poniedziałek, 14 grudnia 2015

Bigos Wigilijny, wegetariański i wegański! W wersji na szybkowar i tradycyjny garnek. Przesmaczny!

























W tym tygodniu zapachnie świętami. Mam dla Was mnóstwo świątecznych pyszności. Zaczniemy od wegetariańskiego/wegańskiego bigosu. Mięsożerni mogą go podać na Wigilię. W pierwszy, czy drugi dzień świąt doskonale sprawdzi się na stołach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście polecam go każdemu, ponieważ jest baaardzo pyszny.
Dlaczego publikuję akurat bigos wegetariański/wegański? Ponieważ dodanie mięsa nie stanowi żadnego problemu, a o wegetarianach i ludziach mocno ograniczających spożycie mięsa niestety bardzo często się zapomina.
Ten bigos polubią także wszyscy dbający o linię. Tradycyjny Polski bigos jest dość tłusty i, co za tym idzie, kaloryczny. Mój jest fit ;).
Co dodać, aby bigos bez mięsa był smaczny? To nic trudnego. Kluczem są dodatki. Suszona śliwka, suszona gruszka, suszone jabłko i suszone grzyby. Całość podrasowuje aromat zrumienionej cebulki.
Kwaśność kiszonej kapusty przełamuje słodycz suszonych owoców podkreślona aromatem suszonych grzybów.

Czy można zrobić go wcześniej?

Tak. Przygotuj bigos chociażby dziś lub w najbliższy weekend, porządnie podgrzej i gorący włóż do słoików.  Teraz słoik ciach do góry dnem i czekamy aż bigos wystygnie. Tak przygotowany postoi do 2 miesięcy.
Polecam do wypróbowania.

Kaloryczność:
100 gramów bigosu ma ok. 40 kcal 


Składniki:
* 2 kilogramy kiszonej kapusty 
* 150 gramów suszonych gruszek
* 100 gramów suszonych śliwek
* 150 gramów suszonych jabłek
* 1 duża cebula
* 2 łyżki oleju rzepakowego 
* 2 garście suszonych grzybów
* 4 liście laurowe 
* 2 szklanki wody 



Wersja na szybkowar: 
1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.  


3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy. 



Wersja na garnek tradycyjny:
1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy. 
3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy. 

98 komentarzy:

  1. Dziękuję Małgosiu, że o nas myślisz :) bo to danie jest również super wegańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, co do robienia bigosu w garnku... Po co gotować i studzić go tyle razy? Jakie to ma znaczenie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak.Taki sposób przygotowania ko klucz do smaku. To staropolska metoda.

      Usuń
    2. Można to gotowanie nawet na 2-3 dni rozłożyć, kapusta "lubi", jak sie ja kilka razy odgrzewa i gotuje:)

      Usuń
    3. Dobrze wiedzieć, super, dzięki!

      Usuń
  3. Suszona gruszka - gdzie kupić? lub czym zastąpić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się zastąpić suszonej gruszki w tym przepisie. Kupisz ją w sklepach teraz. Ja kupiłam w Piotrze i Pawle.

      Usuń
    2. Na targu jest teraz mnóstwo suszonych owoców,gruszki też

      Usuń
    3. Ja kupiłam gruszki i drobno pokroiłam rozłożyłam na grzejniku i suszyłam i mam ładne suszone plasterki...myślę że tak też można...

      Usuń
  4. A wiesz Małgosiu, że gotując w szybkowarze nie powinno się dopuścić do ujścia pary? Tylko niepotrzebnie marnuje się energię i obniża ciśnienie w szybkowarze. Trzeba wyczuć moment przed puszczeniem pary, gdy kurek lekko wibruje i zmniejszyc gaz do minimum albo w ogóle wyłączyć. Taka porada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Małgosią. W instrukcji obsługi mojej pokrywy szybkowarowej też piszą, że czas liczę od momentu puszczenia pary. Zresztą bałabym się, że bez puszczenia pary ciśnienie będzie zbyt duże. Mojej mamie (przy awarii korka) dwa razy zupa wylądowała na całej kuchni. Przecież po coś ten korek w tym szybkowarze jest.

      Usuń
    2. Tak tak, jest po coś. Po to, że przy zbyt wysokim ciśnieniu do którego doprowadziłaś, wypuszcza nadmiar pary, żeby nie dopuścić do wysadzenia calego garnka. Jeśli nie przedobrzysz z ciśnieniem to kurek bezpieczeństwa nie musi inrerweniować. Nie boisz się zatem, że ten kurek ulegnie awarii i nie odpowadzi pary, co doprowadzi do wysadzenia całego garnka? Przecież bezpieczniej jest utrzymać ciśnienie na niższym poziomie niż je przeciągnąć, tylko po to, żeby nadmiar pary wyleciał?

      Usuń
    3. Powiem Ci że już 10 lat mam szybkowar i jeszcze garnka nie wysadziłam ;) Aczkolwiek pewnie wszystko przede mną ;))

      Usuń
  5. Fajny przepis, ale czy majac cukrzyce ciazowa moge zjesc taki bigos?
    Moze jakis wpis o tym co mozna jesc w swieta majac cukrzyce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy cukrzycy nie z uwagi na dużą ilość suszonych owoców.

      Usuń
    2. Gosiu, a jak myślisz... czy jeśli zostawimy tylko suszone grzyby (z myślą o mężu cukrzyku), to taki bigos będzie również dobry?

      Usuń
    3. Dla cukrzyka wyrzuć gruszki. Zostaw jabłko i trochę śliwek.

      Usuń
    4. Ślicznie dziękuję Gosiu! Jesteś niezastąpiona!!

      Usuń
    5. Przy cukrzycy ciążowej nie ma urlop w czasie świąt - niestety musisz się trzymać diety i ilości zjadanych produktów. Też to przechodziłam.

      Usuń
  6. Pani Małgosiu czy kapustę należy płukać , czy może obgotować i odcedzić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu dlaczego uważasz że tłuste nie jest fit?
    przeciez tłuszcz jest bardzo potrzebny w organizmie...
    To przeciez nadmiar eglowodanów prastych sprzyja wszelkim chorobą....
    Mózg składa się w 60% z tłuszczów i jak ich nie dostarczamy to co wtedy mózg nie ma skąd czerpac energii....
    Tłuszcze mają zdrowotny wpływ na zdrowie.. więc nie wiem dlaczego tak mówisz żeby unikać tłuszczy... tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia a nie te zawarte w prawdziwym miesku czy boczku czy prawdziwej kiełbasie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebny jest zdrowy tłuszcz roślinny. Nie mówię o unikaniu tłuszczów. Przeczytaj mój post o tłuszczach. Jest w zakładce Trochę zdrowia.
      Tłusty bigos na świątecznym stole kiedy wokół masa innych dań, absolutnie nie jest wskazany.
      Tłustego bigosu zjem jak pojadę na narty i przede mną będzie kilka godzin szusowania. Wtedy tak.

      A propos. Jedynym materiałem energetycznym dla mózgu jest glukoza a tę organizm pobiera z węglowodanów. Jeśli ich brak, zsyntestyzuje glukozę z tłuszczu.

      Usuń
  8. Fajny przepis.Ja niezmiennie polecam wszystkim Twoje paszteciki, te wigilijne i nie mogę się oprzeć i muszę podać link:). Nie pożałujecie, jak je zrobicie.
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.lu/2013/11/drozdzowe-paszteciki-z-kapusta-i.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, od dwóch lat je robie na świeta i sylwestra :) w tym roku też będą

      Usuń
  9. Hej. A ja mam pytanie nie w temacie. Szukałam ostatnio mąki orkiszowej ( ale nie chlebowej ) i jak już znalazłam to cenna mnie przestraszyła I tu pytanie,za ile Wy ją kupujecie ? Bo cena 12 zł za kilogram wydaje mi się być ogromna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tutaj znalazłam w przyzwoitych cenach ale trzeba kupić więcej:
      http://e-maka.pl

      Usuń
    2. A ja się zastanawia czym różni się ta z dopiskiem do chleba od tej bez tego dopisku ?

      Usuń
    3. Małgosiu a myślałaś może o poście na temat mąk, na co zwrócić uwagę, do czego się nadaje itp ?

      Usuń
    4. Teoretycznie nie powinny się różnić ale kiedyś kupiłam mąkę orkiszową Melvit do chleba w celu zrobienia ciasta na pizzę i ciasto nie wyszło. Chciałam kupić zwykłą orkiszową a kupuję zawsze z Polgreen. Niestety nie było. Kupiłam więc melvit do chleba. W składzie sama mąka a ciasto wyszło jak buła. Nie wiem czy coś tam dodają, ale na etykiecie nie ma. Tak czy owak nie wyszło. A pizzę z mojego przepisu robiła już setki razy.

      Usuń
    5. Też zawsze mam problem ze znalezieniem mąki orkiszowej nie chlebowej. Małgosiu, czy mąki Polgreen są dostępne w sklepach stacjonarnych? Jeśli tak, to których? Z góry dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
    6. Robiłam z tej mąki orkiszowej do chleba Melvit Twoje babeczki orkiszowe z czekoladą, niestety innej mąki nie było, wyszły trochę bułeczkowate, ale dalej pyszne, za drugim razem dałam połowę mąki pszennej typ 450 i było lepiej ;)

      Usuń
    7. No tak właśnie wychodzi z tej mąki chlebowej z melvitu. Ja tak skopałam ciasto na pizzę.

      Usuń
    8. A mąki Polgreen ja kupuję w Top Markecie.

      Usuń
    9. W niemieckim Lidl można kupić mąkę orkiszowa ekologiczną (bio) po 6 zł za kilo. Mają 650, 1050 i z pełnego przemiału. Może w polskim Lidl też jest? Trzeba było by ktoś sprawdził... Aga

      Usuń
    10. W Lidlu jest mąka Melvit orkiszowa za ok. 6 zł :-)

      Usuń
    11. Ja kupuję po około 10 zł za kg. Jeżdżę do młyna Stoisław po mąkę (mam szczęście bo jest w okolicy) Chociaż akurat ta orkiszowa to jakaś inna marka: Grovitana.

      Usuń
    12. ja kupuję mąkę orkiszową firmy biogra, typ 750 (ponoć najlepszy) i płacę w granicach 7 zł za 1 kg

      Usuń
    13. Również kupuję firmy Biogra. Rewelacyjna mąka w super cenie. Piekę na niej wszystkie ciasta, ciasteczka, chleby, itp. Polecam ;-)

      Usuń
    14. Kupuję mąkę Gdańskie Młyny za 8-9zł w Auchan

      Usuń
  10. Małgosiu czy podlanie sosu lub np miesa winem i odparowanie jest traktowane jak spozycie alkoholu? Chodzi o to ze mam fajny przepis na kaczke ale ja jestem w ciazy i mam w domu 2 latka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest traktowane jak spożycie. Ten alkohol migiem wyparuje.

      Usuń
  11. Małgosiu a jaki szybkowar ewentualnie kopic? Miałam w planie multicooker,ale teraz myśle o szybkowarze.Polecasz? Często przydaje się w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki jest Pani stosunek do owoców cytrusowych? Ostatnio słyszałam w TV, że nie powinno się ich jeść, bo są importowane a przy okazji powodują ochłodzenie organizmu. Jednak ciężko wyobrazić mi sobie zimę i Święta bez mandarynek czy pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu w dzien Wigilii nie jemy mięsa :) ale bigos smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w którym miejscu napisałam że jemy mięso w Wigilię?

      Usuń
    2. Kościół dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię, jednakże ja i ok. 90% Polaków pości.

      Usuń
    3. raczej 90% polaków nie pości, bo karpie jedzą, a ryba to też mięso

      Usuń
  14. Gosiu
    Mam pytanie nie w temacie Za przpis oczywiscie serdecznie dziekuje
    Co zrobic z miesa z wywaru? Chodzi mi o udka cwiartki z kurczaka Czy one sie do czegos
    Nadaja czy sa bezwartosciowe bo wszystko w wywarze zostalo ? Stala czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  15. Bigos wyglada pysznie:-).
    Małgosiu, mam do Ciebie pytanie trochę nie na temat, co sądzisz o właczeniu do diety produktów zawierajacych aloes, w ogóle o aloesie, czy warto?
    Pozdrawiam serdecznie, Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo proszę o odpowiedz na pytania :)
    1. Jak smakuje erytrytol? Ma podobny smak do sacharozy? Ile powinien kosztować, aby nie bylo mowy o podrobce?
    2. Czy jesli spozywam olej rafinowany na zimno, w salatce to zle? Wiem, ze lepiej nierafinowany, ale czy ten drugi moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - jak cukier
      2 - rafinowany można spożywać na zimno, ale pozbawiony jest większości wartości

      Usuń
  17. Zrobiłam dzis bigos - juz sie ostudził po trzecim gotowaniu i muszę przyznać, że jest REWELACYLNY! A jeszcze lepsze jest to, że ten bigos sam się robi :) Muszę go jutro szybko załadować do słoików, bo jest tak wciągający, ze moze nie doczekać Świąt ;) Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy olej sezamowy rafinowany ma jakies wartości czy tylko smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większości smak bo rafinowany oznacza czyszczony.

      Usuń
  19. Gosiu jakiej firmy ocet balsamiczny polecisz? Nie stosowalam nigdy 🙈 I planuje kupic Z gory dziekuje za odpowiedz Ania

    OdpowiedzUsuń
  20. witaj Małgosiu. chciała bym się dopytać odnośnie mąki orkiszowej- czy do każdego ciasta mogę ją zastąpić zamiast mąki pszennej? czy np do ciasta drożdżowego z cynamonem mogę dać orkiszową zamiast pszennej ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam typ750 i daję jej zawsze 10% więcej niż pszennej tortowej. Typ700 zachowuje się w ciastach tak samo jak tortowa.

      Usuń
  21. Małgosiu, czy do tego bigosu dodajesz śliwki suszone wędzone czy tylko suszone? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat do tego dodałam suszone ale możesz dodać pół na pół.

      Usuń
  22. Pani Małgosiu,
    kapustę to Pani na sitku płucze pod wodą, czy jak? ona nie straci na smaku?
    a czy te grzyby trzeba namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybów nie moczę. Kapustę przepłukuję. Ja mam kiszoną domową, własnej roboty a taka jest inna w smaku, bardziej kwaśna niż sklepowa. Zwróć uwagę na kolor. Moja jest żółta. Ta którą widzimy w sklepie jest biała.

      Usuń
  23. Gruszki po prostu suszone, czy suszone i wędzone? Teraz w sklepach głównie wędzone...

    OdpowiedzUsuń
  24. a z tych składników wychodzi taka porcja jak na tym półmisku ze zdj?
    czy nie wyłożyła Pani wszystkiego?

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, nie widzę żadnych przypraw w przepisie.
    Czy obecność owoców suszonych i grzybów sprawia, że są one niepotrzebne?

    Do gotowania kapusty zawsze dodaję liść laurowy i ziele angielskie, zastanawiam się czy dodać je od razu czy poczekać na efekt końcowy ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu a czy można dodać grzybów rozmrożonych zamiast suszonych?

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu zrobiłam tą kapustę Pyszna ale dość sucha Gotowałam bez przykrycia Mam nadzieję że dotrzyma Świąt w słoiku

    OdpowiedzUsuń
  28. Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, a w Multicookerze da radę? Opcja tak jak w zwykłym garnku?
    Pozdrawiam, Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu! W moim Phillipsie na razie idzie wszystko dobrze. Zostało jeszcze ostatnie zagotowanie, ale już teraz smakuje świetnie.
      2 pierwsze zagotowania robiłem programem BOIL, dwa ostatnie robię STEW (troche niższa temp.) i podleję wodą bo ma tendencję do przywierania do dna.
      Wszystkie owoce miałem wędzone, także zapach i smak jest wyjątkowo wigilijny :)
      Pozdrawiam, Wojtek

      Usuń
  30. Zaczynam właśnie robić ten bigosik, już dwa razy podgrzewałam, tylko obawiam się, że chyba wyjdzie mi za słodki - może za dużo owoców wrzuciłam - masz może pomysł jak to naprawić? :) dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu masz jakiś pomysł na tę słodycz? Bo nie wiem czy ma tak słodko smakować..

      Usuń
    2. Proszę o odpowiedź co zrobić jak wyszedł mi trochę za słodki

      Usuń
    3. Dodaj trochę przecieru pomidorowego albo soku z cytryny.

      Usuń
  31. Zrobiłam dzisiaj, bigos jest przepyszny a mój mięsożerny mąż nie zorientował się, że nie ma w nim mięsa;) dziękuję za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobilam tą kapuste. Jest bardzo smaczna. W czasie trzeciego i czwartego gotowania podlewalam troszke wodą bo byla zbyt sucha i zaczynala sie przypalac. Mialam mały problem z gruszkami - mimo w sumie 2-godzinnego gotowania pozostaly bardzo twarde. Nie wiem czy to taka uroda suszonych gruszek czy to moje byly jakies wybrakowane;) ale prewencyjnie radze pokroic je w male kawaleczki. Dzieki za jak zawsze swietny przepis. Wesołych Świąt Gosiu. Pozdrawiam -Mirka

    OdpowiedzUsuń
  33. Jestem w trakcie robienia bigosu. Rozłożyłam go na dwa dni bo dziś jestem w pracy. Wczoraj wieczorem gotowałam pół godziny, później 45 minut. Dziś planuje jeszcze pół godziny dwa razy. Mi już wczoraj zaczął się przypalać a dodałam trochę więcej wody niż w przepisie.
    Wydaje mi się, że w przepisie jest trochę za dużo kapusty, ale jak zrobię to pochwalę się efektem końcowym :) Wydaje mi się, że moje gruszki też są twardawe jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  34. bigos jest rewelacyjny, pyszny, soczysty uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy ta kapusta nadaje się na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam bigos wg Twojego przepisu i mogę powiedzieć tylko tyle, że nie jest to potrawa dla mięsożerców i wielbicieli bigosu :)
    Dla tych, którzy świadomie chcą się odżywiać zdrowo - TAK, ale dla rodziny, która nie jest na diecie nie koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy słoiki z bigosem powinny stać w lodówce przez te dwa miesiące ?Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi w lodówce ale w chłodnym i ciemnym miejscu np. w garażu.

      Usuń
  38. Witam, Małgosiu nigdy nie jadłam bigosu z owocami, czy ten bigos jest słodki w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce się fajnie bilansują z kwaśnym smakiem kapusty.

      Usuń