piątek, 17 lipca 2015

Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie. Także dla osób z "candidą". Przepis na zakwas i na chleb.


Dziś to o co prosiliście wielokrotnie a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić zdjęcia i wstawić na bloga. Ale jak to mówią "co się odwlecze to nie uciecze" i jeszcze przed wyjazdem zmobilizowałam się i dziś mogę Was zaskoczyć przepisem na pyszny bezglutenowy chlebek na naturalnym zakwasie. Zakładam że nie spodziewaliście że dodam ten przepis akurat podczas mojego urlopu ;)

Bezglutenowy chleb na zakwasie to prawdziwa gratka dla bezglutenowców i osób z candidą. W końcu można zjeść normalne pieczywo. Bez drożdży, spulchniaczy, słodów i innych cudów jak w przypadku gotowego bezglutenowego pieczywa. Zakwas robi się bardzo prosto i krócej niż w przypadku mojego kultowego już chleba żytniego. Ja robię na mące ryżowej. Jest lżejszy niż zakwas gryczany i cały chleb ma zdecydowanie lepszy smak. Mi chleb bezglutenowy na gryczanym zakwasie i z przewagą mąki gryczanej po prostu nie smakuje. Co za dużo to niesmacznie.
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Naturalne bakterie probiotyczne przyspieszą proces dojrzewania zakwasu. Jeśli nie macie, dolejcie łyżkę zakwasu na żurek (Obowiązkowo w szkle. Zakwas w plastiku się nie nadaje).
Z tego przepisu wychodzą dwa chleby. Jak odłożycie zakwas na następny chleb, możecie go piec po kolejnych siedmiu dniach.

A jeśli chcę chleb częściej?
Jak rozmnożyć zakwas?

Podczas pieczenia pierwszego chleba odkładasz nie cztery a osiem łyżek zakwasu, po cztery łyżki do dwóch słoików. Załóżmy że zakwas odłożyłaś w sobotę. W środę pieczesz chleb z jednego zakwasu, w kolejną sobotę z drugiego. Po każdym odkładasz zakwas na następny chleb. Masz już dwa zakwasy. Jeden do pieczenia chleba w środy, drugi w soboty.
Ten pierwszy środowy chleb będzie nieco gorszy niż ten sobotni ale przy kolejnym pieczeniu ta różnica się wyrówna. 



To co ? Działamy ?

Przepis na zakwas na chleb bezglutenowy:
* 200 g brązowego ryżu
* 180 g białego ryżu
* łyżka soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (dla przyspieszenia całego procesu)
* 700 ml przegotowanej letniej wody
* łyżka mąki ziemniaczanej

1. Ryż mielimy w młynku na mąkę i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Dzień pierwszy: Do litrowego słoika wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy sok z ogórków lub kapusty i wodę (ok. 150 ml). Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Jeśli za gęsta, dolewamy wody. Słoik przykrywany lnianą ściereczką (taką kuchenną) lub złożoną na trzy gazą, obwiązujemy tasiemką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień drugi: Zakwas mieszamy, dodajemy czubatą łyżkę mąki i ok.100 ml wody. Ponownie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień trzeci: Zakwas mieszamy i dodajemy 3 łyżki mąki i ok. 100 ml wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień czwarty: Dodajemy resztę mąki i resztę wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień piąty: Zakwas jest gotowy. Można piec chleb ;)

Przepis na chleb bezglutenowy:
Składniki na 2 foremki tzw. keksówki :

* 100 gramów suchej kaszy gryczanej tzw. białej, niepalonej (kaszę należy ugotować na sypko i wystudzić)
*  pół szklanki ziaren słonecznika
*  pół szklanki siemienia lnianego w ziarnach
*  pół szklanki pestek dyni (ja mielę lub rozdrabniam przy pomocy lnianej ściereczki i tłuczka do mięsa)
*  szklanka płatków jaglanych
* 500 gramów mąki ryżowej
* 200 gramów mąki gryczanej
* 100 gramów mąki kukurydzianej
* płaska łyżka soli
* łyżka miodu (candidowcy dodają ksylitol)
* litr ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
* litrowy słoik zakwasu

1.Do miski wkładamy wszystkie ziarna , płatki i kaszę gryczaną. Zalewamy wodą, dodajemy sól, miód (lub ksylitol) i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mąki mieszamy razem. Do masy z ziarnami stopniowo dodajemy mąki, cały czas mieszając.
3. Masę wyrabiamy długo aby dokładnie napowietrzyć.
4. Z masy odkładamy do szklanego słoika 4 czubate łyżki na następny chleb i przykrywamy folią do żywności. Trzymamy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Z odłożonego zakwasu możemy upiec chleb już po 7 dniach.
5. Formy do pieczenia smarujemy obficie masłem. Wykładamy masę i odstawiamy na 9 godzin, najlepiej w ciepłe miejsce. W miejscu, w którym stoją nie może być przeciągów.
6. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
7. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z piekarnika i z foremek. Kładziemy na drewnianą deskę do wystudzenia. Kroimy dopiero jak całkowicie ostygnie.


128 komentarzy:

  1. Na szczęście nie mam problemów z nietolerancją glutenu, ale chętnie wypróbuję ten przepis. Chleb żytni na zakwasie, z Twojego, Małgosiu, przepisu stał się prawdziwym hitem u mnie w domu (piekę go już od ponad roku), a także wśród znajomych, z którymi podzieliłam się tą wspaniała recepturą. Dziękuję!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wypróbuje po powrocie z wakacji na pewno bo tak apetycznie wygląda. Małgosiu a ja się chciaabym dowiedzieć czy chlorelle można przez dłuższy czas zażywać czy zrobić troche przerwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię przerwy. Stosuję na wiosnę i na zimę. Tak na pobudzenie.

      Usuń
    2. Witam serdecznie. Mam takie pytanie, czy chleb pieczony w automacie do chleba jest również wartościowy? Piekę z mąki razowej orkiszowy i razowej żytniej,mieszany, dosypuję również ziaren . Są tam drożdże w proszku, nie ma zakwasu ale to chyba i tak lepsze od sklepowych?
      Justyna
      Ps.dziękuję za blog, jest rewelacyjny :-)

      Usuń
  3. wygląda przepysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co jeśli nie mam młynka? Wystarczy kupić gotową mąkę ryżową? Z tym że ona wydaje się jest tylko z białego ryżu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Kupna jest głównie z białego ryżu.

      Usuń
    2. W sklepach eko czy zielarskich można dostać z brązowego.

      Usuń
  5. Z innej beczki: Pisałam do pani maila 26/06 br w sprawie diety oczyszczającej wiem że jest pani obładowana robotą ale niech pani pamięta o mnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o formularz dietowy to z 26 czerwca jeszcze wyceny nie wyszły. W zakładce Zamów Dietę jest info które wyceny teraz idą.

      Usuń
    2. Nie ma sprawy tylko zależało mi by uwzględnić że mam uczulenie na nikiel : uczulają mnie orzechy, migdały, warzywa strączkowe, problemy z papryką bo mam wzdęcia. Dodatkowo od bardzo długa wypadają mi włosy. Chciałabym dietę oczyszczająca od tym względem. Ja poczekam bo warto. Dodatkowo Pani obiady są rewelacyjne bo korzystam z dobroci przepisów.

      Usuń
  6. A to gratka :) Co prawda nie mam nietolerancji glutenu, ani candidy, ale przepis wygląda świetnie, może się skuszę :)

    Twój chleb na zakwasie żytnim piekę co tydzień i podzieliłam się już zakwasem i przepisem z dwiema osobami (w tym z moją mamą) - są zachwycone, namawiam kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, nigdy nie piekłam chleba a bardzo bym chciała zrobić właśnie ten, ale nie rozumiem pewnej sprawy. Jak to jest, że do pierwszych chlebków dodajemy litr zakwasu, a do następnych 4 łyżki tego pozostałego zakwasu z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No taka jest zasada przy wszystkich chlebach.

      Usuń
    2. No to nadal nie rozumiem, bo to ogromna różnica w konsystencji i objętości jeśli na taką samą ilość pozostałych składników raz dodamy litr zakwasu a kolejnym razem tylko 4 łyżki. W obu przypadkach wyjdą takie same chleby w takiej samej ilości? Przecież to niemożliwe przy tak dużej różnicy w objętości.

      Usuń
    3. a dołączę się :3 ten następny zakwas (te 4 łyżki) to tak jakby masa z chleba tak ? :3

      Usuń
    4. Chodzi o ilość bakterii w zakwasie. Pierwszy chleb wyjdzie ciut większy niż kolejne.

      Usuń
    5. Na początku dodaje się więcej zakwasu, ponieważ jest on młody i dość słaby. Z czasem zakwas staje się "silniejszy". Im starszy tym silniejszy. Taka jest zasada przy pieczeniu każdego chleba na zakwasie, czy to glutenowy czy bezglutenowy.
      Miłego dnia
      Aga P.

      Usuń
  8. Witaj Małgosiu mam pytanko czy jest zablokowana strona,że nie można skopiowac przepisu??? z kartki łatwiej się czyta dziekuję za odp. i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Musiałam zablokować możliwość kopiowania po tym jak początkiem lipca w ciągu 10 dni w sieci znalazłam (tzn. doniesiono mi) 4 moje skopiowane artykuły kropka w kropkę na innych stronach. Całe artykuły które ja piszę w kilka godzin ktoś kopiuje, wrzuca na swoją stronę i ma komentarze pod tekstem w stylu "świetnie to napisałaś" . Krew mnie zalewa jak takie coś widzę :((((

      Usuń
    2. Działa przecież opcja PRINT pod przepisem.

      Usuń
    3. Do czytania z kartki nie trzeba kopiowac tylko wydrukowac. A to dalej dziala (przed chwila wydrukowalam przepis korzysstajac z opcji "print".

      Usuń
  9. Czy woda z ogórków małosolnych też się nada? Takich 3-4 dniowych?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wreszcie jakiś dobry przepis na chleb ^^, mam pytanie czy jeśli nie mam obecnie dostępu do kiszonych ogórków czy kapusty, bo dopiero czas ich przygotowania nadejdzie, to czy jest szansa na zrobienie zakwasu bez pomocy soku z kiszenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale dokarmianie musisz rozłożyć na 7 dni.

      Usuń
  11. Gosiu, a jak wyglada sprawa skrobi opornej do jakiej temperatury powinno zostac schlodzone jedzenie? Wystarczy temperatura lodowkowa?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pytanko czy tych 4 lyzek zakwasu pozostawionego na kolejny chlebek nie dokarmiamy? tylko uzywamy tak jak jest?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mąke ryżowa która dodaje się już do chleba mogę zrobić sama z brązowego ryżu czy lepiej kupić gotowa? :-)
    Strasznie Ci dziękuję za ten przepis Małgosiu! Mam od Ciebie rozpisaną dietę i teraz miałam ją powtórzyć zamieniając glutenowe składniki na bezglutenowe i właśnie z chlebkiem nie wiedziałam jak sobie poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, serdecznie dziękuję za przepis.
    Pytanie tylko - czy ryż można zmielić w młynku ręcznym od kawy? Te do mąki są strasznie drogie... :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie, ale nurtuje mnie jedna kwestia... Gdzie najlepiej zaopatrzać się w drób i ewentualnie w jaki ? Przez 2 lata byłam wegetarianką, jednak czuję, że mój organizm domaga się mięsa... Długo nosiłam się z zamiarem rozpoczęcia nowych jadłospisów. Boję się tych hormonów o których czytałam już na Twoim blogu, bo dodam, że miałam zaburzenia hormonalne, które musiałam regulować tabletkami. A może jednak zrezygnować z mięsa, bo do ekologicznego niestety nie mam dostępu ? :( Ściskam mocno i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznego kupuj całe kurczaki. Zauważ że filet kurczaka kupowany "luzem" jest znacznie większy od tego z całego kurczaka. Dla mnie to coś znaczy.

      Usuń
    2. Dokładnie. Ja staram się kupować małe filety. I mając do wyboru przykładowo 3 filety pojedyncze z wagą 500g (np. Lidl) a jeden pojedynczy z wagą 400g, kupuję te w lidlu. Albo cały kurczak i porcjuję. Z korpusu, skrzydełek i nóg gotuje wywar np. na rosół bo nie lubię ich jeść.

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
    4. Nigdy o piersi w ten sposób nie pomyślałam a to takie logiczne dziekuje Małgosiu i podziwiam za całą tę wiedzę którą posiadasz, serio, od razu widać ile pracy w to włożyłaś i to bez krzty narzekania...tak bardzo się cieszę że Ciebie znalazłam :) jesteś dla mnie mega inspiracją :) urszula

      Usuń
  16. Super przepis, ostatnio myślałam o wypieku chleba, więc z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Co sądzisz o herbatach Big Active? Np zielona z pigwa <3 ile szklanek mogę wypić i czy można pić zimną, bo słyszałam że to powoduje bóle brzucha??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są dobre herbaty i jeśli chodzi o ilości to jest to kwestią indywidualną.

      Usuń
  18. Gosiu przepraszam ze nie w temacie troche mam metlik co do olejow na ktorych mozna smazyc Czy na oleju Kujawskim mozna ? Z gory Ci dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Kujawski nadaje się do smażenia.

      Usuń
    2. Dziekuje Gosiu serdecznie Na Ciebie zawsze mozna liczyc Ania

      Usuń
  19. Dziękuję Gosieńko za chleb który wreszcie nie będzie smakował sodą ;-)
    I love you <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Gosiu, czym zastąpić kasze gryczana i pestki dyni?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam
    Troche nie na temat ,ale mam pytanie
    Jestem zdrową kobietą utrzymojacą wage i niedawno kupilam czerwona herbate i slyszalam , ze jest bardzo zdrowa. Czy moge ja pic co jakis czas?
    Czy lepiej pic jakies inne herbatki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwoną jak najbardziej ale z umiarem. Dwie dziennie maksymalnie.

      Usuń
  22. Dzien dobry :) Gosiu ja z innej beczki:) czy moglabys polecic jakas sokowirowke badz wyciskarke ? Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu! Zbliża się sierpień i czas pielgrzymkowych wędrówek :) proszę Cię czy mogłabyś zaproponować mi ( i jestem pewna, że wielu innym osobom również ) posiłki, które moglibyśmy zabrać lub kupić i co najlepiej jeść w takich sytuacjach, oprócz kanapek z konserwą przez 2 tygodnie? bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cześć Gosiu, napotkałam kilka ciekawych przepisów z nasionami chia, czym można je zastąpić, gdy aktualnie nie mam do nich dostępu? siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam problem z regularnym jedzeniem... Prowadzę specyficzny tryb życia dostosowany do pracy. Jednego dnia nie pracuję, dwa kolejne spędzam w podróży, później zdarza mi się pracować po 72 h z rzędu, odsypiam, później pracuję 12-48h, ogólnie chodzi o to, że nie jestem w stanie jeść w tych samych godzinach, podobnie jak utrzymać stałej ilości posiłków, a w podróży czy w pracy też nie jestem w stanie sobie gotować i jem to co dostanę w sklepie lub mi przygotują. Jest jakiś sposób by znormalizować jedzenie w takich warunkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie uda Ci się jeść o tych samych porach. To nierealne u Ciebie ale regularność jest absolutnie możliwa. Każdego dnia liczysz posiłki 3-4 godziny od pierwszego czyli od śniadania.

      Usuń
    2. Przy Twoim trybie pracy jedzenie o tych samych porach jest niemożliwe, ale regularne już tak.
      Każdego dnia liczysz posiłki co 3-4 h od śniadania.

      Usuń
  26. Małgosiu, ja mam podobne pytanie odnośnie blendera :) Sokowyciskarkę posiadam i soczki są przepyszne, ale noszę się z zamiarem zakupu blendera. Czy myślisz że warto oprócz soków robić koktajle ? I czy np. jabłka można blendować ze skórką ?Jaki polecasz i czy dodatkowe funkcje, np. kruszenie lodu mogą się przydać ? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuj kielichowy szklany. Będziesz mogła kruszyć lód. To bardzo przydatna funkcja. Ja bez blendera nie umiałabym funkcjonować bo kocham koktajle.

      Usuń
    2. A czy pesto tez da sie tym zrobić ? Bo mam taki mały blender tylko do smothie i potrzebuje cos do pesto robienia. Jakiś sprawdzony model dziewczyny pomóżcie proszę ...

      Usuń
  27. Apetycznie wygląda ten chlebek :). Pierwszy raz spotykamy się z przepisem na chleb, gdzie użyto soku po kiszonkach, ale to rzeczywiście fajny sposób, by przyspieszyć dojrzewanie zakwasu. No i fajnie, że swoimi pomysłami ułatwiasz życie osób, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej :).

    OdpowiedzUsuń
  28. Piszę tu bo to najnowszy post a chciałabym Ci podziękować i może nawet troszkę się pochwalić. Byłam na weselu, jedzenia po uszy, oczywiście mało warzyw albo sałatka jarzynowa z majonezem tak więc średnio, poszłam na układzik z szefem kuchni, który przygotował mi całą michę mixu sałat pokropionych octem balsamicznym a pomidorki z mozarellą w sumie suche :P(fajny gość ogólnie) i warzywa te jadłam do wszystkiego.
    Nie objadałam się, różne rzeczy jadłam jednak z umiarem, krokieta z barszczem sobie odmówiłam bo już 3 była, bawiłam się ile się da do ostatniego tchu. Pilnowałam podawanych mi porcji np. tortu. Pomyślałam, trochę więcej zjadłam to na pewno ale jak z wagą o poranku. Pierwsza myśl będzie z 1 kg więcej może 2, a tu 0,5 kg mniej niż dnia poprzedniego szok :O. (gorąco było to też lało się z nas jak nigdy....)
    Dziękuje naprawdę, nie wiedziałam że tak będę się dobrze bawić nie jedząc tych ciast z kremem,(kawałeczek jabłecznika się trafił) tych tłustych zasmażanych potraw, śledzi, a wszystko dzięki tobie, dzięki temu że pomagasz doradzasz i świecisz takim przykładem, motywujesz i podbudowujesz w różnych sytuacjach. Dzięki za to co robisz:P
    p.s dodam że to moja taka pierwsza impreza na przejściu na inny tryb funkcjonowania, i myślę że już tak na zawsze. Dzięki raz jeszcze:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się. Kiedyś kiedy się odchudzałam, to tylko czekałam żeby dać sobie nagrodę np.nutellę.
      A teraz dzięki Tobie zdrowo i świadomie się odzywiam i chudnę przy okazji i na samą myśl o nutelli, o tym utwardzonym tłuszczu palmowym z cukrem i konserwantami to aż mnie skręca. Bleeee ;-)
      Nową jakość życia można znaleźć dzięki Twojemu blogowi.
      Dzięki :-D

      Usuń
  29. Pani Małgosiu, zrobiłam racuchy z mąki owsianej. Wyszły gorzkie (taki gorzki posmak) i rozpadają się po usmażeniu. Gdzie może tkwić problem? Pozostałe składniki to mleko, woda, cukier trzcinowy, jabłka, jajka.

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy płatki jaglane mogę zastąpić płatkami ryżowymi?

    OdpowiedzUsuń
  31. Nigdy nie robiłam chleba- muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czym mogę zastąpić 100 gr mąki kukurydzianej, mam na nią nietolerancję, dać więcej gryczanej, ryżowej czy dodać amarantusowej? zakwas już ładnie zaczął pracować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być amarantusowa lub ryżowa. Gryczanej nie dawaj bo chleb będzie za ostry.

      Usuń
  33. Witam, właśnie miałam zapytać,której mąki dodać więcej w miejsce kukurydzianej ,a tu gotowa odpowiedź :) Zakwas już pięknie pracuje .Dziękuję Małgosiu pozdrawiam Gabriela

    OdpowiedzUsuń
  34. Dzień dobry, a jednak muszę jeszcze o coś spytać.Podałaś Małgosiu ,że pieczesz 60 min. w temp. 180 st z termoobiegiem,a bez(grzanie góra dół) ? To mój pierwszy chlebek i nie chce popełnić błędu. Dziękuję :) Gabriela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu pieczesz 10 minut dłużej

      Usuń
    2. Tylko ? To dobrze ,że spytałam ,bo myślałam,że dłużej. Chlebki odstawione do wyrośnięcia ...już nie mogę się doczekać finału ;) Dziękuję Małgosiu Pozdrawiam G.

      Usuń
  35. Małgosiu, dziś rano czwarty raz dokarmiłam zakwas,ma bardzo malutkie pęcherzyki powietrza(jak główki od szpilki,ale dość sporo), u góry oddzieliła się warstwa wody i mam wątpliwości czy jutro już będzie się nadawał do pieczenia. Może jeszcze go jutro dokarmić? Ile wtedy mąki dać? Chyba, że zakwas ryżowy nie bąbelkuje tak mocno jak żytni, nigdy nie piekłam chleba w domu, a teraz muszę piec bezglutenowy, ale do tej pory niestety mi się nie udawały, nie chciałabym wyrzucić kolejnego chleba. Z góry dziękuję za poradę.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj Małgosiu,
    nie posiadam młynka do mąki ani do kawy. Czy ryż dałoby się zmielić na mąkę w robocie kuchennym? Mielę w nim orzechy na "piasek". I czy zamiast ksylitolu mogę dodać stewię?

    OdpowiedzUsuń
  37. Witaj Małgosiu,
    mam nietolerancje na ryż, czy mogłabym go czymś zastąpić, np. mąką z amarantusa, tapioki albo kukurydzianą? Bardzo bym chciała upiec ten chlebek. Dodam tylko, że cierpię na kandydozę ogólnoustrojową i czekam już na wycenę mojej diety (zgłoszenie wysłałam 10. 07.). Wspaniały blog); pozdrawiam serdecznie, Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie z amarantusa i kukurydzianą. Pomieszaj je razem. Możesz też jaglanej dodać.

      Usuń
    2. Czy po stwierdzeniu candydozy robilas testy na poszczególne produkty? Mam candydoze ogólnoustrojowa ale żadnych testów na np ryż kukurydzę...więc jem jako bezglutebowe

      Usuń
  38. Małgosiu kochana! Dziekuje, dziekuje, dziekuje za ten przepis :) Cala moja rodzina (6 osob) jest na bezglutenowej i bezkazeinowej diecie, a ten przepis to rewelacja. I jeszcze przepis na zakwas:) Spelnilas moje marzenia. Chleb pieke od jakis 12 lat, a tu ciach, zero glutenu. Musialam sie na nowo nauczyc gotowac. Ah przybylas z odsiecza:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Chlebek wygląda cudnie i mega apetycznie. Chciałabym dziecku zrobić, jednak mamy nietolerancje kaszy gryczanej. Co mogę dać w zamian? Już przerobiłam tyle kulinarnych wpadek, że wole zapytać fachowej głowy ;). Synek jest na diecie bg. Do tego leczymy Candide. Prosze o odp. Dziś zrobie już zaczyn.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mąż ma candidę a ja już się gubię w sprzecznych informacjach. W tym chlebku widzę ryż biały i mąkę ziemniaczaną, ktorych byłam pewna że przy candida nie wolno. Jak to jest jeszcze z otrębami - przenivy nie wolno a otrby pszenne podobno tak. Podobnie z orkiszem. Dlaczego mozna orkisz skoro jest to rodzaj pszenicy. I co ze strączkowymi typu cieciorka, soczewica - jedni twierdzą ze mozna inni ze nie

      Usuń
  40. Małgosiu kochana, dopowiedz jeszcze, ile kalorii ma ten chlebek. Mój zakwas się zbiesił, oddzieliła się woda od reszty, mieszałam, ale i tak się oddzielała, mimo to upiekłam, choć widać było gołym, że coś jest nie halo, bo stał 15 godzin i nie urósł. Wyszedł z zewnątrz pięknie upieczona skórka, a w środku mocno wilgotny, po prostu zakalcowaty. Może to wina ryżu nie dość dokładnie zmielonego na mąkę? Proszę, odpowiedz, bo jesteś prawdziwą alfą i omega w prozdrowotnych kulinariach :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu.
      Chlebem ma ok. 80 kcal w kromce

      Usuń
    2. niestety, mam ten sam problem

      Usuń
    3. Mi też za pierwszym razem wyszedł rozdzielający się zakwas i zakalcowaty chleb. Ale jest przepyszny :) Mam nadzieję, że z kolejnych zakwasów wyjdzie bardziej puszysty.

      Usuń
  41. Witam,
    Czyli w sumie potrzebuje 380 g gotowej mąki. Nie mam gdzie zmielić więc bedę bazować na gotowych mąkach. Dziękuję za odp. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. Gosiu, a czy można ten zakwas zrobić na samej mące z brązowego ryżu? Czy ten biały ma tu jakieś konkretne znaczenie? Nie mam chwilowo dostępu do mąki z białego a mój blender sobie raczej z tak drobnym zmieleniem białego ryżu nie poradzi..

    OdpowiedzUsuń
  43. A jeśli chcę zrobić jeden bochenek, na razie na próbę, to dzielić na pół składniki i na chleb, i na zakwas?
    A od gotowego chlebka oddzielić 2 łyżki masy do lodówki czy jednak 4 jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  44. Gosiu , mam pytanie zrobiłam ten chleb ale nie wyrósł w ciągu tych 9 godzin a po upieczeniu jest taki cięzki , zbity i gorzkawy , zakwas odłożyłam tak jak pisałaś , myslisz ze jest on dobry czy zacząć go jeszcze raz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy chleb ma prawo wyjść kiepski. Nie wyrzucaj zakwasu. Zrób po 7 dniach nowy chleb.

      Usuń
  45. Jak długo chleb może leżeć w chlebaku? Czy można go ewentualnie zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chlebaku ok. 5 dni. Można zamrozić, oczywiście.

      Usuń
  46. Gosiu myślałam, że przy candidzie nie można białego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy nie przeszkadza , że zakwas jest z ziarnami czy one w nim kisną

    OdpowiedzUsuń
  48. Chleb po upieczeniu i wystudzeniu , przechowuję w lodówce . Po kilku dniach spożywania zaczyna się kruszyć . Trudno posmarować masłem .

    OdpowiedzUsuń
  49. Dzień dobry
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Aby zrobić mąkę z ryżu wystarczy zmielić takie nieugotowane ziarna, tak? Mogę to zrobić w blenderze? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam... Mam problem z zakwasem. Zrobilam go juz 3 raz,pierwsze 2 dni zakwas rosnie,na 3 dzien kiedy go dokarmie calosc opadnie i przestaje rosnac ....upieklam na takim zakwasie chleb ale mi nie wyrosl wyszedl twardy....mam kolejny zakwas ktory znowu opadl i nie wiem czy piec na tym chleb czy robic wszystko od nowa....czy mozesz mi powiedziec co robie zle ?? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam.Czy chleb bezglutenowy jest jedyną opcją dla osób z candidą?A przy okazji ...wypróbowałam wczoraj dwa przepisy-pieczonego łososia i pastę-oba genialne.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgosiu, czy mogłabyś zamieścić jakiś przepis na chleb bezglutenowy na drożdżach? Proszę, nie mam cierpliwości do zakwasów, a właśnie jestem po testach alergicznych i wyszedł mi gluten.

    OdpowiedzUsuń
  53. ile może stać ten chleb po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  54. A ja dałam sok z kiszonych buraków, bo innego nie miałam :) Zakwas rósł jak szalony! Już po raz czwarty piekę na nim chleb i zawsze jest ponad keksówkę. Nawet w lodówce ta odrobinka mi szaleje ;) i rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja dodałam sok z kiszonych buraków, bo nic innego nie miałam. Zakwas "pracował" jak szalony :) Nawet ta odrobina w lodówce nie daje za wygraną i po włożeniu tam 4 łyżek wyjmuję pełen słoik :)
    Super chlebuś, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  56. Witam! Czy ryż na zakwas ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń
  57. A można zrobić ten chleb na zakwasie zytnim ? Zaznaczam, ze mam uczulenie na gluten. Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  58. Witam. Dopiero zaczynam przygodę z Pani blogiem. Zakwas już stoi, ale czy coś się z nim dzieje? Nie bardzo wiem jako to ma wyglądać? Po drugie mam przewlekłe zapalenie żołądka i moja dotychczasowa dieta obejmowała właśnie białe czerstwe pieczywo, ponieważ nie podrażniało żołądka - czy ten chleb mi nie zaszkodzi, a może umie mi Pani powiedzieć jak go przygotować aby właśnie nie podrażniał. Proszę o odpowiedź. Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz go mocno przeżuwać. Węglowodany są wstępnie trawione w jamie ustnej.

      Usuń
  59. Przepis brzmi super, jutro wstawiam zakwas;d Czy mąka kukurydziana to jest to samo co kaszka kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
  60. Właśnie zaczęłam "przygodę z boreliozą" u mojej 8-letniej córki, która jest na "końskich" dawkach antybiotyku. Twój blog jest genialny!!! Dzisiaj biorę się za wypiek chleba. Wczoraj robiłam babeczki do szkoły z bazylią i płatkami migdałowymi z małą modyfikacją: zamiast cukru - ksylitol. Czy takie modyfikacje są dopuszczalne. Przeanalizowałam już wpis dotyczący grzybicy i żywienia, aby się jej ustrzec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  61. Jaką konsystencję powinien mieć chlebek po wyrobieniu? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  62. Dołączam się do pytania o konsystencję ciasta po wyrobieniu.
    I mam pytanie, czy można zmniejszyć ilość ziaren i czy trzeba coś w zamian dać?

    OdpowiedzUsuń
  63. Pani chleb na zdjęciu jest puszysty :) Mój wygląda jak guma :D, chociaż w smaku jest pyszny. Czy wszystko jest ok, czy zrobiłam jakiś błąd? Załączyłabym zdjęcie, ale nie ma tu takie opcji. Przesyłam linka z FB https://www.facebook.com/agnieszka.czerwinska.182

    OdpowiedzUsuń
  64. Mam takie pytanka do tego chleba, czy to normalne że się bardzo kruszy przy krojeniu? Co może być przyczyną dosyć szybkiego pleśnienie? Raz wytrzymuje ponad tydzień a innym razem tylko pół.

    OdpowiedzUsuń
  65. Mam pytanie dot. chlebka,
    mam zamiar nastawić zakwas, aczkolwiek zawsze zakwasy mi się psują.. jaka powinna być odpowiednia temperatura dla tego zakwasu, postawić go w kuchni (nie mam kaloryfera) czy raczej w łazience?
    drugie pytanie to jaką mąkę ryżową używasz już do chleba, a nie do zakwasu z białego/ brązowego czy mieszaną? tj. (500g mąki ryżowej i 200 g gryczanej to samo pytanie dot. mąki gryczanej?)
    ew. jeszcze czym mogę zastąpić płatki jaglane??
    noi zastępując miód ksylitolem ile go wsypać?
    bardzo dziękuję za odpowiedź, o ile wytrwasz w odpowiedzi na moje pytanie, pozdrawiam :)
    Monika
    ps. czy przy układaniu diety przeciwgrzybiczej kierować się rozkładem pokarmów 50% warzyw 20 węglowodanów i 30 tłuszczy? ...gdzieś to znalazłam, tylko nie wiem czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  66. Małgosiu co zrobić żeby chlebek miał taki ładny wierz jak na zdjęciu? Mój pęka i bardzo się kruszy

    OdpowiedzUsuń