czwartek, 8 października 2015

Pieczona owsianka. Nic odkrywczego. Można powiedzieć banał, ale jaki pyszny! Przepis na owsiankową bazę wyjściową!




Kilka dni temu opublikowałam na facebooku i instagramie zdjęcie mojego śniadania. Była to pieczona owsianka, którą bardzo lubię i robię od naprawdę bardzo dawna. Ponieważ to nic odkrywczego, bo przepisów na pieczoną owsiankę można znaleźć w sieci całe mnóstwo, nie miałam w planach publikować jej na blogu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy moja zwykła owsianka zrobiła furrorę, a Wy zaczęliście pytać o przepis ;) Jak to? Nie znają pieczonej owsianki?

Lubię ten rodzaj owsianki ponieważ przygotowuje się ją bez większego zaangażowania.
Wieczorem zalewamy płatki, rano mieszamy je z dodatkami i ciach do piekarnika.
Cenię sobie tego typu szybkie śniadania ponieważ mój poranek jest bardzo intensywny, a ja jestem osobą która ma wszystko wyliczone co do minuty. Codziennie (oprócz weekendów) wstaję o 6 rano. Wielu osobom się wydaje, że jak ktoś pracuje w domu, to śpi do dziewiątej, a potem jeszcze do dziesiątej paraduje w szlafroku. U mnie tak nie jest.
O 6:15 jestem już na dworze i spaceruję z psem. Taki poranny spacer fantastycznie orzeźwia i dodaje energii.
O 6:30 jestem z powrotem i wstawiam śniadanie. Na ogół robię owsiankę lub jaglankę tradycyjnie i wtedy używam multicookera. Pisałam Wam o tym. Wrzucam co trzeba, klik i mogę się zabrać za budzenie dzieci, ścielenie łóżek i przygotowywanie siebie do pracy. Mimo iż pracuję w domu (a pracę zaczynam o 8 rano) zawsze jestem uczesana i umalowana tak, jakbym szła do biura. Tak lubię.
O 7 całą czwórką jemy wspólne śniadanie. Potem dzieci ubierają się do szkoły, mąż pakuje je do samochodu, ja sprzątam po śniadaniu i o 8 jestem już przy laptopie gotowa do pracy. Jestem typem zadaniowym. Wszystko mam zaplanowane.
Poniższy przepis na pieczoną owsiankę to baza. Płatki można wymieniać na żytnie, jaglane, orkiszowe, jakie chcecie. Moczyć nie musimy w soku. Możemy w mleku, mleku roślinnym czy nawet wodzie.
Także doprawić możemy dowolnie. Jeśli zalewam mlekiem, dodaję świeżą wanilię. Jeśli sokiem jabłkowym, dodaję cynamonu. Ostatnio robiłam z mlekiem sojowym waniliowym, cynamonem i szczyptą curry. Pycha! Owoce też możecie zamieniać dowolnie. Z malinami - BAJKA! Jeszcze można spotkać w sklepach. Polecam też płatki zalane mlekiem i upieczone z brzoskwinią.
Spróbujcie w weekend. Jest naprawdę dobra. W środku mięciutka jak szarlotka, z góry chrupiąca.
Obowiązkowo trzeba mieć małe naczynia do zapiekania.


Kaloryczność:
Moja owsianka przygotowana wg. poniższej receptury 
ma ok. 280 kcal

Składniki na jedną pieczoną owsiankę:
* 50 gramów płatków owsianych (ja jednak do pieczenia najczęściej używam orkiszowych)  
* 100 ml dowolnego soku owocowego
* jedna gruszka (200 gramów)

1. Płatki zalewamy na noc sokiem i przykrywamy talerzykiem. 
2. Gruszkę siekamy drobno (ja używam malaksera) i łączymy z płatkami. Dokładnie mieszamy. 
3. Do masy dodajemy dowolne dodatki. 
4. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st.C. 

 



118 komentarzy:

  1. Małgosiu, a co proponujesz jako dodatek to tej owsianki, bo 280kcal to chyba mało na sniadanie by nasyciło na ok 3h?
    Napewno sprobuję w weekend:DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest owsiankowa baza. Dodać możemy orzechy, migdały, banana co chcemy i lubimy.

      Usuń
    2. Dziekuję:)) zmyliła mnie ta gruszka w bazie.....

      Usuń
    3. Napalilam sie na ta owsianke, a moga byc same platki blyskawiczne owsiane>>>???? bo tylko takie dostalam. Jak zrobic tak samo ??? zamoczy na noc???
      Czy moge codziennie na redukcji jestem. silownia 3x w tygodniu i do tego cardio 2x w tygodniu.

      Usuń
    4. Ale ta baza jest razem z gruszką? Np zaproponowałaś żeby upiec z brzoskwinią, to wtedy też dajemy gruszkę czy nie?

      Usuń
    5. Już wtedy nie. Gruszkę zastępujesz brzoskwinią.

      Usuń
  2. Uwielbiam pieczona owsianke, pyszny klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  3. szybki i świetny pomysł na smaczne śniadanie jutro na pewno spróbuję ☺pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Gratuluje i zazdroszcze organizacji pracy ! Jak zaczynasz o 8 to o ktorej konczysz ? Odrywasz sie w ciagu dnia na dlugo, zeby zrobic lunch albo przekaske ?
    Tak z ciekawosci pytam, bo tez probuje sie zorganizowac, ale nie wychodzi .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągiem pracuję 8-14 -ta czyli bite 6 godzin z przerwą na spacer z psem. Potem jadę po dzieci, robię obiad i jak dzieci siadają do lekcji to ja siadam znów do pracy. Pracuję też wieczorami chociaż nie zawsze. W weekendy totalnie nie pracuję.
      Ja dużo pracuję ale takie są uroki własnej firmy. No i w moim przypadku pracuje także na urlopie ;)

      Usuń
    2. Czyli musze sobie psa kupic i zadbac o dzieci :)
      A tak powaznie, to tak wlasnie jest jak sie pracuje u siebie. A z drugiej strony wazne jest to, aby w zyciu robic to co sie lubi :) Dzieki, pozdrawiam i wchodze na bloga jutro :)

      Usuń
  5. Małgosiu ja nie w temacie powyższego postu, 24 sierpnia wysłałam zamówienie na kontynuacje diety wegetariańskiej bez ryb i nadal nie dostałam od Ciebie wyceny, w związku z tym mam pytanie czy piszesz nadal diety wegetariańskie? bardzo zależy mi na kontynuacji.

    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłałaś pewnie na diety@. Wyślij na maila z którego otrzymałaś dietę. To jest adres kontaktowy dla osób które już dietę otrzymały. Ja tę skrzynkę obrabiam zawsze na bieżąco.

      Usuń
  6. Czy orkiszowe płatki są lepsze do pieczenie niż owsiane?
    Czy to tylko kwestia smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak mają podobny. Ja po prostu robię z tego co akurat kupię. Jak kupię orkiszowe to robię z orkiszowych, jak żytnie to z żytnich etc.

      Usuń
  7. Czy nie ma nic złego w tym, że codziennie jem na śniadanie owsiankę lub muesliz paczki ( takie moim zdaniem o dobrym składzie) ? Czasem się zastanawiam czy to nie jest zbyt monotonna dieta, ale płatki mam przeróżne, owsiane, jęczmienne, orkiszowe, mieszam je albo gotuję jeden rodzaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic złego. Ja tak jem od dwóch tygodni bo mam fazę na owsianki. Wcześniej nie jadłam z miesiąc.

      Usuń
    2. A co jadlas na śniadanie przez ten czas? :)

      Usuń
    3. Koktajle owocowe, omlety, kanapki z pastami, twarożkiem, twarożki w wielu konfiguracjach

      Usuń
  8. Zazdroszczę Ci tej umiejętności zarządzania czasem. Twój poranek wydaje się taki idealny. U mnie to jedna wielka bieganina. Może kiedyś też uda mi się to wypracować.
    A przepis oczywiście wypróbuję jak tylko dotrą do mnie naczynia do zapiekania, które właśnie zamawiam w sklepie internetowym. Jestem z tych, którzy nie znali do tej pory zapiekanej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, a jak w diecie od Ciebie mam "zwykłą" owsiankę to też mogę ją zapiec( nie zmianiając proporcji ofc), czy to coś zmienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz tak. Tylko nie gotuj jej tylko zalej na noc płatki.

      Usuń
  10. Doskonale Cię rozumiem z tą pracą w domu... Mój partner na początku uwazal jak to nie zdarzylam wysprzatac calego domu skoro pracuje w domu? Na bank spalam do 12! Otóż nie , sama musiałam długo przestawiac się na tryb domowy, to wymaga dużej samodyscypliny.
    A co do owsianki na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie robię nic domowego jak pracuję. Praca to praca i siadam do komputera i nie ma mowy o sprzątaniu, praniu czy czymkolwiek innym. Cały czas kiedy dzieci są w szkole wykorzystuję na pracę. Oprócz tego pracuję jeszcze wieczorami jak jest taka potrzeba.

      Usuń
  11. Pani Małgosiu, jakiej wielkości są Pani naczynka do zapiekania? Muszę takie zakupić, a nie chciałabym, żeby były za małe na taką porcję :)
    Pozdrawiam,
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę a zastanawiałam się co jutro na śniadanie zrobić :-) teraz już wiem :-) Dziękuję za ten i za wszystkie Twoje przepisy:-))
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  13. Podziwiam Cię za poranną organizację :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  14. Malgosiu, ktorego dokładnie modelu multicookera uzywasz? pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RMC-M90E Redmond.
      Miałam też RMC-M4500 ale dałam siostrze. To starszy model ale równie dobry co ten nowy.

      Usuń
  15. Super przepis! Gosiu chcialam zapytac czy podczas infekcji wirusowej/ bakteryjnej zwieksza sie zapotrzebowanie energetyczne organizmu aby skuteczniej poradzic sobie z zarazkiem? I czy dopuszczalne Sa cwiczenia podczas choroby/ antybiotykoterapii jesli czujemy sie Na silach? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie nie powinno się zwiększać ale warto jeść potrawy rozgrzewające.
      Unikamy produktów ciężkostrawnych ponieważ organizm ma walczyć z infekcją a nie kierować wszystkie siły na trawienie.

      Usuń
  16. Z niecierpliwością czekam na twoją książkę Gosiu :) Dziękuję ci za tego bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. da sie ja zrobic w multicookerze? np. w wiekszej foremce I czy takie foremki mozna wstawiac do multicookera?

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne! :) wspaniały przepis na weekend w sam raz gdy poranek nieco dłuższy :) spróbuję z sokiem jabłkowym

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu mam pytanko dotyczace orzechów ziemnych, czy są zdrowe?Czy mozna je uzyć do domowej nutelli zamiast laskowych? Dziekuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu,orzechy ziemne są zdrowe? Naprawdę?

      Usuń
    2. Tak pod warunkiem ze są dobrze przechowywane i nie zawierają pleśni.

      Usuń
    3. A skąd mam wiedzieć, że były dobrze przechowywane i nie zawierają pleśni ?
      Nie jest to napisane ne etykiecie ani też nie widać tego gołym okiem ...

      Usuń
    4. W zasadzie lepiej wybierać inne. Ziemne mają miano złych orzechow.

      Usuń
  20. Gosiu jak ja Cię lubię ! :-D Uwielbiam tą Twoja "normalność" :-) Jesteś super babeczka! Dzieciakom pozazdrościć mamy a mężowi zonki! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Prawie 2 tygodnie temu wyslalam uzupelniony formularz odnosnie diety.
    Kiedy moge sie spodziewac odpowiedzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie na wycenę czeka się ok. 4 tygodni. Jest dużo oczekujących. W zakładce Zamów Dietę masz zawsze aktualne informacje które diety teraz piszę (z jakich wycen) oraz jakie formularze będę wyceniane w najbliższy czwartek.

      Usuń
  22. Małgosiu, a ja tak z innej beczki, mogłabyś mi powiedzieć czy ćwicząc codziennie przez godzinę na stepperze powinnam swoje PPM pomnożyć przez 1,2 czy 1,4? Bardzo Cię proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  23. oho, idę po kokilki. serio nie znałam pieczonej owsianki :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam mam pytanie do Ciebie Małgosiu czy z samej mąki żytniej można zrobić naleśniki, bo wczoraj nie dało rady, dałam do nich wszystko tak jak do naleśników i klapa nie mogłam ich usmażyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki żytniej muszą być inne proporcje. Daje się więcej płynu bo zytnia jest ciężka.

      Usuń
  25. Gonia a jak ja chodzę na aeroboxing, zumbe, spinning, crossfit lub tabatę 3 razy w tygodniu mieszając te zajęcia to przez ile podzielić? 1,2 czy 1,4? J jestem zmęczona, ale czy to na tyle żeby dzielić na 1,4? Co myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  26. Ok, ale ile czasu trzeba czekać na ta owsiankę, pieczenie 25 min. + czas nagrzewnia ok 15/20 min. to ponad pół godziny.... można porządnie zgłodnieć:/

    Również Cię podziwiam za taką organizację i umiejętność zarządzanie czasem.

    OdpowiedzUsuń
  27. Można zamiast gruszki dodać śliwki do środka?

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu A mogę ja zrobić w mikrofalówce?Jakoś dla małej owsianki szkoda mi włączać duży piekarnik?Jeśli tak to jak długo i na jakiej mocy?
    P.S.blog swietny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozesz, jeżeli masz funkcję pieczenia, którą posiada większość nowoczesnych modeli

      Usuń
  29. Witam.
    Czy ta pieczona owsianka jest dobra tylko na ciepło czy na zimno też może być ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosiu a jakiego malaksera używasz?

    OdpowiedzUsuń
  31. Twój poranek wygląda bardzo podobnie do mojego. Choć nienawidzę wczesnego wstawania, najlepiej się umiem zorganizować jak wstanę o 6.00 (pn-pt) i w tym roku, jak pracuje w domu, to tez ok. 8.00 jestem gotowa, jakbym miała iść do pracy (czasem odpuszczam makijaż). Tylko jeszcze nad odpuszczeniem sobie prac domowych muszę popracować ;)

    Pomysł na owsiankę świetny, nie znałam, a ze się ostatnio wzbogaciłam o kokilki, to jutro robię - z mlekiem roślinnym, świeża wanilią i jakimś owocem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię tego wstawania ale inaczej bym się nie wyrobiła muszę aby zdążyć ze wszystkim. ZA to w weekend śpię do oporu ;))

      Usuń
    2. A o której chodzicie spać?

      Usuń
    3. Ja staram siec chodzić spać o 22.00, bo jestem strasznym śpiochem i 8 godzin snu to jest norma dla mnie.
      W weekendy potrafię spać i 10 godzin, bo chyba dla mojego organizmu ta 6.00 to nie jest biologiczna pora pobudki i na nic tu wieloletnie przyzwyczajenie. Zwyczajnie potrzebuję odespać te wczesne pobudki :)

      Usuń
  32. Gosiu, a czy taka owsianka zapiekana ma takie same wartości jak gotowana przyrządzona z takich samych proporcji ? :P

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam takie pieczone owsianki :) Moja ulubiona wersja to banan, orzechy włoskie i gorzka czekolada :)
    Od jakiegoś czasu jem bardzo duże ilości pomidorów, marchewki i dyni. Zauważyłam, iż moje palce stały się mocno pomarańczowe. Czy wobec tego ograniczyć ich ilość czy jednak jest to tylko defekt kosmetyczny którym nie trzeba się przejmować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalne. To efekt działania beta karotenu. Zejdzie jak będziesz jadła mniej produktów bogatych w beta karoten.

      Usuń
  34. A jeśli mamy płatki orkiszowe błyskawiczne,to je też zalewamy na noc ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu, a masz coś może u siebie o daktylach,nie wiesz ile można ich zjeść dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O daktyle uwielbiam. Postaram się napisać o nich więcej. Genialnie zastępują słodycze ale trzeba uważać, są mega słodkie i kaloryczne.

      Usuń
  36. Czy można użyć owsianki blyskawicznej?

    OdpowiedzUsuń
  37. Moja ulubiona pieczona owsianka to z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem, a na górę płatki migdałowe. Pyyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu a napiszesz jakie formy ruchu stosowałaś i jak często podczas odchudzania? Może jakies wskazówki dotyczące pory dnia, jakies obserwacje dotyczące efektów u siebie samej? :) dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  39. Malgosiu a ile ww maja takie płatki zapiekane

    OdpowiedzUsuń
  40. Witaj Małgosiu,jestem Twoją wierną fanka,jeśli chodzi o Twojego bloga,stosuje diety i Twoje przepisy,wprowadziłam wiele zmian w żywieniu Mojej rodziny:)rezultaty są wyśmienite:) mam pytanie czy słyszałaś coś na temat zespołu Gilberta,moja nastoletnia córka ma,ma podwyższone żelazo i bilirubine,niestety bardzo wypadają jej włosy,Może spotkałaś sie już z tym? i masz jakąs rade?
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  41. Muszę się odezwać 😉, choć jak do tej pory uważałam to za zbędne, ponieważ i tak tyle osób komentuje Twoją ciężką pracę i o tak wiele pyta , że ja już więcej dokładać nie chciałam. Jednak jak przeczytałam opis Twojego dnia to. ..pozazdrościłam Ci go bardziej niż Twojego super zdrowego trybu życia 😁
    Bardzo chciałabym wstawać o 6 tej i wychodzić tak wcześnie z psem... to świetne rozpoczęcie dnia! Niestety brakuje mi motywacji 😡
    My też mamy maltańczyka, dziewczynkę, ma ponad 4 miesiące. Jest malutka i załatwia się na matę kiedy jest w domu, rano jest już ciemno i zimno, stąd pytanie : Czy Twój piesek chętnie wychodzi tak wcześnie na spacer? ?? Czy kiedy pada deszcz, śnieg lub jest mróz to ubierasz mu ubranko? Nasza się trzęsie jak jest zimno, dlatego zszokowałam się, że Twój o 6 już spaceruje 😉 Pewnie regularność robi swoje. ..
    Pytania oczywiście nie do tematu owsianki, ale tak bardzo spodobał mi się Twój konkretny plan dnia, że nie mogłam się powstrzymać 😆
    Zastanawiam się czy mi kiedykolwiek uda się być tak zorganizowaną.
    Gratuluję wspaniałej wiedzy i tego, że dzielisz się nią z innymi to naprawdę bardzo dobrze o Tobie świadczy. Mogłabym Cię pochwalić jeszcze tylko po co? Przecież już chyba przeczytałaś wszystkie możliwe komplementy 😄
    Pozdrawiam Serdecznie! !!
    Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o pasa to trzeba go ułożyć. To my, właściciele układamy psu dzień a nie on nam.
      Warto nad tym pracować. Mam znajomego który do 6 miesiąca nie wychodził z pasem na dwór bo zimno etc. Luisa kupiliśmy w styczniu. Miał 4 miesiące i od razu wychodził. Wychodziliśmy najpierw co 2 godziny, potem wydłużałam. Dzięki temu błyskawicznie oduczył się sikać na matę. Teraz wychodzi 4 razy dziennie. Psa trzeba wychować, jak z dzieckiem ;)

      Usuń
  42. Gosiu jakiego uzywasz soku, kupnego czy domowej roboty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego typu dań kupnego. Domowej roboty wyciskam jak piję świeży.

      Usuń
  43. To jeszcze poproszę obiecany przepis na pannacottę i można zacząć weekend. AS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak tak...Gosieńka podaj chociaż składniki na Twoją pannacottę (juz nawet bez zdjęć)...pewnie przepisów jest masa w necie, ale ja mam zaufanie tylko do Ciebie. Byłby to super deser dla dzieciaczków na weekend:)
      Pozdrawiam, Dorota

      Usuń
  44. Malgosiu czy taka owsianke moge zjesc przed wieczornym treningiem? Jesli tak to jakie bialko dodac? Czy moze byc owsianka i kubeczek jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Możesz taką owsiankę wyjąć z kokilki i polać jogurtem zmiksowanym z owocem.

      Usuń
    2. Ja znalazłam taki przepis (z którego korzystam na codzień), że na pół szklanki płatków, daję pół szklanki jogurtu naturalnego i jedno jajko (+ ulubione dodatki typu owoc, cynamon, orzechy, miód itd.). Też jest bardzo dobra, trochę ciasto przypomina :)

      Usuń
  45. Jesteś moją SuperHero! Owsianka pyszna a jaka sycąca! Dziękuję że jesteś.
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  46. Nie wiem, czy Małgosiu pozwolisz na link, ale tutaj Agnieszka Kręglicka podaje przepisy na kiszonki: kapustę, buraki i cytryny:
    http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,18939189,w-szczerym-polu-siej-ferment.html

    OdpowiedzUsuń
  47. Ostatnio popełniłam wpis o 3 sposobach przyrządzania owsianki, ale właśnie zastanawiałam się, jak się robi owsiankę z pieca :) To chyba odpowiedź na moje pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Gosiu a czy można do takiej owsianki przed pieczeniem dodać jajko? Wiem że byłoby to wartościowe i odżywcze ale czy dobre w smaku? :) czy wtedy np zmniejszyć ilość płynu? Ma w ogóle sens coś takiego? ;)
    Pozdrawiam serdecznie
    Wierna Czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy z jajkiem nie próbowałam ale przypuszczam że wyjdzie dość zwarta a tak jest mięciutka. Spróbuj i napisz jak Ci wyszło. Sama jestem ciekawa.

      Usuń
    2. Ja robiłam z jajkiem już od bardzo dawna i jet pyszna! A ja jeszcze zamiast płatków dodałam mąki gryczanej czy jaglanej plus owoc i bakalie to wychodzi jak tak większy kawałek pysznego ciasta :)

      Usuń
    3. Mi bardzo smakuje z jajkiem, ale pod warunkiem, że dam dużo przypraw typu cynamon i piernikowej :) Rzeczywiście jest zwarta, ale za to super się ją niesie do pracy. i o dziwo, ja wolę taką owsiankę na zimno.

      Usuń
  49. Zazdroszczę Pani dzieciom, że mają mamę, która dba o odpowiednią dietę :) Niestety teraz wiele mam nie potrafi żywić swoich dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  50. Owsianka owsianka ale penne z lososia z Twojego przepisu to poezja. Wlasnie przed chwila zjedlam. To jedno z ulubionych dan mojego meza, tak samo jak lodeczki z cukinii z serem pleśniowym .
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Malgosiu jestem na insulinie i czy mogę jeść pieczarki dodane do środka roladek drobiowych pieczarki są mrozone

    OdpowiedzUsuń
  52. I jeszcze jedno pytanie czy do sałatek mogę dodawać slonecznik

    OdpowiedzUsuń
  53. Cześć Gosiu, mam pytanie, od kiedy można dawać małemu dziecku kaszę jaglaną ?
    Mam w rodzinie małe dziecko i jego mama zdrowo go kami.
    Od jakiego wieku można by Mu dawać kaszę jaglanę z jabłkiem na śniadanie ?
    Pozdrawiam
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  54. Też nigdy nie słyszałam o zapiekanej owsiance :D A po samym opisie już mi chce się jeść :D Dzięki za wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  55. A moja wyszła średnia-nawet raczej nie smaczna-ale może dlatego że miałam płatki błyskawiczne i gruszkę pokroiłam.Następnym razem zrobię z orkiszowych i gruszkę zblenduje.

    OdpowiedzUsuń
  56. Ja mam pytanie odnoście fitynianów znajdujących się w płatkach owsianych. Czy są jakieś sposoby, aby je zneutralizować? Przekopałam internet, ale wiele informacji się tam wyklucza. Czy pozostawienie płatków na noc w wodzie wystarczy aby wypłukać z nich te związki? Bardzo lubie owsiankę na śniadanie, jem ją praktycznie codziennie, dlatego nie chciałabym żeby wszystkie mikro i makroelementy w zawarte w płatkach po prostu przepadły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz jadła kilogram płatków dziennie i zero warzyw i owoców, to te fityniany rzeczywiście zaczną Ci zagrażać.

      Usuń
  57. Gosiu a co powiesz na taką pieczoną? 50g płatków owsianych, 100ml mleka, banan, 1,5 łyżeczki kakao, 2 łyżki migdałów :-)

    OdpowiedzUsuń
  58. Małgosiu, a jaki masz rozmiar kokilki? Kupiłam ostatnio ale strasznie mała jest.. Jaka jest średnica Twojej kokilki?

    OdpowiedzUsuń
  59. Dziś zrobiłam owsiankę z twojego przepisu. Ja i mama jesteśmy nią zachwycone, pyszna, naturalnie słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Wczoraj zrobilam pieczona owsianke. Nie zachwycila mnie, za to mojej corce smakowala nadzwyczajnie! Bede wiec piekla dalej, zmieniajac skladniki, zeby sie jej nie przejadla ;-)

    OdpowiedzUsuń
  61. Mam pytanie:jak przygotować wartościową owsiankę? Czy wystarczy gdy rano zaleję płatki gorącą wodą, dodatki i wymieszam z jogurtem? Czy wcześniej upieczone zalać wodą i potem jogurt (pieczone tj. płatki mieszane z jakimś sokiem, trochę miodu + dodatki i zapiec w piekarniku do wysuszenia. Takie pieczone robię w dużej ilości, przechowuję w pojemniku)?
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy w ogóle ma to jakieś znaczenie?

      Usuń