czwartek, 1 października 2015

Dyniowo - ananasowe leczo z karmelizowaną papryką, curry i cynamonem. Propozycja wegetariańska.









Sezon na dynię trwa w najlepsze i wcale nie trzeba czekać do Halloween, aby zakupić ją na targowisku. Swoją drogą, co roku mnie zastanawia, dlaczego my Polacy tak ekscytujemy się tym świętem? Dla mnie te wydrążone dynie wyglądają upiornie i ani w tym przyjemności ani sensu nie widzę. Ale to moje osobiste zdanie ;). 
Dynię jeść warto, bo to kopalnia zdrowia. Działa silnie odkwaszająco. Dzięki dużej zawartości potasu przy jednoczesnym braku sodu działa moczopędnie, co usuwa toksyny, złogi i nadmiar wody z organizmu. To ważna informacja dla osób z nadciśnieniem i problemami z gospodarką wodną. Zawiera cynk, który wzmacnia odporność, leczy problemy skórne, wzmacnia włosy, paznokcie, pomaga neutralizować wolne rodniki i działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Ponadto zawiera także wapń, żelazo, magnez, witaminy z grupy B,witaminę A, E i C. Witamina A (powstała z beta karotenu) świetnie działa na oczy.
Pomarańczową barwę dynia zawdzięcza karotenoidom, które jak wiemy, bo wspominałam o tym nie raz, fantastycznie wymiatają wolne rodniki. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Doskonale nadaje się dla osób z wrażliwym żołądkiem oraz rekonwalescentów. Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn pomoże przy zaparciach. Powinny ją jeść osoby mające kłopoty z  nerkami, sercem, wątrobą, żołądkiem czy dwunastnicą. 
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny, ale to nie oznacza, że cukrzycy i osoby z insulinoopornością mają o niej zapomnieć. Kluczowy jest ładunek glikemiczny i to, z czym dynia będzie zestawiona.
Obliczenie indeksu glikemicznego potrawy, w której wykorzystałam 100 gramów dyni, znajdziecie TU.
Więcej potraw z dyni znajdziecie TU.

Dzisiejsza potrawa, to danie raczej na słodko z orientalną nutą cynamonu i curry. Świetnie się skomponuje z risotto lub makaronem tagliatelle. Możecie też wymieszać je z makaronem penne, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku. 
Co jest istotne? Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby cała woda z produktów wyparowała.
Polecam!

Kaloryczność:
Cały sos dla 4 osób ma ok. 500 kcal 
Porcja dla jednej osoby (ok. 200 gramów) ma ok.125 kcal


Składniki dla 4 osób:
* 300 gramów świeżego ananasa pokrojonego w kawałki 
* 300 gramów papryki
* kilogram dyni (liczone ze skórką i pestkami)
* łyżeczka masła
* płaska łyżeczka curry
* płaska łyżeczka cynamonu
* łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
* sól 
* łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

1. W wysokim naczyniu rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i karmelizujemy bez przykrycia aby odparowała woda. Podczas tego zabiegu z papryki wytrąci się cukier, który nada fajnej słodkości.

2. Do zeszklonej papryki dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię, a po 2-3 minutach ananasa. Cały czas dusimy bez przykrycia często mieszając. 


3. Danie doprawiamy solą, cynamonem i curry. Na koniec dodajemy sos sojowy. 



134 komentarze:

  1. Czy osoby z candidą mogą jeść to danie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W II fazie. Czyli stosujesz dietę ścisłą przez 3 miesiące. Robisz test. Jak nie ma candidy możesz przejść do II fazy.

      Usuń
    2. Mam pytanko, w ubiegłym roku miałam candidę, wyleczyłam ją.
      Czy mam stosować zalecenia co do diety ?

      Usuń
    3. Jak wyleczyłaś to już nie musisz ale uważaj ze słodyczami i pilnuj diety aby była wysokobłonnikowa. Błonnik stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

      Usuń
    4. Napisz proszę jak wyleczyłaś..

      Usuń
  2. Jeśli to możliwe to popraw proszę artykuły o posiłkach przed i po treningach- po kliknięciu otwiera się wcześniejszy artykuł o dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na stole dzis krem z dynii, marchewki z mleczkiem kokosowym :)

    Gosiu, czy mozesz powiedziec z jakich materialow zaczynalas swa edukacje dietetyczna? Czy kupowalas w ksiegarniach, korzystalas z bibliotek? Pytam ze wzgledu na natlok informacji z kazdych zrodel.

    Dzieki za bloga, przepisy i artykuly dot. zdrowia - bardzo przydatne dla tych ktorzy dbaja o zdrowie wokol siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu zeszklić to można chyba tylko cebule, bo po prostu przesmażona zmienia się z matowej na przezroczystą - jak szkło, a papryki to tak się nie da :) nie robię wytyków, tylko tak jakoś mi to nie pasuje, że papryka się zeszkli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba Ci jasno wytłuamczyła co znaczy "zeszklić"

      Usuń
    2. Wg słownika języka polskiego:
      Szklić to lekko podsmażyć warzywa, aby stały się szkliste. WARZYWA a nie cebulę.

      Oj czepliwe laski. Cieszcie się że słońce świeci i że się obudziłyście dziś rano zdrowe.
      Jak będziecie takie wredne to Wam się zmarszczki porobią ;)


      Usuń
    3. he he dokładnie Małgosiu :)

      Usuń
    4. Masakra !! "Chyba Ci jasno wytłumaczyła.." !! Gosiu gratuluję cierpliwości i nieraz się tak zastanawiam, po co takie wredne kobiety/mężczyźni tu wchodzą i szukają pretensje do jakiejś przytyki.. Nie dość ze tyle rzeczy dajesz nam za darmo to i tak źle... Pozdrawiam serdecznie, Magda :)

      Usuń
    5. dokładnie!Brawo Małgosiu za wewnętrzny spokój :)

      Usuń
    6. Jesteś wielka Gosiu! Oaza spokoju przy takich komentarzach ;)

      Usuń
  5. Czy cukrzyk może podjeść tak apetycznie wyglądającej potrawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z uwagi na ananasa i dynie nie bardzo. W drodze wyjątku małą ilość ale z makaronem np. gryczanym lub brązowym ryżem tak jeśli pozostałe posiłki w danym dniu będą miały niskie IG.

      Usuń
  6. Nie mogę jeść papryki, czym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, jestem uczulona. Z doświadczenia wiem, że najprawdopodobniej możemy co najwyżej usiąść i płakać.

      Usuń
  7. Witaj ja trochę nie na temat.Ciekawi mnie czy jeśli zjemy coś co ma wysokie IG to od razu przytyjemy tę parę centymetrów

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu tyle się słyszy, że od znacznie obniżonej kaloryczności i od unikania tłuszczu zanika miesiączka. Jeżeli ktoś zaczyna swoja przygodę ze zdrowym stylem życia i ze sportem na jakim poziomie powinien spożywać tłuszcze żeby uniknąć takich kłopotów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij sobie w zakładkę Trochę Zdrowia w post o tłuszczach. 30 % powinnaś zachować i mówię tu o zdrowych tłuszczach.

      Usuń
  9. Małgosiu, po zjedzeniu owoca-------jabłko, nektarynka, śliwki, brzoskwinia lub marchewki robię się jeszcze bardziej głodna.
    Wogóle to mnie nie nasyca. Nie wiem co jest nie tak.
    Jakie przekąski zjeść na II sniadanko, by się nasycić choć na dwie godzinki.....???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj to takiej owocowej sałatki 2 łyżki otrębów i łyżkę nasion chia.

      Usuń
    2. Czyli wkroić jabłko+nektarynka+coś jeszcze + otręby??

      Czy takie pokrojone owoce są lepsze niż gryzione??

      Usuń
    3. Tak. Takie pociachane są lżej strawne z uwagi na pocięte wł,okna błonnika.

      Usuń
  10. Małgosiu pytałam Cię o ostatnio o badanie na insuliooporność i odpisałaś mi że z krwi, ale czy mogłabyś doprecyzować jakie konkretnie to jest badanie? Czy chodzi o obciążenie glukozą i sprawdzenie też insuliny czy jeszcze co innego? Nie umiałam powiedzieć w punkcie pobrań, a pani mi powiedziała że są różne badania. Czy uważasz że warto to zrobić jako diagnostykę przy problemach z tarczycą - podwyżoszone Przeciwciała Anty - TG i Anty - TPO - w sytuacji gdy wagę mam dobrą ale nie mogę zgubić tzw brzucha (po dwóch ciążach)

    I pytanie nr 2 Jeśli choruję na Hashimoto i byłabym zinteresowana zamówieniem diety - to układasz taką dietę bez pszenicy (czy też w ogóle glutenu?) i laktozy - czy jak to wygląda?

    Pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest badanie poziomu insuliny we krwi po obciążeniu glukozą.
      Pyt.2 - tak. Piszesz w formularzu że chcesz dietę bezglutenową i bez laktozy.

      Usuń
  11. dodam że mimo zapalenia tarczycy mam wyniki tsh i ft4 w normie mimo że nie biorę obecnie leków, czyli na ten moment nie mam niedoczynności

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu wysłałam formularz o dietę na Twój drugi adres. Może tak zostać czy wysłać jeszcze raz?

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie! lecę na ryneczek po dynie i zabieram się za gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu jak policzyc kalorycznosc pieczonej papryki? O ile % ma ich mniej niz surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna surowa papryka ma taką samą kaloryczność jak pieczona. Różnica jest tylko w gramaturze.

      Usuń
  15. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/drozdzowki-wracaja-do-szkol-minister-edukacji-negocjuje-kawe,581883.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy to danie jest lekkostrawne? Czy na diecie lekkostrawnej można spożywać ryż brązowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest danie lekkostrawne. Jeśli chodzi o ryż brązowy na diecie lekkostrawnej to wszystko zależy od schorzenia.

      Usuń
    2. Super :- ) chcę przestawić się na jedzenie lekkostrawne, ale co można dać w zamian za sos sojowy czy można pominąć ?

      Usuń
  17. Nominowalam Cię do Liebster Award, będzie mi bardzo miło jak odpowiesz na moje pytania http://do-it-with-ann.blogspot.com/2015/10/liebster-award.html

    Dynia akurat na czasie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu czy pisałaś już o kawie z cykorii? Jeśli nie to co o nie sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pisałam ale polecam. Postaram się niebawem rozszerzyć temat.

      Usuń
  19. Witam powtórzę pytanie czy jeśli coś ma wysokie IG to od razu przytyjemy tę parę centymetrów Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. dynia gotowana ma wysokie IG=75, ale niestety nie mogę znaleźć informacji ile dokładnie wynosi IG surowej dyni- wiesz może Małgosiu? mam insulinooporność, ale uwielbiam dorzucać do leczo dynie. Gotuje dynie tylko chwileczkę, jest 'al dente'/prawie surowa ale uwielbiam taką :) nawet czasem bez gotowania sobie przegryzam na surowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesz dynię na surowo?
      Nie wiem ile wynosi Ig surowej. We wszystkich tabelach jest gotowana.

      Usuń
    2. jem rzadko, ale smakuje mi na surowo- a nie powinno się jeść surowej? są jakieś przeciwwskazania? w internecie widziałam przepisy na surówki z dynii/koktajle z surową dynią

      Usuń
    3. Nie, nie, można jeść ale mnie jakoś odrzuca od surowej.

      Usuń
  21. Pytanie zupełnie nie na temat...
    Czy osoba chcąca przytyć może jeść do oporu? Np. teraz na kolację zjadłam 8 kanapek z dżemem, omleta z 2 jajek z bananem i 2 kubki mleka. I wciąż jestem głodna. Czy może mi to zaszkodzić, czy skoro chcę przytyć, nie powinnam się tym przejmować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak... Wiem, że to dziwne. Jem codziennie około 4000 kalorii i często wciąż jestem głodna.

      Usuń
    2. Myślę że wiele osób będzie Ci zazdrościć że jesz dużo i nie możesz przytyć ;)

      Usuń
    3. To ja zazdroszczę tym wielu osobom...

      Usuń
    4. Anonimie nie wiesz co mowisz... Mozemy sie zamienic!

      Usuń
  22. Małgosiu poradź prosze ;) moj 53 letni tata ma problemy ze stopami. Pieką go w nocy bardzo cczęsto gdy tylko ma sie zmieniac pogoda, w ciagu dnia natomiast bardzo sie poca no i nieprzyjemnie pachną.. Czy masz jakis pomysl dlaczego tak sie dzieje? Moze zmiana diety mogłaby mu pomoc sie z tym uporac?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Ja trochę na inny temat-często po nocy mam opuchnięte górne powieki, o czym może to świadczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To temat dla lekarza. Nie dla dietetyka.

      Usuń
    2. to moze byc obiaw chorych nerek więc jak radzi Gosia jak najszybciej trzeba udac się do lekarza i porobic badania im szybciej tym lepiej

      Usuń
  24. Czy takie danie można podać dziecku? Jeśli tak, to dla jakiego wieku będzie odpowiednie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Ciężko jednoznacznie określić od jakiego wieku.

      Usuń
  25. Małgosiu, powiedz mi czy takie śniadanie jest ok. Jogurt Tola+owoc+4-5 łyżek płatków owsianych+2 łyżki otrębów.
    Jem je ok. 8,00 a już ok 10,00 jestem głodna.
    Czy to normalne, ze nie nasyca nawet na trzy godziny?
    Co potem mam zjeść w pracy jeśli nie mam możliwości podgrzania niczego?
    Chciałabym troszkę schudnąć, a mam wrażenie im więcej owoców i marchewki zjadam tym bardziej jestem głodna...
    Nieraz to co godzinę muszę przegryźć marchewkę albo jabłko.
    Może jem zbyt mało na raz?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu! Pomóż proszę w Tobie jedyna nadzieja! Trafiłam na Twojego bloga dzięki bratowej. Generalnie jestem po diecie Natur House i udało mi się schudnąć 13 kg przez ostatnie pół roku. Jednak od miesiąca makabrycznie wyłażą mi włosy. Błagam Cię o pomoc, co mogę jeść oprócz i tak sporej ilości warzyw, owoców i wszelakich płatków żytnich i owsianych?
    Pozdrawiam Cię bardzo,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj diety natur house znam aż za dobrze bo moja znajoma tam kiedyś pracowała.
      Takie są niestety efekty tych diet. Nie chcę Cię straszyć ale jak odstawisz suplementy to dopiero się zacznie huśtawka. No i kłopot z utrzymaniem wagi.
      Wyobraź sobie 10 gramów białka z kurczaka a 10 gramów białka suchego w proszku. To w proszku to tylko białko, a kurczak ?

      Usuń
    2. Dziękuję za komentarz, ale nadal nie wiem co mogę jeść, by pomóc swoim włosom i wysuszonej skórze. Dodam, że wbrew temu co napisałaś Małgosiu, nie mam problemu z wahaniem wagi, a nawet udało mi się jeszcze schudnąć kilka kilogramów po odstawieniu suplementów. Jeśli nie masz pomysłu to mogłaś po prostu napisać.

      Usuń
    3. Włosy wychodzą Ci w wyniku nieprawidłowej diety deficytowej. Sucha skóra to także wina diety. Diety natur house takie właśnie są. Odchudzające za wszelką cenę. Miałam bardzo wielu klientów których wyprowadzałam z tych natur housowych demolek. I w takich sytuacjach ja piszę specjalne diety naprawcze, w ogóle moje diety nie dopuszczają do takich sytuacji ponieważ ja nie odchudzam byle odchudzić. Patrzę na człowieka holistycznie. Nie jestem w stanie tu w komentarzu wypisać teraz co powinnaś, w jakich proporcjach, w jakich dniach co i w jakich zestawieniach.
      Mogę Cię odesłać do zakładki Trochę zdrowia abyś poczytała co jest ważne w żywieniu i zestawiła to z dietą którą zakupiłaś w natur house. Sama się przekonasz co jest w tych dietach nie tak.

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję za odpowiedź, zabieram się za lekturę.

      Usuń
  27. Wygląda pysznie, moje smaki!:) To już trzeci raz, kiedy prawie trafiłaś w mój pomysł na obiad...;-) Miałam zaplanowany ryż brązowy z dynią, papryką, cukinią i mięskiem:-) W mojej kuchni również króluje teraz dynia i nadal będzie królować, ponieważ zrobiłam musy dyniowo-jabłkowe w słoiczkach i zamroziłam jej tyle, że zamrażarka ledwo się domyka;-) Pozdrawiam Cię serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam mam pytanie, jakie badania poleca Pani dla osoby (20lat) ktora od 6 lat ma trądzik i gdzie je wykonać?
    Probowałam juz odrzucić mleko krowie, aczkolwiek nie bylo zadnych zmian. Prowadze zdrowy tryb zycia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim cytohormony u ginekologa. Trądzik jest bardzo często spowodowany za wysokim poziomem estrogenu w stosunku do progesteronu.
      Ważny jest też poziom cukru insuliny we krwi ponieważ insulina stymuluje jajniki do produkcji androgenów.

      Usuń
  29. Czy ananas moze byc z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  30. 1. Czy to prawda że dynię hokkaido można jeść ze skórką?
    2. Nurtuje mnie kwestia jedzenia co 3 godziny. Na śniadanie, obiad i kolację mam porcję ok. 55 g kaszy/makaronu itd. i kolejny posiłek jem po tych 3 godzinach. Czy w takim razie, skoro na II śniadanie i podwieczorek daję ok. 35 g to mogę zjeść po 2-2,5 h? Organizm zdąży to strawić czy jednak mniejsze porcje i kaloryczność nie robi różnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - nie słyszałam o tym ;)
      2 - możesz zjeść po 2,5 godzinach

      Usuń
    2. Dynię hokkaido można jeść ze skórką (to jedyna odmiana dyni, gdzie skóra po ugotowaniu/upieczeniu jest miękka)

      Usuń
    3. Dziękuję za odpowiedź.
      Przyznam, że cieszy mnie możliwość jedzenia wcześniej, gdyż tak jak po śniadaniu czy obiedzie jestem w stanie wytrzymać 3 godziny, tak po mniejszych posiłkach zaczyna mnie skręcać z głodu już po dwóch. Nie wiem czy to kwestia za małej porcji konkretnego składnika czy kaloryczności. Niby białko syci na długo, ale zauważyłam że u mnie się to jakoś specjalnie nie sprawdza.

      Usuń
    4. hokkaido jak najbardziej można jesc ze skórką. Najlepsza pieczona - wystarczy jej 20 minut i gotowe!

      Usuń
  31. Witam :) ile mozna prazyc orzechy laskowe, aby cis nie zmienily sie na trans?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne pytanie, podłączam się.

      Usuń
  32. Gosiu mój syn ma alergię na nikiel i kobalt. jakich produktów żywnościowych musi unikać? czy możesz pomóc? proszę

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam, mam pytanie czy suszone owoce min morele kupowane na wagę w bierdonce mogą zaszkodzić ? Pytam bo zakupiłam takie owoce i miałam rózne dolegliwości np skret jelit, nawet biegunki ze wzdęciem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ są siarkowane (te niesiarkowane są ciemne) a to może powodować szereg dolegliwości oczywiście różnych u różnych osób.
      Warto takie morele umyć przed spożyciem pod ciepłą wodą i osuszyć.

      Usuń
  34. a czy mogłabyś napisać coś o błonniku witalnym?Jak długo można stosować kurację,pijąc go rano i wieczorem?Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu a jak masz sushi na obiad/kolację to ile mniej więcej kawałków zjadasz? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy. Na ogół sushi jest moim cheat mealem i zjadam dużo. Sushi to moja miłość i mam do niego ogromną słabość.

      Usuń
    2. No o dobrze :) trzeba czerpać z życia przyjemność :-)
      A jeszcze jedno pytanko, Ty Gosiu osobiście w tygodniu robisz sobie raz słodką niedzielę i raz cheat meal? Czy jak to jest u Ciebie z tym "naginaniem zasad"? Na dużo sobie pozwalasz podczas takich cheat mealów? :-)

      Usuń
    3. U mnie to są zdrowe cheat meale. To nie jest tak że idę na hamburgera czy zjadam pół kilo frytek z patelni. Szkoda mi żołądka, jelit i wątroby.
      Zjadam dużo tego co lubię a to są raczej zdrowe rzeczy np. sushi, zjem 3 pana cotty które kocham, albo duży kawał sernika. Nie jadam fast foodów i nie dlatego że się ograniczam ale po prostu szkoda mi żołądka.

      Usuń
    4. A ile kcal ma zazwyczaj ten Twój cheat meal?
      Przepraszam za tyle pytań ale jesteś po prostu moim wzorem do naśladowania jeśli chodzi o żywienie :-)

      Usuń
    5. czyli oprócz słodkiej niedzieli masz cheat meala? czy stosujesz to wymiennie? No i jak często?

      Usuń
    6. Nie liczę kalorii w cheat meal. Przestaję jeść wtedy jak już czuję pełny żołądek.
      Strasznie nie lubię tego uczucia przepełnienia.

      Usuń
    7. Nie mam słodkiej niedzieli i cheat meala jednocześnie. Jeśli np. w sobotę mam imprezę i będę jadła dużo sushi to już słodkiej niedzieli nie robię.

      Usuń
  36. Gosiu kupiłam dzis chleb z miejscowej piekarni. Nie spodziewałam się, ze skład bedzie tak dlugi i nie wiem, czy do końca dobry. Czy oprócz mąki żytniej, wody, słonecznika, kwasu naturalnego i soli karmel amoniakalny, maltodekstryna, pszenna prażona maka slodowa, cukier, emulgator: stearyoilomleczan wapnia, enzymy i kwas askorbinowy nie są zbędne i niezdrowe? Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są zbędne. Tak naprawdę w dobrym chlebie powinna być mąka, ziarna, zakwas i sól. Ewentualnie drożdże dla spulchnienia.

      Usuń
    2. ale moga byc? czy cos z tego jest niezdrowe?

      Usuń
  37. A czy to danie można zjeść na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu jak często na Twoim stole goszczą ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo rzadko. Raz na dwa tygodnie średnio.

      Usuń
    2. To jecie makarony, kasze i ryże?

      Usuń
    3. A dlaczego nie ziemniaki?

      Usuń
    4. Bo kaszę i inne węglowodany pełnoziarniste to kopalna błonnika, magnezu i witamin z grupy B. Ziemniaki to kopalnia skrobi. Lubię je w postaci pieczonej lub pure ale jem je naprawdę rzadko.

      Usuń
  39. Gosiu mam pewien problem, gdyż ostatnio zdałam sobie sprawę, że spożywam za mało kalorii w stosunki do mojego zapotrzebowania i może to być różnica rzędu nawet 700-1000 kcal. Odżywiam się zdrowo ale nie liczę kalorii. Ostatnio coś mnie podkusiło i policzyłam i właśnie dotarło do mnie że jem trochę za mało. Nie jestem głodna, ale czasami czuję się trochę gorzej, czasami jest mi słabo. I mam pytanie, jak powoli zwiększać tą kaloryczność tak, aby nie utyć i tak, żeby jakoś zmieścić to w sobie (bo tak jak pisałam nie jestem głodna)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększaj sobie po 100 kcal co dwa tygodnie.

      Usuń
    2. Małgosiu, jest jeszcze jedna kwestia... Bo ja nie liczę dokładnie wszystkich kalorii, tzn. wiem MNIEJ WIĘCEJ ile zjem na śniadanie i w szkole, a później mam taką obiadokolację, i wtedy mam problem z podliczeniem jej kaloryczności, a wiem że może być ona bardzo różna. Czasami jem mniej, a czasami naprawdę sporo, to zależy jak jestem głodna itp. mimo że wcześniej przez cały dzień jadłam tyle samo co zawsze. I myślę że jednego dnia ta kaloryczność może wynieść 1600, a drugiego 1900. Więc jak możnaby rozwiązać ten problem? Jak i co jeść żeby dziennie wyszło te 100 kcal więcej?

      Usuń
    3. Bez liczenia nie da rady określić tych wartości. Przelicz sobie przez tydzień, dwa a potem już będziesz wiedziała jakie to są ilości.

      Usuń
  40. Stwierdzono u mnie PCSO, a chciałabym pozbyć się kilku kilogramów. Czytałam Pani artykuły na ten temat i wiem teraz jakie produkty powinnam wybierac i co jesc. Nurtuje mnie tylko pytanie,czy właśnie przy PCSO, odchudzanie jest skuteczne? Czy nie będzie wręcz odwrotnie, ze będę tyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze skomponowana dieta przy PCOS jest bardzo skuteczna.

      Usuń
  41. Gosiu kojarzysz może jak zmienia się waga ryżu i kaszy np. jaglanej po ugotowaniu? Np. jak mam woreczek ryżu czy kaszy to ile one ważą po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NAjprościej będzie zważyć woreczek przed gotowaniem. Po ugotowaniu i odcedzeniu kaszę czy ryż wysyp na talerz, poczekaj kilka minut aż odparuje woda i zważ ponownie :)

      Usuń
  42. Czy jeśli ktoś ma dobrą przemianę materi to może jeść wszystko np.białe pieczywo itd.??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy masz na celu zaspokojenie głodu czy odżywianie organizmu takimi produktami aby zyskać zdrowie.

      Usuń
  43. Czy dynie można zastąpić słodkim ziemniakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale każda zmiana składnika oznacza powstanie innego dania o innym smaku.

      Usuń
    2. zgadzam is w 100%
      tyle ze dyni in bylo
      a ziemniak nadal super smaku
      bolo pyszne a zwlaszcza a zimno na drugi dzien resztki wciagnelam na lunch;)

      Usuń
  44. Małgosiu jakie warzywa dodałaś i jak je piekłaś, te ze zdjęcia z facebooka?
    I czy to jest dla Ciebie wystarczająca porcja? ta widoczna na zdjęciu wydaje się mała, myślę że ja bym się tym nie najadła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najadłabyś się ;) To bakłażan, papryka i cukinia.

      Usuń
    2. Hahaha Małgoś, porcja jak dla dziecka:)))

      Usuń
    3. wystarczy
      nawet dal mezczyzny
      bardzo syte i pyszne

      Usuń
    4. wystarczy
      nawet dal mezczyzny
      bardzo syte i pyszne

      Usuń
  45. Małgosiu, czy danie wiele straci jeśli zamiast dynii dam cukinię? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia do tego dania nie pasuje. Nie bardzo z ananasem.

      Usuń
    2. "Dawno nie jadlem dania ktorego smaki tak dobrze ze soba wspolgraja"-to slowa mojego meza:)
      Danie jest wyborne !Dynia +ananas=pychota!!
      Polecamy

      Usuń
  46. lubię wracać do tego przepisu polecam, najbardziej mi smakuje z naleśnikami, fajnie że go nam udostępniłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Witam, czy zamiast ananasa nada się mango?

    OdpowiedzUsuń