piątek, 21 sierpnia 2015

Na czym polega fenomen jagód goji?



Jagody Goji to owoce kolcowoju pospolitego. Wielokrotnie pisałam że o ile serce mnie boli jak widzę zedwsząd zalewającą nas chińską tandetę w stylu plastik fantastik, o tyle do medycyny chińskiej, tej starożytnej, mam ogromny szacunek. Owoce goji są tam znane od stuleci i bardzo cenione.

Mówi się że działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i że w ogóle są panaceum na wszystko.
W internecie można znaleźć filmiki na których chińskie staruszeczki przekonują że dożyły setki właśnie dzięki goji. Takie wypowiedzi to miód na serce europejskich handlowców. A w czym że Europejczyk jest gorszy od chińskiej staruszeczki? Też chce dożyć setki. Goja przywędrowała więc na stary kontynent.

O co w tym chodzi ?

Kluczem do zrozumienia zdrowotnych właściwości jagód goji jest zrozumienie czym są polifenole, flawonoidy czy karotenoidy. To wszystko są przeciwutleniacze, a człowiek się starzeje ponieważ każdego dnia się utlenia. Winę za to ponoszą wolne rodniki.
Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który niszczy na swojej drodze wszystko co napotka.
Aby znaleźć sobie parę, niszczy organelle komórkowe doprowadzając albo do obumarcia komórki, albo jej niewłaściwego przekształcenia.
Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenu i elastyny, zaburzają transport tlenu i składników odżywczych do komórek co przyspiesza starzenie się skóry. Uszkadzają ściany naczyń krwionośnych (do tych uszkodzeń przykleja się sacharoza, wapń i cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową), nasilają łuszczycę, egzemy, wrzody i inne problemy skórne, problemy z układem pokarmowym, zwyrodnienia stawów i szereg innych chorób właśnie dlatego że uszkadzają komórki.
Duża ilość wolnych rodników jest w stanie zaatakować nasze DNA zmieniając strukturę kodu genetycznego i doprowadzając do mutacji. Zmutowane komórki mnożą się w niekontrolowany sposób, a namnażanie się komórek bez kontroli to prosta droga do rozwoju nowotworu.
Przeciwutleniacze unieszkodliwiając i usuwając wolne rodniki działają jak wewnętrzna ekipa sprzątająca połączona z ekipą budowlaną z funkcją regeneracji.
W skrócie chodzi o to aby się nie dać wykończyć ;)  

I teraz owoc goji mający w sobie dużo witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, żelaza, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6, cynku, selenu, miedzi oraz działających przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo flawonoidów jest taką jednoosobową ekipą.
Dodatkowo zawiera  rozpuszczalny w wodzie glikokoniugat zwany kompleksem polisacharydowym LBP który oprócz tego że wykazuje działanie silnie przeciwutleniające, zwiększa także wrażliwość komórek na insulinę co ma kluczowe znaczenie przy insulinooporności i cukrzycy. 

Czy goja jest w stanie zdziałać cuda?

Chińskiej staruszeczce wierzę że dożyła setki jedząc goję ponieważ dieta Chińczyków z rejonów wiejskich jest dietą bardzo zdrową. Flawonoidy z jagód goji po prostu świetnie ją uzupełniły. Ale jeśli goję zacznie jeść Chinka mieszkająca w wielkim mieście do którego dotarł już amerykański model żywienia to raczej mało prawdopodobne. Chińczycy przez lata nie mieli kłopotów z otyłością i chorobami dietozależnymi. Moment w którym zachłysnęli się kuchnią amerykańską sprawił że aktualnie są jednym z najbardziej otyłych nacji na świecie.
Jagody goji to świetny produkt i osobiście mogę go polecić. Jednak nasze maliny, jagody, borówki czy w ogóle warzywa i owoce również bogate w przeciwutleniacze w niczym nie ustępują jeśli chodzi o wartości odżywcze i działanie. Ważna jest właściwa ilość, aby w diecie nastąpiła przewaga produktów alkalizujących. 
Zimą kiedy z naszych rodzimych owoców dostępne są w zasadzie tylko jabłka będzie świetnym uzupełnieniem diety. Najlepiej dodawać je do wszelkiego typu musli, granoli, owsianek, koktajli etc.

73 komentarze:

  1. Małgosiu,a czy można przesadzić z przeciwutleniaczami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby można było to osoby na diecie wegańskiej by umarły a są mega zdrowe.

      Usuń
    2. To bardzo dobra wiadomość, bo planuje zrobić mały szok dla mojego organizmu :) Ale muszę dodać tez,że nie każdy weganin jest zdrowy, jeśli nie połączy dobrze dań, aby zawierały pełnowartościowe białko, zgadza się ?

      Usuń
    3. Oczywiście. Dieta wegańska aby była zdrowa musi być dobrze ułożona.

      Usuń
    4. Tak, można z nimi przesadzić. Ich nadmiar działa w drugą stronę- zamiast zmiatać wolne rodniki powoduje ich powstawanie, a przez to może działać kancerogennie.

      Usuń
    5. Ze wszystkim można przesadzić, nie można też uogólniać. Coś, co wydaje się bardzo zdrowe z jakiegoś powodu, może być bardzo szkodliwe z innego.

      Usuń
  2. Dziękuję za ten artykuł. Dotychczas uważałam, że to po prostu "takie modne" jesc jagody goji. Teraz jem bardzo dużo malin, ale kiedy ich zabraknie z pewnoscią włącze jagody do swojej porannej owsianki :).
    Chcialabym też spytac czy jest jakas przyczyna nadmiernej potliwosci. Mam z tym straszny problem. Czytałam,że to przez picie duzej ilosci kawy, ale piję jedną dziennie, wiec to odpada.. A moze znasz jakies produkty,które pomagają w walce z potliwoscią lub jakis suplement diety? Kiedys łykałam szałwię, ale niestety nie pomagalo..Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hormony głowie tarczycy polecam zrobic badania. Ja uzywam Antidral dziala :)

      Usuń
  3. Mmm, narobiłaś mi apetytu na musli z goją i jogurtem:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, a jaki smak mają te jagody goji? :) Jestem ciekawa zanim kupię. A widziałam je ostatnio gdy kupowałam nasionka chia w sklepie zielarskim:) Jak zwykle światnie napisany post- człowiek staje się mądrzejszy gdy czyta takie informacje, które są przedstawione w sposób jasny i prosty. Pozdrawaim Cię <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiem jak określić ten smak. Są lekko słodkie, ale nie mdłe jak rodzynki.

      Usuń
    2. Mdle i dosyc niesmaczne same w sobie.

      Usuń
  5. witaj Małgosiu, ja czytałam kiedyś na temat tych jagód że są tak mocno pryskane ponieważ są produkowane na skalę masową , że ilość chemii jaka jest na nich jest o wiele większa i przynosi więcej szkody niż ma pożytku taka jagoda. Co o tym myślisz?
    Mam jeszcze pytanko dotyczące meili na " qchenne". duża jest jeszcze kolejka oczekiwania na odpowiedź ( pisałam 19.06)? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda dlatego trzeba kupować z upraw ekologicznych.
      Tę taniochę z marketów lepiej omijać bo tu liczy się cena kosztem zdrowia klientów.
      Co do maili to jest trochę.

      Usuń
    2. rozumiem:) dziękuję za odpowiedź!
      czyli rozumiem, że z upraw ekologicznych nie będą zawierały tej chemii? jak rozpoznać prawdziwie ekologiczny produkt? słyszałam, że jest dużo "oszukanych niby eko".

      w takim razie cierpliwie czekam :)

      Usuń
  6. Jak często można pic "zielone" soki? Ostatnio robię sobie codziennie sok z selera naciowego, natki pietruszki i gruszek, ale nie wiem czy to juz nie przesada od tygodnia pic szklankę dziennie.
    Co do jagód goji to kiedyś kupiłam ale średnio mi smakują i nie wiem co z nimi zrobić... Moze jak wrzucę dodam do koktajlu to nie będzie smaku czuć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma ograniczeń.
      Co do wykorzystania goji to miksuj w koktajlach. Wyrzucić szkoda.

      Usuń
  7. Witaj:-)Ja troszkę o czym innym,ale a propo naszych jagód,zawsze słyszałam i czytałam że borówki są dobre na biegunkę,tymczasem moja córeczka 1.5 roku ktora borówki uwielbia właśnie po nich tą biegunkę ma..czy wszystko ok czy dzieje się coś niepokojącego?Dodam że borówki amerykańskie ale z własnego ogródka..z góry dziękuję ci za odpowiedź:-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody są dobre na biegunkę. O borówkach nie słyszałam.

      Usuń
    2. borówki leśne są dobre na biegunkę, można nawet kuić suszone w aptece. podobno amerykańska to to samo, ale nie do końca wierzę.
      jagody natomiast to owoce różne np. truskawki też są jagodami.
      mam wrażenie, że się panie nie rozumiecie, bo jesteście z różnych regionów. borówka i jagoda w różnych miejscach ma różne znaczenie.

      w każdym razie na biegunkę pomagają owoce borówki czarnej, która rośnie w lasach i poza lasami w górach.

      Usuń
    3. Borówka (czarna jagoda) surowa rozwalnia, suszona działa przeciw biegunkowo.

      Usuń
  8. Cześć Gosiu! Ostatnio znalazłam piosenkę o zdrowym odżywianiu, z którą trzeba obchodzić się z lekkim dystansem, ale myślę że poprawi Ci humor:) https://www.youtube.com/watch?v=DyJIz7vDUnA

    OdpowiedzUsuń
  9. Są smaczne, ale nie każdemu pasują. Mogą pomóc, mimo wszystko kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć Gosiu! Wiem, że jesteś już doświadczonym dietetykiem, ale nawet ci najlepsi - ciągle się uczą, więc mam do Ciebie pytanie odnośnie historii początków Twojego bloga. Czy zmieniłaś swoje nastawienie oraz poglądy do pewnych rzeczy po tym okresie czasu lub wstydzisz się za coś, co pisałaś, gdy ta strona była jeszcze mało znana i dopiero zaczynałaś tworzyć? Podam przykład, żebyś dokładnie wiedziała o co mi chodzi: "Myślałam, że te sklepowe jogurty owocowe są równie zdrowe jak te naturalne, lecz teraz wiem, żeby uzyskać pyszny i pełnowartościowy jogurcik, trzeba do zwykłego dodać świeże owoce". To podałam tylko jaki przykład, byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś choć trochę się na ten temat się rozpisała ;)
    Z góry bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam - Twoja wierna czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Małgosiu, w jadłospisach podaje Pani pomysł na obiad do pracy w formie pełnoziarnistej tortilli. Czy ma Pani sprawdzony przepis? Wiadomo też, że jednej nie upiekę. Czy pozostałe mogę zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  12. Co ma Pani ma myśli, pisząc w przepisach naturalny serek twarożkowy? Coś w rodzaju Almette?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To serek do smarowania np. Twój Smak w niskim prostokątnym opakowaniu

      Usuń
  13. Małgosiu ja nie w temacie, ale dajesz tyle dobrych rad...czy znasz jakiś sposób na opryszczkę? może jest coś co pomaga ją zwalczyć albo zapobiec jej gdy poczujemy że się zaczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opryszczka to wirus i nie będziesz jej łapać jak będziesz miała silny układ odpornościowy.

      Usuń
    2. Wirusa opryszczki łapiemy raz a potem on sobie siedzi w naszych zwojach nerwowych i jak spada odporność to sie uaktywnia. Najlepszy Heviran doustnie na początku opryszczki. I polecam żel UniGel do smarowania, nawet dla kobiet w ciąży.

      Usuń
  14. Wolne rodniki to nie tylko niesparowane atomy tlenu. Są to wszystkie związki, które mają niesparowany elektron, pragną (jak reszta świata :) ) funkcjonować w parze, więc reagują z czym popadnie, byleby jak najszybciej zapełnić pustkę. Dlatego są takie niebezpieczne i powszechne.
    Mam pytanie dotyczące jagód goji, a mianowicie czy dodając jagody do gorącej herbaty tracą one swoje właściwości? Dodane do herbatki super pęcznieją i w takiej formie najbardziej mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy płatki jaglane zakwaszają organizm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zakwaszają. Kasza jaglana a wraz z nią i płatki jaglane są ziarnem które nie zakwasza.

      Usuń
  16. Gosiu, czy jeśli rano mam wstręt do jedzenia, to kefir + banan ujdzie za śniadanie, czy nie za bardzo ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść rano nic stałego to wszelkie koktajle są jak najbardziej wskazane.

      Usuń
  17. Małgosiu czy na dietę z Candida dalej czeka się 4 dni czy coś się zmieniło w tej kwestii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie zmieniło. Wszystkie formularze z CANDIDA w tytule są już wycenione.

      Usuń
  18. Małgosiu, przeszukałam już komentarze pod postami dotyczącymi pieczenia chleba. Mam z tym problem - od 3 miesiecy chleb z Twojego przepisu pieknie wyrasta przez 8-9 godzin a gdy wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 st z termoobiagiem - opada. Do tej pory myslalam ze to wina mlodego zakwasu czy luźnego ciasta, ale te już skontrolowałam. Co robię źle? Czy finalnie chelb ma być płaski czy nawet wklęsły? Każdy był do tej pory smaczny ale strasznie mały... foremki wym 30x10. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinien opadać w piekarniku. Nie wiem czemu tak się dzieje.

      Usuń
    2. Sprobuj piekarnik nagrzac do 200 stopni, ale bez termoobiegu. Gabi

      Usuń
  19. Gosiu,a jak pije się równocześnie młody jeczmień i czystek to w jakich proporcjach i czy robic przerwy czasowe? można też dołączyc zioła np.pokrzywe i białą morwe?
    nie można sie obejśc bez Twojego bloga:) codziennie muszę wchodzić:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można codziennie, można rotacyjnie.
      Cieszę się że blog jest ciekawy i z chęcią odwiedzasz :))

      Usuń
  20. Gosiu, czy owsianka na mleku owsianym to już za dużo ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ściągnęłam chyba myślami ten Twój artykuł, Małgosiu :-) Stałam wczoraj w kolejce po bulgur i otręby owsiane, gdy zażyty starszy pan przede mną kupował jagody goji . Zaczęłam się zastanawiać, czy od dawna je spożywa i czy coś im zawdzięcza? I już nabrałam na nie ochoty, aleee… Byłam bardzo ciekawa, co Ty myślisz na ich temat, bo można zwariować od sprzecznych opinii, a wiele z nich studzi euforię. Np. że nie ma w nich nic cudownego, bo tyle samo przeciwutleniaczy ma każdy przeciętny owoc czerwony, a witamin i minerałów mniej więcej tyle, co nasze rodzime jagody, owoce, czy warzywa. Jagody goji, to zresztą krewne papryki i pomidorów, bo do jagód tylko podobne i stąd nazwa marketingowa, a mamy do czynienia z krzewem należącym do rodziny psiankowatych o bardzo skromnych wymaganiach uprawowych. I tu opinie są zgodne: roślina rośnie silnie i w całości idealnie nadaje się na kompost i paszę, a z liści można robić zdrową herbatkę :-)
    Rozbieżności w danych odżywczych według różnych źródeł są ogromne, a to może oznaczać, że nie przeprowadzono żadnych rzetelnych badań ani porównań między odmianami. Bo przecież kolcowój pospolity jest błe, a to to samo co szkarłatny, ale już nie to samo co chiński, który jest cacy (wyglądają niemal identycznie). Nie ma nawet zgodności w określeniu ich smaku; od przesłodkie po obrzydliwe.
    Jedni „znawcy” twierdzą, że wskazana dzienna dawka, to 1 łyżeczka jagód, inni, że 70 sztuk lub dwie garście… (a tak na marginesie chciałabym znać Twoje zdanie Małgosiu, co do tej dawki dziennej – w końcu dosyć toto kaloryczne). Ktoś znów twierdzi, że owe jagody wcale nie są w Chinach popularne, chyba, że jako towar eksportowy tam gdzie robią furorę, czyli na rynku europejskim i amerykańskim. A jeszcze nie wiadomo, czy chińska staruszeczka nie zapomniała dodać, że przez całe życie nie dojadała, a z pewnością się nie przejadała i stąd najpewniej wynika jej długowieczność.
    Dlatego dzięki za materiał, który jest wyważony, ilustruje ogólne działanie przeciwutleniaczy i wymienia alternatywę w postaci naszych rodzimych dóbr. Bardzo rozsądna rada, żeby latem korzystać ile się da z naszych owoców, a goją ewentualnie uzupełniać braki zimą. Chyba jeszcze wrócę do tego stoiska dopytać z jakiego źródła pochodzą (są już podobno polskie eko-plantacje), a w ostateczności mogę sobie zafundować jakiś krzew i wtedy popróbować :-) Tylko którą odmianę wybrać – jest ich tak wiele w ofercie internetowej i na różnych kiermaszach.

    OdpowiedzUsuń
  22. Są bardzo popularne, choć cena nieco odstrasza...

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię te Twoje wpisy, są naprawdę swietne :) Zastanawiam się czasem, czy ten Twoj niezaprzeczalnie wielki talent, jakim to talentem jest Twoje pisanie, jest jeszcze formą talentu, czy już daru :) Naprawde piszesz swietnie, rzadko kiedy mam okazje czytac tak dobre teksty jak Twoje, serdecznie pozdrawiam w te chłodne, zimowe wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. A może tak coś o naszym rodzimym skarbie, jakim jest aronia? Na bazarze 4 zł kilogram, a ile w niej dobrego. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, z jakiej firmy polecasz kupować mleko (napój) migdałowy? Z tego co widzę to Rossmann nie ma z firmy Enerbio mleka migdałowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rossmann w swojej ofercie nie posiada mleka migdałowego z firmy Enerbio. Może Małgosia kupuje mleko migdałowe w rossmannie, ale nie z tej firmy?? Pozdrawiam. Magda.

      Usuń
  26. dziękuje:) i pije w takim razie wszystko co opisujesz:) co przeczytany posta to dołączam:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, mam w domu jagody firmy Sante, nie wiem czy są ok?
    Ile ich dodawać np. do owsianki?

    OdpowiedzUsuń
  28. Hmm, kiedys tez chwalilam jagody goji w nieboglosy. Dopoki sie nimy powaznie nie zatrulam. Zjadlam nieduza garstke -- moze z 10-12 sztuk -- takich suszonych (tak jak sie podjada rodzynki czy zurawine). Rezultat to straszne skurcze zoladka, wymioty i ogromny bol. Nie wiedzialam co sie dzieje tylko odbijaly mi sie jagody i myslalam, ze wyladuje w szpitalu/ Potem doczytalam w necie, ze tak wlasnie te jagody moga dzialac. I ze najlepiej je ugotowac -- np. dorzucic do owsianki i pogotowac przez jakis czas.

    Zaznaczam, ze wczesniej jadlam juz owowce goji, wiec nie jestem na nie uczulona. Tylko wystarczyla minimalnie wieksza ilosc, niegotowana i efekt byl straszny. Od tej pory unikam szerokim lukiem.

    Takze zalecam ostroznosc i rozwage :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo jesli ktos chce juz je jesc,to trzeba kupowac bio.

      Usuń
    2. To nie ma znaczenia. Owoce po prostu maja takie wlasciwosci.

      Usuń
  29. Najbardziej przydatną informacją okazała się dla mnie ta na końcu- o tym, że borówki i maliny nie są wcale gorsze od jagód goji. Tym bardziej cieszę się, że zamrażam sobie kilka porcji na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jagody Goji są bardzo wartościowym dodatkiem do jadłospisu... jednak jak trafnie napisałaś, nasze rodzime owoce pod tym względem nie odstają. Klasyczne "cudze chwalicie, swego nie znacie" :)
    Co nie zmienia faktu, że ze względów smakowych Goji polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu, ja zawsze po jagodach Goji dostaje biegunki. Oczywiscie nie bede ich po prostu jadla, skoro mi szkodza, ale zastanawiam sie co w moze byc w nich takiego, ze tak mi szkodza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam że kupiłaś siarkowane. Bardzo często ta siarka daje takie efekty.

      Usuń
    2. Byc moze, sprawdze po powrocie do domu. Kupilam w Lidlu na niby zdrowym tygodniu, pisze niby , bo jak sie okazuje nie do konca , skoro siarkowane produkty sprzedaja. A ze mnie gapa , ze nie sprawdzilam :(

      Usuń
  32. Jagody goji i ich właściwości są naprawdę super, ale też można z nimi przesadzić. Kumpela tyle tego zjadła, że biegunki dostała jak ktoś tu nawet pisał. Trzeba więc uważać, nawet na owoce :P

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu a czy matka karmiąca może zjeść jagody goji? Czy raczej nie bardzo dla Maluszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz pewnie. Mama karmiąca może jeść wszystko, ale musi obserwować maluszka.

      Usuń
  34. Nigdy ich nie próbowałem, ale zastanawiamy się razem z żoną czy nie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu a tabletki z owoców goji? Co o nich myślisz? I czy warto w nie zainwestować i spróbować wspomóc odchudzanie?

    OdpowiedzUsuń