środa, 5 sierpnia 2015

Bezglutenowy chleb z samych ziaren. Bez mąki!




























Prowadzę bardzo dużo osób które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej. To co sprawia im największą trudność to pieczywo, a w zasadzie jego dostępność. Osoba bezglutenowa będąc głodna niestety nie wejdzie do pierwszego lepszego sklepu i nie kupi sobie bułki. Odpada 90 % dostępnych na rynku wypieków. Pozostałe 10 % to gotowe paczkowane, z długim terminem przydatności do spożycia. Skład tych produktów jest, nazwijmy to, mocno alarmujący i dla większości moich klientów te wypieki są niejadalne.

Po publikacji przepisu na bezglutenowy chleb na zakwasie (przepis TU) nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji. Energia jaką otrzymałam od osób które przetestowały przepis była niesamowita. Poczułam się jakbym dokonała czegoś wielkiego, a to przecież tylko zwykły chleb.
Postanowiłam pójść krok dalej i podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb, ale tym razem z samych ziaren, bez mąki. Bardzo go lubię. Najbardziej smakuje mi z masłem i pomidorem, ale i z pesto jest bardzo smaczny. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie dobrą odmianą od tego za zakwasie. Ciężko jeść w kółko ten sam chleb ;)
Jest kaloryczny, ale nie bójcie się. Nie ma mąki więc jeśli taki chleb zestawicie z dużą ilością błonnika z warzyw strawi się doskonale.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste. Masę przygotujecie w 5 minut. Potem tylko cyk i do piekarnika.  

  
Kaloryczność:
Cały chleb ma ok. 3000 kcal





Składniki na jeden chlebek (keksówka 20 cm): 
* 250 gramów ziaren słonecznika
* 60 gramów migdałów (ja kupuję w słupkach, ale mogą być w płatkach) 
* 100 gramów siemienia lnianego 
* 40 gramów nasiona chia 
* 20 gramów otrębów (bezglutenowcy - gryczane lub mielone płatki ryżowe)  
* 30 gramów pestek dyni
* płaska łyżka soli
* 4 jajka 

1. Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, otręby i wszystkie ziarna, oprócz dyni. 
2. Formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem lub oliwą, wlewamy masę. Wierzch posypujemy pestkami dyni i ugniatamy.
3. Foremkę owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.
Owinięcie foremki papierem na czas pieczenia sprawi że ziarna na górze nie spieką się.  


124 komentarze:

  1. Świetny przepis. Bardzo szybki i prosty chleb, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. A można prosić o wymiary formy? Tradycyjna keksówka? Pytam, żeby za płaski nie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. są już gotowe mieszanki ziarniste do wypieku takiego chlebka :) jest pyszny bo często robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzi emoge takie mieszanki dostac.?

      Usuń
    2. tutaj np :)
      http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_spizarnia_babuni

      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    3. Możesz też napisać do tej firmy, przyślą do przetestowania-ja dostałam i byłam zadowolona.

      Usuń
  4. Gosiu, ja pisze z innej beczki. A mianowicie, pije teraz chlorelle co dwa dni, wcześniej piłam młody jęczmień, czy możesz mi podpowiedzieć co najlepiej zacząć pić po zakończeniu kuracji z chlorellą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zakończysz chlorellę tak powiedzmy końcem września to zrób sobie przerwę i w listopadzie włącz jęczmień znów.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedz, a powiedz mi jeszcze po tym jęczmieniu, co moge zacząć pić?

      Usuń
    3. Robisz przerwę i wiosną wracasz do chlorelli. Tak na przednówku na wzmocnienie.

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo za pomoc :) Ania

      Usuń
  5. można w tym przypadku modyfikować ilość ziaren? np. ja w swojej okolicy nigdzie nie kupię nasion chia, ale czy w takim przypadku mogę dać więcej np siemienia?

    OdpowiedzUsuń
  6. a czym zastąpić nasiona chia??

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Gosiu, mam pytanie z innej beczki zastanawia mnie czy to normalne, że czasem orgaznizm sam domaga się od Nas dostarczenia makroskładników? Np trzymam sie diety jadam 4 - 5 posiłków w ciagu doby, ćwiczę intensywnie. Czasem mam tak, że np: zjem kolację typu 100g sera twarogowego półtłustego 9 lub 100 g piersi z kurczaka) z jakimiś warzywami papryka, pomidor, pieczony kalafior itp. I np. za 2h dajmy na to o 21 mam straszną ochotę na łychę masła orzechowego. Czy to może świadczyć o niedoborze tłuszczu w diecie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Może tak być. Ale może to być też zwykła zachciewajka ;)

      Usuń
    2. Dajmy na to czy taka łycha masła orzechowego ( domowego bez oleju i cukru ) same prażone orzechy laskowe, może wpłynąć negatywnie na moją sylwetkę?

      Usuń
    3. Mieszkam poza Polska i ciezko o otreby..czy mozna wypiekac bez nich?

      Usuń
    4. Tak ale zamiast otrąb dodaj więcej ziaren.

      Usuń
  8. Fajnie wygląda,ale czy rzeczywiscie mozna piec ziarna i spozywać jako chleb-czyli w miarę regularnie? I czy osoby przy Candidzie moga go spozywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Osoby które mogą jeść gluten mogą spożywać różne rodzaje pieczywa. Bezglutenowcy nie mogą więc czasem warto zmienić smak i zjeść coś innego. Aktualnie na blogu mam dwa rodzaje pieczywa dla osób na diecie bezglutenowej. Mało ale dla bezglutenowców to zawsze coś.

      Usuń
    2. Czyli osoby na diecie przeciwgrzybiczej nie mogą ? Który chleb na blogu przeznaczony jest dla tych osób, żytnio-pszenny na zakwasie ?

      Usuń
  9. Pieczenie migdałów, chia i siemienia lnianego nie powoduje przekształcenia kwasów tłuszczowych w transy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoduje ale takiego chleba jemy mało bo jest kaloryczny no i bardzo syty. Jedna kromka ma ok. 150 kcal. To dwa razy więcej niż klasyczna. Ilość transów jaką sobie dostarczymy jest bezpieczna.

      Usuń
    2. Proszę Gosiu o sprostowanie. Pieczenie jakiejkolwiek żywności nie powoduje przekształcenia kwasów tłuszczowych w uwodornione izomery trans. To wymaga reakcji uwodornienia przy obecności odpowiednich katalizatorów i wysokiego ciśnienia. Są to naprawdę podstawy chemii, niestety mało komu znane. W wysokiej temperaturze kwasy tłuszczowe się utleniają ale też nie są to produkty szkodliwe. Po prostu tracimy cenne wartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz smaku.

      Usuń
  10. Małgosiu lubię Twój blog ale jest dużo spraw które wymagają poprawy! Przykładem jest to że migdałów,słonecznika i pestek dyni nie poddajemy obróbce termicznej (pieczeniu) ze względu na omega 6 które są prozapalne i które się utleniają! Chyba się zgodzisz? Wolne rodniki powodują stres oksydacyjny więc powinniśmy unikać tego typu rozwiązań kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, jesli uwazasz to za dobry pomysł, umiesc proszę tę informację w poście. Wiele osób myśli ze ten chleb jest w 100% zdrowy i nadaje się jako zamiennik chleba, a tak nie jest. pozdrawiam

      Usuń
    2. Malgosiu a co w takim wypadku z granola ? W niej sa te skladniki

      Usuń
    3. Analogicznie jak w przypadku chleba.
      Ale możesz też upiec sama płatki a orzechy i ziarna dodać niepieczone.

      Usuń
    4. Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. A czym można zastąpić jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka muszą być bo coś musi ścisnąć.
      Można by spróbować z glutkiem z siemienia ale nie testowałam więc nie powiem jakie proporcje.

      Usuń
    2. Weganie zastępują jajka mielonym siemieniem lnianym. Sama robiłam podobny chlebek wegański własnie z siemieniem.

      Usuń
    3. Miałam kiedyś przepis na podobny chlebek i tam nie było jajek tylko babka płesznik. Ona też chyba glutek zrobi. Tylko tamten chleb trochę się kruszył, nie wiem jak ten.

      Usuń
  12. jak długo można go trzymać, bo u mnie taki chleb to na tydzień, czy ew. można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień postoi ale nie zawijaj w nic. Zamrozić też można.

      Usuń
  13. 160 stopni - w termoobiegu czy bez termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu a co mogłabyś powiedzieć o dziczyźnie, czy przyrządzałaś kiedykolwiek. Jak jest z jej kalorycznością , bo słyszałam że jest lepsza i że w ogóle to zdrowsza alternatywa dla mięs sklepowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiła ponieważ mi nie smakuje. Trzy razy przymierzałam się w restauracji i za każdym razem nie smakowało mi.
      Dziczyzna jest zdrowym mięsem bo bardzo czystym ale nie moje smaki.

      Usuń
    2. Pasztet z dzika jest przepyszny :))

      Usuń
  15. witam czy można zastąpić otręby i nasiona chia płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatkami nie ponieważ chleb wyjdzie wiórowaty.

      Usuń
  16. Małgosiu przepraszam, że nie w temacie posta. Chciałam Cie prosić o radę i ewentualną sugestię co do jakiegoś dobrego szamponu i maski (odżywki) do włosów rozjaśnianych. Po ostatnim farbowaniu mam strasznie przesuszone włosy i na dodatek zaczęły mi bardzo wypadać. Zawsze miałam dość grube (proste) włosy, a w teraz jestem przerażona ich stanem. Może sama używasz jakiś dobrych kosmetyków do włosów, bo Twoje wyglądają REWELACYJNIE!!! Z góry dziękuję za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam kiedyś podobny problem jak rozjaśniałam. Musisz wzmocnić włosy od środka i to szybko. W zakładce trochę zdrowia masz post o kolagenie i tam masz wpisane co jeść.
      Póki co dla szybkiego efektu pij herbatę z pokrzywy i kup tabletki ze skrzypem.

      Usuń
  17. Witam, a jeśli mam piekarnik gazowy (czyli bez termoobiegu) ta jaka temperatura i jak długo piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura taka sama tylko pieczesz 10 minut dłużej.

      Usuń
  18. Małgosiu, ja tak z innej beczki. O ile dobrze mi wiadomo to od jakiegoś czasu posiadasz maltańczyka. Napisz proszę jakim szamponem myjesz mu włosie i jeśli stosujesz odżywkę po kąpieli to prosiłabym o informację z jakiej firmy ona jest? Jakiś czas temu zakupiłam mojej 3 msc. pannie szampon dla szczeniaczków z firmy Beaphar "Pro Vitamin Shampoo" i odżywkę z firmy Champion Proffessional. Niestety z tego co widzę cosik małej nie odpowiada, bo włosie ma całe sfilcowane :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myję szamponem Beno.To szampon dla west white teriera ale nam się sprawdza idealnie.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz, a odżywki nie stosujesz? Mam jeszcze jedno pytanko. Jakie swojskie jedzenie podajesz psince? Ja mojej daję ryż + mięso z palki z kurczaka + ugotowana marchew... Nie wiem co by tu jeszcze podawać? Głównie chodzi o warzywa... Pomożesz? Z góry dziękuję :)

      Usuń
    3. Przepraszam, że się wtrącę, ale również mam maltańczyka 9 miesięcy i wypróbowałam dwa szampony, które mogę polecić dla malucha BioEligo Shampoo z nagietkiem (szczenięta i psy ze skłonnością do alergii) oraz Botaniqa Szampon Puppy My Sweet. Do rozczesywania używam odżywki w spray'u Botaniqa Tangle Free Spray. Mały ma piękną sierść i żadnych podrażnień. Staram się kupować produktów jak najbardziej naturalnych.

      A przepis na chleb rewelacyjny, spróbuje upiec mojemu mężowi, bo sama orzechów nie mogę spożywać :-)

      Usuń
    4. Ja dużo słyszałam dobrego o tej serii Botaniqua i jak skończy nam się Beno to Botanique namierzam przetestować.

      Usuń
    5. A jeśli chodzi o jedzonko to Luis lubi jajko, banany, jabłka, łososia pieczonego, pieczone mięso, kasze gryczaną, paprykę duszoną, groszek zielony, kukurydzę ;)

      Usuń
    6. Kochane, dziękuję Wam za odpowiedzi :) Ja swoją małą mam u siebie raptem miesiąc. Kupując od hodowcy swoją niunię niewiele mi powiedział na temat odżywiania... Wspomniał tylko, że mała ma jeść karmę od Royala (Starter), paszteciki też z Royala, gotowaną marchewkę, mięsko, ryż i trochę bułeczki z masełkiem. Tak też robię, ale karmę już niebawem będę zmieniać. Z ROYALA przechodzę na ACANA. Słyszałam, że jest stokroć lepsza, ma zdecydowanie lepszy skład, a oto mi chodzi... Co do szamponu to póki co używamy wyżej wymienionego, ale widzę, że jej nie siedzi, bo ciągle jest sfilcowana :/ Czeszę ją raz czasami dwa razy dziennie, ale to nic nie daje :/ Kochane, macie też problem z przebarwieniami na włosiu? Moja niunia ma takowe przy uszach, troszku na grzbiecie i pod oczkami :/ Też z tym walczę, ale ciężko idzie... :/ Ponoć maltańczyki mają owe przebarwienia w genach, tak mi powiedział wet. Dumam jak to skutecznie 'usunąć' :/

      Usuń
    7. Polecam, u nas ta seria się sprawdza :-) mały również lubi jajko, pieczone mięsko, a z warzyw marchewka, ogórek kiszony, pomidor, łagodna rzodkiewka, a nawet kalarepa ;-) Na początku dużo czytałam o karmach, bo też polecono mi Royal, ale ma szkodliwe konserwanty, więc szybko przerzuciliśmy się na Taste of the Wild Puppy, ale podobno Acana też jest dobra. Również ma przebarwienia, delikatne za uszkami, nie trzeba z tym walczyć. Warto przemywać oczy przegotowaną, schłodzoną wodą, żeby nie pojawiały się zacieki.

      Usuń
  19. Małgosiu ja poproszę o dobre przepisy z multicookera :-) od wczoraj mam i szukam przepisuna biszkopt, albo chleb tylko bez maki pspszennej, białka jajka i mleka krowiego masz jakieś pomysły? :-) kina

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda wspaniale, a smakować musi bosko!! Na pewno skorzystam z przepisu!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, w przykladowym jadlospisie na Candide jest chleb na zakwasie z jajkiem ? to jest ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy nie jest to polecznie weglowodanow z bialkami? Zastanawiam się czy można tak jesc regularnie.

      Usuń
  22. Małgosiu czy w miejsce otrębów mogą być Błyskawiczne Płatki Ryżowe ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam kilka pytań:
    1 co sądzisz o herbatach owocowych w których składzie jest aromat? Czy są jakieś ograniczenia w ilości wypijanego napoju??
    2. Mam ostatnio uczulenie, ciągle się dtapie :/ i chciałam pić calcium, ale skład trochę zniechęca , nie wiem czy pić , czy szukac alternatywy??
    3 Co sadzisz o suplementach z apteki? Dużo się stresuje, jestem oslabiona i ostatnio bywa że mam skurcze. Zastanawiam sie nad stosowaniem magnezu

    Pozdrawiam Cie serdecznie, i dziękuje za pracę jaką wkladasz w prpwadzenie tego bloga bo dzieki temu zmieniam nawyki zywieniowe, jest ciężko, popelniam jeszcze sporo "grzeszkow" (szczegolnie jeśli chodzi o za duże porcje, czasem naklad sobie na obiad pełen talerz, mówiąc "na tym koniec" a potem jeszcze dokladam.. lubię jeść. bardzooo :) ale czasem dochodzi do tego że się tym jedzeniem nie delektuje a wpycham w siebie! I z tym będę walczyć! :)
    Uff.. ale się rozpisałam :)
    DZIĘKUJE :* <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu czy chleb można upiec w Multicookerze? w 160 stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie próbowałam. Nie wiem czy wyjdzie ale powinien wyjść.

      Usuń
  25. Hmmm.... moge zapytac skad Pani ma ten przepis? Wymyslilam go jakies 4 lata temu i widze poszlo w swiat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest mój przepis. Proporcje są moje. To nie jest przepis czyjś czy skądś wzięty.

      Usuń
    2. "Wymyśliłam go 4 lata temu " dobre sobie.
      W sieci są setki przepisów na tego typu chleby. Ty je wszystkie wymyśliłaś ??

      Usuń
    3. Nie napisalam ze wszystkie tylko ze ten... Tzn dokladnie z takich skladnikow, proporcje robie zawsze "na oko" patrzec na konsystencje chleba przed pieczeniem bo zalezy ona np. Od wielkosci jajek... Ale to ciekawe ze tez Pani na to wpadla

      Usuń
  26. Gosiu, czy spotkałaś się z wykładami Jerzego Zięby, jeśli tak, co o nich sądzisz? Ksiązka Ukryte terapie to hit, ale trudno mi się jakoś zgodzic z niektórymi, tym bardziej, ze mówi wprost, że cała dietetyka to jedna ściema, coś w tym stylu!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, jak mogę dietą obniżyć prolaktynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A badałaś się w kierunku nietolerancji ?

      Usuń
    2. Tak, odstawiałam nietolerowane produkty. Co jeszcze może być przyczyną, podpowiesz ?

      Usuń
    3. Potrzebne są badania. Takie tematy musisz z lekarzem poruszać. Na odległość się nie da.

      Usuń
  28. Małgosiu, lubię bardzo soki pomarańczowe z cząsteczkami - kupowane np. w Biedronce, lub też Hortex/Tymbark. Soki, nie napoje czy nektary. Są one jednak wyprodukowane z soku zagęszczonego. Czy ma to jakieś znaczenie? No i jak z tym cukrem? W składzie nie ma dodatkowego cukru, więc nie czuję się winna, pijąc taki soczek. Czy słusznie? Proszę o odpowiedź. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuj się winna. To nie są złe soki. Jeśli nie masz w domu wyciskarki lub masz ale jesteś poza domem, w podróży etc. to spokojnie takim sokiem możesz się posiłkować.

      Usuń
  29. Gosiu kupiłam kiedyś taki chlebek w piekarni. Był smaczny ale mi było po nim niedobrze. Czy to znaczy że "żołądkowcy" bo mam z nim problemy nie mogą jeść tego chlebka? Pozdrawiam, jesteś Wielka :) Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy może reagować inaczej. Znam osoby z wrażliwym żołądkiem które taki chleb jedzą bez jakichkolwiek reakcji. Nie ma reguły.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję zrobić Twój chlebek i zobaczę jaka będzie reakcja mojego brzucha:)
      Pozdrawiam, Agata

      Usuń
  30. Gosiu, mam pytanie z innej beczki.
    Mam codziennie regularny tryb życia: 5.00 pobudka, praca od 8-16, w domu jestem ok, 17.00. Coś przegryzę i swój czas poświęcam swoim stęsknionym dzieciom (2). ok. godziny 20.30 zabieram się za ćwiczenia (nieraz dość intensywne w stylu Tabata). Jak skończę ćwiczenia idę się umyć i spać ( śpię już w zasadzie przed 22) Czy powinnam w takim razie coś zjeść po ćwiczeniach a przed spaniem - czyli teoretycznie z pełnym żołądkiem?. Dodam, iż nie jestem w stanie tego zmienić, bo jakbym ćwiczyła wcześniej to nie miałabym już prawie w ogóle czasu dla moich dziewczynek. Dodam że w ciągu dnia jadam regularnie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Z innej beczki - czy masło klarowane różni się np. od masła osełkowego? Do czego jedno, do czego drugie? Może trochę głupie pytanie, ale nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane nie ma wody i białka. Mogą je jeść osoby na diecie bezmlecznej i można na nic smazyć. Masełko osełkowe to zwykłe masło.

      Usuń
  32. A czy jeśli proszę orzechy przez 7 minut na maslo orzechowe to zawarte w nich tluszcze zmienią się na trans?

    OdpowiedzUsuń
  33. Wczoraj zrobiłam. Pyszniutki i prosty :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  34. Czyli candidowcy mogą jesc ten chleb?

    OdpowiedzUsuń
  35. Powinno być OTRĄB a nie OTRĘBÓW bo to jest ta otręba a nie ten otręb

    OdpowiedzUsuń
  36. Pani Gosiu, świetny przepis. Żona ostatnio także piecze chleby, ale bezglutenowego chleba z samych ziaren i bez mąki to chyba jeszcze nie piekła, a na pewno jej się spodoba pomysł z takim chlebem. Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu jakie to mają być otręby?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu mam pytanie odnośnie chleba pieczonego samodzielnie, ale na drożdżach. Czy jest niezdrowy? Mieszam mąkę żytnią razową z orkiszem i dodaję nasiona oraz otręby, ale czy drożdże szkodzą?
    Pozdrawiam, Kinia

    OdpowiedzUsuń
  39. Pani GOSIU a czym mogę zastapic jajka??? szukam przepisu na chlebek bez maki i jajiek ponieważ oj 3 letni synek jest bardzo uczulony na te produkty:( z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuść w 150 ml ciepłej wody. Ma powstać glutek.

      Usuń
  40. Cy można dodać orkiszu

    OdpowiedzUsuń
  41. Jeśli proporcjonalnie zwiększę ilość składników na formę 24 cm to czy zmienia się jakoś czas pieczenia? I czy mogę zastąpić migdały słonecznikiem lub siemieniem lnianym w takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia nie zmienia się. Możesz zastąpić migdały.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) pozdrawiam, Kasia

      Usuń
    3. Dziękuję :)

      Usuń
  42. Czym moge zastapic siemie lniane?

    OdpowiedzUsuń
  43. czy moge zastapic platki ryzowe jaglanymi?

    OdpowiedzUsuń
  44. Wszystkie skladniki dodane, temp ok, tylko chleb nie urosl jak nalezy. Czemu?

    OdpowiedzUsuń
  45. Zawsze po pieczeniu chleba w papierze lub folii aluminiowej pojawia się problem z oddzieleniem wypieku od folii/papieru. Nie będzie tsk i w tym przypadku?

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy taki chleb można zrobić w automacie do chleba, jeżeli tak to jaki program wybrać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się w automacie, sama robię, ale przekładam do automatu już gotowe ziarna z jajkami i ustawiam na samo pieczenie - u mnie jest to program godzinny, daję stopień wypieczenia średni albo najwyższy. Tylko foremka w automacie jest duża, ja muszę robić z podwójnej ilości składników, żeby nie był płaski.

      Usuń
  47. Robiłam wczoraj już trzeci raz i za każdym razem wychodzi super! Ja robię w automacie do chleba, wkładam do niego już gotową "masę" i ustawiam na samo pieczenie (u mnie to godzina, na średnim poziomie). Tylko jakby ktoś chciał w automacie, to polecam z podwójnej porcji, bo foremka jest sporo większa. Ale wychodzi za każdym razem świetnie, nic się nie sypie, nie klei do foremki, a kroić można całkiem cieniutko :) Jak dla mnie chleb-ideał!

    OdpowiedzUsuń
  48. ja mam problem bo oprócz glutenu mam dużą nietolerancję na jajka... Masz pomysł co innego mogę dać?

    OdpowiedzUsuń
  49. Na co mogę zamienić migdaly? Niestety jestem uczulona :(

    OdpowiedzUsuń
  50. 2 pytania:
    Ile 3 letnie dziecko może zjeść takiego chleba? (pytam szczególnie ze względu na siemie i te jakieś toksyny coś tam ;) - a widzę, że może jeść i jeść! (ma uczulenie na mąkę żytnią i taki chleb wydaje mi się najlepszy w tym przypadku
    Ile czasu może ten chleb być przechowywany? I w jakich warunkach? (jak wspomniałam, piekę dla dziecka i nie wiem przez ile bedzie jadło 1 keksówkę)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie 2-3 kromki dziennie.
      Przechowujesz taki chleb do 7 dni. Należy owinąć w lnianą serwetkę.

      Usuń