poniedziałek, 5 października 2015

Soczysta, aromatyczna rolada z kurczaka z sosem z kolorowego pieprzu. Na uroczysty obiad i wyjątkowe okazje.



Dawno nie było nic mięsnego i nic uroczystego więc postanowiłam to zmienić i upiekłam roladę, którą osobiście bardzo lubię i lubi moja rodzina. Nie jest to danie pracochłonne, jakby się mogło wydawać, a jego sekretem jest dobrze zamarynowane mięso i dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony.

Mięso marynujemy minimum 12 godzin w posiekanej w malakserze natce pietruszki, czosnku, soli i pieprzu cytrynowym. Ja marynuję je wieczorem i piekę na obiad następnego dnia. Mięso marynuje się wtedy około 18 godzin.To ważne, jeśli chodzi o kruchość i soczystość, i sprawę marynaty należy potraktować bardzo poważnie.
Roladę serwuję z sosem z kolorowego pieprzu i świeżą kolendrą. Kolendra nie jest obowiązkowa, ale ja mam do niej ogromną słabość.
W tym przepisie ważne są detale. Marynata, jakość wędzonego boczku (nie może być parzony) i czas pieczenia. Polecam na uroczyste okazje. 


Kaloryczność:
Porcja roladki dla jednej osoby (100 gramów) ma ok. 120 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal



Składniki na 4 porcje:
* jeden cały filet z kurczaka
* sól
* natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* pieprz cytrynowy 
* 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku 
* łyżka klarowanego masła

1. W malakserze umieszczamy natkę pietruszki i czosnek. Drobniutko siekamy.
2. Fileta z kurczaka nacieramy pastą z czosnku i pietruszki oraz solą i pieprzem cytrynowym.
3. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.


4. Wyjmujemy fileta z lodówki, przekrawamy na pół i przecinamy na płasko.


5. Fileta solimy i na każdej połówce kładziemy trzy plasterki boczku.


6.  Zawijamy w roladę i wiążemy dratwą.


7.  Rolady obsmażamy na klarowanym maśle minutę  z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

8.  Wyjęte z piekarnika rolady kroimy w plastry. Podajemy z sosem.

































Przepis na sos z kolorowego pieprzu:
* masło na którym podsmażaliśmy rolady
* czubata łyżka mąki orkiszowej
* pół szklanki bulionu drobiowego 
* pół szklanki mleka 
* kolorowy pieprz 
* sól 
* świeża kolendra (opcjonalnie aczkolwiek ja zawsze dodaję do tego sosu)

1. Ciepły bulion drobiowy mieszamy z mlekiem.
2. Na maśle, na którym podsmażaliśmy rolady, zesmażamy mąkę, po czym cały czas mieszając trzepaczką powolutku wlewamy mleko z bulionem. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli potrzeba dolewamy więcej mleka.
3. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem i solą. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.




























Pieczone ziemniaki:
* ziemniaki
* świeży rozmaryn
* sól 
* natka pietruszki rozdrobniona w malakserze

Ziemniaki nacieramy rozdrobnioną w malakserze natką pietruszki. Obkładamy gałązkami rozmarynu, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. 



128 komentarzy:

  1. Witam :)
    Twój blog jest rewelacyjny - kopalnia wiedzy :)
    jeśli ktoś nie ma piekarnika (zepsuty) to czy w garnku/patelni również mogę go poddusić?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu tylko 10 minut starczy na upieczenie kurczaka?
    Naczynie żaroodporne przykrywasz pokrywką czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolady najpierw obsmażasz.
      Naczynia nie przykrywam.
      Sekretem soczystości jest marynata i obsmażenie które zamyka pory mięsa.

      Usuń
  3. PS. To będzie mój dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj świetny przepis! Mam pytanie czy jeśli ktoś ma dobrą przemianę materi to może jeść wszystko np.białe pieczywo itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedziałam już na to pytanie pod postem z przepisem na gulasz z dyni i ananasa.

      Usuń
  5. Małgosiu a czy można zamiast boczku dać szynkę szwalcwaldzką? Albo np. surową wędzonkę krotoszyńską?
    I czy suszony rozmaryn do ziemniaczków też będzie dobry??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Może być i szwarcwaldzka i parmeńska. Wędzonki krotoszyńskiej nie znam.
      Rozmaryn do ziemniaków może być suszony.

      Usuń
  6. Na fejsie pochwaliłaś się pieczoną owsianką. Szukalam przepisu u Ciebie ale jakoś się nie chciał pokazać:))
    Pomożesz??

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu spadłaś mi z nieba z tym daniem :) Dziękuję Ci bardzo za inspirację! Chciałam Cię jeszcze zapytać w kwestii pieczenia ziemniaków..czy pieczesz je w blaszce czy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym (jeśli to ma jakieś znaczenie).
    Czy wkładamy surowe ziemniaki i nie dodajemy żadnej oliwy?
    Przepraszam za być może banalne pytania, ale ja dopiero raczkuję w kuchni. Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w naczyniu żaroodpornym ale bez pokrywy. Lubię jak się trochę przypieką.

      Usuń
  8. ale 10 minut? serio?
    patrasova

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby te 10 minut to było za krótko to nie publikowałabym tego przepisu. Mięso przecież jest uprzednio podsmażone a to jest drób. Drób nie wymaga długiej obróbki.

      Usuń
    2. jak potrzymasz 20 to bedzie wysuszone na wiór :p

      Usuń
    3. Ja miałam tak wielkie piersi z kurczaka, że jak je przekroiłam po 15 minutach trzymania w piecu to były jeszcze surowe :-))

      Usuń
  9. Witam serdecznie.
    Jesteś dla mnie autorytetem jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, chciałbym się dowiedzieć co sądzisz o diecie doktor Dąbrowskiej? o poście warzywno-owocowym przez kilka tygodni? ma więcej plusów czy minusów? czy watro od tego kroku zacząć odchudzanie?
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O diecie Ewy Dąbrowskiej pisałam w zakładce trochę zdrowa.

      Usuń
  10. Gosiu,

    czemu nie można przeczytać wszystkich komentarzy w tych zakładkach gdzie jest ich kilkaset ?

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Notorycznie się blokuje wtyczka. Co naprawię to znów to samo :((

      Usuń
  11. Małgosiu mam pytań mi odnośnie przygotowywanych przez ciebie diet. Czy piszesz diety dla osób zmagających się z łuszczycą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy dla mężczyzny na przytycie dałoby radę i jaka by była cena? z góry dziękuję za odp

      Usuń
    2. Cena jest ustalana indywidualnie i brane są pod uwagę nietolerancje i ilość produktów jakich dana osoba nie jada bo to utrudnia bilansowanie diety.

      Usuń
  12. Gosiu, mam pytania nie w temacie. Kiedy możemy spodziewać się obiecanego postu dla osób chorych na chorobę Crohna? Pytanie nr dwa, jaki chleb zalecasz spożywać przy tym schorzeniu? Wszelkie ciemne z ziarnami odpadaja, a chce odstawić zalecane białe, pszenne pieczywo, bo nie służy mojej figurze. Mam problem ze śniadaniami i zanim zamówie dietę u Ciebie, a chce to zrobić już niebawem, to chce w końcu znaleźć pieczywo, po którym nic mi nie bedzie, bo kanapki to dla mnie jedyna opcja śniadaniowa, po wszelkich owsiankach, jajecznicach, omletach, niestety umieram :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - w październiku
      2 - graham a najlepiej orkiszowe
      3 - najlepsze będzie orkiszowe - warto poszukać w okolicy w dobrych piekarniach

      Usuń
  13. Czy ta pysznie wyglądająca rolada bez boczku może być ma obiad dla cukrzyka2 i co można dac zamiast boczku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast boczku można użyć szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej. Ale taka ilość boczku cukrzykowi nie zaszkodzi. Bez obaw.

      Usuń
  14. Niby z boczkiem, a bardzo zdrowe. Jak ktoś nie ma piekarnika, polecam z parowara :) Też wychodzi pysznie i soczyście.
    Ale, zapytam - do ziemniaków nie dodajesz soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest kwestią ilości i do czego dodajemy ;) Boczek w małych ilościach podkreśla smak drobiu. Ale jak byś chciała zjeść kanapkę z boczkiem to odradzę ;)

      Usuń
  15. A ja z innej beki.czy dobrze planuje?
    Czy posilki 8:00 jogurt 150g kawałek pieczywa i ile granoli do tego dac 3 łyżki czy 30-40 gram? Ile gram tej granoli?
    11.30 300g owoców
    14.30 sok 100ml
    17.00 obiad 50g kasza + warzywa lub warzywa mięso/jajo/ryba
    20:00/30 kawałek chleba i jajko / warzywa/ jogurt 50g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy redukcja czy zdrowe odżywianie.

      Usuń
    2. To 2gie:) szczególnie ze nie pracuje a siedzę w domu

      Usuń
    3. Nie da się ocenić jadłospisu na podstawie jednego dnia.
      Spisz sobie dokładnie co i ile jesz. Ale tak z 5 dni. Wejdź na stronę ilewazy.pl i oblicz jakie masz proporcje w diecie tak plus, minus. To da Ci obraz ilościowy i jakościowy.

      Usuń
  16. Hej Małgosiu!
    Mogłabyś polecić znowu jakąś ciekawą książkę o żywieniu?
    ps.G. Enders "Historia wewnętrzna" była świetna:)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, nie mam malaksera jak inaczej sobie poradzić? I czym zamienić natkę pietruszki?moje dziecko nie lubi natki:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz malaksera użyj blendera lub bardzo drobno posiekaj.

      Usuń
  18. Dziękuję Małgosiu za odpowiedź ale mam jeszcze jedno pytanie chodzii o ser który jest lepszy dla cukrzyka ten bez glukozy czy ten z małą ilością tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser nie ma glukozy. Ma laktozę. Ktoś sprzedaje ser z napisem "bez glukozy" ?????
      Jeśli chodzi o tłuszcz to nie podnosi on poziomu cukru bo tłuszcz nie ma cukru. Ale należy go ograniczać w diecie cukrzyka z wagi na triglicerydy i blaszkę miażdzycową.
      Wysoki poziom cukru we krwi uszkadza naczynia krwionośne i do tych mikrouszkodzeń przykleja się sacharoza i tłuszcz tworząc blaszkę miażdzycową.

      Usuń
    2. Oczgwiście dużo w tym prawdy i choć tłuszcz nie ma glukozy to wszystko w naszym organizmie jest przetwarzane do glukozy i tłuszcz zjedzony po jakimś czasie stanie się glukozą i przy cukrzycy podniesie poziom glikemii a zdrowy organizm wyrzuci insulinę.

      Usuń
    3. Nie jest prawdą to co piszesz. Tłuszcz jest przetwarzany do glukozy tylko w jednym przypadku. W przypadku głodu ale długiego głodu.
      Jeśli jemy tłuszcz we właściwej ilości NIE JEST on przetwarzany do glukozy a spalany jako źródło energii!!!! Jeśli jemy w nadmiarze jest odkładamy jako zapas w tkance tłuszczowej. I teraz jakbyś głodowała bo jest np. wojna, jakaś sytuacja życiowa i nie otrzymujesz pożywienia organizm żywi się ENDOGENNIE. Polega to na tym że do glukozy przetwarzane jest wszystko, nawet tłuszcz.
      Polecam książki z medycyny o metabolizmie białek, tłuszczów i węgli.

      Usuń
    4. Polecam książki o cukrzycy, w każdej piszę,że jest późna hiperglikemia po posiłkach białkowo-tłuszczowych. I dlatego też pompy inulinowe mają funkcje bolusa przedłużonego. Oczywiście jeśli tego tłuszczu nie będzie dużo czyli ilość WBT(wymiennik białkowo-tłuszczowy)będzie niskie to na glikemii to się nie odbije. W swoich przepisach liczysz takie wymienniki? Np Twoje brownie jest wysoko białkowo-tłuszczowe i bliski z mojej rodziny po zjedzeniu kawałka ważacego ok100g w ktorym było zaledwie 2WW musiał ustawić bolus przedłużony, bo cukier po 6godz szybował pod niebiosa. Może głodował po brownie? Widzisz ty głównie zajmujesz się dieta na DM2 a tam jest endogenna insulina. Zgodzę się,że jeśli jemy tłuszcz we właściwych ilościach to jest ok, ale ja napisałam o sytuacji kiedy jest go dużo w posiłkach.

      Usuń
    5. Do Lekarz (choć ciężko mi uwierzyć) : Brownie to nie jest posiłek dla cukrzyka. Przykład nieadekwatny.
      Mój blog nie jest blogiem dla cukrzyków i jeśli za przykład podajesz brownie to trochę nie rozumiesz o czym piszesz.

      Usuń
    6. Jeśli chodzi o ilość tłuszczu w posiłkach to wyjaśniłam to w komentarzu wyżej.

      Usuń
  19. Małgosiu a czy chia można na surowo bez zmielenia czy raczej lepiej zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona chia jemy na surowo jak każde nasiona. Można zmielić ale nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  20. Czym można zastąpić boczek? Czy suszone pomidory na przykład byłyby ok? Albo może jakiś ostry w smaku ser?

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, przepraszam że piszę pod tym postem, bo nie na temat, ale może będziesz w stanie udzielić mi rady. Jak ma się odżywiać osoba chcąca schudnąć nie mając czasu na ruch ? Dodam, że śpię za mało, bo ok. 3-4 godzin. Czy 1500 kcal wystarczy ? Studia medyczne pozostawiają jednak wiele do życzenia :(((( chyba zaczynam żałować tej decyzji, bo moje zdrowe odżywianie przestaje mieć jakikolwiek sens......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam już wiele diet dla osób które nie ćwiczą bo nie mogą czy nie lubią. W takiej diecie liczą się proporcje i dobry rozkład posiłków.

      Usuń
    2. Żałujesz decyzji o studiach,bo nie możesz się zdrowo odżywiać? Bo jeśli tak to faktycznie masz problem. Skończyłam medycynę, były chwilę kiedy pracowałam ciągiem 32godz 3xw tyg, mam trójkę dzieci i jestem w czwartej ciąży, uczę się do egzaminu, na milion rzeczy nie mam czasu, ale nigdy przenigdy nie żałowałam decyzji. Uwielbiam moją pracę i kontakt z ludźmi. Zastanów się mocno,bo łatwo się wypalić a to odbija się na kontakcie z pacjentami.
      Dla pocieszenia dodam,że z każdym rokiem studia stają się lżejsze. Najgorsze pierwsze dwa lata. Później miałam czas na karate, spanie czy jedzenie:)

      Usuń
  22. Mozna taki obiad jest na redukcji?w końcu jest tam boczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwróć uwagę na kaloryczność tej potrawy w 100 gramach. Nadaje się na redukcji ? ;)

      Usuń
  23. Przepraszam chodziło mi o ten ser bez laktozy, specjalnie nie lubię sera ale raz na tydzień to chyba można?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam :) ja troszkę nie na temat... czy jest sens ćwiczenia dwa dni pod rząd, a potem pięć nie? czy da to jakieś efekty? bo niestety mam możliwość wykonywania treningu tylko w weekendy, ale nie wiem, czy wg. zaczynać, bo czytałam, że taki sposób jest bezcelowy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda aktywność ma sens. Ruch przede wszystkim zwiększa przepływ płynów ustrojowych. Nie patrz na ruch tylko w kategorii utraty wagi ale przede wszystkim zdrowia.

      Usuń
  25. Małgosiu, a ja tak z innej beczki :) ile razy można pić kawę bez mleka tylko słodzoną stewią? Jestem miłośnikiem kawy i ją uwielbiam :) piję 2 razy dziennie, ale czasami mam ochotę na 3, ale próbuje się powstrzymać. I jeszcze jedno, czy mogę raz na tydzień wypić dużą latte z mojej ulubionej kawiarni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kawą należy uważać z uwagi na wypłukiwanie magnezu. Przy 2 kawach dziennie zalecam albo garść orzechów dziennie, albo suplementację magnezu.
      Tez ma słabość do kawy ale ograniczam się do jednej ;)

      Usuń
    2. A jak jest z mocną herbatą: zieloną i czerwoną? Piję kilka dziennie?

      Usuń
  26. Małgosiu, pytanie nie w temacie: Czasami polecasz konkretne produkty ze sklepu ekozakupy pl. A czy pozostałe produkty z tej strony też są warte uwagi? NP inne produkty spożywcze albo kosmetyki?

    Pozdrawiam,
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystkie. Zawsze trzeba czytać skład bo czasem produkt na pierwszy rzut oka wydaje się dobry i z ekologicznych upraw a tam w składzie np. olej palmowy. Już nie raz takiego chochlika wyłapałam.

      Usuń
    2. Brawo Malgosiu za "nie wszystkie"!Twoje podejscie jest bardzo uczciwe w stosunku do czytelnikow bloga.Mimo wspolpracy z eko-zakupy nie promujesz wszystkiego co sie tam sprzedaje,zachecasz do czytania skladow i samodzielnego myslenia.Tak 3-maj:)

      Usuń
  27. 1. Czytałam że nadmiar białka w diecie może być szkodliwy. Czy wobec tego osoba chcąca rozpocząć walkę z anoreksją (BMI poniżej 12), przy braku ćwiczeń, powinna kontrolować ilość białka czy organizm wszelki nadmiar wykorzysta do odbudowy? Jaka ewentualnie powinna być ilość g na kg?
    2. Czy byłaby szansa na większą ilość przepisów obiadowych z wykorzystaniem roślin strączkowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - przy anoreksji nie ma mowy o nadmiarze białka ponieważ anorektyk ma kłopot w drugą stronę. Ma problem z rozpadem białek dlatego białka w diecie anorektyka musi być dużo. Białko to budulec. Tu nawet 2.5-3 g ma kilogram będzie ok. Należy też pamiętać o właściwym odżywieniu organizmu czyli właściwej podaży witamin i minerałów które oprócz tego że odżywią to zalkalizują dużą ilość białka.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Widać co dietetyk to inne stwierdzenie. Kiedyś podczas konsultacji jeden zalecił mi na obiad 2 jajka lub 150 g mięsa, drugi zaś aż 5 jajek i 300 g mięsa. Rozbieżności są ogromne.
      Z produktami alkalizującymi mogę mieć problem. Niby jem codziennie 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców i kaszę jaglaną, ale też piję 2 słabe kawy i jem ok. 50 g orzechów oraz ok. 150 g nabiału, a one ponoć nie są tutaj polecane.

      Usuń
    3. 1. Ma Pani pod opieką osoby z tak dużym niedożywieniem spowodowanym anoreksją? 2. Czy w ich przypadku zaleca Pani stopniowe zwiększanie kaloryczności (np. 100 kcal więcej na tydzień ponad CPM), czy jednak lepiej od razu rozpocząć od większego pułapu?

      Usuń
    4. Wszystko stopniowo, powoli, inaczej taka osoba nie będzie w stanie zjeść.

      Usuń
  28. Pani Małgosiu, czy jeśli jestem zdrowa, to mogę codziennie jeść chleb ?
    Nie mam na myśli zwykłego pszennego , ale bardziej zdrowy np. razowy, orkiszowy itp.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale ostrożnie z ilością i pamiętaj aby to nie była np. kanapka z pasztetem ale kanapka z dodatkiem warzyw.

      Usuń
  29. Czy suszone owoce mają właściwości zakwaszające ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam! Czytałam kiedyś na Pani blogu o ziołowych tabletkach na PCO, które bierze się przez 3 miesiące. Miały też pomagać na PMS. Nie pamiętam nazwy i nie mogę znaleźć teraz, to było pod jakimś artykułem w komentarzach. Może Pani przypomnieć tą nazwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie były tabletki na PCO ale na regulację cyklu i PMS. To Castagnus.

      Usuń
  31. Mmmmm az zgłodniałam ;)
    robilam podobne ,ale z mozarellą i szynką.
    a te ziemniaczki z piekarnika ładnie sie prezentują :D
    Musze kupic kolorowy pieprz ,bo sos z jego udziałem wygląda obłednie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy kasza kukurydziana i płatki ryżowe białe są zdrowe ? Czy można wprowadzić sobie do jadłospisu ?

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja mam pytanie nieco z innej beczki- jestem w ciąży, to koniec 7 tygodnia. I mam straszne wzdęcia. Zwłaszcza w pracy, kiedy się nie ruszam tyle co w domu. Próbowałam jeść różnych rzeczy, ale ciągle jest to samo - brzuch jak w połowie ciąży i ból. Co powinnam zrobić, co jeść? Dodam, że za dużo błonnika nie mogę, bo mam na niego wrażliwy żołądek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj aby dużo pić. Nie chcę straszyć ale jeśli masz wzdęcia na początku ciąży to może się to pogłębić później. Dużo pij, i ilość czystego płynu (woda, owocowe i ziołowe herbaty) ma wynosić 1,5 litra. Resztę pokryją zupy, woda z owoców etc.
      Zerknij sobie w post o diecie lekkostrawnej (zakładka Trochę Zdrowia) i stosuj te zalecenia.Nie objadaj się na noc.

      Usuń
  34. Gosiu, co byś poleciła przy nawracających, uciążliwych stanach zapalnych pęcherza moczowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pij sok z żurawiny, ale taki dobry, prawdziwy. Nie ten syrop z Herbapolu który jest samym cukrem z odrobiną soku ale taki tłoczony 100%. Świetnie działa na drogi moczowe.

      Usuń
  35. Małgosiu, robie sobie jaglankę z 2 szkl. mleka+2 łyżki kaszy+owoc+łyżka nasion chia.
    Wychodzi b. gęsta, jak dowiozę do pracy.
    I nasyca na ok 2-2,5 godziny.
    Czy tak powinno być??
    Bo mi sie wydaje, ze powinna nasycić na więcej czasu........
    W pracy o 8 jem ta kaszę lub owsiankę , potem ok.10-10.30.jem sałatke owocowa---------śliwki, gruszka, banan-------co mam a potem ok 13 jem drugie sniadanie 2 kawałki chleba pełnoziarnistego+pesto albo ser albo twarożek+pomidor+sałata, marchewki.
    Dopiero ok 16.30-17.00 jem obiad i potem kolację ok 21.
    Mam nadzieję że nie jem za dużo w pracy...??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglanka nasyci na krócej niż owsianka bo ma wyższy IG. Dosyp sobie do nie błonnika witalnego.
      W pracy jesz bardzo dobrze. Ja mam podobny rozkład.

      Usuń
    2. Dziekuję:))

      Usuń
  36. Gosiu, czy pieprz kolorowy do sosu to dajemy po wcześniejszym zmieleniu, czy taki w ziarenkach?

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam Małgosiu
    Ja mam może śmieszne pytanie ale gdzie kupujesz dratwę do wiązania roladek.Zastanawiam się jaką taka dratwa wytrzymuje temp. np.w trakcie smażenia .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu jak myślisz jaka jest optymalna ilość jedzenia chleba w ciągu jednego dnia?
    Ile można zjeść ciemnego chleba bądź bułek
    bo zawsze mam z tym problem i staram się jeść około 2 bułki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy przy jakiej kaloryczności dziennej. I czy to ma być na redukcji ?

      Usuń
    2. tak na redukcji . Jem około 1800 kcal waga 60 kg wzrost 170

      Usuń
    3. 25 % z tego powinny stanowić węglowodany w postaci kasz, chleba, makaronu, ryżu.
      I tu musisz ten chleb zmieścić ale niech on nie stanowi całości ale ok. 40 % tego.

      Usuń
  39. Gosiu czy moglabys zamiescic post o diecie przy nadkwasocie zolodka.W necie jest duzo artykulow,ale do Ciebie mam najwieksze zaufanie ,co jesc ,czego nie wolno.Lekarz przepisuje tylko tabletki a jak dlugo mozna me zazywac.
    Bede bardzo wdzieczna z gory dziekuje,Kasia

    OdpowiedzUsuń
  40. Pani Małgosiu, pieczona tuszka notunii z dynia hokkaido na kolacje będzie dobrym rozwiązaniem aby nie obciążyć żołądka na noc?

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu, nada się na obiad dla cukrzyka? I jeszcze prośba: doradź co mogę podawać cukrzykowi właśnie do obiadu zamiast ziemniaków i kaszy? Codziennie jaglana? Bo niestety mięso + sałatka nie przechodzi :( bierze wtedy chleb.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A inne kasze? Kasza nie musi być sucha, nudna. Można ją zmieszać z podduszonymi warzywami. Może też być makaron ale razowy, pełnoziarnisty.

      Usuń
  42. Pani Małgosiu, czy zdrowo się odżywiając można zjeść na kolację kanapki z wędliną z indyka i warzywami, jeżeli to jedyny posiłek w danym dniu, w którym znajduje się pieczywo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile tych kanapek ? I czy chodzi o kobietę czy mężczyznę ?

      Usuń
    2. Czy mamy przez to rozumieć że kanapki są złą alternatywą na kolację? Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie większość ludzi spożywa kanapki na kolację, czy są one naprawdę takie złe? :-(

      Usuń
    3. Kanapki to węglowodany a wieczorem nie potrzebujemy energii. Jeśli jemy np. twarożek i do tego kromka chleba czy sałatkę i do tego grzanki z chleba to jest dobrze. Jeśli natomiast ktoś robi sobie 4 kanapki i zasiada przed TV to w jaki sposób zamierza spalić tę energię?

      Usuń
    4. A osoba ćwicząca? Kolacja to posiłek potreningowy.

      Usuń
    5. O posiłkach potreningowych pisałam w osobnym poście.

      Usuń
  43. Mmm.. pychota! U nas dawno nie było nic mięsnego, akurat dobry moment żeby zrobić taką roladkę!
    Ja mogę polecić ( brat mi raz zrobił - pychota), roladkę z bazylią. Obciął brzegi piersi, żeby była równa, odcięte skrawki zmiksował z krzaczkiem bazyli i masełkiem, a potem masę rozsmarował na piersiach, zawinął i po upieczeniu i pokrojeniu są śliczne biało-zielone ślimaczki. :)

    Pozdrawiam!
    (I dzięki za rady o ksylitolu - we wcześniejszym poście)

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu, mam pytanie z puli zdecydowanie nietypowych i niecodziennych. Jak to jest z alkoholem ? Konkretnie z wódką :) ? Czy jeśli nie jem słodyczy to raz na jakiś czas ( ale naprawdę rzadko) zrobię sobie cheat night z tym trunkiem ( kilka do 10 kieliszków) to odbije się to na wadze ? Oczywiście jeśli nie będę się przy tym opychać innymi świństwami ?

    OdpowiedzUsuń
  45. Pyszności ;) wszyscy z obiadku bardzo zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy zieloną herbatę można pić przed snem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie lepiej długo parzoną? słyszałam, że krótko parzona ma działanie pobudzające a długo parzona- uspokajające (więc aby się wyciszyć, zrelaksować chyba lepiej długo parzyć?)

      Usuń
    2. Na mnie długo parzona działa pobudzająco

      Usuń
  47. nie wiem jak Ty to zrobiłaś ale ja po 10 minutach miałam je totalnie surowe w środku :o

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam, wyszedł bardzo dobry obiad ;) Chociaż tez nie starczyło 10 minut w piekarniku miałam 16 i nadal było surowe, No i dla niektórych może być za bardzo czosnkowe, pewnie trzeba zredukować ząbki czosnku z 2 do 1:)Bałam się sosu, ale wychodzi super;):) Dziękuje za urozmaicenie niedzielnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wyszło mega. U mnie żadnej surowości. Trochę dłużej trzymałem na patelni.
    Sos super - pierwszy kontakt z Kolendrą. Trochę za gęsty wyszedł ale następnym razem poprawię

    Wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  50. Gosiu, czy mozna przygotowac sobie wczesniej miesko i potem jakos odgrzac? Nie wiem, w sosie albo w piekarniku? Wolalabym miec gotowe nim goscie przyjda, a nie biegac do kuchni i balabym sie ze nie zgram sobie wszystkiego w czasie :( jakies pomysly lub rady? Czy planujesz jakies przepisy na swiateczny obiad?

    OdpowiedzUsuń
  51. Czy najnowsze komentarze moglyby pojawiac sie na gorze? pod samym przepisem, byloby latwiej i szybciej, gdy np czeka sie na odpowiedz ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Malgosiu czy Ty masz plan jak zorganizowac swieta? Co kiedy piec i gotowac by nie wykonczyc sie juz dzien przed ;) i przy okazji nie dac sie zwariowac? co mozna wczesniej, a co powinno poczekac do ostatniej chwili? jest szansa na takiego posta???? plissss
    ja organizuje kazdy z trzech dni swiat i jak na razie zawisilam sie na planowaniu :( jedyne co wymyslilam ze ugotuje w wiekszej ilosci grzybowa i zur na wigilie by podac je potem w pierwszy i drugi dzien, dalej pomyslu brak, kiedy piec ciasta, kiedy zrobic salatke jarzynowa, sledzie, pasztet i brak mi pomyslu na drugie dania w I i II dzien :(

    OdpowiedzUsuń
  53. Małgosiu ziemniaki wkładasz do piekarnika surowe?

    OdpowiedzUsuń
  54. Przepyszny obiadek! Zrobiłam na niedzielne rodzinne spotkanie i wszystkim bardzo smakowało :-) Super przepis Małgosiu!

    OdpowiedzUsuń