środa, 17 czerwca 2015

Przepis na oryginalne meksykańskie guacamole ! Kto powinien zwrócić na nie szczególną uwagę?



Przepisów na guacamole znajdziecie w sieci całe mnóstwo. Zawierają przeróżne dodatki, ponieważ każdy ma na niego inny pomysł i jeśli ktoś jadł prawdziwe, później w domu kombinował jak by tu odtworzyć ten smak. Spotkałam się z przepisem zawierającym czosnek, natkę pietruszki, czarny pieprz czy, o dziwo, oliwę z oliwek. Niestety to nie jest ten smak i ilekroć jadłam oryginalne guacamole w meksykańskich restauracjach, później nie smakowało mi żadne inne. 

Nie tak dawno wybrałam się z mężem i dziećmi do warszawskiego El Popo. Genialna knajpka i polecam każdemu kto lubi ostre smaki i kolendrę ;) To nie była nasza pierwsza wizyta, ale zdecydowanie mogę zaliczyć ją do najbardziej udanych, a to za sprawą kucharza, który na naszych oczach, przy naszym stoliku zrobił nam guacamole.
W trakcie rozmowy z aptekarską precyzją kodowałam sobie w głowie ile i czego Pan kucharz dodaje.
W domu przystąpiłam do działania i udało się. Alleluja ! Jest ! To ten smak. 
Dziś pozwolę sobie zdradzić tę recepturę Wam.

Co jest istotne ?

Awokado musi być bardzo dojrzałe. Kupując lekko naciśnijcie palcem. Jeśli robi się wgłębienie to awokado się nadaje. Jeśli wgłębienie powstaje po dość mocnym uciśnięciu kupcie ale zanim zrobicie guacamole odczekajcie dwa dni.

Papryczka chili jest ostra, ale najbardziej ostre są w niej pestki. Trzeba je dokładnie usunąć. 

Kolendra, świeża, liściasta to absolutna konieczność w guacamole i nie da się jej niczym zastąpić. Bez problemu kupicie ją w Almie lub innych większych delikatesach. Genialnie pasuje do dań z papryką i pomidorami, wszelkich leczo i sosów. Kolendra to sekret smaku kuchni meksykańskiej i gruzińskiej (warszawską Gaumarjos kocham za każdym razem bardziej).

Pomidor koniecznie bez skóry i bez gniazd nasiennych. Trzeba go sparzyć, usunąć pestki i pokroić odsączając z soku.

Nie przesadźcie z solą i sokiem z limonki, z tymi składnikami ostrożnie.

Czerwonej cebuli nie zamieniajcie na białą. Smakiem się zdecydowanie różnią.


Mój przepis jest dla dwóch osób. Polecam guacamole na śniadanie.
Awokado to owoc genialny. Odżywcza bomba. O wartościach odżywczych przeczytacie TU (klik).
Szybko się utlenia co widać po zmieniającym się kolorze (ciemnieje) więc guacamole to danie do zjedzenia od razu po przygotowaniu. Wtedy zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Spokojnie! Przygotujecie je rano w góra 5 minut. 
Zachęcam do wypróbowania.

Kto powinien zwrócić szczególną uwagę na awokado ?

  • kobiety mające kłopoty z suchą skórą, egzemami, łuszczycą,
  • dzieci ponieważ do genialne źródło NNKT (polecam miksować w koktajlach, nawet się nie spostrzegą),
  • osoby mające kłopoty ze wzrokiem,
  • osoby mające kłopoty z odpornością, zapadające na częste infekcje,
  • osoby w okresie rekonwalescencji, 
  • osoby osłabione, apatyczne, przemęczone, 
  • osoby mające kłopoty z układem sercowo - naczyniowym, 
  • wszyscy którym zależy na gładkiej, nawilżonej skórze,  
  • dziewczyny w okresie dojrzewania i takie które mają kłopoty z miesiączkowaniem, 

Kaloryczność:
Cała miseczka ma ok. 500 kcal









Składniki na jedną porcję dla 2 osób:

* dwa dość duże mocno dojrzałe awokado
* łyżeczka drobniuteńko posiekanej czerwonej cebuli 
* pół drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
* pół drobniutko posiekanego pomidora (bez skóry i gniazd nasiennych)
* pół łyżeczki soku z limonki
* płaska łyżka drobno posiekanych liści kolendry 
* sól  



Awokado ugniatamy widelcem lub ucieramy w malakserze.
Mieszamy z pozostałymi składnikami. 



95 komentarzy:

  1. Awokado nie ciemnieje jeżeli włożymy z powrotem pestkę do guacamole i zakryjemy w miarę szczelne np folią spożywczą. Wytrzymuje kilka dni.Wypróbowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoc tak ale z guacamole już tak nie zrobimy ;(

      Usuń
    2. W tą miseczkę z guacamole widoczną na Twoim zdjęciu wkładamy pestkę i zakrywamy folią, wkładamy do lodówki. Zrobiłam guacamole w sobotę a wczoraj jadłam piękne zielną pastę. Jeszcze jest jeden sposób na zachowanie zielonego koloru pasty ale ten bardziej do mnie przemawia.

      Usuń
    3. jak się przykryje folią spożywczą, tak, żeby dotykała masy, przetrzyma spokojnie do następnego dnia:) też sprawdzone

      Usuń
    4. Potwierdzam :))

      Usuń
    5. Mozna tez zalac warstwa wody

      Usuń
    6. Ja dodaje trochę soku z cytryny do takiej pasty i nic nie ciemnieje

      Usuń
  2. Świetnie, każdy pomysł na awokado jest mile widziany :) Dziękuję - zdecydowanie rozszerzasz moje horyzonty kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam bardzo podobny przepis na guacamole, tylko bez limonki (zamiast tego cytryna) i bez kolendry (zamiast niej - bazylia) i dodatkowo jeszcze ząbek czosnku. Też pyszne :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dodaje czosnek i cytrynę zamiast limonki. Nie dodaję też kolendry bo nie cierpię jej smaku. Wychodzi pyyyysznie :) Mniam

      Usuń
    2. ja też nienawidzę kolendry :((( nie wiem co to za substancja jest w kolendrze, że tak mnie odrzuca.

      Usuń
    3. Ja tak samo - nienawidzę kolendry, zamiast limonki daję cytrynę i do tego czosnek. Przepyszne polecam nawet tym, którzy nie lubią avocado, dzięki czosnkowi smakuje bosko

      Usuń
  4. Małgosiu przepraszam ze tak totalnie nie na temat ale czy to prawda ze soda pomaga w walce z grzybica i powinno sie ja pic w roztworze z woda?Bo tyle nieprawdziwych informacji a Ty zawsze masz sprawdzona wiedzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam. Na grzyba pomoże ale zniszczy błonę śluzową żołądka i zafundujesz sobie wrzody.

      Usuń
  5. Małgosiu odpisujesz jeszcze na posty z koktajlowego oczyszczania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarzy jest tam dużo i nie wszystkie widać więc trzeba nacisnąć Czytaj więcej. Taki klik pod komentarzami.

      Usuń
    2. o super, dzięki:)

      Usuń
  6. Małgosiu kiedy będzie Twoja książka? Już nie mogę się doczekać, żeby wszystko mieć w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. matko jak cudnie wyglada.....

    OdpowiedzUsuń
  8. W Meksyku zamiast czerwonej dodaje się białą cebulę, ale cukrową, nie zwykłą. I nie dodaje chilli. Przynajmniej na Jukatanie. Spędziłam tam prawie miesiąc, guacamole jadłam właściwie codziennie i to było regułą.

    OdpowiedzUsuń
  9. A z czym to się je bo od dłuższego czasu chce to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze mówiąc z ostrej papryczki, nawet pozbawionej pestek, w smaku nie czuję nic oprócz ognia :) Czy sądzisz, Małgosiu, że zastąpienie jej kilkoma kroplami tabasco bardzo zmieni ostateczny smak? Dotychczas robiłam guacamole bez pomidora i zieleniny, muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tabasco będzie bardziej ostre. Tak mi się wydaje.

      Usuń
  11. Nie wiem czy w takiej wersji na ostro bym polubiła, a guacamole uwielbiam. Zawsze warto spróbować, tym bardziej, że mam partnera, który uwielbia jeść pikantnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Super. Przepis wypróbuję, ale dzięki za polecenie ciekawej restauracji. Lubię kuchnię meksykańską, ale odkąd jestem w Warszawie tak nie mogę znaleźć nic sensownego, same fast foody :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest pyszne! kocham awokado w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam pytanie odnośnie pancakes ? Czy je polecasz a jeśli tak, to czy mogłabyś podać przepis . Można je jeść w ogóle na redukcji ? Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na redukcji nie bo to prawie sama mąka. Jako element odżywiania (poza redukcją) raz na jakis czas tak.

      Usuń
    2. Małgosiu a jeśli zrobimy je z takiego przepisu gdzie jest banan, jajka , płatki owsiane lub otręby , proszek do pieczenia i tylko trochę mąki pełnoziarnistej ? Takie też odpadają ?

      Usuń
  15. Hej, hej :) przepraszam, że wtrące tutaj wątek nie na temat, ale nie chcę Cię męczyć mailami, a może będziesz mogła mi odpowiedzieć. Robie własny twaróg z mleka od krowy i zostaje mi całkiem sporo serwatki, czy mogłabyś podać przepis jak konstruktywnie ją wykorzystać na jakieś zdrowe placki/naleśniki albo inne rzeczy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, serwatka to super sprawa. Teraz latem do koktajli np. z truskawkami.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  16. Gosiu mam pytanie: po zjedzeniu nabiału, np twarogu tłustego albo sera typu włoskiego mam wzdęcia i gazy - czy to oznacza że mam nietolerancję na nabiał? Uwielbiam nabiał mleko, ser zółty, twarogi nie wiem jak mogłabym się bez tego oebjść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prawdopodobne. Warto byłoby wykonać testy.

      Usuń
  17. Małgosiu, co to jest to zatrzymywanie się wody w organizmie? na czym to polega? dlaczego się tak dzieje? jak się tego pozbyć? i co zrobić, żeby nie wracało?
    Pisałaś już o tym? Jeśli tak to przekieruj mnie proszę.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, napiszesz post o chipsach, chrupkach i innych nie zdrowych przekąskach?
    Dlaczego to takie złe, na co szkodzi i ewentualnie jak często można się skusić?

    OdpowiedzUsuń
  19. Co sądzi Pani o diecie rozłącznej? Właśnie widziałam filmik w którym mówi się o niełączeniu białka ze skrobią, białka z tłuszczami czy tłuszczy z niektórymi grupami owoców. Trochę mnie to "zmartwiło", gdyż ciężko mi sobie wyobrazić posiłek składający się tylko z mięsa/ryby i warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już o tym pisałam. Nie ma medycznych uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej. Enzymy trawienne są ta silne że poradzą sobie ze wszystkim. Wyjątkiem są osobiste preferencje.

      Usuń
    2. Dziękuję. Szukałam informacji z dziale "trochę zdrowia", ale widocznie coś mi umknęło.

      Usuń
  20. Hej Gosiu

    Moja ma biały plamy na szyi. Mówi, że to od nietolerancji na nabiał w młodości, jednak nie miała robionych badań. Nie je jogurtów, mleka ale je twaróg biały i nie ma żadnych objawów. Zastanawiam się czy może to wcale nie jest nietolerancja nabiału skoro je twaróg i nic się nie dzieje. Czy miałabyś może jakąś teorię?:)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu, czasami jak rozkroje awokado to ma takie ciemne plamki, które jakby trochę "odłączały" się reszty miąższu. Czy można awokado nadal konsumować?
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepraszam, że nie na temat. Małgosiu co myślisz o łososiu atlantyckim, który jest hodowlany, a tego prawdziwego z Alaski np. nigdy w sprzedaży nie widziałam. Czy ten hodowlany posiada w ogóle jakieś wartości, czy to chemia. Już sama nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g tygodniowo nie zaszkodzi jeśli chodzi pozostałości tych syfków w nim,
      kwasy omega i witamina D zostają

      Usuń
    2. Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  23. Troche nie na temat,ale...chodzi o to,że obecnie chce przejść na robienie rzeźby ( waże 45kg, mam 16 lat i 155cm wzrostu) zdrowo się odżywiam ( jem 1250 kcal odp. rozkład BTW ) , biegam 4 razy w tygodniu i dodatkowo ćwicze 6 razy w tyg.( siłowo i nie tylko) i moje pytanie jest nastepujace bo w zwiazku z celem jaki chce osiągnąć - ćwicze i biegam rano i chodzi o to że powinnam zjeść przed treningiem jakieś weglowodany , tam samo po treningu do 30min jakieś W proste(i białko) a do 2 h jakieś W-B danie, jak to sie ma do jedzenia co 3-4 h. ? Czy mam coś zmienić ,jak jeść bo mam troche metlik w głowie ? ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1250 kcal przy tej aktywności to za mało,
      miesiączkujesz?

      Usuń
    2. Obecnie od roku nie..
      Ale taka ilość kcal mi wystarcza (nie chodze głodna itp.) metabolizm znacznie mi się poprawił ( bo wcześniej miałam różne głupie wymysły tzn. 1000 kcal dziennie,czasem mniej ,ale od stycznia to ogarnęłam i powoli zwiększałam kcal i tak 1250kcal jem od kwietnia i wydaje mi się,że jest ok ...(waga powoli leci w dół,tylko boję się,czy to tłuszcz ,czy woda i mięśnie !!! bo w centymetrach też coś ruszyło,ale nie bardzo spektakularnie) - boję się,że jak jeszcze zwiększe kcal to zaczne tyć i z tego mojego planu ( zmniejszyć jeszcze swoje wymiary - rzeźba) nic nie wyjdzie...

      Usuń
    3. A jeszcze tak jak narazie to biegam 4 razy w tygodniu i wykonuje program P90X3 classic, i 4min tabata 3x w tygodniu
      Po tym chce wykonywać P90X3 mass (właśnie bo chce rzeźbe) i 2 razy siłownia (głownie popracować nad brzuchem) no i bieganie zostaje tylko,że ten 4 raz chce zmienić na trening interwałowy (nie zadlugi bo wcześniej go nie robiłam) + tabata tak jak była ......
      .i stąd właśnie moje pytania,ale w chwili obecnej nieczuje się ospała itp. taka ilość aktywności fizycznej nie sprawia mi problemu

      Usuń
    4. Halo ??? odpowie mi pani na moje pierwsze pytanie ?

      Usuń
    5. To wszystko co piszesz wskazuje na cechy typowe dla anoreksji, choć na razie to jeszcze wypierasz. Panicznie obawiasz się przytyć, dużo ćwiczysz a boisz się jeść. Jesz co prawda, ale ilość tłuszczy zapewne jest znikoma, bo jednak nie miesiączkujesz. To, że spożywasz duże ilości warzyw, owoców itp, nie spowoduje że odzyskać okres. Ponosisz więc szkody, a mimo to nie potrafisz przestać (z obawy przed przytyciem) swojego destrukcyjnego zachowania. Uważaj, bo bedzie Tobie coraz trudniej przestać i wrócić do normy. Małgosia, gdy ukłąda diety nie rezygnuje ze zdrowych tłuszczy. Organizm kotiety zwyczjnie ich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Stosując je jesz duże ilości, kalorycznie większe niż Twoje i osiągasz racjonalną wagę. Twoja waga natomiast jest dolną granicą, więc dlaczego boisz się przytyć! Nie chcę Cię krytykować, bo to nie moja rola. Mam jedynie nadzieję, że choć przez chwilę zastanowisz się czy waga warta jest absolutnie wszystkich poświęceń, zwłaszcza że nie masz nadwagi. Życzę refleksji i zdrowia:))

      Usuń
    6. No ale teraz chciałabym usłyszeć opinie pani.Małgosi ( bo pani powyżej nie wiem czy się tym zajmuje czy nie,ale jeśli chce pani to prosze też się wypowiedzieć) na temat tego ile według pani powinnam jeść,ale żeby być na redukcji,bo jak pisałam wcześniej chce teraz ćwiczyć na rzeźbę (więc mam być na redukcji) . Więc jaka jest pani opinia ?
      (Waga wiem że może się zwiększyć,ale mam nadzieję,że tylko z powodu mięśni) No i o tym okresie jeśli pani może coś doradzić,ale to na końcu, bo nie mam zamiaru łykać tych tabletek hormonalnych.....

      Usuń
    7. Jeśli nie miesiączkujesz musisz zrobić wszystko aby miesiączka powróciła. Jej brak to nie jest kwestia tego czy jest Ci z tym dobrze czy nie. Teraz nie to ci w głowie ale za parę czy parenaście lat będziesz chciała być mamą i żeby się nie okazało że popsułaś coś co jest nie do odbudowania. Miałam już do czynienia z takimi sytuacjami.
      1200 czy 1300 kcal to nie jest kaloryczność dla osoby ćwiczącej. A brak miesiączki jest tego naocznym, niepodważalnym dowodem.

      Usuń
    8. Przede wszystkim powinnaś jak najszybciej udać się na konsultację do psychiatry. Sama zachowywałam się podobnie, też mi się wydawało, że jestem silna i wszystko jest ok - skończyło się ponadpółroczną hospitalizacją, bo organizm odmówił posłuszeństwa. Nagle. Pozwól sobie pomóc!

      Usuń
    9. PS: jakie ma pani wykształcenie ?
      Pani Małgosiu zgadza się z tym pani ?

      Usuń
    10. Powinnaś wykonać badania hormonalne u ginekologa, określające poziom hormonów.
      Nie chcę wyrokować czy potrzebny jest psycholog czy nie.

      Usuń
    11. Autorko pytania, ogarnij się póki czas. Nie masz nawet pojęcia, jaką krzywdę sobie wyrządzasz. To się dobrze nie skończy. Jesteś młoda więc można jeszcze dużo naprawić, ale z hormonami nie ma żartów, sama przekonałam się o tym na własnej skórze. Uwierz tym, którzy borykali się z podobnymi problemami.

      Usuń
  24. Ja trochę nie na temat- jeżeli jem owsiankę na wodzie a nie na mleku to powinnam zwiększyć ilosc platkow owsianych? Bo 400ml mleka ma wiecej kcal niz 4lyz platkow nawet wiec jak sie robi na wodzie to chyba mozna zwiększyć. .. ale o ile? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, co to jest to zatrzymywanie się wody w organizmie? na czym to polega? dlaczego się tak dzieje? jak się tego pozbyć? i co zrobić, żeby nie wracało?
    Pisałaś już o tym? Jeśli tak to przekieruj mnie proszę.

    OdpowiedzUsuń
  26. mam pytanie z innej beczki, czy po waflach ryzowych z miodem mogę mieć problemy z gazami / wzdęciami ? zauważyłam 2 dni podrząd i takie same wrażenie miałam. Czy to jest wina miodu bardziej czy wafli ryzowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz nadwrażliwość lub nietolerancję na miód to może być po miodzie. A miałaś tak już kiedyś po miodzie?

      Usuń
    2. właściwie miód jem od zawsze ;) wychowywana na miodzie Dzidka :) ale po tych sklepowych i w połączeniu z waflami ryzowymi

      Usuń
  27. Gosiu czy robisz juz majowe zgloszenia?wysylalam 14 maja i nie mam odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. I z 14 już wyceniałam. Napisz do mnie na PRV na facebooku z jakiego maila

      Usuń
  28. Również nie na temat: co Pani sądzi o pszenicy pur-pur?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witaj Gosiu! Jak wiele osób powyżej mam do Ciebie pytanie nie związane z tematem. :-) Otóż niedawno rozpoczęłam swoją przygodę z bieganiem. Postanowiłam biegać z jednodniowymi przerwami. Po pierwszym biegu na drugi dzień ledwo wstałam z łóżka - miałam straszne zakwasy. Przeznaczyłam ten dzień na regeneracje . Drugiego dnia zakwasy ustąpiły ale bardzo nieznacznie w związku z tym postanowiłam przełożyć planowane bieganie na następny dzień. Trzeciego dnia pomimo utrzymujących się zakwasów postanowiłam pójść pobiegać. I tak biegam co dwa , trzy dni od ponad dwóch tygodni i zakwasy są słabsze ale nadal są. Czy uważasz,że dobrze zrobiłam tego trzeciego dnia ,że pomimo utrzymujących się zakwasów poszłam biegać? Czy powinnam poczekać aż one całkowicie znikną? i wtedy zacząć znów biegać? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mocno bolą to trzeba poczekać, takie trzydniowe można "przebiegać".

      Usuń
  30. Gosiu, przeczytalam wlasnie informacje na fb dotyczace diety przy candidzie i mam zwiazane z tym pytanie. Powiedz mi gdzie piszac najszybciej dostane odpowiedz - tu w komentarzach , na fb na prv czy na maila diety@ z ktorego ostatnio do mnie pisalas? Bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chcesz zamówić dietę czy zapytać o coś?

      Usuń
    2. Zapytac, bo formularz juz wyslalam dawno :)

      Usuń
  31. Gosiu mam pytanie. Wczoraj byłam na aerobiku, w ciągu dnia jadłam normalne śniadanie o 8, II śniadanie o 11, obiad o 13 i o 13 zjadłam pomarańcza i kiwi. O 18:30 poszłam na aerobik, podczas aerobiku czulam ze te owoce juz mi się przetrawiły. Nie czułam jakiegos głodu dużego, taki można powiedziec bardzo leciutki, prawie niewyczuwalny, jeżeli można to tak wytłumaczyc. Cwicząc bolały mnie mięsnie bardziej niż zwykle. Czy możliwe, że spalałam swoje mięsnie, zamiast je wzmacniac? Dodam, ze nie ważę duzo, 46 kg i mam 153cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za duży odstęp zrobiłaś między posiłkiem a ćwiczeniami. Zaczynając ćwiczenia nie miałaś energii z pozywienia i organizm pozyskał ją z mięśni a konkretnie wykorzystany został glikogen.

      Usuń
    2. Jaki powinien byc maksymalny i minimalny odstęp między posiłkiem a ćwiczeniami?

      Usuń
    3. Jak mogę teraz odwrócic ten proces? Czyli odbudowac ten glikogen?

      Usuń
    4. Przepraszam za głupie pytanie, ale nie wiem czy to dobrez, czy źlei czy ten aerobik miał sens, cz lepiej gdybym nie szła tam po takie przerwie z jedzeniem?

      Usuń
  32. Małgosiu, czy stres, nerwówka, zła atmosfera może być powodem nie sie nie chudnie pomimo diety? Czy ma to coś wspolnego z wydzielaniem sie kortyzolu? Czy może on hamować spadek wagi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Stres hamuje trawienie i co zjesz to odkładasz. Napiszę o tym więcej niebawem.

      Usuń
  33. A czy pomimo zahamowanego trawienia odczuwa sie głód?

    OdpowiedzUsuń
  34. znam to miejsce i znam ten smak :) fajnie jest umieć go powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  35. mmm... po przeczytaniu przepisu myślę, że idealnie będzie nadawał się jako lekki dodatek do obiadu w jakieś upalne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pokochałam to guacamole całym sercem!

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu z czym jeść guacamole oprócz chleba? Jakieś pomysły? :)

    OdpowiedzUsuń
  38. ...ależ to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  39. Można też zrobić w postaci sałatki a nie pasty. Pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm pomidory i awokado.resztę składników tak jak w przepisie. Smak ten sam wygląd inny. Ale to już nie guacamole. Danie jest pyszne np z opieczoną bagietką. Świetny blog. Pozdrawiam.
    A czosnek jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  40. Można też zrobić w postaci sałatki a nie pasty. Pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm pomidory i awokado.resztę składników tak jak w przepisie. Smak ten sam wygląd inny. Ale to już nie guacamole. Danie jest pyszne np z opieczoną bagietką. Świetny blog. Pozdrawiam.
    A czosnek jest ok. Pomidora tyle samo co awokado.

    OdpowiedzUsuń
  41. Dzięki Tobie mam nową miłość - guacamole :-) Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. spróbuje przepis ale troszkę go zmodyfikuje tzn bez cebuli i słodka paprykę bo taką mam :)

    OdpowiedzUsuń