piątek, 30 października 2015

Kokosowo - czekoladowo - bananowe placuszki dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej!





























Dzisiejszy przepis na placuszki o cudownym, bananowo - czekoladowym smaku dedykuję dzieciom będącym na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Polubi je każdy. I mały i duży.

Jako dodatek użyłam mleka kokosowego, ale nie tej gęstej jak smalec części, tylko już po wymieszaniu z tą kokosową wodą z puszki. Jeśli dziecko nie musi być na diecie bezmlecznej, mleko kokosowe możemy zamienić na jogurt naturalny.
W składzie placuszków mamy też mąkę owsianą. Pamiętajcie, owies jest bezglutenowy. Owszem, może być zanieczyszczony glutenem za sprawą sąsiedztwa z pszenicą w spichlerzu. To zanieczyszczenie ma znaczenie w przypadku osób z celiakią, u których nawet minimalna ilość glutenu może mieć wywołać reakcję alergiczną. U osób z nietolerancją nie ma to znaczenia. W sprzedaży są specjalne płatki owsiane i mąka owsiana bezglutenowa co oznacza, że podczas procesu produkcji owies w towarzystwie pszenicy nie przebywał.
Placuszki są mięciutkie i puszyste, a za sprawą banana bardzo słodziutkie. Nie dodajemy ani cukru, ani soli. Lekko słona mąka owsiana zastępuje nam sól. Polecam też wersję bez kakao. Do wersji z kakao doskonale pasują zagotowane maliny. To ulubiona wersja moich dzieci.
Smażyłam na oleju kokosowym, który razem z mlekiem kokosowym nadaje fajnego kokosowego aromatu.
Nie pytajcie dziś o moją opinię na temat oleju kokosowego. Wszystko powiem w przyszłym tygodniu.


Kaloryczność:
Jeden placuszek o wadze ok. 40 gramów ma ok. 50 kcal 
 



Składniki na 12 placuszków:
* 2 banany 
* łyżeczka kakao
* 1 jajko
* 3 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem)
* 5 czubatych łyżek mąki owsianej 

1. W malakserze umieszczamy pokrojone banany, mleko kokosowe i jajko. Blendujemy na gładką masę. 



2. Dodajemy mąkę owsianą. Mieszamy łyżką do uzyskania gęstej konsystencji. 


3. Smażymy na oleju kokosowym.   





























123 komentarze:

  1. Czym można zastąpić jajko? Zmielone siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykła mąka też może być? Mam pszenną i żytnią w domu. Która będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
  3. a na maśle klarowanym mozna usmazyć?

    i jeśli nie mam mąki owsianej to jaka zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na klarowanym. Zamiast mąki owsianej można użyć orkiszowej.

      Usuń
    2. Podziwiam Gosię za cierpliwość. A do pytających o takie rzeczy pod każdym jednym postem z przepisem mam taką sugestię: zaufajcie troszkę sobie, swojemu kulinarno -dietowemu przeczuciu :-D

      Usuń
  4. Można czymś zastąpić mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Małgosiu,odnośnie picia wody z miodem i cytryną mam pytanie : moje dzieciaki po wypicu tego i zjedzeniu śniadania od razu biegną do łazienki, mam wrażenie, że ta mikstura bardzo ich przeczyszcza. Mają biegunkę. Czy mam im podawać dalej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstaw. Nie spotkałam się z taką reakcją. Być może jakieś uczulenie na pyłki kwiatowe w ten sposób się ujawnia.

      Usuń
    2. Jedzą miód na kanapkach, ten sam. Nic im nie jest. Cytrynę osobno też. Chłopaki mają 3 i 6 lat. Może za duża porcja dla nich? Może spróbować zmniejszyć?

      Usuń
    3. To nie wiem jak miód jedzą i nic im nie jest.....

      Usuń
    4. Nie jestem fachowcem, ale jak ja sobie wypiję szklankę wody przed śniadaniem, to po śniadaniu lecę do ubikacji. Taka szybka przemiana materii.
      Pytanie, czy chłopcy maja biegunkę cały dzień, czy tylko rano ich czyści.
      Jeśli tylko rano, to bym im to na chwilę odstawiła, aż eis wszystko uspokoi, a potem podawała na początek pół porcji.
      Jeśli cały dzień, to nie wiem, ale być może to połączenie miodu i cytryny tak na nich działa.

      Usuń
    5. Zgadzam się, u mnie jest podobnie. O to też chodzi w cieplej wodzie z cytryna ze wypita na listy żołądek działa lekko przeczyszczająco na jelita i pobudza je do działania. U niektórych będzie to dzialoalo mocniej u innych mniej.

      Usuń
    6. woda + plus na czczo to stara metoda dla kobiet w ciąży na zaparcia.

      Usuń
  6. Placuszki wyglądają pysznie :) Jakie kupić mleko kokosowe? Na sklepowych półach jest wiele takich produktów, nie wiem co wybrać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry skład ma to z rossmana lub tao tao.

      Usuń
    2. Tao tao w gazetce biedronki do 04.11 za 3,49 zl :)

      Usuń
    3. Tao tao w gazetce biedronki za 3,49 zł :)

      Usuń
    4. Ja kupuję zawsze Real Thai, mają super skład (bez gumy guar itp.), na dodatek do wyboru ilość tłuszczu kokosowego (85%, 55%) oraz pojemność (puszki 400 ml, kartoniki 250 ml).

      Usuń
  7. Gosiu, chciałam zapytać o wodę z miodem i cytryną- czy są odczuwalne jakieś efekty , zmiany po dłuższym stosowaniu ? mi zaraz po wypiciu robi się mega ciepło w brzuchu i jakoś tak śmiesznie:)mam nadzieję że wzmocnię sobie trochę odporność.
    PS. Twój blog jest niesamowity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My się czujemy świetnie. Mówiąc my mam na myśli siebie , męża i dzieci. Pijemy codziennie. Póki co odpukać żaden wirus nas nie dopadł.

      Usuń
    2. Ja schudłam wprowadzając do swojego jadłospisu jedynie dodatek cieplej wody z cutryna na czczo. Aczkolwiek myślę ze to nie tyle tłuszczyk zgubiłam co oczyscilam złogi w jelitach. Bardzo fajny skutek uboczny, brzuszek jest mniejszy i barzdziej plaski

      Usuń
  8. Gosiu, napisz mi coś o croissantach-mam do nich więlką słabość. I chociaż wiem że to masło i mąka bezwartościowe to je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To słodycze. Słodkie, tłuste i tuczące ;)

      Usuń
    2. A ja ostatnio na śniadanie zjadłam croissanta z szynką, serem i beszamelem i był przepyszny!!! :))

      Usuń
  9. Pani Małgosiu czym można jajko zastąpić albo czy można samo żółtko? Córcia ma uczulenie na białko. I czy jogurt naturalny może być tu kozi? Nie mam mleka akurat a mała by się na pewno ucieszyła ;) Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jogurt kozi, oczywiście. Zamiast całego jajka można samo żółtko.

      Usuń
  10. Małgosiu, mam do Ciebie prośbę, mogła byś polecić jakiś napóje izotoniczne? Czy lepiej coś kupić, zrobić samemu czy może woda kokosowa wystarczy ? Chodzę na bardzo intensywne ćwiczenia 2 razy w tygodniu i czuje że zwykła woda to za mało 😞 byłam bym wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszym, naturalnym izotonikiem jest woda kokosowa. Be chemii i zbędnego cukru.

      Usuń
    2. Czyli w poniedziałek zaopatruje się w wodę kokosową. Mam nadzieje, ze do jej smaku uda mi się przekonać moją mamę. Ślicznie dziękuję za odpowiedź ☺

      Usuń
  11. Wyglądają trochę jak placki ziemniaczane ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. pytanie nie w temacie placuszków, które dzisiaj na pewno zrobię :)
    będę też robić tartę z gruszką i serem blue
    jak ją podawać ? tylko na ciepło ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie przed chwila zrobiłam te placuszki i wyszły pyszne:)) mam tylko pytanie: jak nakładać masę na patelnie aby placuszki wyszły takie ładnie okrągłe jak Twoje Małgosiu? Może do jakiejś foremki i na patelnie ?

    OdpowiedzUsuń
  14. I jeszcze mam pytanie: jak dlugo je smażyć, aby nie były surowe? U mnie to wychodziło jakieś 2-3 min z jednej strony max..

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu - a czy jeśli sama zmielę płatki owsiane to uzyskam mąkę owsianą, czy to nie będzie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie coś ciut inneg ale zbliżone.Możesz tak zrobić.

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Jak ostygną są już niesmaczne.

      Usuń
  17. A ja polecam mąkę zastąpić mąką kokosową albo wiórkami koko.

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu,proszę Cię bardzo o odpowiedź:
    1.Lepiej/zdrowiej smażyć na maśle klarowanym czy oleju kokosowym? (chodzi mi o lekkie podsmażanie owoców lub warzyw);
    2.W sklepie widziałam olej kokosowy rafinowany i nierafinowany, jaka jest różnica i który jest lepszy do smażenia?;
    3. Dla żołądka, wątroby, jelit delikatniejsze jest masło klarowane czy olej kokosowy?
    Serdecznie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - na maśle klarowanym
      2 - nie ma znaczenia w przypadku kokosowego
      3 - zdecydowanie klarowane masło

      Usuń
    2. Co do oleju kokosowego to rafinowany nie ma smaku i zapachu kokosa, natomiast nierafinowany pachnie i smakuje jak kokos i jest lekko słodki. Ja do słodkich rzeczy używam nierafinowanego, a do innych rafinowanego.

      Usuń
  19. Maka ryżowa też się sprawdzi? kupiłam ostatnio i zastanawiam się do czego użyć;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Raz robiłam z gryczaną i też dobre wychodzą.

      Usuń
  20. Gosiu
    A mozna osobno ubic bialko jajka i wymieszac z reszta skladnikow ?
    Wtedy beda bardziej puszyste ?

    OdpowiedzUsuń
  21. To już wiem, co dziś robię po południu :) Dziwnym zbiegiem okoliczności mam wszystkie składniki w domu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosi, jak smażyć, żeby nie chłonęły tłuszczu? Zawsze mam problem z różnymi placuszkami i racuchami, wychodzą mi strasznie tłuste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało tłuszczu i od razu po usmażeniu na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar. Inaczej placki go wchłoną.

      Usuń
  23. Czesc Gosiu, mozesz napisac o wlasciwosciach Maca ? Wiesz cos na ten temat ? Pozdrawiam! basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz smaka na Maca? :-D
      Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :-P

      Usuń
  24. Jak nie mogłam jeść przez parę dni po ekstrakcji ósemki i kiedy zdolność gryzienia wróciła rzuciłam się troszkę na jedzenie zapominając o moim zdrowym odżywaniu.. ale wczoraj przyśniła mi się Pani patrząc na mnie z dezaprobatą ;)) od razu po pobudce wróciłam na właściwe tory ! także bardzo Pani dziękuję . Świetny blog !!

    Stała czytelniczka :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu czy formularze z 6.10 czekaja jeszcze na wycene?

    OdpowiedzUsuń
  26. Pani Małgosiu w dniu 27.09 wysłałam formularz do wyceny diety i jeszcze nie dostałam
    odpowiedzi. Wczoraj wysłałam maila z pytaniem czy dotarł formularz. Co mam zrobić? Wysłać jeszcze raz wycenę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już powinnaś dawno dostać. Sprawdź spam, lubią tam wpadać.
      Napisz mi z jakiego maila to sprawdzę dokładnie.

      Usuń
  27. Najlepiej smażyć na oleju rzepakowym i maśle klarowanym - tak trąbią w mediach i prasie, a Ty jakie masz zdanie na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w zakładkę Trochę zdrowia. Tam piszę o olejach, temperaturach dymienia i który do czego. Jest tam też post o maśle klarowanym.

      Usuń
  28. Podobno najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy!

    OdpowiedzUsuń
  29. Zastanawiam się, co można dodać do tych placuszków zamiast malin.
    Jakieś pomysły?
    Przepraszam za pytani, ale jestem początkującym kucharzem...

    OdpowiedzUsuń
  30. Pani Małgosiu, co sądzi Pani o serku Capri (serek typu włoskiego)? Czy można zamiennie stosować go z mozzarellą, np. do sałatek?

    OdpowiedzUsuń
  31. Pani Małgosiu znalazłam wycenę w spamach :) dziękuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Malgosiu czy ja dobrze rozumiem mleko kokosowe z puszki mieszasz z woda kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Chodzi o to że w puszcze się to mleko rozwarstwia na taką wodę i gęstą jak smalec masę. Nie w każdym tak się robi ale w większości i to trzeba wymieszać wstrząsając puszkę przed otwarciem.

      Usuń
  33. wyglądają bosko !
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, że ten właśnie spam przeszedł... Bo Gosia zwykle nie pokazuje spamowych komentarzy.

      Usuń
  34. Gosiu, mam pytanie trochę nie w temacie. Jak to jest z piciem kawy po posiłku? Można bezpośrednio po czy powinno się odczekać jakiś czas?
    Z góry dziękuję za odpowiedź, Anita.

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu a co sądzisz o tych dwóch czekoladach bez dodatku cukru?

    https://www.wawel.com.pl/pl/produkty/czekolada.html

    OdpowiedzUsuń
  36. A mozna zastapic maka kukurydziana? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu proszę proszę proszę bardzo o artykuł albo chociaż o radę co jeść żeby poprawić płodność przede wszystkim u mężczyzn ale u kobiet również:)będę wdzięczna gdyż wyniki nie są najlepsze;(

      Usuń
  37. Ja robię ten sam przepis tylko, że zamiast mąki owsianej daje płatki owsiane :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu wiem ze nie na temat ale pisalas ze jesienia bedzie cykl o dzieciach i odżywianiu czy moglabys podpowiedzieć jakie produkty pomoga dzieciom z problemami ze wzrokiem?znam tylko aronie a czy dzem z tego wystarczy czy maja byc owoce i co jeszcze? ???

    OdpowiedzUsuń
  39. Jaka kaloryczność ma jeden placuszek? Dziękuje z góry za odpowiedz :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież w tekście posta jest napisane.

      Usuń
  40. Witam Małgosiu :) mam pytanie z innej beczki. Jak to jest z drożdżami ( w chlebie, ciasto itp). Ogólnie sie dużo mówi że lepiej nie używać itp a z drugiej strony czytam że mają jakieś właściwości i witaminy..
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są zdrowe bo zawierają witaminy z grupy B ale też wiele osób z uwagi na żołądek musi na drożdże uważać.

      Usuń
  41. Ale smakowite:) Zrobię moim na kolację, bardzo się ucieszą:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, chciała bym zapytać o soję. Tyle się mówi, że jest modyfikowana , że jest nie zdrowa oraz że my nie jesteśmy przystosowani do jej trawienia. jak to jest z tą soją, tofu itp? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo często jest modyfikowana i trzeba uważnie czytać etykiety. Wiele schorzeń wyklucza soję. W wielu jest wskazana.

      Usuń
    2. a kiedy nie można jej jeść?

      Usuń
    3. np. przy chorobach tarczycy, candidzie.

      Usuń
    4. a czy jeżeli jest delikatnie poniżej normy hormon tarczycy to znaczy że soja jest przeciwwskazaniem? nie jest stwerdzona nadczynność ale jednak nie jest to norma...

      Usuń
    5. Powinno się uważać. Możesz małe ilości co parę dni.

      Usuń
    6. a co może być przyczyną takiego wyniku? Czy jakieś błędy żywieniowe? jak dietą mogę wyregulować? szczerze mówiąc jestem trochę ospała i czuje się jak bym była na trybie czuwania a nie funkcjonowania w pełni. możliwe że mogę mieć źle zbilansowaną dietę? za mało białka?

      Usuń
  43. Małgosiu, jakie masz zdanie na temat odrobaczania? Jesteś za profilaktycznym odrobaczaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jestem za profilaktycznym odrobaczaniem i lekarze których ja znam odrobaczają profilaktycznie siebie i swoje rodziny raz w roku.

      Usuń
    2. dołączę się : a jak się odrobaczać? czy sa jakies uniwersalne tabletki? poleciła byś coś :)?

      Usuń
    3. Podpisuję się pod pytaniem :) Może jakiś post na ten temat?

      Usuń
    4. Tak bardzo proszę o post o odrobaczaniu

      Usuń
  44. Przygotowałam z mąką kukurydziana i smażyłam bez żadnego oleju,wyszły pyszne!
    Uwielbiam próbować Twoje przepisy.
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  45. Dostałam ostatnio od babci mięso z królika . Czy warto je jeść ? Jest zdrowe ?:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jestem na redukcji i obliczylam,że powinnam jest 1600 kcal. Ile maksymalnie gram węglowodanów powinnam jest na kolację ,jeśli nie ćwiczę ,bo jestem po operacji i nie mogę .?

    OdpowiedzUsuń
  47. czy mleczko kokosowe w tym rzepisie to ma byc ta gesta warstwa z lodówki czy moze byc to plynne mleczko ( ktore nie jest w lodówce?) ?:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Ile placuszków to jedna porcja dla dorosłej osoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorosla osoba doroslej osobie nierowna,wez pod uwage wiek,aktywnosc fizyczna ,czy osoba jest na redukcji czy moze chce przytyc to wtedy odpowiedz nasunie sie sama!
      Samodzielne myslenie nie boli,naprawde :)

      Usuń
  49. może trochę nie na temat, ale co sądzisz o erytrolu? faktycznie warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o tym. Post znajdziesz w zakładce Trochę Zdrowa.

      Usuń
  50. mąka owsiana nie jest podobno bezglutenowa.. tu jest to podkreślone..kilkakrotnie
    http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
    co Ty na to?
    A sam przepis pyszne :) a że ja nie jestem bezglutenowa to się nie przejęłam i robiłam z orkiszową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o tym wielokrotnie i pisałam także w treści tego posta ale powtórzę dla Ciebie. Owies jest BEZGLUTENOWY ale z uwagi na fakt iż w magazynach/młynach ma kontakt z pszenicą jest skażony glutenem. Ma to duże znaczenie w przypadku celiakii gdzie nawet minimalna ilość glutenu ma znaczenie stąd na stronie którą podlinkowałaś jest informacja o wykluczeniu owsa NATOMIAST osoby nie mające celiakii a jedynie nietolerancję mogą owies jeść.

      Usuń
  51. A ja mam takie moze glupie pytanie ale coz. Ucze sie dopiero :)
    Jezeli nie mam malaksera, to moge np w blenderze do koktajli to zrobic albo tym recznym blenderem albo zwyklym mikserem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Na jaką porę dnia najlepsze są?śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  53. A z mąką kokosową wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  54. a można dać mąkę ryżową albo kukurydzianą? bo tylko taką mam

    OdpowiedzUsuń
  55. Gosiu czy te placuszki wyszłyby bez banana?

    OdpowiedzUsuń
  56. Pani Małgosiu chodzi mi o mąkę z płatek błyskawicznych pełnoziarnistych . Zmielona własna. Robiłam placuszki. 3 łyżki takiej mąki , pół banana , 1 łyżeczka płaska kakao,1 jajko .Wszystko wymieszałam i usmażyłam na teflonowej patelni bez tłuszczu :) Wyszły super .Ale mam pytanko czy takie proporcje mogą być dla dzieci ? Jako śniadanie w domu lub do szkoły ? Wiek chłopców 14 lat i 10 z tym , że ten syn co ma 10 lat ma cukrzyce typ 1 :( Proszę o odpowiedz lub radę . Co w nich zmienić


    krynia9

    OdpowiedzUsuń