piątek, 14 sierpnia 2015

Aromatyczna, pachnąca świeżymi ziołami, wegetariańska faszerowana papryka




























Pamiętacie przepis na faszerowaną cukinię z serem blue (klik). Długo bił rekordy popularności jeśli chodzi o liczbę wejść i zapytań. Z maili i komentarzy wiem, że w wielu domach nieustannie jest hitem na imieninach, grillach i różnego typu imprezach. Dziś mam dla Was propozycję na kolejną przekąskę, która jestem przekonana, również Wam zasmakuje.

Dlaczego to takie smaczne?
Papryka podczas pieczenia nabiera przyjemnej słodyczy. W środku farsz na bazie delikatnego ryżu jaśminowego, wyrazistych w smaku suszonych pomidorów (bezkonkurencyjne są firmy Smak i jeśli chcecie wiernie odtworzyć smak, szukajcie ich w sklepach. Ja kupuję w Top Market, ale wiem od czytelników że są jeszcze w Inter Marche. Piszcie jak wiecie gdzie jeszcze są dostępne. Jeśli nie uda Wam się kupić to dobre są jeszcze suszone pomidory z pestkami dyni dostępne w sieci Biedronka. Jadłam u koleżanki w sałatce i są naprawdę smaczne) oraz świeżych ziół. Kolendra i tymianek tworzą bajeczne połączenie. Wyraziste i bardzo aromatyczne.
Kropkę nad i stawia ser blue który genialnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju zapiekankach.
Kto testował przepis na faszerowaną cukinię wie o czym mówię ;)

Zachęcam Was, zwłaszcza teraz latem do korzystania ze świeżych ziół. Świeża kolendra jeśli chodzi o dania warzywne jest bezkonkurencyjna. To podstawa kuchni gruzińskiej i meksykańskiej. Daje niesamowity aromat i smak. Nie da się zastąpić kolendry niczym innym. Suszony tymianek ma naprawdę niewiele wspólnego ze świeżym.
Robiąc to danie, użyjcie świeżych ziół. Smak wynagrodzi Wam trud poszukiwań. 

Jedna połówka papryki to ok. 370 kcal. W towarzystwie sałaty z winegretem, pestkami i świeżymi warzywami stworzy fajny wegetariański obiad. Możesz także zaserwować ją z dodatkiem ryby lub mięsa.
Polecam ;)


Kaloryczność:
Jedna papryka ma ok. 370 kcal 



Składniki  na porcję dla dwóch osób:
* dwie papryki
* 80 gramów ryżu jaśminowego
* 6 suszonych pomidorów 
* czubata łyżka świeżej kolendry
* czubata łyżka świeżego tymianku
* sól
* 60 gramów sera blue  

1. Z papryki odkrawamy górę i usuwamy gniazda nasienne.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy papryki. Pieczemy 10 minut.
3. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.
4. Ryż mieszamy z suszonymi pomidorami i ziołami. 
5. Papryki wyjmujemy z pieca. Do każdej wkładamy łyżkę farszu i trochę sera. Następnie znów farsz i znów ser. Ser ma się znaleźć także na wierzchu. 
6. Papryki z farszem ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 10 minut. 




82 komentarze:

  1. Czy podana kaloryczność jest prawidłowa, czy moze tyle kalorii jest w całej papryce?

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, uwielbiam nadziewane papryki :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, chyba nie uwierzysz az jaka popularnosc ma Twoja cukinia, tu u mnie za granica, musialam Twoj przepis przetumaczyc dla znajomych na niemiecki, az tak mnie meczyli;), cukinia robi furore, co pytan Meza na co ma ochote to slysze: Moze cukinie od Gosi;) i juz mi rece opadaja, bo ile mozna tej cukini jesc, co grill czy wizyta gosci to na stole kroluje cukinia;) i coz Ty zrobilas najlepszego;)? Oby sie teraz przerzucili na papryke;)...przynajmniej jakas odmiana, pozdrawiam i dziekuuuuje 100krotnie za Twoja ciezka prace nad tym blogiem, dzieki Tobie zrozumialam co to znaczy jesc zdrowo i powiedzenie - jestes tym co jesz, milego weekendu!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest to samo z ta cukinia. Maz caly czas prosi i cukinie tylko ja trochę zmodyfikowałam przepis i w farszu mam więcej dodatkow a cukinie robie na patelni a nie w piekarniku. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. u mnie tez cukinia zagościła na dobre :) również nie nagrzewam piekarnika tylko robię na patelni,dzięki Małgosiu za pyszne przepisy

      Usuń
  5. Własnie myślalam co zrobic na obiad. Zaraz lecę po kolendrę, reszte mam. Cukinię robię średnio raz w tygodniu, uwielbiam ją. Super blog Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, na zdjęciu są dwie faszerowane papryki czy 2 połówki nafaszerowanej papryki ?
    i ta 1 (połówka czy cała jedna) ze zdjęcia ma 370 kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, pomyliłam się. Chodzi o jedną całą faszerowaną paprykę.

      Usuń
  7. Gosiu twoje przepisy sa bezcenne to jest niebo w buzi Teresa

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżeli smakują Ci Gosi faszerowane cukinie to koniecznie spróbuj zupe krem z cukini z mleczkiem kokosowym...uważam ze jest genialna...:) Małgoś jeżeli Ty kobito nie wydasz książki + książki z przepisami to ludzkość wiele straci... Dziękuję, że jesteś...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomidory Smak sa jeszcze w Wierzejkach:) (sklep miesny)

    OdpowiedzUsuń
  10. To w koncu ryż jaśminowy czy basmati?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomidory firmy SMAK - u mnie na wsi w Carrefour

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam Pani cukinię faszerowaną, więc domyślam się, że to danie również trafi w mój gust :) Czy zamiast ryżu jaśminowego mogę użyć brązowego? I jeszcze jedno, co Pani myśli o soku pomidorowym z łyżeczką oleju lnianego, ostrą papryką i kurkumą jako przekąska? Dobre ro dla nadciśnieniowca czy nie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być brązowy.
      Wspomniany sok jak najbardziej tak.

      Usuń
  13. Wygląda cudnie! Gosiu, a jak robisz swój winegret? bo opcji jest kilka..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oliwa, sok z cytryny, sól, jakieś zioła, trochę wody

      Usuń
    2. Dzieki! Bez miodu albo musztardy?

      Usuń
    3. Można dodać ale ne trzeba koniecznie

      Usuń
  14. P Małgosiu mam pytanie trochę z innej beczki czy cukrzyk 2 może jeść kluski śląskie własnej roboty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wielkiego dzwonu. Cukier Ci po nich poszybuje więc jak już masz ochotę na takie kluski to zjedz je z dużą ilością warzyw.

      Usuń
  15. Ach Gosiu, już wiem co jutro podam gościom do mięska na urodzinkach mojej córci :)
    Dziękuję, że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Co sadzi pani o serach plesniowych? Jak czesto? Uwielbiam pewien z koziego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tłuste i kaloryczne ale raz na jakiś czas można zjeść.

      Usuń
  17. Co sądzisz o takim syropie do rozcieńczania z wodą: 1 l wody, 900g cukru, 30g kwasku cytrynowego, mieta? Jako napój orzeźwiajacy :D

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy 50 g ryżu naturalnego - waga przed gotowaniem, szklanka mrożonych warzyw (papryka groszej marchew fasola czerwona cukinia brokul kukurydza pomidor ziemniaki fasola szaregowa zielona cebula) i 1/4 polowy piersi kurczaka wiec odrobine , to spora porcja jak na obiad? Czy nada się to tez jako farsz do papryki czy za duzo .
    2. Jak często mogę spożywać ryz?
    3. Jaki najlepiej?
    4W jakich ilościach (przed ugotowaniem g)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie ok.
      pyt 2 - 25 % w diecie powinny stanowić węglowodany ziarniste i w tym ma się znaleźć kasza, ryż, makaron etc.
      3 - pełnoziarnisty ale z uwagi na żołądek nie każdy może. Wtedy wybieramy basmati, jaśminowy etc.
      4- patrz pkt. 2

      Usuń
  19. Uwielbiam pieczoną paprykę, będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy zielona herbata wstawiona do lodówki traci swoje właściwości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przestudzoną można pić tak ????czy też traci wartości?

      Usuń
    2. Najlepsza jest ciepła, świeżo zaparzona.

      Usuń
  21. Aż nabrałam ochoty na pieczoną paprykę :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Pomidory firmy Smak są też dostępne w sieci sklepów Sano. Faktycznie, są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy 20 minut wystarczy papryce, żeby była miękka i słodka? Niezbyt lubię faszerowane papryki, bo są jakieś surowe zawsze...

    OdpowiedzUsuń
  24. Ile razy w tygodniu mogę zjeść owsiankę? Ostatnio jem ją prawie codziennie, wymiennie z jaglanką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jakichś limitów. Możesz jeść nawet codziennie.

      Usuń
  25. Jak wspomóc odporność jesienią?

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak zastąpić ser w tym przepisie? Jestem na diecie bezmlecznej..

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu tyle sie słyszy o dobroczynnych właściowosciach kaszy jaglanej, a mojej córeczce niestety nie smakuje... Masz jakiś pomysł jak jej ją "wcisnąć"? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję dzieciom do koktajli. Jak zmiksujesz z owocami w smaku będzie ledwie wyczuwalna.

      Usuń
  28. Na pewno wkrótce wypróbuję! Do tej pory papryki i cukinie faszerowałam tylko ryżem z mięsem mielonym z indyka + pieczarki ew. warzywa. Wersja wegetariańska to świetna alternatywa dla tamtego zestawu.
    W ogóle uwielbiam sery pleśniowe, a wykorzystuję je głównie do szpinaku, brokuła i kalafiora. Ale moja Ciocia farmaceutka twierdzi, że częste ich spożywanie sprzyja grzybicom ogólnoustrojowym i dlatego większość preparatów przeciwgrzybiczych pochodzi z krajów o dużej produkcji i spożyciu serów z pleśnią, jak np Francja, czy Szwajcaria, bo mają z tym problem na dużą skalę. Czy to może być prawda? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takich informacji. Generalnie z uwagi na tłuszcz i znaczną związaną z tym kaloryczność takich serów nie powinno się jeść często.

      Usuń
  29. hej, ja z zupełnie innej beczki. Co sądzisz o herbatkach wspomagających odchudzanie np. Figura?? Czy one są ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako wspomaganie tak. One złagodzą wzdęcia, poprawią trawienie.

      Usuń
  30. Gosiu, pomocy! Wlasnie ogladalam wiem co jem i dowiedzialam sie jak bardzo niezdrowe sa azotyny zawarte w warzywach nieekologicznych, to znaczy ze jedzac 5 porcji warzyw i owocow dziennie tak na prawde sie truje? Czy Ty kupujesz wszystkie warzywa i owoce eko? I jak tu nie zwariowac;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw. Nawozy kumulują się w skórce i na skórce dlatego trzeba warzywa dokładnie myć i obierać.

      Usuń
  31. Małgosiu czy kobieta w ciąży może jeść ser pleśniowy? Rozumiem, że może niekoniecznie taki surowy, ale chyba po termicznej obróbce nie będzie tak źle? Też kocham Twoją cukinię, ale trochę obawiam się ją teraz jeść, bo jestem w 3 m-cu ciąży. A bez sera blue to już nie to samo...;-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ile razy dziennie można pić czystek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie informacje w poście o czystku - zakładka Trochę Zdrowia

      Usuń
  33. Gosiu, gdy robię sobie 3dniowe oczyszczanie koktajlami to mogę uprawiać sport?

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wariacje na temat faszerowanych warzyw :)
    Miałabym dwa pytanka:
    1. Co sądzi Pani o dodawaniu do codziennej owsianki łyżeczki proszku budyniowego?
    2. Jak często, według Pani, przy zdrowej diecie można jeść mięso? Nie mam na myśli smażonych czy tłustych, ale np. kurczak czy schab wieprzowy przygotowywane na parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - hm ....... nie wiem co odpowiedzieć.
      2 - odpowiedź znajdziesz analizując gotowe jadłospisy które umieszczone są na stronie

      Usuń
  35. Witaj z twojego przelicznika kalorii wyszło mi 1773 kal to jak mam to podciągnąć na 1800 czy zmniejszyć na 1700 i i ile mam ująć aby schudnąć 500 kal ? Wiem że nie pod tym tematem ale bardzo proszę o odpowiedź dodam że mam 159 wzrostu a waga 82 kg wiem ze to bardzo dużo schudłam już 19 kg ale od bardzo dawna stoję w miejscu i nie wiem co robię źle wiec kombinuje co mam poprawić. Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro waga od dawna stoi w miejscu to wnioskuję że metabolizm zamiast na 4 nogach stoi na 2 czyli jest mocno rozregulowany.
      Ja bym Ci dała 1600 kcal ale zagrała proporcjami aby ruszyć przemianę materii.

      Usuń
  36. Hej Gosia, mam pytanie: od 1 sierpnia pije glutka z 1 łyżki siemienia, którego zalecałaś na poprawę stanu włosów i na dzień dzisiejszy włosy jak wychodziły tak wychodzą garściami, zwłaszcza na mokro tuż po umyciu:
    1.Czego to może być kwestia?
    2. Jakie inne składniki/produkty włączyć lub zwiększyć w diecie?
    3. Jakie ewentualnie badania warto byłoby zrobić? no bo to chyba symptom czegoś takie wypadające włosy

    OdpowiedzUsuń
  37. Zjem wszystko co związane z papryką, uwielbiam! A przepis wypróbuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo ciekawy farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu a co masz na myśli żeby zagrać proporcjami jakaś podpowiedź - Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  40. Pani Małgosiu, ja mam pytanie z innej beczki. Nie było u mnie prądu przez półtorej doby i zastanawiam się, czy skoro lodówka i zamrażarka nie działały przez ten czas to owoce które sobie zdążyłam zamrozić tego lata muszę od razu zużyć, czy można je dalej przechowywać w zamrażarce? Boję się, że namnożyły się w nich jakieś bakterie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostaw. Jeśli nie rozmroziły się całkowicie nic nie powinno się stać.

      Usuń
  41. Czy taki obiad można jeść na redukcji?

    OdpowiedzUsuń
  42. Z kasza jaglana tez super smaczne,wlasnie spozywamy,dziekuje za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy można użyć suszonego tymianku i zamiast kolendry natki pietruszki ?

    OdpowiedzUsuń
  44. Chciałabym zaserwować te papryki dzieciom (1,5 roku i 3 lata) ale boję się dać im ser pleśniowy. Myślałam o zamienieniu pleśniowego na parmezan, ale może jest smaczniejsza metoda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Możesz dać parmezan, możesz cheddar.

      Usuń
  45. Jak nagrzewamy piekarnk? Góra-dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  46. czy ser pleśniowy można zastąpić serem Feta?

    OdpowiedzUsuń