poniedziałek, 6 lipca 2015

Przepis na naleśniki idealne! Proporcje na 4 i na 8 sztuk.






Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne.
Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem. Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Pytań o ciasto na naleśniki otrzymuję bardzo dużo więc dziś zdradzam receptę na idealne proporcje :)

Sekretem dobrych naleśników jest ciasto. Źle zrobione przywiera do patelni i do usmażenia każdego naleśnika potrzebujemy oleju. Do usmażenia moich naleśników (8 sztuk) potrzebujemy zaledwie łyżeczki. Tę łyżeczkę wlewamy do ciasta a patelnię smarujemy olejem (odrobiną) tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Do usmażenia kolejnych naleśników oleju już nie dodajemy.
Poniżej macie proporcje na 4 i 8 naleśników.
Jeśli zdecydujecie się na nadzienie wytrawne, do ciasta nie dodawajcie substancji słodzącej czyli. miodu, stewi, cukru etc.  
 

Kaloryczność:
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal


Składniki na 8 naleśników z patelni o średnicy 28 cm:
* 3 jajka
* szklanka mąki orkiszowejtyp. 650 lub 700 lub pszennej krupczatki lub kukurydzianej
* szklanka mleka  
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* łyżeczka oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika

Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy sól, stewię i mąkę. Miksujemy na gładką masę.

Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:
* 2 jajka
* pół szklanki mąki orkiszowej
* pół szklanki mleka  
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika


88 komentarzy:

  1. Małosiu, wśród owoców króluje u mnie agrest, co mogę z niego zrobić, z czym zjeść, ajk przyrządzić, czy np. z serkiem wiejskim albo twarogiem albo jogurtem, jak codzień spożywam inne owowce na śnaidanie, co sądzisz o tym, co mogłabyś doradzić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jakoś obejść to mleko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślałam, spróbuję ;)

      Usuń
  3. Czy można użyć mąki owsianej, gdyż tylko do takiej mama dostęp, czy propocje ilegną zmianie, czy będzie t duża zmiana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka owsiana zachowuje się trochę inaczej niż orkiszowa. Przede wszystkim jest bardziej klejąca i ciasto naleśnikowe szybko gęstnieje.

      Usuń
  4. Pyszne ! Uwielbiam naleśniki :) Twoje wyglądają smacznie i tak wakacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię na oko i zawsze wychodzą :) a musi byc tak duzo jajek? Ja dodaje 1 jajko na porcję z której wychodzi ok 20 nalesnikow. I dodaje pół na pół mleko i wodę g azowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję więcej jajek z uwagi na zawartość żelaza. Naleśnik to nie tylko mąka, ma mieć także coś wartościowego a żółtko jaja to magnez, żelazo, witamina E i wiele innych.

      Usuń
    2. ja tez daje jedno jajko, szklankę mleka i szklankę prawie wody (na oko) nie daje ani tłuszczu do ciasta ani cukru , tłuszcz daje pod pierwszy naleśnik i wychodza zawsze
      ale ile ludzi tyle przepisów, nie mniej o ile mnij jajek tym mniej kcal :)

      Usuń
    3. Szklanka wody,czy mąki?

      Usuń
  6. Mąke orkiszowa czym moge zastąpić? Nie mam dostępu do polskich sklepów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maka orkiszowa jest dostępna w każdym spożywczym sklepie ,a nie tylko w polskich sklepach.

      Usuń
    2. Maka orkiszowa w Niemczech nosi nazwe "Dinkel Mehl".

      Usuń
  7. Małgosiu czy to ciasto musi też swoje "odstać" przed smażeniem, tak jak to jest w przepisach z mąki pszennej czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można odstawić na kilka minut ale ja tego nie robię.

      Usuń
  8. Genialny pomysł, upiekę te naleśniki na obiad dla siebie! Nadzienie praktycznie dowolne, prawda? Chociaż ja jestem tym typem człowieka co lubi naleśniki na sucho, bez dodatków ;) A czy mąkę można zamienić na inną? Nie mam orkiszowej, tylko pełnoziarnistą żytnią albo razową, o taką: http://pi.ce-tescoassets.com/assets/PL/964/5903862000964/ShotType1_328x328.jpg
    i taką: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGCFIkEMEKEmcnTh9VNyp2pBnLBYh1BuWrDTBeVXhH6IVGW413
    Dokupić orkiszową?
    Chodzi mi to czy naleśniki nie wyjdą, czy raczej zmieni się ich kaloryczność?
    I jeszcze, Małgosiu, poradź - jak sobie poradzić z głodem po posiłku?? Mam tak najczęściej po daniu obiadowym - makaron/kasza/ryż + drób + warzywa. Zjem go i jest głodna przez około pół godziny po zjedzeniu. I wtedy pojawiają się myśli - dokładka (to chyba lepsze) albo coś słodkiego i wtedy rzucam się dosłownie na np. czekoladę czy batoniki. Jeśli przeczekam te pół godzin to później długo czuję sytość, ale czasami, np. wczoraj przegrałam i sięgnęłam po słodkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę możesz zamienić na inną, dowolną ale drobno mieloną bo inaczej naleśnik wyjdzie ciężki.
      Jeśli chodzi o pytanie drugie to zależy od tego czy jesz właściwe porcje i jak ta porcja wygląda. Czy jest duża objętościowo przy niskiej kaloryczności, czy mała objętościowo.
      Bardzo często osoby odchudzające się samodzielnie za mocno ścinają kaloryczność na początku i organizm się buntuje.

      Usuń
    2. Obiad wczorajszy, po którym rzuciłam się na słodkie: 62g suchego ryzy brązowego, tj pół torebki 125g, 120 g piersi z kurczaka marynowanej w pikantnych przyprawach, z olejem, upieczona w piekarniku. I po 125g kalafiora i brokuła na parze. Mało warzyw lubię więc muszę sobie radzić tymi które mi smakują. I po takim posiłku z pół godziny jestem głodna z ogromną ochotą na podjadanie.

      Usuń
    3. Może za szybko jesz? Spróbuj jeść dużo wolniej a na pewno zauważysz różnicę :)

      Usuń
    4. Droga Małgosiu, czegoś tu nie rozumiem: zaleczasz makę jak najdrobniej zmieloną, a w przepisie podajesz... krupczatkę (czyli najbardziej 'gruboziatnisty" typ mąki - stąd nazwa "krupczatka" -od krup.kaszy). Możesz to jakoś wytłumaczyć?

      Usuń
    5. Krupczatka nie jest mąką grubo mieloną. To nie jest najbardziej gruboziarnisty typ mąki .Co Ty wygadujesz ? ;)))
      Kup sobie pszenną krupczatkę w sklepie i sama się przekonasz ;)

      Usuń
  9. Uwielbiam CIEBIE i naleśniki , ale chyba jestem uczulona na orkisz bo jak zjem coś z orkiszem to jestem czerwona jak burak. Czt to może oznaczać ,że powinnam odstawić gluten. Podobno orkisz ma go więcej niż inne zboża. czy to prawda?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gluten orkiszowy jest dużo lżej strawny niż pszenny. Jeśli miałabyś nietolerancję na gluten to miałabyś reakcję po każdym produkcie z glutenem. Prawdopodobnie możesz mieć nadwrażliwość akurat na orkisz.

      Usuń
  10. Właśnie na śniadanie zrobiłam naleśniki z mąki gryczanej. Zupełny niewypał. Orkiszowej mój organizm nie znosi. Trzeba spróbować na bezglutenowej następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a próbowałaś zrobienie naleśników z samej KASZY GRYCZANEJ (plus woda) ? przepisy sa na necie. ja jestem nimi zachwycona.

      Usuń
  11. A jaki typ mąki orkiszowej? Razowa może być?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy moge zamienic jajka na cos innego? siemie lniane? corka jest uczulona...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja całkowicie z innej beczki. Piszę tu bo nie wiem gdzie to napisać. Upiekłam twój chleb, jest PYSZNY, wszystkim smakuje, myślę że jest nawet lepszy niż z męża ulubionej piekarni bo stwierdził że nie będzie już tam chodził. Jednak jest jedno ALE- ILE KALORII MA TAKI CHLEB, mianowicie może w 100 g bo jednak kromka, kromce nie równa. :] Serdecznie pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja robie moje nalesniki z mleka migdalowego (sama robie, nie kupne), maki orkiszowej , jajek i oleju
    lnianego. Tez sa super









    Ja robie moje nalesniki z mleka migdalowego (sama robie, nie kupne), maki orkiszowej, jajek i oleju lnianego. Tez sa super





    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zmniejszyć apetyt?

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, może pytanie nie na temat, a nie pamiętam czy już o tm pisalaś - jak przyprawić warzywa by były smaczne po ugotowaniu w naczyniu parowym?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
    Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posyp kolendrą w liściach. Smak i zapach bajeczny.

      Usuń
  17. Pięknie wyglądają i z pewnością też tak smakują. Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, dzisiaj na analizie składu ciała wyszlo mi, ze mam prawie 40% tkanki tłuszczowej, czyli zdecydowanie za wysoko. Czy wpływ na to mogl miec ostatni miesiąc, w którym sobie pofolgowalam - chipsy, cola, na wakacjach gofry, lody, kebab, KFC. Staram sie na co dzień zdrowo odżywiać, ale z różnym skutkiem. Mam 168cm, 26 lat i waze 72kg. Czy mogłabyś poradzić co zrobić z tkanka tluszczowa? Czy zdrowa dieta i regularne ćwiczenia (z tym nie mam problemu - gram w tenisa, jeżdżę na rowerze, czasem fitness)? z góry dziękuję za odpowiedz! Pozdrawiam :)
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dobra dieta + ćwiczenia pomogą. Wyeliminuj słodycze i te wszystkie jedzeniowe syfki i jedz zdrowo.

      Usuń
  19. Małgosiu doradź mi proszę. 3 tyg temu skończyłam stosować dietę indywidualną od Ciebie, była to dieta alkalizująca, podkręcająca metabolizm, czułam się świetnie, byłam lekka, pełna energii. Teraz próbuję stosować gotowe jadłospisy umieszczona na blogu (dziś na pon z jadłospisu nr 24) i czuję się ociężała, wieczorem brzuch jak balon, czyżby te dania były zbyt ciężkostrawne dla mnie może mam jakąś nietolerancję... Podpowiedź mi proszę co powinnam robić. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłospisy z bloga mają inne proporcje niż te z diety. Przeanalizuj rozkład z diety i spróbuj się do tego dopasować z jadłospisami. Da się bo wiele moich klientek tak robi.

      Usuń
    2. Spróbuję. Dziękuję i pozdrawiam;)

      Usuń
  20. Czy można te naleśniki spożywać na diecie lekkostrawnej? Marta

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyjdą z mąki pszennej pełnoziarnistej ?

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja polecam naleśniki z mąki kasztanowej + woda gazowana do tego nadzienie: awokado+banan+ kakao+wiórki + syrop klonowy po prostu obłęd dietetyczny ;-)))!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, naleśniki z mąki kasztanowej są genialne!!;))

      Usuń
  23. Małgosiu, jaką patelnię do smażenia naleśników polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teflonową. Ja mam Valdinox i jestem bardzo zadowolona.

      Usuń
  24. Super! Wypróbuję choć zastanawiam się czym zastąpic mleko

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy na redukcji takie naleśniki raz na jakiś czas mogą być ?

    OdpowiedzUsuń
  26. A jak często można sobie pozwolić na takie naleśniki nie będąc na żadnej diecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko określić jednoznacznie bo każdy jest inny i prowadzi inny tryb życia. Jeden jest aktywny fizycznie, inny nie. Jeden ma pracę siedząca, inny jest w ruchu.
      Generalnie jak raz w tygodniu zjesz to będzie ok.

      Usuń
  27. Strasznie dużo jajek. Wychodzi cos a'la jajecznica.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki są widoczne na zdjęciu. Jajecznicy nie przypominają a zawierają żelazo, magnez i cynk. Żywność ma służyć a nie tylko zaspokajać apetyt.

      Usuń
  28. Hihih można zjeść smacznie i zdrowo :D Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wypróbowałam i są pyszne ! :) i bynajmniej nie przypominają jajecznicy :D Dzięki Gosiu za kolejny świetny przepis :) Czasem mi się wydaje, ze potrafię coś zrobić, ale okazuje się, że dotąd robiłam to źle ! ;) Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam dziś na śniadanie dla siebie i dzieci. Zastąpiłam mąkę z przepisu mąka owsianą (bo tych z przepisu nie miałam) a mleko krowie mlekiem roślinnym. Nie zmieniałam proporcji i wyszły pyszne, zgrabne, cieniutkie. Zdecydowanie polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. witam.
    mam w domu tylko mąkę pszenną tortową (typ 450) i mąkę żytnią (typ 2000), którą lepiej wybrać do tych naleśników? mam całe opakowania więc nie chciałabym kupować kolejnego:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortową. Żytnia 2000 nie nadaje się do naleśników.

      Usuń
  32. witaj Gosiu, zrobiłam dzisiaj na śniadanie z riccotą zmieszaną z jogurtem wiśniami i czerwoną porzeczką - zjadłam dwa - pyszności :) Ile optymalnie naleśników z takimi dodatkami mogę wchłonąć na śniadanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy przy jakiej kaloryczności dziennej ale 2-3 szt.

      Usuń
  33. ważę 50 kg mam 163-165 cm, trochę się ruszam Zumba po 1h 3 x w tygodniu i jak mam czas to dodatkowo 2 razy po godzinie bieżnia. Spacerów raczej nie uskuteczniam, głównie z braku czasu samochód :)
    wyliczyłam sobie kaloryczność około 2000 - dobrze ?
    jestem już w takim wieku że każdy grzeszek zostawia ślad i muszę uważać żeby utrzymać swoją wagę 50 kg, z którą czuję się najlepiej
    ile kalorii z dodatkiem rocotty i owoców ma jeden naleśnik ? 200 - 250 ?
    a Twój blog pomysły i wskazówki uwielbiam :)
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie masz podaną kaloryczność suchego naleśnika więc dolicz do tego ricottę i owoce.

      Usuń
  34. dziękuję, wychodzi mi 110 naleśnik + 125 dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pani Małgosiu co to za "polewa" w środku?

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy te naleśniki wyjdą na mące gryczanej firmy Melvit? :) A owsianej? Bardzo proszę Gosiu o odpowiedź ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na gryczanej powinny wyjść. Na owsianej nie rób bo ta mąka zostawia taką goryczkę.

      Usuń
    2. Ja kiedyś zrobiłam bułki z mąki owsianej i wyszły totalnie gorzki... :) Niestety zraziłam się do tego rodzaju mąki.

      Usuń
  37. Pani Małgosiu, dziękuję za wspaniałą stronę. Oczekuję na wycenę diety z insulinoopornością. Czy te naleśniki maja niski indeks glikemiczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabyś zrobić z mąki pełnoziarnistej a do serka dosypać otrębów. To obniży IG.

      Usuń
  38. Zrobilam przed chwila naleśniki z Twojego przepisu i uważam, ze nie sa zle, ale moim zdaniem trzeba dac więcej niż 1 szklanke mleka, ja dolalam dodatkowe pol szklanki. Bez dodatkowego mleka ciasto jest starsznie geste a naleśniki wychodzą grube.
    Trzeba pamietac tez , ze dodatek miodu powoduje , ze naleśniki dużo szybciej się smaza.

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy te naleśniki można usmażyć rano a później odgrzać na obiad?

    OdpowiedzUsuń
  40. Rzeczywiście naleśniki są świetne i do smażenia nie trzeba dodawać tłuszczu. Miałam swój sposób na naleśniki, który stosowałam przez kilkanaście lat, ale ponieważ muszę obniżyć wartość kaloryczną posiłków ten przepis napewno zagości u mnie na stałe. Wszystkim moim domownikom bardzo te naleśniki zasmakowały (nawet z wytrawnym farszem - szpinakowym, który wcześniej nie chcieli jeść). Małgosiu - prosimy o dalsze przepisy - teraz gotowanie jest nie tylko zdrowsze, ale również ciekawsze.

    OdpowiedzUsuń
  41. witaj Małgoisu :) a czy znasz może przepis na naleśniki bez jajek?i ewentualnie bezglutenowe? Mleko krowie łatwi jest zastąpić..ale reszta.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 jajko = łyżka siemienia mielonego rozrobionego w ciepłej wodzie na glutka.
      Polecam mąkę owsianą bezglutenową lub pół na pół kukurydziana i ryżowa.

      Usuń
  42. najlepsze naleśniki świata! orkiszowe rządzą, przepis idealny :)))

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosiu czy takie naleśniki z maki owsianej wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  44. Malgosiu jaki otrzymam typ maki jak zmiele sama orkisz? czy taka maka nada sie do nalesnikow?

    OdpowiedzUsuń
  45. Gosiu moglabys kiedys zrobic post o makach? :) jest ich tyle rodzaji, ktore najzdrowsze, ktorych unikac? zawsze zastanawiam sie czy w przepisach tak bezkarnie mozna by zamieniac jedna na inna, szczegolnie chcialabym wyeliminowac zwykla pszenna, ale zawsze sie stresuje ze cos nie wyjdzie, wszedzie slysze teraz o mace kokosowej, ale ona podobno inaczej sie zachowuje, a jak z orkiszowa czy gryczana, teraz przeczytalam tu w komentarzach o kasztanowej :)
    do jakich potraw te maki i inne beda dobre?

    OdpowiedzUsuń
  46. Wyglądają świetnie :)
    Długo się je smaży?

    OdpowiedzUsuń