poniedziałek, 14 września 2015

Krem z marchewki i batatów! Lekka, dietetyczna zupa dla dzieci, osób na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej! Zapowiedź nowego cyklu!



Przyzwyczajenia żywieniowe to najlepszy prezent, jaki możemy dać naszemu dziecku. Jeśli od najmłodszych lat będziemy mu podsuwać różne smaki, damy mu szansę rozsmakować się w bogactwie kulinarnej oferty naszego kraju i nie tylko. Dziecięce jedzenie naprawdę nie ogranicza się do frytek, panierowanego kurczaka, zupy pomidorowej, spaghetti i placków z jabłkami. A będzie się ograniczać, jeśli do rodzica nie dotrze, że to On jest kreatorem kulinarnego gustu swojego dziecka.

Wielokrotnie słyszę od rodziców, że dziecko nie lubi pomidora, fasolki, czy czegoś tam jeszcze, że jego menu ogranicza się do pięciu potraw, że jest niejadkiem itd. Ale jeśli dziecko od małego je słodkie serki, przesłodzone jogurty i dania doprawiane przyprawami podbijającymi smak i zapach (glutaminian sodu) to nie ma się co dziwić że potrawa bez dopalacza nie będzie smakowała.
Kubki smakowe przyzwyczajają się do określonych smaków. Jeśli jemy mocno słono, słodko i z glutaminianem to kubki smakowe chcą smaków zdecydowanych. Zwykły pomidor czy jakiekolwiek inne warzywo będą bez smaku. Taka jest prawda, a najlepszym dowodem wpływu rodziców na kulinarne gusta dzieci jest kuchnia indyjska. Hindusi od małego jedzą ostro i warzywnie. Lubią takie dania ponieważ innych nie znają.
Chciałabym rozpocząć nowy cykl porad i przepisów dla mam i dzieci. Cykl będzie skierowany do kobiet w ciąży, mam małych dzieci oraz każdej mamy której zależy na zdrowiu dziecka i nauczeniu go zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli nauczymy dwulatka że do gaszenia pragnienia jest woda, to zaprocentuje to na lata. Wiem, bo sama jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma lat sześć, córka dziewięć. O żywieniu dzieci i kształtowaniu nawyków wiem całkiem sporo. O potknięciach, ustępstwach, kompromisach także. To nie jest łatwa droga, ponieważ na trasie spotykamy wiele pokus i wiele osób, które będą nam psuły robotę. Na placu zabaw, w przedszkolu czy szkole. Potrzeba wielu mocnych argumentów i dużej wiedzy, aby wytłumaczyć dziecku, dlaczego mama Jasia pozwala mu opychać się chipsami na placu zabaw, a ja Tobie nie pozwolę. O tym wszystkim będziemy sobie rozmawiać podczas nowego cyklu.

Dziś chcę Wam i waszym dzieciom zaproponować zupę krem z marchewki i batatów z czerwoną cebulą. To zupka, którą zje nawet roczne dziecko. Delikatna marchewka i słodki batat zasmakują absolutnie każdemu. Czerwona cebula nadaje zupie wyrazistości. Zapytacie pewnie, dlaczego czerwona cebula, a nie biała. Czerwona jest delikatniejsza w smaku, biała ma zdecydowanie ostrzejszy smak. Jeśli chodzi o dania dla dzieci, osobiście preferuję czerwoną.
Użyłam mleka kokosowego, aby zupa nabrała ciekawego posmaku. Starszakom polecam doprawić curry. Moje dzieci uwielbiają wersję z curry. Dorosłym polecam z imbirem. Genialne rozgrzeje w chłodne dni.  Zupka jest na bazie wywaru z samych jarzyn, ale nic ne stoi na przeszkodzie aby użyć wywaru drobiowego.
Zaproponowana dziś wersja delikatna nada się dla osób na diecie lekkostrawnej. Nie nadaje się natomiast dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.

Kaloryczność:
Talerz zupy (400 ml) ma ok.250 kcal


Składniki:
* 2 średnie bataty 
* 5 średnich marchewek  
* jedna duża czerwona cebula
* 100 ml mleka kokosowego 
* łyżka klarowanego masła
* sól  
* 2 litry bulionu warzywnego (w razie potrzeby więcej)

1. Na klarowanym maśle podduszany pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kawałki marchew i bataty. Zalewamy bulionem, gotujemy aż marchew będzie miękka.
2. Lekko wystudzoną zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe, lekko podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. 

Bulion gotujemy na bazie włoszczyzny - 2 pietruszki, kawałek selera, jedna marchew, zielona część pora, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie, 3 litry wody, sól.  
  

95 komentarzy:

  1. Pierwsze dwa akapity tekstu - wypisz wymaluj dzieci mojej kuzynki. Trochę szkoda, bo chłopaki są super. Błędy żywieniowe popełniane przez rodziców były jednak od samego początku. Dzieciaki ssały cukierki, przegryzały czekoladką, ba nawet cukier z cukiernicy łyżeczką wyjadały. A teraz bieganie po dietetykach i panika, bo dzieci nie chcą jeść "normalnego" jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Mam pytanie,czy miała by pani jakiś fajny przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy?? Najlepiej Fit!! :D

      Usuń
    2. OK znalazłam,dzięki :D

      Usuń
  2. Małgosiu, czy przy diecie w candidzie można zjeść taką zupę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo! Bardzo potrzebny jest taki cykl. Warto pracować nad nawykami u dzieci, bo kiedyś zaprocentują zdrowiem i asertywnością. Mój synek od małego był przyzwyczajany do picia wody, a teraz sam ją sobie wybiera z lodówki pełnej różnych słodkich napojów, ku zdziwieniu Pań sprzedawczyń;) Bez żadnego namawiania woli wodę, a jak spróbuje napoju gazowanego to mówi, że jest blee, taki nasz mały sukces. I uwielbia warzywa i owoce, ale nad obiadami pełnowartościowymi musimy popracować, bo zjada np. same ziemniaki albo surówkę albo kotleta a w parze nie che... Dużo wiadomości i motywacji do mądrzejszego żywienia czerpiemy z Twojego bloga. Dzięki!
    Gosiu podpowiedz ile kalorii ma 100 gram Twojego chleba (dwie kromki), bo wczoraj piekłam i mąż stwierdził, że lepszy niż z czasów dzieciństwa na wsi u babci. To dopiero komplement;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że powstaje taki cykl. Uwielbiam Twoje przepisy, a brakuje mi pomysłów co gotować swoim dwuletnim bliźniakom. Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się cieszę na ten cykl :) bo nie jest łatwo tłumaczyć dzieciom dlaczego one jedzą inaczej niż rówieśnicy.
    Bardzo dziękuję za wspaniałego bloga.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłabym od razu tylko niestety nie mam batatów :/
    A coś cieplego, lekkostrawnego by sie przydało dla mojego dziecka

    OdpowiedzUsuń
  7. Malgosiu mam pytanie co do mleka kokosowego czym rozni sie mleko kokosowe w kartonie od mleczka kokosowego w puszcze? czy to to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie to samo! Mleko kokosowe z puszki jest gęstsze i tłustsze, bo to sam kokos, a w katonie jest mleko ryżowe z domieszką kokosa.

      Usuń
    2. To zależy jakie mleko. Nie wszystkie są ryżowe z domieszką kokosa.

      Usuń
    3. W puszkach mogą (ale nie muszą) mieć więcej kokosa (60 -90 %) plus woda i też trzeba patrzeć bo potrafią dodać tam jakiegoś syfu chemicznego. W kartonie kokosa może być mniej, do 60 %, więc tutaj będzie efekt mleka, a nie śmietanki. No i też trzeba z chemią w składzie uważać.
      P.S. moje mleko koko z kartonu nie ma nic wspólnego z ryżem; )

      Usuń
  8. Witam,
    Czy dania w Pani jadlospisach mozna zmieniać tzn w poniedzialek jem obiad według przepisu czwartkowego i odwrotnie? Czy jadlospis jest tak skonstruowany ze lepiej nie zmieniać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tych przykładowych można, w indywidualnych nie.

      Usuń
  9. Bardzo się cieszę na nowy cykl i z chęcią spróbuje przekonać do Twoich przepisów moją 3 letnią córeczkę która jest na bakier z warzywami a młodszego rocznego synka przekonywać na szczęście już nie będę musiała, pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam nadzieję, że będzie dużo smacznych przepisów. Moja córka je w zasadzie wszystko. Nie lubi żółtego sera i świeżych pomidorów. W domu gotuję zdrowo.
    Ostatnio na obiedzie u dziadka dostaliśmy sos pieczeniowy z torebki (nawet rozumiem tatę postawionego pod ścianą) ale córeczka skomentowała: Dziadziu robisz najlepszy sos do mięsa, tylko u ciebie jest taki pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tego bloga. Pomysł nowego cyklu fantastyczny- inspiracje co i jak gotować dla dzieci to ważne w dobie ogólnodostępnego śmieciowego jedzenia. Dziękuję Pani Małgosiu. A teraz biegnę po bataty-już wiem co dziś będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham Cię Małgosiu!!! Cmok!
    Śledzę Twojego bloga od 1,5 roku i czekałam na taki cykl! Mam trójkę dzieci i powoli wyrabiamy zdrowe nawyki żywieniowe. Ale czasem brakuje mi pomysłów, bo dzieci niestety nie wszystko chcą jeść jak my. Ostatnio nasz hit to Twoje muffinki z bazylią i imbirem, musiałam im przeczytać Waszą rozmowę, którą opisałaś "Mamo co jest w środku?" Bo u nas padło to samo pytanie! Pozdrawiam! Dzięki ogromne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Próbuję uczyć swoją roczną córeczkę zdrowych nawyków, przez cztery miesiące uczyłam ją pić wody i wreszcie się nauczyła, warzyw wcale nie chce jeść, czasem zje jakieś owoce, chociaż najpierw rozszerzałam jej dietę o warzywa, taki z niej niejadek że oprócz piersi mało co je i już nie mam pomysłu co jej dawać jeść, żeby coś innego oprócz piersi zaczęła jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martw sie na pewno w koncu sprobuje :-) Z mojego doswiadczenia- moja corka miala 8 miesiecy, jak wreszcie zalapala, ze istnieje cos innego niz mamusiny cycus. Ja wreszcie odpuscilam, przestalam sie stresowac. Ostatecznie w ciagu dnia przestalam ja karmic piersia okolo roku, a okolo 13 miesiecy przestala pic mleczko w nocy. Dzis moje dziecko ma 5 lat, je mnostwo warzyw i owocow, pije wode. Wlasnie zaczynamy walke ze slodyczami, sokami, bo widzi, ze inne dzieci jedza i pija tego mnostwo i ona tez by chciala :-(

      Usuń
  14. Świetny wpis juz się nie mogę doczekać tego cyklu :) Gosiu a możesz polecić jakieś książki dotyczące racjonalnego żywienia dzieci, jak za argumentować dwulatkowi co powinien jeść a co nie. Z góry dziękuje za odpowiedź
    Pozdrawiam i po raz n-ty dziękuje za to co robisz!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. super wpis! Moje dzieci są już starsze (10 i 11 lat) i właśnie jedzą pięć potraw na krzyż :( Jak byli mali to jedli wszystko i później stopniowo odrzucali potrawy zamiast poszerzać Czy myślisz że jest już za późno na zmiany żywieniowe? Jak takiego dużego chłopaka przekonać do zdrowego i urozmaiconego menu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć mam pytanie trochę z innej beczki :) Czy przy Hashimoto jeśli odstawiam gluten i nabiał, mogę spożywać kaszę i mąkę gryczaną ponieważ wyczytałam w kilku miejscach, że nie jest polecana gdyż może być skażona glutenem? układasz jadłospis przy takiej chorobie czy należy wybrać się osobiście do dietetyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Układam diety w hashimoto. Produkty gryczane są w hashimoto jak najbardziej dozwolone. Nie ma obaw.

      Usuń
  17. Gosiu mam pytanie czy do granoli można użyć tańszego miodu (mieszanka miodów)? Bo rozumiem, że służy on tylko do sklejenia całości, a i tak traci swoje właściwości pod wpływem temperatury?

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu wreszcie :-) Czekam na ten cykl z niecierpliwością. Ja jestem bardzo ciekawa, jak argumentujesz swoim dzieciom brak słodyczy, słodkich soków. Jak odmawiasz, gdy inni dzieci częstują na placu zabaw? Staram się jak mogę uczyć dzieci zdrowych nawyków, nie mam pod rekom babć, które by je dokarmiały (a nawet jeśli jesteśmy u nich, to już wiedza, ze ograniczamy do minimum), także teoretycznie jest łatwiej. Jednak gdy tylko jesteśmy na placu zabaw, jest mnóstwo dzieci, które dostaje rożne "smakołyki". Wtedy moje tez chcą spróbować i wybierają ciastko zamiast jabłka :-(
    Czytałam pod jednym z postów, że Twoje dzieci również w tygodniu mogą jakieś słodkości. Mogłabyś napisać, co im serwujesz?
    Pozdrawiam
    K.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo smacznie i zdrowo. Nada się nie tylko dla dzieci, ale i całej rodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Malgosiu bardzo prosze o rade,fachowa opinie. Co Pani mysli o skladzie Vegety Natur-dosc nowy produkt na rynku, sklad nie wydaje sie zly,ale moze sa w nim ukryte wzmaczniacze i konserwanty? Prosze rowniez powiedziec,jakie gotowe slodycze ze sklepow mozna smialo i bez obaw kupowac dzieciom?ten olej palmowy utwardzony jest wszedzie...wiem, ze czekolady z Lidla Ritter maja dobry sklad,a czy cos innego mozesz polecic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tej vegety. Co do słodyczy to aby się wypowiedzieć musiałabym mieć skład przed oczami. Oleju palmowego unikam. Cukier palmowy może być.

      Usuń
    2. Vegeta natur zawiera ekstrakt drozdzowy, a z tego co mi wiadomo ekstrakt drozdzowy=glutaminian sodu. Poprawcie mnie jesli sie myle.

      Usuń
  22. Małgosiu, na fanpage'u dosyć często umieszczasz zdjęcia makaronów, a mnie zastanawia jak często można sobie zjeść taki makaronik pełnoziarnisty nie będąc na redukcji, ale chcąc zachować aktualną wagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz się zmieścić w dziennej ilości węglowodanów.

      Usuń
  23. Gosiu a kiedy pojawia się obiecane wpisy o przywracaniu miesiączki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są już artykuły na ten temat na blogu. Rozwinę temat ale jeszcze nie w tym tygodniu.

      Usuń
  24. Małgosiu, wiesz może, czy ser pleśniowy niebieski można zamrozić? Jak tak to wystarczy, że go włożę do woreczka śniadaniowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że serów nie mroziłam ale myślę że można. Woreczek śniadaniowy powinien wystarczyć.

      Usuń
  25. Małgosiu, czy marchew gotowana jest bardziej kaloryczna niż surowa? Czy chodzi jedynie o ig? Jak to wygląda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowana marchew ma wyższe Ig i ma to związek z błonnikiem ponieważ w gotowanej jest on "rozmiękczony".

      Usuń
    2. ale kalorie zostają te same?

      Usuń
    3. Tak. Produkt przetworzony jest jedynie inaczej metabolizowany.

      Usuń
    4. Wszystko co przetworzone ma wyższe Ig.

      Usuń
  26. Bataty zawsze mi się kojarzą z "Przeminęło z wiatrem", bohaterowie je jedli, jak nic innego nie mieli. Ale muszę przyznać, że jeszcze nigdy ich nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu a czy dla bez glutenowcow masz jakies przepisy .Stwierdzono nie tolerancje i nie wiem jak sobie z tym poradzic .Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpisz bezglutenowe w wyszukiwarkę blogową. Jest z prawej strony bloga nad facebookiem.

      Usuń
  28. Co sadzisz Gosiu o poglądach Jerzego Zięby na temat zdrowego odżywiania?

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie moje smaki :P trochę za słodka taka zupa jak dla mnie, ale np. krem z dyni ubóstwiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu, co sądzisz o lekach obniżających poziom cholesterolu we krwi? tzw. statyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę się wypowiadać na temat leków przepisywanych przez lekarza.

      Usuń
    2. A mozesz powiedzieć czy jestes za czy przeciw?

      Usuń
    3. Czasem jest tak,że proponuję dietę, nagadam się o tym, a w odpowiedzi słyszę"ale je nic nie jem, same warzywa tylko" albo " a tabletkami się nie da,bo ja lubię boczek". I wtedy potrzebne są statyny... jasne,że Gosia będzie przeciw,bo ona dietą cholesterol by obniżyła, ale nie każdy tak potrafii. Czasem trzeba włączyć leki.

      Usuń
    4. do Lekarza; a co daje obniżenie cholesterolu? Przecież on nie jest przyczyna chorób z układem krążeniem. Należy obniżyć homocysteinę.

      Usuń
    5. Wow to nowość. Co daje obniżenie? W sensie diety czy leków?

      Usuń
    6. Co dają te leki na obniżenie cholesterolu.

      Usuń
  31. Pani Małgosiu, jeśli ugotuję cukinie wieczorem na parze i zabiorę na drugi dzień do pracy to będzie ona wartościowa czy wszystkie witaminy się ulotnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ulotnią się wszystkie. Spokojnie możesz zabrać.

      Usuń
  32. Gosiu mogłabyś napisać, jakiego oleju ryżowego do smażenia używasz? Mogłabyś podać firmę? Pisałam pod poprzednim artykułem, ale chyba już nie odpowiadasz na tamte komentarze. Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, ten też ma mniej niż 60 tych jednonienasyconych.. Ale ogólnie polecasz go do smażenia ? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź ;)

      Usuń
  33. zadam głupie pytanie :/ ile można zjeść pieczonej dynii hokaido na raz?? strasznie mi posmakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za odpowiedź...

      Usuń
  34. Co sądzisz o kaszy mannej? Czy taka ugotowana na mleku ma duzy ig?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ma wysokie Ig i owszem od czasu do czasu można zjeść ale okazjonalnie.

      Usuń
  35. Jedno słowo: dziękuję:) Cieszę się na tą serię. Jako mama już prawie trójki małych dzieci na pewno skorzystam. Od pół roku przestawiam całą rodzinę na zdrowe żywienie i powoli dajemy rade. Dzieci piją ze mną koktajle, a kanapki jedzą z nutellą z ciecierzycy. Nie przeszkadza im ciemna mąka, ryż i makaron oraz różne kasze. W zdrowym żywieniu skutecznie przeszkadzają jednak imprezy rodzinne i tłumaczenie dzieciom, że nie mogą kolejnego kawałka ciasta (mimo, że babcia bardzo chętnie, często nawet po kryjomu wpycha im do buzi). Ale reakcje otoczenia to powtarzający się temat rzeka...

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj Gosiu, chciałam zapytać o Twoją dietę naprawiajacą metabolizm. Czy jest możliwe schudnięcie na niej? chodzi mi o to ze chcę schudnąc 3-4 kg, ale po wielu dietach( mądrzejszych i głupszych) jedząc obecnoe 1300-1400 kcal powoli tyje( ok. 1 kg miesięcznie) a na diecie 1200 wcal ni chudnę i to przy zdrowym odzywianiu ze zwiększoną ilością białka..
    I czy jest możliwe że na diecie od Ciebie schudnę? czy wręcz przeciwie- dieta naprawiajaca metabolizm może "zawierać" przytycie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. To dieta redukcyjna.
      Jeśli osoba ma rozregulowany metabolizm, najczęściej głodowymi dietami, to początkowo na tej diecie waga stoi w miejscu. Bardzo rzadko idzie w górę a jeśli się tak dzieje to jest to wzrost rzędu do 1 kilograma. W większości jednak waga stoi i rusza po średnio 2-3 tygodniach.

      Usuń
  37. Super! Bardzo się cieszę na nowy cykl! Jestem przekonana, że znajdę w nim wiele cennych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo mi się podoba to, że podajesz kaloryczność swoich potraw. Bardzo pomocne zwłaszcza dla mnie. A sam krem to moje ulubione danie, aczkolwiek z batatami jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  39. Fantastyczna zupka!!! miałam za mało marchewek wiec dodałam trochę dyni a mleko kokosowe zastąpiłam łyżka śmietany. Przepyszna, delikatna i słodziutka! Bardzo polecam
    Mam jeszcze jedno pytanie. na czym polega wyższość masła klarowanego do smażenia nad olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane ma wysoką temperaturę smażenia. Olej nie każdy.
      Poza tym klarowane masło daje specyficzny posmak.

      Usuń
  40. Jakie badanie wykrywa insulinooporność? Super przepis, brzmi smacznie i planuję jutro zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Badanie krwi anie nie na cukier ale badanie insuliny w krwi.

      Usuń
    2. ok, bardzo dziękuję za odpowiedź
      Pozdrawiam

      Usuń
  41. Czy może być mleko roślinne zamiast kokosowego- jak uważasz ? czy też ta zamiana z dużą stratą dla smaku ? i Czy możesz polecić jakieś konkretne mleko kokosowe? U mnie w sklepie był Kier ale trochę się przeraziłam patrząc na skład, Nie wiem czy wszystkie mleka kokosowe takie cuda wianki w sobie mają...

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleka będą miały stabilizatory i np. emulgator. Nie bój się tego. To naturalne składniki.
      Zupa bez kokosowego mleka straci na smaku. Możesz je zastąpić śmietaną.

      Usuń
    2. A ewentualnie, ile tej śmietany i ile %? Zrobiłam na mleku kokosowym z Lidla (skład pozostawia wiele do życzenia), ale ono zdominowało smak zupy, czy tak powinno być?

      Usuń
  42. Czy zamiast bulionu można dać po prostu wodę?

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy można zjeść tę zupkę na kolacje? :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. Zupka rewelacja :-) Polecam wszystkim !
    Małgosiu a w ciągu ilu dni należy zużyć mleko kokosowe z puszki? I lepiej zostawić w puszce czy przelać do słoika?
    Słyszałam, że konserwowane warzywa np.kukurydza, jak zostanie lepiej przełożyć do słoika bo dłużej przetrwa - potwierdzam sprawdziłam nie psuje się tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej przelać do słoika. Może stać spokojnie 5-6 dni.

      Usuń
  45. Zupa cudownie rozgrzewajaca,za namowa kolezanki skropilam zupe w talerzu sokiem z wycisnietej pomaranczy,idealne danie na jesienne chlody;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zupa wyszła suuuuper :) zastanawiam się tylko czy poza smakiem jest rzeczywiście taka zdrowa w sensie co w niej zdrowego pozostaje po gotowaniu? I co jest źródłem ewentualnych cennych właściwości?

    OdpowiedzUsuń
  47. Dobra ale z dyni najlepsza!!!! ;)

    OdpowiedzUsuń