piątek, 31 lipca 2015

Wegetariańska czerwona fit zupa na zielonym wywarze! Idealna dla osób na redukcji, pracujących w nocy i dzieci




Jak dwa dni temu publikowałam na facebooku zdjęcie tej zupy z pytaniem czy lubicie fit zupy na wywarze z warzyw nie spodziewałam się takiego odzewu. Myślę sobie, jak to ? Taka zupa? Taka zwyczajna? Chcą przepis na taką zupę?
No dobrze. Jak chcą to będzie ;)
Aby była jasność, nie mam nic przeciwko zupom na wywarze mięsnym. Ale latem, jak jest ciepło, wolę lekkie zupy na wywarach z warzyw. Sycą i są niskokaloryczne.
500 g mojej zupy czyli taka solidna porcja ma tylko 150 kcal ! 
Ta dzisiejsza na pierwszy rzut oka przypomina barszcz ukraiński. Nie jest barszczem ukraińskim, ale bardzo jej do niego blisko.
O co chodzi z zielonym wywarem ?
To wywar na zielonych częściach młodej włoszczyzny. Kupując włoszczyznę latem połowę objętości stanowi zielenina. Aż serce boli ją wyrzucić. Pachnące liście selera, natka pietruszki, por. Ja robię z tego wywar na zupę. Pachnie genialnie i ma zielony kolor.
Dalej do wywaru dorzucam starte na grubej tarce młode warzywka i buraczki.
Aby przyswoiły się nam witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zupa potrzebuje tłuszczu. Jamie Oliver mówi że podduszone na maśle warzywa zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rekami i starte buraczki do mojej zupki są podduszone na maśle.
Zupę zaklepuję łyżką 12 % śmietany. Nie można jej zastąpić jogurtem ;)
Wiem że wiele osób jak ognia boi się śmietany, ale popatrzmy logicznie. Od łyżki śmietany na 3 litry zupy jeszcze nikt nie utył.
Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal. Mamy trzy litry zupy. Łatwo policzyć ile kalorii więcej będzie miała porcja zupy zaklepanej śmietaną od tej niezaklepanej.

Kaloryczność:
Solidna porcja 500 g zupy ma ok. 150 kcal 

Komu polecam?

Wszystkim ponieważ zupa jest pyszna ale w szczególności:
* dzieciom,
* osobom na redukcji,
* osobom pracującym w nocy ponieważ porcja zupy rozgrzewa, syci i jest niskokaloryczna.


Składniki na wywar:
* 4 gałązki selera (liście od jednego selera korzeniowego)
* zielona część pora 
* natka pietruszki (od dwóch pietruszek)
* 3 liście laurowe
* 4 ziela angielskie
* 5 ziarenek czarnego pieprzu 
* 3 litry wody
* sól

Zieleninę i przyprawy zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut od zagotowania.
Zieleninę wyjmujemy i wyrzucamy. 

Składniki na zupę (gabarytowo chodzi o młode warzywa - są 60 % mniejsze od tych jesiennych) :
* jedna duża marchewka
* mały seler (z młodej włoszczyzny)
* 3 średnie ziemniaki 
* dwie małe pietruszki (z młodej włoszczyzny)
* 2 podłużne buraki
* łyżeczka klarowanego masła 
* łyżka śmietany 12 %
* garść świeżego kopru 

1. Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do wywaru.
2. Jak wywar zacznie się ponownie gotować dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. 
3.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy starte na grubej tarce buraki. Smażymy 1-2 minuty.
4. Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy buraki. Gotujemy do miękkości. Zaklepujemy śmietaną, dodajemy koper.


90 komentarzy:

  1. Czy na patelni na ma maśle klarowanym podsmażamy ziemniaki czy buraki, bo wydaje mi sie, ze wkradł sie błąd ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj smaka mi narobiłaś !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mogę zastąpić śmietane? U nas alergia :-( Kina

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcialabym dowiedziec się czym spowodowana może być ciągła ochota na sok pomidorowy? Nie dla smaku, bo za nim nie przepadam.. Ale mogłabym pić go codziennie. Wynika to z braku jakiejs wiatminy? Czy jest to zdrowe?
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Malgosiu a czy polecasz pic suszonego mielonego buraka? wiem ze surowy jest na pewno lepszy ale czy taki tez można ? w celu uzupełnienia witamin i odkwaszenia organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  6. A co można dodać zamiast buraków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne pytanie :D Chyba świat się nie zawali jak dodasz jakiekolwiek inne warzywo, ale jak widzisz buraczki są głównym składnikiem tej zupy ;)

      Usuń
  7. Pani Małgosiu czy będzie może oddzielny post o poradach dla osób pracujących na różne zmiany? Np tak jak ja 7-19 i 19-7- nie wiem jak powinnam jeść, ciężko wprowadzić mi regularne posiłki. Jednego dnia jem śniadanie o 8.00 a następnego dopiero kładę się spać :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Olej kokosowy zamiast masla klarowanego jest ok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przestałas wybrzydzać na olej kokosowy?

      Usuń
    2. Nie przestałam ale w małych ilościach ujdzie.

      Usuń
    3. Przecież nikt tego nie je łyżkami :)

      Usuń
  9. Czy dwa młode buraki wystarcza? Albo inaczej zadam pytanie - jaka gramature powinny mieć te buraki? Kolejny przepis do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy moge taka zupke jesc przy candydzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale jeśli jesteś w początkowej fazie leczenia to bez śmietany no i bez ziemniaków.

      Usuń
  11. Gosiu, jak długo można trzymać w lodówce gotowany ryż/kasze/soczewicę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę zabielić jogurtem naturalnym kozim albo śmietanka sojową?

    OdpowiedzUsuń
  13. zupa super. zrobilam na obiad.polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobna do mojego barszczu ukraińskiego, tylko w nim daję jeszcze więcej warzyw(marchewka, kapusta, pomidory) i czasami robię na wywarze wołowym z kawałeczkami gotowanego mięsa, bo panowie w rodzinie lubią :)
    Ale taka lekka zupa też kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam te zupy, gotuję tylko na jarzynach. Ale wydaje mi się za dużo tego gotowania. Wystarczy wszystkie warzywa 30 minut gotować albo do miękkości. Podczas długiego gotowania ginie wiele wartościowych składników i zmienia się smak. Ja miksuję większą cześć tej zupy, żeby był krem i wtedy też śmietana jest niepotrzebna. Jamie Oliver nie wyrzuca też zielonych części warzyw, wszystko miksuje. To tylko taka uwaga, ale podoba mi co piszesz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu co sadzisz o dzbankach filtrujacych wode? Czy nadaja sie do bezposredniego picia zamiast wody mineralnej? Czy beda moze wplywac na nasz organizm tak jak woda zrodlana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście bardzo polecam wszelkie filtry. Sama mam od dawna takie na kranie i piję wodę z kranu. Aczkolwiek jak jeszcze ją przegotowuję.

      Usuń
  17. Ze zmianą nawyków udało mi się polubić wszystkie warzywa oprócz buraka i brukselki :/ ale do tego drugiego zrobię kolejne podejście ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super :) Poddałaś mi pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu a jak często spożywasz makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie. Czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Zerknij w moje przykładowe jadłospisy to będziesz miała taki zarys bo jadłospisy to to co ja jem.

      Usuń
  20. Ile soli na taki garnek zupy? Moja rodzina uwielbia słone potrawy, nawet jak gotuje zmniejszając jej zawartość solą sobie wszystko na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zależy. Ja solę mało i moja mama jak jest u mnie to zawsze mówi że nie dosolone ;)
      Z kolei jak ja jestem u rodziców to dla mnie wszystko jest za słone ;)

      Usuń
    2. Mam tak samo;-)

      Usuń
    3. I ja również! :D

      Usuń
  21. Gosiu, koleżanka podsunęła mi swój przepis na kluski bez mąki, , czy to wyjdzie: kostka twarogu (200g), białko, 50g kaszy manny, a dodatkowo, zeby było troszkę ciekawiej 2 łyżeczki kakao i łyżeczka miodu i z tego uformować kulki/wykroić kluseczki i wrzucac na wrzątek? Bardzo, bardzo proszę o opinię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu a mnie interesuje taka rzecz. Czemu moderujesz komentarze? Miałaś jakieś nieprzyjemne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam mnóstwo, naprawdę mnóstwo komentarzy w stylu:
      "wygląda pysznie, zapraszam do mnie www.kkkkkkk....."
      albo
      "świetny artykuł, u mnie dziś ......, zapraszam na www. ......."
      Takie komentarze po pierwsze zaśmieciłyby bloga, po drugie blog stałby się tablicą ogłoszeniową.
      Muszę odsiać takie "ogłoszenia" stąd moderacja komentarzy.

      Usuń
  23. Czy nie da się już kopiować jadłospisów (tych na cały rok)? Bo lubię je sobie wydrukować i jakoś nie mogę wkleić do druku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod każdym jadłospisem, przed komentarzami jest taki przycisk PRINT. Za jego pomocą wydrukujesz.

      Usuń
    2. Ooo, dzięki :) Mistrzem internetów nie jestem, haha :)

      Usuń
  24. Małgosiu, czy zamiast liści selera może być seler naciowy czy to już nie to samo będzie? Mieszkam w UK i tu seler sprzedają zafoliowany, z liśćmi niestety się nie uświadczy

    OdpowiedzUsuń
  25. A co sądzisz Małgosiu o takich już ugotowanych burakach do kupienia?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy chleb z mąki pszennej typ 650 na zakwasie żytnim jest zdrowy? Od jakiegoś roku piekę chleb 100% żytni i juz mi się on nudzi..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko odpowiedzieć na pytanie czy jest zdrowy. Szkodliwy nie jest aczkolwiek pszenny gluten mocno kleikuje co "zapycha". Ja osobiście zdecydowanie wolę orkiszowy.

      Usuń
    2. Małgosiu, czytając ten komentarz nasunęło mi się pytanie odnośnie chlebka, a mianowicie który jest najmniej tuczący, najbardziej dietetyczny :-) po prostu który najbardziej byś poleciła :-)

      Usuń
    3. Chleby mają zbliżoną kaloryczność tak samo jak kasze czy ryż. Tu chodzi o sposób w jaki dany produkt jest metabolizowany a na to wpływ ma ilość błonnika stąd polecam chleby pełnoziarniste. Takie są najlepsze. No i na zakwasie. Takie są najlepsze dla flory bakteryjnej jelit.

      Usuń
    4. Pełnoziarniste, czyli np. razowy, orkiszowy? Przyznam, że w temacie chleba jestem zielona i rozróżniam tylko po nazwach :-)

      Usuń
    5. Chodzi o to żeby chleb był z pełnego ziarna, z grubo mielonej mąki. Wtedy ma najwięcej błonnika i witamin z grupy B.

      Usuń
  27. Pani Małgosiu, czy są jakieś przeciwskazania do picia mleczka sojowego w ilosciach do jednej szklanki dziennie? Bardzo polubilam mleczko sojowe czekoladowe oraz waniliowe i dodaje go do kawy lub jaglanki. Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam. Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz kłopotów z tarczycą, PCOS czy zaburzeń hormonalnych to nie ma.

      Usuń
  28. Pani Małgosiu, mam problem z brązowym ryżem. Jest dla mnie za twardy po ugotowaniu i po prostu mi nie smakuje. Jaki ryż, może z białych, poleciłaby Pani zamiast brązowego? Dziękuję za radę, pozdrawiam Joasia

    OdpowiedzUsuń
  29. Malgosiu ja z troche innym pytaniem,moze bedzie malo apetycznie po takim pysznym przepisie ale potrzebuje rady.. Jestem na twojej diecie od kilku tygodni,czuje sie fantastycznie,kilogramy co prawda nie leca jak szalone ale leca..Staram sie trzymac rozpiski i jesc tylko posilki tam ulozone,ale zdazyl mi sie obiad u tesciowej,gdzie przez grzecznosc zjadlam kawalek miesa z warzywami. (ominelam ziemniaki i sos). Niestety juz po kilku godzinach od obiadu zaczelam zle sie czuc potem bylo juz tylko gorzej-koszmarne wzdecia,bole zoladka i okropne gazy,sama z soba nie moglam wytrzymac! Najgorsze ze nie umialam sobie z tym poradzic. Wiem ze mieso bylo dobrze przyrzadzone,reszta rodziny czula sie normalnie,raczej nie sadze zeby tesciowa chciala mnie otruc:) czulam sie fatalnie przez cztery dni,umieralam z bolu i -przepraszam- smrodu.. Chcialabym zapytac jak mozna sobie poradzic z oczyszczeniem organizmu po takiej wpadce,probowalam czerwonej herbaty ale nie pomoglo. Z gory dziekuje za pomoc i naprawde wszystkim polecam diety Malgosi-dzialaja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Organizm osoby która je lekkostrawnie, dietetycznie, przyzwyczaja się do pewnego rodzaju pokarmów. Jeśli zjemy coś cięższego odczujemy to. Ja też tak mam.
      W takich sytuacjach polecam verdin fix, czystek i duuużo wody.

      Usuń
  30. Pani Małgosiu , trochę z innej beczki , wysłałam formularz do diety 20 czerwca , do tej pory nic nie otrzymałam ? annaplonka@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie otrzymałam maila z formularzem z takiego adresu. Wyślij ponownie w tytule wpisując "FORMULARZ"

      Usuń
  31. Witaj Gosiu! Ja troszkę nie w temacie, ale jeśli po treningu wypijam koktajl owocowy, to kiedy powinnam zjeść następny posiłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy o której trening ale zasadniczo za 3-4 godziny.

      Usuń
  32. Małgosiu, co jest zdrowsze, kefir czy maślanka?

    OdpowiedzUsuń
  33. Pani Małgosiu wysłałam ponownie , wcześniej tytułowałam to : dieta i imię i nazwisko , na kiedy mogę spodziewać się wyceny - annaplonka@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosia, uwielbiam Twój blog i przepisy! Danie pyszne, sycace i co najważniejsze mało kaloryczne ;-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu, mam pytanie.Czy przygotowując wywar mięsny wrzucamy to mięso do zimnej wody czy gotujacej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do zimnej. Jak wrzucisz do gorącej pory mięsa zamkną się i smak nie przejdzie do wywaru.

      Usuń
  36. Zachwycona składnikami zrobiłam i... wylałam! Wyszła mi bez smaku zapewne dlatego, że źle doprawiłam. Uczę się gotowania, z zupami jestem zupełnie na bakier. Nie mam doświadczenia, nie jestem opatrzona (np. z domu), więc nie mam intuicji, ile np. soli/litr (itp.) Byłabym wdzięczna za precyzowanie przepisu na poziomie ogólnie stosowanej normy (bo że grę wchodzi dosmaczanie przez członków rodziny, o czym mowa w komentarzach i co pewnie zrobi też mój mąż - dosoli, to jasne). Pozdrawiam - Ala

    OdpowiedzUsuń
  37. Słyszałam, że najlepiej gotując bulion (ok. 3 h), by uniknąć szumowin należy wrzucić mięso do gotującej się wody. Jak należy zatem zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wrzucisz mięso do gotującej wody to zamykasz pory i masz gulasz a nie wywar ;)

      Usuń
  38. Czy ta zupka pasuje do diety lekkostrawnej ?

    OdpowiedzUsuń
  39. Zupka przepyszna! Nawet moja córa 3 letnia wcinała ze smakiem choć obawiałam się czy będzie chciała jeść takie tarte warzywa które w niej są bo zazwyczaj je pokrojone w kostkę! Ja się łyżki śmietany nie bałam ale co robisz Małgosiu z resztą wtedy bo szkoda tak wyrzucać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję małe kubki śmietany i w 2 tygodnie spokojnie zużyję.
      Jak mam otwartą to robię np. pastę ze szpinakiem i mieszam jogurt z czubatą łyżką śmietany, albo do innej zupy czy sosu.
      Jedna łyżka śmietany do zabielenia na danie dla 4 osób jest prawie niezauważalna kalorycznie.

      Usuń
    2. Czy dodajesz coś kwaśnego do buraka? Nie ściemnieje ?

      Usuń
  40. Małgosiu, mam chyba problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, wczoraj ugotowałam zupkę - pyszna:), zjadłam ok godz 21;00, o 23;00 poszłam spać, a dziś ważę 1 kg więcej niż wczoraj. Dodam, że wczoraj wypiłam 2,5 l wody źródlanej, do tego, kawa, herbatki ziołowe ...Poradź co robić, czy zmniejszyć ilość płynów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zupa nie była z czymś wzdymającym lub mocno słona ?
      Lekka zupa nie powinna zatrzymać wody.

      Usuń
  41. Zrobiłam tą zupę jest wyśmienita!!! Polecam wszystkim!!! Mimo bezmięsnego wywaru jest bardzo sycaca:) Pychotka, mniam

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam, Małgosiu mam pytanie moja zupa wyszła czerwona jak mocna pomidorowa a Twoja na zdj jest jak barszcz zakwaszony?Zakwaszasz ją?
    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń