środa, 2 grudnia 2015

Sałatka z cieciorki z papryką i czarnym sezamem.

























Ta sałatka to propozycja na lunch do zabrania do pracy oraz jako kolacja po treningu. Szczególnie dla wegan.
Cieciorka i zielony groszek to moje ulubione rośliny strączkowe. Cieciorka ma ciekawy, lekko orzechowy smak i konsystencję, która mi osobiście bardzo odpowiada. Większość strączków po ugotowaniu robi się miękka i ma konsystencję papki. Dzieje się tak z fasolą, zarówno białą jak i ciemną, grochem, zielonym groszkiem, soczewicą czy bobem. Cieciorka jest zwarta i lekko al dente. Jeśli chodzi o obróbkę cieplną, z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B, ja jej nie gotuję w wodzie, a na parze.
Dlaczego ostatnimi czasy zwracam aż tak dużą uwagę na witaminy z grupy B (pisałam o tym także przy okazji posta o ziemniakach klik)?
Ponieważ razem z magnezem są kluczowym składnikiem dla zachowania równowagi przy obecnej aurze.
Co mamy za oknem każdy widzi. Szaro, buro, ponuro, ciemno i zimno. To nie nastraja pozytywnie i nie daje energetycznego kopa, jak promienie słoneczne. Ratunku trzeba szukać w jedzeniu i dobre źródła magnezu i witamin z grupy B, w szczególności B6, sprawdzają się idealnie. To metoda, która sprawdza mi się zawsze w okresie jesienno - zimowym. 
Cieciorka to także dobre źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy K, wapnia, żelaza, cynku oraz bardzo dobre źródło potasu który też rozpuszcza się w wodzie, dlatego gotowanie na parze jest tak ważne. 
Cała sałatka dostarcza 14 gramów białka roślinnego.


Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 260 kcal 









Składniki na sałatkę dla jednej osoby:
* 50 gramów suchych ziaren cieciorki 
* łyżka drobno posiekanego szczypiorku
* łyżeczka drobno posiekanego koperku
* pół czerwonej papryki
* łyżka czarnego sezamu
* kilka kropel octu balsamicznego
* sól

1. Cieciorkę gotujemy na parze. Solimy. 
2.  Paprykę kroimy w kosteczkę. 
3. Ugotowaną i wystudzoną cieciorkę mieszamy z papryką, szczypiorkiem, koperkiem, sezamem i octem balsamicznym. 

95 komentarzy:

  1. Super propozycja! A czy czarny sezam można ewentualnie zamienić na coś innego? nie spotkałam się z takim nigdzie szczerze mówiąc. Gorąco pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny sezam znajdziesz tam gdzie są produkty do samodzielnego przygotowania sushi.
      Możesz go zastąpić rozgniecionymi orzechami. W tym wypadku włoskie będą fajnie pasowały.

      Usuń
    2. Ja ewentualnie doradziłabym czarnuszke, popdprazona na suchej patelni. Tez ma dość fajny i intensywny aromat, jak czarny sezam.

      Usuń
    3. a czy biały sezam może byc? Czarny u mnie w mieście będzie ciężo dostać.

      Usuń
  2. Czy jeśli dodam do sałatki pierś z kurczaka np. grillowaną to będzie to dobra propozycja na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Możesz też zrobić sałatkę z połowy porcji, pomieszać z makaronem penne i dodać kawałek kurczaka. Mega białkowo będzie.

      Usuń
  3. A jak należy przygotować czarny sezam? czytałam, że trzeba go moczyć całą noc, osuszyć i wtedy można jeść, czy to prawda? Przyznam, że ta cała procedura zniechęciła mnie do jego używania..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby nic z nim robić. Tak samo jak z białym sezamem.

      Usuń
    2. Można za to lekko podprazyc na suchej patelni, będzie bardziej aromatyczny.
      Tak jak wszystkie ziarna.

      Usuń
  4. A czy cieciorka może być z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę przygotować ją sama ale tak. Jest nawet dostępna gotowana na parze.

      Usuń
    2. Jak dugo gotowac na parze? I czy trzeba wczesniej moczyc?

      Usuń
    3. W tym wypadku ja nie moczyłam bo zależało mi na dużej zawartości witamin z grupy B i potasu. Gotowałam długo bo prawie 1,5 godziny.

      Usuń
  5. Jak dlugo gotujemy cieciorke na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak dlugo sie gotuje,to bardziej opłaca się ugotować większą ilość i za jednym razem zrobić humus i ta sałatke.

      Usuń
    2. Pycha! Nie wiedziałam czego sie spodziewać. Rzeczywiście ma orzechowy posmak. Dodałam salate lodowa i polalam orzechowym dressingiem( maslo orzechowe 100% orzechów). Chciałam sie podzielić z mężem ale salatka jest tak dobra,ze malo mu zostalo :) Ugotowalam wiecej ciecierzycy i zrobie humus.

      Usuń
  6. Małgosiu a trzeba ciecierzycę namoczyć na noc, czy nie jest to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy moczenie grochu tez wypłukuje witaminy?

      Usuń
    2. Te rozpuszczalne w wodzie tak ale ja groch i fasolę moczę. Cieciorka nie wzdyma mnie tak jak groch i fasola.

      Usuń
    3. Czasem można zgłupieć Małgosiu... tak się zastanawiałam, po tym poście, skąd miałam takie informacje, żeby cieciorkę moczyć min. 10 godz... aż dzisiaj robiąc hummus, odszukałam twój przepis i już wiem. Ja rozumiem, że ciągle wszyscy się uczymy, że zmieniamy nawyki, sposoby przyrządzania etc., ale dwa słowa wyjaśnienia by nie zaszkodziły, bo skoro raz mówisz, że moczyć trzeba, a raz że jednak nie...

      Usuń
    4. Judyta wszystko zleży na czym Ci zależy. Na potasie i witaminach z grupy B czy lepszej przyswajalności białka. Stąd raz moczysz a raz nie. Pisałam o tym w poście że w przypadku tej sałatki z uwagi na aurę zależy mi na witaminach z grupy B i potasie (rozpuszczają się wodzie) stąd nie moczę.

      Usuń
  7. A na 1 porcję ile trzeba dać cieciorki z puszki? Bo surowa w trakcie gotowania pecznieje i jest jej wiecej niż 50 gram, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1 porcję? nieźle :) Ja tyle nie dam rady :) Ale podziwiam takich co tyle zjedzą :)

      Usuń
  8. Witaj Gosiu. Propozycja sałatki - genialna. Rozpoczynam swoją przygodę z cieciorkę, w związku z tym, iż należy ona do grupy strączkowych, a mnie osobiście fasola nie służy przyczyniając się do powstawania okropnych wzdęć... Czy cieciorka ma podobne skutki uboczne?
    Moje drugie pytanie nie jest związane z postem. Z powodu ograniczenia tłuszczu w diecie miesiączkę. Na razie nie stać mnie na indywidualną dietę ;( Przeczytałam Twój postu o zwiększaniu tłuszczu w diecie. Czy jeśli zwiększę tłuszcz do 40% w posiłkach, powinnam przygotować się psychicznie na to, że przytyję? Przy czym nie będę zwiększać kaloryczności, ponieważ zgodnie z obliczeniami jest ona teraz odpowiednia. Przepraszam, że zawracam tym głowę, ale z pewnością masz doświadczenie i feedback płynący od osób, którym pomagasz.. A z tego co wiem, to wiele dziewczyn/kobiet ma problem z utratą miesiączki! Z góry dziękuję za pomoc. Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz skłonności do wzdęć po strączkach musisz ją wymoczyć. Mnie cieciorka ni wzdyma tak jak groch czy fasola dlatego nie moczę jej i dzięki temu nie tracę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

      Drugie pytanie - musisz być na to przygotowana.

      Usuń
    2. najbardziej wzdyma skórka, jak ją obierzesz (po moczeniu albo po ugotowaniu) będzie znacznie lepiej :).

      Usuń
  9. Małgosiu czy do Twojego jadłospisu mogę dosypać sobie gdzieś jagody goji? Np do leczo czy sałaty na kolację, albo do cukiniowych obiadków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Np. do granoli, do sałatek, sosów, leczo.

      Usuń
  10. Hej,
    Ponieważ sałatka wygląda na całkiem przyjemną w przygotowaywaniu i szybką, co dla mnie jest ważne, mam parę pytań i do komentujących i do Ciebie Gosiu w sumie też :)
    1. Czy raz ugotowana cieciorka może być przechowywana przez kilka dni?
    2. Z czym porównać smak cieciorki? Może to jest głupie pytanie, ale serio nie mam pojęcia w którą stronę iść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- nigdy nie przechowywałam dłużej niż 2 dni
      2 - ma lekko orzechowy smak.

      Usuń
    2. Ja ugotowaną cieciorkę trzymam nawet tydzień i jest OK, a smak ma typowo strączkowy jak soczewica, fasola tylko właśnie z taką lekko orzechową nutą. Ja ciecierzycę uwielbiam, chrupię samą zamiast np orzeszków ziemnych. Gotuję al dente 20 min po całonocnym moczeniu w tej samej wodzie. Po tym poście przerzucę się chyba na parę.

      Usuń
    3. Ja też od razu gotuję większą ilość (cała paczkę 500g, wcześniej namaczam na noc) i mrożę. Rozmrażanie jest niekłopotliwe (wrzucam na wrzątek na minutę) lub zostawiam do wolnego rozmrożenia.
      Wykorzystuję do dań słonych, ale i słodkich (jest wiele przepisów w necie)

      Usuń
  11. Witam Pani Gosiu, a czy jest możliwy post z propozycjami śniadań dla dzieciaczków?
    Byłabym bardzo wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często robie dla dzieci (roczek i 4 lata) kasze jaglana owsiana amarantus płatki owsiane i do tego owoce surowe lub w formie musu ,można dodać bakalie ,coś tłuszczowego np orzechy masło lub olej kokosowy .Kasze raczej gotuje na wodzie.Platki owsiane czasami na mleku. To taka moja propozycja. Prosta a treściwa i przy okazji ja też jem z nimi. Chętnie też jednak poznam propozycje Małgosi.

      Usuń
  12. Jakiej firmy używasz octu balsamicznego zależy mi żeby kupić dobre jakości dlatego zdaje się na ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dla informacji,gdyby ktoś szukał widziałam go dzisiaj w biedronce w takim pudle tematycznym "śródziemnomorskie"

      Usuń
  13. Super przepis ;) jak kazdy drukuje Juz nie moge sie doczekac ksiazki bedzie wszystko w jednym miejscu :) Gosiu mam pytanie dotyczace siemienia lnianego Czy lepiej go zalewac w calosci ziarenka czy zmielone I czy to
    Ma byc wrzaca woda Gdzies kiedy czytalam jakis artykul ze zle przygotowane szkodzi ale nie pamietam szczegolow.. Z gory dziekuje za odpowiedz Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie musi być wrząca woda. Siemię może być i mielone i ziarniste.

      Usuń
    2. Dziekuje

      Usuń
  14. Gosiu co sądzisz o takim składzie masła orzechowego?

    http://1.bp.blogspot.com/-ruBaMUK7Blw/VX0t7zxMEoI/AAAAAAAAFCw/PLzlOlNBi9k/s1600/P1040007.JPG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten skład przedstawia się tak: Prażone orzeszki ziemne (95%), brązowy cukier trzcinowy, olej palmowy, sól morska.
      Małgosiu co sądzisz o nim? Bo nie wiem czy warto kupić.

      Usuń
    2. Zrób sama. Będziesz miała 100 % orzechów. Są też na rynku masła ze 100% zawartością orzechów.

      Usuń
    3. Aha, czyli ten skład jest do niczego? Nie polecasz kupić?

      Usuń
    4. Z uwagi na olej palmowy ja bym nie brała.

      Usuń
    5. A czy taka ilość cukru w tym maśle nie zaszkodzi? Wpłynie jakoś negatywnie na organizm?

      Usuń
    6. Ja jestem za masłem 100 % orzechów.

      Usuń
  15. Czy może być cieciorka z puszki już ugotowana? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mogę taką sałatkę zjeść późnym wieczorem po treningu? Trenuję przeważnie od godziny 21 do 22.30-23.00 ( nie mam innej możliwości), ogólnie kolację jem razem z dziećmi o godz. 19.00-19.30, jem tak żeby się najeść i mieć siłę na trening. Jednak po takim godzinnym intensywnym treningu jestem bardzo głodna. Zasypiam około godziny 23.40-24.00. I co tu przegryźć, żeby nie zasypiać głodnym i nie obciążać organizmu?:( Może opublikujesz jakieś pomysły na taką późną przekąskę po treningu? Bardzo mało informacji w necie na ten temat. Byłabym wdzięczna za garstkę informacji w tej materii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tak późnym treningu raczej polecałabym coś lżejszego np. jogurt, twarożek.

      Usuń
  17. Czy to prawda ,ze ryby wędzone niezdrowe ? Jeśli tak to dlaczego ? Ile razy w tygodniu można je jeść ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o skład dymu wędzarniczego. Owszem szkodzi ale w nadmiarze. Jedząc nawet jedną makrelę wędzoną w tygodniu nic Ci nie będzie.

      Usuń
  18. 1. Jeśli gotuje cieciorke w wodzie i gotuje do całkowitego jej odparowania tj. nie wylewam jej to czy witaminy się zachowują?
    2. Czym mozna zastąpić ten ocet? Przyznam, ze jeszcze go nie spozywalam
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cześć Małgosiu :) mam pytanie odnośnie soi .. od 2 miesięcy wprowadziłam ją do diety , strączki jadałam równiez wcześniej ale soję wprowdziłam ok 2 miesiące temu. Czy to ona mogła spowodować moje zachwiane hormonalne ( kobiece hormony) ( za niskie wartości , rozregulowane). wcześniej nie miałam problemu i tak ze sobą złączyłam te dwa fakty..czytając komentarze pod różnymi postami i sama pytając o różne rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie pomyślałam :( w takim razie odstawiam całkowicie soje... a czy po odstawieniu wrócę do "normalności"? czy tak to działa? czy mogłam sobie narozrabiać na dłużej...?

      Usuń
    2. Tak. Organizm wróci do normalności. Myślę że 4-6 tygodni na oczyszczenie będziesz potrzebowała. Soja jest zdradliwa. Trzeba uważać.
      Są osoby które jedzą i nic się nie dzieje a są takie które reagują bardzo szybko i przy stosunkowo niedużej ilości.

      Usuń
    3. dziękuję za odpowiedź . uspokoiłas mnie :) pozdrawiam!:)

      Usuń
  20. Bardzo pomocne przy porannym wstawaniu rekolekcje adwentowe o. Adama Szustaka #jeszcze5minutek na stacja7.pl zaraz po wodzie z miodem i cytryną. Pozdrawiam i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. 1. Jak przerobić ilość ciecierzycy jeśli chcemy podać wersję na obiad z dodatkiem kaszy, która będzie kolejnym źródłem węglowodanów?
    2. czy zwykły olej rzepakowy rafinowany dostępny choćby w Biedronce nadaje się do smażenia i na zimno? chce przytyć dlatego podbijam nim ilość kalorii i tłuszczu, ale nie wiem czy to do końca zdrowa opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - użyj 1/3 ilości cieciorki.
      2 - rafinowany tak, do smażenia. Na zimno nierafinowane.

      Usuń
  23. Magłosiu, ja z innej beczki....
    przez ostatnie 2 tygodnie codziennie MUSZĘ zjeść kaszkę manna na mleku. Czy to mam jakiś związek z zapotrzebowaniem organizmu ? Zjadam ja raz na śniadanko, raz na obiadek a raz na kolację, czasami zdarza mi się 2 razy dziennie zjadać. Normalnie aż się trzęsę aby ją zjeść. Wcześniej z niczym innym tak nie miałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się czasem zdarza. To mija. Ja przez ostatni miesiąc miałam wstręt do jajek. Wręcz obrzydzały mnie. Dziś naszło mnie na omlet i tak mi zasmakował że chyba zjem dziś drugi.

      Usuń
  24. Małgosiu mam 2 pytania w temacie mleka modyfikowanego. Synek skończył roczek ,jest jeszcze doraźnie na piersi, ale od 2-3 miesięcy podaję mu też mm .Zdecydowałam się na Bebilon 2 po przeczytaniu składów wszystkich mlek. Teraz przeszliśmy na Bebilon 3, choć rozważam też Bebiko 3, bo mają identyczny skład. Zresztą firma ta sama. Pytanie 1. W jednym i drugim mleku jest olej palmowy. Czy to jest ten właśnie szkodliwy olej? Jeśli tak to jakie jest Twoje zdanie Pytanie 2. maltodekstryna (to chyba do osłodzenia mleka) Co o tym myślisz? Dziękuję za odpowiedź, pewnie inne mamy też skorzystają. A tak wogóle, o zgrozo, w mleku Enfamil jest syrop glukozowy i to na jednym z pierwszych miejsc (w zależności od numeru mleka - jak to zobaczyłam to aż się zagotowałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - niestety tak. To nasycone kwasy tłuszczowe. Aż się dziwie że jest w mleku modyfikowanym.
      2 - maltodekstryna ujdzie

      Usuń
  25. Małgosiu, mam do Ciebie pytanie odnośnie bakterii Helicobacer pylori. Jakie są ogólne zalecenia żywieniowe w tej chorobie ? Moja mama jest po leczeniu antybiotykiem, teraz przez dwa miesiące ma przyjmować jeszcze inne lekarstwa. Czy mogłabyś powiedzieć, czego bezwzględnie musi unikać, a co jest zalecane ??? Będę bardzo wdzięczna za radę.... Pozdrawiam Cię serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  26. Malgosiu a czy od herbatki Verdin ta ktora kiedys polecalas mozna sie uzależnić? W sensie ze bez niej naszemu organizmowi pozniej będzie ciężej samemu trawic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz jej nadużywała to jest taka możliwość.

      Usuń
  27. Zauważyłam ,że po białej kapuście,strączkach i owsiance mam wzdęcia , a bardzo to lubię . Co robić? odstawić ?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstawiamy to co co nam nie służy.

      Usuń
    2. Mnie wzdymalo po wszystkim:owsiance,papryce,chlebie... Obwinialam paprykę. Niestety okazało sie,że mam nietolerancję na gluten i teraz mogę jeść paprykę. Może warto zrobić test na nietolerancje? Tylko pamiętaj,że objawy mijają dopiero po 4-6 tygodniach eliminacyjnej diety (Gosia już o tym pisala)

      Usuń
  28. Małgosiu, czy bakłażana można obierać ze skóry, czy nie warto tego robić?

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Małgosiu ,zastosowałem się do Pani rad na temat zaniku miesiączki ,zaczęłam jeść więcej zdrowych tłuszczy ,odżywiać się zdrowo i stał się cud ,miesiączka wróciła po około 2 miesiącach , a to tego jest bardzo regularna, 28 dni w punkt :) Bardzo Pani dziękuję ,za odpowiedzi na moje pytania i bardzo się cieszę ,że trafiłam na tego bloga . Gdyby nie Pani lekarze dalej dawali by mi tabletki po ,których źle się czułam . Teraz to ja mogę zacząć zdrowe odchudzanie , z pomocą Pani bloga oczywiście ,który jest skarbnicą wiedzy . Podziwiam Panią na każdym kroku i jeszcze raz bardzo dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie do koleżanki powyżej a mianowicie jaką dietę stosowałaś na powrót miesiączki? czy to był przykładowy jadłospis taki jak Gosia opisywała czy coś więcej?

      Usuń
    2. Jak długo nie miała pani naturalnej miesiączki?

      Usuń
  30. Czy to prawda, ze zima wazymy więcej i jest to naturalne? Czytałam ze organizm, odkłada tłuszcz na zimę nawet jeśli jemy zdrowo i nadal dbamy o linię. I, ze ma to związek z tym ze organizm chce obronić nas przed zimnem. Mówię tu o wzroście wagi kilo , dwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesz taka samo to waga nie wzrośnie. Mi nie wzrasta na zimę. Wzrośnie wtedy kiedy jesz inaczej i więcej.
      Zimą jest niestety tak że pozwalamy sobie na więcej bo szybko zapada zmrok i siedząc w domu na ogół coś podjadamy i generalnie jemy więcej aby się rozgrzać. Jeśli jesz tyle samo a organizm rozgrzewasz ciepłymi posiłkami a nie większą ilością jedzenia, nie utyjesz.

      Usuń
  31. Gosiu jak myślisz po jakim czasie stosowania diety od Ciebie i ćwiczeń widać pierwsze efekty?

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy jeśli użyje cieciorki z puszki bonduelle i dodam do tego puszkę tuńczyka to czy będzie to wartościowy obiad do pracy? Czy smak tuńczyka będzie wspolgral z cieciorka? Bo wstyd się przyznać ale nigdy nie jadlam.... I nie mam pojęcia czy to by mogło pasować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dodaj do tego też kiszonego ogórka i paprykę pokrojoną w kostkę.

      Usuń
    2. Super,będzie do jutrzejszego lunchboxa :) nie jest tu już potrzeby żaden dodatek w postaci węglowodanów złożonych? Zaraz pedze po cieciorke ;)

      Usuń
  33. Do cieciorki natomiast robiłam dwa podejścia, obydwa spalone. Dosłownie. Jeden raz nawet z garnkiem... :(

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam na wczorajszy obiad do pracy, z cieciorką z puszki Bonduelle - pierwszy raz ją jadłam, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń