środa, 13 stycznia 2016

Lunch box do zabrania do pracy lub szkoły! Rollsy z fajnymi dodatkami! Mięsny i wegetariański!









Co zabrać ze sobą, kiedy musimy zjeść poza domem? W pracy lub w szkole? 
Ta kwestia zaprząta głowę wielu z nas.
Dziś mam dla Was propozycję na danie na wynos. Aby je zjeść, nie potrzebujemy nawet sztućców. Jedyny warunek to odstęp do bieżącej wody, aby przed jedzeniem umyć ręce. 
Rollsy to doskonałe rozwiązanie, ponieważ do środka możemy dać absolutnie wszystko. Moją dzisiejszą bazą w obydwu przypadkach jest serek, który nadaje wilgotności i trzyma w ryzach wszystkie dodatki. 
Wersja pierwsza to serek, delikatne grillowane warzywa, chudziutki i wyrazisty w smaku kindziuk oraz kiełki słonecznika (o kiełkach pisałam TU). Wersja druga to serek, kiełki słonecznika i mielone orzechy włoskie. Będziecie zaskoczeni smakiem rollsa z orzechami włoskimi. To połączenie jest naprawdę fajne.


Kaloryczność: 
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal  
Rolls z serkiem, grillowanymi warzywami, kindziukiem i kiełkami 
ma ok. 250 kcal
Rolls z orzechami i kiełkami ma ok. 230 kcal



Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:
* 2 jajka
* pół szklanki mąki orkiszowej
* pół szklanki mleka  
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika


Dodatki do naleśnika z kindziukiem, kiełkami słonecznika, grillowaną papryką, cukinią i serkiem 
* kawałek papryki
* kawałek cukinii
* 2 łyżki serka naturalnego - ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica  
* kiełki słonecznika
* kindziuk

 Cukinię i paprykę kroimy w kawałki. Grillujemy na suchej teflonowej patelni.  
Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Po bokach układamy kindziuka i warzywa.

 Kładziemy kiełki. Zawijamy w rollsa.



Dodatki do naleśnika z serkiem, kiełkami i orzechami włoskimi
* 2 łyżki serka naturalnego - ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica  
* kiełki słonecznika
* 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  

Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Posypujemy orzechami, kładziemy kiełki, zawijamy w rollsa. 


132 komentarze:

  1. Małgosiu a czy do zamawianej diety tez podajesz pomysły na Dania do lunchboxow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zamawianej diecie masz tego typu dania.

      Usuń
    2. Dokładnie tak jest. Bez problemu robię sobie obiady nawet i zabieram do pracy.

      Usuń
    3. Gosia a co myslisz o polencie >>>????? Mozna byc tak na przekaske jako 3 przedobiadowa w pracy zjeść np. z warzywami albo tunczyk i przyprawy ??? przedtreningową dawke weglowodanow ???? czyt. trening godzina intensywnosci (rowerki, fitnes, cross)

      Usuń
  2. Jak zwykle super propozycja. Problem w innym potraktowaniu posiłku poza domem tkwi w przyzwyczajeniach, bo przecież zawsze były kanapki... Optymistyczne jednak jest to, że coraz więcej osób przychodzi do pracy z pudełeczkami ze zdrowszym jedzonkiem. Twoje zasługi Gosiu w tym względzie nieocenione, a rzesza śledząca Twój blog wzrasta, więc będzie jeszcze lepiej... Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale co jest złego w kanapkach?!

      Usuń
    2. Zlego nic ale codziennie kanapki znudza sie nawet najwiekszemu ich milosnikowi.Poza tym jest taaaaaka roznorodnosc pokarmow ze grzechem jest ograniczac sie tylko do kanapkek.
      A co do rollsow to dzis robie ;))

      Usuń
  3. Nic dodać, nic ująć. Wygląda apetycznie. Jesteś moją inspiracją w kuchni i w diecie :-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Może głupie pytanie ale co to jest kindziuk? Jakiś rodzaj wędliny? Mi zawsze ta nazwa kojarzyła się z białym serem ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kindziuk to rodzaj wędliny. Chudej, suszonej, bardzo cienko krojonej. Jest mega smaczna. Słona, wyrazista.

      Usuń
    2. Wszystko ok, ale kindziuk na pewno nie należy do chudych wędlin!!!

      Usuń
    3. Pomocy, od kilku dni noszę aparat ortodontyczny, kaloryczność dzienna obcięta o połowę przez kłopoty z jedzeniem, czym się wspomodz żeby kompletnie nie osłabić organizmu i nie zepsuć metabolizmu ?

      Usuń
    4. U Ciebie kluczowa jest obróbka pokarmu. Zdecydowanie sok niż owoc/warzywo w całości. Zdecydowanie mus niż owoc/warzywo. Do musu możesz dosypać błonnik witalny aby uzupełnić błonnik.Dosypuj tez zmielone na miazgę orzechy. Ale zmielone muszą być prawie na mąkę. Jedz zupy, mięso w formie zmielonej. Z owoców banana spokojnie. Owoce pestkowe (np. kiwi, truskawka) tak ale zblendowane i przeciśnięte przez sito aby pozbyć się pestek.

      Usuń
    5. A i wszelkie awokado, miękkie owoce typu kaki. Sałatki z oliwą, pieczone warzywa etc.

      Usuń
    6. Też mam aparat i na początku się bałam jeść niektórych rzeczy ale da się przyzwyczaić :) jem jabłka pokrojone w plasterki, orzechy mielone dodaję do owsianki, a kanapkę zwykle po 'podkreceniu' jem dzieląc ją palcami na małe kawałki bo z gryzieniem chleba bywa ciężko :)
      Wszelkie kasze, ryż jak najbardziej można a w trudnych cbwilach jogurt albo serek homogenizowany :)
      Nie jest tak źle, mówię Ci :D
      Życzę powodzenia i pięknego uśmiechu! :D

      Usuń
    7. Miałam kiedyś podobny problem i polecam tłusty twaróg ze śmietaną, cukrem i kakao.

      Usuń
    8. Bez przesady. Ja też noszę aparat i jem prawie wszystko (unikam takich klejących rzeczy np. gum do żucia) łącznie z orzechami w całości, jabłkami i innymi twardymi rzeczami. To kwestia przyzwyczajenia, na początku jest trudno, później już nic nie czujesz.

      Usuń
  5. A z jakiej firmy poleciłabyś najlepszy kindziuk. I czy można byłoby zamienić ten serek z piątnicy np na serek bieluch? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu,
    jakiego serka używasz godnego polecenie? Zawsze sceptycznie podchodzę do takich serków kremowych, topionych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój Smak z Piątnicy mają bardzo dobry skład.

      Usuń
  7. Uwielbiam rollsy, często robię je na spotkania ze znajomymi :) Co sądzisz o wrapach paczkowanych? Spotkałaś się może z jakimiś, które mają dobry skład?

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu czy takie rollsy można przygotować wieczór wcześniej? Chciałam również zapytać, czy mogę wieczór wcześniej wycisnąć sok z pomarańczy, trzymać go całą noc w butelce w lodówce, by następnego dnia zabrać do pracy? Czy nie straci on swoich wartości? Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A co to za serek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł :) nie robiłam nigdy placków z mąki orkiszowej i muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis ;) Uwielbiam Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, jaką suplementację polecasz standardowo przy chorobach autoimmunologicznych ? Konkretnie chodzi mi o crohna, wiem, ze odżywianie się jest najważniejsze, ale niestety przy tej chorobie jest słabe wchłanianie i trzeba się wspomagać tabletkami... Tylko jakimi? Bo ja biorę tylko kwas foliowy i magnez, planuje tez witaminę D, ale dopiero po zrobieniu badania. W ogole polecasz jakas konkretna witaminę D czy to obojętne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamina D3 i B12 KONIECZNIE ! Dobre wchłanianie ma firma Solgar, tzn jej produkty. Magnez + witamina B6 i potas. Kwas foliowy niekoniecznie. Tu warto jeść zielone warzywa.

      Usuń
  13. A czy kindziuk można zamienić na jakiś inny rodzaj wędliny?

    OdpowiedzUsuń
  14. Też się zastanawiałam co to ten kindziuk :) fajny pomysł aż mam ochotę na naleśniki :) rzadko robię takie wytrawne, ale wyglądają super muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, ostatnio często jemy w domu soczewicę, a to zupa z Twojego przepisu lub do pracy zielona z warzywami do lunch boxa, a to hummus, czy są jakieś ograniczenia w jej stosowaniu? Jakim jest produktem jeżeli chodzi o równowagę kwasowo-zasadową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica jest odkwaszająca.Spokojnie można się zajadać.

      Usuń
  16. Gosiu, czy przy candidzie można pić melisę ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentują się cudownie, aż człowiek nabiera apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie, ale może zechcesz odpowiedzieć... Mam pytanie, czy układając diety pracujesz na jakimś programie? A jeśli tak to jaki polecasz?
    Dziękuję
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że na programie. Pracuję na Aliancie.

      Usuń
  19. Gosiu, a jakiej firmy kupujesz kindiuzk?

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu pytanie lekko nie na temat, chciałam spytać czy w jadlospisach bilansujesz posiłki w perspektywie tygodnia czy dnia? Gotuję tylko dla siebie i chodzi mi o to czy mogłabym dublowac dni, tzn. ugotować w poniedziałek posiłek i zjeść pół, a drugie pół zabrać do pracy na obiad? Bo trzymając się ściśle kolejnych dni nie wyrobie z przygotowywaniem bardziej skomplikowanych posiłków, np z mięsem (roladki itp).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi Ci o gotowe jadłospisy z bloga czy dietę spersonalizowaną ?

      Usuń
    2. Chodzi mi o gotowe jadłospisy, czy mogę jeść dwa dni to samo, zamieniając ewentualnie posiłki (np. kolacja w poniedziałek będzie obiadem w pracy we wtorek)? Niektóre nowsze potrawy wplatam w jadłospisy na zasadzie wymiany, np. sałatka z cieciorki z papryką jest super zamiast czegoś z mięsem do pracy.

      Usuń
  21. Gosiu, lekarz polecił mi na niedobór witaminy D3 tran Mollers w syropie. Podobno jest to bardziej naturalne źródło niż kapsułki, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Co o tym sądzisz? A może znasz jakiś godny polecenia produkt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ta witamina jest obojętna w smaku ?
      ja teraz biorę Vigantol, wcześniej Devicap (Devicap był bardzo wyczuwalny w posiłkach, powiedziałabym nawet, że jakiś taki cierpki, gorzki, no niesmaczny bardzo), a Vigantol - mimo, że codziennie kroplę sobie 10 kropel do posiłków jest ok), niedługo mi się kończy i będę musiała poprosić lekarza o wypisanie nowych kropel

      Usuń
  22. Małgosiu, skoro kiełki maja tyle dobrych właściwości to możesz napisać ile należy ich jeść aby ich dobroczynne działanie odczuć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodawać do kanapki, sałatek, twarożków nawet codziennie.

      Usuń
  23. Jakie pyszności. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, mam pytanie zupełnie nie w temacie i pewnie wyda Ci się głupie. Nie jadałam do tej pory żadnych płatków zbożowych. Teraz postanowiłam to zmienić. Kupiłam jaglane, quinoa, gryczane, owsiane. I tu moje pytanie: jak to się je? :) Czy trzeba gotować jak podane jest na opakowaniu? Czy można na surowo, np z jogurtem czy mlekiem? Jak lepiej? renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz gotować, możesz zalać na noc ciepłą wodą do napęcznienia, możesz też na surowo zmiksować w koktajlach.

      Usuń
    2. Na owsiane (mozliwe ze jakieś inne też mozna, ale ja jadam tylko owsiane górskie ) jest na blogu kilka przepisów na owsianki ;) gotowane i pieczoną <3

      Usuń
  25. Bardzo fajny przepis Małgosiu, na pewno wypróbuje.

    Małgosiu, czy spotkałaś się kiedyś z problemem nie wchłaniania tłuszczu w jelitach? Czego może to być przyczyna? Po posiłku brzuch staje się obolały, dokuczają skurcze żołądka. W wyniku czego 5 minut po zjedzeniu posiłku zostaje on wydalony na drodze defekacji.
    Pozdrawiam Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już temat dla lekarza. Nie umiem pomóc.

      Usuń
    2. Może wskazywać na problemy z trzustką. Bez badan sie nie obędzie.

      Usuń
  26. Ostatnio policzylam kalorie jakie spozywam w ciągu dnia i wyszło trochę mniej niż powinno być, jednak przerazil mnie fakt że spożywam tak dużo węglowodanów w stosunku do bialka i tłuszczu. Wiem że w Twoich jadlospisach znajdę inspiracje co i jak jeść ale może jeszcze powiesz jak zwiększyć ilość białka?

    OdpowiedzUsuń
  27. czytasz mi w myślach! akurat zastanawiwiałam się co zrobić do szkoły, wchodze na bloggera a tu prosze ^^. Już nie musze się głowić ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam pytanie odnośnie kruchego ciasta na tarte (bez glutenu) z Twojego przepisu.
    Czy jesli nie mam czasu aby zrobić je na świeżo tuz przed pieczeniem to czy mogę przygotować je poprzedniego dnia wieczorem a następnego dnia po poludniu upiec?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, a czy mąka orkiszowa do wypieku domowego chleba jest ok? Twoje naleśniczki (i pierogi w innym przepisie) są z mąki orkiszowej, ale są białe jak z pszennej. Ta mąka, którą mam ja nie jest całkowicie białym proszkiem i wydaje mi się, że to inny typ mąki.

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja bym chciała wrócić do przepisów z multicookera. Czy ten którego używasz (redmond 90) ma też funkcje szybkowaru? Niektóre mają. A z opisu nie moge wyczytać, są dla mnie wszystkie takie same. No i kiedy będą dlasze przepisy na dania z multicookera, zwłaszcza obiadowe (dla całej rodzin, najlepiej takie, co sie same zrobią, jak będę dojeżdżać w korkach do domu, ha ha).
    I druga sprawa. Mam faceta do odchudzenia - on chce. Ale po pierwsze nie mieszka z nami, jest skazany na samoprzygotowywanie posiłków. Po drugie - przez wiekszość czasu jest skazany na posiłki w restauracjach. Nie mam jak mu gotować- taką ma pracę. Czy możesz na to coś poradzić? Czy dieta indywidualna miałaby jakieś zastosowanie? Moglabym mu nawet odstąpić swoje miejsce w kolejce na Twój jadłospis, Gosiu .
    I trzecie - czy układasz też przepisy odchudzające dla dzieci, chodzi o 14-letną dziewczynkę?
    Pozdrawiam, Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ nie wszyscy mają multicookera, przepisów typowych na multicookerowe dania nie będzie. Musiałabym robić i publikować na dwa sposoby: z multicookera i z tradycyjnego garnka.
      Ale większość moich przepisów bez problemu zrobisz multicookerze więc nie ma obaw że go nie wykorzystasz.

      Pytanie drugie. Jeśli jedna osoba zamawia dietę to rodzina tej osoby (także chłopak) nie musi czekać w kolejce. Dieta tak, ale Pan musiałby gotować. Dania są proste więc bez obaw. Poradziłby sobie ;)
      Dla dzieci diet nie układam.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję , Gosiu, za indywidualną odpowiedź, oraz - przy okazji - dziekuję też za niezliczone inspiracje qchenne jakich dostarczyłaś mi na swoim blogu. Mniam - mniam :)Jutro zapiekanka z kaszą i oliwkami, juz sie cieszę.
      Chyba zatem spróbuję namówic mojego chłopa na gotowanie.
      Pozdrawiam, Gosia

      Usuń
  31. Małgosiu, co sądzisz o drożdżach? Używać ich? jakie są przeciwwskazania? Pytam np. o chleb domowej roboty na drożdżach itp. ogólnie dużo się słyszy że zakwas jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas jest lepszy z uwagi na bakterie probiotyczne. Z drożdżami trzeba uważać bo jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek, będą wzdymać.

      Usuń
  32. chciała bym zapytać o pieczenie nasion orzechów itp. w wielu granolach, chlebach owsiankach itp są one składnikiem. Czy to jest zdrowe? czy tłuszcz z orzechów nie zamienia się w "złe" tłuszcze? czy bardzo szkodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja orzechów nie piekę. Dodatki dodaję już po upieczeniu.

      Usuń
    2. Czyli chleby z ziarnami lub takie chleby życia są nie zdrowe ?

      Usuń
    3. W związku z powyższym czy prażenie na patelni nasion i orzechów jest niezdrowe, tzn. czy w trakcie prażenia zdrowe tłuszcze przekształcają się w tłuszcze trans?

      Usuń
    4. A czy słonecznik pestki dyni len chia babkę jajowata można piec ? Lub czego nie można piec ?

      Usuń
  33. Czytałam,że jedzenie regularne i 5 posiłków to mit?,to jak najlepiej jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu tak czytałam,więc chcę poznać twoją opinię jak czasowo powinno się jeść?

      Usuń
    2. Ja też czytałam na blogu jakiejś pani dietetyk, że najważniejsza jest ogólna dzienna podaż kalorii, tzn. nie że jedzenie raz dziennie, ale też nie trzymanie się kurczowo pór posiłków i że nie zawsze ich musi być 5. p.s nie jestem anonimkiem - pierwszym autorem tego wątku . Pozdrawiam !

      Usuń
    3. Jeśli czytasz mojego bloga to zapewne wiesz jakie jest moje zdanie na ten temat.

      Usuń
  34. Małgosiu, co sądzisz o moim jadłospisie? Pisze tutaj, bo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi.
    Śniadanie-----jogurt Tola mały+owoc+5 łyżek płatków owsianych+2 łyżki otrębów. Po jakiś 2,5 godz. 2 marchewki i jabłko. Po jakichś 2,3 godzinach 80g chleba ziarnistego z pesto i pomidorem, lub żółtym serem albo dobrą wędliną lub z 200g twarożku z rzodkiewkami. To wszystko zjadam od 8-16 w pracy. Piję ok litra herbatek owocowych do tego. Potem w domu ok 16.30-17.00 obiad-----ziemniaki, mięsko duszpne i surówka/sałatka/górki kiszone itp. Kolacja ok 21 np. mix sałat z pomidorem, ogórkiem. I z racji tego iż siedzę do ok 24,00 to ok 23 jestem głodna i jem kawałek chleba z czymś. Bo to najszybciej.
    Co o tym jadlospiosie sądzisz Małgosiu? Chciałabym schudnać jakieś 3 kilo....co ograniczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie jem tak codziennie....nieraz na kolację jajka a na obiad ryba z pieczonymi ziemniakami albo jakaś zupa na mięsie z kurczaka

      Usuń
  35. Gosi chcialam sobie zamowic wit D3 w internecie, a tu na pierwszej stronie jest napisane z olejow z watroby wybranych gatunkow dalekomorskich ryb. Czy to jest dobry produkt? Bo tranu nie zalecasz, a to chyba jest podobne... Czy zle mysle?

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj Gosiu,

    Czy warzywa na soki warzywne można obrać wieczorem i schować do lodówki a rano tylko przepuścić przez sokowirówkę? Czy stracą w ten sposób dużo witamin?
    Czy herbaty ziołowe (melisa, mięta, pokrzywa, szałwia, czystek, verdin fix, herbata czerwona, itp.) można pić codziennie czy należy robić przerwy?
    Jakie właściwości mają poszczególne zioła na nasz organizm? Czy mogłabyś w przyszłości napisać o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tracą. Najlepiej na świeżo.
      2 - można ale warto robić przerwy.
      3- pokrzywa, czystek, verdin fix masz na blogu.

      Usuń
  37. Gosiu, mam pytanie niedotyczące wpisu. Wspomniałaś ostatnio, że dietę od Ciebie można stosować 2-3 miesiące. Czemu nie można dłużej? Z powodu tego, że dieta jest sezonowa, czy dlatego, że później już nie zadziała i nie będzie efektów? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dłużej ale trzeba brać pod uwagę sezonowość.

      Usuń
    2. Małgosiu, rollsy to świetny pomysł, ale mój syn jest uczulony na pszenicę, czy znasz jakiś sposób, aby naleśniki z mąki żytniej się nie rozpadały?

      Usuń
    3. Możesz zrobić z mieszanki kukurydzianej i ryżowej albo innych bezglutenowych

      Usuń
  38. Małgosiu przeczytałam ostatnio, że zwykła woda źródlana czy przegotowana pita w ciągu dnia przelatuje przez nerki i je obciąża. Najlepiej byłoby pić wodę alkaliczną lub dodawać szczyptę soli do tej zwykłej wody i wtedy nerki ją przefiltrują, pracują i to ich nie obciąża. Co o tym myślisz? Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady ;)
      Mamy 2016 rok. Kiedy pojawiły się rewelacje o wodzie alkalicznej?

      Usuń
  39. Gosia, po Twojej rekomendacji kupiłam Food Forum i przeczytałam tam o diecie Paleo. Poszukałam jeszcze więcej informacji o tej diecie i jestem zaskoczona i mam mętlik w głowie. Jest to przecież całkowite odwrócenie zasad żywienia , które są zgodne z tradycyjną dietetyką, czyli węglowodany w postaci zbóź, mięso 2-3 razy w tygodniu , warzywa itp. A dieta Paleo praktycznie odrzuca zboża, każą nam jeść mięso, jaja i mnóstwo warzyw, uważać na orzechy i strączki i mówią że
    tak jest najlepiej. Gosia rozwiej proszę wątpliwości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie popieram diety Paleo. Odchudzi owszem, ale na krótką metę.
      Niestety większość diet ma cel jaki? Odchudzić.
      Paleo odchudzi? No odchudzi?
      Ale że potem masz jojo jak z bicza strzelił to już inna kwestia. Dieta przecież odchudziła więc cel osiągnięty.

      Usuń
  40. Pani Małgorzato, dziękuję za Pani bloga! To kopalnia wiedzy i inspiracji - nie tylko kulinarnych. To, co Pani robi jest godne pochwały. Pasja, zaangażowanie, profesjonalizm - to wszystko robi wrażenie. Pani przykład to historia z życia wzięta i bardzo się cieszę że trafiłam na Pani blog. Fantastyczne jest to, że tyle osób zmienia swoje życie z Panią, w tym i ja. Kiedyś nie lubiłam gotować a teraz mogę śmiało przyznać, że jest to moja pasja. Wchodze na Twojego bloga codzienne, czytam Twoje wpisy i wpisy osób komentujących. Jest to coś wspaniałego, taka mała wspólnota osób promujących zdrowy tryb życia! dziękuję. Przyznam szczerze że nie wiem jak wyglądałby mój tydzień bez wizyt na Twoim blogu. Z niecierpliwością czekam na książkę.

    OdpowiedzUsuń
  41. Zaglądam tu od ponad roku i cieszę się bardzo, że coraz częściej pojawiają się wersje wegetariańskie niektórych potraw. To dla mnie duże ułatwienie. Nie wiedziałam, że można zrobić taki świetny bigos wegetariański, zrobiłam na Wigilię i nawet osobom lubiącym mięso taki bigos smakował. Niby jest w sieci wiele blogów typowo wegetariańskich ale do wielu przepisów potrzeba składników jakich ja na co dzień dostać nie mogę - a tutaj prawie wszystkie składniki mogę kupić choćby w biedronce.
    Dziękuję Ci Małgosiu za to, że jest takie miejsce w sieci jak Twój blog. Tak trzymaj.
    Pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  42. Malgosiu wiem ze nie jestes lekarzem ale prosze cie o rade. Po przeczytaniu jednego z Twoich postow zrobilam badania tarczycy i wyszly mi takie wyniki: tsh 2,71 (0,35-4,94) ft3 3.46 (1.71-3.71) ft4 1.21 (0,70-1.48) czy wszystko jest ok? Zapisalam sie do lekarza ale musze czekac miesiac dlatego chcialam sie Ciebie poradzic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety badania musi opisać lekarz. Nie mogę tego zrobić.

      Usuń
    2. Rozumiem. Dziekuje,ze odpisalas. Pozdrawiam.

      Usuń
  43. Małgosiu pierwszy raz robie zakwas ma chleb i robie go z twojego przepisu ;)
    Ale proszę o pomoc. Wczoraj o 22 powinnamgo dokarmic trzeci raz ale niestety na śmierć o tym zapomniałam i zrobiłam to dziś o 10 rano. Myślisz ze może mi przez to nie wyjść?
    Bardzo proszę o odpowiedź i z góry serdecznie dziękuję. Ola

    OdpowiedzUsuń
  44. Dzień dobry Pani Małgosiu proszę o radę. Obecnie jestem w 16 tygodniu ciąży,mam zdiagnozowana niedoczynność tarczycy i biorę eutyrox.Jakiś czas temu całymi dniami czułam się pełna i nabrzmiała, wieczorem nie mogłam zasnąć z powodu bólu żołądka.Rano zazwyczaj nigdy nie miałam ochoty na śniadanie, ale je zjadałam, bo śniadanie należy jeść i do tego w ciąży.Starałam się dbać o dietę jadłam jajka,kurczaka pieczonego warzywa gotowane i surowe.Od kilku dni pije dużo soków owocowych i jem gotowanych warzyw.Ostatnio mam bardzo ochotę na ryż z pieczonym burakiem, natką pietruszki i oliwą-jadam te danie dosyć często.Nie jem za to jajek, mięsa i strączków po których czułam się najedzona ale długo trawiłam te produkty i brzuch mnie bolał.Od kiedy tak jem czuje się o niebo lepiej,jakbym zrzuciła zbędny balast,czuję się lekko.Dodam że nacodzień opiekuje się ponad rocznym dzieckiem,sporo z nim spaceruje,dodatkowe ćwicze w wolnym czasie9rower,basen,ćwiczenia w domu).Mam pytanie odnośnie białka bo nie ma go obecnie za wiele w mojej diecie-jak mogę go uzupełnić i czy dziecko na tym nie ucierpi-potrzebuje białka do wzrostu to będzie go czerpać z moich mięśńi??nie chce ucierpieć ani ja,a tym bardziej zrobić krzywdy mojemu maluszkowi w brzuchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko jest też w ziarnach, orzechach, kaszach, kiełkach, warzywach. No i nabiale jeśli jadasz np. jogurty, sery.

      Usuń
  45. Malgosiu, czy dodawanie lyzki oleju do kaszy z fasola i warzywami jest ok? Uzywam rzepakowego Rapso, co myslisz o nim? Czy moze inny jest lepszy np kokosowy - ale to maz taka ze nie wiem jaj go dac do takiej salatki, i czy codziennie jak zjem 4-5 calych orzechow wloskich to zdrowo, wage mam w normie, jestem szczupla,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze dodaję olej do gotowania kaszy. Dzięki temu jest sypka.

      Usuń
  46. Gosiu a co sadzisz o piciu herbat owocowocych mam tu na mysli np. z Biedronki INTENSITEA , piję też inne herbaty: zieloną, czystek, chodzi mi po prostu czy takie herbatki nie maja w sobie zbyt wiele cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że to co wymieniłaś (wymieniłeś?) nie mają w sobie cukru.
      Wystarczy przejrzeć bloga albo chociażby w jakiś jadłospis kliknąć, w każdym jest notka że należy spożywać dużo płynów, najlepiej właśnie owocowych herbat. Owocowych, nie czarnych aromatyzowanych.
      Te herbatki z biedronki INTENSITEA są własnie ok, z suszów owocowych, bez dodatku herbaty samej w sobie i cukru ;) Zielona, czystek tez sa bezcukrowe ;)
      Jak coś źle mówię, to proszę Gosiu o sprostowanie :)

      Usuń
  47. Malgosiu, wyżej w komentarzach pytałam o orzechy pieczenie itp. I generalnie czuje się zagubiona bo troszkę poczytałam i jest tyle różnych informacji... jedni piszą że orzechy są ok ale że mają za dużo omega 6 i ciężko to zbilansować z omega 3.. piszą że olej kokosowy jest super ekstra i ma nasycony tłuszcz idealny dla naszego organizmu... już nie wiem co myśleć. jak bilansować omega 3? jak to jest z tymi tłuszczami aby było zdrowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o tłuszczach. Tam jest wszystko opisane.

      Usuń
    2. Małgosiu chciałam podpytać jeszcze raz (jak pytałam wyżej) o prażeniu orzechów, nasion, czy tłuszcze w nich zawarte pod wpływem prażenia przekształcają się w złe tłuszcze trans?

      Usuń
  48. moja babcia ma ostatnio problemy ze zdrowiem, puchna jej rece, jest osłabiona. Próbuje zmienic jej diete (ale nie ma apatytu.
    zbliża sie dzien babci i chciałam kupic jej jakis drobiazg, pomyslałam o soku 100% z żurawiny. Co sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim należy zbadać przyczynę opuchnięć. Zbadać poziom potasu etc. Opuchnięć nie wolno bagatelizować.

      Usuń
  49. Malgosiu a czym moglabym zastapic 150g swiezego lososia lub dorsza w swojej diecie? Mam diete od Ciebie a mieszkam w bardzo malej wiosce i nie mam dostepu do takich produktow. Czy znalazlaby sie jakas alternatywa? Moze poprostu wiecej orzechow i mozzarella?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz dietę indywidualną ode mnie piszesz do mnie na adres z którego dietę otrzymałaś. O dietach indywidualnych nie dyskutuję z klientami za pomocą komentarzy na blogu.
      Aby podać zamiennik muszę wejść w dokumentację, formularz, sprawdzić o kogo chodzi, jakie schorzenia etc.

      Usuń
  50. Świetna przekąska. Często sobie przygotowuję. Moje ulubione nadzienie to: sos jogurtowy, pomidor, rukola, awokado:-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Czym można zastąpić serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję serek z orzechów nerkowca, to taki zamiennik stosowany przez vegan, możesz sobie też np. zrobić również serek z migdałów, to jest też mój plan na dzisiaj ;)

      Usuń
  52. Małgosiu,dziękuję Ci za ten przepis :* Pracuję na zmiany i często wkrada się do jadłospisu rutyna. Rozumiem,że przy diecie 1550 kcal mogę sobie pozwolić na 2 takie naleśniki (obiad) ? Z góry dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń
  53. A ja mam pytanie co do mąki.
    Do razowego naleśniko-omleta (sniadanie sprzed kilku postów ;) ) kupiłam wymaganą tam mąkę żytnią razową typ 2000.
    CZy mogę jej użyć do tych naleśników do rollsów ?

    Nie mam piekarnika, wiec nie kombinuje z pieczeniem z mąkami, w domu zawsze pszenna tortowa typ 450 - przez to kompletnie się na mąkach nie znam...

    OdpowiedzUsuń
  54. A jakie inne kiełki mogę dodać? Jakoś nigdzie nie mogę dostać tych słonecznikowych. Bardzo proszę o odpowiedź, narobiłaś mi apetytu na te rollsy Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  55. Będę dziś robić na kolację (mam zajęcia wieczorem więc idealne między wykladami) jednakże z przepisu tylko naleśniki :D
    Dostałam słoiczek weganskiego twarogu ze słonecznika (koleżanka weganka mnie raczy czasem takimi rzeczami :) ) więc użyje go jako pasty. I myślę że do tego cukinia grillowana i może kukurydza i oliwki jeśli mam :)
    Uwielbiam tego bloga, tyyyyyle inspiracji z niego czerpie że szok :) (musiałam to napisać :D)

    OdpowiedzUsuń
  56. Ok, dziękuję. Będą z rzodkiewki :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Gosiu, czy to jest serek śmietankowy zwykły czy light?

    OdpowiedzUsuń
  58. Fajny pomysł, szczególnie podoba mi się ten przepis z farszem orzechowym, sama bym chyba na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
  59. pomysł pycha, własnie dziś zrobiłam zmodyfikowaną wersję (wykorzystałam, to co miałam w lodówce) z serkiem ricotta, kiełkami brokuła, papryką i kabanosami :) polecam wszystkie przepisy Małgosi - są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  60. szkoda że takie posty giną w czeluściach bloga :( myślała może Pani nad poprawą lub dodaniem więcej funkcji wyszukiwania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niebawem ruszy nowa strona i będą nowe funkcje.

      Usuń