wtorek, 15 grudnia 2015

Śledź pod pierzynką z sosem jogurtowym i pieczonym burakiem. Klasyka w lekkim wydaniu.

























Dziś kolejny klasyk, ale w nowszym, lżejszym wydaniu. Śledzia pod pierzynką zna zapewne każdy i jakąś jego odmianę z pewnością większość z Was jadła. Mój jest jednak inny ;).

Śledź pod pierzynką na ogół występuje w towarzystwie kukurydzy i będącego kaloryczną bombą majonezu.
Krytykuję majonez? Ależ skąd. Domowy na bazie oliwy z oliwek i żółtek jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, witaminy E, D, żelaza i magnezu. Nie oznacza to jednak, że możemy go jeść łyżkami.
Łyżka majonezu to aż 170 kcal. Majonez jako dodatek np. do tartinek, nawet jajek, ale w małej ilości, dla podrasowania smaku, tak. Jako sos - absolutnie nie.
Osobiście unikam wszystkiego, co jest utaplane w majonezie. Jakakolwiek warzywna sałatka mająca w założeniu być daniem fit, stanie się dietetycznym seppuku, jeśli jako sosu użyjemy majonezu. I chyba nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości.
Bazą do mojego sosu jest gęsty jogurt grecki. Ma być słodko kwaśny więc doprawiamy go sokiem z cytryny, ksylitolem (można użyć cukru), solą i odrobiną pieprzu (może być cytrynowy).
Kto z Was kiedykolwiek jadł pieczonego buraka zapewne wie, dlaczego go tu dodałam. Przełamuje on słoność śledzi i ostrość pora. Wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

Wracając jeszcze do kaloryczności majonezu i nawiązując do jednego z komentarzy na temat wczorajszego mojego bigosu. Co jest złego w tłuszczu i bigosie z mięsem? Takie padło wczoraj pytanie. Otóż w Wigilię i całe święta jemy dużo różnych rzeczy. O tym co i jak jeść będę Wam jeszcze pisała przed świętami, ale żeby nie narzekać potem, że wzdęło, że gazuje, że bolą jelita i że w końcu na wadze przybyło 4 kilogramy, trzeba wiedzieć co, jak, z czym i kiedy zjeść.
Udzielając odpowiedzi na wczorajszy komentarz napisałam, że mięsny bigos z chęcią zjem, ale za miesiąc, jak pojadę na narty. Zjem, bo spalę. Nie spalę jednak siedząc za stołem więc tak kaloryczne i tłuste danie wolę sobie w święta darować. Tym bardziej, że ten tłusty bigos nie będzie zapewne jedynym daniem, które zjem w święta. To samo tyczy się majonezu. Utaplane w sałatce danie w towarzystwie karpia, barszczu z uszkami, pierogów i ciast to za dużo. O wiele za dużo.
Ale o tym już niebawem.


Kaloryczność:
100 gramów śledzia pod pierzynką ma ok. 150 kcal 

Składniki:
* 4 śledzie a'la matias - ok. 800 gramów
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 2 duże buraki
* biała część pora (o długości ok 10 cm)
* 400 gramów gęstego jogurtu greckiego
* sól
* łyżeczka ksylitolu
* łyżeczka soku z cytryny
* odrobina pieprzu

1. Śledzie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, kroimy w kostkę 1x1 cm.


2. Buraki zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 80 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia. Obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, solimy. 


3. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ksylitolem. Ma być słodko - kwaśny.


4. Ugotowane na twardo jajka drobniutko siekamy. Pora przekrawamy na pół. Kroimy w półtalarki.
5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo: śledzie, sos jogurtowy, pora, jajka, sos jogurtowy, buraki.


85 komentarzy:

  1. Małgosiu kolejny fantastyczny przepis !!! Na pewno wykorzystam w święta ;)
    Tylko moje pytanie ile czasu przed wigilia można przygotować to danie? I jak długo zachowa świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ewentualnie buraki można upiec dzień wcześniej?

      Usuń
    2. co w przypadku gdy zaspaliśmy z moczeniem śledzi 24h przed? czy błyskawiczne moczenie 3-4godziny jest równie skuteczne? albo czy są jakieś inne sprawdzone metody?

      Usuń
  2. Wczoraj kupiłam śledzie i myślałam co z nich innego zrobic bo te po kaszubnsku mi się przejadły i spadłaś mi z nieba :):)
    U mnie śledzik gości cały rok :)
    A co zamiast pora można dodać?
    Ja polecam też zrobić oszukany majonez i dodać łyżeczke musztardy do jogurtu tez myśle że bęzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora możesz pominąć ale on fajnie wyostrza smak.

      Usuń
    2. A jak bym za pora dodała cebuli to też będzie ok??

      Usuń
  3. U mnie Małgosiu tradycją się stało od zeszłego roku i robię śledziki na słodko z twojego przepisu jak również pierożki każdy się zachwycał tymi daniami

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety buraczki jestem w stanie zaakceptować tylko w formie ćwikły (wyłącznie na zimno) i w sałatce z buraczkami... zastanawiam się, czy takie połączenie ze śledziem by mi przypadło do gustu..

    OdpowiedzUsuń
  5. jestes najlepsza !! te Swieta nie beda "ciezkie" ;) czekam z niecierpliwoscia na wiecej takich przepisow ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Por ma być na surowo? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie że napiszesz o tym co i jak jeść na święta, zawsze twoje wskazówki to twoje, skuteczne i już. Dzięki za zaangażowanie, oby tak dalej :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie tknę matiasa, jak zamienię na marynowanego to będzie duża zmiana w kaloryczności i w skł odżywczych? Swoja drogą Małgosiu dlaczego nie podajesz wartości BTW przy przepisach? Bardzo ułatwiłoby to komponowanie sobie samemu jadłospisu na podstawie Twoich przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowany nie zmieni jakoś bardzo kaloryczności ale smak będzie ciut inny.

      Usuń
  9. Czy dla cukrzyków to danie jest właściwe .Jaki mają indeks glikemiczny buraki pieczone . Buraki gotowane mają wysoki. A jeżeli zjem "na zimno" ugotowane wcześniej , zawekowane buraki - jaki mają indeks? A marchewka - surowa -niski, gotowana - wysoki, a pieczona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komponując menu dla cukrzyka bierzemy pod uwagę IG ale głównie ŁG czyli ładunek glikemiczny.

      Usuń
    2. A jak to obliczyć do tego dania

      Usuń
    3. W zakładce Trochę zdrowia jest post o IG i Łg i tam na przykładzie wyjaśniam jak policzyć.

      Usuń
  10. Gosiu, a zdradzisz nam co ze słodkości planujesz zrobić swojej rodzince na te święta? Będę wdzięczna za inspiracje i myślę, że nie tylko ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu bardzo dziękuję! A czy możesz nam podać przepis na Twój makowiec? Plisss :)

      Usuń
  11. Z powodu jogurtu nie nadaje sie na dłuzsze trzymanie. czy z 2 dni wytrzyma ogolnie jesli zrobie w Wigilie? A moze nie łaczy c tylko przygotowac ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu wiem że nie jesteś jasnowidzem ale mam pytanko ile średnio mogę chudnąć na początku na redukcji jedząc 1500 kcal?Dodam że ważę ok 70kg przy 162cm i do tej pory jadłam sporo pewnie ok 3000 kalorii dziennie.Nie stosowałam żadnych diet. Moge liczyć na spadek 1 kg tydzień?


    pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nigdy nie stosowałaś diet i dobrze skomponujesz dietę to w kilogram na tydzień jesteś w stanie schudnąć.
      Ja widzę po moich klientach. Osoby które nigdy nie stosowały diet chudną błyskawicznie. U osób po dietach trzeba popracować na odbudową metabolizmu.

      Usuń
  13. Małgosiu ostatnio czytałam o szkodliwości folii aluminiowej, że nie należy używać jej w kontakcie z żywnością Słyszałaś coś na ten temat, bo jakoś twoje opinie są dla mnie najbardziej wiarygodne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to w pełni bezpieczne jest tylko szkło. Ja uważam że świat się nie zawali jak raz na jakiś czas coś upieczemy w folii.

      Usuń
  14. Małgosiu, a co zamiast ksylitolu? nie chcę kupować tylko dla jednej łyżeczki :( ale mam stewię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia super. Można też dodać cukru trzcinowego lub zwykłego.

      Usuń
  15. Witaj, mam pytanie, troszkę nie na temat sledzika :) czy będąc na diecie można pozwolić sobie na budyń czekoladowy bez cukru (Ew poslodzic miodem)? Nie chodzi mi o taki przygotowywany samodzielnie, tylko kupny, w proszku, o dobrym składzie (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana , kakao, aromaty)? Jeśli tak, to na jaki posiłek i w jakiej ilości? Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu wyslalam Ci wczoraj maila. Nie doszedł czy jesteś zasypana wiadomościami? Ewelina Majewska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziennie przychodzi między 50 a 60 maili. Nie jestem w stanie odpisywać na bieżąco :(

      Usuń
    2. Ok rozumiem. Po prostu myslalam ze nie doszedł bo zawsze dostawałam odpowiedz szybko z tej drugiej skrzynki ;)

      Usuń
    3. A Ty pisałaś w sprawie diety? I pisałaś na diety@ ?
      Pisz na adres który podałam Ci do korespondencji w sprawie diety. Adres diety@ jest adresem tylko do przesyłania formularzy. Ten drugi adres jest do korespondencji w sprawie diet już otrzymanych i tam odpowiadam w max. 24 godziny. Wyjątkiem są weekendy i święta.

      Usuń
    4. W sprawie diet juz otrzymanych oczywiście :)

      Usuń
    5. To na adres z którego otrzymałaś dietę.

      Usuń
    6. Gosiu wyslalam tego maila jeszcze raz. Mam nadzieje ze doszedl. Na adres z ktorego otrzymałam diete i korespondowalysmy od tamtej pory.

      Usuń
  17. Gosiu, możesz polecić dobry ser żółty? W większości jest barwnik annanto, co do którego są sprzeczne opinie... jakoś tak mało świątecznie wyszło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu możesz mi wyjaśnić czy nać pietruszki można jeść w ciąży,bo czytałam,że nie bo wypłukuje witaminy?

    OdpowiedzUsuń
  19. Co moge zjesc przed treningiem, jesli chce go zrobić pol godziny od wstania rano? Potem oczywiscie normalne sniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o posiłkach przed i po treningu.

      Usuń
  20. Pan Małgosiu, odkryłam Pani blog niedawno, przez przypadek - to skarbnica wiedzy.Chciałam zapytać o mrożone warzywa na patelnię. Czy takie warzywa mają wartości odżywcze i czy na te wartości ma wpływ to, że mogły być już odmrożone i ponownie zamrożone. Bardzo często je kupuję, ale wybieram takie bez ziemniaków, ale niestety często jest w nich kukurydza. Proszę też o rzucenie okiem na mój dzisiejszy studencki jadłospis. Nie wiem czy nie za dużo owoców, o której godzinie jeść kolację i czy dzisiejsza kolacja nie była "pofolgowaniem sobie"
    7.00 śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych,250 g jogurt natural., jabłko, cynamon
    ok. 10.30 2 średnie jabłka
    13.30 warzywa na patelnie gotowane na parze (pół opakowania), pół pojedynczej piersi z kurczaka "smażone" bez tłuszczu w pergaminie i w ziołach
    18.30-19 paluch żytni, 125g białego sera półtłustego rozrobione z łyżką jogurtu naturalnego, cynamon i pół łyżeczki cukru (rzaaadko jem twarożek na słodko, w ogóle nie słodzę, nie jem słodyczy, dziś tak po prostu mnie naszło), pomidor.
    W ciągu dnia woda, kilka ziołowych i owocowych herbat, 2 herbaty czarne, wszystko bez cukru. No i dość długie spacery na uczelnię. Spać pójdę pewnie jak zwykle- po północy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku polecam mrożonki. Dlaczego? Ponieważ zbiór jest w sezonie czyli wtedy kiedy warzywa rosną na słońcu i mają najwięcej wartości.
      Jadłospis bardzo dobry.

      Usuń
  21. Malgosiu a jak jest ze sledziem w ciazy. Mozna czy nie? Oczywiście nie śledź jest w ciąży;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale ostrożnie z ilością z uwagi na sól. Zatrzymanie wody jest częstą przypadłością w ciąży dlatego trzeba uważać.

      Usuń
  22. A ja mam pytanie nie na temat: otóż mam mega powolny metabolizm i 7 kg do zrzucenia. Od czego zacząć? Podrasować tempo spalania czy obniżyć zapotrzebowanie o 500 kcal? A może da się to połączyć? Co byś Małgosiu radziła?
    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od stycznia startuję z dietą wg. nowych proporcji które wypracowaliśmy wspólnie z moimi pacjentami. To efekt moich obserwacji ich organizmów. Dietę w listopadzie testowało 50 osób ochotników z rewelacyjnym skutkiem. Te proporcje genialnie ruszają metabolizm. Organizmy pięknie reagują. Wyślij dziś formularz. Generalnie na dietę czeka się u mnie miesiąc bo jest dużo chętnych więc akurat dostaniesz końcem stycznia.

      Usuń
    2. A czy te proporcje beda sie sprawdzac przy utrzymaniu wagi, jesli sie w diecie mialo epizod niskokaloryczny, z ktorego sie wyszlo? (700 kcal).

      Usuń
  23. Gosiu, pytanie nie na temat sledzia:). Czy wiesz moze co oznacza ze mieso jest bio lub eko. Czy to iznacza ze jest ze zwierzat pasacych sie na lakach? Czy naklejka bio oznacza ze dany kurczak nie ma w sobie hormonow i antybiotykow? Jesli wiesz, bede wdzieczna za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o sposób karmienia i sposób hodowli czyli zwierzę nie jest karmione karmami z GMO, nie dostaje antybiotyków i nie jest zamknięte w klatce.
      W fermach przemysłowych zwierzęta są stłoczone na małej powierzchni. Ten ścisk generuje problemy psychiczne (tak, tak)i choroby, także te rozwojowe. Stąd wielu producentów (nie mówię że każdy) daje różne specyfiki profilaktycznie aby ograniczyć ryzyko że jak pochoruje się jeden to pozaraża więcej zanim hodowca zdąży się zorientować.

      Usuń
    2. Chcialabym wierzyc ze mieso bio wlasnie jest takie jsk mowisz.

      Usuń
  24. I jeszcze: jak dlugo natka pietruszki moze byc w lodowce, zeby nie stracila wartosci odzywczych? I czy lepiej jesc np groszek czy kukurydze-ze sloikow? Mrozona czy z puszki? Serdecznie Cie pozdrawiam, a jutro robie Twoje megapyszne paszteciki, juz na wigilie,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie mrożone. Groszek z puszki to kompletnie inna bajka niż groszek mrożony. Osobiście nie znoszę groszku z puszki, a mrożony uwielbiam.
      Pietruszkę świeżą (chodzi Ci zapewne o natkę kupioną w sklepie już ściętą) wstawiamy do wody i przechowujemy poza lodówką ale dobrze jest ją posiekać i zamrozić. Wtedy zachowuje swoje wartości długo i nie ma obaw że zwiędnie.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Moje dzieci niestety lubia tylko groszek z puszki, ewentualnie ze sloika:(

      Usuń
  25. Małgosiu potrzebuje twojej rady...
    Moje dwie corki (8 i 6 lat) nie chce pic wody :(
    probowalam z cytryną ,miętą ,ale chociaz 2 łyki nie chca wypic :(
    wypija troche ,ale najwyzej wode z miodem i mieta ,ale nie moge im caly czas slodzic. Domowe soki lubią ,ale chcialabym ,zeby przyzwycziły sie do czystej wody. W szkole nie wypija ,bo dostaja za darmo mleko do picia :).
    jak nauczylas swoje dzieci pic wode?
    Corki wiedza ,ze woda jest najzdrowsza ,ale jej po prostu nie lubia....
    Nawet wody smakowe nie pomagaja
    Masz jakies pomysly ?
    Bo mi sie juz chyba skonczyły ;(
    a tak z czystej ciekawosci to ile ty pijesz płynów ?
    Moga moje dziewczynki nawadniac sie herbatami owocowymi i woda rozcienczona z sokami zamiast wody ? Bo nie mam innego pomyslu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jakoś poszło łatwo. Twoje córki są już na tyle duże że powinny zrozumieć że nawadniamy się wodą a sok to coś w rodzaju przekąski. Chodzi tu o zęby, oraz o to aby nie zasycać się słodkim bo to potem odbiera apetyt na posiłek. Ja tak tłumaczyłam swoim dzieciom i wiedziały że do napojenia jest woda a sok dwa razy dziennie. Teraz jest tak że sok dostają do szkoły (500 ml) a w domu jest tylko woda.

      Usuń
  26. czy burak musi być upieczony czy może być ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być upieczony. Pieczony burak ma inny smak bo karmelizuje się zawarty w nim cukier.

      Usuń
  27. Gosiu, mam pytanie nie w temacie. Czy Twoi pacjenci z Candidą mieli cos niepokojącego w samej morfologii? Czy ona daje np podwyższone crp bądź ob? I pytanie drugie: jakie konkrentie badania mam wykonać w laboratorium? Jutro idę prywatnie, ale co bedzie najbardziej wiarygodne? Co mam powiedzieć? Pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oznaczanie przeciwciał anty-mannowych IgG/IgA/IgM w surowicy krwi żylne. Oznaczenie ilościowe.

      Usuń
    2. Wysłało mi się za szybko. Nie mieli podwyższonego crp ani ob.

      Usuń
  28. Gosiu a czy możesz napisac coś o diecie przy trądziku różowatym?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, czy można pora zastąpić cebulą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak ale obawiam się że może za bardzo dominować. Por jest jednak delikatniejszy.

      Usuń
  30. Małgosiu proszę o odpowiedź. Mam pytanie o śledzie. Jakie kupujesz? Czy takie typowe matjasy z wiaderka ze sklepu rybnego? Czy takie (jak z reszta w przepisie uwzględniłaś) a'la matjas? Chodzi o te np lisner a'la matjas w paczkach z supermarketu? Proszę odpowiedz, jak znajdziesz chwilę to uzasadnij jakie najlepiej wybierać i dlaczego, będę wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
  31. Witaj :) poprosiłam Cię o dietę lekkostrawną w przypadku raka, i przy cukrzycy, czekam dzielnie aż nadejdzie moja pora, ale zbliżają się święta a u Ciebie tyle ładnych przepisów, które chciałabym wykorzystac. Czy śledzia przy takiej diecie mogę zrobić? Pora sobie odpuszczę i jogurt grecki zamienię na normalny, ale nie wiem co ze śledziem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śledziem trzeba uważać bo każdy reaguje inaczej. Chodzi mi tu o lekkostrawność diety.

      Usuń
    2. hmmm... dziekuje :)

      Usuń
    3. A czy zamówienie diety z 7 grudnia się opóźni z powodu świąta? Bo już kombinuje na wszystkie sposoby, ale nie wiem jak sobie radzic z dietą :)
      pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    4. Formularzy grudniowych jeszcze nie wyceniałam. Zerknij w zakładkę Zamów Dietę z których formularzy piszę aktualnie diety i które wyceny puszczam w najbliższym czasie.

      Usuń
  32. i Czy barszcz świąteczny z Twojego wpisu też jest dopuszczalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, przy diecie lekkostrawnej , myslalam ze w tym samym wątku bedzie widoczne :)

      Usuń
  33. Pomyślałam, zrobie wcześniej na próbę przed świetami . Nie musialam :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jakie to są śledzie matias? Maarynowane, solone?
    /Magda

    OdpowiedzUsuń
  35. A dlaczego moczymy śledzie tak długo i dlaczego nie wymieniamy wody podczas moczenia?

    OdpowiedzUsuń
  36. Sałatka wyszła idealna:) Mam pytanie.Ile może być przechowywana w lodówce?

    OdpowiedzUsuń