piątek, 16 października 2015

Smażony pęczak z leśnymi grzybami i ziołami. Doskonały jako dodatek lub samodzielne danie.




Pęczak jest chyba najmniej lubianą kaszą i jeśli w sondzie ulicznej zapytałabym, jaką kaszę jadasz najczęściej, jestem przekonana, że pęczak będzie raczej na ogonie niż w czołówce. Większości osób bardziej kojarzy się z zanętą dla ryb, niż jedzeniem dla ludzi ;). Owszem, jeśli zwyczajnie ugotujemy go w wodzie i rzucimy na talerz będzie mało zachęcający, ale przyrządzony w ciekawy sposób, jest bardzo smaczny. Jak zresztą każda kasza.

Pęczak powstaje z ziaren jęczmienia, takich samych jak kasza jęczmienna. W ogóle zachęcam Was do jedzenia kasz, każdych, ponieważ są doskonałym źródłem magnezu i witamin z grupy B, które wspólnie pozytywnie działają na nasz układ nerwowy. Osoby regularnie jedzące kasze rzadziej są rozdrażnione i podenerwowane. Na ogół lepiej radzą sobie z emocjami, jesienną chandrą, a panie z PMS. Z uwagi na magnez i witaminę B6 (która poprawia wchłanianie magnezu) powinny je włączyć do diety osoby lubiące kawę (kawa wypłukuje magnez). Kasze to bogactwo błonnika, dlatego są dobrym źródłem węglowodanów dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ponieważ poziom cukru we krwi po spożyciu kasz rośnie powoli i stopniowo. Tzw. sercowcy, czyli niestety także i ja, powinni jeść kasze z uwagi na dużą zawartość potasu i witaminy E. Kasze to także wapń, cynk, krzem, siarka i miedź, czyli mocne kości i piękna skóra.

Dziś mam dla Was pęczak z leśnymi grzybami smażony na sposób risotto. Bardzo lubię to danie. Można powiedzieć, brakuje jedynie białego wina, więc jeśli lubicie ten winny posmak, możecie go dodać. Mnie osobiście brak wina nie przeszkadza. Cały aromat dają świeże zioła.
Uwielbiam leśne grzyby, sos grzybowy i absolutnie wszystko z dodatkiem grzybów. Grzybowy aromat jest nie do zastąpienia. Jeśli będziecie używać grzybów suszonych zalejcie je na noc przegotowaną wodą i tą wodą z moczenia grzybów zastąpcie warzywny bulion.

Ja lubię tę potrawę jako samodzielne danie, ale jako dodatek do mięsa czy ryby też się świetnie sprawdzi.




 Kaloryczność:
Porcja będąca dodatkiem do dania, zawierająca 50 gramów suchej kaszy pęczak (ok. pół szklanki)
 ma ok. 250 kcal  

 Składniki dla jednej osoby:
* 50 gramów kaszy pęczak
* ćwiartka małej cebuli 
* łyżeczka klarowanego masła
* 4 średniej wielkości leśne grzyby lub garść suszonych
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* łyżeczka posiekanej kolendry 
* łyżka świeżego tymianku 
* bulion warzywny  
* czubata łyżka startego parmezanu lub sera cheddar (ok. 12 gramów)

1. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy kaszę oraz pokrojone w kawałki grzyby. Podsmażamy ok. 1-2 minuty po czym wlewamy bulion około dwa centymetry ponad poziom kaszy. Dusimy cały czas bez przykrycia, często mieszając. Bulionu dolewamy do momentu, aż kasza będzie miękka. 
2. Miękką kaszę mieszamy z drobniutko posiekanymi ziołami i serem. Dokładnie mieszamy. 


103 komentarze:

  1. Po pierwsze, jakie piękne leśne łupy! Zazdroszczę, ja w tym roku nie byłam jeszcze na grzybach. Mam nadzieję, że gdy się ociepli uda mi się skorzystać z tej jesiennej rozrywki.

    Co do dania, wygląda pysznie i musi być bardzo aromatyczne.. Do tego świeże grzybki - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja daję pęczak do krupniku, bo wszyscy tę zupę lubimy i wtedy nieciekawa konsystencja pęczaku przechodzi bezboleśnie. Ale faktem jest, ze robiąc pęczak na gęsto, czy tzw. pęczotto, trzeba się postarać, żeby był dobry. Ostatnio jadłam pęczotto z całkiem dobrej restauracji i było takie sobie. Brakowało grzybów :D

    A kaszę jaglaną przemycam w zupie pomidorowej zamiast ryżu czy makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jak kilka lat temu odkryłam pęczak (wcześniej nigdy go nie jadłam) to zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Uważam, że ta kasza jest absolutnie genialna, moja ulubiona, nawet mąż ją polubił. Odkąd odkryłam pęczak kasza gości znacznie częściej na naszym stole, pęczak wymiennie z gryczaną niepaloną albo jaglaną (zwykłej jęczmiennej nie lubię). Dzięki za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu pytałam pod postem o grzybicy, ale może nie zauważyłaś. Jak gotować zupy przy kandidzie? Rozumiem, że warzyw nie można wcześniej nie podsmażamy i zalewamy tylko bulionem z warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa można lekko podsmażyć a w zasadzie zeszklić. Bulion warzywny.

      Usuń
  5. Czy taki skład soku pomidorowego jest ok? : przecier pomidorowy z zagęszczonego przecieru (45%), sok pomidorowy z zagęszczonego soku (35%), przecier pomidorowy (20%), sól morska. Kiedyś czytałam, że ten "zagęszczony sok" to nie jest nic dobrego, bo pod taką nazwą producenci sprytnie kryją cukier-to prawda? ten artykuł dotyczył zagęszczonych soków owocowych-czy jest tak samo w przypadku soków warzywnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego? przez ten zagęszczony sok/przecier?

      Usuń
    2. Czyli jak sok pomidorowy ma w skladzie zageszczony to nie jest ok?

      Usuń
    3. Więc jaki jest dobry sklad soku pomidorowego, ale nie jednodniowego?

      Usuń
    4. Musi mieć największy skład przecieru. Koncentrat to jest koncentrat. To tak jakbyś wzięła ten gęsty koncentrat ze słoika i rozcieńczyła wodą.

      Usuń
  6. a co Pani sądzi o czerwonym ryżu? widziałam, że ma być niedługo w biedronce i zastanawiam się czy kupić :) jest tak samo zdrowy jak brązowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w tym roku ani razu na grzybach nie bylem, takze musze sie posilkowac suszonymi niestety :/ Pani Malgosiu, czy da sie zrobic sok pomidorowy z koncentratu, takiego w sloiczku? Bardzo lubie sok pomidorowy, ale te sklepowe maja mnostwo soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo. Szukaj soków bez soli. Są takie.

      Usuń
    2. Czemu nie bardzo? Przecież koncentrat to odparowany przecier. Właśnie z tego robi się większość soków pomidorowych. Plus sól, konserwanty itd.

      Usuń
  8. Podzielam zachwyty nad pęczakiem. Z grzybami rewelacja. Pyszny jest też do sałatek z warzywami do pracy. Polecam jako dodatek wymieszany z przesmażoną cebulą, cukinią i papryką (pokrojone w małą kostkę), doprawiony ziołami włoskimi albo np. wędzoną papryką. Uformowany w obręczy wygląda kolorowo i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, mam pytanie: Ile czasu zajmie mi zdrowe schudnięcie 30 kg, ze 100 na 70? Czy sa szanse na pokonanie nadwagi w rok? Mam 30 lat i 168 wzrostu, juz od kwietnia czytam Twojegozdrowo sie odżywiam, ale jem sporo kcal, vo kg na razie nie lecą. Ruszam sie 3-4 razy w tygodniu po 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu jaką dietę polecasz W chorobach autoimmunologicznych? Mam gigantyczne przeciw ciała ANA1, dalej robię badania. Zaczęłam czytać w necie a tu totalne skrajności, z jednej strony bezglutenowy weganizm z drugiej temat nieszczelnych jelit i protokół autoimmunologiczny paleo, czytam i już sama nie wiem co jest prawdą, podpowiedz coś proszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabym zobaczyć badania + wyniki testów na nietolerancje.

      Usuń
    2. Nietolerancja gluten, mleko, jaja, drożdże, kukurydza i migdały. ANA 2 (nie1) miano 320, święcenia ziarniste i homogenne. Nie wykryto ENA, czekam na czynnik reumatoidalny (ból stawów), tarczyca ok, w morfologii z rozmazem tylko anizocytoza+. Zaczęłam pić zioła bonifratrów (dobrane przez lekarza). Wiem że dużo nie możesz doradzić przez bloga Ale przy takiej ilości nietolerancji nie dam rady zamówić w tej chwili diety więc jeśli na początek pokażesz choć kierunek będę wdzięczna.

      Usuń
    3. Dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna bezwzględnie. Odstawiasz też inne mleka odzwierzęce czyli np. kozie, owcze etc. Ostawiasz też pozostałe alerheny na minimum rok.
      Z wagi na stawy jesz mięso max 2 razy w tygodniu i raz rybę. Poza tym dużo produktów będących źródłem Omega 3 które działają przeciwzapanie. Dieta musi być mocno alkalizująca. Nie wolno dopuścić do zakwaszenia.

      Usuń
    4. Bardzo Ci dziękuję za wskazówki.

      Usuń
  11. Uwielbiam Pęczak Przyrządzony a'la risotto. polecam moczenie kaszy przed gotowaniem. Ewa :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu, co polecasz w przypadku przeziębienia, kiedy mam chore jelita (choroba Leśniowskiego-Crohna) i nie mogę faszerować się tabletkami? Od dwóch dni cos się rozwijało, ale nic w tym kierunku nie zrobiłam, teraz jest już straszny katar, kichanie, ból głowy, osłabienie. Co możesz polecić, zeby stanąć na nogi?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze odnośnie tego pytania o przeziębienie, jeśli chce wypić herbaty z miodem, to jaki zakupić? Który jest najzdrowszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st. więc w herbacie posłuży jako słodzik. Lepiej łyżkę miodu zjeść oddzielnie. Najlepszy na przeziębienie jest lipowy.

      Usuń
  14. Gosiu ile czeka się na kolejną dietę będąc juz twoim klientem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czeka się. Ale maila trzeba wysłać na skrzynkę kontaktową dla osób które już mają dietę. Nie na diety@.

      Usuń
  15. Małgosiu przepraszam, że tutaj i nie na temat ale mam takie pytanie: czy po kawie można mieć wzdęcia? Śniadanie jem o 7.30, a o 8 piję już kawę. Po ok. godzinie mam wzdęcia, i tak do wieczora... a do tego ból brzucha ;( Dzisiaj odpuściłam kawę i jest ok. Jednak nigdy nie spotkałam się z takim działaniem kawy i zastanawiam się czy ze mną wszystko ok?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Bardzo dużo osób ma wzdęcia po kawie.

      Usuń
  16. Również uwielbiam pęczak. Razem z jaglaną to moje ulubione kasze :) właśnie kupiłam podgrzybki, już wiem co zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie z innej beczki...
    czy jest to w porzadku rano po wstaniu wypic kawe z mlekiem a pol godziny pozniej do sniadania wode letnia z cytryna.? wiem ze idealna bylaby odwrotna kolejnosc ale jakos nie moge sie przestawic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie kolejność musi być odwrotna z uwagi na watrobę.

      Usuń
  18. Pytane z innej beczki. Małgosiu czy jesienia/zimą też pijesz koktajle?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja kocham pęczotta, najbardziej takie, które są gotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Cześć Małgosiu! :) Ja troszkę z innego rodzaju pytaniem.. Mój chłopak interesuje się dietetyką, ma wręcz fioła na tym punkcie, chciałby porobić kursy itd. Chciałabym mu kupić na prezent jakąś książkę z tego zakresu, polecasz może jakieś tytuły? Bo wiem, że sporo tego czytałaś przygotowując się na egzaminy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mnóstwo jest takich książek. Ciężko powiedzieć od czego zacząć. Co ma być pierwsze.
      Ja bym zaczęła od książki nie z dziedziny dietetyki a od poznania organizmu człowieka czyli wątroba, żołądek etc.

      Usuń
  21. Ją mam pytanie z innej beczki o ciasto pod kruszonka jaką ma byc mąka czy cukru może być mniej i czy owoce mogą byc dowolne i ile ww jest w takiej porcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość WW zależy od gramatury składników, mąki i cukru.

      Usuń
  22. Pytanie nie na temat: co Pani sądzi na temat quorn? Jestem wegetarianką, mieszkam w UK, jest to produkt szeroko dostępny, łatwy zastępnik mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście tego nie polecam. To produkt na bazie mykoprotein czyli białka produkowanego przez grzyby.

      Usuń
    2. a poza tym smak ma okropny! lepsze tofu :)

      Usuń
  23. Świetny post. Lubie kasze, staram sie zwiększać ich ilość w jadlospisie, ale w rodzinnym domu królują ziemniaki wiec chociaż w weekend kiedy mam szanse coś ugotować to wlasnie jaglanke z warzywami albo inna kaszę:)
    Mam kilka pytań:
    1 co sądzisz o mieszaniu jogurtu naturalnego z owocowym (sklepowym) w proporcji 3:1? Jem tak od czasu do czasu( moze raz na miesiąc)
    2 jak wykorzystać orzechy? Mam cały koszyk włoskich :) zrobiłam masło orzechowe, dodaje do owsianki, ciasteczek owsianych, może masz jeszcze jakieś pomysly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jeść codziennie kilka dla zdrowia. Ja dodaję do granoli zamiast orzechów laskowych. Ta wersja mi bardziej odpowiada.

      Usuń
    2. Właśnie muszę zrobić granole:D

      Usuń
  24. Oooo ciekawe, a dla mnie to właśnie pęczak jest najsmaczniejszą z kasz:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam pęczak! Ale nie wszędzie mogę go dostać tu, gdzie mieszkam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy to prawda,że jeśli zmierzymy swoję udo w najszerszym miejscu to tyle ile wyjdzie centymetrów to tyle samo wynosi waga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nieprawda, ja mam obwod uda sporo mniejszy niz waga, juz bardziej by mi pasowal obwód talii, ten mam identyczny jak wage:)

      Usuń
  27. Czy suszone grzyby moczymy przed podsmażaniem? Jeśli tak, to jak długo?

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu, co sądzisz o opinii, że jedząc coś codziennie np. 4 dni z rzędu owsiankę na śniadanie organizm zacznie wytwarzać przeciwciała i może powstać nietolerancja na dany składnik? Pytam, bo miewam takie przejściowe manie np. na owsiankę czy jogurt naturalny z muesli. Jak mam ochotę to mogę wcinać takie pyszności codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest prawda aczkolwiek słyszałam takie teorie.

      Usuń
  29. I jeszcze jedno pytanie odnośnie kaszy jaglanej. Czy można ją jeść tylko 1-2 razy w tygodniu z względu na pracę tarczycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale w ilości 3 łyżki na porcję jeśli dwa razy.

      Usuń
  30. A ja trochę odbiegnę od tematu. Kiedyś natknęłam się na linię słodyczy bez cukru Wawel. Może widziałaś Małgosiu, co o tym sądzisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tych słodyczy. Przypuszczam że zamiast cukru słodzone są alkoholami cukrowymi np. erytrytolem lub ksylitolem lub stewią.

      Usuń
    2. Niektore slodycze slodzone sa maltitiolem. Co o nim sadzisz?

      Usuń
    3. Anna Lewandowska to napisała.

      Usuń
    4. Ale co napisała? Polecała słodycze Wawel?

      Usuń
    5. Maltitiol to alkohol cukrowy. To substancja z tej samej "rodziny" co ksylitol i erytrytol.

      Usuń
  31. Gosiu jeśli ktos jest juz twoim klientem to jak dlugo sie czeka na kontynuację diety? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czeka się. Chcąc kontynuację piszesz do mnie maila ale nie na diety@ a na skrzynkę kontaktową dla klientów którzy już dietę mają i nie czekasz w kolejce.

      Usuń
    2. A jeśli ktos juz ładnie schudnie z Twoja dietą to może odżywiać sie potem wg jadlospisow ze strony bez obaw ze to podniesie mu wagę? 😊

      Usuń
    3. To już ustalamy wspólnie tzn. dalszą drogę po osiągnięciu oczekiwanego spadku wagi.

      Usuń
  32. Małgosiu,
    od dłuższego czasu nurtuje mnie jedna kwestia (nie związana z tym postem) i bardzo jestem ciekawa Twojej opinii. Chodzi o mleko krowie. W internecie jest bardzo dużo sprzecznych informacji na ten temat. Jedni mówią, że nie powinno się je pić, że niezdrowe, inni mówią zupełnie coś innego. Proszę, napisz mi co o tym myślisz lub podeślij jakieś sensowne źródło do poczytania bo nie wiem co o tym myśleć. A jak jest z jogurtami, maślanką i podobnymi?
    Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Cię :)
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem krótko. Gdyby kazeina była tak zabójcza czy żylibyśmy w XXI wieku ?
      Pokolenia wychowały się na mleku i twarogu.

      Usuń
  33. Małgosiu czytam twojego bloga od ponad roku i nie wyobrażam sobie dnia żeby tu nie zajrzeć. Wielki szacunek dla Ciebie i pracy jaką dla nas wszystkich wykonujesz.Oby się tacy jak ty na kamieniu rodzili.
    Pozdrawiam Cię mega serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Lepiej się mieżyć czy ważyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ćwiczysz to i jedno i drugie. Jeśli nie ćwiczysz bo np. nie możesz z uwagi na stan zdrowia to zdecydowanie ważenie.

      Usuń
  35. Gosiu, tak z innej beczki. (beczki ze śledziami)
    Jak to jest z śledziami? Zauważyłam, że gdy przychodzi jesień co roku mam straszną ochotę na śledzie :) Czy są one tuczące? mogę je tak bezkarnie na kolację? co one mają w sobie takiego że aż tak mnie do nich ciągnie to nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie są bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy D i Omega3. Na kolację jak najbardziej bo Omega 3 najlepiej wchłaniają się wieczorem.

      Usuń
    2. Ojacie, a zawsze myślałam że nie wolno! No nie czas się doedukować. Dziękuję Ci za tego bloga - robisz świetną robotę :)

      Usuń
  36. witaj Małgosiu. PISAŁAM do Ciebie w zakladce diety ale komentarz gdzieś zaginął i się nie pojawił a nie wiem gdzie mogę zapytać w tej sprawie. Jak wygląda sytuacja w wypadku kiedy chciała bym zamówić dietę dla siebie i męża? czy w jednym meilu wysłac dwa formularze? Czy wtedy taka dieta jest układana mniej więcej tak abyśmy mogli razem gotować ( nie wyobrażam sobie gotowac 2 obiadów, sniadań itp). jak to wygląda? :):):):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wysyłasz dwa formularze opcje są dwie:
      * układam dwie diety ale tak abyście gotowali wspólnie
      * układam jedną dietę dla kobiety i piszę co i o ile zwiększa mężczyzna

      Usuń
    2. Gosiu czy pyłek pszczeli należy pic jak miód tj dzień wcześniej wymieszać z wodą a na następny dzień wypić rano z cytryną? czy tez musi swoje odstac jak miód? czy wystarczy dodać do owsianki jaglanki?

      Usuń
  37. Małgosiu a napisałabyś mi dokładnie jak wygląda ten proces moczenia a potem suszenia orzechów jak co się robi? Bo podobno nie można jeśc takich zwykłych orzechów tylko wczesniej trzeba je namoczyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie można jeść zwykłych orzechów? Kto tak twierdzi?

      Usuń
    2. Czytałam, żeby wszystkie orzechy jakie chce się jeśc trzeba namoczyć a potem wysuszyć, żeby było mnie kwasu fitynowego czy coś takiego. Tylko własnie nie wiem jak ma wyglądać ten proces moczenia i suszenia ile czasu i jak to robić i czy orzechy po wysuszeniu będa jeszcze dobre, tzn twarde, a nie takie miękkie...

      Usuń
    3. Nie ma potrzeby moczyć. Fityniany trzeba by jeść wiadrami aby zaszkodziły. Organizm je pięknie usuwa.

      Usuń
  38. Pytanie trochę z innej beczki .. czy wynik poziomu testosteronu blisko górnej granicy (wynik 70,7 ; norma 10-75 ) może hamować proces redukcji ?

    Pozdrawiam serdecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, czy zioła do tej potrawy muszą być świeże czy mogą być takie suszone z paczki?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu, pytanie trochę "z innej beczki"- jeśli chciałabym teraz zacząć gotować wg Twoich gotowych jadłospisów, to od którego tygodnia powinnam zacząć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz podział na miesiące więc idziesz zgodnie z miesiącami.

      Usuń
  41. Gosiu a czy do ciasta pod kruszonka można użyć mąki pszennej pełni ziarnistej typ 1850

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu a czy można codziennie pić "glutka" z dwóch łyżek siemienia lnianego? mam bardzo wrażliwe jelita, cokolwiek zjem to cierpie na wzdęcia lub mam kłopoty z wypróżnianiem a ten "glutek" genialnie rozwiązuje ten problem. Niezbędny są przerwy zeby organizm się do niego za bardzo nie przyzwyczaił? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy na diecie lekkostrawnej mogę jeść tahini awokado i mleko sojowe ,bo nigdzie nie moge odszukać informacji na ten temat ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Jeśli chodzi o tahini to uważaj z ilością.

      Usuń
    2. A dlaczego? :-)

      Usuń
  44. Zrobiłam tylko z ryżem parabolicznym. Genialne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Dlaczego najmniej lubiana? Nie lubię kasz. Zawsze były dla mnie za suche, a smakowo... to koszmar mojego dzieciństwa. Do teraz jak widzę brązowe ziarenka na talerzu to mnie wzdryga. Myślę, że ludzie zapytani na ulicy wymienią po prostu tę, którą najbardziej znają, a pęczak... pierwszy raz zjadłam go w tym roku, wcześniej nawet nie wiedziałam, że taka kasza istnieje. Nawet w domu gdy powiedział, że go przyrządzam to wiele osób nie wiedziało co to jest. Uwielbiam go... szkoda, że w 95% przepisów występuje z grzybami... ale mam nadzieję, że i trafię na fajne przepisy bez nich ;-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Gosiu a ile potrzeba bulionu? Mam zamiar zrobić w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń