piątek, 11 września 2015

Pijany kurczak ze śliwkami na niedzielny obiad



Przed nami niedziela, ma być ciepło i słonecznie więc prawdopodobnie nic nie stanie na przeszkodzie, aby podać obiad w plenerze. Ogród, taras czy balkon, nie ma znaczenia. Na powietrzu apetyt zdecydowanie się wyostrza.
Sezon na śliwki w pełni więc korzystajmy, ile się da. Ja dziś postanowiłam połączyć słodycz i lekką kwaskowatość śliwek węgierek z mięsem pieczonym w piwie.
Piwo do kuchni wprowadzili zakonnicy i chwała im za to, ponieważ to doskonały dodatek do mięs. Zmiękcza i nadaje soczystości.
Proszę tylko, abyście użyli piwa dobrej jakości. Zapomnijcie o tych wszystkich popularnych piwach masowej produkcji z dodatkiem żółci bydlęcej najczęściej z Chin. Jeśli butelka piwa kosztuje niecałe 3 zł to nie spodziewajcie się że kupujecie produkt dobrej jakości. Jeśli macie użyć do tego dania właśnie takiego piwa, nie róbcie go wcale, bo zepsujecie smak. Poszukajcie niepasteryzowanego, dobrej jakości piwa.
Nie obawiajcie się podać tego dania dzieciom. Alkohol podczas pieczenia wyparowuje w całości i smaku alkoholu w ogóle nie czuć. Ktoś kto kiedykolwiek robił klasyka, czyli kurczaka na butelce piwa, doskonale wie o czym mówię. Mięso nie ma posmaku piwa. Zyskuje słodycz, soczystość i kruchość.
Absolutna konieczność - naczynie do zapiekania z pokrywą.


Polecam też:
* schab ze śliwką, morelą i żurawiną (klik).
* śliwki pod żytnio - razową kruszonką z otrębami (klik)
* powidła śliwkowe, tradycyjne i czekoladowe (klik)
* śliwki na orkiszowym spodzie z kruszoną z płatków owsianych (klik)

Kaloryczność:
Jedno udko o wadze ok. 160 gramów ma ok. 260 kcal (bez skóry).

Składniki dla 4 osób:
* 4 udka kurczaka 
* jedna biała cześć pora
* mała cebula
* 10 śliwek węgierek
* jeden ząbek czosnku
* łyżka klarowanego masła
* pół litra piwa niepasteryzowanego, najlepiej pszenicznego
* sól, pieprz,




1. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, obsmażamy kurczaka z obydwu stron. Zdejmujemy z patelni.
2. Na patelnie na której smażył się kurczak dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i białą część pora. Smażymy aż się zeszklą, dodajemy rozgnieciony czosnek po czym odsączamy z tłuszczu na sitku. 


3. W naczyniu do zapiekania, na dnie układamy warstwę pora z cebulą, na to kurczak, znów warstwa pora i pokrojone w kawałki śliwki (oczywiście bez pestek). Całość zalewamy piwem. 
Jeśli robimy większą ilość układamy warstwami: por i cebula, kurczak, śliwki, por i cebula, kurczak, por i cebula śliwki. 


4. Naczynie do zapiekania przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 80 minut.


UWAGA! Najlepiej jest upiec tego kurczaka w sobotę wieczorem, aby postał przez noc. Odgrzany w niedzielę do obiadu jest genialny w smaku.   

88 komentarzy:

  1. A ile śliwek?? I jakie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu a ile ma być śliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież w przepisie jest podana ilość!!

      Usuń
  3. Wspaniałe danie!!! Jesteś genialna Małgosiu. Chciałabym do tego zrobić pieczone ziemniaczki. Czym mam je przyprawić żeby smakowo pasowały do tego dania? I jaka sałatka/surówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być pieczone ziemniaczki, może być risotto.
      Jako dodatek warzywny ja podałam tagliatelle z marchewki.

      Usuń
    2. Dziękuję Małgosiu :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Moga byc mrozone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki ? Pewnie.
      Ja już zrobiłam zapas aby to danie móc zrobić zimą.

      Usuń
  5. A czy można pierś z kurczaka lub indyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nie testowałam więc nie powiem jaki czas pieczenia.

      Usuń
  6. Muszę wypróbować, świetna alternatywa na niedzielny obiad! Ciekawi mnie czy mięsko będzie słodkie od tych śliwek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zrobić to w formie do pieczenia i przykryć np folia?czy musi byc koniecznie naczynie z pokrywką?:(

    OdpowiedzUsuń
  8. gdzie dostałaś franciskanera w Polsce i w jakiej był cenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w sklepie osiedlowym. Ceny nie znam bo mąż kupował.

      Usuń
  9. a czy na noc odstawiamy z całym naczyniem czy wyjmujemy tego kurczaka z "zalewy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Z całym naczyniem wkładamy do lodówki jak ostygnie.

      Usuń
  10. Ale oryginalne połączenie, chociaż sama ostrożnie podchodzę do takich smaków :)

    pozdrawiam
    Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. a co z czosnkiem, ktory jest w skladzie

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu, wspaniały przepis :) jak zawsze! Chciałabym prosić o wytyczne,porady, zalecenia dietetyczne przy terapii hormonalnej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuję za przepis :)!
    A teraz przepraszam, że nie na temat, ale co sądzi Pani o pastach warzywnych sante? (Produkt otrzymał prestiżowy Certyfikat Vege. Dzięki niemu wegetarianie i weganie mogą być pewni, że produkt jest w 100% roślinny.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tych past. Nie wiem jaki mają skład więc trudno mi się wypowiadać.

      Usuń
    2. Woda, warzywa 25,0% (cebula, papryka, pietruszka, seler), koncentrat pomidorowy 13,7%, olej rzepakowy, mąka ryżowa, białko sojowe, cukier trzcinowy, teksturat sojowy, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), błonnik bambusowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, ocet, aromaty (gorczyca).

      Usuń
  14. nie mam naczynia z pokrywą, czy mogę przełożyć całość do rękawa i upiec w piekarniku w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam akurat skrzydełka od kurczaka. Ile powinnam je piec? Godzina wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Godzina spokojnie, nawet 40 minut wystarczy ale jedzenia to za dużo nie będziesz miała.

      Usuń
  16. Wygląda apetycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu czy od kogos kto ma grzybice paznokci mozna sie nabawić kandydozy ogolnej np przez jedzenie potraw przez nia przygotowanych (pierogi itp) czy jesli np podam teraz probiotyki to jest mniejsze ryzyko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że nie ponieważ grzyb aby się rozwinął musi mieć ku temu sprzyjające warunki. Silny organizm zwalczy zarodniki.

      Usuń
  18. Gosiu nietypowe pytanie,
    jakbyś miała polecić dobre mrożone,sklepowe pierogi to jakie by to były ?
    Nie mam weny żeby lepić,ale za to mam wielką ochotę na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożonych nie polecę. Tylko i wyłącznie z dobrej garmażerki.

      Usuń
  19. Gosiu co polecasz na wzdecia ? Za duzo potraw wzdymajacych ... Gdzies chyba o tym pisalas a znalezc nie moge

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. verdin fix, espumisan, mięta, dziurawiec.

      Usuń
    2. Czy kobiety w ciazy moga go zjesc?

      Usuń
    3. Dziekuje jak zwykle Gosiu jestes pomocna

      Usuń
    4. Mogą kobiety w ciąży. Tego alkoholu po godzinie pieczenia już tam nie ma.

      Usuń
    5. ha, ja wlasnie tez wzdymana przed 3 dni bylam, za duzo kaszy gryczanej, bialka - nabial, chleba na zakwasie, kalafiora, fasoli, ciecierzycy i kapusty z grochem w jednym tygodniu... do tego przjadlam sie orzechami ziemnymi oraz czekolady i umieralam. chyba ta zdrowa dieta mi nie sluzy. od wczoraj na sucharkach, bialym ryzu i jasnym chlebie.. fatalnie. ale podbno nie obciaza

      Usuń
  20. Zrobiłam. Czekam do jutra. Wygląda smakowicie!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tez zrobiłam i doczekać się nie mogę :-) a tak z innej beczki, widziałam dziś w netto olej kokosowy I się zastanawiam "z czym to się je ". Małgosiu może coś doradzisz? Warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę pisała o nim. Ma wysoką temperaturę smażenia. Nadaje się o smażenia potraw.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :-) a czy pozostawia posmak kokosowy i czy dziecko z nietolerancja na białko mleka krowiego powyżej roku może go spożywać? Będę wdzięczna za odpowiedź.
      PS. Danie wyszło MEGA!!! starsza córka zażądała dokładkę 😄😄😄

      Usuń
    3. Olej kokosowy dla osób z nietolerancją białka mleka tak. Kokos tego białka nie zawiera. Pozostawia posmak kokosowy ale delikatny.

      Usuń
  23. Czy kobiety w ciazy moga go jesc?

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu mam pytanie o olej ryżowy. Chciałabym zakupić go do smażenia. Najpowszechniej dostępny jest Monini, jednak stosunek tłuszczów jednonienasyconych do wielonienasyconych jest nie taki jak powinien, aby zgodnie z Twoim postem, nadawał się do smażenia: http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011705504 - te pierwsze 42g, te drugie 35g. W opisie jest, że jest on rafinowany. Pomożesz Małgosiu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie tak myslalam.. a na jakim ryzowym Ty smazysz Gosiu ? Mogłabyś podać konkretna firmę ?

      Usuń
    2. Ja smażę na ryżowym. Mam też kokosowy z Bio Planete ale smażę na nim tylko wtedy jeśli chcę uzyskać kokosowy posmak.

      Usuń
    3. Właśnie ja też bym chciała na ryżowym, ale ciężko znaleźć taki skład, żeby wg Twojego artykułu o tłuszczach, nadawał się do smażenia.. Mogłabyś Gosiu polecić jakiś konkretny ryżowy do smażenia? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  25. Gosiu, trochęmi głupio... Wysłałam do Ciebie kiedys formularz bez podania wagi, troche tam histeryzowalam... W poniedzialek dostane wyniki badan i teraz juz chce walczyc o zdrowie na serio, czy podejmiesz ze mna prace? Przepraszam za tamto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym tygodniu będę wysyłać formularz raz jeszcze, z wynikami badań

      Usuń
    2. Z jakiego adresu wysyłałaś do mnie maila.

      Usuń
    3. karolina.czaplak@gmail.com

      Usuń
  26. Wypróbuję na urodziny ;) super danie a ja nie mam zbytnio czasu na szykowanie w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu,czy można dodawać nasiona chia do pieczenia ciastek?czy raczej wysoka temp. im nie służy?

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu przepraszam, ze tak nie w temacie, ale chciałam zapytać co sadzisz o protokole AIP przy hashimoto i niedoczynności tarczycy? Zmagam się z tymi chorobami i czytałam o tym protokole, ale to bardzo restrykcyjna dieta :((((((

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, ostatnio w Internecie panuje burza, mówiąca o negatywnym czy wręcz destrukcyjnym wpływie mleka krowiego na ludzki organizm. Co o tym sądzisz? Czy to lekka paranoja czy faktycznie jest się nad czyn zastanowić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby była to prawda nie mielibyśmy roku 2015 a ludzkość skończyłaby swój żywot już dawno temu tym bardziej że kiedyś kobiety nie karmiły piersią a noworodki były karmione krowim mlekiem. Gdyby było śmiercionośnym napojem co się obecnie uważa te noworodki by nie przeżyły.
      Oj jak ja lubię te mleczne hipotezy. Pojawiają się jak zjawy co jakiś czas po to aby straszyć.

      Usuń
    2. Wlasnie moj chlopak powiedzial, ze ze wszysykich zdrowych podejsc najbardziej ceni Twoje, za zdroworozsadkowe podejscie :) dzieki za odpowiedz!

      Usuń
  30. A ja mam pytanie zupełnie nie w temacie. Nie nawidzę smaku jogurtu naturalnego. Czym mogę go zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu doradź jak odbudować prawidłową florę bakteryjną po antybiotykoterapii. Czy same probiotyki w tabletkach z apteki do antybiotyków wystarczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup Synbiotyk Multilac + jeden jogurt ze szczepami bakteryjnymi dziennie + błonnik z babki płesznik lub otręby które będą stanowiły podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych + dużo warzyw.

      Usuń
  32. Zrobiłam kaczkę, to znaczy, piersi i udka, było reeeeeeewelacyjne, dusiłam 2 h :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dzięki Gosia, zastanawiam się czy jest pytanie z dziedziny dietetyki na które nie znasz odpowiedzi :) jesteś naszym przewodnikiem i chwała Ci za to...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest wiele takich pytań. Ja stale się uczę aby moc odpowiadać na coraz więcej.

      Usuń
  34. Przygotowalam wczoraj kurczaka wedlug tego przepisu....coz moge powiedziec...POLECAM jest przepyszny:) Dziekuje za przepis bo jest swietny!
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja też zrobiłam tego kurczaka w weekend i ściśle trzymałam się przepisu, ale nie jestem zadowolona. Wyszła mi zupa piwna z kurczakiem, w dodatku całkiem nijaka w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi co prawda nie wyszła zupa ;) ale płynu było za dużo. Konkretny smak miały jedynie śliwki :) Danie jadalne ale na pewno nie do powtórzenia.

      Usuń
  36. moze za malo kurczaka a za duzo piwa dodalas? ;) moj byl swietny, pod koniec wlaczylam grill zeby sie skorka mocniej zarumienila...w moim przypadku kurczak nie byl pokryty piwem calkowicie

    OdpowiedzUsuń
  37. Pijany kurczak w towarzystwie kaszy gryczanej niepalonej i buraczkow oczarowal smakiem moich gosci,mieso wyszlo takie delikatne.Na pewno jeszcze zrobie,jednak dodam nieco mniej piwa.
    Dzieki Malgosiu,polubilam "to stanie nad garami" przez twoje porady i prepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  38. a czy twój mąż zjada taką samą porcję obiadu jak ty? bo jednak jak ja ważę 54 kg/165 cm a on czyli mój jeszcze odchudzający się mąż 103kg/183cm to staram się żeby on zjadał więcej. i czy moje obliczenia w tej sprawie są prawidłowe, czyli ja zjadam 40% a on resztę? Czyli wg tego przepisu ja jedno udko a on ok. 1,5 procji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż to duży facet i je dużo więcej ode mnie ;)
      Każdy ma inne zapotrzebowanie i tym zapotrzebowaniem się kierujemy. W zakładce Przykładowe Jadłospisy masz wzór jak obliczyć CPM czyli to ile każdy z nas powinien jeść.

      Usuń
  39. Gosiu, a jak mrozisz sliwki?Obgotowujesz je najpierw?

    OdpowiedzUsuń
  40. a co można dać zamiast piwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można w tym daniu pominąć piwa. Piwo jest tu składnikiem kluczowym, odpowiedzialnym na finalny smak i przede wszystkim kruchość mięsa.

      Usuń