środa, 29 lipca 2015

Yerba mate! Cóż to za wynalazek? Jakie ma wartości i jaką ma przewagę nad kawą?



U nas mało popularna. Praktycznie nie do kupienia w zwykłym sklepie spożywczym. Większość z nas nie zna jej smaku i nigdy się z nią nie spotkała. Myślę że nie dopuszczę się nadużycia jeśli powiem, że w Polsce uwagę na yerba mate zwrócił dopiero Wojciech Cejrowski trzymając w rekach tykwę z bombillą i termos z gorącą wodą w trakcie zarówno swoich programów, jak i będąc gościem w innych.
Każdy się wtedy zastanawiał co też On tam sobie popija. I to jeszcze z takiego dziwacznego dzbanuszek z rurką.

Co to za napar ? 

Yerba to napój przyrządzany w wyniku zaparzenia liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ostrokrzew to drzewo rosnące w Ameryce Południowej. Napar w smaku przypomina połączenie czystka i zielonej herbaty. Jeśli lubicie zieloną herbatę i czystka, polubicie i yerbę. Jeśli nie smakuje Wam ani czystek, ani zielona, do yerby nawet nie podchodźcie ;)
Jeśli będziecie kiedyś w Paragwaju czy Argentynie i zostaniecie tam poczęstowani yerbą możecie być pewni że gospodarz Was zaakceptował. Raczej mało prawdopodobne że przepędzi Was tasakiem. No chyba że zaczniecie wieczorami za bardzo kultywować polskie zwyczaje. Wtedy i yerba nie pomoże ;)

Wartości i działanie

Jeśli chodzi o działanie to yerba mate można przyrównać do kawy i mocnej herbaty.
Zawiera kofeinę, teofilinę i teobrominę które czynią ją napojem rewitalizującym, psychostymulującym, usuwającym zmęczenie i znużenie.
Kawa oprócz genialnego smaku i aromatu który kocham ma jednak tę wadę że wypłukuje magnez. Yerba mało tego że magnezu nie wypłukuje, to dodatkowo oprócz tego że sama zawiera magnez, ma także spore pokłady witaminy B6 dzięki której magnez ten lepiej się przyswaja.
Czyż matka natura nie jest genialna?
Liście ostrokrzewu paragwajskiego z których robi się yerbę to bogactwo działających przeciwnowotworowo flawonoidów, karotenoidów i chlorofilu. To sprawia że napar ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Dzięki dużej zawartości potasu działa moczopędnie co oczyszcza nerki i działa detoksykująco.
Połączenie magnezu i witaminy B6 sprawia że napar świetnie działa na układ nerwowy. Wielokrotnie spotkałam się z opinią że yerba jest lekiem na depresję;)

A teraz do magnezu i witaminy B6 dołóżmy potas i przeciwutleniacze, a otrzymamy eliksir na serce. Osoby z chorym sercem, nadciśnieniem, podwyższonym poziomem cholesterolu powinny pokochać yerbę. Ale spokojnie. Wystarczy kubek dziennie.

Kiedy najlepiej pić ?

Jak macie w planach nocną naukę do sesji czy ważnego egzaminu yerba sprawdzi się doskonale. To samo tyczy się wszystkich pracujących na nocną zmianę. Yerba doda Wam energii.
Jeśli planujecie funkcjonować w dzień a w nocy spać wypijcie yerbę po śniadaniu. Da Wam kopa na cały dzień.

Jak przyrządzić?

Tak jak nie ma jednego uniwersalnego sposobu parzenia kawy czy herbaty, tak i yerbę parzy się w zależności od regionu. Inaczej w Paragwaju, inaczej w Brazylii. Ale mniejsza o szczegóły.
Yerbę wsypujemy do 1/3 lub 2/3 naczynia. Na początek polecam wsypać 1/3 ponieważ jak na starcie zrobicie za mocny napar możecie się zrazić. Liście do zakrycia zalewamy zimną wodą na 2-3 minuty. Dzięki temu napar nie uwolni aromatu za szybko i yerba nie starci właściwości odżywczych. Następnie do pełna wlewamy wrzątek.
Yerbę można zalewać wielokrotnie. Świetnie się komponuje z dodatkami.

Przeciwwskazania:

Z yerba mate z uwagi na zawartość kofeiny powinny zrezygnować:
* kobiety w ciąży
* mamy karmiące
* osoby które źle czują się po spożyciu napoi z kofeiną

75 komentarzy:

  1. Właśnie miałam ci zadać pytanie odnośnie yerby 😄 dzięki za tekst

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu, próbowałam, ale jak dla mnie jest nie do wypicia :/ wiem, że do smaku można się przyzwyczaić, ale są lepsze herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla osób niedających rady z yerbą z powodu smaku polecam yerbę w torebkach astry z aromatem cytrynowym - jest różnica, naprawdę da się pić.

      Usuń
  3. Piłam kilka razy będąc w Peru, Boliwi..Smak wysmienity.Ale ta dostępna w Polsce nie smakuje tak samo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to na pewno. To tak jak z bananami. Ponoć tymi które są dostępne u nas w Ekwadorze karmi się świnie. Te zaś które oni jedzą, a które są najlepsze w smaku, nie przetrwałyby podróży no i nie mogą być zrywane zielone.

      Usuń
    2. Tak samo jest w Indiach. Tam maja takie male bananki dlugosci palca, sa bardzo slodkie i aromatyczne. Moj maz zostal napadniety przez stadko malp, wyczuly te bananki i ruszyly do akcji :)

      Usuń
    3. W Barcelonie jadłam pyszne banany- w środku miały kolor łososiowy. Super smak :)

      Usuń
  4. Piję i czystek i zieloną herbatę, ale moim zdaniem yerba nie ma z nimi nic wspólnego...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale w sumie po Twoich wskazówkach (zalanie na chwilę zimną wodą) i tylko 1/3 naczynka może jeszcze raz spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żeby yerba nie miała goryczy można zalać zimną wodą, zostawić na kilka minut, odlać tą wodę i zalać wodą o temp olga 60-70 stopni. Działanie takie samo a smak dużo lepszy. Dla bardzo wrażliwych pierwszy gorący napar można odlac i wypić drugi. No i warto kupić bombillę przez którą przyjemnie się pije.

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, czy yerba może w takim razie być pomocna przy candidzie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Próbowałam yerby od męża i z pewnością nie miało to w smaku czystka i zielonej herbaty, a oba napoje pijam regularnie :) Mój mąż jednak sypie liści od razu 2/3 tykwy, wiec może w wersji przez Ciebie podanej będzie mi łatwiej wypić. Spróbuję, bo chciałabym się uwolnić od kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja nie mam aspiracji uwolnić się od kawy ;))
      Uwielbiam kawę i za zapach, i za smak, i za wszystko :))

      Usuń
    2. Ja tez kawę bardzo lubię, zwłaszcza odkąd mamy w domu ekspres ciśnieniowy z młynkiem, ale doszłam do takiego momentu, że bez kawy mam migrenę, a z drugiej strony mam wrażenie, ze kawa nie służy mojej cerze, dlatego fajnie by było zastąpić ja czymś zdrowszym, co jednak daje kopa :)

      Nie wykluczam, ze po uwolnieniu, dla smaku i przyjemnosci nadal będę kawę od czasu do czasu pijać.

      Usuń
  9. muszę mieć naczynko czy da się zaparzyć w kubku
    ? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu a co sądzisz o syropie klonowym 100%? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku syrop klonowy jest dla mnie osobiście za mdły, ale taki 100 % jak ktoś lubi jako zamiennik cukru pewnie.

      Usuń
    2. A ja mam pytanie, czy wiesz moze, czy traci swoje właściwości przez wysoką temperaturę? Jak miod?

      Usuń
  11. Największego kopa daje mi Yerba Mate Taragui + energia, taka w czerwonym opakowaniu. Tak jak kawa na mnie za bardzo nie działa, tak TA yerba daje takiego kopa... jestem o wiele bardziej aktywna, więcej mi się chce. Super sprawa :) i jeszcze myśl, że to nie jest niezdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś z innej beczki...Małgosiu, jeżeli stosuję prawidłową dietę bogatą w warzywa o owoce a nadal brak mi energii to może powinnam sięgnąć po suplementy diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto byłoby zrobić podstawowe badania + tarczyca i zobaczyć czy "w środku" wszystko jest w porządku.

      Usuń
  13. zaszalałam :) kupiłam :
    - czystek i herbatę z pokrzywy
    - nasiona chia
    - chlorella tabletki
    - gorzkie pestki moreli
    Yerbę już mam :) Ale nie wiem czy spożywanie tego wszystkiego nie jest przesadą i czy jedno nie wyklucza drugiego. Mogę to wszystko "zażywać" jednocześnie? jak długo i o jakich porach co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czystek i pestki jem codziennie. Pokrzywę zawsze w II fazie cyklu. Chlorellę na przemian z jęczmieniem jako kuracja. Teraz jęczmień, na jesieni zacznę chlorellę.

      Usuń
    2. Witaj Małgosiu,
      ile dziennie można zjeść pestek?

      Usuń
  14. Witaj Małgosiu, przepraszam, że tak nie w temacie, ale chciałam zapytać o pieczenie/duszenie warzyw. Jak to wpływa na ich Ig,jak często będąc na redukcji można takowe spożywać ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ig takich warzyw jest niższe z uwagi na powstającą podczas pieczenia skrobię oporną. Podczas podgrzewania do wysokiej temperatury bez użycia wody dochodzi do procesu retrogradacji skrobi. Taka skrobia nie jest przetwarzana do glukozy. Jest wydalana jak błonnik.

      Usuń
    2. Czyli jakbym robiła zupe krem z marchewki która jest gotowana na parze to IG nie wzrośnie a skrobia nie będzie tak przetwarzana do glukozy jak po jej ugotowaniu ?

      Usuń
    3. Czyli pieczone frytki są zdrową wersją? Jak czesto mozna je zajadac? :)

      Usuń
    4. Tak.
      Jeśli chodzi o częstotliwość jedzenia to nie za często. Jak dla mnie, wręcz okazjonalnie np. raz na 3-4 miesiące.
      Dlaczego ?
      100 g takich frytek z piekarnika to średnio 200 kcal. 100 gram to bardzo mało i wątpię abyś na tej ilości poprzestała. Na frytkach łatwo "popłynąć". Tak jak na chipsach, słonych paluszkach i innych tego typu przekąskach.

      Usuń
    5. Zazwyczaj robię je jako dodatek do obiadu lub przekąskę i z jednego ewentualnie dwóch ziemniaków, więc nie ma pokusy, aby zjesc wiecej. Wtedy też raz na 3 miesiące? Dodaje do nich jedynie jedną łyżeczkę oleju i to wszystko

      Usuń
    6. Czyli osoby z Candida moga sobie pozwolić np na ziemniaki lub bataty?

      Usuń
    7. Jeśli chcesz w krótkim czasie pozbyć się candidy to stanowczo odradzam.

      Usuń
  15. To wszystko bardzo piekne co piszsesz, a co sadzisz o jagodach acai? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem będę o nich więcej pisała ale to bomba flawonoidowa. Gorąco polecam.

      Usuń
  16. Kawy pić nie mogę (kołacze mi serce, jest mi słabo, ogólnie źle się czuję), natomiast czarną, mocną herbatę mogę pić bez problemu. Podejrzewam, że to może być kwestia kofeiny. Czy Yerba może na mnie działać podobnie jak kawa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I czy pomimo tego że działa jak kawa można bez przeszkód pić przy candidzie?

      Usuń
  17. Yerba działa trochę inaczej niż kawa, jeśli chodzi o pobudzenie, mnie nie przekonuje. To samo jeśli chodzi o smak, przepraszam, ale to jest ohydne. Ten smak i zapach kojarzy mi się z kilkusetletnią, zbutwiałą, stęchłą słomą, jakby się weszło do skansenu w Biskupinie, to jest dokładnie ten zapach. Byłoby jeszcze do przełknięcia, gdyby można to było pić zalane wrzątkiem, ja nie lubię takich średniociepłych napojów. Jak kawa czy herbata, to musi być gorące.

    OdpowiedzUsuń
  18. Yerba jest całkiem niezła z dodatkiem cytryny i w jakiś sposób osłodzona, mam nadzieję ,ze nie traci swoich cennych właściwości

    OdpowiedzUsuń
  19. Część Malgosiu. Pisze w troche nie w temacie, ale może będziesz w stanie mi pomoc. Mam zapalenie żołądka i muszę przejść w związku z tym na dietę lekkostrawna. Czy znasz może jakoś ksiazke, która moglaby mi pomoc w przygotowaniu takich posiłków? Wiem że w internecie jest tego pełno, ale chciałabym mieć to zebrane w całość. A drugie pytanie jest takie czy mogę pić armię przed każdym większym posilkiem, tj trzy raz dziennie? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typowej na temat diety lekkostrawnej nie znam dobrej. Takiej od A do Z.

      Usuń
  20. Witam! Właśnie przyszła mi paczka z ekozakupy:) skusiłam się na wodę kokosową bo jestem zachwycona jej smakiem- czy można ją pić w dużych ilościach np. nawet litr dziennie? Szczególnie w upały idealnie gasi pragnienie.
    Mam problem z jedzeniem surowych owoców- mogę tylko na śniadanie (pusty żołądek) w innym przypadku mam gigantyczne wzdęcia po nich i odbijania. Później jedynie mogę jeść awokado i dynię:) Potrafię zjeść jej nawet ponad 1kg dziennie - czy możną tak dużą ilość zjadać? Jak to wpływa na metabolizm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę kokosową pewnie.
      Jedz zatem owoce na śniadanie.
      Czy dobrze zrozumiałam? Możesz zjeść kilogram dyni w ciągu jednego dnia?

      Usuń
    2. Tak w ciągu dnia. Uwielbiam ją i mogę jeść nawet samą ewentualnie polaną olejem/ oliwą, lub miodem, z przyprawami- ze wszystkim. Nie wiem czy to nie przesada bo jest trochę jak ziemniaki i nie wiem czy nie za dużo, ale ciężko mi się powstrzymać. I w zasadzie jest to jedno z niewielu warzyw jakie jem bo czasem trochę cukini pod postacią zupy- kremu. Po większośći warzyw i owoców mam wzdęcia i zatrzymnie gazów. Nie wiem dlaczego tak jest. Czy wiesz co może być tego przyczyną? Nie pomaga werdin fix, kminek, zioła itd. Brzuch jak balon, do tego jeszcze częśto boli, odbijania jakby tak te warzywa i owoce zalegały.

      Usuń
    3. Żołądek daje Ci wyraźny sygnał że nie powinnaś jeść takich ilości.

      Usuń
  21. Gosiu a lubisz może ser norweski? Masz może o nim jakąś opinię? Zdrowy czy też nie?

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu a ja mam takie pytanie niezwiązane z tematem, a mianowicie: który sok, z możliwych do wciśnięcia w wyciskarce, ma najwięcej żelaza?
    I drugie pytanie: może znasz jakąś mieszankę która pomoże najlepiej przy ogólnym osłabieniu organizmu (takim braku sił)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - wszelkie z zielonych owoców i ziół
      2 - polecam sok z pokrzywy

      Usuń
  23. Witaj Małgosiu mam pytanie z innej beczki mam wyciskarkę do owoców czy mobę te soki pasteryzować i ile minut pasteryzować dziękuję z góry.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Nadal nie otrzymałam wyceny formularza wysłanego 24.06. Zaczęłam się zastanawiać czy mój mail gdzieś nie zaginął (paulinkaa872@wp.pl) Pisałam wczoraj wiadomość na fanpage'u. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu jakie polecasz czasopisma o zdrowiu? Twoj blog to prawdziwa kopalnia wiedzy!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Qchenne-inspiracje. Innych czasopism nie czytam ;)

      Usuń
  26. Małgosiu, czy chleb w ogóle nadaje się na kolację czy nie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w moje przykładowe jadłospisy, w jakiej ilości i konfiguracji jest chleb.

      Usuń
  27. Witam, ja trochę z innej beczki bo całego bloga nie dam rady przewertować od razu...
    Czy napisała Pani książkę? A jeśli nie to czy może Pani polecić jakiś konkretny tytuł o zdrowym odżywianiu?
    Blog oczywiście fantastyczny, mnóstwo porad i inspiracji...
    Od kilku dni stała czytelniczka...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę piszę. Inne książki polecałam na blogu przy różnych okazjach. Jak znajdę chwilę to napiszę tytuły i autorów.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.. mam nadzieję,że książka już niebawem... :)

      Usuń
    3. ooooo będzie książka :) jupi :))) super, czekam z niecierpliwością
      justi82

      Usuń
  28. Małgosiu, jak to jest z kwasowością produktów? W internecie można znaleźc różne sprzeczne informacje. Np jabłka zaliczane są do alkalicznych, a według dr Young niemal wszystkie owoce są zakwaszajace. Gosiu jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden owoc i żadne warzywo nie zakwasza.
      Niech dr Young przedstawi twarde dowody w postaci badań.

      Usuń
  29. Gosiu z czym jeśc borówki by nie powodowały zatwardzenia? Mam dośc dużo borówek amerykanskich w ogródku, ale nawet zjedzenie kilku sztuk (ok 5) powoduje, że na drugi dzień mam wstrzymanie wypróżniania. :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Piję yerbę ... oj daje energię :). Na początek kupiłam zestaw (chyba 10) różnych rodzajów i wybrałam smak jaki mi pasuje :), bo jest duży rozrzut w smakach, najgorszy to podobny do zaparzonych petów. Do kompletu kupiłam ceramiczne mateo do parzenia i bombillę. Aha, piję i czystka i zieloną herbatę, yerba jest bardziej hardcorowa :P

    OdpowiedzUsuń
  31. A jak dodam do Yerba agave nectar to będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  32. Moja ulubiona mate to mate palona - niestety bardzo trudno ją dostać. W smaku przypomina mi wigilijny kompot z suszu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ech palona mate jest jest czasami tu i tam mate green palona.. czekoladowa nuta pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  34. Ostatnio na meczu Barcelony najlepsza 9 świata El Pistolero- Luis Suarez pił yerbe... Jest Urugwajczykiem.. Na pewno działa. Jestem przekonana:):)

    OdpowiedzUsuń
  35. Yerba mate jest po prostu najlepsza, bardzo się cieszę, że zdecydowałem się spróbować. Polecam ją wszystkim znajomym, fajnie, że zdecydowałaś się napisać o yerbie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń