środa, 9 września 2015

Odporność LAST MINUTE, czyli jak wspomóc organizm w dwa tygodnie! Przykładowy jadłospis.



W ubiegły wtorek miał miejsce początek roku szkolnego. Z tej okazji, widząc na termometrze 36 st. C w cieniu, ubrałam koszulową bluzkę bez rękawów z granatowym kołnierzem i biało - niebiesko - granatowe rurki 7/8 z lekkiego żakardowego materiału. Mimo luźnego, przewiewnego stroju, już po kilku minutach na sali gimnastycznej czułam pot na czole i plecach. Z uwagi na fakt, iż syn miał rozpoczęcie o dziewiątej rano, a córka o dwunastej, w szkole spędziłam pół dnia. W drodze do domu szybkie zakupy i padłam jak mucha. Upał był nie do zniesienia. Gdyby nie to, że zaczął się wrzesień, pewnie znów zaczęłabym rozglądać się za klimatyzatorem, którego pewnie i tak bym nie kupiła, bo takowe już dawno temu wymiotło ze sklepów.

Wczoraj minął równo tydzień od tego dnia. I cóż za oknem? 12 st.C, wiatr i deszcz.
Różnica 24 stopni to przepaść. Dla naszego organizmu to szok i jeśli ta temperatura utrzyma się dłużej to za chwilę w paśmie reklamowym pojawią się te wszystkie gripeksy, cholineksy i inne cuda które leczą z grypy po przyjęciu jednej tabletki. Reklama to potrafi dać nadzieję. 
Ale do rzeczy. Zimno jednego dnia i ciepło drugiego, ale też zimno rano i ciepło popołudniu to temperaturowa huśtawka, która dla naszego organizmu nie jest obojętna. Za chwilę poskutkuje drapaniem w gardle, kaszlem lub nie daj Boże katarem. Osobiście uważam, że katar to ósma plaga dla ludzkości. Nic tak Cię nie przeczołga, jak zatkany nos. U mnie katar równa się zatkane zatoki. Nie życzę tego stanu nikomu. 

Odporność bierze się z brzucha?

To nie żart. Odporność bierze się z jelit. Osiemdziesiąt procent komórek odpornościowych produkowanych jest właśnie tam. To jelita są odpowiedzialne za kondycję naszego układu immunologicznego, a konkretnie bakterie probiotyczne, które tam zamieszkują.
Te tycieńkie żyjątka mają za zadanie chronić nas przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami, które docierają z zewnątrz na przykład z pokarmem. Ochronią pod warunkiem, że będą w przewadze. Jeśli będą w mniejszości, nie poradzą sobie z patogenami, a my zaczniemy podupadać na zdrowiu.

Zainteresowanym tematem jelit polecam książkę Historia wewnętrzna Giulii Enders (recenzja TU).
Na odporność pracujemy cały czas. Latem na jesienną, zimą na wiosenną itd. Flora bakteryjna to jedno, a wchłanianie to drugie. Wchłanianie składników odżywczych odbywa się głównie w jelicie cienkim, a jak wiemy dobrze odżywiony organizm odpłaci nam dobrym zdrowiem. Jeśli zniszczymy kosmki jelitowe, wchłanianie zostanie zaburzone. Mało tego. Nieszczelne kosmki przepuszczą do krwi cząstki pokarmu, które komórki odpornościowe uznają za wrogów. Tak powstaje alergia.

Spadek odporności

Jeśli mamy silny układ odpornościowy, to teoretycznie powinniśmy nie dać się zaskoczyć. Ale u nas kobiet zahuśtają hormony, dojdzie stres, zmęczenie, poranne przemarzniecie na przystanku autobusowym i do tego ktoś na nas nakicha lub nakaszle i zostaniemy zainfekowani. Poczujemy osłabienie i drapanie w gardle.
A może ktoś poszalał w wakacje i te dobre bakterie jelitowe są mocno przetrzewione.

Co zrobić, aby szybko wzmocnić odporność na jesień?
Tak na last minute?

Do diety musi zostać wprowadzona odpornościowa złota ósemka:
  • witamina D
  • witamina C
  • witamina A
  • cynk
  • selen
  • żelazo
  • rutyna  
  • kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3  

Witamina D jest kluczowa jeśli chodzi o reakcję immunologiczną organizmu. Dla naszych obrońców, limfocytów T jest jak bacik. Popędza i mobilizuje do działania. Jeśli jej zabraknie usną pod ścianą i na niewiele się zdadzą. Naukowcy twierdzą, że witamina D dla naszej odporności jest ważniejsza niż witamina C. Niestety, niedobory stwierdza się u 9 na 10 badanych osób. Winę za to ponosi niestety nasz klimat. Największą ilość witaminy D organizm wytwarza sam, pod wpływem promieniowania słonecznego. Latem damy radę. Zimą polecam suplementację. My całą rodziną zaczęliśmy suplementację od wczoraj.
Więcej o witaminie D przeczytacie TU.

Źródła w pożywieniu:
* jajka
* ser żółty
* mleko i mleczne przetwory ale zawierające minimum 1 % tłuszczu
* oleje roślinne
* tłuste ryby

Witamina C to silny antyoksydant, a każdy mój czytelnik wie, że antyoksydanty są po to, aby nie dać się utlenić, czyli mówiąc kolokwialnie, zaciukać wolnym rodnikom. Silna komórka tak łatwo nie da się załatwić. Przeprowadzono wiele badań, czy witamina C przyjmowana w trakcie infekcji wpływa na skrócenie czasu jej trwania czy nie. Wnioski były niespójne. Generalnie stwierdzono, że nie wpływa. To logiczne. Witamina sama w sobie nie leczy. Ona wspomaga. Jej zadanie to wspomóc komórki, aby były silne i zdolne do walki. Dlatego nie wierzcie w reklamy środków na grypę i przeziębienie z zawartością witaminy C. One nie wyleczą Was z infekcji po jednej saszetce. To blef. Witamina C przed tak. W trakcie już bez znaczenia.

Istotne źródła w pożywieniu:
* natka pietruszki
* papryka
* kiwi
* pomidory
* warzywa kapustne
* maliny
* żurawina

Witamina A to także przeciwutleniacz uczestniczący w budowaniu odporności. Jej niedobór skutkuje zmęczeniem, bólami głowy, osłabieniem, kruchością włosów i paznokci, a także problemami skórnymi. Tak osłabiony organizm zwiększa podatność na wirusy i bakterie.

Źródła w pożywieniu:
* dynia
* śliwki
* morele
* pomidory
* marchew
* zielone warzywa 

Cynk wchodzi w skład osiemdziesięciu enzymów. Wzmacnia odporność i chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Źródła w pożywieniu:
* pełnoziarniste pieczywo i kasze. Szczególnie gryczana.
* pestki dyni,
* migdały,
* biała fasola,
* zielony groszek,

Selen to także antyoksydant. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. 
Uwaga! Selen nie przyswaja się w towarzystwie słodkim. To znaczy że jeśli chcesz zbudować odporność unikaj słodyczy. Dieta bogata w selen zwiększa wydzielanie limfocytów i makrofagów czyli ciałek odpornościowych. Na selen powinny zwrócić szczególną uwagę osoby ze skłonnością do opryszczki.

Źródła w pożywieniu:
* orzechy brazylijskie,
* nasiona słonecznika,
* ryby,
* czosnek,
* cebula,
* brązowy ryż,

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów. Jest niezbędne do magazynowania i  transportu tlenu po całym organizmie. Jeśli jest go za mało, dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny we krwi i niedotlenienia tkanek. Żelazo jest kluczowe jeśli chodzi o odporność, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzrost, rozwój i regenerację tkanek.
Dzielimy je na hemowe (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, a najlepszą przyswajalność ma żelazo z żółtka jaj.

Dobrym źródłem żelaza są:
* żółtka jaj,
* amarantus,
* tłuste ryby,
* czerwone mięso, mięso kurczaka i indyka, wątróbka,
* orzechy,
* pełnoziarniste pieczywo,
* sezam,
* buraki,
* rośliny strączkowe,
* zielone warzywa
* suszone owoce głównie morele, śliwki i rodzynki, daktyle.

Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne co ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o wszelkie infekcje. Razem z cynkiem, selenem i wapniem fantastycznie wspomagają odporność co jest wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny i te składniki znajdziemy w wielu preparatach na odporność, grypę i przeziębienie.

Źródła w pożywieniu:
* kasza gryczana
* cytrusy 

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych. Ich niedobór skutkuje skłonnością do stanów zapalnych i spadkiem odporności.

Źródła w pożywieniu:
* oleje roślinne
* ryby
* pestki
* nasiona
* orzechy
* żółtka jaj
* awokado

Odpornościowy dietetyczny kopniak oraz suplementacja

Jeśli pierwsze oznaki jesieni, które aktualnie są naszym udziałem, poskutkowały, iż czujesz się niewyraźnie lub zwyczajnie chcesz dać swojemu układowi odpornościowemu solidnego kopa przez następne dwa tygodnie:
* tak komponuj posiłki, aby osiem wymienionych przeze mnie składników codziennie znalazło się w Twojej diecie.

* każdego wieczora rozpuść łyżeczkę miodu w połowie szklanki wody i odstaw na noc. Rano podaj do tego sok wyciśnięty z połowy cytryny i wypij na czczo.

* zjadaj śniadania!

* każdego dnia wypij herbatę z czystka. To genialny antyoksydant. Więcej o czystku TU.

* każdego dnia wypij 50 ml soku z pokrzywy. Można dwa razy dziennie po 25 ml. Bez obaw, sok z pokrzywy nie ma jakiegoś konkretnego smaku. Więcej o pokrzywie TU.

* każdego dnia wypijaj 50 ml dobrej jakości soku z malin.

* na te dwa tygodnie odstaw kawę i przerzuć się na yerba mate. Więcej o yerba mate TU.

* codziennie spożywaj chlorelle. Nie ma znaczenia czy będą to tabletki czy proszek. Chlorella niszczy patogeny czyli wirusy, grzyby, bakterie. Fantastycznie oczyszcza i wspiera rozwój bakterii acidofilnych. Więcej o niej TU.

* suplementuj witaminę D.

* trzy razy w tygodniu jedz potrawę z kaszą gryczaną.

* każdego dnia wypij sok warzywny.

* każdego dnia wypij koktajl owocowy z dodatkiem błonnika w postaci otrębów lub błonnika witalnego, lub zjedz sałatkę owocową z błonnikowym dodatkiem. Błonnik stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

* postaw tylko na węglowodany z pełnego ziarna. 

* zjedz pięć jajek w tygodniu.

* dwa razy w tygodniu zjedz rybę.

* zjedz dwa awokado w tygodniu.

* na dwa tygodnie całkowicie zrezygnuj ze słodyczy. Chodzi o to aby selen z pożywienia dobrze się przyswoił. 

* pestki, orzechy, nasiona - codziennie.

* jeśli nie lubisz ryb i nie możesz jeść jajek, codziennie dodawaj do potraw nasiona chia (więcej TU), migdały lub ziarna konopi (więcej TU).
Te zasady dotyczą także dzieci z tym że ilość soku z pokrzywy dla dziecka to 25 ml.

Przykładowy dzień:
Śniadanie:
kanapki z guacamole (przepis TU)
Przekąska:
* sałatka z kiwi, brzoskwini i gruszki z nasionami chia i otrębami 
Obiad:
* pieczony łosoś z pure z dyni i kaszą gryczaną zmieszaną z pestkami słonecznika i natką pietruszki. 
Przekąska
* sok warzywny
* kanapka z pesto z jarmużu (przepis TU)
Kolacja: * krem z pieczonych pomidorów i papryki (przepis TU) posypany płatkami migdałów.


Przykładowy dzień: 
Śniadanie: 
* twarożek z papryką (przepis TU) 
* chleb pełnoziarnisty 
Przekąska: 
* zielony koktajl z awokado, bananem i natką pietruszki (przepis TU) 
Obiad:
* pełnoziarnisty makaron z pesto posypany płatkami migdałowymi
Przekąska:
* sok warzywny
* kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z indykiem, sałatą i kiszonym ogórkiem
Kolacja:
* omlet z warzywami (przepis TU)

204 komentarze:

  1. Dziekuję Ci Małgosiu za ten wpis. W moim domu już zagościł katar u córki:(( Zimno rano, deszcz okrutnie padający całymi dniami i efekt jest niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam złoty środek na stany grypowe i przeziębienia.
      Należy wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać do tego 3 nieduże rozgniecione (starte ząbki czosnku) dla osłody dodać łyżeczkę miodu. To wszystko razem wymieszać i wypić jednym duszkiem. Gwarantuję że na drugi dzień po choróbsku ani śladu.

      Usuń
  2. Dzięki Gosiu, świetny post. Niby to wszystko wiadomo, ale jak przypomnisz to od razu człowiek wprowadza zmiany w diecie ;)
    Mam pytanie, mam bardzo wysoki poziom żelaza, dużo ponad normę, lekarz stwierdził aby się nie przejmować, ale ja się trochę jednak przejmuje, jak mam zrezygnować z amarantus a, zielonych warzyw, orzechów? Czy jeść mnie tych produktów czy może popijać posiłek herbatą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popijaj posiłki czarną herbatą. Zmniejszysz wchłanianie.

      Usuń
    2. Witaj anonimowy, mam ten sam problem. Zarówno niedobór, jak i nadmiar żelaza są dla organizmu bardzo niekorzystne. Nadmiar żelaza w organizmie, to przyczyna wielu ciężkich zaburzeń metabolicznych, które doprowadzają do niewydolności tkanek i narządów, powodując w ostateczności skrócenie życia, a więc nie możesz tego bagatelizować! Proponuję jeszcze raz zbadać żelazo i ferrytynę i jak nie ma poprawy to udać się do hematologa. Leczenie hemochromatozy jest wyłącznie objawowe.

      Usuń
  3. a którą chlorellę w tabsach polecasz?
    patrasova

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobrze, że piszesz tak konkretnie i rzeczowo. Teraz wiem na co muszę zwrócić uwagę by nie dać się chorobom w okresie jesienno-zimowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra wpis! dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam a czy te wszystkie produkty można stosować u dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Poza jerbą zamiast kawy ale dzieci przecież kawy nie piją.

      Usuń
    2. Gosia suplementacja wit. D u dzieci mozna??? Vigantal ??? Moja ma 8 lat.

      Usuń
    3. Można oczywiście. Nawet zwykłe kropelki.

      Usuń
  7. Gosia świetnie, merytorycznie, ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu w jakiej wodzie rozpuszczać miód- ciepła, gorąca...? Czy ma znaczenie jaki to będzie miód (lipowy, wielkokwiat, itd...)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Letnia. Najlepszy jest miód lipowy albo spadziowy.

      Usuń
  9. A czy jeśli do wody z miodem dodaję cytrynę od razu i całość odstawiam na noc to popełniam błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Z tej cytryny po całej nocy nic już tam nie ma. Dodawaj rano.

      Usuń
  10. Małgosiu,
    od jakiegoś czasu stosuję Pani jadłospisy, mam jednak pytanie o pojawiające się często owce na przekąskę. Czy to jest dobry pomysł? Słyszałam dużo opinii o tym, aby nie jeść owoców po godzinie 16:00. Proszę o Pani opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie do jadłospisów jest mowa o aktywności. Jeśli pracujemy 8-16 lub 9-17 to ćwiczymy wieczorem i te jadłospisy są przewidziane dla osób ćwiczących wieczorem. Przeczytaj post o posiłkach treningowych a dowiesz się w jakim celu są te owoce.

      Usuń
  11. A czy zamiast chlorelli spirulina będzie ok? Czy to ci innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirulina też nie jest zła ale chlorella ma lepsze, silniejsze działanie.

      Usuń
  12. Gosiu, A czy te wszystkie zalecenia można stosować do dzieci? I co sądzisz o soku z kwiatów bzu czarnego? Pomaga w odporności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z czarnego bzu tak.
      Zalecenia są także adekwatne dla dzieci.

      Usuń
    2. A czy niespełna dwulatkowi również można podawać jakiś syropek witaminowy uwzględniający wypisane w poście witaminy i minerały?

      Usuń
    3. Trzeba zapytać w aptece czy jest jakiś preparat zawierający witaminy tak na wspomaganie o tej porze roku. Ja takie specyfiki traktuje jako taki "kopniak". Potem robię przerwę.

      Usuń
  13. Zalecając suplementację wit. D zalecasz przyjmować ją łącznie z wit. K2??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawia mnie dlaczego zatem na blogach dietetyków stojących po stronie diety paleo zwraca się na to tak dużą uwagę, ponoć wit. D bez K2 nic nie zdziała.

      Usuń
    2. Małgosiu czy mogłabyś krótko, ale coś szerzej napisać dlaczego nieprawda? Nie żebym kwestionowała teraz Twoje słowa, po prostu też z tą opinią o K2 się spotkałam i nawet bym chciała wiedzieć jaki jest kontrargument w rozmowie jak ktoś o tej podwójnej suplementacji wspomina

      Pozdrawiam

      Usuń
  14. Zapomniałaś o czosnku:) Mnie czosnek w czerwcu uratował przed drugim antybiotykiem. Po infekcji gardła, dwa dni po skończonej antybiotykoterapii ponownie zaczęło boleć gardło, wtedy codziennie wieczorem zaczęłam jeść czosnek, pomogło:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, a jakie mleko najlepsze dla 3 latka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do 3-roku życia podawałam modyfikowane. Do 1,5 roku obydwoje byli karmieni piersią. Oczywiście inne pokarmy też jedli ale mówię o mleku.

      Usuń
    2. A po 3 roku krowie czy roślinne?

      Usuń
    3. Jeśli dziecko nie ma nietolerancji to krowie.

      Usuń
  16. Spirulina też dla dzieci może być?

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny wpis. Gosiu czy polecasz jakiś konkretny suplement z witaminą D ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecasz picie wody z miodem i cytryną.
    Ja cytrynę wciskam do wody razem z miodem czyli wieczorem. Czy sok z cytryny, który stoi całą noc traci jakieś wartości czy nie ma to znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamina C utlenia się w pół godziny. Potem z tej cytryny to już jest kwaskowa woda.

      Usuń
  19. A jaka dawka D3? dla dorosłej osoby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Informacje na temat dawki znajdują się w poście o witaminie D. Link jest dołączony w tym poście.

      Usuń
  20. A ja cały czas borykam sie z bardzo niskim poziomem hemoglobiny i nikt mi nie jest w stanie pomóc, przez to trace bardzo duzo włosów, Gosiu może mi cos podpowiesz w tym temacie, bo boje sie że już kompletnie wyłusieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce Trochę zdrowia masz post o hemoglobinie.

      Usuń
    2. polecam sok z pokrzywy :)

      Usuń
  21. Jaki suplement wit. D stosujesz ? Tran ? Chodzi mi głównie o dzieci ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vibovit junior (powyżej 4 lat) i Vibovit uczeń (pow. 8 lat). To kompleks witamin dla dzieci. Tam jest witamina C i cynk i żelazo. Podaje się jedną tabletkę (są do ssania) na dzień. Ja planuje to podawać cały wrzesień a potem zrobić przerwę i wrócić w połowie listopada.

      Usuń
    2. Gosiu jestes wspanialym czlowiekiem Nie ja zadawalam to pytanie ale juz nie raz mi odpowiedzialas a wlasciwie zawsze kiedyy pytalam o Vibovicie slyszlam od znajomej pediatry ze najlepszy Mimo ze moglabys odpowiedziec nie raz ze nie jestes lekarzem Podpowiadasz nam ze swojego i swojej rodzinu doswiadczenia A to jest cenne Nie kazdy dzielilby sie tak swoja wiedza A Ty tyle rzeczy podpowiadasz Dziekuje Ania

      Usuń
    3. To prawda :)

      Usuń
    4. Dołączam się do komplementów :)

      Czy mogłabyś się wypowiedzieć na temat suplmentu dla dzieci (wiek 1,5 roku i 3,5 roku) Omega med odporność, skład ma następujący "Miód 75,4%, koncentrat soku pomarańczowego, DHA (kwas dokozaheksaenowy) z alg (Life's DHA) 4%, cholekalcyferol (witamina D3), kwas L-askorbinowy (witamina C), olej słonecznikowy wysokooleinowy, woda, przeciwutleniacz: lecytyna słonecznikowa, mieszanina tokoferoli, palmitynian L-askorbylu. Substancje wzmacniające smak i zapach: koncentrat soku gruszkowego, koncentrat soku cytrynowego; emulgator: polisorbat 20; olejek cytrynowy, aromat naturalny."

      Usuń
    5. Skład ok. Sprawdź tylko co to za miód. Przeważa w składzie i powinien być miodem dobrej jakości.

      Usuń
  22. Małgosiu, mam do Ciebie pytanie z zagadnień śniadaniowych. Bardzo często jadam na śniadanie musli z owocami i z jogurtem. Zdarzają się tygodnie, że jem takie śniadanie codziennie. Ostatnio gdzieś mi się rzuciło w oczy, że takie słodkie śniadanie za często nie jest ok, bo się po cichu przyczynia do cukrzycy. Czy jest w tym według Ciebie trochę racji?
    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  23. Malgosiu a czemu pod jednym z komentarzy napisalas ze spirulina nie dla dzieci ja podaje od połowy sierpnia dzieciom po 1tabletce zreszta w poscie o spirulinie pisalas ze mozna dzieciom?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wieku dlatego wolałabym nie pisać ile i czy wolno. Dziecko może być na coś chore, uczulone etc. i potem będzie że " ja powiedziałam". Wolałabym aby przy małych dzieciach decydował jednak pediatra który dziecko zna.

      Usuń
    2. Małgosiu chodzi o 7,5 i 9 latka

      Usuń
    3. Dzieci w tym wielu mogą mniej więcej 30 % dawki dorosłych (9 latek), młodszemu weź 20 %.

      Usuń
  24. Małgosiu, czy piszesz diety w chorobach autoimmunologicznych, gdy układ odpornościowy słaby, a jelita nieszczelne? Wielu dietetyków poleca protokół autoimmunologiczny, robiłam podejście Ale trudno zrealizować. Czy Twoje diety też wykluczają tak dużo rzeczy: zboża, strączkowe, piankowe itd. Mam nietolerancję mleka glutenu kukurydziana i jaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Warto zrobić protokół i wtedy go załączyć.

      Usuń
    2. A jak się robi taki protokół? Wiem o liście produktów zakazanych - sądziłam, że to tyle. Mogę prosić o wskazówki?

      Usuń
  25. Ja mam pytanie o Twój przepis na chleb, czy wklada się go do rozgrzanego piekarnika (mam bez termoobiegu) i na jaki poziom?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj Małgosiu! Chciałam zapytać o trawienie mięsa. Pisałaś, że zielone warzywa wspomagają jego trawienie czy podobnie działa np. burak, dynia, pietruszka korzeniowa, zielony groszek gotowany? Nie mogę jeść surowych warzyw źle je toleruje. Czy kasza jaglana (jest zasadotwórcza) pomaga w jego trawieniu czy wręcz odwrotnie? i co sądzisz o łączeniu mięsa z owocami- surowymi. Na pusty żołądek (na śniadanie) mogę je jeść później niestety nie- wzdęci i niestrawność? Czy np kanapka z kurczakiem i koktajl z owoców jest ok?
    2. Czy dynię HOKKAIDO- duszoną traktujemy jako warzywo czy owoce? Jest dość słodka;)
    3. Czy podczas komponowania obiadu dynię HOKKAIDO traktuję jako warzywo czy węglowodany (zamiennik dla kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków)? Czy np. mięso + kasza + dynia jest ok? Czy raczej dynia zamiast kaszy jako zamienniki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak działają podobnie, a to za sprawą błonnika. Ty nie możesz surowych więc to działanie będzie osłabione. Dodawaj sobie zatem błonnik witalny do dań z gotowanych warzyw np. buraczków czy pure z dyni.
      Kasza jaglana również. Mięso z owocami to nie jest moja ulubiona kombinacja. Owszem czasem zjem ale nie za często.
      Jeśli chodzi zestawy śniadaniowe które wymieniłaś to kanapkę z kurczakiem połączyłabym z koktajlem warzywnym lub sokiem z warzyw. A koktajl owocowy z kanapką ale z serkiem.

      2 - warzywo
      3 - warzywo. Jeśli ta dynia dominuje ten dodatek węglowodanowy niech będzie mały.

      Usuń
  27. A herbata z pokrzywy z miodem lipowym i odrobiną soku z cytryny może być ?
    Jestem pod wrażeniem ogromnej wiedzy, duzo wynosze z tego bloga, choć jakoś nie przekonują mnie trudno dostepne produkty jak np. spirulina, chrolella :) mimo wszystko jem zdrowiej niż kiedyś, przedewszystkim reguralnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale pamiętaj że nie dajemy miodu do gorącej herbaty ponieważ traci swoje właściwości w temp. powyżej 40 st.

      Usuń
  28. Gosiu czy zalecasz picie wody mineralnej z cytryną i octem jablkowym przed posiłkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z octem ostrożnie. Przeczytaj post o nim w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
  29. Małgosiu,duże dawki wit C nie pomagają w walce z przeziębieniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a Ty jak uważasz? Czy uważasz, ze jak człowiek, który odżywia się zle, aby uzupełnić niedobory, musi stosować większe dawki witamin niż to jest zalecane? Mam na myśli Wit. z grupy B, Wit. C.

      Usuń
    2. Uważam że jeśli ktoś źle się odżywia i planuje przejść na tę dobrą stronę mocy to aby na szybko się wzmocnić warto zrobić sobie taki witaminowy miesiąc. Ale nie dłużej.

      Usuń
  30. Pani Małgosiu ja chciałabym zaczerpnąć Pani porady, czy na 2 śniadanie do pracy można zabrać ( jogurt naturalny ( podwyższona zawartość białka 190 g i do tego gotowaną pierś z kurczaka (60g plus pomidor i połowa papryki?) Nie będzie to za dużo? Jogurt jadam zwykle z łyżeczką prawdziwego kakao. Mam jeszcze pytanie odnośnie kolacji bo też mam z nią problem... zupełnie nie wiem co na nią jeść, chleb i bułki to chyba trochę nie bardzo, kurczak i ser też mi się przejadły.. Omlet z dwóch jaj i warzywkami będzie dobrą alternatywą? Bardzo proszę o Pani poradę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, pewnie.
      Jeśli chodzi o kolacje zerknij w przykładowe jadłospisy. Z pewnością coś ciekawego znajdziesz.

      Usuń
    2. moim hiciorem są przeróżne zapiekane warzywka, właśnie na kolację, szczerze polecam. uwielbiam faszerowaną cukinię, pomidory, paprykę :) pyszota.
      Justi82

      Usuń
    3. To jak sobie poradzić Gosiu z niską ilością kwasu solnego w żołądku?

      Usuń
  31. Mam problem.Przeglądam systematycznie Twój blog, ale nie tylko Twój... i można zwariować z natłoku sprzecznych informacji. Każdy twierdzi, że promuje zdrowie, ale p.Zięba każe zakwaszać żołądek, jeść tłuszcze zwierzęce, na blogu kierunek zdrowie nie pozwalaja jeść owsianki z białkami, ani cukrami tylko z tłuszczem,nie wolno łączyć węglowodanów z tłuszczem...itp. Jak w tym wszystkim, Gosiu droga, się rozeznać, każda osoba przekonuje do swoich racji. podpiera się badaniami naukowymi, nie chcę wymieniać dalej, ale interesuje mnie Twoje zdanie na temat takich rewolucyjnych teorii, na pewno o nich słyszałaś. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są takie rewelacje aby się wybić. Ja tak twierdzę. To tak jakbym ja powiedziała że nie wolno jeść owsianki bo ma fityniany.I cóż z tego? Ileż tego tam jest. Przecież równoważą to owoce i warzywa jedzone w ciągu dnia. To tak samo ja z teorią niełączenia. Nie ma medycznych uzasadnień co do tej teorii. Enzymy trawienne są tak silne że i z ziemniakiem dadzą radę i z kurczakiem. Zwłaszcza że w innych miejscach przewodu pokarmowego są trawione.
      Wiesz ja strasznie nie lubię takich teorii. To są nowe rewelacje a mamy 2015 rok i gdyby te rewelacje były warte świeczki mówiąc kolokwialnie to ludzkość już by dawno wyginęła.
      Dzisiejsi 80-latkowie, pamiętający czasy wojny są zdrowsi niż 50-latkowie. Dlaczego ? Bo jedli wszystko ale z umiarem bo w czasach wolny i powojennych jedzenia w nadmiarze nie było. A zakwaszenie jak zaleca Pan Zięba skutkuje ketozą i rozwaleniem sobie nerek.
      Pan DUkan też zalecał zakwaszenie dietą białkową i ja prowadzę kilkanaście osób z rozwalonymi nerkami po tej diecie. Zostały mi przysłane te osoby przez znajomego lekarza. Takie są fakty.

      Usuń
    2. niestety też nie raz czuję mętlik w głowie, co jakiś czas zostaje "objawiona" nowa prawda na temat zdrowego żywienia, zgłupieć można. dlatego ja postanowiłam nie czytać innych blogów poza Gosią ;) jakoś wierzę, że wszystko co Gosia pisze jest zweryfikowane przez nią i poparte fachową wiedzą i literaturą, no i praktycznym doświadczeniem. poza tym jadłospisy Gosi są na prawdę dobre i proste.
      Justi82

      Usuń
    3. Zakwaszenie żołądka proponuje p. J.Zięba, nie proponuje zakwaszenia organizmu..

      Usuń
    4. Zakwaszenie żołądka to obniżenie poziomu kwasu solnego w żołądku, to co innego niż zakwaszenie organizmu. Czytałaś Gosiu książkę ?

      Usuń
    5. Małgosiu, ostatnio bardzo modna jest dieta paleo. Co o niej sądzisz? Koleżanki oszalały na jej punkcie i twierdzą, że chudną...

      Usuń
    6. Na Dukanie też się pięknie chudnie. Tylko jakim kosztem. Pomijając efekt jojo, ale kłopoty z nerkami to norma przy tej diecie.
      To samo myślę o paleo. Porozmawiaj z koleżankami 4 miesiące po zakończeniu paleo.

      Usuń
    7. Już się boję po tym co napisałaś, bo jedna z nich jest na diecie paleo, a ma problemy zdrowotne :( próbowałam je przekonać, że jedzenie samego mięsa z warzywami nie jest mądrym rozwiązaniem, ale nie jestem dla nich wyznacznikiem, bo "jestem chuda i nie wiem co to znaczy się odchudzać". Poleciłam im Twój blog, ale one są zachwycone paleo i ciągle mówią i ideologii tej diety. Może poszukam w internecie opinie osób po tej diecie i o skutkach ubocznych

      Usuń
    8. czy planujesz taki post o książkach godnych przeczytania na temat zdrowia, odzywiania? To tak a propos różnych sprzecznych rewelacji

      No i czekam też na post o syropie glukozowo - fruktozowym i o powrocie do formy po ciąży ;)

      Usuń
    9. Tak, zakwaszenie żołądka, a zakwaszenie organizmu to dwie zupełnie inne sprawy. Zakwaszenie żołądka ma na celu zwiększenie produkcji HCL, jego odpowiednie stężenie (w żołądku pH 1-2 - podręcznik gimnazjum kl I ) umożliwia prawidłowe trawienie białek - "pocięcie" ich na aminokwasy, które organizm wykorzystuje w najlepszy dla nas sposób.

      Usuń
    10. Też polecam przeczytanie książki "Ukryte terapie" - J. Zięby; lub choćby posłuchanie wykładów na You tube. Styl co prawda momentami "lekko gawędziarski" ale istotne sprawy są potwierdzone badaniami naukowców. Ze zdumieniem się odkrywa, że to co mówi jest bardzo logiczne. Szkoda, że nie promowane przez lekarzy Proste, naturalne rozwiązania na czasem duże problemy. Na początek przetestowałam prostą płukankę na ból gardła - działa bardzo szybko !

      Usuń
  32. Mam pytania trochę nie na temat, ale liczę na Twoją odpowiedź Gosiu ;)
    1) Czy koncentrat z czerwonych buraków trzeba liczyć jako posiłek czy można pić między posiłkami ?
    2) Chciałabym wiedzieć co sądzisz Gosiu o zdaniu A.Lewandowskiej na temat sklepowych jogurtów naturalnych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - chodzi Ci o sok ? Jeśli tak to jeśli nie jesteś na redukcji to nie liczysz.
      2 - Nie znam opinii Ani, ale większość sklepowych jogurtów nie ma takich właściwości jak nam się wydaje. Pisałam po tym. Jeśli na jogurcie jest napisane "zawiera bakterie jogurtowe" lub "zawiera żywe kultury bakterii" to taki jogurt nic nam nie daje. Te bakterie nie przejdą bariery jaką stawia kwas solny w żołądku. Jogurt musi mieć dodane szczepy np. Lactobacillus i Bifidobacterium. A takich jest mało. Trzeba czytać etykiety.

      Usuń
    2. czy jakieś konkretne marki jogurtów możesz polecić? Jak dotąd kupuję Piątnica taki w zielonym kubeczku - jest bez mleka w proszku

      Usuń
    3. Mleka w proszku się nie bój. Jogurt zawiera go niewiele. Dobry skład ma mały Krasnystaw z wapniem, mała Tola z wapniem (robiona przez Krasnystaw), Bakoma.

      Usuń
    4. Wlasnie pije jogurt Tola z wapniem z biedronki i producentem jest OSM Lowicz. Moze cos sie pozmienialo?

      Usuń
  33. Gosiu co mam zrobić jeśli dotąd jadłam za mało np. na 2 śniadanie samo jabłko( i dzienne liczba kcal nie była wystarczająca) i teraz boję się zrobić sobie jakiś koktajl żeby za dużo tych kcal nie było ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dzienna kaloryczność została znacznie obniżona a wraz z nią obniżyło się tempo metabolizmu należy zwiększać kaloryczność stopniowo.
      Nie wiem jaka jest Twoja obecna kaloryczność ale spróbuj dodawać sobie po 100 kcal co tydzień.

      Usuń
  34. Czym najrozsądniej w przypadku wzmocnienia odporności zastąpić kaszę gryczaną? Niestety problemy z wątrobą eliminują ją z mojego jadłospisu

    OdpowiedzUsuń
  35. witam.
    3.09 zaakceptowałam wycenę diety. Jak długo muszę czekać na dane do przelewu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dane do przelewu otrzymuje się tego samego dnia ale akceptację trzeba wysłać zgodnie z instrukcją z maila czyli "wycenę należy zaakceptować odpowiadając na TEGO maila (jest inna skrzynka e-mail).
      Ty wysłałaś zapewne na diety @. Wyślij ponownie ale na adres z otrzymanej wyceny.

      Usuń
    2. Wysłałam ponownie, poprzedniego maila również wydaje mi się ze wysłałam poprawnie tzn nie na diety@

      Usuń
  36. Gosiu zakręciłam się w temacie jogurtu naturalnego. Wiem, że należy szukać tych z bakteriami Bifidobacterium i wiem, że nie należy kupować tych odtłuszczonych. A co jeżeli jest jogurt z powyższą bakteria ale 0% tłuszczu? Dobry jest czy nie jest dobry? Zgłupiałam w temacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ponieważ jogurt 0% nie ma witaminy D a bez niej nie przyswoi się wapń.

      Usuń
    2. Można do jogurtu dodać lyzeczke oleju lnianego, jeśli dodany do tego owoce i otręby to świetna przekaska :)

      Usuń
  37. Ja chcialam sie dowiedziec jakie masz zdanie na temat tych plusow i minusow sokow z sokowirowki i z wyciskarki. Czy to prawda ze wyciskarki lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciskarki są lepsze, to prawda. Nie utleniają witamin. Ale też nie jest tak że sokowirówka utlenia wszystko i taki sok jest bezwartościowy. Straty są rzędu 25 %.

      Usuń
  38. PANI GOSIU MAM PYTANKO CZY SOK Z POKRZYWY MOZE WPŁYNĄĆ NA DZIAŁANIE LEKÓW?BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA ODPOWIEDZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile mi wiadomo to nie. Ale 100 % pewności nie mam.

      Usuń
  39. Pani Malgosiu, co z przyjmowaniem np. Rutinoscorbin w okresie zwiekszonego ryzyka na zachorowanie?
    I co pani myśli o sokach marchwiowych z Biedronki Vitanella. Nie są one 100%, bo maja dodatek cukru, ake czy dla uczaczych się mogą byc czasem jakąś alternatywą, bo ciezko znaleźć sok marchwiowy 100% w rozsądnej cenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmowanie rutinoscorbinu profilaktycznie teraz to dobry pomysł. Tych soków z Biedronki nie znam ale jeśli nie mają cukru to myślę że z powodzeniem można się posiłkować.

      Usuń
  40. Gosiu, a mam takie pytanie. Chodzę na siłownię ok 4 razy w tygodniu po ok 2h, ćwiczenia siłowe + cardio. I w te dni nie mam żadnego problemu z jedzeniem, jem tyle ile wynosi moje zapotrzebowanie, nie odchudzam się ani nie chce przytyć. Mam tylko problem w dni nietreningowe. Wtedy cały dzień jestem głodna, jem tyle ile powinnam, a i tak czuję głód, czasami aż mam takie napady na jedzenie. W dni, w które ćwiczę nie mam aż tak. Czym to może byc spowodowane i jak moge temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dlatego że metabolizm działa Ci jak maszyna z uwagi na dużą aktywność w te 4 dni. Spróbuj w dni nietreningowe jeść więcej węglowodanów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik i owoców.

      Usuń
    2. A wliczać to do bilansu czy po prostu więcej jeść? A to, że organizm zaczął działać jak maszyna to dobrze czy źle? Bardzo dziękuję za pomoc :)

      Usuń
    3. To dobrze bo metabolizm Ci świetnie działa. Tylko pozazdrościć.
      Jedz więcej w dni nietreningowe bo wtedy mimo iż nie ćwiczysz to organizm spala.

      Usuń
    4. Dziękuję ślicznie za odpowiedź! Pozdrawiam i miłego weekendu :) Podziwiam Cię Gosiu, za to wszystko co robisz! :)

      Usuń
  41. Czy makaron pełnoziarnisty jest tak samo wartościowy/zbliżone wartości jak makaron durum (z semoliny ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dwa różne produkty. Zdrowszy jest pełnoziarnisty.

      Usuń
  42. Kupiłam ostatnio puszczę mleka kokosowego, po otwarciu zwykle widnieje śmietanka, a pod nią płynna część, u mnie mleczko jest całkiem gęste, przypomina serek mascarpone., trzeba wykladac łyżką. Czy to oznacza, ze jest zepsute?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Czasem mleka mają oddzieloną wodę, czasem nie. Twój pewnie ma jakiś emulgator dodany w składzie przez co ta woda jest związana a nie oddzielona.

      Usuń
  43. a osoba na redukcji może pić wodę z miodem i cytryną nie wliczając tego w kaloryczność dnia ?

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosia,
    a jest szansa że napiszesz coś w temacie 50+
    np. jak radzić sobie z menopauzą
    jakie ćwiczenia
    co jeść a czego unikać i o kaloryczności posiłków

    pozdrawiam
    ania

    OdpowiedzUsuń
  45. Ile razy w sezonie jesienno-zimowym można robić taką kurację wspomagając odporność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję ją zrobić teraz aby zdążyć przed typowo jesiennymi szarugami.

      Usuń
  46. witam, które z przedstawianych powyżej suplementów diety można podawać dziecku tak około 2,5 roku? A młodszemu tak około 1,5 roku? Czy planuje Pani post skierowany głownie do najmłodszych (1000 pierwszych dni) z nawigacja jak korzystać z Pani przepisów dla nich?
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z malin, pokrzywy, czarnego bzu dla maluchów. Dobry skład ma apteczny Sambucol.
      Tak, będzie taki post.

      Usuń
  47. Gosiu a co sadzisz o tanie ?Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  48. Tranie przepraszam za literowke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabyś Gosiu uzasadnić dlaczego nie..., czy chodzi o obciążenie metalami ciężkimi.
      Tran zawiera przecież wit. A,D,omega3 więc dlaczego nie?
      Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    2. Wpisz w youtube tran a wyskoczą Ci filmiki.

      Usuń
    3. PROSZĘ O FACHOWE UZASADNIENIE. W INTERNECIE JEST DUŻO SPRZECZNOŚCI.
      DZIĘKUJĘ

      Usuń
    4. Tran jak wszyscy wiemy jest z wątroby rekina, dorsza etc. Ten który obecnie jest produkowany pochodzi od ryb które są do tego celu hodowane. Polecam pooglądać flimiki w internecie. Jak wyglądają tereny gdzie taka produkcja się odbywa. Jakie problemy skórne i zdrowotne mają ludzie, w tym dzieci które przy takiej produkcji pracują. Wątroba kumuluje wszystko, cały syf stąd ja odradzam jedzenie wątroby zwierząt pochodzących z hodowli masowych.
      Tran z ryby stłoczonej w ciasnym zbiorniku i faszerowanej lekami aby w tej ciasnocie nie zdechła nie jest nic wart.
      Na opakowaniu tranu nie widnieje napis czy pochodzi od ryby swobodnie pluskającej się w oceanie czy z wielkich hodowli.

      Usuń
    5. Małgosiu znasz może preparaty BioMarine i BioCardine firmySCANDINAVIAN LABORATORIES? Podobno są godne polecenia a cena również nie najniższa.

      Ponadto Małgosiu jestem wegetarianką (ryby również odpadają), chciałabym uzupełnić moją diet w kwasy omega3 (czy roślinne wystarczą?) oraz alkiloglicerole i skwalen dlatego też myślałam o powyższych preparatach.

      W trochę niższej cenie jest Iskial firmy Naturell. Swego czasu Pani w Aptece polecała Polską firmę Gall.

      Jakie jest Twoje zdanie na temat niniejszych firm i ich preparatów?

      Usuń
    6. Preparaty znam. Są dobre.
      Zerknij w post o omega 3.
      Nie porównam tych preparatów ponieważ nie mam składu przed oczami.

      Usuń
    7. Małgosiu, czy znasz politykę produkcji BioMarine i BioCardine (podobno poparte licznymi Badaniami!), mam nadzieję, że nie wykorzystuje się tu ryb z produkcji masowej/hodowlanej. Chodzi mi oto czy suplementacja przyniesie efekty zdrowotne i czy warto zainwestować w te preparaty?

      Usuń
  49. Małgosiu a 3 latkowi podawać sok z pokrzywy 25ml dziennie i zrobic przerwę, czy mozna kontynuować łyżkę dziennie. Pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam Gosiu :) ja mam pytanie trochę nie na temat .. Jak to jest z białkiem - czy białko musi znajdować się w każdym posiłku ? ( w porcji na śniadanie obiad kolacje itp ?)

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam serdecznie Gosiu jaka herbate dla dzieci polecasz Takich dzieciaczkow w wieku Twoich :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinowa, owoce leśne, dzika róża. Takie herbaty piją moje dzieci.

      Usuń
    2. A można je posłodzić ksylitolem? Małgosiu, Ty pewnie nie słodzisz dzieciom?

      Usuń
    3. Słodzę trochę. Ksylitol lub stewia.

      Usuń
  52. Gosiu, czy mogę dodawać kapustę pekińską do sałatek i kanapek? Nigdzie nie ma jej w Twoich przepisach i dlatego się zastanawiam czy to dobre rozwiązanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Ja osobiście za nią nie przepadam stąd nie ma jej w moich przepisach. Wolę sałatę lodową.

      Usuń
  53. Gosiu czy mogłabyś napisac kiedy najlepiej pić ten czystek, sok z pokrzywy i malin? Czy zamiast chlorelli może być jęczmień zielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlorella ma inne działanie niż jęczmień jednak warto je wprowadzać rotacyjnie.
      Ja piję czystek zawsze na wieczór. Rano i popołudniu sok z pokrzywy a z malin z samego rana.

      Usuń
  54. Dzień Dobry, bardzo cenię Pani bloga i wiele rad już zastosowałam. Mam do Pani pytanie, otóż w szkole podstawowej proponuje się fluoryzację zębów pierwszakom. Jakie jest Pani zdanie na ten temat, warto czy nie? Moja koleżanka,która również ma dziecko w tym samym wieku, co moje jest absolutną przeciwniczką, ponieważ twierdzi, że fluoru i tak jest dosyć we wszystkich pokarmach, wodzie, a jego kumulacja w organizmie jest szkodliwa dla zdrowia. Ja staram się poczytać trochę na ten temat,by wyrobić sobie jakąś opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podzielam zdanie Twojej koleżanki. Na co dzień w domu myjemy też zęby pastą bez fluoru.

      Usuń
    2. Małgosiu czy możesz wskazać jakieś badania naukowe przemawiające za niestosowaniem past bez fluoru?
      Fluor stosowany zewnętrznie- w postaci pasty do zębów nie jest szkodliwy, ponieważ jest on wypłukiwany wraz z wodą po umyciu zębów. No chyba, że ktoś nie płucze, tylko pastę przełyka (dlatego małe dzieci nie powinny używać past z fluorem).
      W jaki sposób kumuluje się więc w organizmie?
      Fluor dostarczany organizmowi w pokarmach w żaden sposób nie ma wpływu na zęby, które już się wyrżnęły.
      Jestem stomatologiem, często spotykam się z opiniami rodziców, że fluor jest zły. Nikt mi nigdy nie potrafił jednak przedstawić żadnych rzetelnych badań naukowych potwierdzających tę tezę. W przeciwieństwie do badań dowodzących obniżenia ryzyka próchnicy u dzieci przy regularnym stosowaniu past do zębów z fluorem (polecam przejrzeć pubmed).
      O zaprzestaniu stosowania fluoryzacji możemy dyskutować w momencie, gdy wiemy jakie jest stężenie fluoru w wodzie w danej miejscowości. Przy stężeniu powyżej 0,7mg/l, idealnej higienie jamy ustnej oraz małym ryzyku próchnicy, fluoryzacja u dzieci faktycznie jest zbędna.
      Stosowanie past do zębów z fluorem, jako stomatolog, uważam za konieczność. Uwierzę, że jest inaczej jeśli zobaczę badania...

      Usuń
    3. Będę o tym pisała oddzielny post. To ważny temat.

      Usuń
  55. Witam;
    Małgosiu w poście piszesz, że możemy zniszczyć kosmki jelitowe, które mogą stać się nieszczelne, pytania:
    1. Chcę uniknąć nieszczelnych kosmków jelitowych więc co robimy nie tak, że kosmki mogą uledz zniszczeniu? (pomijając oczywiście antybiotykoterapię).
    2. Czy warto suplementować profilaktycznie preparaty typu Dicoflor, Enterol 250 a może Sanprobi IBS.
    Który wybrać i jak często stosować, czy wogóle stosować?
    3. Cz rzeczywiście actimel wzmocni naszą odporność, czy warto stosować i jak długo?
    4. Czy tran spełni nasze oczekiwania w kierunku wzmocnienia odporności, jakiej firmy ewentualnie możesz polecić?
    5. Czy olej lniany ma działanie uodporniające? Jaki polecasz?
    6. Czy wyciąg z pestek grejfruta Citrosept działa uodporniająco, jakie jest twoje zdanie?

    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - to rozległy temat ale żywienie i dbanie o florę bakteryjną ma tu niebagatelne znaczenie.
      2 - profilaktycznie nie ma potrzeby
      3 - nie warto
      4 - nie spełni. Nie stosuj tranu.
      5 - tak. Nierafinowany, tłoczony na zimno, pity na noc. Omega 3 wchłaniają się najlepiej na noc.
      6 - tak

      Usuń
  56. Warto pic sok z kiszonej kapusty ?

    OdpowiedzUsuń
  57. A czy pojawi się artykuł na temat dostępnych serów bo uwielbiam pod każdą postacią i niby są zalecane ale posiadają mnóstwo kalori także jakie najlepiej wybierać?

    OdpowiedzUsuń
  58. Jesli nie tran to co ?

    OdpowiedzUsuń
  59. Co Pani mysli o profilaktycznym odrobaczaniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram. Moja znajoma, 76-letnia lekarka mówi że gdyby ludzie odrobaczali się regularnie to połowa lekarzy nie miałaby pracy. Stąd pewnie lekarze odradzają tę metodę bo i na studiach też się pewnie o tym mówi mało. Na studiach medycznych są 3 godziny zajęć z wpływu żywienia na zdrowie. Na całe 5 lat nauki!!! Lekarze trakturą dietetyków jak dziwaków.
      Proste metody są spychane na margines ale to ma związek z biznesem farmaceutycznym.

      Usuń
    2. Pani Małgosiu;
      W jaki sposób należy się odrobaczywiać, czy jest możliwość metodami naturalnymi (słyszałam kiedyś o działaniu odrobaczywiającym pestek dyni?) czy tylko leki na receptę?
      Jak się człowiek po takich lekach czuje?
      Czy są skutki uboczne?

      Usuń
    3. Najskuteczniejsze są leki (jedna tabletka). Ciach i po kłopocie.

      Usuń
    4. Pani Małgosiu, rozumiem że leki są tylko na receptę więc:
      1. jak mam poprosić lekarza o wypisanie takiej recepty, czy nie wyda to się lekarzowi dziwne (boję się że lekarz mnie wyśmieje!)?
      2.Czym się sugerować prosząc o takie leki?
      3. Skąd człowiek wie, że ma w swoim organiźmie robaki (jakie objawy)?
      4. Czy Pani się odrobaczywia, jeżeli tak to jakim lekiem?

      Usuń
    5. Po prostu idziesz i mówisz że chcesz się odrobaczyć i prosisz o wypisanie leku. Powiedz że masz zawroty głowy, bóle brzucha, gulgotanie, zgagę etc.

      Usuń
  60. Małgosiu, a co sądzisz o oleju lnianym, olejku z oregano i z czarnuszki, wyciągu z liścia drzewa oliwnego oraz o herbatce la pacho? Podobno te specyfiki także świetnie wzmacniają odporność. Jeśli tak, to jeść wszystko, czy wybrać tylko jeden (który?)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie są dobre na odporność. Olej lniany warto stosować codziennie ale pamiętaj aby pić go na wieczór bo wtedy wchłanianie Omega 3 jest największe. Jeśli chodzi o pozostałe to stosuj rotacyjnie.

      Usuń
  61. Dziękuję za odpowiedź.
    A jak pić takie oleje? Czy można je dodać np. do sałatki?

    I jeszcze jedno: co sądzisz o płukaniu ust olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lniany na noc ponieważ wchłanianie omega 3 jest wtedy największe. Pozostałe do sałatek, pesto, dressingów etc.
      O płukaniu ust olejem będę pisała niebawem.

      Usuń
  62. Jeśli na chlorelli producent zaleca spożycie 5 pastelek 3 razy dziennie to znaczy że aż 15 tabletek wychodZi w jednym dniu? Czy to codziennie mam przyjmować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko. Toż to cała garść.
      Ale tak robią ludzi w balona producenci i wielokrotnie się z tym spotkałam.
      Ktoś sprzedaje 100 tabletek w cenie powiedzmy 40 zł. A konkurencja ma 100 tabl za 60 zł. Które kupi klient. No te tańsze. Tylko u konkurencji zażywa się 2 tabletki dziennie bo jest wyższe stężenie a u tych tańszych 10-15 szt. I rachu ciachu opakowanie zużyte.

      Usuń
    2. Czyli ze niezbyt dobrze kupiłam? Codziennie w takim razie mam przyjmować te 15 tabletek?

      Usuń
  63. A picie kwasu z kiszonej kapusty dziala odrovaczajaco ? Jaki lek najlepszy naodrobaczenie ?

    OdpowiedzUsuń
  64. Bedzie artykul o odrobaczaniu?

    OdpowiedzUsuń
  65. Odnośnie wit. C to nie jest do końca prawda. Wit. C jest pomocna w zwalczeniu przeziębienia jak i cięższych chorób o ile weźmie się odpowiednio większe dawki. Ja swoje przeziębienie wyleczylam biorąc ok. 60g dziennie kwasu L-askorbinowego w 10 dawkach. Katar minął, ból gardła minął. Polecam zapoznać się z badaniami dr Catharta i Klennera

    OdpowiedzUsuń
  66. Małgosiu, dlaczego miód należy rozpuścić wieczorem w wodzie? Nie można tego napoju zrobić rano?

    OdpowiedzUsuń
  67. Małgosiu czy dietą mogę wpłynąć na zwiększenie poziomu białych krwinek? Wszystkie badania mam w normie. Jednak ostatnio odczuwam spore dolegliwości w jamie brzusznej. Usg nic nie wykazało. Zbsdslam alat sałat amylaze i lipaze(odczuwam ból po lewej stronie brzucha) Ale są w normie. Tylko WBC na poziomie 3.7. Mam do zrobienia kolejne wyniki badań jednak czy mogę jakoś dieta wpłynąć na podwyższenie tego wyniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastosować dietę która pobudzi i wzmocni układ odpornościowy. Ale to nie jest dieta lecznicza a wspomagająca.

      Usuń
    2. A czy wskazówki z tego postu będą odpowiednie czy raczej coś innego powinnam zastosować?

      Usuń
  68. Ile dziennie pestek, nasion,orzechów zjadac trzeba ?

    OdpowiedzUsuń
  69. Vibovit podawac dzieciom cały rok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Teraz kiedy jest duża ilość wirusów dookoła. Potem zrób przerwę i możesz wrócić na ferie.

      Usuń
  70. A jak przestane podawac wibowit to co wtedy ? Żebu mi zaraz nie zachorowały ?

    OdpowiedzUsuń
  71. Podobają mi się Twoje sposoby :):):)

    OdpowiedzUsuń
  72. Witam. Mam pytanie, czy Pani Dzieci też chorowały często jak poszły do Przedszkola? Mój Syn teraz zaczął przedszkole i zaczęły się choroby;( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  73. Kochana Małgosiu! Ja zacznę tak jak większość. Jesteś bezcenna dla nas, dziękuję za każdy twój post, za każdą odpowiedź na nasze komentarze. No i pytanie. Jak wzmocnić zapobiegawczo odporność 3,5 latka, który we wrześniu pierwszy raz idzie do przedszkola. Boję się ciągłych chorób, dość często sie przeziębiał (katar, kaszel)? Czy można np od sierpnia podawać Wibowit o czym pisałaś w komentarzach? Pozdrowionka i miłego dnia/tygodnia/urlopu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz latem podawaj jak najwięcej owoców i warzyw. Soki, koktajle, surówki, zupy. Jak najwięcej. No i dużo ruchu na świeżym powietrzu. Nic tak nie wzmocni jak warzywa i owoce a teraz w sezonie trzeba z nich korzystać ile się da.

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź, miałam rację, nikogo nie zostawisz bez pomocy. Niestety mały ma "długie zęby" na owoce i warzywa, coś mu tak przemycam ale ciężko idzie. Może od połowy sierpnia Sambucol lub ten Wibowit? Jesteś naprawdę kochana.....

      Usuń
  74. Witam, chciałabym zacząć suplementowac cynk. Poleca Pani jakiś konkretny? Bardzo proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń