poniedziałek, 11 stycznia 2016

Odżywcza petarda, czyli dlaczego warto jeść młode kiełki roślin!


Wyobraź sobie małe ziarenko, w twardej skorupce, pełne wielu wartości odżywczych. To taki mały magazyn witamin i minerałów. A teraz wyobraź sobie, że dajesz mu wodę, światło i ciepło, czyli stwarzasz warunki do rozwoju. Co się stanie? Jak ziarenko to wykorzysta?
Otóż wykorzysta w stu procentach, jakby poczuło "wiatr w żagle". Da z siebie wszystko, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła. Duża i dorodna.
Roślina podczas kiełkowania ma najwięcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu. Starożytni Chińczycy wiedzieli już o tym setki lat temu i korzystali, ile się da.
Do nas wszystko dociera z opóźnieniem, ale jak to mówią, co się odwlecze, to nie uciecze.
O tej porze roku z kiełków grzech nie korzystać. Teraz i później, bo jeśli będziecie jedli kiełki, ominie Was wiosenne przesilenie.Tak tak, wybiegłam ostro w przyszłość, ale mówię Wam, rachu ciachu i będzie marzec. Nie tak dawno publikowałam przepisy na świąteczny stół, a już mamy prawie połowę stycznia. Czas biegnie jak oszalały.

Co nam dają kiełki? 

* zacznę od młodziutkiego chlorofilu. Chlorofil, nazywany żywą krwią roślin, jest oczyszczającą petardą. Ponadto odkwasza i działa przeciwnowotworowo.

Co dalej?

* kiełki, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny. Mała ilość światła o tej porze roku sprawia, że o chandrę nie trudno, więc źródła magnezu i witamin z grupy B (wpływają na produkcję serotoniny - hormonu szczęścia) są na wagę złota.

* antyoksydanty to odżywcza petarda, bo chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W kiełkach mamy witaminę E, C, selen oraz flawonoidy.

* witamina E, zwana witaminą młodości, w towarzystwie cynku, selenu i siarki, to odżywczy koktajl dla skóry. Jeśli masz kłopoty z trądzikiem i skórą skłonną do płatania niespodzianek, nie zapominaj o kiełkach.

* witamina D plus wapń to mocne kości, ale też poukładane w głowie. Taka prawda. Jeśli masz niedobory witaminy D, będziesz jak chmura gradowa, choćbyś brała magnez w ilościach hurtowych.

* witamina K wespół z potasem to sprawnie działający układ krwionośny.

* błonnik to z kolei klucz do dobrego trawienia.

Najwięcej biofotonów!

Wszystko, co młodziutkie, działa na nas ze zdwojoną siłą, ponieważ zawiera najwięcej biofotonów. Biofotony to komórki emitujące energię. O tym, że każdy żywy organizm podczas swojego życia gromadzi w sobie makrocząsteczki, które są nośnikami biofotonów, pisałam Wam w poście jakiś czas temu (artykuł znajdziecie w zakładce "Trochę Zdrowia"). Dowiedli to naukowcy. Profesor Fritz Albert Popp, prof. Burr oraz austriacki fizyk i laureat nagrody Nobla prof. Erwin Schrödinger. Tę zgromadzona energię przekazują później nam. Młoda roślinka, kiełek, czerpie tej energii najwięcej.



Jakie kiełki wybrać i skąd je wziąć?

Mój top to kiełki słonecznika i rzodkiewki. Uwielbiam ich smak. Słonecznikowe smakują jak słonecznik, a te z rzodkiewki, jak rzodkiewka, czyli są ostre i wyraziste (idealne do twarożku).
Kiełki słonecznika i rzodkiewki są szczególnie bogate w cynk i siarkę więc genialnie działają na skórę.
Rodzajów kiełków jest bardzo dużo i musicie sami wybrać te, które będą Wam smakowały najbardziej.
Rzeżucha, lucerna, siemię lniane, fasola mung, brokuł, gryka, owies, żyto. Wybór jest całkiem spory.
Żołądkowcom i cierpiącym na infekcje bakteryjne polecam zwrócić uwagę na kiełki brokuła, z uwagi na dużą zawartość sulfofranu. To substancja działająca silnie przeciwbakteryjne. Skuteczna we wszelkich infekcjach, także w przypadku bakterii helicobacter Pylori. Kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej sulfofranu niż dojrzały brokuł.
Kiełki możecie kupić w sklepie gotowe do spożycia, lub wyhodować sami. Nasionka i kiełkownice bez problemu kupicie w sieci. Oczywiście możecie hodować je wg. starej babcinej metody, czyli na wilgotnej ligninie, ale osobiście odradzam tę metodę, bo sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów. Zdecydowanie lepsza jest kiełkownica, ponieważ ziarenka mają tam potrzebne ciepełko i cały proces jest zdecydowanie bardziej higieniczny.

Hodujemy kiełki w domu

Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścicie ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały.
Rano płuczecie nasionka i umieszczacie w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiacie w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.
UWAGA! Nasionka mają być cały czas wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły. Uważajcie jednak na kiełkujące nasionka, aby ich nie uszkodzić.
Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.

Kiełki polecam każdemu, a w szczególności:

*  osobom z problemami z cerą,

* osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu,

* osobom z nadciśnieniem,

* rekonwalescentom,

* osobom "wychodzącym" z niedożywienia i anoreksji,

* młodzieży i osobom uczącym się,

* osobom pracującym w nocy i na zmiany,


PS: w tym tygodniu dwa fajne przepisy z wykorzystaniem kiełków. 

204 komentarze:

  1. Nie mogę się doczekać przepisów!! :)

    Plus mam pytanie - jeśli zjem kilka razy w ciągu dnia po trochu pestek dyni i później mam trochę rozwolnienie to czy to normalne, czy nie powinnam ich jeść bo drażnią jelita?
    I czy da się czymś zastąpić musztardę w sosie winegret (raczej źle na mnie działa)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj je zmielić. Zmielone nie drażnią jelit.
      Musztardę w winegrecie pomiń całkiem.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź Gosiu :)

      Usuń
  2. Małgosiu jesteś cudowna ;)
    Lecę szybko przed praca po kiełki rzodkiewki dla mnie i brokula dla męża ;)
    po południu musze namówić męża na wypad do większego sklepu po kielkownice i nasionka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy kupne kiełki tez sa dobre? Jesli tak to jakie. I czy w ciazy mozna jesc? Tymbardziej jesli ma sie bakterie w moczu?Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. Przestałam jeść kiełki 2 lata temu, gdy któryś z moich lekarzy powiedział, żeby ich unikać. Wbiło mi się to do głowy ale kompletnie nie pamiętam który i z jakiego powodu. Chciałabym wrócić do kiełków. Czy trafiłaś gdzieś Gosiu na informację, że np. przy Hashimoto (niedoczynności), cukrzycy czy kamicy pęcherzyka żółciowego są niewskazane? Jest w ogóle jakaś choroba dyskwalifikująca jedzenie kiełków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma choroby która dyskwalifikuje kiełki z zasady. Oczywiście każdy może różnie zareagować ale zasadniczo nie ma sch0orzenia które z mety przekreśla.

      Usuń
  5. myślę, że i ciężarne mogą śmiało wcinać kiełki? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy kiełki mogą jeść osoby z chorobami jelit? Mam chorobę Crohna i nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy mogę je spokojnie spożywać, czy raczej na nie uważać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadniczo mogą ale w chorobach jelit trzeba zawsze obserwować się indywidualnie.

      Usuń
  7. Gosiu, czyli rozumiem, że te kiełki paczkowane w małych plastikowych pojemniczkach, np. z Biedronki, są OK? One mają krótki termin do spożycia. A jak jest z ilością witamin w tych kiełkach ze sklepu, a tych wyhodowanych w domu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, ja troszkę odbiegając od tematu, a mianowicie obiło mi się o uszy jedzenie zmielonej (zblendrowanej) pestki awokado. Oczywiście takiej wysuszonej. Co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam o tym. A jaki jest cel jedzenia tej pestki?

      Usuń
    2. podobno owa pestka posiada dużo witamin a także luteinę, błonnika i fenomenalnie oczyszcza organizm z toksyn... i tu pojawiają się moje wątpliwości i dlatego wolę Ciebie się podpytać co o tym sądzisz? Ania

      Usuń
    3. W jakims kraju, chyba Brazylii taka wysuszona pestke wlasnie mieli sie i wykorzustuje do maseczek :)

      Usuń
  9. Małgosiu, czy kiełki kupowane w sklepie (np. w biedronce) są równie wartościowe jak te hodowane w domu? Zdecydowanie wygodniej jest kupić pudełko niż hodować ;) i jeszcze pytanie - dlaczego na opakowaniu jest napisane, że należy je myć przed spożyciem? Przecież nie rosną w ziemi i (chyba) nie są niczym pryskane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Spokojnie możesz kupić gotowe.

      Usuń
    2. Ja z reguly myje wszystko zanim wloze do ust, bo ktos tego po prostu dotykal. Nie rozumiem ludzi ktorzy jedza maliny prosto z lubianki i daja jeszcze maluchom. O ile bąblowiec jest malo prawdopodobny to brudne dlonie bardzo.

      Wiola

      Usuń
    3. z tym pryskaniem nie dałabym głowy

      Usuń
  10. Pani Małgosiu, chciałabym Panią prosić o radę. Ostatnio zauważyłam, że mam wzdęcia gdy do koktajlu dodam otręby pszenne. Gdy jem chleb pszenny lub inne produkty z pszenicą tego problemu nie ma więc raczej nie mam nietolerancji na pszenicę. Jaki inny powód tego może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jednoznacznie określić co może być przyczyną, zwłaszcza że reakcja nie występuje po spożyciu pszennego chleba.
      A z czym pijesz ten koktajl?

      Usuń
    2. z bananem i gruszką i wodą. pewnie największe prawdopodobieństwo że to przez tą gruszkę skoro nie otręby?

      Usuń
    3. Czy aby nie chodzi o blonnik?

      Usuń
  11. Gosiu czy te kielki mozna jesc na surowo? Bo kiedys kupilam w Biedrze i tam w instrukcji obslugi kielkow bylo napisane zeby je podsmazyc na patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To były specjalne kiełki na patelnię

      Usuń
  12. Gdzie można kupić kiełki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach zielarskich, w warzywniakach. U mnie są też w top markecie.

      Usuń
  13. Małgosiu kupiłam ostatnio kiełki brokuła i po otwarciu opakowania miałam wątpliwości czy mogę je zjeść. Wyrzuciłam. Kiełki miały biały nalot który wyglądał jak pleśń. Na opakowaniu było napisane coś w rodzaju ,że biały nalot świadczy o świeżości produktu, ale nie byłam pewna dlatego wyrzuciłam całe opakowanie. Możesz podpowiedzieć mi czy rzeczywiście biały nalot jest normalny ?Może niepotrzebnie wyrzuciłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podstawowa zasada - opakowanie z kiełkami nie może mieć widocznej wilgoci w środku czyli kropelek wody.

      Usuń
    2. Tez tak kiedys zrobilam a potem skojarzylam ze rosna im "korzonki" przeciez :) to jest normalne i wyglada wlasnie jak bialy puch a wystraszylam ze plesni

      Wiola

      Usuń
    3. Naprawdę? :/ Byłam dziś w lidlu i w biedronce, w obu sklepach były kropelki wody w opakowaniu, ostatecznie kiełki kupiłam. Czy nadają się tylko do wyrzucenia?

      Usuń
    4. Objechałam wczoraj pobliskie markety spożywcze_ B,L,K,A itp i wszystkie kiełki miały kropelki wody. Ostatecznie nie kupiłam żadnych. Czy ta para(wilgoć) świadczy o tym, że były źle przechowywane?

      Usuń
    5. Też mnie to zastanawia czy w takim razie takie kiełki mają jakieś wartości?

      Usuń
  14. Świetny dodatek do sałatek :D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy bazylia kupiona w doniczce jest tylko jednorazowego użytku. Czy komuś odrasta/? Co trzeba zrobić by odrosła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi odrasta ale max 2-3razy, tylko nie obcinam całych gałązek tylko listki, w międzywęźlach odrastają młode listki. Nic poza tym nie robię. czasem dokarmiam biohumusem do ziół.

      Usuń
    2. Oczywiście. Podlewać i przycinać te największe liście, a urośnie do naprawdę sporych rozmiarów ;)

      Usuń
    3. dziękuję serdecznie. Ciekawe jak Małgosia sobie radzi z bazylią...?

      Usuń
    4. Niestety ta sklepowa nigdy mi jeszcze nie odbiła bo zerwaniu listków.

      Usuń
    5. Mi odbiła i to cudnie,ale tylko raz, więc chciałam wyhodować swoją od ziarenka i nie wyszło:(

      Usuń
    6. Zawsze mi odrasta, ale polecam przesadzic

      Usuń
  16. Witam Pani Małgosiu.Dopiero niedawno odkryłam Pani blog,jest cudowny! Tyle wiedzy.Borykam się z drożdżycą,lekarze przepisywali tylko leki a nic nie mówili o diecie...Doszłam do takiego stanu że mam zrujnowany cały brzuch...Boli mnie cały.Nie mówiąc o innych dolegliwościach...Od tygodnia jestem diecie opartej na Pani radach.POMAGA! Dziękuję po stokroć za ten blog:) Pewnie niebawem zgłoszę się po dietę indywidualną.Teraz tylko zapytam czy mogę jeść kiełki i pomidory przetworzone- pelati z puszki i suszone w oleju?
    Chciałam zrobić Pani pastę z pomidorami i oliwkami do chleba,oczywiście orkiszowego na zakwasie.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Ania z Łodzi

    OdpowiedzUsuń
  17. Czytasz w moich myślach. Ostatnio w Biedronce chwyciłam za kiełki i zastanawiałam się co z nimi zrobić:) Z niecierpliwością czekam na przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiełki, to jest to co lubię :) ciesze się że mają tyle właściwości i tym bardziej będę je jadać. Czy byłaby Małgosiu możliwość abyś poruszyła temat suszonych owoców, bo tyle się słyszy o ich pozytywnym znaczeniu ale też sa kaloryczne i nie wiem do końca ile i jadać. I jeszcze jedna propozycja postu : kolację... czasami mam problem co jeść i w sumie ciągle jadam to samo :( serek wiejski + kiłeki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. czy kobiety w ciąży mogą jeść kiełki? słyszałam, że nie...

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu - proszę o opinię:
    cały czas zastanawiam się, czy dobrze steruję swoimi rannymi posiłkami. Pracuję w godz. 7-15 i w ciągu pracy zjadam 3 posiłki. Pierwszy jem ok. 7.30 i jest to pierwsze śniadanie, ale jest nim np. jogurt z mixem śniadaniowym / kakao + wafle ryżowe z dżemem. Drugie śniadanie jest konkretniejsze tj. sałatka + kanapka z wedliną / jajkiem itp. Jem je ok. 10/10:30. Ok. 13 zjadam owoc / sałatkę owocową. Staram się wybierać zdrowe produkty wedle Twoich zaleceń, ale mam wątpliwości czy jedząc pierwsze śniadanie takie lekkie, a dopiero później jedząc konkretne śniadanie robię duży błąd? Może powinnam zmienić kolejność dwóch pierwszych posiłków, aby pierwszy posiłek był bardziej kaloryczny. Z drugiej strony z rana mam bardziej ochotę na produkty mleczne, dlatego wybieram w taki sposób.

    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile czasu można przechowywać kupione kiełki z Biedronki? To duże pudełko dla jednej osoby.....czy można cały dzień jeść? Posypywać kanapkę, sałatkę i ziemniaczki na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeść można cały czas. Otwarte kiełki (z opakowania) powinno się zjeść w 3 dni.

      Usuń
    2. MAŁGOSIU, skąd wiadomo, że po otwarciu opakowania kiełki należy zjeść w ciągu 3 dni? (mimo, że przydatność do spożycia jeszcze cały tydzień!)Czy później kiełki tracą na wartości, mogą zapleśnieć, itp.?

      Usuń
    3. Obsychają więc tracą wartości odżywcze.

      Usuń
  22. Małgosiu,
    od jakiegoś czasu praktycznie cały czas jestem zmęczona, osłabiona. Czasami jest lepiej, czasami gorzej, ale wczoraj wieczorem chyba wszystko mi się skumulowało, bo nagle poczułam się wybitnie słabo, całe popołudnie i wieczór przeleżałam. Rano ledwo zmusiłam się do wstania do pracy, ale i tak nie czuję się zbyt dobrze.
    Może to być oczywiście przemęczenie albo początek jakiegoś przeziębienia, ale myślę, że podstawowe badania na pewno nie zaszkodzą. Postanowiłam w tym tygodniu zrobić morfologię, poziom magnezu, żelaza, B12 i dodatkowo pakiet tarczycowy. Czy myślisz, że na początek wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poziom żelaza nie wystarczy, proponuję zbadać poziom ferrytyny- zapasu żelaza w organizmie.

      Usuń
    2. poproś lekarza pierwszego kontaktu żeby Ci wypisał skierowanie na tsh, ft3 i ft4 - możesz mieć problemy z tarczycą

      Usuń
  23. Małgosiu, nasza kopalnią wiedzy czy możesz mi doradzić czy dobrze komponuje swoje posiłki? zaczynam od śniadania: serek wiejski + 2 kromki chleba razowego albo owsianka z orzechami i suszonymi owocami, na II śniadanie jogurt naturalny + owoc, na obiad warzywa, kurczak bądź ryba ( do 150gr ) i kasza bądx pieczone ziemniaki, na podwieczorek sok warzywny, albo kefir, no i kolacja czyli : pieczone warzywa, serek wiejski z ziarnami. Czy taki rozkład posiłków jest Twoim zdaniem ok? bardzo proszę o informację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciut za dużo nabiału. Jak jesz nabiał na śniadanie to już nie jedz na pierwszą przekąskę i na drugą i jeszcze do kolacji.

      Usuń
    2. Ajć :( musze w takim razie coś zmienić. Tak lubię owsiankę, właściwie to kocham jaj smak. czy przez to ze tak lubie nabiał i jem go faktycznie dużo może mi się coś stać? tzn. moge się rozchorować? nie chce mieć obciążonych nerek. myślisz, ze przy dotychczasowym sposobie odżywiania mogłam sobie zaszkodzić? panikara ze mnie ale co tam, zapytam - mam do Ciebie zaufanie!

      Usuń
    3. Nabiał zakwasza więc musisz go zrównoważyć (zalkalizować) właściwą ilością warzyw i owoców które działają odkwaszająco.

      Usuń
  24. Gosieńko może Ty mi coś podpowiesz... Gram na weselach w zespole muzycznym, w sezonie praktycznie co tydzień wesele i w związku z tym wieczorne weselne menu co tydzień... Przybywa mi kg. Nie wiem jak sobie poradzić z jedzeniem w takim okresie, jak jeść w kolejne dni, jak to sobie wszystko ogarnąć. Teraz kiedy nie ma sezonu staram jeść wg Twoich zaleceń i jadłospisów, ale już się boję wiosny, bo nie wiem jak to ogarnąć. Czy mogłabyś dać mi jakieś wskazówki. Wszystkie sugestie będę dla mnie istotne. Jak jeść w dni, kiedy mam imprezy... Z góry bardzo, bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile ważysz, ile masz lat, ile wzrostu i jakiej jesteś płci ?

      Usuń
    2. mężczyzna, 28lat, 125kg :-(

      Usuń
    3. Kluczowa jest regularność na co dzień i właściwy dobór pokarmów - w żywieniu codziennym, w tygodniu. Jak jesteś na weselu nie jedz: ziemniaków, klusek, węglowodanowych dodatków do posiłków, słodyczy, ciast, słodkich napojów, soków. Jedz warzywa, mięso, ryby, owoce ale z wyjątkiem bananów i winogron. Wszelkie zupy tak.

      Usuń
    4. a rosół z makaronem można?

      Usuń
  25. nie umiem się zmotywować, by zacząć w końcu zdrowo się odżywiać, wszystkie niezdrowe rzeczy mój mózg po prostu kocha. Więc muszę go przeprogramować, ale ... kiełki mogę jeść w czystej postaci, prosto z pudełka zamiast chipsów! taki to ja dziwoląg :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, czy osoby cierpiące na Hashimoto mogą jeść kiełki brokuła? Staram się nie jeść na surowo warzyw kapustnych, a nie wiem co z ich kiełkami... Bardzo proszę o opinię. Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  27. jaką kiełkownicę polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu a czy gramatura warzyw lub owoców w diecie przez Ciebie rozpisanej to gramatura bez części niejadalnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razem czyli jabłko ze skórką i ogryzkiem.

      Usuń
    2. chciałam zapytać o to samo - no pięknie - a ja to wszystko po obraniu ważę ... dziś np. pomarańcze 600g, ważyłam oczywiście bez skory , jedne mają grube skóry inne cienkie ....
      awokado , gruszki ,cukinie , paprykę też mam ważyć przed obraniem ?? jej -ale namieszałam .... :(
      Ania

      Usuń
    3. No ja dzisiaj kupilam sredniego banana i ma 200g a w Twojej diecie mam podane 120g to przeciez pół tego banana... Malgosiu czy napewno wazymy cale owoce ze skorka???

      Usuń
  29. Jakiej firmy ma Pani kiełkownicę? Tak właśnie myślałam wczoraj nad rozpoczęciem produkcji kiełków, a tu taka niespodzianka - wpis na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam starą babulkę sprzed chyba 5 lat już na maxa zdezelowaną. Muszę poszukać czegoś nowego.

      Usuń
    2. To może być taka zwykla kiełkownica, za 30zł?

      Usuń
  30. Witam, pani Małgosiu dostałam od koleżanki grzyb Kombucha i proszę panią o opinię na temat tego "cuda", naczytałam się o nim dużo ale chciałabym znać pani opinię.Cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Witaj Malgosiu, jesli istnieje taka mozliwosc czy moge prosic o wyslanie formularza w pdf na kama-mija@wp.pl
    Nie mam mozliwosci inaczej.
    Jesli tak to bardzo z gory dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetnie, zaczynam się brać za kiełki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosiu ja zupełnie z czymś innym. Za tydzień w lidlu będą do kupienia gofrownice (1200W). Kiedyś pisałaś ile musi być mocy żeby gofry nie były gumowe tylko chrupiące. Czy mogłabyś przypomnieć?

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja lubię kiełki na kanapki i do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  35. To ja idę nastawiać kiełki, żeby były gotowe, gdy przepisy się pojawią :)

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy taka niewielka ilosc kielkow, jaka jest srednio sprzedawana w sklepach, jest w stanie dostarczyc tylu tych skladnikow, zeby faktycznie zauwazyc efekty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, kielki to taka "esencja" :)

      Usuń
  37. Witam,
    Pani Małgosiu mam problem z drugą przekąską. Proszę o pomoc. Na śniadanie o 6÷6.30 jem przeważnie owsiankę, kanapki lub jogurt z granolą, na I przekąskę o 10 jem zawsze owoce tzn. jabłko + drugi inny owoc lub dwa jabłka. Obiad o 13 często kasza z rybą lub kurczak i sałatka, a także sałatki z lunch box bez mięsa (z Pani przepisów). Właściwie ostatnio tylko z nich korzystam, za co bardzo dziękuję. I potem zaczynają się schody bo ok. 16÷17 wracam do domu i powinnam jeść II przekąskę, jestem już głodna to może jakiś koktajl z owocem z otrębami lub bez otrębów ale już chyba za późno na owoce. Nie chciałabym jeść za dużo węglowodanów bo nie chcę przytyć a trochę schudnąć. Oczywiście staram się ćwiczyć codziennie tzw. dywanówki. Kolacji nie jem bo czasie przygotowania obiadu dla dzieci próbuję i podjadam, i już nie jestem głodna. Czasem jak ćwiczę z Chodakowską inny program niż skalpel to jem jeszcze płatki z granolą po treningu. Proszę o jakąś wskazówkę. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrym rozwiązaniem będą koktajle warzywne + orzechy do chrupania, albo warzywa na parze + ziarna, lub sałatki warzywne z dodatkiem ziaren lub orzechów.

      Usuń
  38. Dla mnie kiełki to zbawienie zimą. Ostatnio mam ciągle apetyt na rzeżuchę, więc kupiłam jej pół kilo ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. I jeszcze jedno pytanie - jak wyglada zywienie u Twoich dzieci w szkole po wprowadzeniu tej nowej ustawy? Jakie opinie, wrazenia, argumenty, efekty? Moze napisalabys posta na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy można i da się odchudzac podczas HTZ? Czy jest to zależne od organizmu, czy raczej nie ma przeciwwskazań i problemów zrzuceniem nadprogramowych kg jeśli stosuje się zdrową dietę i ruch fizyczny? Boje się, że gdy zaczne brać hormony moje wysiłki pójdą na marne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jak zareaguje organizm. Jeśli hormony ustawione są prawidłowo nie powinnaś tyć.

      Usuń
  41. Uwielbiam kiełki, od wielu lat hoduję w domu:-) Bardzo fajny post, ale zauważyłam dwa błędy - substancja zawarta w kiełkach brokuła to sulforafan i piszemy Helicobacter pylori. Pozdrawiam i czekam na przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja mam pytanie z innej beczki: czy będąc na redukcji i zdrowo się odżywiając możn jeść np. ogórki lub paprykę w zalewie octowej? A jak tak to kiedy- czy będą dobre na kolacje
    Dziękuje za odpowiedź:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można aczkolwiek octowe zalewy są dość drażniące na żołądek ale w umiarkowanych ilościach, raz na jakiś czas spokojnie tak.

      Usuń
  43. Małgosiu, jaki moze powod zgagi po chlebie na zakwasie o co uczynic zeby mozna bylo go jesc?

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu a ja mam pytanie dotyczące detoksu tego z koktajlami owocowymi :) czy same owoce przez cały dzień to nie za dużo cukru ? (Nie mam cukrzycy jestem zdrowa) czy mogę pić raz koktajl owocowy raz warzywny (z np. buraka, selera,marchwii?) czy cały sens oczyszczania to właśne tylko owoce. Bede wdzieczna za odpowiedź, planuje detoks w tą sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Malgosiu.Mam pytanie,co do mycia warzyw i owocow,ktore jemy na surowo np.szpinak. Czy dobrze jest stosowac kapiele kwasne i kapiele w sodzie,czy wystarczy tylko umyc i zjesc ? :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Przepraszam czy bulka + maslo ser zolty i sok marchw - jablko to dobre śniadanie? Dlaczego do jajecznicay i sera jest sok pomarańczowy. A marchwiowy być nie moze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelazo lepiej się przyswaja w obecności witaminy C

      Usuń
    2. Moze byc cokolwiek co jest bogatym zrodlem witaminy C. Sok jablkowy tez czy papryka do chrupania

      Usuń
  47. Małgosiu,z jakiego powodu występuje biegunka po mięsie? Nie wiem o co chodzi..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w mięsie była salmonella. Np jak sie zamrozi po rozmrożeniu.

      Usuń
  48. Pani Malgosiu, czy warto suplementowac wit d teraz? Wczesniej bralam tran z wit d, biore codziennie wit b 12 w trakcie sniadania, kiedy w takim razie brac wit d? Czy poleca Pani konkretna firme tej witaminy dostepna w aptece? Dodam, ze jestem wegetarianka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli chodzi o witaminę d3?

      Usuń
    2. a czy jeszcze coś warto razem z nią łykać aby się wchłonęła?

      Usuń
    3. ja ze swojej strony polecam vigantoletten, ponieważ to lek, a nie suplement diety, więc jest dobrze przebadany i na pewno się wchłania. Jeszcze do niedawna był wydawany tylko na receptę, ale już nie :)

      Usuń
  49. Zła opinia kiełków wzięła się z tzw. afery wsciekłych ogórków - pamietacie jak jakis czas temu były opisywane zgony osób po spożyciu zielonych ogórków? Potem okazało się, ze osoby te chorowały po zjedzeniu kiełków, ale nie pamiętam blizszych szczegółów.

    OdpowiedzUsuń
  50. A co Pani sądzi o czekoladach Raw Cocoa? Można od czasu do czasu? Są to czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca bez żadnych zbędnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  51. Czy jak zrobię zakwas bezglutenowy z Pani przepisu to czy pierwszy chleb mogę np upiec po 7dniach czy trzeba koniecznie po 5?

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgosiu mam fantastyczny przepis na danie z kiełkami. Niedługo pewnie będziesz wrzucać przepisy z tymże składnikiem, może uwzględnisz tez mój. Kiełki słonecznika, makaron pełnoziarnisty, pesto w/g twojego przepisu, podsmażona pierś z kurczaka.Wszystkie składniki wymieszać. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  53. Pani Małgosiu, czy odpisuje Pani na maile z poczty qchenneinspiracje@gmail.com? Wysłałam do Pani wiadomość 8.01 o zapytanie o dietę i nie otrzymałam odpowiedzi. Pytam, bo może mail nie doszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisuję ale w wolnym czasie którego ostatnio mam bardzo mało. Wczoraj na skrzynkę qchenneinspiracje@gmail.com otrzymałam 100 maili. Średnio przychodzi około 60-ciu. Licząc 3 minuty na każdego maila przy 60 mailach wychodzi 3 godziny tylko na odpisywanie na maile. Niestety nie jestem w stanie poświęcić tyle czasu. Dziennie na odpisywanie na maile mam maksymalnie godzinę stąd ogromne opóźnienia są nieuniknione. Stąd proszę aby mailowo pytać tylko o ważne sprawy i nie pytać np. o to co zrobić na obiad w weekend bo przychodzą goście. Na tego typu maile przestałam już odpowiadać.

      Usuń
  54. Witam Pani Małgosiu. Odkryłam Pani bloga jakiś czas temu i uważam , że jest fantastyczny a Pani wiedza imponująca.Jeśli można chciałabym prosić o radę. Czy 4 posiłki w ciągu dnia wystarczą?Śniadanie jem późno ok.930 przeważnie granolę własnej roboty z jogurtem, ok.13 obiad, ok.16 przekąskę przeważnie owoc i ok.19 kolacja .Spać chodzę późno ok. 23-24. Czy takie ustawienie posiłków jest prawidłowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ale ja bym przesunęła kolację na ok. 20-tą.

      Usuń
  55. Co Pani mysli o kawie zbozowej Anatol?

    OdpowiedzUsuń
  56. Malgosiu wiem ze w diecie opracowanej przez Ciebie nie moge mieszac posilkow miedzy dniami ale czy moge np powtarzac dwa razy ten sam dzien pomijajac ktorys? Czy moze wszystko jest komponowane tak zeby laczylo sie tygodniowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przestawiać tak ale czy powtarzac? Z gory przepraszam za zawracanie glowy.

      Usuń
  57. Gosiu, możesz zdradzić jakiej wyciskarki do cytrusów używasz? przymierzam się do kupna i analizuję rynek. zastanwiam się nad modelem firmy Haier hcj 2110 lub 2111. Czy ktoś z szanowanego tu grona mógłby mi coś podpowiedzieć? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich tu obecnych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Philips. W przyszłym tygodniu będę pisała o wyciskarkach.

      Usuń
    2. na pewno warto patrzeć z jakich materiałów są wykonane i aby nie zawierały bpa :)

      Usuń
    3. Nawiązując do tematu agd - Gosiu, jakie urządzenie polecasz do tego, aby ugotować za jednym razem jak najwięcej składników dań. Np. żeby ugotować na parze i rybę i warzywa w tym samym czasie, ale to tylko przykład. Chodzi o jak największą oszczędność czasu. Sprawdzi się parowar, multicooker czy jeszcze coś innego?

      Usuń
    4. Osobiście odradzam gotowanie razem ryby i warzyw bo warzywa przejdą rybą. Ja mam multicookera i wielokrotnie gotuje razem kaszę i warzywa na nakładce. Warzywa oczywiście wkładam odpowiednio później niż kaszę.

      Usuń
    5. Hej, ja mam wyciskarke Haiera model 2111 i jestem bardzo zadowolona- polecam. Uwazam ze nie ma co przeplacac, bo wszystkie dzialaja tak samo. Pozdrawiam

      Usuń
    6. Hej, ja używam wyciskarki Haiera model 2111- jestem bardzo zadowolona i polecam. Tania i skuteczna. Nie warto przeplacac bo wszystkie dzialaja tak samo. pozdrawiam

      Usuń
  58. Czy obrane i pokrojone w łódeczki jabłko to dobry pomysł jako dodatek do szkoły? Nie mogę jeść ze skórką. Czy po 6h w pudelku ma ono jeszcze jakies wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mogłabym prosić o odpowiedz Pani Małgosiu?

      Usuń
  59. Uwielbiam kiełki z brokuła :D
    Nie wiedziałam, że jest coś takiego, jak kielkownica! Musze kupic :)

    OdpowiedzUsuń
  60. witaj Małgosiu. Widzę że pojawiają się pytania o sprzęty i ja również chciałam się Ciebie zapytać. Czy używasz może sprzętów typu thermomix, multicooker itp? Masz jakąś opinie czy warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Multicookery testowałam. Posty są na blogu. Termomixa póki co nie mam.

      Usuń
    2. a czy w takim multicookerze można mielić no orzechy , robić pasty itp?

      Usuń
    3. Mielić, siekać kroić - niestety nie :(

      Usuń
  61. Gosiu jakie masz zdanie na temat badania skladu ciala? Sa badania z wlosa, kropli krwi i badanie bio rezonansem. Warte sa uwagi czy to nabijanie w butelke? Podobno wybadac mozna nietolerancje, choroby serca, zagrozenia. Ciezko mi w to uwierzyc, ale ja nie jestem fachowcem dlatego Ciebie chcialam poprosic o opinie.

    OdpowiedzUsuń
  62. małgosiu, jaka porcja płatków owsianych z owocami i orzechami rano jetst odpowiednia? dwie łyżki suchych płatków, trzy?

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu, czy można kiełki przy candidzie ??

    PS. 1 stycznia mąż wysyłał formularz na candidę, widziałam, że te przypadki są wyceniane bez kolejki. Czy coś się zmieniło? Nie dostaliśmy jeszcze wyceny.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie jest dużo zamówień na candidy więc kolejka mała jest.

      Usuń
  64. Małgosiu, dotychczas stosowałam dietę 1650 kalorii (przy Zumbie 1h 4 x w tygodniu) - będąc w ciąży tą kaloryczność mam zwiększyć czy pozostawić i odjąć ćwiczenia. Jakie jest Twoje zdanie nt. ćwiczeń w prawidłowo przebiegającej ciąży ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym zawsze powinien decydować lekarz. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, nie ma przeciwwskazań. Moja koleżanka jeździła konno do końca 6-miesiąca ciąży.

      Usuń
    2. dziękuję - właśnie czytam Twoje ciążowe posty - mega pomocny materiał

      Usuń
  65. Witaj Małgosiu
    Jesteś dla mnie osobą godną zaufania i dlatego postanowiłam Ciebie zapytać, bo wiem że masz ogromną wiedze na temat zdrowego odżywiania.
    Ostatnio trafiłam na Panią doktor która leczy całą moją rodzinę lekami homeopatycznymi. A do tego kazała nam zrezygnować ze słodyczy co rozumiem i całkowicie z mleka i produktów mlecznych. Do tej pory gotowałam według Twoich przepisów i trzymałam się Twoich reguł i ciężko mi zrezygnować np z jogurtu. Uważam to za sukces że moje dwulatki dzieci jedzą jogurt naturalny z owocami a nie inne badziewia, a tu nagle nabiał jest zły. Co Ty o tym sądzisz? Czy cała moja rodzina powinna zrezygnować z nabiału i czy przez to będziemy dużo zdrowsi. Może mogłabyś tez napisać jakiś post o tym. Byłabym bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nabiale pisałam już wielokrotnie. Pokolenia się na nim wychowały i ludzie byli kiedyś zdrowi niż teraz jak się na wszystko dmucha.

      Usuń
    2. Jeśli nikt w Twojej rodzinie nie ma nietolerancji na nabiał, to nie ma też powodu go nie jeść. Odrzucanie pełnowartościowych produktów z piramidy żywieniowej "bo tak się komuś ubzdurało" (nawet lekarzowi - lekarz to też cżłowiek i nieomylny nie jest) nie jest powodem żeby drastycznie coś eliminować. Już nie mówiąc o tym że non stop jest jakaś nowa moda na niejedzenie X, Y, Z (a za jakiś czas na odwrót, że trzeba jeść X, Y, Z) i lekarze też takim modom ulegają.

      Usuń
  66. Czy kiełki można miksowac z koktajlami, nie stracą wartości?

    OdpowiedzUsuń
  67. Witam a ja mam pytanie odnośnie tego czy orientujesz się może jak to jest ze sklepowymi kielkami? Czy nie jest tak ze zawierają one wiecej chemii i nawozow niz dojrzale warzywa? Tak jak posądza się o to nowalijki? Sama często kupuje kielki w sklepie bo nie mam za bardzo czasu sadzic ich sama a ciagle zastanawiam się czy te kupne na pewno sa takie zdrowe? Proszę o odpowiedź :-) Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełki rosną tak błyskawicznie że na prawdę nie ma potrzeby aby czymś ich podsypywać stąd żadnej chemii tam nie ma. Kiełki w cieple i wilgoci rosną jak oszalałe.

      Usuń
  68. Małgosiu, bardzo proszę Cię o opinię, słyszałam że aby żołądek lepiej funkcjonował, lepiej trawił warto wypijać przed jedzeniem pół szklanki wody z łyżeczką octu jabłkowego? Spowoduje to podobno zwiększenie kwasowości w żołądku.
    Czy ma to sens, czy można tym zrobić sobie krzywdę np.Doprowadzić do nadżerek, zapalenia żołądka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie zalecenia zwłaszcza przed zjedzeniem mięsa. Ja jednak z ogromną ostrożnością podchodzę do octu i osobiście tej metody nie polecam.

      Usuń
  69. Gosiu,szukając laboratorium w celu zrobienia testów na nietolerancje, na co najlepiej zwracać uwagę? Jaki typ badań bedzie najbardziej wiarygodny i dokładny?

    OdpowiedzUsuń
  70. Czy jesli Candida wychodzi z wymazu z gardła tzn ze faktycznie się ją ma? Znalazłam jakies stare wyniki (sprzed 9 lat) i właśnie przy słowie Candida było "bardzo liczne". Byłam wtedy dzieckiem, miałam 13 lat, więc nawet nie wiedziałam, co to jest i nic nie było z tym robione... Powinnam powtórzyć badanie? Proponujesz tez wymaz czy jednak próbka kału jest bardziej wiarygodna? Dodam ze mam wiele objawów o których pisałaś - wzdęcia, biegunki etc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz objawy, warto byłoby zrobić i jedno i drugie badanie.

      Usuń
  71. Witaj kochana :) jaki będą miały indeks glikemmiczny( wysoki, niski? ) ciastka owsiane, zrobione w domu z maki owsianej i z płatkami -plus jakies suszone owoce orzechy . Ewentualnie posłodzone ksylitolem a nie zwykłym cukrem:)

    oraz mam jeszcze pytanie- jak obniżać indeks glikemiczny aby nie skakał tak cukier? czy np. doowsianek dodawać łuski babki jajowatej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w post o IG. Tam na przykładach pokazuję jak obliczyć IG.
      Aby obniżyć IG dodajemy źródła błonnika i dodatek tłuszczowy.

      Usuń
  72. Małgosiu czy słyszałaś coś o piperynie-przez przypadek przeczytałam i od razu do Ciebie piszę. Niby ma mieć działanie pomagające w odchudzaniu. Odpisz proszę. K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ale jako wspomożenie. Sama w sobie cudów nie zdziała.

      Usuń
  73. Małgosiu czy mała makrela będzie ok na kolację? Plus skibka razowego chleba? Czy za tlusto i ciezkostrawne na noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli 3 godziny przed snem to ok. Makrela ma dużo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 a te najlepszą przyswajalność mają właśnie wieczorem.

      Usuń
  74. Witam serdecznie,
    czy kiełki mogą jeść osoby z niedoczynnością tarczycy?
    Jakie produkty mogłaby mi Pani polecić przy nadmiernym wypadaniu włosów spowodowane niedoczynnością od 1,5 roku ? (wyniki hormonów mam w normie, wcześniej gdy nie wykryto u mnie chorej tarczycy miałam zdrowe włosy a teraz coraz więcej ich wypada). Endokrynolog przepisał mi suplement Merzspecial lecz niestety nie pomógł... Mam nadzieje, że kiedyś zostanie poruszony ten temat na blogu.

    Bardzo lubię czytać Pani blog, pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można.
      Na włosy polecam dużo kaszy gryczanej, zielonych naci (np. pietruszka do soków czy koktajli), orzechy, siemię lniane.

      Usuń
  75. Małgosiu a czy przez picie codziennie soku z marchewki nie bede miala pomaranczowej skory?
    Kiedys pilam co 2 dzien szklanke soku z marchewki i mialam lekko pomaranczowa skore. Nie przeszkadzala by mi to gdyby nie to ze byla wtedy zima ;)odstawilam wtedy soki z marchwi. Jednak bardzo je lubie i nie wiem czy pic z samej marchwi 3 razy w tygodniu czy codziennie rozcienczone z marchewka? Teraz pije marchewkowy z roznymi warzywami i owocami ,ale teraz widze ze znowu mam lekko ciemniejsza skore. Czy to zqlezy od organizmu? Nie pije tych sokow marchewkowych duzo ,a i tak skora staje sie ciemniejsza :/

    OdpowiedzUsuń
  76. Co sądzisz o tzw. warzywach na patelnie? Zimą kiedy nie ma świeżych warzyw czasem jem je jako dodatek do posiłku z sosem na bazie jogurtu greckiego. Zauważyłam, że w Twoich jadłospisach takich produktów nie ma. Czy są one niewskazane dla osób trzymających linię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tego typu rozwiązania, zwłaszcza o tej porze roku.

      Usuń
  77. Małgosiu, oczekuję na wycenę od Ciebie. Czy jeżeli ją zaakceptuję to robisz też wersję abym mogła się żywić razem z mężem?

    OdpowiedzUsuń
  78. Zastanawiam się, dlaczego do dziś nie zainwestowałam w kiełkownicę...

    OdpowiedzUsuń
  79. Dobry wieczór Gosiu! :)
    Jak zwykle super post, jednak ja-jak zwykle nie w temacie, mam pytanie ;)
    Co myślisz o takiej zupie z serków topionych? Moja rodzina ja uwielbia, jednak zastanawiam się, czy rozsądnym będzie włączenie jej do mojej zdrowej diety?
    1 mały por, 2 marchewki, 2-3 serki topione kremowe ("kiełbaski"), bulion warzywny. Zupkę podaje się z drobnym makaronem. Będę wdzięczna za opinię!
    Dobrego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tego typu zupek ale serki topione są bardzo tłuste.

      Usuń
    2. Tluste i maja malo wspólnego z serem. Oglądnij sobie odcinek "wiem co jem" wlaśnie o serkach. Fuj

      Usuń
  80. Pani Małgorzato, czy pracując w akordzie (9 godzin w ruchu, noszenie dość ciężkich kartonów) mogę pozwolić sobie na to, aby śniadanie (godzina 5:00) i dwa posiłki w pracy (9:00, 12:30) były większe pod względem składników i kalorii, a obiad (16:00) i kolacja (19:30) już mniejsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. W Twoim przypadku pamiętaj aby jeść dużo magnezu więc orzechy, pestki, ziarna musisz włączyć do diety w sporej ilości.

      Usuń
  81. Gosiu, szukam na blogu o olejach jakiegoś wpisu i nie mogę znaleźć, a chcę kupić kokosowy i nie wiem jaki jest dobry rafinowany czy nie rafinowany i ogólnie na co zwracać jeszcze uwagę przy zakupie?będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  82. Gosiu, czy mozna prosic o wpis na temat kawy? Jaka pic, ile pic, jak parzyc, na co uwazac. Jaka kupowac. Mysle ze temat dtyczy wielu osob. Gdybys mogla odinesc sie do ochratoksyny.. jesli oczywiscie zdecydujesz sie na taki wpis.

    Pozrawiam serdecznie,
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
  83. Małgosiu a co myślisz o jedzeniu mielonych skorupek jajek na kości i paznokcie? Warto od czasu do czasu, czy to może gdzieś osiadać i np zbijać się w kamień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto. Pamiętaj tylko aby przed zmieleniem sparzyć skorupki.

      Usuń
    2. A jak bedziesz wcinać te skorupki?

      Usuń
  84. MALGOSIU,a cczy mozna zmielic kilka skorupek z jajek w mlynku do kawy i przechowywac w sloiku i dodawac np lyzke stolowa do zupy ? Jak czesto i czy przechowywac to mozna poza lodowka? Rozumiem ze zaleje skorupke wrzatkiem z czajnika i ok bedzie? ;) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorupki trzeba gotować 10 minut we wrzątku lub długo przelewać wrzątkiem. Mielone trzymamy poza lodówką i dodajemy do dowolnej potrawy.

      Usuń
  85. Kiełki jarmużu tez są dobre?

    OdpowiedzUsuń
  86. Witam,
    Gosiu czy za pomocą jedzenia (jeżeli tak to proszę o przykładowe produkty ) można zmniejszyć przetłuszczanie się skóry twarzy i włosów? A z drugiej strony czego nie zalecałabyś jeść?

    P.S Uwielbiam kiełki szczególnie wiosną.

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To obszerny temat na oddzielny post. Ale dieta nie wyleczy tego problemu. Może wspomóc ale nie jest to przypadłość dietozależna.

      Usuń
  87. Witam Gosiu,uwielbiam kiełki rzodkiewki ale wyczytałam że przy chorobie Hashimoto nie wskazane jest jeść rzodkiewke a co z kiełkami? I jakie lepiej jeść?

    OdpowiedzUsuń
  88. Witam Gosiu, jakie kiełki najlepiej proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
  89. Kiełki są pyszne - nie wiedziałam jednak, że aż tak zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  90. Małgosiu, jak rozpoznać czy płatki owsiane są faktycznie pełnoziarniste?Mieszkam w anglii i tu wszystkie płatki owsiane wyglądają jak błyskawiczne,są takie zmielone (przez to też inaczej smakują)Próbowałam kupować nawet te najdroższe organic i jest to samo pomimo iż na opakowaniu pisze ze są pełnoziarniste! Jak jestem w Polsce to kupuję górskie z biedronki, są przepyszne dla mnie i ubolewam nad tym że tutaj takich nie ma. Chcę chociaż mieć pewność że takie drobnne są pełnoziarniste

    OdpowiedzUsuń