wtorek, 22 września 2015

Delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym, bardzo zdrowym dodatkiem, czyli jak przemycić mało popularny składnik do znanego dania. Danie w wersji dla dzieci i dorosłych! Bezglutenowe!



























Dziś w kolejnej odsłonie cyklu Mama i dziecko, delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym dodatkiem, czyli przemycamy do znanego dania nowy, zdrowy składnik. Tym składnikiem jest dziś kasza jaglana. 

Jeśli chodzi o kuchnię, dzieci lubią to, co znają. Oczywiście jeśli od małego przyzwyczaimy je do kulinarnych eksperymentów, to każda nowość będzie dla nich nową przygodą i nie będą się jej obawiać. Ale na to pracuje się latami. Wiem co mówię ;)
Jeśli jednak przygodę ze zdrową kuchnią zaczynacie teraz, musicie bawić się w kulinarnych konspiratorów.
Dziś w roli głównej placek z cukinii, czyli coś dobrze znanego, ale w nowej odsłonie. Po pierwsze cukinia jest starta na grubej tarce i odsączona, dzięki czemu nie musimy sypać tony mąki aby zagospodarować wodę, która obficie z niej wycieka. Tej wody się pozbywamy. Placki z mąką w ilości tradycyjnej to guma. Dla mnie osobiście niejadalna i tyczy się to każdych placków, także ziemniaczanych. 
Po drugie dodajemy kaszę jaglaną, o której właściwościach napiszę za chwilę, i odrobinę mąki kukurydzianej, która nadaje piękny, żółty kolor i wiąże całość.
Zarówno mąka kukurydziana jak i kasza jaglana to składniki bez glutenu więc bez obaw taką potrawę możemy zaserwować osobom na diecie bezglutenowej.
To danie dla dzieci, co nie oznacza, że ma być bez smaku. Zarówno cukinia jak i kasza jaglana to składniki bardzo delikatne. Aby danie nabrało wyrazistości dodajemy pieprzu cytrynowego. Kto nie miał do czynienia z tą przyprawą pomyśli pewnie, że placki będą zionęły ogniem. Nie. Pieprz cytrynowy to nie to samo co pieprz czarny czy inny. Nie stawiajcie oporu. Spróbujcie.
W wersji dla dorosłych placuszki serwujemy z posiekanym wędzonym łososiem, który świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami.

Kasza jaglana jest dość specyficzna w smaku i nie każdy ją lubi. Jest delikatna i nie tak wyrazista jak np. kasza gryczana dlatego aby była smaczna i aby zjadły ją dzieci, musi być dobrze doprawiona. A warto się do niej przekonać i warto przekonać do niej dzieci. Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze czyli odkwaszające. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo witaminy E, lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć oraz  krzemionkę która genialnie działa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości. Jednak z mojego punktu widzenia, najważniejszą zaletą, którą posiada, jest działanie odśluzowujące, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jaglankę i produkty z kaszą jaglaną warto podawać dzieciom w czasie kataru, kaszlu i ogólnie wszelkich infekcji.
Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.

UWAGA!
Używamy małych cukinii, ponieważ duże są zbyt wodniste i mają pestki.  

Polecam także:
Frytkowe placki z marchewką czyli jak przemycić dzieciom więcej warzyw (klik)
Placuszki z dynią, jabłkiem i cynamonem (klik)

  Kaloryczność:
Jeden placek o wadze ok. 45 gramów ma ok. 50 kcal
Cała masa na placki ma ok.  740 kcal



Składniki na ok. 16 placków:
* ok. 1000 gramów małej cukinii
* 50 gramów suchej kaszy jaglanej  
* 4 jajka 
* 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej 
* łyżka pieprzu cytrynowego
* sól  
* olej do smażenia
* ręcznik papierowy do odsączania 

1. Cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy na sitko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i wkładamy do miski. 
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ugotować dzień wcześniej.
3. Cukinię mieszamy z roztrzepanymi jajkami, wystudzoną kaszą, mąką, pieprzem cytrynowym i solą. 
4. Smażymy na oliwie. 
5. Po usmażeniu odsączamy z każdej strony na ręczniku papierowym.






















































Sos jogurtowy:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* świeży koperek
* ksylitol lub cukier do smaku (jogurt ma być lekko słodki)
* odrobina soli 
* odrobinka czosnku

Koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z ksylitolem, solą i odrobinką czosnku.
UWAGA! Czosnek nie może dominować. Jogurt ma być nim tylko lekko "muśnięty". 

W wersji dla dorosłych polecam podać z posiekanym wędzonym łososiem. PYCHA!

167 komentarzy:

  1. a po co ta kasza jaglana??? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a koleżanka tekst czytała czy tylko obrazki obejrzała ???

      Usuń
    2. ha ha padłam!!!
      Gosia jesteś miszcz!!!

      Usuń
    3. a może kolega??? I może tylko obrazki interesowały???;)

      Usuń
    4. po to wlasnie jest tekst zeby z niego doczytac co, po co i dlaczego :/

      Usuń
    5. jak przejrzales/as tylko obrazki to nie zadawaj głupich pytan! czytanie meczy co? :) hehe

      Usuń
    6. Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś kwestionuje potrzebę dodawania jakiegoś składnika w przepisie, który nie jest jego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby placki z cukinii zrobić bez kaszy, ale Małgosia w swoim przepisie ją dodaje. Po prostu :)

      Usuń
    7. Super inspiracja! Słyszałam o wspaniałych właściwościach tej kaszy, ale to co z niej przyrządziłam nie nakłaniało do powtórki :) Dopiero zaczynam czytać Pani artykuły, ale już po kilku mnie "pochłonęło":) Wypróbuję ten przepis! Emilka

      Usuń
  2. a co kasza jaglana po ugotowaniu- dodać do masy??

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam takie placuszki i moja najmłodsza bardzo je lubi. Zresztą ja tez :)Tez do nich stosuje sosik jogurtowo-czosnkowy, ale na niego kładę jeszcze plasterek pomidora pyyyycha. W wersji z kaszą jaglana jeszcze nie jadłam.
    Zastanawiam się tylko czy można by je było upiec w piekarniku, żeby pominąć smażenie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, a jaką mąką można zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  5. A mogą być pieczone? Nie uznaję smażenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie! Świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio zrobiłam placuszki z cukini do których dodałam ser feta i czerwona paprykę, nie pomyslałam o kaszy jaglanej...... nastepnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupiłam cukinię idąc do pracy, miałam nosa. Nadadzą się na ciepłą kolację czy z racji smażenia nie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadadzą. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

      Usuń
  9. Małgosiu w przepisie podajesz olej do smażenia a dalej opisujesz, że smażymy na oliwie? Pyt.
    1.Jaki olej najlepszy? (proszę o podanie nazwy)
    2. Jaka oliwa najlepsza? (proszę o podanie Nazwy)
    3. Lepiej smażyć na oliwie czy oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej to to samo co oliwa.
      Do smażenia najlepszy jest olej/oliwa ryżowa. Ja takiego używam lub rzepakowy np. zwykły Kujawski.

      Usuń
    2. Oleju nie powinno się w ogóle używać w wysokiej temperaturze . Dobry olej tak ! - ale stosować na zimno . Najlepiej smażyc na maśle klarowanym lub dobrej jakości patelni , bez tłuszczu :)

      Usuń
    3. Olej to nie to samo o oliwa. Oliwa to olej z oliwek tylko i wyłącznie. Olej pozyskuje się z nasion roślin oleistych. Więc jeśli oliwa to wiadomo, że z oliwek, oleje mogą być różne.
      Oliwę raczej na surowo, nie nadaje się do smażenia.

      Usuń
    4. i kujawski wykupiony:D

      Usuń
    5. Do anonima piszącego że na oleju nie smażymy. Przeczytaj mój post o olejach, jest w zakładce Trochę zdrowia i nie pisz nieprawdy bo jeszcze znajdzie się ktoś kto uwierzy.

      Usuń
    6. Czy jest oliwa ryżowa, czy olej ryżowy?

      Usuń
    7. Nie czepiaj się. Koniec tematu. Każdy wie o co chodzi.

      Usuń
    8. Jassne Gosia. Jakas ty uprzejma...

      Usuń
    9. I tak Cię podziwiam za cierpliwość do niektórych osobników. Mam wrażenie, że niektórzy są albo tacy nierozgarnięci, albo chcą Cię celowo wkurzyć i zdyskredytować.
      Gaba

      Usuń
    10. Też mi się wydaje że chodzi o to aby wyprowadzić mnie z równowagi aby potem była satysfakcja że się uniosłam i można było pisać że jestem niemiła czy arogancka . Ale mnie nie jest łatwo wyprowadzić z równowagi ;)

      Usuń
    11. Myślę że tu nie chodzi o wyprowadzenie z równowagi tylko doprecyzowanie. Też uważam że oliwa i olej to dwa różne produkty ale ich nazwy są zwykle w przepisach podawane wymiennie. Dla osoby która nie zna się na gotowaniu może to być bardzo mylące. Do smażenia nadaje się wspomniane już wcześniej masło klarowane lub olej (nie oliwa) ze wzgledu na temperatury które osiąga się na patelni.
      Joanna
      P.S.
      A przepis świetny. Właśnie idę na zakupy po cukinię :)

      Usuń
    12. Ja również tak uważam... do tej pory myślałam, że zapis "smażymy na oliwie" oznaczał oliwę z oliwek. Dopiero teraz po przeczytaniu tych komentarzy dowiedziałam się, że jednak nie.

      Usuń
  10. Cukinię ścieramy ze skórką tak?
    Czy może być duża cukinia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze skórką tak. Duża się nie nadaje ponieważ jest zbyt wodnista.

      Usuń
    2. Dziekuję.
      A do czegoś się nadaje wielka cukinia? Albo kabaczek?

      Usuń
    3. Wielka cukinia dla mnie nie nadaje się do niczego. No może na zupę krem ale też nie do końca.
      Wielka cukinia, taka przerośnięta jest włóknista i ma kompletnie inny smak niż taka mała.
      To tak samo ja z ogórkiem. Spróbuj małego a spróbuj takiego wielgaśnego którego sprzedają na nasiona a ludzie kupują do jedzenia.

      Usuń
    4. Dzieki za wyjaśnienie.
      dopiero zaczynam swoją przygodę z cukinią stąd moje pytanie.

      Usuń
    5. Ja z dużej robię dżem, albo ciacham na leczo :)
      Beata

      Usuń
  11. Czy można zamienić cukinię na dynię?

    OdpowiedzUsuń
  12. W jakim wieku dzieci mogą je jeść?

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja się pochwalę moim wynalazkiem.Super zupa - dyniowo-kalafiorowa. Miałam resztki tego i tego warzywa. Do tego włoszczyzna, podsmażona cebulka z porem, zaklepana śmietaną. Dynia starta z włoszczyzną na tarce.Rewelacja . Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. A jak piec takie placuszki, w jakiej temperaturze i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygladaja pysznie 😊 i planuje je zrobic. Ale spytac chciałam o pieczenie w piekarniku, jakis przybliżony czas/funkcja piekarnika?? Czy do momentu zarumienienia? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Pieczesz aż będą rumiane. Ale czemu Wy tak obawiacie się tego smażenia. Placka potem odsącza się w ręczniku papierowym.

      Usuń
    2. Ja tez chciałam się zapytać o pieczenie, bo karmię piersią i boję się jeść smazonego żeby mały nie miał kulki. Pieczone pewnie nie wyjdą tak smaczne jak smażone.

      Usuń
    3. Marysiu nie obawiaj się. Placuszki z cukinii są bardzo delikatne. Nie smażysz ich mocno i jak odsączysz z tłuszczu na papierowym ręczniku nie powinno być kłopotów z brzuszkiem dzieciątka.

      Usuń
    4. Też właśnie o pieczenie miałam pytać :) Jestem na diecie i niczego smażonego nie tykam.. a te placuszki wyglądają cuuuudnie! Na pewno wypróbuję w wersji pieczonej :)

      Usuń
  16. Pysznie to wygląda :) cukinię lubię, a z kaszą jaglaną nie cudowałam jeszcze.. czas spróbować :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje dziecko lubi jaglankę ale placków nie tknęłoby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakbyś nauczyła to by tknęło, dzieci nie rodzą się z przyzwyczajeniami

      Usuń
    2. Bzdura. To jakim cudem w jednej rodzinie jedno dziecko je prawie wszystko a drugie jest bardzo wybredne?

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas tak. Kasza jaglana po ugotowaniu ma wysokie IG. Spróbuj bez kaszy.

      Usuń
  19. A czy to normalne że jak zaczęłam jeść więcej to waga idzie w dół a wcześniej nie chciała za bardzo jem ok. 1700-1800 kcal, 164 cm wzrostu i 54 kg, ćwiczenia i ruch prawie codziennie. I jeszcze co myślisz o teorii dr Tombaka o nie łączeniu białek z węglowodanami ze względu na gorsze trawienie
    Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błagam nie każcie mi po raz kolejny odpowiadać na pytanie o dietę niełączenia.

      Usuń
  20. Co sądzisz o pszenicy? Podobno teraz nawet nie leżała koło prawdziwej pszenicy i jedyne co robi to tuczy. Zgadzasz się z tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko tuczy w nadmiarze. Awokado czy orzechy są bardzo zdrowe ale jedzone w nadmiarze też będą sprzyjały nadwadze.
      Owszem pszenica dzisiejsza jest inna niż 100 lat temu i ma to związek z tym że została zmodyfikowana genetycznie po to aby była odporna na grzyba, suszę, deszcze etc.
      Dzisiejsza pszenica daje 10 krotnie większy zbiór z hektara niż dawniej właśnie z uwagi na odporność na żywioły, robaki itd.
      Gluten z takiej pszenicy jest inaczej metabolizowany przez organizm i wiele osób tego glutenu nie trawi. Wiele co nie oznacza że wszyscy i panika wokół pszenicy jak obecnie jest szerzona jest przesadzona.
      Ja osobiście wolę orkisz i przerzuciłam się na mąkę orkiszową ponieważ orkiszowy gluten jest lżejszy ale też dobrą ciabattą we włoskiej knajpce nie pogardzę raz na jakiś czas.
      Wszystko z umiarem i ze zdrowym rozsądkiem.

      Usuń
  21. Ile dodać wody do ugotowania kaszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdą kaszę gotujemy dodając dwa razy więcej wody niż objętość kaszy.

      Usuń
    2. Nie każdą..

      Usuń
    3. A wy ludzie umiecie czytać przepis przygotowania na opakowaniu, czy musicie Gosi zawracać ciągle głowę pierdołami???

      Usuń
    4. Gosia to że Ty cos robisz w jakiś sposób to nei znaczy że jest to jedyna słuszna metoda -- bo zachowujesz się jakbys pozjadała wszystkie rozumy. Trochę pokory

      Usuń
    5. Padło pytanie i skoro na moim blogu do zakładam że do mnie, ile dodać wody do kaszy więc ja odpowiadam ile ja daję.
      Jeśli osoby która zadała pytanie nie interesuje to ile ja tej wody daję to mogła poszukać odpowiedzi w google zamiast mnie pytać.
      Kurcze dziewczyny, więcej luzu.

      Usuń
    6. Nikt nie twierdzi ze to jedyna sluszna metoda,Malgosia napisala ze ONA tak robi, to jest odpowiedz na zadane pytanie Anonimie z 10.53.

      Usuń
  22. A czy zamiast kaszy mogę dac amarantus

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak drukować te przepisy? bo skopiować się nie da, a cały art. czasami mi nie potrzebny, tylko sam przepis do kuchni, ot co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy kliknąć print pod artykułem...

      Usuń
  24. Super blog i kolejny super przepis :) trzeba teraz tylko wyszukac te male cukinie na targu. Mam zamiar zrobic te placuszki w czwartek na podwieczorek, mam tylko male pytanie... czy moge je zrobic bez jajek? ewentualnie czyms je zastapic? Niestety moj dwulatek ma silna alergie na jajka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 jajko = jedna czubata łyżka siemienia mielonego i z tego z dodatkiem wody przygotowujemy glutka

      Usuń
    2. super :) dziekuje bardzo za odpowiedz Gosiu :)
      dzieki Twojej pracy nasz jadlospis stal sie duzo bardziej urozmaicony, maly zajada sie wszystkimi smakolykami :)

      Usuń
  25. Ja uwielbiam wszystko co ma w składzie kasze jaglaną :) Nawet kluseczki leniwe robie z kaszy jaglanej <3
    Równieież polecam kotleciki z kaszy jaglanej marchewki i cebulki ojjj niebo w gębie <3 że się tak p[owiem

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu gdzie kupilaś swoją wagę kuchenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.electro.pl/wagi-kuchenne/waga-adler-ad-3138-b,id-43867?gclid=CjwKEAjw-IOwBRD1wrTC27fSjFISJABUDZ17exNGEgMXxjJNuihpM6NnwPnW5F9L-SXFqGsxG5MvNhoCJnTw_wcB&gclsrc=aw.ds

      a taka będzie ok?

      Usuń
  27. Malgosiu a czy nie irytuja cie te pytania ?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w sobie dużo spokoju, cierpliwości i wyrozumiałości ;) Ale fakt, jeśli w treści wyjaśniam w jakim celu do placów dodajemy kaszę a czytam pytanie "po co ta kasza" to się czasem zastanawiam po co ja się wysilam i piszę treść posta. ;)

      Usuń
  28. Witam,
    czy to prawda, że osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać kaszy jaglanej? Jakiś czas temu natknęłam się na taką sugestię, jednak do tej pory nie wiem czy jest prawdziwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda. W zakładce Trochę Zdrowia masz posty na temat diety w niedoczynności tarczycy i tam jest wyjaśnione dlaczego kaszy jaglanej należy unikać.

      Usuń
  29. Mój partner jest uczulony na jajka. Czym je najlepiej zastąpić w tym przepisie (I w ogole)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hejka kilka komentarzy temu zdałam to samo pytanie. .. oto odpowiedź od Małgosi :1 jajko = jedna czubata łyżka siemienia mielonego i z tego z dodatkiem wody przygotowujemy glutka

      Usuń
    2. Jest napisane kilka komentarzy wyżej

      Usuń
  30. Gosiu, rewelacyjny przepis. Robię podobne placuszki, ale bez kaszy z kaszą z pewnością będą dobrym wyborem na obiad. Chciałam się podzielić swoim sposobem na to, by kasza była jeszcze smaczniejsza, a mianowicie prażę ją na suchej patelni, aż zaczyna piękne pachnąć - orzechowo, a potem przelewam zimną wodą, następnie gorącą. Następnie wg. przepisu. Mnie kasze od zawsze smakują, ale przeciwnicy jaglanej po takim przygotowaniu pomału przekonują się do niej ;) Pozdrawiam, Marysia

    OdpowiedzUsuń
  31. hmm...niestety nie dla mojego mężczyzny, od razu zapyta: a gdzie mięso ? nawet łosoś nie załatwia sprawy :P no i pogotowane. chociaż sama chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Super sprawa! W ten sposób można nieco zdrowiej odżywić nie tylko dzieci , ale i opoernego na zdrowe odżywianie męża :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu, a ja mam pytanie, czy zdarza Ci się odmówić ułożenia diety? Już wyjaśniam- jestem w agencji modelek i zależy mi żeby rozwijać się w tym kirunku jednak moje wymiary( i waga) są zbyt duże. W tej chwili jestem na granicy niedowagi a potrzebuję zrzucić ok.3-4 kg. Nie chciałabym starcić przy tym zdrowia. Czy podejłabyś się ułożenia takiej diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabym znać dokładne wymiary.
      Tak odmawiam czasem. np. ostatnio odmówiłam dziewczynie 178 cm wzrostu ważącej 52 kilogramy i chcącej schudnąć. Odmawiam też jeśli np. ktoś w zaleceniach wymieni 80% produktów dostępnych na rynku jako niejadalne. Z pięciu produktów na krzyż nie da się ułożyć diety ciekawej a potem że tak powiem poleci opinia że dieta ode mnie jest monotonna.

      Usuń
  34. czy takie śniadanko może być : 2 kromki chleba posmarowane kremem zrobionym z awokado miodu kakao i 2 orzechów włoskich ??

    OdpowiedzUsuń
  35. Wiem , że jesteś przeciwniczką tranu, ponieważ....? Z góry dziękuję za odpowiedź. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o tym w komentarzu pod którymś z ostatnich postów. Wejdź w ostatnie posty, kliknij ctrl + f i wpisz tran a znajdziesz.

      Usuń
  36. przyznam, że się dzisiaj nieźle ubawiłam czytając komentarze i odpowiedzi :D
    jesteś głucha jak sowa, a ty jesteś głucha jak sowa ... to taki kawał :)
    słyszałam, że kaszy jaglanej nie można za dużo jeść przy niedoczynności tarczycy, pisała głównie o tym Małgosia (gospodarka hormonalna)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pani Gosiu, ja mam pytanie odnośnie kawy latte. Kawa z ekspresu mielona ziarnista z mlekiem spienionym ( tak okolo 100 ml )łaciate 2 % pita rano raz dziennie ewentualnie 2 razy szkodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaszkodzi. Ale jak pijesz dwie kawy dziennie to albo jedz orzechy albo suplementuj magnez.

      Usuń
  38. Czy jesteś rodziną do aktora Jacka Lenartowicza czy to zbieżność nazwisk? :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Co Pani sądzi o mleku sojowym z biedronki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam składu więc trudno mi ocenić.

      Usuń
    2. W smaku jest obrzydliwe, nawet nie równa się do alpro czy natumi :p

      Usuń
  40. czy jak ktos ma nietolerancja laktozy w mleku moze jest ser zolty, feta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Laktoza to cukier mleczny i jest zarówno w żółtym serze jak i serze feta.

      Usuń
    2. Kupiłam kiedyś firmy mlekowita ser żółty bez laktozy wiec poszperaj po sklepach:)

      Usuń
  41. Jak myślisz Małgosiu,czy można upiec takie placuszki w piekarniku?wszystko co smażone nie służy mi na żołądek...

    OdpowiedzUsuń
  42. Malgosiu wczoraj kupilam gorzkie pestki moreli, poradz mi prosze jak je spozyc lepiej jest polknac czy schrupac? i czy brac je caly rok? dodam ze codziennie pije czystka i lykam chlorelle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odpowiedz :) a powiedz prosze czy bierzesz je przez caly rok?

      Usuń
  43. Zrobiłam wczoraj to danie. Dzieci zachwycone. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  44. Gosiu, potrzebuję kupić garnki- jakie są Twoim zdaniem najlepsze? ja zastanawiam się nad garnakmi ze stali nierdzewnej ale sama nie wiem. Może ktoś ma doświadczenie większe ode mnie i coś mi doradzi. Czy garnki Elo są w miarę, a jeśli nie to jakie? Czy zwykłe emaliowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup Valdinox. Będziesz zadowolona. To garnki do wszystkiego.

      Usuń
  45. Gosieńka, jesteś wielka!!!
    Zaraz zabieram się za obiad. Nie próbowałam jeszcze połączenia kaszy jaglanej z cukinią, ale zapowiada się smakowicie. Mój synek przepada za cukinią, a kasze jada wszystkie z apetytem - taka mała prywata, ale musiałam się pochwalić ;-)
    Jak już placki będą zrobione, napisze jak smakowały.
    Pozdrawiam,
    Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
  46. A ja mam pytanie z innej beczki, a propos wpisów jak coś przemycić. Moja prawie 6-letnia córka uznaje z warzyw jedynie brokuła i kalafiora + zupy krem ale tylko czasem. przemycanie czegokolwiek nie wchodzi w grę, bo jakikolwiek zielony albo czerwony warzywny paproch i danie nie jest zjadane. Czytam Twojego bloga od niedawna, może już gdzieś były rady na ten temat, ale jesli nie to proszę o pomoc. Mała jest raczej mikrusowata, teraz poszła do szkoły, czy znasz jakieś sposoby na przekonanie dziecka do warzyw? nie chciałabym całe życie ukrywać warzyw w zupie krem... :) Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest proces. Przeczytaj w zakładce Trochę Zdrowia post "Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw".

      Usuń
  47. Gosiu, mam problem z wystającym brzuszkiem. Mam nadwagę ale od pewnego czasu zdrowo sie odżywiam, staram się jak najwięcej ruszać. Jem pięć niewielkich posiłków, nie podjadam. Mam proporcjonalną figurę, duże więcie w talii, ale po drugiej ciąży został mi brzuszek i nie mam na to już sposobu. Ćwiczenia też niewiele dają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi jest określić rozwiązanie ponieważ jest za mało danych. Przyczyn wystającego brzucha jest sporo.Czasem wystarczy zmienić dietę a jelita zaczynają lepiej pracować i nic tam nie zalega i nie fermentuje, a czasem potrzeba ćwiczeń konkretnie na tę partię ciała.

      Usuń
  48. Witam, mam pytanie dotyczace dziennego zapotrzebowania na kalorie przy redukcji.czy jak sie zrzuca kilogramy to jednoczesnie powinno sie zmniejszac ilosc kalorii? Z wyliczen wynika np zr na poczatku diety powinno sie spozywac 1600 kcal a po schudnieciu 1300 kcal?Pogubilam sie w tym:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie to tak nie działa. Obliczasz CPM i obniżasz wartość kaloryczną. Jeśli obniżysz drastycznie bo zależy Ci na szybkim efekcie to efekt jojo masz jak w banku bo tak działa nasz organizm. Ja operuję proporcjami i diety moje indywidualne dla moich klientów zawsze opierają się na proporcjach.

      Usuń
  49. Mówi się aby jeść 5 posiłków dziennie jednak jest to niewygodne czasami wstaję się o innej godzinie i chodzi spać o innej.Czy nie można jeść mniej więcej co 3 godziny nie pacząc na ilość posiłków??

    OdpowiedzUsuń
  50. Witaj Gosiu :) właśnie rozpoczynam studia i biorąc pod uwagę mój plan zajęć, nie jestem w stanie jeść w równych odstępach czasów i są takie dni, kiedy II śniadanie muszę zjeść po 2 godzinach od śniadania, obiad dopiero po 4 od II śniadania, później przekąskę 3 godziny po obiedzie itp. Czy taka nieregularność bardzo wpłynie na mój metabolizm? Bo choćbym nie wiem, jak chciała, nie uda mi się jeść w równych odstępach czasu :( bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpłynie ale jeśli posiłki będą dobrze ułożone i nie będziesz np. jadła batonika bo mało czasu etc. to będzie dobrze.

      Usuń
  51. Co myśli pani o maśle bądź margarynie w diecie gimnazjalistki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro będę pisała o maśle. Koniecznie też przeczytaj mój post o znaczeniu tłuszczu w diecie. Znajdziesz go w zakładce Trochę Zdrowia.
      Margarynę odradzam no chyba że miękką, nieutwardzoną.

      Usuń
  52. Gosiu, mam pytanie o tą oliwę. W poście o olejach napisałaś że oliwy nie powinno używać się do smażenia (jedynie do sałatek). A tu piszesz, żeby placuszki usmażyć na oliwie? To jak to w końcu jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj dokładnie post o olejach. Na oliwie z oliwek rafinowanej smażymy.

      Usuń
  53. Witam
    Mam kilka pytan:
    Jestem zainteresowna planem redukcyjnym dla siebie i meza

    1. Z tego co widac jestes zarobiona po uszy i na plan czeka sie pewnie okolo miesiaca- co moglibysmy juz zaczac, jak sie przygotowac? czy moze twoje jadlospisy tygodniowe uzywac? - ale chyba czytalam ze ty inne proporcje tluszczow, bialek i weglowdodanow uzywasz w zywieniu redukcyjnym? moze jakies zakladki polecasz nam na przeczytanie z twojego bloga?

    2. Nie przepadamy za nabialem- nie robilismy zadnych testow- ale ja dostaje wypryski i taki jakby katar, maz wypryski i robi sie spiacy- czy podkrecajaca metabolizm diete mozesz napisac bez nabialu- albo nabial w malych ilosciach?
    interesujaco- nie mamy takich objawow po serach kozich- ale moze dlatego ze zwyklyego nabialu jemy wiecej: jogurt, twarozek, maslo, smietana... a z koziego tylko sery

    3. Czy mozesz jedna diete napisac dla dwoch osob? z porcjami? np: ja jem 2 marchewki a on 4?

    4. mieszkamy na Florydzie i tutaj owoce sezonowe i warzywa troszke sie roznia- np: zaraz zacznie sie sezon na cytrusy a w styczniu na truskawki... czy dalabys rade to jakos sensownie polaczyc w plan dla nas?
    dzieki
    aga darbyshire
    ps. bardzo przyjemnie prowadzony blog- gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - Wyślij formularz. Na wycenę czeka się 3-4 tygodnie. Potem 1-3 dni i macie dietę. Póki co zróbcie sobie małe oczyszczanie. Odstawiasz na ten miesiąc całkowicie słodycze i cukier.
      Jesz 5 posiłków w równych odstępach i inspirujesz się blogiem jeśli chodzi o to co tam ma być do jedzenia. Odstawiasz białe pieczywo i produkty z białej mąki.

      2 - ja bym wam dała dietę bez mleka i nabiału. Wypryski i katar to znak że organizm na białko mleka krowiego reaguje negatywnie.

      3. tak

      4- tak

      Usuń
  54. Gosiu, jeśli do tej pory jadłam ok. 1400 kcal, a teraz chce wejść do 1800 kcal to czy mogę to zrobić tak od razu,czy stopniowo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stopniowo. Zwiększ sobie kaloryczność o 100 kcal w pierwszych 2 tygodniach. Potem w kolejnych kolejne 100 kcal i po miesiącu o 200 kcal na 2-3 tygodnie. Dalej już wchodzisz na 1800.

      Usuń
  55. Gosiu, dlaczego nie mogę skopiować sobie tego przepisu do worda??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis można wydrukować korzystając z przycisku PRINT tuż nad komentarzami w pasku.
      Na przełomie lipca i sierpnia był taki monet że nie mogłam sobie poradzić z ilością skopiowanych moich artykułów i przepisów w sieci. Był taki tydzień że tych skopiowanych treści było 10 w ciągu tygodnia. Ręce mi opadły. Wszystkie sprawy były skierowane do kancelarii z którą współpracuję ale też uznałam że to nie może tak dalej być że ktoś mnie kopiuje a ja go gonię jak króliczka stąd podjęłam decyzję o braku możliwości kopiowania.

      Usuń
    2. Dodam jeszcze że od momentu zablokowania kopiowania nie znalazłam w sieci nic mojego skopiowanego bez mojej zgody.

      Usuń
  56. Czym różnią się węglowodany od cukrów(chodzi mi o to jak je czytać na tabelce wartości odżywczych która znajduję się na produkcie)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Węglowodany to węglowodany ogółem, razem z błonnikiem, całość. A cukier to cukier i np. może to być fruktoza. Zależy jaki produkt. Na opakowaniu masz ilość cukrów czyli substancji słodkiej w całości węglowodanów.

      Usuń
  57. Czy osoby które mają szybki metabolizm mogą rzeczywiście jeść co chcą czy kiedyś im ten metabolizm zwolni??

    OdpowiedzUsuń
  58. Super przepis, dzisiaj robię :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Wszyscy wiemy o dobrych właściwościach kasz, mnie jednak zastanawia, czy gotowanie czyli wysoka temperatura przez powiedzmy 15min nie zniszczy witamin i minerałów zawartych w kaszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie niszczy. Witaminy z grupy B, magnez, miedź, cynk są odporne na wysoką temperaturę.

      Usuń
  60. Witam,
    Mam problem i myślę że jakaś rada z Pani strony na pewno byłaby pomocna.
    Kilka dni temu byłam na analizie składu masy ciała i mam 6,5kg wody zatrzymanej. Mierzę 160 także to dosyć duże obciążenie dla mnie. Faktycznie ostatnio czuję się obrzmiała i przytyłam ponad 2 kilo w ciągu 3 tygodni, nie zmieniając zbytnio swojej diety. Dodam, że wody piję naprawdę dużo, do tego zieloną herbatę, używam bardzo mało soli. Polecono zrobić mi badania tarczycy, dziś odebrałam wyniki i okazuje się że jest wszystko w normie.
    Wie Pani czego przyczyną może być to zatrzymanie? Nerki, jelita? Nie mam pojęcia. Dodam, że mam też spore problemy z metabolizmem, nawet gdy jadam regularnie i spożywam sporo błonnika.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być dużo i aby cokolwiek poradzić trzeba by zanalizować dietę, tryb życia przez ostatnie 2-3 tygodnie, stresy etc. No i leki.

      Usuń
  61. Placuszki były pyszne!!! Synek zajadał z apetytem, tak, że nie nadążałam ze smażeniem. Na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu.
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  62. Są super. Bałam się, że mogą być trochę jałowe w smaku, a okazało się iż są przepyszne. Przede wszystkim tak jak nazwa mówi, są wręcz zaskakująco delikatne. A można by do nich dodać trochę dyni?

    OdpowiedzUsuń
  63. Wlasnie zrobilam. Wlasciwe tylko te skladniki mialam w domu ( maka owsiana zamiast kukurydzianej) Pyszne. Córka ( 2 lata) sie zajada. Dzieki gosiu za ten super latwy przepis ( pierwszy raz gotowalam kasze jaglana- jesli chodzi o kasze to jestem laikiem. Ale nawet mi smakuja wiec coraz czesciej goszcza u mnie w domu na obiad). Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  64. Na sam widok ma się ochotę wypróbować przepis:) Napewno niebawem sprawdzę jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  65. Czy zamiast cukini mozna dodac ziemniaki i zrobic placki ziemniaczane?

    OdpowiedzUsuń
  66. A czy można z inną kaszą, np. jęczmienną?

    OdpowiedzUsuń
  67. Kocham kocham kocham ! :-)
    Robię z mąką pszenną, są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Czym moge zastapic make kukurydziana i pieprz cytrynowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez tego się nie da, pieprz cytrynowy dodaje super smaku a koszt jego zakupu ok 1,5

      Usuń
  69. Co mogę zrobić by placki mi się nie rozpadały na patelni ?

    OdpowiedzUsuń
  70. Czy osoby z niedoczynnośćia tarczycy mogą dodać gotowany amarantus zamiast kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  71. Czy można w diecie przeciwgrzybiczej?

    OdpowiedzUsuń
  72. Moje placuszki wyglądają tak . Ile mogą mieć kcal ?????
    30 gr. otrębów górskich
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu nat.Bakoma 0%
    1/2 łyż . pr.do pieczenia

    Smażone na patelni BEZTŁUSZCZOWEJ
    TO BAZA a dodatki mogą być różne np.
    cynamon +jabłko
    cukinia+koper
    pomidor+bazylia
    ogórek+koper


    Pozdrawiam krynia9 super TU jest ;-))

    OdpowiedzUsuń
  73. Mega lekkie i pyszne placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  74. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń