czwartek, 24 września 2015

Klarowane masło czyli Ghee. Czym różni się od zwykłego w kostce? Jak zrobić je w domu i jak to się dzieje, że mogą je jeść osoby mające alergię lub nietolerancję na białka mleka krowiego?



Masło klarowane! Co to jest, dlaczego tak często gości w mojej kuchni i czym różni się od zwykłego masła w kostce? Takie pytania otrzymuję bardzo często zarówno tu na blogu w mailach i komentarzach pod postami, jak i od klientów moich diet indywidualnych. Nie da się ukryć, klarowane masło występuje w moich przepisach bardzo często i nie jest to przypadek.

Czym jest Ghee? 

Ghee to określenie masła klarowanego czyli oczyszczonego. W kuchni ajurwedyjskiej i hinduskiej ghee znane jest od stuleci. W Polsce używają go nieliczni. Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć go w swojej kuchni.
Klarowanie polega na oczyszczaniu z zanieczyszczeń i białka, a pozbawione zanieczyszczeń masło nie jełczeje (w lodówce może być przechowywane kilka tygodni). Jest lekkostrawne. Dzięki zawartości kwasu masłowego ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Na stałe powinno zagościć w kuchni osób na dietach lekkostrawnych, mających wrzody, nadżerki przewodu pokarmowego, kłopoty trawienne, problemy ze wzdęciami, zaparciami i bólami/kłuciami w żołądku. Kwas mlekowy zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga odbudować błonę śluzową żołądka. Zawiera także witaminy A, D,E, K czyli wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach.
Masło klarowane nadaje potrawom charakterystyczny, specyficzny posmak, którego nie nada żaden inny tłuszcz. Niestety polska kuchnia zrobiła masłu bardzo zły PR, który ciągnie się aż do teraz. Któż z rodzinnego domu nie pamięta kalafiora lub leniwych klusek polanych tartą bułką podsmażaną na maśle lub gniecionych z masłem ziemniaków? Masło większości osób kojarzy się z wielką pupą i wydętym brzuchem, a tak wcale nie jest i być nie powinno.
Nie chodzi o to, aby z tym masłem przesadzać, bo przesadzić można ze wszystkim, ale aby dodawać go właściwe ilości i tam gdzie trzeba.
Jeśli, gotując wegetariańską zupę, uprzednio poddusimy warzywa na maśle, całość niepowtarzalnie zyska na smaku. To sposób Jamiego Olivera, z którego i ja korzystam. Albo risotto. Przecież sekretem smaku tego dania jest właśnie masło, na którym szklimy ryż. Jeśli Wasze dzieci nie chcą jeść kaszy, zeszklijcie ją na klarowanym maśle i przygotujcie na sposób risotto. Zdziwicie się, jak im zasmakuje ten sposób podania. Jajecznica ze szczypiorkiem na klarowanym maśle a na oleju to dwie różne historie. 

Jak zrobić klarowane masło w domu i w jakim celu się to robi?

Aby zrobić klarowane masło w domu należy je podgrzać, ale bardzo powoli, aby nie doprowadzić do wrzenia.  Podczas tego zabiegu z masła odparowuje cała woda. Na górze zauważycie także coś w rodzaju białej piany. To białko. Należy je delikatnie zebrać i całość przelać jeszcze abo przez bardzo gęste sito albo gazę.

Z pewnością nie raz zauważyliście, że jeśli wrzucicie zwykłe masło na patelnię i przegapicie moment, ono zacznie się palić. Dlatego nawet raczkujący kucharz wie, że na maśle się nie smaży!
Ale czy to masło się pali? Nie. Na patelni pali się białko. Klarowane masło tego białka już nie posiada, dlatego nie pali się (można na nim smażyć) i nie uczuli osób, które muszą być na diecie bezmlecznej. Kazeiny, czyli białka mleka krowiego, w klarowanym maśle nie ma. To jedyny produkt mleczny dozwolony na diecie bezmlecznej.
Wiele osób nie ma tej świadomości i otrzymując ode mnie dietę bezmleczną z masłem klarowanym od razu alarmuje, że wkradł się błąd. Jakież jest ich zdziwienie i radość kiedy okazuje się że masło w ich kuchni zostaje.

Temperatura dymienia

Klarowane masło ma jedną z najwyższych temperatur dymienia bo aż 235 st. C, dlatego świetnie nadaje się do smażenia. 
Dla porównania:
  • olej ryżowy - 250 st. C
  • olej sojowy - 230 st. C
  • rafinowana oliwa z oliwek - 225 st. C
  • rafinowany olej rzepakowy - 205 st. C
  • olej kokosowy - 200 st. C 
  • smalec - 200 st. C   
Na klarowanym maśle można więc smażyć bez obaw. Ja jednak radzę, aby potrawy smażone jeść naprawdę okazjonalnie. Osobiście jestem zwolenniczką krótkiego obsmażania i potem duszenia.


Przeczytaj koniecznie:
Rola tłuszczu w diecie. Wróg czy przyjaciel? (klik)
Wszystko co powinniście wiedzieć o olejach. Który do smażenia a który na zimno (klik)

195 komentarzy:

  1. Gosiu ja nie na temat
    Wlasnie dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Czego powinnam unikac w diecie a w co wzbogacic? W necie jest pelno tego ale czasami sa to sprzeczne informacje. W jednym pisza ze nie moge makreli wedzonej a np w drugim ze czasami mozna
    Chcialabym poznac Twoje zdanie na temat diety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wstępnie serdecznie Ci gratuluję. Dbaj o siebie.
      W zakładce Trochę Zdrowia masz post o diecie dla kobiet w ciąży. Znajdziesz tam wszelkie informacje.

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  2. A czy można przelać masło przez filtr do kawy? Da się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem. Nie mam doświadczenia z filtrami do kawy ale jeśli przeleci przez nie kawa to myślę że i masło też ;)

      Usuń
    2. Jak najbardziej mozna przez filtr do kawy. Ja tak robie i uwazam ze jest to najlepszy sposob. Nic sie niechcianego nie przecisnie :-) Pozdrawiam i zycze milego dnia

      Usuń
    3. Dziękuję Ci ślicznie za wyjaśnienie. .Uwielbiam masło,a to z Mlekovity nie bardzo mi smakuje. Musze jeszcze raz spóbować zrobic sama. pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
    4. Ja zbieram pianę z góry i potem zlewam powoli masło, żeby wytrącone białko na dnie zostało w garnku. Już nie filtruję.

      Usuń
  3. Też mam ghee i sobie chwalę. Normalne masło też używam do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, czy jak w teście food detective wyjdzie nietolerancja na mleko krowie to masła ( zwykłego) nie można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłego nie z uwagi na to że zawiera białka mleka krowiego. Klarowane natomiast można.

      Usuń
    2. A czy można używać zwykłego do kanapek tylko już do innych potraw nie,z uwagi na to,że białka jest niewiele w maśle), jeśli wyszła nietolerancja na najwyższym stopniu w FD. Poradź proszę Małgosiu.

      Usuń
    3. Jeśli wychodzi wysoka nietolerancja nietolerancja to należy odstawić alergen. W przeciwnym razie organizm reaguje stanem zapalnym.

      Usuń
    4. Dziękuję ślicznie Małgosiu. pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  5. Czy takie masło klarowane ze sklepu jest ok? Czy unikać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mlekovita jest w porządku. Jak nie mam czasu zrobić swojego kupuję właśnie to.

      Usuń
    2. Gosiu, slyszałam/ czytałam opinie na temat Mlekovity i tego, że to nie jest masło klarowane! W sieci roi się od komentarzy podobnych do tego poniżej:
      "Produkt tłuszczowy Mlekovity sprzedawany jako masło klarowane nie jest klarowane! Proszę zresztą popatrzeć na opis na pudełku, który nie odnosi się do istoty klarowania, masło jedynie jest określone jako "bezwodne". Zapach, konsystencja i kolor masła odpowiadają temu określeniu ale TO NIE JEST MAŁO KLAROWANE. Wbrew definicji masła klarowanego, produkt Mlekovity jest podgrzanym masłem i przelanym do kubków. Być może, rzeczywiście jest bezwodny czyli zawiera tylko 0.2% tłuszczu ale zawiera białka mleka krowiego (białe szumowiny zbierające się na powierzchni podgrzanego masła) a to powinno być oddzielone oraz osad (zbierający się przy dnie), którego również nie powinno zawierać masła rzeczywiście klarowane. Czyli to co jest sprzedawane przez Mlekovitę jako masło klarowane nie nadaje się do użytku przez osoby uczulone na białko mleka krowiego oraz laktozę i nie nadaje się do smażenia, prawdę mówiąc nie nadaje się do jedzenia!!
      Słyszałaś o tym? Które sklepowe masło klarowane polecasz?

      Usuń
    3. Nie mam takich informacji. To trzeba by było sprawdzić u źródła czyli u producenta.
      Akurat mam opakowanie masła z mlekovity w domu bo nie miałam czasu zrobić ostatnio sama i w składzie mamy 98,8 % tłuszczu czyli 0,2 % to składniki pozostałe.
      Zgodnie z etykietą w skład tych 0,2 % wchodzi 0,1 % węglowodany i 0,1 % białko. Węglowodany to laktoza, wiadomo.
      Dla mnie skład jest w porządku. 0,1 % to jedna setka czyli śladowa ilość. Białka w 100% trudno jest usunąć i robiąc ghee w domu też ta jedna setna jeśli nie więcej zostanie.To nie jest ilość która uczuli. Moja szwagierka jest uczulona na białko mleka krowiego, używa tego z mlekovity i nic jej nie jest. Wielu moich klientów którzy nie chą robić sami także.
      Ja jak go używam, nie mam żadnych szumowin na wierzchu więc nie wiem skąd ta opinia.
      Absolutnie nie reklamuję tego masła więc nie chcę aby za chwilę pojawiły się komentarze atakujące. Zwyczajnie zostałam zapytana więc odpowiedziałam. Sprawdziłam przed chwilą w necie że klarowane z mlekovity poleca Ania Lewandowska a to osoba która myślę sprawdza wszystko aż nadto.
      Prawnie zabronione jest oszukiwanie klienta więc jeśli ktoś uważa że produkt na którym tak jak w tym przypadku jest napisane "klarowany" a klarowany nie jest powinien zgłosić tę sprawę do UOKIK.

      Usuń
    4. Ja kupuję ghee, dostanie się w każdym sklepie ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  6. Gosiu, a czy podczas odzwyczajania sie od cukru nalezy tez zrezygnowac z owocow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie, owoce jemy. Nie jemy tylko słodyczy i cukru.

      Usuń
    2. A jak dlugo organizm odzwyczaja sie od cukru? Czy po tym czasie zniknie ochota na słodkie?

      Usuń
    3. Odzwyczajanie trwa ok. 3 miesiące i po tym czasie odchodzi ochota na słodkie. Mnie osobiście kompletnie nie ciągnęło a po zjedzeniu kawałka ciasta miałam mdłości.

      Usuń
    4. A czy z czasem bedzie jakos latwiej? Na razie dopiero tydzien za mna? Ciezko ale walcze ;) Czy aby zadzialalo trzeba kompletnie zrezygnowac na te 3 miesiace? czy wolno sporadycznie np kostke gorzkiej czekolady, czy lepiej nie?

      Usuń
    5. Czyli owoce suszone teże można? :-)
      Ufff ;-)

      Usuń
    6. Czyli owoce suszone teże można? :-)
      Ufff ;-)

      Usuń
    7. Nie jem słodyczy od kilku dni, chcę je ograniczyć. jestem uczennicą, raczej aktywną, i tu moje pytanie czy mogę sobie czasem zjeść kawalek murzynka (cukier ograniczylam do 3/4 szkl. zamiast 2) albo ciastka owsiane bez pieczenia z suszonymi owocami i miodem? :) trudne bedą te 3 miesiące ale będę próbować :)

      Usuń
    8. Co do odzwyczajania od cukru, czy podczas tego okresu należy również zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty? Herbatę jeszcze wypiję bez cukru ale kawy sobie nie wyobrażam :(

      Usuń
    9. Kawę polecam posłodzić ksylitolem. W smaku niczym nie różni się od zwykłego a nie zakwasza i działa bakterio i grzybobójczo.

      Usuń
  7. Masło klarowane jest w mojej kuchni od kiedy śledzę Twojego bloga ale nie wiedziałam, że ma aż takie pozytywne działanie,

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, używam masła klarowanego kupowanego w Biedronce. Czy jego skład jest w porządku? Pewnie miałaś okazję spotkać się z tym produktem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosia a jakie Ty kupujesz masło klarowane? Są jakieś kruczki na które powinniśmy zwrócić uwagę? Czy tu też jest tak jak z olejami, że jak się nie znasz to sobie zaszkodzisz bo producent pisze co chce? Może tak, jaki powinien być skład takiego klarowanego masła? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie robię sama. Czasem jednak jak skumuluje mi się praca bo i diet dużo i spotkania i jakiś post tematyczny do którego muszę zanurzyć się w książkach i akurat masło mi się kończy a potrzebuję to kupuję Mlekovita. Dla mnie skład ma w porządku.

      Usuń
  10. Malgosiu czy przy candidia mozna Twoje placuszki z cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu,
    Jakie mleko, krowie czy może inne i w ogóle nabiał oraz w jakich ilościach dziennie powinny spożywać dzieci, moje to 9 i 6 lat. Wspomnę, że jedzą to co my rodzice, a my to co ty proponujesz. Czy podajesz swoim dzieciom witaminę D w okresie jesienno- zimowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak podaję witaminę D. Już zaczęłam od połowy września.
      Co do nabiału to nie trzeba codziennie. Warto aby dobrze zbilansować w ramach tygodnia.

      Usuń
    2. Gosiu ja podaję mojemu 2 latkowi tran. Czy dodatkowo powinnam suplementowac Wit D w kapsułkach?

      Usuń
    3. Jak podajesz tran to już nie ponieważ one na ogół są wzbogacane witaminą D.

      Usuń
    4. Gosiu, czy mogłabyś mi podpowiedzieć ile kropel Wit D (Devikap) Twoim zdaniem powinno podawać się dzieciom w wieku 7 lat. Pytałam naszą doktor pediatrę, ale powiedziała, że tylko 1 kroplę. Według mnie jest to zdecydowanie za mało...A jak Ty myślisz? i w jakiej wysokości suplementujesz ją swoim dzieciom? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo mam chorowite bliźniaczki. Pozdrawiam, Dorota

      Usuń
    5. Nie wiem jak to jest z dawkowaniem devikapu ale dziecka 4+ norma to 10 ug.

      Usuń
    6. Odradzam stosowanie devicapu -proszę sprawdzić skład.

      Usuń
    7. Kochani najnowsze wytyczne mówią, że 10ug to za mało. Dzieci w wieku 1-18 lat powinny przyjmować 600-1000 j.m wit D dziennie (wystarczy wpisać w google "witamina D nowe wytyczne) co oznacza że tran (np Mollers - 5 ml = 400j.m wit D) należy dodatkowo suplementować wit D. Witaminę podajemy cały rok chyba, że jest bardzo słoneczny dzień i dziecko dużo przebywa na dworze (oczywiście nieposmarowane kremem z filtrem)

      Usuń
  12. Malgosiu kilka dni temu na fb dodalas zdjecie mieszanki do Granoli, dzisiaj chcialam kupic alebnie moge znalezc tego posta Podpowiedz gdzie szukac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam po prostu wpisać w google : granola qchenne inspiracje i wyskoczy ;)

      Usuń
  13. A ja mam pytanie odnośnie daty przydatności masła klarowanego. Czy po upływie ważności trzeba je koniecznie wyrzucić czy można go jeszcze jakiś czas używać? Mieszkam tylko z chłopakiem i bardzo rzadko go używałam i właśnie się zorientowałam,że jest już przeterminowane :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety po terminie przydatności nie jest zdatne do spożycia.
      Jeśli używasz mało masła klarowanego polecam zrobić samemu z kostki masła zamiast kupować duże opakowanie sklepowe.

      Usuń
    2. No wlaśnie, a jak długo można korzystać z domowego masła klarowanego zrobionego z całej kostki. Ja do tej pory robiłam to masło, ale tylko w ilości potrzebnej do danej potrawy.

      Usuń
    3. Oj coś Ty. I chciało Ci się tak za każdym razem?
      Jak zrobisz klarowane z jednej kostki to i 2 miesiące może stać.

      Usuń
  14. Dzień dobry. Czytałam, że ghee powinno się przygotowywać z dobrej jakoś masła, czyli jakiego? Gdzie takie kupić. Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Trzeba uważać na wszelkie maślane podróby. Musi być masło extra. Cena ma tu duże znaczenie. Kostka masła (200 gramów) nie powinna kosztować mniej niż 3,5 zł.
      Nie wiem z jakiego jesteś regionu ale polecam osełkę, masło ze strzałkowa, garwolińskie, zambrowskie.

      Usuń
    2. Nie znam tego masła. Jeśli to masło bez dodatków to tak.

      Usuń
  15. Małgosiu przepraszam że nie w temacie, ale kiedyś rzucił mi się w oczy Twój jadłospis na którym było wyszczególnione kiedy i o jakich porach jeść posiłki, przekąski i kawę pić. Jednak teraz za nic nie mogę tego znależć. Proszę o pomoc, może podrzucisz link?

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu ratuj prosze.. podejrzewam u siebie ciążę (nareszcie:)) i właśnie mnie dopadło przeziębienie...co mogę w tym wypadku jeść, pić..np od bólu gardła??

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to gratuluję kochana.
      Sok malinowy + awokado+ natka pietruszki + czosnek + cebula i duuuużo soków warzywno owocowych.
      Czosnek i cebula działają bakteriobójczo. Do dziś pamiętam jak będąc w ciąży z córką a ciążę miałam zagrożoną, złapałam przeziębienie i jadłam czosnek. Śmierdziałam na kilometr ;)
      Natka pietruszki to chlorofil i witamina C.
      Sok malinowy działa naturalnie przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
      Awokado to dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 które zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych.
      Soki są po to aby nasycić się witaminami bo te z soków są bardzo szybko przyswajalne no i odkwaszają a stany zapalne nie lubią organizmów odkwaszonych.

      Usuń
    2. Dziękuję Ci bardzo za rady :) jesteś fenomenalna :*

      Usuń
    3. A mnie lekarze zabraniali w ciąży spożywać sok malinowy, ponieważ ponoć zawiera ten sam składnik co aspiryna, która właśnie w ciąży jest zabroniona..

      Usuń
  17. czy mozna maslem klarowanym smarowac pieczywo (mam candide)?
    czy w przepisie na sliwki pod kruszonka (ogolnie wypiekach z dodatkiem masla czy margaryny )mozna zastapic maslo maslem klarowanym?
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w obydwu przypadkach ale przy candidzie w I etapie (pierwsze 3 miesiące) śliwek nie można.

      Usuń
  18. Małgosiu, kiedyś pisałaś o tym by jeść duże objętościowo posiłki na redukcji. Czy np. mix sałat taki z Biedry + pomidor lub dwa+ rzodkiewki to właśnie taki duzo objętościowo posiłek---------II śniadanie w pracy?
    Albo warzywa na patelnię 450 g + 50g kaszy+ kawałek piersi kurczakowej na obiad?
    Albo miks sałat+ pomidory+kulka mozarelli?

    Widziałam Twój lunch czyli jak dla mnie II śniadanko na fejsie-------plasterek tortilli+szpinak--------mała porcja to była jak dla mnie............:(( najesz się tym na ile godzin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Ten posiłek na FB to była taka lunchówka przekąskowa.

      Usuń
    2. uffff bo juz myślałam ze tak mało jesz:)) a ja cały wór sałaty..
      dzieki

      Usuń
  19. A jakie masło kupujesz zeby je później klarować? Czy to obojętne czy są jakieś lepsze lub gorsze masła w kostce?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Małgosiu ja z innym tematem.

    W dniu 17.08.2015 wysyłałam formularz ale 04.09.2015 wysłałam ponownie formularz z załączeniem poprzedniego ze względu na pojawienie się pewnych okoliczności. W związku z tym mam pytanie czy dostanę dzisiaj wycenę na maila czy muszę czekać do następnej wyceny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesunęłaś się zatem w kolejce. Z jakiego maila wysyłałaś to Cię znajdę ?

      Usuń
    2. Własnie wysłałam do Ciebie wiadomość ale na Twojego podstawowego maila: qchenneinspiracje@gmail.

      Usuń
  21. Uwielbiam twoje artykuły. Podziwiam twoją wiedzę na temat żywienia.
    Mój mąż jest sportowcem. Chciałabym podszkolić swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia.
    Czy mogłabyś polecić najlepsze książki na temat zdrowego odżywiania, dietetyki i suplementacji?

    Z góry bardzo dziękuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podbijam temat :) też jestem ciekawa z jakich książek korzystałaś i gdzie ich szukałaś (biblioteki, księgarnie) jako fundament wiedzy dietetyka.

      W necie jest bardzo dużo informacji, jednakże są one wybiórcze, ogólne, niekiedy sprzeczne. Może korzystasz z jakiegoś portalu naukowego, którego jesteś pewna informacji?

      W listopadzie rozpoczynam kurs dot. dietetyki na UOUW, ale już od dłuższego czasu staram się pogłębiać swoją wiedzę.

      Usuń
  22. Gosiu do wypieku chleba uzywam maki z Lubelli- specjalna do chleba. Sklad: pszenna, zytnia, orkiszowa w rownych proporcjach. Tej pszennej nie bedzie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jest napisane procentowo ile której?

      Usuń
    2. niestety nie ale chleb wychodzi w miare ciemny i jest ciezsza niz zwykla pszenna

      Usuń
  23. Hej Gosiu sama robie maslo w domu ze smietany. Czy z takiego masla tez moge zrobic klarowane ?

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo lubie posmak masła klaowanego

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu, potrzebuje Twojej opinii.

    Mam problem z okresem - miesiączkuję mniej więcej co 2 miesiące. Trwa to już ponad 2 lata. Mam niedoczynność tarczycy, pomimo zażywania leków okres się nie unormował. Oprócz tego mam też stwierdzoną hiperprolaktynemię czynnościową oraz niewydolność jajników typu 1 (mam bardzo niskie hormony płciowe, przyczyna będzie za niedługo badane testem z GnRH). Czy myślisz, że może to być spowodowane dietami? Kilka lat temu bardzo przytyłam (niedoczynność), odchudzałam się więc różnymi dietami - z wyłączeniem tłuszczy. Udało mi się schudnąć wtedy, ale zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i włączyłam na nowo tłuszcz do diety. Jem jajka, orzechy,tłuste ryby, siemię, używam oleju kokosowego, rzepakowego, lnianego, masło, itd. Od kilku miesięcy mam też problem z cerą - mam pełno grudek podskórnych na czole i brodzie (mam wrażenie, że stało się to gdy mocno ograniczyłam w diecie nabiał - chciałam sprawdzić, czy moje problemy jelitowe wynikają z jedzenia nabiału -cera się pogorszyła i tak jest do teraz - pół roku już; mięso drobiowe jem raczej rzadko). Jeśli chodzi o moją dietę, to nie jem przetworzonej żywności, dużo owoców, warzyw, węglowodany złożone, itd. ).
    Proszę, napisz, co o tym myślisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dieta jest prawidłowa a z Twojego opisu wynika że jest to problemu należy szukać w hormonach. Są przypadki których nie da się uregulować inaczej jak lekami.

      Usuń
    2. hej, mam pytanie do Ciebie Gosiu lub to Koleżanki powyżej , Czy może znacie jakiegoś dobrego endokrynologa ? Mam problem z miesiączką a raczej jej brakiem już od dłuższego czasu, trafiłam do pewnej Pani Endokrynolog która dała mi skierowanie (nieoczynność tarczy i problemy z hormonami ) do szpitala i czekam już dobry miesiąc i nadal cisza a czas leci.. nikt nie potrafi mi pomóc ..błagam o jakiś kontakt do dobrego lekarza - nawet prywatnie - pieniądze się nie liczą w sytuacji zdrowia - jestem załamana niemocą naszej służby zdrowia i to że jestem odsyłana ..Proszę Was dziewczyny o pomoc

      Usuń
    3. @Anonimowy, skąd jesteś? Znam dobrą endokrynolog (sama się u niej leczę) w Warszawie. Jeśli jesteś zainteresowana, daj znać! zgadamy się :)

      Usuń
  26. Gosiu, czy jak zrobię jarmuż na parze wieczorem, to następnego dnia będzie dobry do spożycia ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Po maśle dostaję okropnych pryszczy, po olejach roślinnych wręcz odwrotnie, wszystko znika z twarzy. Czy masło klarowane też powodowałoby taki wysyp jak po zwykłym maśle?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Małgosiu odbiegnę trochę od tematu, mam takie pytanie jakie ma Panie zdanie odnośnie wafli ryżowych??? Można czasem zjeść je posmarowane serem twarogowym? Tak na lekką kolację? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Stosuje dietę na poziomie 1700kcal., ułożona przez znajomego dietetyka. Słyszałam gdzieś, ze jeśli się ćwiczy to powinno się dodawać przepalone kalorie. Ja ćwiczę po 50 min 5razy w tygodniu. Czy w te dni mam jesc więcej, mimo redukcji? Czyli około 1900kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby ocenić czy wartość którą otrzymałaś jest wartością prawidłową musiałabym znać Twoje wymiary, wagę, wiek etc. Dla mnie kalorie nie są wyznacznikiem a proporcje diety.
      Diet od dietetyków to ja się już naoglądałam masę bo co rusz mi klienci podsyłają i jak wrzucam je sobie w mój program to na ogół się wszystko rozjeżdża. Nie chcę tu umniejszać czyjejś pracy ale ja zawsze patrzę dwa kroki do przodu i dla mnie kluczem są proporcje właśnie po to aby dieta była skuteczna długofalowo i odchudzanie było efektywne i trwałe bo schudnąć to nie sztuka ale utrzymać wagę.A tu liczą się proporcje diety.
      Jeśli trenujesz to posiłek potreningowy jest wskazany. Pisałam o tym oddzielny post.

      Usuń
    2. Mam 18 lat, 166 cm wzrostu 70 kg.

      Usuń
    3. Ile powinnam jeść przy takiej wadze aby schudnąć? Ile ćwiczyć? W dni kiedy ćwiczę powinnam jeść więcej? O ile?

      Usuń
    4. bardzo proszę o odpowiedź , nie mam sie kogo poradzić w tej sprawie

      Usuń
    5. No przecież masz znajomego dietetyka to co Małgosi głowę zawracasz?

      Usuń
    6. Jak widać Małgosia sama napisała, ze już diet od dietetyków się naogladala i nie każda jest "dobra", wiec ja też nie mam pewnosci, czy moja jest prawidłowa. Małgosia się bardzo dobrze na tym zna i przy jej pomocy schudło dużo osób. Moj znajomy dietetyk dopiero zaczyna zajmować się dietetyka, wiec nie mam pewnosci, ze proporcje są dobre. Zawsze lepiej zapytac osoby, ktora ma z tym styczność na codzien,bo w przeciwnym razie można narobić sobie problemów, choćby w postaci zaniku miesiączki.

      Usuń
    7. Poczytaj posty z cyklu NZP - znajdują się w zakładce Przykładowe Jadłospisy oraz zakładkę Bądź Fit.

      Usuń
  30. Czy można smażyć na gęsim smalcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bo ma wysoką temperaturę dymienia tak jak i smalec wieprzowy. To tłuszcze nasycone więc będą miały wysoką temperaturę dymienia.
      Mnie osobiście jednak smalec obrzydza i nie smażę na nim.

      Usuń
  31. Gosiu czy jestes w stanie okreslic ile mniej wiecej wychodzi kromek z Twojego chleba?

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosia, czy dotarł do ciebie mój formularz ? Wysłałam go 18 sierpnia i czekałam dzisiaj na odpowiedz i niestety nic nie otrzymałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam Twoje posty :) napiszesz coś o anemii jak się jej pozbyć bez lekarstw i co jeść ? Co łączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w zakładce trochę zdrowia http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html

      Usuń
    2. Już chyba było a anemii. Poszukaj w zakładce Trochę Zdrowia

      Usuń
    3. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html

      Usuń
  34. Naprawdę bardzo interesujący post!

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu czy robisz juz formularze z polowy sierpnia?bo nic jeszcze nie mam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. A z jakiego maila wysyłałaś?

      Usuń
    2. justyna_glozak@interia.eu

      Usuń
    3. Napisałaś odpowiedź, popędzającą mnie, na tego maila 11 września i w kolejce Twój formularz wskoczył na 11 września. Dziś wyślę Ci wycenę.

      Usuń
  36. Po urodzeniu dziecka bardzo schudłam oczywiście nie jedząc :) W jaki sposób teraz zwiększyć ilości jedzenia (oczywiście mówimy o zdrowym odżywianiu a nie powrocie do starych nawyków) i równocześnie utrzymać wagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to rozległy temat. Wejdź w zakładkę Przykładowe Jadłospisy i tam przeczytaj dwa pierwsze posty NZP.

      Usuń
  37. Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na Pani bloga, od kilku dni śledzę go z wielkim zainteresowaniem. Od dwóch tygodni staram się odżywiać zdrowo. Przerzuciłem się na pięć posiłków dziennie, zaczynając śniadaniem około dziewiątej. Do tej pory zaczynałem posiłki bardzo późno i objadałem się na noc, co niestety przyniosło efekty. Jestem mężczyzną, mam 25 lat, 174 cm wzrostu i 78 kg wagi ( nie mogłem uwierzyć, gdy stanąłem na wadze, coś strasznego! ). Mimo to sylwetkę mam dość szczupłą, jeszcze w liceum byłem chudzielcem. Problemem jest wystający brzuszek i oponki, których bardzo chcę się pozbyć. Zauważyłem, że wypowiadają się tu głównie panie, stąd moje pytanie: czy płeć ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o kalorie? Daję sobie radę bez napojów, słodyczy, chipsów, cukru i soli, nie podjadam też między posiłkami, chociaż muszę przyznać, że często w żołądku czuję ssanie, szczególnie wieczorem mnie skręca. Czy dwie kromki chleba na śniadanie i kolację to nie za mało? Zawsze śniadania przychodziły mi z trudem, rano żołądek był ściśnięty. Ile właściwie kalorii powinienem spożywać dziennie? Bardzo lubię mleko, czy mogę sobie pozwolić codziennie na jeden kubeczek? Chciałbym również dowiedzieć się, co z piciem wody. Ponoć pomaga pozbyć się głodu, lecz z drugiej strony słyszałem, że blokuje działanie kwasów trawiennych. Jak to właściwie z nią jest? Czy powinienem pić przed czy po posiłkach, w jakich odstępach czasu?

    Pozdrawiam Panią serdecznie, czuję, że ten blog stanie się dla mnie kulinarną inspiracją! :)

    Kamil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamil poczytaj zakładkę Przykładowe jadłospisy. Tam są posty z cyklu NZP - najczęściej zadawane pytania.
      Zasady są takie same dla wszystkich jeśli chodzi o radzenie sobie z pokusami etc.
      W żywieniu liczy się regularność i dobrze skomponowane dania.

      Usuń
  38. Gosiu, piszasz ze należy spożywać dużo warzyw, ze odkwaszają. Ja zauwazyłam ze jesz głównie cukinie i paprykę oraz marchew i sałaty.
    Jakie inne warzywa jeść i jak je przyrządzać by nie traciły wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może podaj jakieś przepisy z innymi warzywami. plissssss:DD

      Usuń
  39. Czy 1g/1kg masy ciała tłuszczu dziennie to prawidłowa podaż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy dla kogo. Średnio przyjmuje się widełki 0,8 do 2 gramów.

      Usuń
    2. Dla 21letniej kobiety, aktywność fizyczna 4-5 razy w tygodniu :)

      Usuń
    3. Małgosiu, jaką ilość tłuszczu takiej osobie byś zaproponowała?

      Usuń
    4. Jakie wymiary? Wzrost, waga ? Jakie doświadczenia z dietami, odchudzaniem?

      Usuń
  40. Mam pytanie troche nie na temat ale bede wdzieczna za odpowiedz. Ostatnio robilam test Food Detective i mialam klopoty z pobraniem krwi z palca. Nie moglam napelnic tej 'proboweczki'. Mialam wrazenie ze moja krew jest bardzo gęsta a przy wyciskaniu krwi z tej probówki zrobil mi sie taki skrzep i przez to nie wiem czy wynik jaki mi dal test jest prawidłowy. Nie wyszla mi zadna nietoleracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palec musi być odpowiednio przygotowany. Albo należy masować opuszek albo trzymać przez 5-10 minut palec w ciepłej wodzie. Chodzi o to aby zwiększyć przepływ krwi w tych okolicach.
      Jeśli test został wykonany nieprawidłowo będzie to widoczne na polu kontrolnym.

      Usuń
    2. Krew pobiera się strasznie do tej plastikowej pipetki. W instrukcji jest taka kapilarka, a ja miałam z plastiku. Raz mi się nie udało, za drugim razem musiałam dodatkowo nakłuć palec igłą od strzykawki, ale i tak w pipetce zrobił mi się skrzep. We wszystkich filmikach pojawiała się taka ładna kropelka krwi, a mi się lała krew po palcu. Zdenerwowałam się i wkropiłam trochę krwi prosto do butelki. W wyniku test pozytywny wyszedł mi o średniej intensywności i nie wyszła mi żadna nietolerancja.

      Usuń
    3. gęsta krew to wynik spożywania zbyt małej ilości płynów. Kiedyś pielęgniarka mnie porządnie obsunęła, bo nie mogła pobrać mi krwi. Poinformowała o zagrożeniach związanych z gęstością krwi. Od tego czasu piję minimum 1,5 litra

      Usuń
  41. Małgosiu ja troche nie na temat. Jestem uzależnina od słodyczy, to już wiem i staram sie z tym walczyc ale mizernie mi idzie. Czy łykanie bio-chromu może zmniejszyć ochotę na słodkie?Po jakim czasie stosowania można zauważyć różnicę?

    OdpowiedzUsuń
  42. Gosiu a czy sok pomarańczowy 100% z miąższem z Tymbarku w kartonie ma tyle samo witamin co taki świeżo wyciskany? Jest bez dodatku cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartości nie będzie miał tych samych, świeży to świeży ale jest ok.

      Usuń
  43. A czy przy odzwyczajaniu sie od slodkiego trzeba zrezygnowac również ze stewii?

    OdpowiedzUsuń
  44. Malgosiu, kupiłam naturalne, gorzkie kakao. Ale otwierając je, zdziwilam się. Jest jasno brązowe, w smaku dziwne, czy to o czymś swiadczy?

    OdpowiedzUsuń
  45. Małgosiu jak chce utrzymać wagę i mieć lepszą kondycję to czy wystarczą ćwiczenia 20-30 minut dziennie ?

    OdpowiedzUsuń
  46. Chcw poprawic sobie odpornosc pijac wodę z miodem i cytryną:) Jak przechowywać drugą jej połówkę?

    OdpowiedzUsuń
  47. Świetny blog mam trochę pytanie nie na temat.Jak to jest w mojej klasie jak obserwuje na przerwach je się głownie białe pieczywo słodycze a każdy cały czas wygląda tak samo (nie tyje)zresztą wiele osób tak ma??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się z czasem zmieni. Metabolizm młodych osób działa bardzo dobrze i wiele wybacza. Niestety często przychodzi za to zapłacić po 30-tce. No i dla zdrowia nie jest to obojętne.

      Usuń
  48. Najpierw sie objadalam, później głodzilam. Doszla ortoreksja. Obecnie czytam Pani bloga jem 5x dziennie ale doszły napady kompulsywne. Z czego to wynika? Często myślę co zjem kiedy ile co jeszcze zjeść . Nie daje rady. Nie potrafie nie myśleć o jedzeniu spalaniu liczeniu 3-4 godzin od posiłku i piciu pomiędzy. Muszę zrezygnowac z czytania myślenia o jedzeniu. By nauczyć się normalne funkcjonowac

    OdpowiedzUsuń
  49. Gosiu, mam trochę inne pytanie. Co sądzisz o waflach sunny corn i ich składzie? Jadłaś? Jadasz? Ja od wielkiego dzwonu sobie pozwalam je zjeść, zazwyczaj kiedy mało czasu na wartościowy posiłek, a jestem osobą która raczej stara się utrzymać wagę niż schudnąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu ujdą ale nie polecam na co dzień. Kukurydza jest kaloryczna i te wafle chyba są dosalane z tego co kojarzę.

      Usuń
  50. Mam pytanie o mleko bez laktozy i mleka roślinne. Słyszałam , że mleko krowie to fuj samo zło i żeby nie stosować. Mleko bez laktozy to jest ok? Mleka roślinne wiem że są polecana ale są drogie a ja i moja rodzina używamy dużo mleka . To bez laktozy w biedronka nie jest takie drogie ale czy mogę je kopiować zamiast roślinnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy w jakim celu. Laktoza to mleczny cukier więc mleko bez laktozy to po prostu mleko bez cukru mlecznego. Dlaczego uważasz że mleko krowie to cytuję "fuj samo zło" a mleko bez laktozy już jest ok? To co wg. Ciebie jest złe w mleku? Laktoza czy coś innego?
      Jeśli nie masz nietolerancji laktozy to nie ma powodu odstawiać mleka.

      Usuń
    2. Małgosiu, są różne teorie na temat mleka krowiego jedni mówią , że jest ok a inni, że oblepia przewód, jelita, tworzy się coś w jelitach. W sklepie ze zdrową żywnością pani jak usłyszenia szałas , że pije mleko krowie to powiedziała " apsolutnie nie wolno bo......"

      Usuń
    3. Pomyśl logicznie. Gdyby mleko było aż takim złem ludzkość nie dożyłaby 2015 roku.

      Usuń
  51. Gosiu, mam pytanie odnośnie witaminy B12. Jestem w 30 tc i mam obniżony poziom hematokrytu i lekką anemię. Żelazo, kwas foliowy, wit. D3 w normie. Jedynie wyszło mi za mało wit B12. Zgodnie z zaleceniami lekarza od początku ciąży stosuję witaminy dla kobiet w ciąży. Czy możesz polecić co mogłabym dodać do jadłospisu aby zwiększyć zawartość tej witaminy? Chciałabym Ci jeszcze bardzo podziękować, za radę picia soku z żurawiny na bakterie w moczu! Jesteś wielka! Po miesiącu picia soku ze 160 bakterie zeszły na 40, a po kolejnym miesiącu na 25. JESTEŚ NAJLEPSZA!!! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ ilość mięsa i produktów odzwierzęcych. To one są źródłem witaminy B12.

      Usuń
    2. a ile soku dziennie piłaś?

      Usuń
  52. Pani Małgosiu, taka gotowana kapustka z koperkiem na żeberkach to ok jest? taka porcja okolice 400g? na obiad?

    OdpowiedzUsuń
  53. Małgosiu czy znasz książkę pana Jerzego Zięby Ukryte terapie. Jeśli tak to co on niej sądzisz. Zastanawiam się czy kupić i czytać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek możesz posłuchać wykładów na you tube, i najlepiej sama wyrób sobie też swoją opinię...to co mówi jest bardzo logiczne, a zarazem proste i tanie do zastosowania; w dodatku oparte na wiedzy z akademickich podręczników medycyny i badaniach naukowych.

      Usuń
  54. Gosiu co sądzisz o mrożeniu awokado? Kupiłam ich sporo, a chcę jeść jedno na trzy dni i myślę nad zamrożeniem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mroziłam nigdy. Obawiam się że awokado nie nadaje się do mrożenia. Ale może ktoś tu mroził i się wypowie.

      Usuń
  55. 1. Czy takim masłem klarowanym można polewać sałatki, kanapki itd?
    2. Co będzie na co dzień lepszą opcją: takie masło klarowane czy jednak tłuszcze roślinne w postaci naszego poczciwego oleju rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - teoretycznie tak ale do sałatek lepiej używam tłuszczów roślinnych tłoczonych na zimno. Masło ma inne zastosowania.
      2 - to zależy dla kogo. "Żołądkowcom" polecam masło klarowane. Ja osobiście go cenię też za posmak którego nie nada olej.

      Usuń
    2. Małgosiu dlaczego dla osób z chorym żołądkiem lepsze jest masło klarowane, mogłabyś napisać?

      Usuń
  56. Witaj Małgosiu :) mam pytanie o patelnie.. Pamiętam, że wielokrotnie chwaliłaś Tefal, pamiętasz może jaki masz model? Moje patelnie z Tefala wytrzymują rok, a używam drewnianej łopatki.. Zaczynają przywierać :/ może złe modele kupuje.. I właśnie tak się rozglądam za nową patelnią i trafiłam na patelnie z Duki.. Wykonane z aluminium, a powłoka wewnętrzna teflonowa, kosztują do 200 zł.. Co sądzisz? Kiedyś też mówiłaś o Valdinox.. Chciałabym taką, która nie będzie wymagała tłuszczu, ewentualnie niewielką ilość. Pozdrawiam, Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja tefala ma chyba z 10 lat. To taka z tym czerwonym kółeczkiem na środku. Nie wiem jaki to model.
      Jeśli chodzi o patelnie to ja się już przekonałam na własnej skórze że zależność "kupujesz drożej, kupujesz taniej" doskonale się tu sprawdza bo taka patelnia starcza na długo.

      Usuń
  57. Gosiu, pisałaś, że jeśli nasz trening nie jest bardzo intensywny i puls nie podnosi się zbyt mocno, to posiłek potreningowy nie musi być jakoś specjalnie skomponowany. Czy w takim przypadku wystarczy sam owoc, bez dodatku czegoś białkowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w posta o posiłkach przed i po treningu. Tam jest kilka wariantów.

      Usuń
  58. Malgosiu a o co chodzi z typami ekto endo i mezomorficznymi czy to faktycznie jest takue istotne podczas dobierania diety i ćwiczeń?

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam, mam pytanie , może wydawać się trochę głupie ale czy jest jakaś różnica pomiędzy masłem w kostce a masłem osełkowym, zawartość tłuszczu jest ta sama - 82%, z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  60. Małgosiu czy układasz diety niskosodowe dla kobiet ciężarnych?
    (lekarz zalecił mi taka diete poniewaz w pierwszej ciąży miałam zatrucie ciążowe a teraz staram sie o drugie dziecko i robie wszystko aby uniknac drugiego zatrucia...

    OdpowiedzUsuń
  61. czy osoba ucząca się wieczorami może zjeść węglowodany na kolację ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale trzeba je połączyć z warzywami np. jeśli kanapka to z sałatą i np. pomidorem. Jeśli masz ochotę na makaron to np. z warzywnym leczo.

      Usuń
    2. super dziękuje ;)

      Usuń
    3. Pani Gosiu, zaczynam w tym roku studia i zaczęłam zajadać nerwy i stres z tym związane (przeprowadzka, nowe miasto, nowi ludzie) nie chcę żeby skończyło się nadwagą, co może pani doradzić i jeśli jadłam co 3 h a teraz okazuje się że regularne posiłki są mało realne bo niektóre ćwiczenia czy wykłady trwają 3 h to jak to jeść żeby metabolizm się nie rozregulował ?

      Usuń
  62. Małgosiu, co być poleciła na nieszczelność jelit?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dieta mocno lekkostrawna i konieczna jest diagnoza nietolerancji ponieważ przy nieszczelności na pewno coś jest.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje za odpowiedź..a czy są jakieś produkty,które wzmacniają śluzówkę?

      Usuń
    3. Przede wszystkim trzeba stosować dietę lekkostrawną (o zasadach przeczytasz w zakładce Trochę Zdrowia) i warto rano na czczo pić glutek z siemienia. O wartości glutka i w ogóle siemienia również przeczytasz w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
    4. Glutka piję :) Dziękuję.

      Usuń
  63. Cześć Małgosiu,
    Czy przy HCV typu B może pomóc specjalna dieta aby polepszyć wyniki? Czy w tym przypadku nie ma ona dużego wpływu?
    Jeśli tak, to czy rozpisujesz takie diety?

    Pozdrawiam, Angela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. To dieta ze zmniejszoną ilością tłuszczu, dużą ilością błonnika który zwiększa wydzielanie żółci która trawi tłuszcz. Generalnie dieta jest mocno wzmacniająca (witaminowa) i przeciwzapalna (dużo Omega 3).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem też, ze rozpisujesz takie diety? Będę wdzięczna za podanie orientacyjnego kosztu.

      Usuń
    3. Dietę wyceniam na podstawie otrzymanego formularza. Inna będzie cena jeśli jesteś np. wszystkożerna, a inna jeśli połowy dostępnych na rynku produktów nie jesz bo w tedy zbilansowanie diety jest trudniejsze i zajmuje dużo czasu.

      Usuń
    4. Rozumiem, pisałam o to w imieniu mojej mamy, która raczej lubi większość produktów. zabieramy się zatem za wypełnianie formularza.

      Usuń
  64. Maslo klarowne + kawa, jest pyszna i swietnie pobudza z rana. Malgosiu, mam do Ciebie 2 pytania: Jesli chce na jakis czas zrezygnowac z blonnika w postaci platkow/zboza , czym moge wtedy blonnik uzupelnic? Sprawdzi sie takie polaczeni nasiona chia i babka jajowata ? Mozna w jedym posilku obydwa laczyc. I jaka jest odpowiednia ilosc na porcje ? Co sadzisz o platkach bez glutenu Prosze o odpowiedz & pozdrawiam. Czytelniczka Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - np. błonnikiem witalnym (babka jajowata też będzie ok) ale błonnik występuje też w warzywach i owocach.
      Na porcję ja daję łyżkę błonnika/babki i łyżkę chia.
      2 - płatki bez glutenu? Nie mam zastrzeżeń.

      Usuń
  65. Małgosiu a co jeśli już ktoś schudnie na Twojej diecie 1500 kcal co dalej, liczyć zapotrzebowanie i się go trzymać czy po prostu jeść zdrowo 5 razy dziennie? jak to działa dalej, jeszcze 10 kg przede mną ale pytam z ciekawości ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już schudniesz na diecie redukcyjnej należy pomału wychodzić z redukcji stopniowo zwiększając kaloryczność. Ja polecam średnio 100 kcal na dwa tygodnie.

      Usuń
  66. Czyli generalnie używać klarowanego zawsze? tak/nie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  67. Czy masło klarowane można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  68. jak ja się cieszę że podałaś Gosiu przepis na te cudowne masło a w dodatku jest lekkostrawne to mnie bardzo ucieszyło : - )

    OdpowiedzUsuń
  69. masło już mam teraz wystarczy teraz tylko chęci :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Rozumiem, że do wyrobu domowego masła klarowanego można kupić masło o zawartości min.82% tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :) Bardzo fajny blog od jakiegoś czasu śledzę, ale dopiero teraz wprowadzam w życie :)

      Usuń
  71. Małgosiu, jak to jest z masłem używanym do pieczenia ciast? Czy podczas pieczenia tak jak podczas długiego smażenia wytwarza akroleinę...? Powinno się używać do pieczenia również masła klarowanego?

    OdpowiedzUsuń
  72. Tesciowa uwaza, ze truje dzieci zastepujac w przepisach margaryne maslem... Wg Ciebie mam sie tego nie obawiac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bzdura. Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny. Tłuszcze trans. To jest dopiero trucizna.

      Usuń
  73. Gosiu co myślisz o brązowym, trzcinowym, nierafinowanym cukrze?

    OdpowiedzUsuń