżeczce masła orzechowego i siemienia lnianego i kilka orzechów? Jem takie śniadanie 3-4 razy w tygodniu i "wciskam" do niego sporo zdrowych tłuszczy, bo się staram o okres.

    OdpowiedzUsuń
  13. Do czego mogę dodawać olej rydzowy?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy na diecie wegańskiej wysokowęglowodanowej mogę zjeść taki obiad: boczniaki marynowane w oliwie z rozmarynem i ugrillowane, ziemniaki młode upieczone i micha sałaty z pomidorami?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam Gosiu :)
    co sądzisz o suplementach diety "włosy, skóra, paznokcie" - mówię o suplemencie dobrej jakości dobrej firmy.
    Chciała bym jeszcze dopytać: pisałam do Ciebie meila 19.06 i nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Czy mam cierpliwie czekać czy zaginął gdzieś wśród wielu meili?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jaki jest skład. Warto porównać składy różnych firm to te znane nie zawsze są najlepsze, mimo iż cena powinna wskazywać na dobrą jakość ;)
      A maila gdzie pisałaś? Na diety@ czy na qchenne ?

      Usuń
    2. Firma solgar . Pisałam na qchenne :)

      Usuń
    3. Małgosiu, piszę jeszcze raz zapytaniem : czy meil wysłany na qchenne 19.06 mógł gdzieś zaginąć czy po prostu nie nadeszła jeszcze na niego kolej ? :) bardzo mi zależy . pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  16. Mniam, wygląda obłędnie :) będzie trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Małgosiu! Mam pytanie odnośnie grillowania mięsa, ryb itp. na patelni grillowej. Czy jest to zdrowy sposób przygotowywania potraw? Bo bardzo mi się spodobał i nie wiem czy nie jest to podobne do smażenia...
    Ile razy w tygodniu mogę tak robić? Czy codziennie to przesada?:(
    Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest zdrowy sposób i można tak przyrządzać i mięsa i warzywa nawet codziennie.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź!
      Myślałam, że to obróbka termiczna, którą można porównać do smażenia, ale na szczęście nie uff ;)

      Usuń
  18. Twój blog jest genialny;) żałuję że dopiero teraz na niego trafiłam ;)
    chciałam się doradzić na temat swoich treningów. Czy taki trening uważa się za intensywny?
    5 min rozgrzewki (pajacyki itd)
    5 min rozciągania
    20 min skakania na skakance
    10 min treningu siłowego (cwiczenia na pośladki, nogi, brzuch)
    5 min rozciągania?
    Bardzo lubię skakać na skakance. Skaczę w adidasach, w domu na panelach. Czy dobrze robię? Będę wdzięczna za Twoją opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tego typu trening można zaliczyć do średnio intensywnych aczkolwiek osoba początkująca mogłaby mieć kłopot aby go ukończyć ;)

      Usuń
  19. pysznie na pewno zrobię już od dawna jestem na Twoich przepisach i bardzo dobrze się czuję , nie mam brzucha jak balon . Byłam dzisiaj w sklepie zielarskim widziałam olej z pestek moreli 100% amigdalina ,oznaczone Eka Medica co sądzisz o tym oleju czy właściwości takie jak w pestkach ,były też kapsułki witamina b17 amigdalina Altermedica czy warto je kupić fakt ,że 60 kapsułek to 75zł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, skąd masz informacje,że warto.. nie warto niestety.

      Usuń
    2. a możesz wskazać swoje źródło?

      Usuń
    3. O amigdalinie już pisałam. Post jest w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
    4. Nie widziałam tam źródła informacji. Generalnie polecam p. Jerzego Ziębę.

      Usuń
  20. dziękuje za info rozumiem , że warto kupić i jedno i drugie

    OdpowiedzUsuń
  21. a proporcje tego dania dla jednej osoby ? jak to sobie sprytnie pozmniejszać ?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ilość kaszy to napisałam w tekście. Ilość warzyw też będzie łatwo. Tylko bakłażana musisz kupić małego.

      Usuń
  22. Bardzo smaczna propozycja :)
    Pani Małgosiu, jaka jest według Pani optymalna porcja owoców warzyw do posiłku (w gramach)? Zazwyczaj daję ok. 200-250 g, ale zauważyłam że zazwyczaj szybko jestem głodna. Nie chciałabym jednak niepotrzebnie rozciągać żołądka. Czy taka ilość jest dobra czy może jednak nieco ją zmniejszyć i zastąpić jakimiś innymi produktami?

    OdpowiedzUsuń
  23. Co sądzisz o diecie RawTill4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna głupia dieta w dodatku nielogiczna. To że warzywna i surowa ok. schudnie na tym większość co jest rzeczą naturalną. Na samej sałacie też każdy by schudł. Nic zatem odkrywczego.
      ALE! Nie każdy może surowiznę! Co po tej diecie? Zawsze na surowo i zawsze do 4?Przecież jojo jest po tym jak z bicza strzelił!

      Usuń
  24. Warto jeść boczniaki?

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, gdy jest ciepło często nie mam ochoty na śniadanie, więc piję koktajle, ale nie wiem, czy się one na śniadanie nadają, czy raczej na przekąskę. Najczęściej piję taki: 2 banany, mango, 2 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki mielonego siemienia.
    Ile tłuszczu powinno być w diecie osoby starającej się o miesiączkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koktajle na śniadanie są ok.
      W diecie na miesiączkę 40% tłuszczu.

      Usuń
  26. Czy niedoczynność tarczycy może mieć jakiś związek z zanikiem miesiączki?

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu mam pytanie o detoksu ten czterodniowy. Czy wszystkie warzywa są dozwolone ? Bez żadnego wyjątku ? Pieczarki chyba zabronione bo są ciezkostrawne ? I mam kłopot z ta ilością owoców. Piszesz tam 400g. Dwie pomarańcze prawie tyle ważą.. czy 400g to jest naprawdę maks ? I czy z posiłkami można kombinować tak żeby naładować jak najwięcej warzyw, węglowodanów oczywiście będę przestrzegać ale tych warzyw chciałabym jak najwięcej żeby trochę głód oszukać ;P juz raz robiłam to oczyszczanie i efekt był fajny, czułam się lżejsza. Pozdrawiam Gosiu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybierasz warzywa lekkie takie które nie obciążają. Np. bób odpada.

      Usuń
  28. Małgosiu w ułożonym przez Ciebie jadłospisie indywidualnym często pojawia się rzodkiewka, czy mogę ją czymś zastąpić? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Np. świeżym ogórkiem, pomidorem, ogórkiem małosolnym. Zależy oczywiście w jakim daniu.

      Usuń
  29. Małgosiu jeszcze jedno pytanie. Czy można zamieniać kolejność dni w Twoich jadłospisach?

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu mam pytanie ,kiedyś często jadłam różne orzechy i nic mi nie było ,a od 9miesiecy jak urodziłam dziecko mój żołądek jakby nie tolerował orzechów ...za każdym razem jak zjem czy to orzechy włoskie,ziemne,itp.od razu strasznie boli mnie żołądek...czym to może być związane? z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się często dzieje. Ja mam tak po kalafiorze którego zawsze jadłam a teraz mi szkodzi.

      Usuń
  31. Małgosiu, kiedy zrobisz wycenę formularza diety, którą wysłałam 15 czerwca, nie mogę się już doczekać, pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Czy tu oznacza, że jeśli ja wyslalam swój formularz 16.06., dostanę wycenę już dziś?? :D
      Emilia

      Usuń
  32. cześć :) bardzo lubię czytac wpisy, które umieszczasz na swoim blogu. Mam pytanie, można jeszcze cos od Ciebie przeczytac w sieci gdzies indziej? :) Pytam, bo tak jak wspomnialem na początku, bardzo lubię Twoj styl pisania masz talent do pisania, a oprócz tego znasz tematykę o której się wypowiadasz, co niestety nie jest regula, co wnioskuje po moich obserwacjach innych, nawet bardzo znanych rodzimych blogerów i blogerek :) Trzymam kciuki za Ciebie, powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycji pisania dla portali otrzymuję bardzo, bardzo dużo ale nie przyjmuję tych ofert. Piszę u siebie i kto chce czytać moje teksty niech czyta je u mnie. Pisanie dla kogoś nic mi nie daje bo nikt się nie zastanawia kto jest autorek tekstu z onetu czy innego portalu. Tekst wyrabia markę właściciela portalu a ja zbyt ciężko pracowałam i pracuję na swoją markę aby to teraz zmarnować i pracować dla kogoś ;)

      Usuń
  33. Uwielbiam Twoje dania, oczywiście w swoim wykonaniu i to też wypróbuję;) Mam pytanie, trochę z innej beczki i jeśli to nie problem proszę o odpowiedź, mianowicie zdarza mi się podczas ćwiczeń kardio, że robi mi się niedobrze i chce mi się wymiotować, na tyle, że ciężko mi ukończyć trening. Czy może to być spowodowane zbyt długim odstępem między posiłkiem, a ćwiczeniami? W związku z tym jaki powinien być optymalny odstęp czasu, by mieć siłę na ukończenie treningu? Dziękuję za odpowiedź, ściskam serdecznie!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć bo przyczyn może być dużo.

      Usuń
  34. Małgosiu ratuj! Niedawno skończyła mi się dieta indywidualne, teraz śledzę Twoje jadłospisy i sama komponuję sobie posiłki, ale niestety efekt jest dość marny gdyż wieczorami czuję się jak balon. Poradź mi proszę w jaki sposób mądrze dobierać składniki aby nie musieć kurczowo trzymać się gotowego jadłospisu.
    Np jeśli na śniadanie jest pieczywo z dodatkami to potem owoce, potem ryż/makaron z warzywami, następnie sok/koktajl i na kolację sałatka?
    Jeśli na śniadanie owsianka/jogurt z dodatkami, następnie owoce, potem mięso/ ryba z ryżem, warzywami, potem sok i na kolację serek lub jogurt z dodatkami?
    Jeśli na śniadanie jajko to potem sok, następnie coś makaron z dodatkami, znów sok i na kolacje sałatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mając gotową dietę masz gotową receptę ;) Przeanalizuj jak to wyglada w diecie którą masz a będziesz wiedziała.

      Usuń
    2. No tak;)
      Dzięki;)

      Usuń
  35. Gosiu co sprawdzi się zdrowego do kawy zamiast mleka, w biurze gdzie nie ma lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę alternatywy. Tych proszkowych nie polecam bo to sama chemia.

      Usuń
  36. Gosiu, co robić? Ciągle jestem głodna :( W domu rano wypijam szklanke wody z cytryna i małą kawę. Jem jogurt naturalny z płatkami owsianymi i kilkoma truskawkami ( przykładowo) ok.7:30 a 9 już jestem głodna.. Przetrzymywać głód ?Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego ile jesz. Być może za mało. Być może za bardzo ograniczyłaś kaloryczność.

      Usuń
  37. Jeszcze jedno pytanie: nie wyobrażam sobie obiadów bez mięsa, ryb. Wiem,ze to niezdrowo, ale ostatnio dzień bezmięsny miałam w Wielki Piątek.. Jak mogę to zmienić? ( Oczywiscie nie wliczając zmiany w głowie.. :)))) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem pytania ! Jak to jak możesz to zmienić ?
      Przecież odpowiedz jest logiczna.

      Usuń
    2. Czym zastąpić, by nie czuć niedosytu po obiedzie - chodzi mi o to, że gdy obiad jest bezmięsny nie potrafię się nim najesc

      Usuń
    3. Niestety też tak mam, jeżeli na obiad nie ma mięsa lub ryby, mam wrażenie, że nie jadłam obiadu :(

      Usuń
  38. Gosiu bardzo proszę o pomoc. Czy mogłabys doradzic co jesc, kiedy jestem bardzo szupła w górnych partiach ciała, a nogi i biodra są otłuszczone. Chciałabym przytyc na górze bo aż mi żebra prześwitują, jak u ludzi z Oświęcimia:( ćwiczę nogi, ale nie wiem, co zrobic, by przytyc na górze:( Czy pomożesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij ćwiczyć górę ;-) Np. z obciążeniem

      Usuń
  39. Gosiu mysle nad kupieniem multicookera rmc m90e ze wzgledu na funkcje wstepnego wylaczania podgrzewania, Czy uwazasz ze jest to funkcja potrzebna?. Gotujesz czesto tak, ze danie wylacza sie samo? Lub np nastawiasz cos na noc?Bo jesli jestem caly dzien w pracy to nie ma sensu zeby to sie podgrzewalo caly dzien lub byl wlaczony na opoznionym starcie caly dzien zeby popoludniu cos ugotowac, Troche takie zostawianie wlaczonych urzadzen na caly dzien mnie martwi. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Funkcja podgrzewania jest w każdym, w tym białym co ja miałam jako pierwszy też.

      Usuń
    2. mi chodzi wlasnie o mozliwosc wylaczenia tej funkcji, ktora ma tylko ten najnowszy model. Czyli wstawiasz np rano obiad I po 2 h sie sam wylacza a ty wracasz dopiero popoludniu,nie podgrzewa sie. bo w innych modelach ten obiad bylby podgrzewany.

      Usuń
  40. Witam :) osoba cwiczaca 5 razy w tygodniu bieganie przez okolo 45/50 minut powinna mnozyc swoja pp przez 1,4 czy 1,9?

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu czy 17-latka może pić kawę, jeśli tak to ile razy w tygodniu? I czy są jakieś przeciwwskazania w tym wieku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że jedna z mlekiem dziennie nie powinna zaszkodzić.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
  42. Gosiu, napiszesz post o diecie bez nabialu ?

    OdpowiedzUsuń
  43. Jestem strasznym "dziwakiem" co do jedzenia, ponieważ dużo produktów nie jem,ponieważ nie lubię. Warzywa i owoce jem każde, ale mięsa i ryb prawie wcale, z nabiału tylko niektóre rzeczy.Uwielbiam za to makarony, ryże, kasze, ale są tuczące :( Chciałabym się zacząć odchudzać (niestety, ale nadmiar węglowodanów daje o sobie znać w postaci boczków) :( Tylko mam problem z doborem odpowiedniej diety.Na Twoim blogu z pewnością znajdę sobie przepisy, które będą mi odpowiadały, ale nie wiem jaki stosunek powinien być warzyw, owoców, węglowodanów w codziennej diecie. Jeśli moje posiłki codziennie będą się składały z 70% węglowodanów to moje odchudzanie będzie bezsensu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standard dla osób zdrowych (nie na redukcji) to 15 % białka, 30 % tłuszczu, 30 % kasz i ziaren i 25% warzyw i owoców

      Usuń
  44. Gosiu, mieszkam za granica I nie moge znalezc masla klarowanego. Czy najlepiej je zastapic w daniach jak to? Pozdrawiam.agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Ale masło klarowane zrobisz sama bez problemu.

      Usuń
  45. Małgosiu mogłabyś napisać przykłady jogurtów które są wskazane przy grzybicy ? Przeszukałam całą półke z jogurtami naturalnymi i wszystkie (serio wszystkie) zawierają "bakterie jogurtowe". O jakich jogurtach myślałaś pisząc nazwy bakterii ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tola z wapniem z Biedronki lub Krasnystaw - jeden z pierwszych komentarzy ...

      Usuń
  46. Dzisiaj pierwszy dzień na diecie bezmlecznej. Mam nadzieję, że dam radę :-(

    OdpowiedzUsuń
  47. Jestem ciekawa i nigdy nie wiem jak duże porcje ma kłaść na talerz. Nie uprawiam sportów,a muszę trochę zrzucić kg.Czy dieta sama wystarczy? Ile kcl ma mieć taka dieta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność diety ustala się indywidualnie. Trzeba policzyć PPM, CPM, wziąć pod uwagę wiek, tryb życia etc.

      Usuń
  48. Dopiero poznaję Twoją stronę i nie mam jeszcze wszystkich produktów. Co myślisz o oleju kokosowym?? Czy mogę na nim podsmażyć warzywa zamiast masła klarowanego??

    OdpowiedzUsuń
  49. Gosiu, mam taka wielka, wielka prośbą. Czy możesz publikując jakiś przepis, pisać czy jest odpowiednie dla osob z Candida. Niektóre od razu widac po składnikach ze odpadają, ale ten np pasuje, niemniej jednak fajnie bybyło mieć Twe potwierdzenie, ze jest ok:)
    dzięki

    OdpowiedzUsuń