poniedziałek, 28 września 2015

Ksylitol i Erytrytol! Alkohole cukrowe, czyli substancje, które nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi. Doskonałe zamienniki cukru!



Nowe przepisy dotyczące ilości cukru i soli w produktach ze szkolnych sklepików oraz potrawach ze szkolnych stołówek udowodniły, jak duży problem mają Polacy z solą i cukrem.
Tematyka jest mi bardzo bliska, ponieważ o to, co zostało wpisane do ustawy, walczyłam już w ubiegłym roku. Niestety z marnym skutkiem, dlatego z obowiązujących przepisów bardzo się cieszę. Więcej o tym TU.
Po zmianie przepisów moja córka chętnie jada szkolne obiady, podczas gdy wcześniej większość dań była za słona, a kompoty tak słodkie, że nie dało się wypić. Teraz jest zadowolona, ale zadowolona dlatego, że poziom słoności i słodkości dań odpowiada temu domowemu. Niestety, jej koleżanki nie podzielają tego entuzjazmu. Nawet telewizja, emitując ostatnimi czasy coraz to nowe reportaże, powzięła sobie chyba za cel udowodnienie Ministerstwu, jaką krzywdę wyrządziło dzieciom i młodzieży i poniekąd zmusiło ich do noszenia solniczki i cukiernicy w i tak już przeciążonych plecakach. Generalnie wszyscy są niezadowoleni. Ja wręcz przeciwnie ;).
Mamy w Polsce problem z cukrem i solą i dopóki nie powiemy sobie tego prosto w oczy, to nie ma szans, aby cokolwiek się zmieniło. Solimy i słodzimy za dużo. Na temat soli napiszę innym razem. Dziś chcę poruszyć temat cukru, którego wpływ na organizm jest katastrofalny i prawdziwości tej tezy chyba nie trzeba nikomu udowadniać. Z odzwyczajeniem się od cukru mamy duży problem. Jak to zrobić, przeczytacie TU. Dziś chcę opowiedzieć o zdrowych zamiennikach cukru zaliczanych do grupy alkoholi cukrowych, ale pisząc o tych zamiennikach nie chodzi mi o to, abyście zamieniali je 1:1.
Ilość cukru należy redukować, bo tu o nasze zdrowie chodzi, ale odrobina słodyczy do kawy, naleśników, ciast, deserów etc. jest czasem potrzebna.

Na co warto zamienić zwykły biały cukier i dlaczego na alkohole cukrowe należące do grupy polioli ?

Ksylitol to naturalna substancja pozyskiwana z kory brzozy (najczęściej fińskiej), zaliczana do alkoholi cukrowych zwanych poliolami. W naturze występuje także w wielu owocach i warzywach min. kukurydzy, grzybach, jagodach, malinach, truskawkach, śliwkach czy gruszkach.
Wracając do polioli to warto wiedzieć, że to węglowodany które mają tę cechę, iż są metabolizowane bardzo powoli. Nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, a tym samym nie podnoszą poziomu insuliny.
Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi zaledwie 8. To substancja bezpieczna dla cukrzyków, osób z insulinopornością, mających nietolerancję fruktozy (ksylitol fruktozy nie zawiera) oraz wszystkich dbających o linię i o zdrowie. Ksylitol ma działanie alkalizujące, czyli nie zakwasza organizmu. Cukier wręcz przeciwnie. Jak już pisałam niejednokrotnie, zakwaszenie jest dla naszego zdrowia bardzo niebezpieczne. Bardzo obciąża nerki i sprzyja rozwojowi bakterii i drożdżaków. Dlatego też na cukier i słodycze trzeba bardzo uważać. Jak już pisałam niejednokrotnie, lepiej jednego dnia najeść się do upadłego, niż karmić bakterie każdego dnia. Ksylitol działa bakterio i grzybobójczo oraz zwiększa przyswajanie wapnia. Mogą go spożywać osoby zmagające się z przerostem candida albicans.
W smaku niczym nie różni się od tradycyjnego cukru, a ma dwukrotnie mniej kalorii.
UWAGA! Ksylitol w nadmiarze zadziała przeczyszczająco. Maksymalna dzienna ilość to 3 łyżeczki. 

Erytrytolpodobnie jak ksylitol, należy do alkoholi cukrowych. Jeśli chodzi o produkcję przemysłową, erytrytol pozyskiwany jest z z gliceryny odpadowej (powstającej przy produkcji biopaliw) przy udziale drożdży Yarrowia lipolityca Wratislawia. To właśnie te drożdżaki zamieniają powstającą glukozę w erytrytol. W naturze występuje w gruszkach, winogronach, melonach, owocach morza czy grzybach.
Erytrytol nie jest tak słodki jak cukier. Aby uzyskać słodycz odpowiadającą słodyczy cukru, należy użyć 30 % więcej erytrytolu niż cukru.
Co istotne, zwłaszcza dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, przerostem candida albicans, chorobami układu pokarmowego i wszystkich osób na dietach redukcyjnych, erytrytol nie jest trawiony przez organizm człowieka. Wchodzi i wychodzi w niezmienionej formie wraz z moczem.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero. No i nie ma działania przeczyszczajacego jak ksylitol.

Sami wybierzcie, która substancja bardziej do Was przemawia.

142 komentarze:

  1. A czy ksylitol i erytrytol mogą stosować osoby cierpiące na dnę moczanową i nadciśnienie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu a co ze stewią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia nie jest alkoholem cukrowym dlatego jej tu nie opisałam.

      Usuń
    2. A czy polecasz jej używanie od czasu do czasu? Nie słodzę kawy, herbaty (ew. czasem trochę miodu). Chodzi mi o jakieś kremy, wypieki itp.

      Usuń
    3. Oczywiście. Ja używam w kuchni i ksylitolu i stewii.

      Usuń
    4. A ja chciałam zamówić takie połączenie stewii i erytrytolu - stewia firmy natusweet. To podobno bardzo dobre połączenie. Ktoś próbował kiedyś? Co sądzisz Gosiu?

      Usuń
    5. Gosiu, faktycznie w przepisach często podajesz stewię.
      Kupiłam taką, ale to są suche liście - jak używać jej przy wypiekach? Trzeba zrobić najpierw wywar, czy po prostu liście wrzucasz?
      Pozdrawiam

      Usuń
    6. Stewia w listkach nie nadaje się do wypieków. Taki listek wrzucasz sobie do koszyczka z herbatą a do wypieków kupuj tą w pudrze.
      Ja w wypiekach stosuję różnie, raz stewię raz ksylitol ale nie mieszam ich że trochę tego trochę tego.

      Usuń
  3. A jak to jest ze stevią ? Używam zamiast cukru 2 tableteczki dziennie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. A co sądzisz o cukrze trzcinowym? Mój mąż słodzi min 1 łyżeczkę białego cukru do każdej herbaty, a dziennie wypija ok 5 kubków. Nie chce się oduczyć słodzenia, więc może chociaż tak będzie zdrowiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier trzcinowy to ten sam cukier co biały tyle że nieoczyszczony. Działanie zakwaszające ma takie samo.
      Kup mężowi ksylitl i wsyp co cukiernicy. Idę o zakład że się nie zorientuje bo smak jest identyczny.

      Usuń
    2. jak na 5 kubków dziennie to można zbankrutować słodząc ksylitolem :D A może trochę ksylitol trochę miód?

      Usuń
    3. Na ksylitolu zaoszczędzisz i to dużo.. Na dentyście, na innych lekarzach, na napojach energetycznych, a najbardziej zaoszczędzisz na słodyczach bo nie podskoczy poziom insuliny po którym mamy narastający apetyt na słodycze. Miód niestety bardzo zdrowy, ale nie jako słodzik, a raczej konserwant na skórę albo lekarstwo w chorobie.

      Usuń
  5. Gosiu a co możesz powiedzieć o malitolu? Skosiłam się ostatnio na promocji zamiast ksylitolu próbowałam znaleźć jakieś wiarygodne informacje ale coś ciężko mi idzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu odpisujesz na e-maile? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale z opóźnieniem ponieważ przychodzi ich bardzo dużo .Tylko w piątek na skrzynkę mailową przyszło 65 maili + 35 wiadomości prywatnych na FB. Gdybym chciała odpisywać regularnie musiałabym się zajmować tylko tym i już nie pisać diet i postów na bloga. Po prostu odpisuję w wolnej chwili. Inaczej nie dam rady. Przeczytanie i odpisanie na jednego maila zajmuje średnio 5 minut. Różnie bo raz 2 a raz nawet i 10 .

      Usuń
  7. A jak jest ze słodkością ksylitolu? Czy jeśli mam np. w przepisie 100 g cukru, to daję zamiast tego 100 g ksylitolu? (np. w ciastach)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitolu używam od bardzo dawna. Zawsze oryginalnego, fińskiego. Bo podróbki niestety tez na naszym rynku juz są:( Ksylitol jest odrobine mniej słodki od klasycznego cukru, więc dałabym go ciut więcej. Ale stosowanie go w przepisach to wyższa szkoła jazdy. Bo organizm musi sie przyzwyczaić do trawienia takiego cukru. Ja mogę stosować go w każdej ilości (bez przesady oczywiście), ale takie ciasto na początku przygody z ksylitolem=rozwolnienie:( Więc tak jak Małgosia napisała - 3 łyżeczki maxymalnie, potem można juz ciasta piec:)

      Usuń
    2. Ja też jestem zdania, że xylitol jest nieco mniej słodki. Do niedawna byłem pożeraczem słodyczy i cukru i przy zamianie na xylitol od raz byłem w stanie powiedzieć, że to nie cukier. Poza tym na sucho daje wrażenie jakby był "zimnym" cukrem, ma coś takiego w sobie". Osobiście używałem do słodzenia przetworów dla dziecka i musiałem wsypać więcej niż cukru aby zneutralizować kwaśny smak niektórych owoców.

      Usuń
  8. Czy ksylitol jest tak samo słodki jak cukier? Jak kawę piję z 1 łyżeczką cukru, to żeby była tak samo słodka wsypuję tyle samo ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochu nie w temacie, jaka jest roznica miedzy granola a musli? Tak mnie naszlo bo od dzis promocja na ta pierwsza w lidlu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola jest pieczona z miodem tzn. powinna być z miodem. Te sklepowe są niestety z syropem glukozowo fruktozowym. Sprawdź dobrze skład tej z lidla.

      Usuń
    2. Produkty pochodzące ze zbóż 60% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana), nierafinowany cukier trzcinowy, syrop glukozowy, tłuszcz palmowy, czekolada 7,1% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi); aromat), płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, kakao, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; emulgator: lecytyny (z soi); cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat.

      Usuń
    3. Moim zdaniem syrop glukozowy i tluszcz palmowy skreslaja ten produkt.Nie lepiej zrobic wlasna?To naprawde nie zabiera duzo czasu.Ja robie na zmaiane wg przepisu Malgosi lub Marty z Jadlonomii.

      Usuń
    4. Dokładnie. Moją granolę robi się błyskawicznie. Strasznie dużo w tej lidlowej chemii i zbędnych dodatków.

      Usuń
    5. Ja kiedyś kupiłam musli z miodem z BAKALLAND. Skład był bardzo długi, m.in. syrop glukozowy. Domowa granola jest 100razy lepsza. Naprawdę

      Usuń
  10. Małgosiu, chciałam się przestawić na jakiś zamiennik cukru, myślałam o ksylitolu jednak jestem silnie uczulona na brzozę (pyłki). Czy w takiej sytuacji mogę go spożywać? Boję się spróbować, bo reakcja może być straszna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. W takim razie erytrytol lub stewia.

      Usuń
    2. A nie lepszy ksylitol z kukurydzy? Nawet ten chiński? Bez przesady. Ksylitol to ksylitol. To, że jest pozyskiwany z kukurydzy nie oznacza innego składu chemicznego, może drobne wrażenie, jak pomiędzy cukrem trzcinowym i buraczanym. Ps.: proszę nie po oczach ;)))

      Usuń
  11. Gosiu, a znalazłabyś czas, żeby napisać coś o tym jak poradzić sobie z uzależnieniem od soli? Mam problem bo moj narzeczony używa bardzo dużo soli. Nie przesadzam, on dosłownie sypie sobie łyżkę soli na dłoń i posypuje tym ziemniaki na talerzu, tak samo robi gdy je kanapki. Ja już nie mogę na to patrzeć i nie wiem co zrobić, żeby go od tego odzwyczaić. Widziałam w artykule o cukrze komentarze z prośbami o taki artykuł i również chciałabym się przyłączyć do prośby. Z góry dziękuję. P.S. Uwielbiam Twojego bloga i polecam go wszystkim, którzy chociaż trochę interesują się zdrowym żywieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! To będę czekać :)

      Usuń
    2. zamiast soli polecam gomasio prazony sezam i sol np himalajska w stosunku 10:1 i zmielone w mylynku. mozna dodac siemienia. jest genialne zdrowe i smaczne ;-)

      Usuń
  12. Dwa miesiące temu przerzuciłam się na ksylitol, faktycznie nie czuć różnicy w kawie.Niestety jem ostatnio dużo słodyczy, jak przez ostatni rok było to sporadyczne to teraz nie mogę wytrzymać takie napady :( Jeśli chodzi o sól to spędziłam dzieckiem 2 tyg u teściowej w sierpniu i jak zawsze jedzenie mi smakowało tak teraz nie mogłam tego jeść, zwłaszcza zupy - takie słone! i każda smakowała podobnie mimo, że inny rodzaj - zasługa kostek. Także faktycznie smaki się zmieniły po Twoich jadłospisach Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, ja mam pytanie z innej beczki. Od tygodnia pije koktajl z siemienia lnianego na poprawę cery. Wczoraj sobie jeszcze raz przeczytałam Twój post o jego dobroczynnych właściwościach i m.in. dowiedziałam się że zawiera magnez. Czy w tej sytuacji suplementowac jeszcze magnez tabletkami, gdy piję 1-2 filiżanki kawy dziennie, czy dopóki pije koktajl nie muszę?

    Ksylitol ma być dostępny w Lidlu od czwartku (a także nasiona chia). O ile go dostanę jeszcze, to planuję zrobić większy zapas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz już suplementować magnezu.

      Usuń
    2. zwróćcie uwagę na cenę w Lidlu 11,99 za 250 g razy 4 to aż 47.96 a w sklepie polecanym przez Małgosię ok 37 za 1 kg

      Usuń
    3. Doliczyc koszty wysylki i wyjdzie na to samo...

      Usuń
    4. Ale zarobią Polacy a nie Niemcy

      Usuń
  14. Malgosiu,czy mozna zamrozić surową cukinie i dynie pokrojoną w kawałki czy trzeba je wcześniej zblanszowac? I czy blanszowanie dotyczy wszystkich warzyw które chcemy mrozic?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam problem chciałbym schudnąć do ok. 52kg czyli zrzucić jakieś 2 kg, i nie mogę, waga stanęła. Schudłam już ok. 18kg. Jem w oparciu o twoje przepisy. Ćwiczę ok. 20 min HIIT wraz z rozgrzewkami, raz w tyg basen i zawsze ruch spacer itp. Wyliczyłam swoje cpm =1790, ruch policzyłam przez 1,4. Hmmm jeść 1500 kcal no nie wiem , czy to nie za mało. A może za niski przelicznik. Nie wiem co zrobić. Już tak mało zostało a nie wiem co robię źle.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię pistacje. Codziennie jem garść orzechów. Czy mogę je jeść jak orzechy, czyli garść? Bo one są słone więc nie wiem czy nie gorsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważaj z tą solą. Garść orzechów dziennie ok, ale nie słonych.

      Usuń
  17. Super blog. Ciekawe informacje . Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Widzisz Małgosiu u nas ten sam problem jest w przedszkolu, do którego chodzą moje dzieci. Po małej modyfikacji posiłków wszyscy są niezadowoleni oprócz mnie. Ja cieszę się, że pojawiło się ciemne pieczywo zamiast okropnych buł z biedronki, kasza jaglana w menu obiadowym a z podwieczorków mam jeszcze nadzieję, że znikną serki z mega dużą ilością syropu glukozowego i chemii. Nie rozumiem jedynie zabielania zup mlekiem zamiast smietany... no ale coż. Panie przeszkolanki mówią, że dzieci nie chcą jeść tych nieosolonych zup i ciemnego chleba itp... , że wszytsko jest pozbawione smaku... Ja zaś mam nadzieję, że moje dzieci uczone w domu zdrowych nawyków dzadzą radę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, grunt to Twoje dzieci...ale nie łudź się Twoje dzieci, też tego nie jedzą, rozumiem zdrowo - rozsądkowe odżywianie, ale wszystkim na siłę, ustawowo, dawać nieprzyprawione choć odrobinę posiłki to wg mnie przesada. U wszystkich moich koleżanek dzieci wracające po przedszkolu nagle z dużym apetytem wsuwają domowe obiady... wygląda na to, że nie smakuje im przedszkole i są po prostu głodne. Wgf mnie sam zamysł ustawy dobry, ale zbyt restrykcyjny i nie do końca przemyślany... nie wspomnę już co się dzieje w szkołach...

      Usuń
    2. Oczywiście problem, moje dziecko w szkole jedzie na wycieczkę jednodniową ale wyjazd o 6 powrót 22, więc cały dzień i co na suchym prowiancie, bo żadna restauracja nie chce podjąć się zrobienia obiadu dla uczniów ze względu na ustawę. Nie wiem czy o to chodziło ale tak to wygląda

      Usuń
    3. Bo większość tych cateringów restauracyjnych leci po minimum kosztowym i lecą na kostkach rosołowych, przyprawach z glutaminianem i sosach w proszku. Wiem bo walczyłam z tym jak syn chodził do przedszkola i był tam catering. Dlatego nie podejmują się przygotowania obiadu wg. ustawy. A cóż jest takiego w tej ustawie. Normą jest 10 g cukru i 10 g soli na 100 gramów produktu. Czy to aż taki problem? Przeczytaj te przepisy.

      Usuń
    4. Myślę, że większość myśli, że ta ustawa całkowicie zabrania solenia i słodzenia i z tym jest problem. Gorzej, jeśli osoby gotujące i przygotowujące posiłki w szkołach i przedszkolach tak do tego podchodzą.

      Usuń
  19. Małgosiu czy faktycznie powinno się dostarczać dziennie płynów tyle zgodnie z Twoim wyliczeniem pod artykułem nt.wody? Czy można pić więcej w ciągu dnia? Np.4 litry? Czy można przesadzić w ogóle z nawadnianiem organizmu? Bo co za dużo to nie zdrowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przesadzić ale bez obaw, organizm da znać że ma dość.

      Usuń
  20. Gosiu a jak jest z syropem klonowym 100%? Można go stosować jako zamiennik cukru? Według tabeli kalorii z internetu łyżeczka ma tylko 13 kcal, a jak to jest w tym przypadku z podnoszeniem insuliny we krwi? Jest niższy niż przy cukrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop klonowy podnosi poziom cukru we krwi. Można nim zastępować cukier ale też z rozwagą.

      Usuń
  21. A ja mam pytanie odnośnie ksylitolu, ja nie słodzę, ale zdecydowlaismy się go uzywać ze wzgledu na słaby stan zębów u dzieci i mąż słodzi. Postanowiłam także dodawac ksylitol do domowych wypieków, czytałam, że można ( za wyjatkiem ciast drożdzowych), próbowałam 2 razy- raz do ciasteczek dla dzieci i raz w bitej śmietanie do gofrów i w pierwszym przypadku nie rostarł mi sie z masłem (ucierałam mikserem dłużej niż zazwyczaj) , w drugim przypadku śmietana się ubiła, ksylitol się nie rozpuscił, był wyczuwalny. Czy to zalezy od ksylitolu? są jakieś jego odmiany ? ja kupiłam taki w sklepie ze zdrową żywnością. Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o niektóre wypieki i desery to ksylitol warto przemielić na puder.

      Usuń
  22. Pani Małgosiu proszę o poradę.. Staram się prowadzić zdrowy trryb życia, ćwiczę jem w miarę reguralnie czasem w ramach cheat raz w tyg ewentualnie sobota niedziela pozwalam sobie na domowe ciacho bądź kilka gałek lodow. Ostatnio zaobserwowałam u siebie coś takiego, że po zjedzonym śniadaniu czuje niedosyt jakby to określić nadal jestem głodna.. pomimo tego, że zjem owsiankę z owocami ( male tarte jabłko i np 10 małych śliwek węgierek) plus siemię lniane. Wyczytałam gdzieś, że trenując rano na czczo dochodzi do wzrostu kortyzolu co może w efekcie spowodować stres w organiźmie i powodować nagłe obniżenie cukru we krwii. Być może zbyt mało jem na to śniadanie.. Może Pani coś pomóc? Mam jeszcze jedno pytanie prawda,że ćwicząc intensywnie tj. 1,5 h dziennie ( 6 dni w tyg) trzeba jeść więcej tj. chodzi mi o pełnowartościowe posiłki BTW. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tak jest i jeśli ćwiczysz rano, musisz jeść więcej.

      Usuń
  23. Problemem jest cena- w UK cena kilo ksylitolu to ok 10 funtow, kilograma cukru- 10 razy mniej. Powiedzmy sobie szczerze, nie każdego stać na taki luksus. Nie mamy dzieci, więc od zcasu do czasu możemy sobie kupić takie coś od święta, nie ma jednak szans, żeby na stałe wprowadzić takie drogie produkty do diety- nie mówiąc już o skzolnych stołówkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cena ksylitolu jest wysoka ale to dodatkowy mobilizator do tego aby zminimalizować ilość substancji słodzącej. To samo tyczy się i stewii i miodu i czegokolwiek innego. Pisałam o tym wielokrotnie aby odzwyczajać się od cukru i słodkiego.
      To nie ma działać tak że teraz ktoś kto słodził 3 łyżeczki cukru do herbaty będzie teraz słodził tyleż samo ksylitolu. Warto powalczyć o to aby słodzić tę herbatę połową łyżeczki.

      Usuń
    2. Ja akurat wcale nie słodzę herbaty :) To była taka ogólna uwaga, że wiele z tych zdrowych produktów i suplementów sporo kosztuje, niby to kilkanaście/dziesiąt złotych tu czy tam, ale gdybym codziennie miała w menu jagody goji, koktail z młodym jęczmieniem, ksynolit do kawy przykładowo itp, to uzbierałaby się z tego spora suma. Znam wielu ludzi, których na taki wydatek nie stać. Wiele z tych wpisów mnie inspiruje, ale włączenie wielu drogich produktów na stałe nie zawsze jest możliwe.

      Usuń
    3. Wróćmy do korzeni i do rodzimych produktów - nasi dziadkowie jedli zdrową żywność bez konserwantów, rodzime produkty - to co rosło i zostało wyhodowane zdrowo i w pobliżu, zycie dosładzali melasą cukrową - ponoć bardzo zdrową, nie unikali tłuszczów nasyconych i byli zdrowsi od nas. A my jemy konserwowaną zywność, sprowadzamy produkty z chin napełnione ołowiem, uprawiamy jogę bo taka moda szukamy i płacimy sporą kasę za oleje winogronowe sezamowe i inne - choć nasz lniany i rzepakowy wcale nie odbiegają od tych innych.....

      Usuń
  24. A co z kaloriami? Na to już się nie zwraca uwagi.
    No i kwestia odczuwania słodkości przez mózg po spożyciu słodzików - skoro smak słodki, to cukier, a to wiąże się z tym, że dochodzi do wydzielenia insuliny - co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błagam. Czytajcie ze zrozumieniem. Słodycze i cukier trzeba ograniczać do minimum i to minimum niech będzie zdrowe.
      Ja na co dzień nie używam cukru. Jedynie słodzę kawę połową łyżeczki ksylitolu.
      Przeczytaj linki które dołączyłam do tego tekstu min. jak odzwyczaić się od cukru.
      Ty masz się od cukru odzwyczaić a jeśli już pieczesz czy robisz coś co wymaga dodania czegoś słodkiego to niech to nie będzie biały cukier a jego zdrowsza alternatywa.
      Ja tak robię i tak polecam. Po to pisze te posty. Przymusu nie ma.

      Usuń
  25. korzystam z Twojej spersonalizowanej diety od tygodnia, i oczywiście napisałaś mi o wyelimnowaniu cukru ale.. nie jestem w stanie z dnia na dzień :( mogę w zamian używać miodu? do koktajli czy herbaty? akurat tato ma pszczoły wiec mam "pod ręką" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz do mnie na skrzynkę kontaktową z której otrzymałaś dietę.

      Usuń
  26. Małgosiu, czy jak do Twoich muffinek pełnoziarnistych z bazylią dam stewię zamiast cukru trzcinowego, to będzie czuć różnicę? I jaką ilość stewii dać? Czy lepiej zastąpić cukier ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie różnicy. Możesz zastąpić zarówno stewią jak i ksylitolem.

      Usuń
  27. Małgosiu, a czy w swoim odchudzaniu miałaś kiedykolwiek kryzys? Bardziej chodzi mi o ćwiczenia i ruch niż o samą dietę.
    W dwa miesiące schudłam 6kg. Zdrowo się odżywiam i z głową - nie obciążając psychiki i dając sobie trochę luzu. Moja waga jest ok, bmi idealne ale chce jeszcze popracować nad ciałem. Wcześniej kilka razy w tyg ćwiczyłam Chodakowską, Mel B, rower. Od 2 tyg mam kryzys, nie chce mi się po prostu ćwiczyć, nie sprawia mi to żadnej przyjemności. Źle się z tym czuję i walczę jak mogę, ale nie chce się aż tak zmuszać. Czy Tobie się coś takiego przydarzyło? Jeśli tak to jak z tego wyszłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o tym w Zakładce Bądź Fit dołącz do nas i w NZP które są w zakładce Zamów dietę.
      Ja mam tak ze jak coś postanowię to nie oglądam się do tyłu. Jestem typem fightera, walczę do upadłego i albo wygram albo zginę. Taką zasadą kieruję się w życiu we wszystkim. Nie użalam się nad sobą i nie pozwalam aby moje lęki czy wątpliwości zawładnęły mną.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo. Chyba muszę po prostu sobie to jakoś poukładać w głowie i wrócić do normalnego rytmu życia.
      Małgosiu, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie suszonych owoców. Niejednokrotnie słyszałam, że są bardziej kaloryczne niż świeże. Mogłabyś wytłumaczyć na czym to polega? Czy jak ususzę sobie jabłka w domu, w suszarce to one faktycznie zwiększają swoją kaloryczność?
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. 100 gramów jabłka świeżego będzie miało niższą kaloryczność niż 100 gramów jabłka suszonego.
      Dlaczego?
      Ponieważ aby uzyskać 100 gramów suszonego jabłka nie wystarczy 100 gramów świeżego. Potrzebujemy więcej ponieważ odparowuje woda.

      Usuń
  28. Witam
    mam pytanie o koktajl. Moje dziecko 11-latek nie lubi jeść śniadań z samego rana, ale bardzo chętnie pije koktajle. Więc przygotowuję mu rano. W składzie zawsze jest banan i do tego mleko i kakao, lub inny owoc np brzoskwinia, gruszka, lub pomarańcz i do tego jogurt.
    Ale zastanawiam się czy z rana to dobry pomysł, na drugi śniadanie w szkole dostaje kanapkę.
    Małgosiu proszę odpowiedz co Ty o tym sądzisz.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Godny uwagi artykuł. Cieszę się, że coraz więcej osób, szuka zdrowych zamienników cukrów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. cześć Małgosiu,
    czy Twoim zdaniem osoba z PPM 2300 i CPM 3200 powinna zacząć od 2600 kcal? przez ile czasu? Po jakim czasie zmieniać kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytam o swojego chłopaka. Je nie regularnie i niestety jadł sporo fast foodów (pizza, kebab, mc donald) o różnych godzinach, często wieczorem, także ciężko mi nawet określić kaloryczność. Pracuje też na noce na weselach, więc w weekendy je również nocą.
      Jednego dnia mogło to być 3000 kcal albo więcej, innego 2000.

      Usuń
    2. Fast foody sa mocno kaloryczne. W takim razie niech zejdzie do 2500 kcal w pierwszym miesiącu ale dieta musi być duża objętościowy aby go "zapchać". Musi jeść dużo źródeł błonnika, chude mięso, ryby, ziarna.

      Usuń
    3. bardzo dziękuję

      Usuń
  31. Małgosiu czy dieta na Candide jest dietą lekkostrawna-czy osoby z chorą śluzówką żołądka mają jeszcze lżejszą dietę ( wiem, że to inne diety, ale chodzi mi o "lekkość tych posiłków" )?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Osoby mając kłopoty ze śluzówką żołądka mają inną dietę candidową.

      Usuń
    2. Dziękuję..Czy mogłabym Cie prosić, abyś napisała jak uważasz ile trzeba być na takiej diecie, aby wyleczyć śluzówkę? Zdaję sobie sprawę,że to zależy w jakim stanie jest śluzówka i każdy inaczej reaguje,ale jakieś ogólne założenia może są.

      Usuń
    3. Minimum 3-4 miesiące stosowania diety lekkostrawnej. Taka regeneracja trwa średnio 6 tygodni, czasem dłużej, zależy od osoby ale żeby się wszystko unormowało tak na maxa to 3 miesiące powinno się stosować do założeń diety lekkostrawnej.

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  32. Małgosiu, zapytam może nie konkretnie na temat a mianowicie jakie jest Twoje zdanie na temat melasy z Karobu, czy używasz w swojej kuchni,czy warto włączyć do meni, czy jest zdrowe, są przeciwwskazania do jego stosowania?

    POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O karobie pisałam nie tak dawno. Ja melasy nie używam w ogóle ale jeśli lubisz to nic nie stoi na przeszkodzie.

      Usuń
  33. Gosiu, pisałaś kiedyś, że twoja córka nie chodzi na szkolne obiady. To dzięki tej nowej ustawie się zmieniło? Napisalabys post na temat diety dziecka w dniu szkolnym, co podawać na śniadanie itp?

    OdpowiedzUsuń
  34. Pani Malgosiu czystka zalewac wrzaca woda? przesypalam do pojemnika i wyrzucilam opakowanie i teraz nie wiem jak powinno sie parzyc :(
    przed spaniem moge go pic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Wodę należy odstawić na 10 minut i dopiero zalać czystka.

      Usuń
  35. Gosiu, trochę z innej beczki: zauważyłam u Ciebie przepisy, w których łączysz owoce z nabiałem, szczególnie maślanką. Co sądzisz o takim połączeniu, mam na myśli to, że wielokrotnie czytałam o szkodliwości łączenia owoców z czymkolwiek, a szczególnie nabiałem, ze względu na enzymy uczestniczące w trawieniu owoców. Podobno zakłócają one proces trawienia innych produktów? Bardzo lubię koktajle mleczno-owocowe i chciałabym czuć się usprawiedliwiona :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od indywidualnych preferencji i nie ma co generalizować. Łączenie nabiału i owoców u niektórych osób może powodować gazy ale to nie jest norma. Są połączenia składników które mogą powodować określone dolegliwości u określonych grup osób. Np. są osoby które jak popiją jabłko wodą, lądują w toalecie. Ja do takich osób nie należę, jem dużo jabłek i piję 2 litry wody więc tę wodę popijam cały czas w ciągu dnia. Tak więc jak widzisz wszystko jest kwestią indywidualną a internet ma to do siebie że mocno wszystko generalizuje.

      Usuń
  36. Witam, czy ksylitol może być używany zamiast cukru przez kobiety w ciąży i matki karmiące?

    OdpowiedzUsuń
  37. witaj Małgosiu:) piszę trochę z innej beczki ale mam pytanine odnośnie suplementacji białka.Polecono mi ostatnio jako uzupełnienie diety bezmlecznej odżywkę białkową - hydrolizat ( odżywa naturalna -jakiś hydrolizat białka- podobno coś co małe dzieci również piją). nie wiem co o tym myśleć i czy faktycznie jest to dobre aby pić i dodawać do koktajli itp.? ewentualnie w jaki sposób mogę uzupełniać białko gdy w diecie jest go za mało ( a nie można jeść nabiału oraz jajek? ). pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesz mięso nie ma potrzeby uzupełniania białka pełnowartościowego. Na diecie bezmlecznej warto jeść orzechy, migdały, ziarna, kiełki, nasiona chia.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Niestety nie lubię jeść mięsa codzienne.. czy wystarczy np 2 razy w tygodniu plus do tego ryby oraz strączki wymiennie? i w jakich ilościach jeść białko aby wszystko było zbilansowane? czy do każdego posiłku muszę mieć coś białkowego?

      Usuń
    3. Nie każdy posiłek musi zawierać białko pełnowartościowe. Organizm sobie poradzi. Ważne aby zbilansować w obrębie dnia.

      Usuń
  38. Małgosiu, co sądzisz o składzie takiego chleba: naturalny zakwas żytni 27%(woda, maka żytnia), pełnoziarnista mąka żytnia 22%, ziarno żyta 14,6%, kasza jaglana, ziarno jęcznienia, płatki owsiane, brązowy ryż, grys kukurydziany, ziarno pszenicy-------wszystko po 2,4%, błonnik owsiany, sól, drożdzę, grys jabłkowy.
    Warto jeść to cudo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za odpowiedź:))
      Ten chleb znalazłam w Biedronce:))

      Usuń
  39. Pani Małgosiu, odstawiłam zupełnie cukier ze względu na problem z trądzikiem. Czytałam wiele różnych artykułów na temat jego zwalczania i żadne maści, kremy, leki mi nie pomagały (nie chciałam leczenia hormonami), więc w końcu zrezygnowałam z cukru. Widzę ogromną poprawę, ale brakuje mi często domowych wypieków i zastanawiam się czy ksylitol, erytrol czy stewia też mogą powodować powstawanie wyprysków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohole cukrowe takie jak ksylitol czy erytrol nie powodują wzrostu poziomu insuliny a to właśnie insulina stymuluje jajniki do produkcji androgenów. Androgeny z kolei przyczyniają się do powstania wyprysków.
      Tak więc erytrol i ksylitol nie będą wzmagały trądziku.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  40. Witaj, kiedy napiszesz o nasionach chia i baki plesniak ? Pozdrawiam Czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nasionach Chia już pisałam. Post jest w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
    2. chyba chodzi o babkę płesznik

      Usuń
  41. Małgosiu a jak cukier biały ma się do zapraw? Wczoraj robiłam sok z czarnego bzu i na 2 litry musiałam dodać pół torebki cukru. Czy później picie takiego soku przynosi efekty w sensie do herbaty na przeziębienie czy ten cukier już co przekreśla? Uwielbiam swoje zaprawy ale jak mam dodac ten cukier to później nie mam ochoty na te smakołyki jak wiem ile w nim jest cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze ograniczam ilość cukru w przetworach do minimum.

      Usuń
  42. Szkoda,że u mnie jako cukrzyka typu I odzwyczajenie się od słodkiego i całkowita eliminacja cukru jest niemożliwa mimo ,że bardzo bardzo bym chciała. :-(

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu, na co zamienić cukier trzcinowy, aby posłodzić kawę z kawiarki, jeśli posłodzona stewią jest dla mnie okropna w smaku? :( dodam, że odpada ksylitol, ponieważ jestem uczulona na pyłki brzozy, a odradzałaś jego stosowanie w takim wypadku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. Witaj,
    Możesz polecić pewne firmy produkujące Ksylitol i erytrytol?
    Są zapewne już podróbki jak ksylitol z kukurydzy z chin a chciałbym tego uniknąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie dowiem? :)

      Usuń
    2. Ale-raj wysyła zapaczkowane z certyfikatem od producnta

      Usuń
  45. A ja chciałam się zapytać, czy jeżeli w przepisie jest 2/3 szkl. cukru, to tyle samo mogę dodać stewii lub ksylitolu ? Jedni piszą i mówią, żeby dodawać tyle samo w proporcjach a inni, że mniej.

    OdpowiedzUsuń
  46. Cześć, z jakiego sklepu kupujesz erytrytol i ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu,czy przy diecie na candida erytrytol jest dozwolony?

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam, czy erytrolu i stewii mozna uzywac karmiac piersia? Bo czytalam ze ksylitol mozna :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam, czy jest jakaś określona dopuszczalna dawka erytrytolu? Bo ja właśnie chciałabym ograniczyć spożycie białego cukru. Bardzo dużo go jadłam. Do jednej herbaty 3 łyżeczki a takich herbat dziennie powiedzmy 3 piłam a do tego wieczorem kakao z 4 łyżeczkami cukru. Czy gdy biały cukier zastąpie również dużą ilością erytrytolu nic mi nie bedzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zastępujemy cukru innymi substancjami w ilości 1:1.
      Gdy chcemy ograniczyć słodkie i tym samym odzwyczaić się od słodkiego smaku ograniczamy także zamienniki.

      Usuń
  50. Osoby cierpiace na nietolerancje fruktozy i sorbitolu nie moga spozywac tych slodzikow.

    OdpowiedzUsuń
  51. Małgosiu, a czy jeżeli robię ciasto z bezą to mogę do niej zastosować ksylitol? Czy wtedy nie wyjdzie? I również co do ilości, to musi być ona taka jak w przepisie, nie można jej zredukować? Piekąc ciasta, zawsze redukuje cukier do minimum, ale w tym wypadku obawiam się, że ta beza mogłaby nie wyjść... Bardzo proszę o radę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać ksylitol, oczywiście. Ilościowo tak samo jak w przypadku cukru.

      Usuń
  52. Witam
    Czy dwulatkowi na diecie bezcukrowej (candida) mogę podawać ksylitol w niewielkich ilościach?

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam.
    Chcąc zakupić erytrol/ksylitol, czym mam się kierować wybierając odpowiedni? Czy firma INTENSON , jest dobrą...?

    OdpowiedzUsuń