środa, 14 października 2015

Mleko migdałowe domowej roboty oraz przepisy na dwa przepyszne koktajle. Jakie wartości mają migdały no i kto szczególnie powinien zwrócić na nie uwagę?












Mleko migdałowe to moje ulubione mleko roślinne. Lubię też tę migdałową papkę, która zostaje jako, nazwijmy to, produkt uboczny produkcji mleka ;). Robiąc mleko migdałowe w domu nigdy tego nie wyrzucajcie. Migdałową papkę możecie dodawać do owsianek, jaglanek, pieczonej owsianki, oraz jako zagęstnik do koktajli. 

Migdały to moje ulubione orzechy. Lubię ich specyficzny smak i cenię za wartości odżywcze. Powinna je pokochać każda pani, która chce na długo zachować młodość. Pamiętajcie, że jakiekolwiek drogie kremy na nic się zdadzą, jeśli nie będziemy się odżywiały od środka. Panie, które są na moich dietach indywidualnych, coś mogą na ten temat powiedzieć ;). Jeśli nie ma przeciwwskazań, migdałów daję sporo. Są kopalnią witaminy E, zwanej witaminą młodości, i mają jej najwięcej ze wszystkich orzechów. Ponadto są dobrym źródłem wapnia, magnezu, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, potasu, flawonoidów, cynku i błonnika, którego ze wszystkich orzechów też mają najwięcej.  
Migdały to także bardzo dobre źródło białka (mają go więcej niż fasola jaś). W 100 gramach mamy go aż 20 gramów. Obawiacie się tłuszczu? Spokojnie. Ten tłuszcz, to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe więc samo zdrowie i solidny zastrzyk dla naszego serca i czyścik dla żył. NNKT plus błonnik obniżą nam także wchłanianie glukozy w jelitach, co przełoży się na poziom glukozy we krwi. Migdały w moich dietach cukrzycowych i przy insulinooporności też się pojawiają często. 
Kto jeszcze powinien zwrócić szczególną uwagę na migdały? Na pewno kobiety w ciąży, ponieważ migdały pomogą przy zgadze i mdłościach oraz osoby z refluksem, wzdęciami, odbijaniem i pieczeniem w żołądku, ponieważ z uwagi na zawartość tłuszczu zobojętniają kwasy żołądkowe. 

Nie każdy może gryźć migdały. Są dość twarde. Polecam je mielić i dodawać do jogurtów, koktajli, musów owocowych czy posypywać nimi sosy, lecza czy warzywne zapiekanki. 
Migdały i mleko migdałowe, z uwagi na zawartość wapnia i białka, szczególnie polecam osobom na dietach wegetariańskich i bezmlecznych. 

Cena przygotowania litra mleka migdałowego w domu jest wyższa niż kupno mleka w sklepie, ale domowe mleko ma wyższą zawartość migdałów i zostaje nam migdałowa papka. Litr mleka sklepowego kosztuje ok. 10 zł. Za domowe zapłacimy ok. 14 - 16 zł ale mamy produkt bez zbędnych dodatków i z wyższą zawartością migdałów.


Aby uzyskać litr mleka migdałowego potrzebujemy:
* 150 g migdałów
* litr wody źródlanej

Ewentualnie: pół litra  zimnej wody z kranu (jeśli uprzednio moczymy migdały w celu zdjęcia skórki)

1. Migdały mielimy w malakserze lub w młynku do kawy ale takim, którego używamy do mielenia produktów innych niż kawa np. siemienia lnianego. Ja nie pozbawiam migdałów skórki z uwagi na cenny błonnik i inne wartości. Obecność skórki sprawa jednak, że mleko jest ciemniejsze niż to przygotowane z migdałów obranych.  Mnie to osobiście nie przeszkadza.
2. Zmielone migdały zalewamy wodą źródlaną i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
3. Po 12 godzinach mleko przelewamy przez gęstą gazę i dokładnie odciskamy.
4. Po odsączeniu zostaje nam migdałowa papka, którą można użyć do naleśników, ciast, koktajli, musów. 



Koktajl z awokado i szpinakiem - ok. 300 kcal:
* 250 ml mleka migdałowego  
* małe awokado
* garść szpinaku 

Koktajl z granatu i banana - ok. 200 kcal
* 250 ml mleka migdałowego
* jeden banan
* sok wyciśnięty z połowy granatu (nasiona należy zblendować w malakserze i odcisnąć na sitku)

182 komentarze:

  1. A do czego zużywamy pół litra wody z kranu?

    OdpowiedzUsuń
  2. No po prostu czytasz w moich myślach! Ostatnio mój lekarz na refluks zalecił migdały wiec zaczęłam je nawet jeść, bo rzeczywiście łagodzą objawy. Chciałam dowiedzieć się o nich czegoś więcej i proszę bardzo wpis o migdałach u Ciebie na zawołanie! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A osoby z candida mogą jeść migdały?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki czy gdzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Małgosiu,mam problem nie mam już kompletnie pomysłów na podwieczorek i na kolacje. Zazwyczaj podwieczorek u mnie to jogurt naturalny z orzechami lub kakao, szcerze juz mi sie to znudziło, ale nie mam ochoty na nic co ma cukier popołudniami czyli odpadaja jakieś jabłka itp... co można zjeść na taki podwieczorek ( może dynia pieczona? tylko w jakiej ilości)? Wiem, że napisze Pani żeby zerknąć w jadłospisy, ale już kompletnie brak mi inspiracji :) Pozdrawiam cieplutko i liczę na iskierkę inspiracji od Pani! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie nie do mnie ale moze troche pomoge-salatki, kanapki z pesto i mozarella, zupy kremy, soki warzywne, kanapki z hummusem...popatrz w przepisy Malgosi i zobaczysz ile tam pomyslow na podwieczorki i kolacje.
      powodzenia!
      Dorota

      Usuń
    2. polecam roladki z cukinii i ślimaczki z papryki :) a może kanapka, albo sałatka np. mozzarella z pomidorem i bazylią, warzywa z sosem (np. tzatziki), naleśnik wytrawny?

      Usuń
    3. zerknij w jadłospisy :p

      Usuń
    4. A mi brakuje pomysłu na obiad. Niestety ograniczeniem jest mała umiejętnośc gotowania a wszystkie przepisy nie sa na 1 porcję.

      Usuń
  6. Tą papke chcąc dodać do naleśników to wszystko dodajemy czy ile? DO ciasta czy później do posmarowania np po upieczeniu nalesnika? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używasz jako farsz. Możesz zmieszać z podduszonymi na mus owocami lub domową konfiturą.

      Usuń
  7. Malgosiu nigdy nie zdawalam Ci pytania w stylu "Czym moge zastapic...?" ale teraz musze to zrobic.Mam silna alergie na migdaly, czy jest cos, moze jakies inne orzechy o podobnej wartosci odzywczej (wit E.) czym mozna zastapic migdaly?
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały mają witaminy E najwięcej ale zastępując je innymi orzechami też tej witaminy sobie dostarczysz. Możesz jeść orzechy nerkowca lub macadamia. Dużo wartości mają też orzechy brazylijskiej.

      Usuń
    2. Dziekuje Ci za podpowiedz! Na szczescie nie mam alergii na w/wym. orzechy i sa w mojej diecie ;). Milego dnia!

      Usuń
    3. A laskowe?włoskie?
      Sa zdecydowanie tańsze niż migdały czy brazilijskie

      Usuń
    4. Też są ok ale pytałaś o takie które wartościowo są zbliżone do migdałów.

      Usuń
    5. To juz inny anonim o laskowych pytal,;)ja niestety ich nie moge,alergia.
      Pozdrawiam
      Dorota

      Usuń
  8. A ile kcal mniej więcej będzie miało 100ml takiego mleczka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy migdały należy obierać ze skórki czy można jeść ze skórką bez względu na ilość? jaka jest zalecana ilość migdałów dziennie, aby można było odczuć jakieś pozytywne skutki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy platki migdalow w paczkach zachowuja wszystkie wlasciwosci?

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy mozna zetrzec migdaly na tarce tak jak orzechy wloskie do ciasta?

    pozdrawiam
    wiola

    OdpowiedzUsuń
  12. a można migdały w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
  13. przepraszam, już doczytałam, że kobietki w ciąży mogą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apropos migdałów. Czy to prawda, że orzeszki ziemne są niezdrowe? Wszyscy znajomi jednak zgodnie twierdzą, że są niezdrowe, ale jak sprawdzam kalorie i wartości odżywcze to wychodzi podobnie jak migdały np. http://kalkulatorkalorii.net/porownanie-produktow/885-100-orzeszki-ziemne-prazone-bez-soli_283-100-migdaly#wynik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzeszki ziemne są zdrowe pod warunkiem że są dobrej jakości. Lubią pleśń a pleśń jest rakotwórcza.

      Usuń
    2. Małgosiu dziękuje za odpowiedź. Czyli jak sobie wieczorami podjadam orzeszki to nie muszę mieć wyrzutów sumienia :)

      Usuń
  15. Chyba wychodzi taniej niż mleko sklepowe bo 150 g migdałów można kupić za około 8-9 zł.
    Bardzo podobają mi się Twoje posty dzięki nim włączyłam do diety sporo nowych produktów przestałam solić i słodzić, poza tym piszesz strasznie ciekawe rzeczy o których warto wiedzieć. Jestem ciekawa Twojej opinii na temat diety wegańskiej wysokowęglowodanowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo zdrowa dieta ale jej skomponowanie nie jest łatwe.

      Usuń
  16. Uwielbiam mleko migdałowe, ale nigdy nie próbowałam sama go przygotować:-) Teraz chyba przyszedł czas na zmianę tego nawyku (kupowania gotowych produktów;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam migdaly, uwielbiam orzechy i wszystkie nasiona, ale ich nie trawie? Bardzo czesto zauwazam niestrawione siemie lniane, nasiona slonecznika czy orzechy w kale. Czy powinnam zrobic test na alergie pokarmowe? Innych przykrych dolegliwosci nie mam. Nie boli mnie brzuch po zjedzeniu nasion czy orzechow. Tylko jesli przesadze z orzechami to nastepnego dnia albo jeszcze i tego samego dnia mam male zaparcia:-( Staram sie jesc powoli i wszystko dobrze grysc ale w przypadku siemienia, ktore dodaje do chleba czy slonecznika to nie skutkuje. Ziarenka i tak pozniej cale wydalam:( a to chyba nie jest dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozwiązaniem jest mielenie ziaren i orzechów. Warto zakupić do tego celu młynek taki zwykły do kawy.

      Usuń
  18. Akurat miałam ochotę na taki pomysł;) takie mleko wyśmienicie smakuje z kakao lub nasionami chia. Gosiu możesz podpowiedzieć jak długo i w jaki sposób (w lodówce?) Ty przechowujesz migdałową papkę? Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu ,ja taką papkę suszę i przechowuję w słoiku i używam w miarę potrzeb , czy ten sposób jest ok? Pozdrawiam Małgosia

      Usuń
  19. Gosiu a takie ładne zdjęcia są też Twojego autorstwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdjęcie akurat jest zakupione. Nie ja jestem jego autorką.

      Usuń
  20. alergicy na migdały nie mogą ich jeść. Są Jeszcze jakieś inne przeciwwskazania ? bo wydaje się że migdały to samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osoby z alergią na migdały oczywiście muszą je wykluczyć. Innych przeciwwskazań nie ma, ale są obostrzenia jeśli chodzi o postać, np. żołądkowcy niech nie jedzą w całości a mielą lub jedzą migdałowe płatki. Tak samo dzieci.

      Usuń
  21. Jak długo takie zrobione mleko migdałowe można przechowywać w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chętnie się dowiem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Malgosiu, dzieki za post o migdalach,kopalnia wiedzy:) mam pytanie dotyczące chleba, piekę go juz od 3 miesięcy, ale dopiero dzis doczytalam ze woda ma być ciepla, a czy zakwas dajesz prosto z lodowki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas może być prosto z lodówki ale możesz go wyjąć wcześniej.
      Ciepła woda sprawia że chleb lepiej wyrasta.

      Usuń
    2. Dziekuje, pieknie chleb wyrosl:) juz upieczony, pozdrawiam!

      Usuń
  23. Małgosia mam pytanie w temacie mleka, ale innego:) Tzn. moje dziecko niedługo skończy roczek i chciałabym odstawić go od piersi , czy powinnam podawać małemu mleko modyfikowane, czy wystarczy urozmaicona dieta. Różne są opinie na temat mleka modyfikowanego, a ja chciałabym znać Twoją, dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po odstawieniu od piersi przeszłam na modyfikowane. Po skończeniu 3 roku życia na zwykłe krowie.

      Usuń
  24. Malgosiu czy to prawda że migdały obniżają cholesterol ??? W jaki sposób i jeśli tak to ile ich trzeba np dziennie zjeść?
    POZDRAWIAM ELA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obniżają tak i dzieje się to za sprawą NNKT które działają jak miotełka.

      Usuń
    2. Nie ma tutaj znaczenia znaczna przewaga omega 6?

      Usuń
  25. Małgosiu, a ja robię trochę inaczej, moczę całe migdały przez noc, rano nie zdejmuję skórki tylko ze świeżą wodą je miksuję i odciskam. Czy to bez różnicy dla wartości odżywczych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja skórkę zostawiam (mleko jest przez to ciemniejsze) z uwagi na błonnik. Ale bez skórki też jest ok. Błonnik można zaczerpnąć z innego źródła np. dodając do koktajlu na bazie migdałowego mleka np. błonnik witalny lub otręby.

      Usuń
  26. Małgosiu, a czy migdały, pestki dyni czy słonecznika podprażane na patelni tracą jakieś właściwości?

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam domowe mleko z migdałow, kokosu czy ryżu. A z tej papki migdałowej robię "serek" na kanapki- odrobina cytryny i pieprzu i mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tę papkę mieszam z wanilią i łyżką mleka kokosowego. Pycha :)

      Usuń
  28. A czy można prosić o wpis przeznaczony dla osób z chorobą refluksową?

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawe czy wcześniejsze uprażenie migdałów zmieniłoby smak gotowego mleka. Migdały uwielbiam, a mleko roślinne dotychczas piłam jedynie z płatków owsianych.

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy trzeba zdejmować skórkę z migdałów czy to nie ma znaczenia? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. A co sadzisz o masle migdalowym? firma terrasana ma takie gdzie skald to 100% migdalow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tej firmy i tego masła ale jeśli skład to 100 % migdałów to jest to produkt w porządku.
      Gdzie można go kupić?

      Usuń
    2. To ta sama marka, co masła orzechowego o którym kiedyś pisałaś;) chyba nawet stąd ją znam :) robią różne masła orzechowe w tym migdałowe oraz tahini zawsze 100% naturalne; mają też mleko kokosowe bez żadnych stabilizatorów: 80% kokos + woda. Ja kupiłam w Smaku Natury w Wawie ale wcześniej szukałam w sklepach eko w internecie.

      Usuń
    3. Oooo nie skojarzyłam. Ich laskowe uwielbiam.

      Usuń
    4. Gosiu uwazaj bo maslo migdalowe uzaleznia :) jak je kupie to az mnie telepocze do czasu az zjem cale :) jak ja je kocham...

      Usuń
  32. Gosiu mam do Ciebie takie pytanie, gdyz wykonywalam badania z krwi i niestety u mnie jest tak, ze jedynie wydaja wyniki bez jakichkolwiek tlumaczen.. czy dobrze czy zle wyszlo.. tutaj napisalam Ci to co wyszlo mi zle.. jakbys mogla zinterpretowac cos.. Wskazniki CZERWONOKRWINKOWE
    MCHC 32,6 (norma od 33)
    MCH 26,4 (norma od28)
    RDW-SD 36,9 (norma od 37)

    Rozmar pomiar automatyczny
    LYM 45,8(norma do 45)
    NEUT 44,9 (norma od 45)

    Ostatnio robiłam badania miesiac temu i miałam mala anemie teraz powtorzylam i widze, ze dalej nie jest idealnie.. ogolnei jak mialam ta anemie Pani kazała brać mi Falvit tabletki dla kobiet. Nie jem miesa(jem ryby) , staram sie jesc duzo kasz, straczkow, a braki dalej.. i wypadajace wlosy;/

    OdpowiedzUsuń
  33. gosiuu co do tych badan to pozwole sobie jeszcze napisac ze zelazo mam w normie...

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetny przepis, czas zabrać się za domowy wyrób ;) Jaka będzie kaloryczność takiego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  35. A migdały prażone solone mają jakieś wartości? Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu czy polecasz makaron z pszenicy durum? Czy można jeść go tak często jak makaron pełnoziarnisty czy orkiszowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to jest z tym makaronem z pszenicy durum? Teraz multum takich w sklepach, ale większość z nich jest białych. Są równie dobre jak te, które są z pełnoziarnistej mąki durum?

      Usuń
  37. Gosiu a co sądzisz o mleku kokosowym Alpro (skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy* (*=substancje wzbogacające), stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy*(*=substancje wzbogacające) (B12, D2), aromaty) ? Trochę długi ten skład, dlatego chciałam się poradzić, czy może być. Bardzo mi smakuje to mleko !! Z owsianką pycha :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo zonków tam ;)
      Osobiście wolę to z puszki. Ostatnio znalazłam Tao tao 82 % kokosa.

      Usuń
    2. No właśnie.. A to z puszki nadaje się do kawy, owsianek, koktajli? Szukam takiego płynnego jak na przykład sojowe z Rossmanna.. Ostatnio wprowadzili migdałowe, wiec może niedługo kokosowe wprowadza ;)

      Usuń
    3. Nadaje się ale warto go rozcieńczać nawet wodą odrobinę. Ja lubię mieszać mleko kokosowe z mlekiem migdałowym i wtedy np. do koktajlu biorę czubatą łyżkę kokosowego tego gęstego z puszki i resztę migdałowego.

      Usuń
    4. A jesli jedyne skladniki to kokos i guma (niestety nie pamietam jaka) to jest ok?

      Usuń
    5. Tak. Guma jest jako zagęstnik i nie są to duże ilości więc spokojnie.

      Usuń
    6. Super, dziękuję :)

      Usuń
  38. Czy przy zdrowym odżywianiu można jeść codziennie mieszankę składającą się z orzechów (włoskie, laskowe, ziemne), migdałów, słonecznika, wiórków kokosowych i siemienia lnianego? Czy jednak któryś z tych składników powinien być ograniczony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście ale to ma być jedzone jako posypka do dań czy jako posiłek ?

      Usuń
    2. Jako część posiłku, np. dodatek do owsianki czy sałatki. Jestem na przytyciu i chciałabym zwiększyć kaloryczność oraz ilość tłuszczu w diecie za pomocą takiej mieszanki.

      Usuń
  39. Jak długo można przechowywać takie mleko migdałowe? Czy można je gotować, czy wtedy straci swoje cenne wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je trzymam tak do 3 dni włącznie. Lepiej robić mniejsze ilości a częściej.
      Tak można na nim gotować. Jaglanka na mleku migdałowym z gruszką i wanilią jest bajeczna.

      Usuń
  40. Gosiu czy Ty swoim dzieciom podajesz takie "apteczne" słodycze jak np. gumy Fritt czy Śmiej żelki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych akurat nie ale lizaki natursept podaję ;)

      Usuń
    2. A pisałaś kiedyś, że raz w tygodniu pozwalasz swoim pociechom na spożywanie kupnych słodyczy, a jakie to są najczęściej? Ja mam problem, bo też ten raz w tygodniu muszę moim ustąpić, a Ty pewnie wybierasz najmniejsze zło, więc co najczęściej kupujecie? :)

      Usuń
    3. Generalnie pozwalam wtedy na wszystko ale w rozsądnych ilościach bo dzieci jedzą oczami. Nakupują a potem nie są w stanie tego zjeść i zostaje, a jak zostaje to je kusi.

      Usuń
  41. Witaj Malgosiu,
    napisalas, ze w 100g migdalow jest 20g bialka co jest wspaniale ale ile jest tego bialka w 100ml juz po przyrzadzeniu mleka z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest go zdecydowanie mniej. W 100 ml ok. 1 grama dlatego warto jeść migdały świeże.
      Mleko migdałowe jest świetnym zamiennikiem mleka dla osób które nie mogą pić krowiego.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam z Austrii :)
      Ania

      Usuń
  42. Świetny przepis! Domowej roboty mleko migdałowe jest znacznie zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń
  43. A ja mam pytanie nie ma temat!
    Ostatnio mam dużą ochotę na śledzie. Czy takie śledzie z puszki, np. z sosem pomidorowym (z majonezem itd. nie jadam) są zdrowe? W ogóle, czy śledzie są rybami tłustymi i czy są zdrowe? jak często takiego śledzika mogę sobie zjeść? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie są bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo Omega 3. Jak najbardziej jedz. Ja mam też często takie naloty. Ostatnio mnie ciągnie na makrelę.

      Usuń
    2. Ryby z puszki są sterylizowane wiec poddane działaniu wysokiej temperatury, Omega 3 tam już nie będzie ani śladu.

      Usuń
    3. czyli ryby z puszki są bezwartościowe? nie warto ich jeść? :( Małgosiu, co jest lepsze- wędzona ryba np makrela czy ryba z puszki? co jest "mniejszym złem" i ma więcej wartości odżywczych?

      Usuń
    4. Ja nie zgadzam się z opinią że ryby z puszki są bezwartościowe. Zawierają cenne białko. Omega 3 można wtedy uzupełnić ziarnami, orzechami, olejami.
      Makrela wędzona, świeża, jest bardzo dobrym źródłem omega 3 i witaminy D.

      Usuń
  44. Czy otręby prażone bardzo różnią się od zwykłych (pod względem wartości itp)? Czy w wypadku, gdy na osiedlu nie mogłam kupić zwykłych, prażone mogą stanowić zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się jeszcze z takimi ;). A co mają w składzie?

      Usuń
    2. Są to dokładnie te: http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/otreby-pszenne-spozywcze-prazone-125-p-3697

      Usuń
  45. Ile kalorii ma szklanka takiego mleka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu na ile gram chałwy, na raz sobie pozwalasz od czasu do czasu ?

      Usuń
    2. Jak ja pozwalam sobie na chałwę a jem wtedy kiedy uda mi się kupić te prawdziwą czyli baaardzo rzadko to jem aż mnie zemdli ;)))

      Usuń
    3. A kiedy zaczyna Cię mdlic, po np. 500g?

      Usuń
    4. 500 g chałwy to nikt nie zje.... może skończyliśmy ze śmiesznymi pytaniami.
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
    5. Gosiu, możesz zmielić w młynku sezam, dodać łyżkę miodu, uformować batonik i do lodówki na godzinkę. Chałwa jak marzenie :-)

      Usuń
  46. Chyba skusze sie na zrobienie mleka :) tradycyjnego mlela pic nie moge i szukam zamiennikow.. sojowe i ryzowe jest mega okropne :)
    Probowalam tez mleko bez laktozy, ale co dziwne, moj zoladek w ogole go nie tolerowal :/
    Kilka dni temu zastanawialam sie nad znalezieniem przepisu na migdalowe i prosze.. :)
    Dodatkowo mieszkam w malej miescinie i musze powiedziec ze znalazlam jeden rodzaj mleka migdalowego- 19,90 zl za litr wiec jakby nie patrzec w moim przypadku domowe przebija nawet cena :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu, nie mam malaksera, czy blender da radę zmielić migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że nie. A masz maszynkę taką do mielenia mięsa?

      Usuń
    2. Migdaly sa namoczone. Spokojnie poradzisz sobie ze zrobieniem tego mleka zarowno blenderem recznym jak ikielichowym. Jezeli masz reczny to rob to w wysokim naczyniu z mniejsza iloscis plynu. Pozniej dodaj reszte wody wymieszaj i odcedz. Ja tak robie:) blender nie jest z wysokiej polki a daje rade. Tylko warunek jest jeden muszs byc namoczone - migdaly.
      Pozdrawiam Ania

      PS ta papka jest tez swietna ns wytrawnie, np do baklazana.

      Usuń
  48. Malgosiu pisze do ciebie maile ale nie dostaje odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o cierpliwość. Maili przychodzi bardzo dużo i odpisuję z dużym opóźnieniem.

      Usuń
  49. Pani Małgosiu ,jeśli PPM pomnozylam tak jak trzeba ,czyli w moim przypadku 1,4 i wyszlo mi 2100 kcal,to ile teraz mam odjąć ? 200 będzie ok,czy więcej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...A nie będę głodna przy 1600kcal? Mam 17 lat i chodzę do szkoly :)

      Usuń
    2. Wszystko zależy od tego jak będzie skomponowana diet.

      Usuń
  50. Jeśli na redukcji przy aktywności 5 razy w tygodniu jem 1900 kcal ,to chcąc zjeść deser w słodką niedzielę ,mam go wyliczyć w te 1900 ,czy deser zjeść osobno ?czyli ponad 2000 kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jeśli chce zjeść bardziej kaloryczny deser to w każdym posiłku muszę zjeść troszkę mniej niż w ciągu całego tygodnia ?

      Usuń
    2. Jeśli w słodką niedzielę jesz deser to tego dnia jesz mniej o wartość kaloryczną deseru i omijasz jeden posiłek a inne możesz odrobinę okroić.

      Usuń
  51. Małgosiu czy można jeść na kolacje owsiankę?Oczywiście w ramach limitu kalorycznego czyli np jeśli na kolacje przeznaczam 300kcal to owsianka mieściłaby sie w tym limicie..Wiem że weglowodanow nie powinno sie jesc na kolacje ale zawsze wieczorem mam ochote na cos cieplego na kolacje a z racji tego ze rano nie mam czasu na owsianki a uwielbiam ja to czy mozna je zjesc na kolacje?
    Dodam ze odchudzam sie ale robie to powolnym tempem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na bezweglowodanowe cieple kolacje zaczelam ostatnio jesc zupy-kremy. Z samych warzyw, z kleksem jogurtu albo prazonymi pestkami. Polecam, swietnie rozgrzewaja :)

      Usuń
  52. witam,
    czy te zalane migdały moga stac dłuzej?

    OdpowiedzUsuń
  53. Malgosiu zaczynam redukcję :)Czy moge jesc posilki po 2,5h?Pytam ponieważ po 2h godzinach jestem już głodna :)Wiem ze zdrowe jedzeniu to co 3-4 h,ale moze organizm musi sie przestawić.Jak uważasz?

    OdpowiedzUsuń
  54. Małgosiu, jeśli moje PPM wynosi 1500 a chciałabym schudnąć z 5 kg to ile przyjmować kcal? 1300-1200? Mam 163cm wzrostu, 55 kg i niską aktywność fizyczną ponieważ pracuję za biurkiem. Jeśli zaczęłabym umiarkowanie cwiczyć i pomnożyłabym CPM przez 1,4 to kaloryczność wzrośnie jedynie do 1700. A widziałam że nie polecasz żeby schodzić poniżej 1500 kcal. Masz może pomysł jakie rozwiązanie najlepiej by się u mnie sprawdziło? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostaw 1500 ale zwiększ ilość warzyw. Zastosuj przelicznik 0,8 g białka na kilogram.

      Usuń
  55. A czy taki rozkład: 55% węglowodanów, 25% tłuszczu i 20 % białka jest ok? chciałabym schudnąć 5 kg. Moja waga jest w normie jednak chciałabym pozbyć się zbędnego tłuszczyku z ud, pośladków i wystającego brzucha. Będę Pani wdzięczna za wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
  56. Małgosiu piszesz,że migdały są cennym źródłem omega 3, ale większym omega 6- to chyba nie jest wówczas ich zaleta, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Omega 6 to też NNKT. Są szkodliwe w nadmiarze.

      Usuń
    2. A ile to jest nadmiar? Jak np. w okresie Świąt Bożego Narodzenia codziennie jem 2 kopiaste łyżki masła orzechowego, a w Święta jem orzechy kilogramami, to wtedy mogą one zaszkodzic? Co może się stac?

      Usuń
  57. Chyba jeszcze bardziej pokocham migdały. Nigdy sama nie robiłam takiego mleczka, zawsze zaopatruję się w sklepie. Jednak po tym poście chyba powinnam zmienić swój nawyk:) Zastanawia mnie tylko jak długo takie mleko zachowuje świeżość? tzn. ile czasu można trzymać je w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  58. Gosia, ja mam bardzo ważne dla mnie pytanie :) jeżeli ćwiczę 3 razy w tygodniu mnożę ppm przez 1,4. Jeżeli ćwiczę 5-6 razy w tygodniu też mnożę przez 1,4. Mówię o ćwiczeniach mocnych nie gimnastyce. To jak to jest w końcu? Nie ma różnicy czy ćwiczę 3 czy 6 razy? Tak samo dzielę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu powaznie? czyli cwiczenia 6 razy w tygodniu dadza mi tyle samo co jakbym cwiczyla 3 razy? Czyli daremna ma praca? To mnie zaskoczylas. To kiedy nie sportowiec moze dzielic przez 1,9? Jest w ogole taka szansa?

      Usuń
    2. Nie o to chodzi. Chodzi o przelicznik. Jeśli ćwiczenia są intensywne mnożymy przez 1,4 i nie ma znaczenia czy ćwiczysz 3 czy 6 razy w tygodniu.
      Przez 1,9 mnożymy jak ćwiczymy wyczynowo np. jak Justyna Kowalczyk która trenuje przez 9 godzin dziennie.

      Usuń
    3. Dzieki za odpowiedz. Latwo sie zagubic w czelusciach dietetyki :)

      Usuń
  59. Witam,
    wczoraj byłam na analizie ciała i wyszło że mój wiek metaboliczny to 23 lata (mam 21) a wskaźnik tłuszczu trzewnego to 2.

    Czy są jakieś specjalne zalecenia, poza oczywistymi zasadami zdrowego odżywiania, na obniżenie obu wskaźników ?

    Z góry dziękuję za odpowiedź,
    stała czytelniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Dla cukrzyka to który makaron lepszy ten pełnoziarnisty czu ten z pszenicy durum

    OdpowiedzUsuń
  61. Jestem po operacji usunięcia torbiela z jajnika.Lekarz powiedział ,że mam jeść lekkostrawne .Jak Pani myśli ile czasu mam stosować dietę lekkostrawną?już do końca życia?

    OdpowiedzUsuń
  62. Koniecznie muszę spróbować takiego domowego mleka migdałowego! Od kilku dni "nie schodzę" z Twojego bloga! Fajne przepisy, wskazówki, już nie wspomnę o przykładowych jadłospisach! Dzięki Twojemu blogowi zrozumiałam, że można się najeść zdrowo i SMACZNIE! Dziękuję :* Mam pytanie: pracuję fizycznie (prowadzę sklep spożywczy) i jestem przez 8-10 godzin w ciągłym ruchu, oprócz tego obowiązki domowe i mały synek. Nie mogę znaleźć sił i czasu na ćwiczenia fizyczne, czy stosując zdrową zbilansowaną dietę uda mi się zrzucić 5 kg? Czy bez ćwiczeń się nie obejdzie? Do tej pory jadłam byle co, byle szybko (bułka, drożdżówka, batonik ;) ) i przytyłam z 50 do 60 kg! Wciągu 2 lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Ty się w tym sklepie tyle ruszasz i tyle naschylasz że Tobie żadne ćwiczenia nie są potrzebne. Nie miej wyrzutów. Jak zaczniesz jeść jak trzeba to kilogramy pięknie polecą.

      Usuń
  63. Małgosiu. Czy jeśli przez cały dzień jem dużo zdrowych węglowodanów np makarony, chleb pełnoziarnisty nawet na kolacje chleb( codziennie ) i nie tyję to znaczy,że mam dobrą przemianę materi?, no bo od nadmiaru węglowodanów się tyję??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. To znaczy że Twój metabolizm działa jak piec.

      Usuń
  64. Czyli np jak bym jadła co chcę to też bym nie tyła,czy to się tyczy tylko zdrowego żywienia? (przepraszam za tyle pytań, z góry dziękuję za odpowiedź)

    OdpowiedzUsuń
  65. Bardzo dobra opcja, uwielbiam takie mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Gosiu, Czy można najpierw namoczyć migdały, by łatwiej się mieliły?

    OdpowiedzUsuń
  67. Małgosiu, gdzieś czytałam że aby substancje z nasion orzechów itp wchłonęły się to należy je namaczać aby została usunięta osłonka roślin która uniemożliwia wchłananie składików. Jak to z tym jest? Oraz czy siemię lniane mogę jeść " na surowo" tzn posypywać je na owsiankę, sałatkę itp? Czy jednak len musi mieć jakąś obróbkę? pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest prawda. Błonnik zawarty w skórce nie utrudnia przyswajania składników zawartych w orzechach. Wręcz przeciwnie. Błonnik przecież zwiększa wydzielanie żółci która trawi tłuszcz.
      Siemię można na surowo ale lepiej aby było namoczone np. w musie owocowym.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedz :) co do "osłonki " zle sie wyraziłam . Chodziło mi o substancje które rośliny wytwarzają aby ochronić sie od utraty cennych minerałów witamin itp (nie chodzi mi o skórkę ) - i niby namaczamie ma spowodować ze nasz organizm będzie mógł wchłonąć wartościowe składniki a bez namaczamie będzie to mocno utrudnione .. Coś takiego kiedyś słyszałam ..

      Usuń
  68. Witaj Gosiu, ja dziś mam pytanie z innej bajki jak poradzić sobie z molami spożywczymi. One zjadają mi np twój mix śniadaniowy czy przeróżne kasze. Umyłam szafkę, wyrzuciłam wszystko podejrzanego okleiłam na te ustrojstwo lepy do słoiczków dałam liscie raurowe nawet je nakleiłam na szafce. Wiem że to przyniosimy ze sklepu ale co zrobić żeby te muchy nie atakowały naszych produktów ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wszystko przesypuję do pojemników po przyniesieniu ze sklepu. To zapobiega rozprzestrzenianiu się, jeśli coś przyniesiesz ze sklepu.

      Usuń
  69. Moj syn, wybitny alergik, w wieku 6 miesiecy miał robione testy alergiczne. Wyszło mu wówczas uczulenie na migdały. Kilka innych alergenów mających wówczas klasę 0 okazało sie w przyszłości uczulać. Jestem w posiadaniu olejku migdałowego, ktory kupiłam po przeczytaniu jednego z Twoich postów. Moj syn ma AZS, ale juz jest znacznie lepiej, lecz skóra nadal w niektórych miejscach jest bardzo sucha. Kilka dni temu postanowiłam zaryzykować i dodałam kilka kropli tego olejku do jego kremu i posmarowałem Go w jednym miejscu. Nic sie nie stało. Teraz smaruje Go tak codziennie i zastanawiam sie nad próba podania mleka migdałowego. Jak sie pewnie domyślasz jest na diecie bezmlecznej m.in. Wydaje mi sie,ze to badanie jak na tak małe dziecko było niemiarodajne. Zrobię to mleko sama. Najpierw posmaruje Go troszkę przy ustach, jak sie nie zaczerwieni to poproszę by sie napił. Dziekuje za post

    OdpowiedzUsuń
  70. Wprawdzie post o mleku migdałowym, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji: jakie wg Pani mleku jest najzdrowsze? Chodzi mi o zwykłe, krowie mleko - ile procent wybierać? Nie odchudzam się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2% polecam każdemu z uwagi na przyswajanie witaminy D.

      Usuń
  71. Gosiu czy migdaly prazone czy surowe ?

    OdpowiedzUsuń
  72. Ile kcal może mieć powstała papka migdałowa?

    OdpowiedzUsuń
  73. Małgosiu, a czy mleko migdałowe własnej roboty traci swoje wartości podczas gotowania np. jaglanki?

    OdpowiedzUsuń
  74. Hej Małgosiu, a co myslisz o mleku kokosowym wlasnej roboty na wiórkach?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  75. Gosiu, moje mleko nie wyszło zbyt "mleczne". Było wodniste i tylko lekko mętne, nie było w ogóle białe. Czym to może być spowodowane? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Chętnie przeczytałabym artykuł o różnych rodzajach mleka. Piję krowie, owsiane, sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe... Zastanawiam się, które będzie najbardziej wartościowe. Taka sugestia:)

    OdpowiedzUsuń