środa, 4 listopada 2015

Zdrowa, domowa "chałwa" migdałowa! Słodka rozpusta z mnóstwem wartości odżywczych.








Połączenie zmielonych ziaren i miodu znane jest od lat, więc żadnego odkrycia dziś nie dokonam. 
Przypuszczam jednak, że większość z Was ani tego typu deseru nie jadła, ani o nim nie słyszała. Chałwę sezamową, sklepową zna każdy. A taką domową?
Proste receptury mają to do siebie, że wszystko jest niby oczywiste, ale jak o tym usłyszymy, myślimy "wow! że ja na to nie wpadłam".

Po prostu migdały i miód ? 
Spójrzmy na to inaczej. 

Migdały są kopalnią witaminy E, zwanej witaminą młodości, i mają jej najwięcej ze wszystkich orzechów. Ponadto są dobrym źródłem wapnia, magnezu, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, potasu, flawonoidów, cynku i błonnika, którego ze wszystkich orzechów też mają najwięcej.
Miód to naturalna substancja bakteriobójcza i bakteriostatyczna, a to wszystko nie za sprawą samego nektaru, a dzięki pracowitym pszczółkom, które go zbierają. Podczas zbierania nektaru pszczoły częściowo go połykają, dzięki czemu nasycany jest enzymami pochodzącymi z ich gruczołów gardzielowych. Te enzymy to działające bakteriobójczo i bakteriostatycznie apidycyna i inhibina (nadtlenek wodoru) oraz lizozym, czyli białko kationowe rozkładające peptydoglikan ścian komórkowych bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu acetylomuraminowego (NAM) i acetyloglukozaminą (NAG), czyli w skrócie na rozerwaniu ścian komórek bakterii. Ponadto miód zawiera wzmacniającą ściany naczyń rutynę, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A i C.

I teraz mamy deser, który łączy te wszystkie składniki, a do tego NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) plus błonnik z migdałów obniżą wchłanianie glukozy w jelitach, co przełoży się na poziom glukozy we krwi po spożyciu naszej chałwy. 
Z uwagi na zawartość błonnika użyłam migdałów ze skórką. Owszem, chałwa jest przez to ciemniejsza, ale ma więcej wartości.  

Komu dedykuję ten deser?

* kobietom w ciąży w napadach na słodkie, ponieważ mamy tu i słodycz i wartości. Ponadto migdały pomogą przy zgadze i mdłościach.
* jako posiłek przed treningiem dla osób, które biegną na trening prosto z pracy, a miały tak zabiegamy dzień, że nie były w stanie zjeść nic w biurze.
* osobom z zaburzeniami odżywiania. 
* młodzieży uczącej się, studentom.
* osobom z zaburzeniami miesiączkowania.
* dzieciom! 

Chałwę można przygotować tak, jak ja to zrobiłam poniżej. Można też zrolować kuleczki, zapakować w papierki i jeść jak cukierki.
Uwaga! Przechowujemy w lodówce. Domowa chałwa nie ma stabilizatorów i substancji które sprawią, że w każdej temperaturze utrzyma twardość. W składzie mamy tylko dwa składniki. To sama natura. 

Kaloryczność:
100 gramów chałwy ma ok. 500 kcal 
 


Składniki:
* 400 gramów migdałów
* 6 łyżek miodu 

1. Migdały mielimy w maszynce do mielenia. 
UWAGA! Zakładamy najdrobniejsze sitko (do kupienia w sklepach AGD jako sitko do pasztetu).


2. Zmielone migdały przekładamy do malaksera, dodajemy miód, blendujemy. 


3. Masę przekładamy do wyłożonej folią aluminiową formy, dociskamy używając np. szklanki, zawijamy folię, aby przykryć wierzch chałwy. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.






159 komentarzy:

  1. Piękna, domowa forma słodyczy ;) Małgosiu czy sezamki można zrobić w podobny sposób, bo niestety w internecie przepisy na tą słodką przekąskę są z ogromna ilością cukru. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką chałwę mogłabym jeść bez końca, ta naturalna słodycz...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją też uwielbiam. W ogóle migdały kocham.

      Usuń
    2. Jak długo może stać w lodowce?

      Usuń
    3. a co można dzieciom dodać do mleka, żeby maksymalnie przypominało płatki kukurydziane, kulki czekoladowe i tym podobne świństwa. Moje dzieci niestety sie do tego przyzwyczaiły. Jedyna "zupa mleczna" jaką tolerują to kasza manna

      Usuń
    4. Nie da się zastąpić czekoladowych kulek tak aby dzieci tego nie zauważyły.
      Czeka Cię ciężka przeprawa. Tłumaczenie i prośby ;)

      Usuń
    5. A moze spróbować zalać platki kakao? Oczywiscie naturalnym. Ja tak robie jak mnie lapie ochota na czekoladowe kulki.Do tego platki pelnoziarniste i jazda!

      Usuń
    6. Można przecież upiec granole czekoladową :)

      Usuń
    7. http://www.jadlonomia.com/2014/03/domowa-granola-czekoladowa.html polecam tą granolę :) kiedyś uwielbiałam płatki czekoladowe, ale ta granola jest milion razy lepsza <3

      Usuń
    8. Dzięki, ale wiecie takie owsiane płatki lekko twarde, takie jak granola autorstwa Małgosi są pyszne dla mnie, a dzieciakom nie podchodzą... będę musiała się pomęczyć, chociaż starsza da sobie czasem przetłumaczyć, że coś jest zdrowe.

      Usuń
    9. Karolina T .. jak zalany gorącym mlekiem MIX płatków zostawisz na 15 min, to zmiękną :), sypnij gartkę słonecznika, sezamu, rodzynek, parę żurawin (!) ... na wierzchu z miodu zrób serduszko... zjedzą... :)

      Usuń
    10. Mnie się udało zrobić odpowiednik czekoladowych kulek; bazą są ekspandowane zboża - brązowy ryż, gryka, jaglana, kombinacja dowolna - ok 6 szklanek, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki wody w której rozpuszczam ok 1/3 szklanki erytrolu i 3 łyżki kakao. Zboża i mąkę wymieszać, stopniowo wlewać sos czekoladowy, tak by wszystkie były nim pokryte. Podpiec na papierze do pieczenia, dodatek mąki pomaga uformować większe grudki. Piekę ok 20 minut, aż całość będzie sucha. Zamiast kakao można dodać cynamon, będą cini-minis😉.

      Usuń
    11. swietny przepis :) na pewno wyprobuje :) erytrol - widze ze autorka przepisu obeznana w temacie ;) . bardzo dziekuje za ten przepis-mimo ze moj synek nienauczony jedzenia slodkich platkow to wiem ze beda mu smakowac i sprawie mu troche radosci bo jak kazde dziecko lubie slodkie przekaski ;)

      Usuń
  3. Super, zdrowa i smaczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie,a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Trochę jednak boję się ją zrobić samodzielnie, pomimo mega prostego przepisu, ponieważ mleko migdałowe mi nie wyszło:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w blenderze takie ostrze do mielenia orzechów, zastanawiam się, czy podoła tej chałwie :) Jak szybko po wyjęciu z lodówki ona traci stan stały? Myślisz, że wytrzyma od. 7.00 do drugiego śniadania w szkole, ok. 10.30?

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu a cukrzyk może na taka chałwę sobie pozwolić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybaczcie zapewne głupie pytanie ;) ale mielimy w takiej maszynce jak do mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Malgosiu wiem ze nie jestes lekarzem ale moze bedziesz wiedziala otoz mam bulgotania w brzuchu najczesciej mam rano do tego glosne odglosy z brzucha i pozniej jak cos zjem to tez takie uczucie przelewania sie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak miałam jak jadłam nieregularne, nie jadłam śniadań. Teraz zdarza się to sporadycznie, głównie jak zjem coś na szybko i w dodatku gorące.

      Usuń
  9. Małgosiu mam takie pytanie. Ostatnio mocno sie rozchorowałam i skończyło sie na 4 antybiotykach w ciagu miesiąca w tym 1 dożylnie w szpitalu. Jak teraz moge pomoc
    Ospornosci? Pije na czczo wode z miodem i cytryna, 2xczystek, 1 dziennie młodu jęczmień i sok z pokrzywy. Do tego koktajl z chia/awokado/jarmuz/banan/kefi. Suplementują Wit D i C. Czy to wystarczy czy mogw zrobic cos jeszcze? A moze za duzo wszystkie naraz? Nie chce powtórzyć koszmaru przez ktory przeszłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrałaś dobry kierunek. Włącz jeszcze amarantus z uwagi na oczyszczający skwalen i sok z ostropestu.

      Usuń
    2. Z uwagi na oczyszczający skwalen. W zakładce Trochę zdrowia masz post o skwalenie z amarantusa.

      Usuń
  10. jak długo można przechowywać taką chałwę?

    OdpowiedzUsuń
  11. O ja, o ja, o ja! A ja jestem na cukrowym detoksie i co :<

    OdpowiedzUsuń
  12. szkoda ze nie mam w czym zmielić migdałów:((((

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mam maszynki do mięsa,czy uda się jak rozdrobnie migdały za pomocą blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak masz słaby blender to może nie dać rady, ja już jeden spaliłam jak próbowałam zrobić masło orzechowe

      Usuń
  14. Czy przed mieleniem namaczamy migdaly?

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna chałwa wyjdzie też z miodu i zmielonego w młynku siemienia lnianego. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można użyć gotowych, mielonych migdałów? Nie posiadam maszynki do mielenia...

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie mam maszynki do mielenia :( co się może stać, jeśli od razu wrzuciłabym do malaksera? (mam taki z jedną "główką" do blendera i malaksera). Spalę urządzenie? :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam Cię Małgosiu. Ja trochę w innej sprawie- otóż od pewnego czasu zauważyłam, że od razu po spaniu mam okropne "ssanie" na słodkie i często nie mogę się powstrzymać (zwłaszcza jak drzemię w ciągu dnia). Dodatkowo mam takie dni, kiedy mogę naprawdę bardzo dużo zjeść a i tak dalej jestem głodna. Czego może być to objaw? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wagę mam w normie. Przy wzroście 164cm ważę +/- 50kg. Mam 21 lat. Dodam, że w ostatnim roku udało mi się schudnąć 6kg. Do tej pory staram się zdrowo odżywiać + 2,3 razy w tyg ćwiczę na siłowni.

      Usuń
    2. Warto by było zbadać poziom cukru na czczo.

      Usuń
  19. Jak długo można przechowywać taka chałwę w lodówce?? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie to dokładnie urządzenie? Jakiej firmy. Sprawdza się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę maszynką zelmer. Klasyczną do mielenia.

      Usuń
  21. Witaj Małgosiu. Widziałam, że polecasz na Facebooku witaminę D. Niestety jest ona na receptę. A jest coś godnego uwagi bez recepty. Może mogła byś coś polecić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dorosłych.

      Usuń
    2. Nie ja pytalam ale tez mnie ciekawi dla dzieci ?

      Usuń
    3. Wit D na recepte od kiedy? My mamy z firmy SOLGAR kosztuje ok 50zl., podobniez jest super bo ma najlepsza wchlanialnosc.

      Usuń
    4. Dla dzieci są tabletki witaminowe vibovit. Już o nich pisałam. Są świetne teraz w tym okresie.

      Usuń
    5. Gosiu, czy bierzecie dodatkowo wit K? Czy sama D?

      Usuń
    6. Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Też się zdziwiłam ale jak zapytałam panią w aptece o devicap to powiedziała, że muszę mieć receptę :(
      PS. Gosiu naprawdę podziwiam Cię za te wszystkie odpowiedzi na nasze pytania, bo czasem odpowiedź wydaje się być prosta a dla nas taka nie jest. Jeszcze raz dziękuję ☺

      Usuń
  22. Małgosiu, pomóż, co może być przyczyna mojego ciągłego zmęczenia. Wstaje codziennie o 5;30. Z pracy wracam ok 17 stej, w biurze nerwówka, ciągły stres itd. Po pracy ok 20 stej już padam ! Ucinam sobie drzemkę 2 godzinna, wstaję na ok godzinę i znów padam ! Trwa to już ok 3 tygodnie. Jakaś masakra !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być dużo. Dawno temu robiłaś badania profilaktyczne?

      Usuń
    2. Badania profilaktyczne robiłam 3 tyg temu, morfologia , żelazo OK, wid D mam poniżej normy 22 ( a norma od 30-80), TSH 0,25. Z tego wyczerpania zrezygnowałam z ćwiczeń, a latem miałam mnóstwo energii, jeździłam po 20 km dziennie rowerem

      Usuń
    3. Też tak mam ostatnio, do tego dochodzą bóle i zawroty głowy. W najbliższym czasie muszę iść po skierowanie na badanie krwi

      Usuń
    4. samo badanie żelaza nie wystarczy, trzeba sprawdzić "zapas" w organizmie- ferrytynę. Też tak ostatnio mialam, suplementacja zelaza po tygodniu daje już mega widoczną poprawę!

      Usuń
    5. Proponuję dołączyć badania na boreliozę. Gosia chyba jeszcze na temat nie pisała, ale permanentne zmęczenie, brak energii i stan " nie chce mi się , nie mam siły " jest jednym z objawów boreliozy. Przez dwa lata się zastanawiałam dlaczego się tak kiepsko czuję, czemu śpię na zawołanie... Morfologia w normie, hormony tarczycy też a ja nieustannie zmęczona.... Potem doszły różne schorzenia ortopedyczne i dopiero fizykoterapeuta mi podpowiedział żebym zrobiła testy... I wyszło szydło z worka . Gosiu , napisz o boreliozie, wiem, że dieta ma wpływ na jej leczenie bo szalenie ważna jest odporność organizmu . Pozdrawiam ciepło. Anna Peryga

      Usuń
    6. TSH JEST ZA NISKIE

      Usuń
  23. Super słodycz! Ślicznie wygląda, idealna również na wynos :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja nie mam maszynki...:-( Co mogę zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy bez maszynki do mielenia mięsa się uda? Może wystarczy sam blender. Ja mam taki z dużą ilością nakładek. Super miksuje wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, przepraszam, że nie o chałwie, ale też o słodkim :) Mianowicie chodzi o owoce. Jem ich całkiem sporo, np. dziś gruszka do owsianki,i na 2 śniadanie dwa jabłuszka. Wiem, że to witaminy, błonnik, ale czy nie za dużo fruktozy? Oczywiście, jeśli do porannej owsianki idzie banan, to potem już tylko jedno jabłko, ale wpadają np. pokrojone w słupki marchewki. Tak ogólnie to wcale nie jadam jednak słodyczy, nie słodzę herbaty, w ciągu dnia jem już tylko węglowodany złożone, baaardzo rzadko pozwalam sobie na słodką niedzielę, no i teraz sporo się uczę przez studia. Mam pewne problemy z jedzeniem, sztywne zasady, więc czy np. te trzy owoce dziennie (najczęściej jabłka, gruszka) to zbrodnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli do południa to spokojnie chociaż jak ćwiczysz wieczorem to i po południu można.

      Usuń
    2. Tak, do południa. Dziękuję za odpowiedź.Twój blog to wspaniała inspiracja i droga do zmiany myślenia o jedzeniu :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  27. A jakby tak zastąpić miód ksylitolem... przeszloby od czasu do czasu przy candidzie? Migdały są dozwolone...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale odrobina oleju kokosowego pięknie sklei.Ja tak robię,dodaje tez sezam wlasnie,ksylitol i olej kokosowy,pycha

      Usuń
  28. Witam ja robię z sezamu nieoczyszczonego lub czarnego (delikatniejszy) ale prażę go delikatnie na patelni, miele i mieszam z miodem ostatnio płynnym akacjowym pycha. nie mogę robić często bo zjadam z a dużo. Ja formuje rulon i kroje i kroje po kawałku aż ginie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno musi być pyszne. Bardzo lubię czarny sezam.

      Usuń
  29. Malgosiu jaki suplementy polecilabys dla trzylatka z anemia? Od pol roku podajemy żelazo w syropie, ale wychodzenie z dolegliwości idzie nam bardzo opornie. Sok z buraka pity codziennie po 10 ml powodował wysypkę. Dziecko niezbyt lubi warzywa. Dziękuje za sugestie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w post o hemoglobinie. Tam znajdziesz wszelkie wytyczne.

      Usuń
  30. Małgosiu,
    a co rozumiesz przez "maszynkę do mielenia"? Taką do mięsa? Bo teraz tyle tych różnych urządzeń... I zawsze kiedy piszesz o mieleniu takich twardych rzeczy (np. na masło orzechowe - w młynku) zastanawiam się, czy to są jakieś lepsze młynki, maszynki (z twardszymi ostrzami), czy najzwyklejsze. Pytam ponieważ próbując zblendować ugotowaną, miekką przecież, kaszę gryczaną blenderem lub z specjalnym pojemniku - ostrza potrafiły mi się nieźle zagrzać i bałam się, że się spalą.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ile na raz można zjeść takiej chałwy ? I ile razy w ciągu tygodnia mogę jeść ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu co podawać dzieciom żeby wspomóc ich wzrok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty bogate w karotenoidy czyli warzywa i owoce o barwie pomarańczowej.

      Usuń
  33. aiii zrobię sobie taką na weekend

    OdpowiedzUsuń
  34. A można by tak zmielić migdały w młynku do kawy?

    OdpowiedzUsuń
  35. Witaj Małgosiu, przepraszam, że piszę w innych sprawach, ale to to dosyć pilne.
    1.Właśnie robię zakwas na barszcz czerwony z Twojego przepisu.Zrobiłam w poniedziałek na wieczór.Myślisz, że w sobotę będę mogla użyć go na barszcz? Czy te buraki z zakwasu są potem do wyrzucenia, czy można je do czegoś użyć? Dziś rano pojawiła się piana,ale pachnie przyjemnie.
    2.Inna pilna sprawa. Mój ojciec ma od paru lat problem z niskim poziomem żelaza.Nie wiem jak to było wcześniej, nie ma badań. Leczenie u hematologa nic nie daje-testowali na nim przeróżne leki(kosmiczne dawki żelaza),ale to niczego nie zmienia. Żelazo ciągle na poziomie około 30 jednostek. Ciągle jest zmęczony albo śpi w ciągu dnia. W szpitalu okazało się że żelazo wchłaniało się po lekach do poziomu 90 jednostek, ale potem w szybkim tempie spadało.Czy zetknęłaś się z podobnymi sytuacjami oraz sposobami jak temu zaradzić? Mój ojciec ma 70 lat, zawsze był b.aktywny i sprawny, ciężko mu odnaleźć się w takiej sytuacji.
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam Cie ciepło. Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. W sobotę tak. Buraków nie wyrzucaj, broń Boże. Zetrzyj na jarzynkę.
      2. To zaburzenia wchłaniania przypuszczam. Dieta niestety nic nie pomoże. Spotkałam się już kilka razy z takimi przypadkami :((

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. No to w sobotę będzie pyszny barszczyk i niezła wyżerka...Gdybyś kiedyś spotkała się z przypadkiem podobnym do mojego ojca- ta historia z żelazem, które jednak się wchłania do krwi a potem w szybkim tempie spada do ciągle takiego samego, niskiego poziomu, byłoby cudownie gdybyś dała znać. Czasami zdarzają się podobne historie, a ludziom którzy się nie poddają i drążą temat, udaje się znaleźć szczęśliwe rozwiązania. Pozdrawiam Cię gorąco.Elżbieta

      Usuń
    3. To może być Celiakia... Gluten utrudnia wchłanianie się

      Usuń
    4. Spróbuj zakwaszenia żołądka na początku octem jabłkowym.

      Usuń
    5. Elu przeczytałam Twój komentarz i dlatego piszę. Mieliśmy w rodzinie podobne "przypadki". Mój Dziadek- był leczony na anemię z niedoboru żelaza, a okazało się niestety, że miał raka żołądka. Lekarz w hospicjum powiedział, że bardzo się dziwi, że tak późno to odkryto i że przy niedoborze żelaza w starszym wieku trzeba szukać raka. Drugi przypadek to mój Teść. Także anemia, żelaza malutko. W jednym czasie u niego złożyło się krwawienie z żołądka i niewydolność nerek. Też ma 70 lat. W pewnym momencie osoba aktywna ledwo stała na nogach. Po dokładnych badaniach wyszło, że to krwawienie z żołądka. Należy obserwować też stolec. U teścia był czarny. Powiedz Tacie, żeby u siebie poobserwował. Po wyleczeniu żołądka poziom żelaza jest w dolnej granicy. Do tego dochodzi u niego niewydolność nerek. Gdy żelazo spada to dostaje kroplówki z żelazem (2 razy w miesiącu i potem w zależności od wyników). Teraz na przykład już 3 miesiące nie dostaje kroplówek, a żelazo trzyma się w dolnej granicy, ale czuje się dobrze.
      Pozdrawiam

      Usuń
    6. Witam. Nie jestem lekarzem, ale może napiszę, bo Synek mojej Kuzynki miał ciągle niski poziom żelaza i w konsekwencji różnych badań wyszła Mu celiakia. To tylko taki przykład z życia, ale może coś pomoże. Pozdrawiam:)

      Usuń
    7. Witam.Dziękuję wszystkim osobom, które odpowiedziały na moje pytanie w związku z historią mojego ojca-niski poziom żelaza. Wszystkie Wasze prywatne doświadczenia są b.ważne.Ja faktycznie mam problem z glutenem -potwierdziły to badania genetyczne-gen DQ2 oraz badania krwi. Mój ojciec ma taką samą grupę krwi, ma aż 2 geny, które występują u osób podatnych na celiakię-DQ2 i DQ8.To nie świadczy o chorobie, ale tylko u takich osób ta choroba może wystąpić.Badania krwi nie wykazały jednak obecności przeciwciał. Naciskałam by lekarze drążyli problem glutenu dalej, ale negatywny wynik badań krwi,chyba w ich ocenie zamyka ten temat. Miał badany żołądek-był stan zapalny żołądka, ale po wyleczeniu, nic się nie zmieniło.Dziękuję za wszystkie wasze uwagi i wskazówki. Pozdrawiam.Elżbieta

      Usuń
  36. Na ile dziennie takich chalw mozna sobie pozwolic ? :)

    OdpowiedzUsuń
  37. A czy jak jem słodycze tylko w słodką niedziele , a kawałek chałwy zjem w tygodniu ,to już pominąć ten kaloryczny deser w niedzielę ,na lekką przekąskę ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz jeśli zjesz na pierwszą przekąskę lub nawet wieczorem jak ćwiczysz. Ale oczywiście trzeba uważać z ilością bo wciąga.

      Usuń
  38. Gosiu, a co powiesz o mrożonkach, np. gotowych mieszankach na barszcz ukraiński firmy Hortex lub podobnych?

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo proszę o post o wysokim poziomie cholesterolu-plis,plis:)
    POZDRAWIAM ELA

    OdpowiedzUsuń
  40. A jaki miód? Bo są różne gryczany spadziowy nektarowy. Który najzdrowsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym który miód najzdrowszy napiszę w piątek.

      Usuń
  41. Małgosiu czy pesto z Twojego przepisu można zamrozić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, pamietam jak kiedys doradzalas w ktoryms komentarzu co dodac do jaglanki zeby sycila na dłużej. Nie moge znaleźć tej wskazowki a zapomnialam co to bylo. Czy moglabys mi jeszcze raz napisac co to bylo? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona/pestki np. chia, migdały zmielone, orzechy oraz otręby lub błonnik witalny.

      Usuń
    2. A może być amarantus ekspandowany? Ile można go jeść i czy codziennie?

      Usuń
  43. Małgosiu, mam prośbę, czy mogłabyś mi polecić jakąś książkę o zdrowym odżywianiu-chcę kupić przyjaciółce jako prezent urodzinowy- dodam, że choruje ona na niedoczynność tarczycy-tyje, jest nieustannie zmęczona i przygnębiona, ale nie chce się do końca dać przekonać jak ważna w tej chorobie jest dieta. Będę wdzięczna za pomoc:) stała czytelniczka Weronika

    OdpowiedzUsuń
  44. czesc Gosiu, ja troche nie w temacie. Ostatnio spotkalam sie z opinia, ze czystek, ze wzgledu na swoje anybakteryjne wlasciwosci, powoduje 'wyjalowienie' oragnizmu, mam na mysli, ze pozbywa sie zbyt wielu bakteri i zaburza flore. Co uwazasz na ten temat? Czy rzeczywiscie jest taka mozliwosc gdy pije sie raz dziennie? Z gory dziekuje za Twoja opinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto takie herezje głosi ? Gdzie to czytałaś?

      Usuń
    2. tak podejrzewalam, dziekuje za odpowiedz. Jedna znajoma gdzies sie takich informacji doszukala.... nie mam pojecia gdzie ale postaram sie dowiedziec.
      Pozdrawiam i wielkie dzieki za Twoj blog!

      Usuń
  45. Pani Małgosiu, mam pytanie odnośnie burgerów wołowych z sokołowa zawieraja 98% mięsa wołowego,czy można je grilować na grillu elektrycznym? bedzie to wartościowy posiłek po treningu cardio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowina tak ale czy burgery z Sokołowa są z polędwicy wołowej? Jeśli nie, wyjdzie zelówa.

      Usuń
  46. Pani Malgosiu, a czy dzienne proporcje makroskladnikow maja bardzo duze znaczenie na diecie czy glownie chodzi tutaj o kcal? Wiem ze rozklad BTW jest wazny ale czy bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  47. A czy migdaly (resztki) ktore zostana po zrobieniu mleka migdalowego moga byc?

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu bardzo proszę Cię o poradę, żaden z lekarzy u których była moja mama nie umie zdiagnozować co jej dolega i mam ogromną nadzieję, że Tobie uda się nam pomóc. Otóż w zeszłe wakacje mama miała operację wycięcia 15 cm przełyku z powodu uchyłków. Mniej więcej od tamtej pory po jedzeniu występują u niej takie objawy jak: bardzo szybkie bicie serca, uczucie gorąca, jest bardzo osłabiona, raz zdarzyło jej się nawet zemdleć. Po posiłku musi odpocząć czasami nawet parę godzin. Porcje, które jada są niewielkie. Objawy te występują tylko po jedzeniu. Dodam jeszcze, że niekoniecznie po tych samych produktach. Np. czasami zje schabowego i wszystko jest ok, a następnym razem się męczy. Zdarza się to po praktycznie wszystkich daniach, również tych lekkich oraz po owocach i warzywach. Nie wiem czy ma to jakikolwiek związek ale mama choruje również na toczeń układowy, reumatyzm oraz zatorowość płucną. Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  49. A ja kocham taka sklepową, a do tego sezamki. A jesli chodzi o wybór czekolady czy ta z wedla byłaby super czy Lindt Excellence. Ta wedlowska wydaje mi się mięć wstrętny sklad, jaka osobiscie pani poleca. musze zwiekszyc wartosc kaloryczna - pod grozba amoreksji wiec zwiekszylam ilosc tluszczy awokado, nasiona, orzechy, suszone owoce, kakao i czekolade, miody wiec wolalabym wiedziec co warto wpychac w siebie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny na przytyciu jedzą masło orzechowe i banany :)

      Usuń
    2. banany uwielbiam a maslo orzechowe te ktore widze w sklepie ma fatalny sklad...

      Usuń
  50. a co zamiast migdałów? chcę to widzieć :D jak się będę drapać :) proszę inną wersję zamiast migdałów sezam :D

    OdpowiedzUsuń
  51. chcę zrobić z orzechami
    włoskie czy laskowe - które lepsze ?
    też 400 g ?
    a można zmieszać migdały i orzechy ?

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgosiu czy można liczyć na post dot. reumatoidalnego zapalenia stawów, co sprzyja niniejszej chorobie, jak zapobiegać, jakie produkty żywnościowe są pomocne gdy już zachorujemy a czego należy unikać.
    Choruje moja mama więc będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  53. Zjadam prawie kilogram warzyw dziennie . Czy to nie za dużo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy. Ile wazysz i ile masz lat. No i czy jesteś kobietą czy mężczyzną ;)

      Usuń
    2. Kobietą:) 18 lat ,167cm wzrostu i 68 kg.

      Usuń
  54. Małgosiu, czy magłabym liczyć na kilka Twoich wskazówek dla osób uczących się b. dużo tzn. spędzam większość dnia siedząc w ksiązkach .. Czy można schudnąć żyjąc w ten sposób ? Nie pytam o ułożenie przez Ciebie diety, lecz takie ogólne wskazówki, Czego nie powinno się jeść na kolację, jeśli spać chodzę ok. 1 w nocy ? A co jeśli chodzi o owoce i ogólnie węglowodany w drugiej połowie dnia, gdy nie ćwiczę ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby udzielić wskazówek dopasowanych do Ciebie musiałabym znać Twój rozkład dnia, wiek, wagę, 3 dni z tego co jesz etc.
      Nie da się tak ogólnie.

      Usuń
    2. Mam 18 lat, ważę ok. 72 kg. Mój jadłospis jest nie zbyt zróżnicowany . Wstaję ok. 6 rano. O 7 jem śniadanie, zazwyczaj owsianka lub jaglanka. 10.30 drugie śniadanie : kanapka z chleba pełnoziarnistego + warzywa i coś do kanapki, np. ser żółty lub jakaś pasta warzywna. O 14-15 jem obiad. Staram się jeść dużo kasz, soczewicy, czasami mięso, rzadziej ryby. Ok. 18-19 jem kolację. Ostatnimi czasy jest to twaróg chudy z warzywami lub serek wiejski + 2 łyżki granoli. I tu zaczyna się dylemat, bo uczę się do 1 i w tym czasie nic nie jem, tylko piję dużo wody , czystek lub herbatę bez cukru owocową. Chciałabym schudnąć, bo przytyłam po leczeniu hormonalnym na powrót okresu. Już dawno odstawiłam leki. Teraz mam mniej czasu na ruch stąd moje pytania. Będę wdzięczna za każdą radę. Pozdrawiam i dziękuję za wszystko, co dla nas robisz

      Usuń
  55. Gosiu a co sądzisz, czy można raz na jakiś czas zjeść takiego precla z lidla? Według informacji z internetu ma on około 260 kcal, czyli na przekąskę mogę raz zjeść po południu?

    OdpowiedzUsuń
  56. A czy takiego batona można zjeść na diecie lekkostrawnej?

    OdpowiedzUsuń
  57. Małgosiu a jak to jest u Ciebie z sałatką jarzynową na święta? Bo pamiętam że raz pisałaś że ona dla Ciebie musi być i w święta sobie pozwalasz a innym razem że jej unikasz i robisz tylko dla rodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być musi bo rodzina lubi. Dzieci uwielbiają. Ja natomiast unikam wszystkiego co jest utaplane w majonezie.
      Jeśli się skuszam to tylko np. na śniadanie.

      Usuń
  58. Małgosiu, gdzieś pisałaś.. przypomnij proszę.. jeśli komuś wyszła nietolerancja na mleko z testu FD to z jakiej odżywki można korzystać, serwetkowa,dobrze pamiętam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serwatkowej nie. Takiej która nie ma białek mleka krowiego.

      Usuń
    2. Czyli tylko roślinne?

      Usuń
    3. dołączę się do pytania, a jak jest z hydrolizatem białkowym? mam nietolerancje na mleko krowie- nabiał? przyznam, że zostało mi polecone przez dietetyka ale przy nietolerancji obawiam się czy mogę...

      Usuń
  59. Małgosiu, wybacz, ze nie na temat, ale bardzo Cię proszę wskaz mi co należy jeść aby się trochę ujędrnić? Mam suchą skórę, skłonności do tycia, trochę za dużo kg i za sobą dwie ciąże. Juz teraz widzę, co się z ta skórą dzieje :( Małgosiu co jest ważne lub kluczowe w odżywianiu aby się ujędrnić?
    I jeszcze jedno pytanie, czy na serio gdy sięe nie ćwiczy to nie mozna owoców od południa jeść? Jedząc je nie schudnie się i nie utrzyma sylwetki? Kiedyś jadłam codziennie na wieczór słodycze sklepowe, potem zastapilam je, z małymi odstępstwami, owocami właśnie, do południa nie mam ciagot do słodkiego, popołudniu juz tak, jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
  60. Gdzieś czytałam, że folia aluminiowa nie jest zdrowa w kontakcie z żywnością, więc chałwę zawijam w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  61. Zamiast miodu wyjdzie z syropem klonowym w takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  62. Pani Małgosiu a może by tak przepis na piernik świąteczny...!

    OdpowiedzUsuń
  63. a czy zamiast migdałów można dodać orzechy włoskie ??

    OdpowiedzUsuń
  64. Chałwa zrobiona i zjedzona :) REWELACJA !!!!!

    OdpowiedzUsuń