środa, 9 grudnia 2015

Orkiszowe pierniczki last minute! Do zrobienia nawet dzień przed świętami!

























Jeśli planujecie piec pierniczki w tym tygodniu lub ostatecznie w najbliższy weekend, polecam ten mój przepis (klik). To w zasadzie ostatni dzwonek, aby miały czas "dojrzeć".
Jeśli jednak z przyczyn zawodowych lub osobistych pieczenie pierniczków w tym tygodniu nie jest możliwe, mam dla Was przepis na pierniczki last minute, które możecie zrobić nawet dzień przed Wigilią.

Moje dzieci mówią na nie ciasteczka piernikowe. Są kruche, pyszne i co najważniejsze, banalnie proste w przygotowaniu. Moja dziewięcioletnia córka robi je sama. Oczywiście ciasto wygniata za nią robot planetarny, ale mówię o przygotowaniu składników i całym procesie "produkcji". Nie ma tu nic skomplikowanego.
Ja upiekłam kółeczka, ale kształt wycinacie oczywiście dowolny. Choinki, gwiazdki, renifery, co chcecie i lubicie.
Ten przepis dedykuję wszystkim zabieganym. Jestem przekonana, że Wam zasmakują.

Kaloryczność:
100 gramów pierniczków ma ok. 430 kcal
Kaloryczność zależy od wielkości pierniczka

Składniki na ok. 18 sztuk:
* 100 gramów masła
* 3 żółtka
* 200 gramów mąki orkiszowej typ. 650
* 3 łyżki przyprawy piernikowej
* łyżeczka kakao
* 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego

1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy żółtka.
2. Przesianą mąkę mieszamy z przyprawą piernikową i kakao. Dodajemy do masła i żółtek z cukrem. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy ciastka, układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy. 




82 komentarze:

  1. Czy dla cukrzyków są odpowiednie czy raczej unikać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrzyk powinien unikać słodyczy ale jeśli zjedz od święta, nic złego się nie stanie. Oczywiście ważna jest ilość, aby nie przesadzić.

      Usuń
    2. Ale jak dodam do przepisu ksylitol i mąkę pełnoziarnistą, a będziemy mieć cukrzyka na wigilii, to go nie wykończę tymi ciasteczkami, prawda? Będzie mógł dostać ze dwa do kawy?

      Usuń
    3. Spokojnie ;) Chyba że zje dziesięć ;)

      Usuń
    4. Ale fajne wyszly, mam nadzieje ze dotrwaja do swiat

      Usuń
  2. Małgosiu, w czwartek mam dostać wycenę. Jeżeli wpłacę kwotę w czwartek na kiedy dieta będzie gotowa? W jakim banku masz konto? Czy wpłaty księgujesz sama, czy zlecasz jeszcze komuś - chodzi mi o czas pomiędzy wyceną, wpłatą, zaksięgowaniem a przesłaniem diety. Ni mogę się już doczekać.
    Pozdrawiam Aneta L.
    P.S. Mogłabyś sprawdzić czy formularz otrzymałaś. Mam nadziej ę, że nie wpadł do spamu:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przelew wyślesz w czwartek to dietę dostaniesz w poniedziałek.

      Usuń
    2. I jadlospis na ile dni jest?

      Usuń
    3. Na 28 dni. Każdego dnia 5 posiłków. Dostajesz przepisy i wytyczne. Jak masz jakieś pytania w trakcie stosowania diety wysyłasz maila na nowy adres który otrzymasz z wyceną i ja tam odpowiadam albo od razu albo max w 24 h w zależności czy jest weekend czy dzień tygodnia.

      Usuń
  3. Gosia ile dni mozna przechowywac te ciasteczka piernikowe i zachowaja swiezosc, a ile te podlinkowane w tekscie pierniki. Chodzi mi o przebywanie ich na swiezym powietrzu nie po zamrozeniu bo chcialabym je powiesic na choince..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz wieszać na choince to zrób z tego pierwszego przepisu z linku.

      Usuń
  4. Hej czym mozna zastapic zoltka??niestety alergia:(pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka jest kalorycznosc jednego ciasteczka? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka jest kalorycznosc jednego ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu a w smaku które pierniczki lepsze? I w konsystencji i tak ogólnie? Bo nie wiem na które Twoje się zdecydować, mam dylemat, mogłabyś mi doradzić? Mogę je zrobić i teraz i przed świętami ale chodzi mi o smak :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakują i jedne i drugie. W praktyce u nas wygląda to tak że te pierwsze robię przed świętami ale dzieciaki wyjadają i potem dorabiam dwa dni przed świętami z tego przepisu.

      Usuń
    2. A potrafiłabyś jakoś wyjaśnić czym w smaku się różnią? Przepraszam za tyle pytań ale pierwszy raz robię pierniczki z Twojego przepisu i bardzo mi zależy na tym żeby wyszło idealnie, jak wszystko na święta :)

      Usuń
    3. Gosiu ale w tamtym przepisie jest napisane że są na ostatnią chwilę i od razu gotowe do spożycia, więc jak jest? :))

      Usuń
    4. W smaku różnią się ponieważ te pierwsze zawierają miód. Ale obydwa rodzaje są smaczne. Zrób trochę z jednego, trochę z drugiego przepisu.

      Usuń
  8. Fajny, szybki przepis jutro przetestuje. Gosiu ja nie w temacie ale czy można pić ziemię okrzemkową i czystka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O czystu pisałam - znajdziesz w zakładce trochę zdrowia.
      O ziemi okrzemkowej będę pisała po świętach. Jest dużo kwestii na które należy zwrócić uwagę. sama testowałam ziemię okrzemkową na sobie i mężu i mam kilka uwag.

      Usuń
    2. Dziękuje za informacje. Ja czystka piję już od dawna :-)Piłam jęczmień i teraz zakupiłam ziemię okrzemkową. Będę czekać na posta o ziemi okrzemkowej

      Usuń
    3. Też chętnie poczytam o ziemi okrzemkowej, bo mnie ja zaleciła lekarka po przeleczeniu lamblii.

      Usuń
  9. a ja robie pierniki na tydzien przed swietami wkladam jablko w cwiartkach do szczenego pojemnika z piernikami i na drugi dzien sa miekkie :) wyjmuje jablka i koniec :) pierniki pieke 3 razy bo zawsze znikaja.

    Chetnie sprobuje twoj przepis :)

    Doradz Gosiu zrobilam ciasto na pizze z maki owsianej i nie wyszlo :( mam kukurydziana i ryzowa jakies proporcje ??? dodac jakis sladnik zeby bylo lekkie cienkie bo na zdjeciach wyglada rewelacyjnie. Chodzi mi o corke uwielbia pizze domowa i raz na tydzien jej robie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierniki nie

      pizze tak, wyszlo ciasto takie upieczone jak piach z woda :(
      pisalas na insta i musialam sporbowac, przepis znalazlam na blogu jeden jedyny a wszystko z twojego przepisu mi wychodzi zawsze smacznie :) Moze maka byla do kitu??? albo cos poknocilam nie wiem... ale jak mozesz napisac, z jakiej maki robilas ta ostatnia pizze bede wdzieczna, bo ja zjadam maluski kawalek ( z warzywami oczywicie :):) )zawsze a jestem insulinoodporna i chcialam zrobic z kukurdzianej albo ryzowej ?????

      Usuń
    2. Tamtą już nie pamiętam z czego robiłam bo ja często mieszam.
      Za dużo pewnie tej ryżowej dałaś albo za mało wody.

      Usuń
  10. Od 1 listopada nie dostałem wyceny czyżby maile ode mnie nie dochodziły do Pani?

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu planuję wypróbować twoje pulpeciki z łososia w sosie koperkowym dla dziecka. Czym można zastąpić bułkę żeby mama insulinooporna też mogła zjeść?
    Pozdrawiam i dziękuję za Blog. Jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatkami owsianymi pełnoziarnistymi. Zalej płatki wodą i polem odciśnij.

      Usuń
  12. Gosiu planujesz opublikowac jeszcze jakies swiateczne przepisy? Albo na slodkosci albo dania wigilijne? Byloby super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry. Mam pytanie trochę z innej beczki. Jak obliczyć wartość kaloryczną produktu oraz dania? Są może jakieś tabele itp. dostępne w sieci? Czy np. surowa marchewka ma taką samą wartość kaloryczną co ugotowana? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ciepło. Fajnie jest tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam specjalnego programu. W sieci jest strona ilewazy.pl

      Usuń
    2. Oj, dziękuję bardzo za adres strony. Przyda się z pewnością, tym bardziej że znalazłam tam dokładnie to czego szukałam czyli całą masę informacji o produktach dla vege.

      Usuń
  14. Uwielbiam ciastka z mąki orkiszowej. Na pewno skuszę się na pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Małgosiu a czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na dietetyczną polewę? Co zamiast cukru ? Bo z ksylitolu i białka strasznie długo polewa nie chciała się stężeć :/ i jest taka lepiąca.. a ze stewii Pani próbowała może ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj polewa to polewa. Cukier i kalorie. Ja osobiście jadam bez polewy. Dzieciom dekoruję polewą.

      Usuń
    2. Ale jeśli chcemy całkiem się zdrowo odżywiać nie rezygnując z polewy ,to z czego można ją zrobić (zamiast cukru) ? :)

      Usuń
    3. Ale to przecież sam cukier i Bóg wie co jeszcze ;) Miałam na mysli czy ze stewii w proszku da się uzyskać lukier ?

      Usuń
    4. Ze stewii nie da się. Bez przesady z tą czekoladą ;)

      Usuń
    5. Można kupić jeszcze czekoladę ze stewią ;-)

      Usuń
    6. Zmielony ksylitol plus odrobina wody=lukiet

      Usuń
  16. Jakie piekne pierniczki!!! :)
    Musze ja upiec :) ,ale mam pytanka
    1.Czy moze byc maka orkiszowa zytnia??
    2. czy cukier trzcinowy mozna.zastapic miodem
    I ostatnie pytanie z innej beczki
    Czy napar z pokzywy zalicza sie do 2l plynow dziennie?
    Czytakam ,ze wysusza i kiedy go pic ??
    Wieczorem/rano/po posilku/miedzy posilkami?.
    A pierniczki zrobie na niedziele ;) ojj dzieci beda az skakaly z radosci ,kiedy bedziemy je ozdabiac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - w tych pierniczkach nie. Przepis pierwszy, ten podlinkowany jest z miodem.
      3 -tak. Nie ma znaczenia pora picia. Osobiście polecam bo pięknie zrzuca zatrzymaną wodę.

      Usuń
  17. Gosiu, a ten piekarnik z termoobiegiem czy góra-dół? I jaką przyprawę piernikową trzeba kupić? Całą saszetkę dodajemy? Nie mam zdolności kulinarnych, przepraszam za te pytania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma większego znaczenia. Ja piekę góra dół.
      Przyprawa piernikowa klasyczna, zwyczajna. Sypiesz tyle ile podane w przepisie.

      Usuń
  18. Hej czym mozna zastapic zoltka??niestety alergia:(pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ogół jajka zastępuje się glutkiem z siemienia lnianego ale tu nie przejdzie bo pierniczki wyjdą za bardzo zbite.
      Samo żółtko ciężko jest zastąpić 1:1.
      Ja nie mam pomysłu. Może ktoś z czytelników coś podpowie.

      Usuń
    2. nasionka chia, awokado ?

      Usuń
  19. Witam !!!
    Małgosiu a moze masz jakis przepis na pierniczki bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamień mąkę która jest w tym przepisie na mąkę gryczaną.

      Usuń
    2. Nie ja pytałam, ale zrobiłam z gryczanej i są jak kruche ciasteczka. Dobre ale bardzo kruche. Czy Twoje też takie są czy to przez gryczaną?

      Usuń
  20. Czy musi byc typ mąki 650. Czy może być wyższy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu czy ma znaczenie jaki to będzie typ mąki orkiszowej ? Mam taką w domu, ale nie mogę znaleźć informacji jaki to typ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam że to Melvit bo oni nie piszą typów. Jak to Melvit to jest to typ 650 lub 700.

      Usuń
  22. A jak się zapatrujesz na takie tłuszczowe łakocie? Tzn. czy należy unikać całkowicie wypieków z masłem/olejem? Zrzuciłam ponad 50 kg, teraz chcę utrzymać wagę i szczerze powiem, że mam pewne obawy przed takimi wypiekami, dlatego najczęściej sięgam po te biszkoptowe (np. brownie z cukinii, z marchewką) i drożdżowe (również bez tłuszczu).

    I jeszcze jedno pytanie. Gdzieś pisałaś, że nie jadasz więcej niż 100 g ziemniaków w porcji. Z czym to się wiąże? Są jakieś ograniczenia (poza kaloriami i pewną racjonalnością) co do ilości spożycia ziemniaków/kasz/makaronów w porcji np. obiadu? Wiadomo, są ograniczenia związane ze stosunkiem B/T/W, ale czy są jakieś konkretne proporcje rozłożenia tych węgli między np. warzywa a produkty zbożowe (kasze) w posiłku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - zjadam w święta ale z umiarem. W przyszłym tygodniu wszystko rozpiszę co i jak jeść w święta aby nie przytyć.
      2 - chodziło o to że jadam 100 gramów ziemniaków raz na dwa tygodnie. U nas się mało jada ziemniaków. Jak są młode to uwielbiam ale teraz to tak średnio mi smakują. Wole kasze.
      I jak jem to nie więcej niż 100 g na porcję. Bo reszta to warzywa i jakieś mięsko.

      Usuń
  23. Małgosiu, ja trochę nie w temacie. Ale mam ogromna prośbę. Czy mogłabyś zamieścić artykuł na temat diety dla osób, które chorują na dnę moczanową? Właśnie u mojej mamy lekarz zdiagnozował tę chorobę. W internecie są sprzeczne informacje dotyczące diety w tej chorobie. Śledzę na bieżąco Twojego bloga i jestem pod wielkim wrażeniem Twojej wiedzy. Ufam Tobie i mam nadzieję, że pojawi się taki artykuł na Twoim blogu.
    Serdecznie pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Będzie taki wpis ale już po świętach.

      Usuń
    2. W czasopiśmie Food Forum (Gosia ostatnio pisała o nim) znajdziesz artykuł o dnie moczanowej i zalecenia :) Mam nadzieje, ze pomoże.

      Usuń
  24. A na jaką grubość wałkować ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy do tego polinkowanego przepisu można użyć mąki orkiszowej zamiast pszrnnej?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy czas pieczenia należy wydłużyć, jeśli pierniczki będą grubsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak grube zrobisz. Obserwuj po prostu jak będą się piekły.

      Usuń
  27. Małgosiu często korzystam z Twoich przepisów, uwielbiam Twój blog jest świetny!
    ale niestety na wszystko nie moge sobie pozwolić, a właściwie to nie wiem na co moge przy moich schorzeniach. Mianowicie mam 28 lat ale cierpię na wrzody żołądka, nie wiem co mam jeść bo w ostatnim czasie po wszystkim dopada mnie dotkliwy ból, dodatkowo mam żylaki na nogach (genetyczne po ojcu) ostatnio pracuje w domu, mam 20 miesięczną córeczkę, nie mam zbyt duzo czasu na przygotowywanie dań dla mnie, a jak już gotuje to dla wszystkich i takie są skutki bo jem wszystko. Nie jadam wieprzowiny, koniny, wołowiny, baraniny, tylko kurczak i ewentualnie ryby. Proszę doradź mi coś..... Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś stosować dietę lekkostrawną. Zerknij w posta w zakładce Trochę zdrowia.

      Usuń
  28. Małgosiu, a czy te pierniczki nie wyjdą ze zwykłej mąki? zamiast orkiszowej dałam mąkę pszenną tortową typ 450 i ciasto było za kruche i nie można go było połączyć. Udało mi się zrobić kulkę i po wyjęciu z lodówki pocięłam nożem plasterki i upiekłam. Są fajne ale co z tą mąką????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą także ze zwykłej pszennej ale powyżej typu 500. Musiałaś słabo wyrobić. Ciasto jeśli nie masz robota planetarnego należy wyrabiać długo aż będzie jak plastelina.

      Usuń
    2. Dzięki za odp. Wczoraj robiłam pierniki z linku i miałam ten sam problem. Zagniatałam ciasto ok. godziny i się ciągle kruszyło. W końcu mąż zaczął po kawałku wyrabiać i dolewaliśmy jeszcze śmietany, która została. Nie wiem, co było nie tak? Mąka była taka sama jak poprzednio. Osobiście bardziej smakują mi te pierniki niż te z linku, ponieważ te bardziej pachną przyprawą korzenną. W jednym i drugim przepisie wychodzi jej tyle samo. Może Gosiu nagrasz film z produkcji pierników ha ha. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja zrobiłam w malakserze Zelmera, wyszło jak plastelina.

      Usuń
  29. Coś mi nie wyszlo... Wzięłam mąkę orkiszową chyba 750, ciasto rozpadalo sie. Dodalamwiecej masła i bylo już ok, ale mo upieczeniu wyszly trochę bez smaku, malo slodkie, bardzo kuszące się i zapychające na sucho buzię.

    OdpowiedzUsuń
  30. trochę nie na temat ale liczę na odpowiedź i pomoc;) Pani Gosiu jak prawodłowo zaparzyć zieloną herbatę ?

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu a jeśli poleję pierniczki białą czekoladą to ona stężeje? Bo boję się że nie zastygnie i mi się wszystko rozpaćka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastygnie ale musisz porządnie wystudzić pierniki.

      Usuń