poniedziałek, 18 stycznia 2016

Planujesz romantyczną kolację we dwoje? Nie masz pomysłu co przygotować? Moja propozycja, to krewetki w tempurze podane z ryżem na białym winie z grzybową nutą, bakłażanem i świeżą kolendrą.




Dziś mam dla Was coś specjalnego. W zasadzie powinnam ten przepis opublikować bliżej weekendu, ale pomyślałam sobie że jak opublikuję w poniedziałek, to dam Wam czas abyście sobie wszystko zaplanowali.
Poniedziałek to początek tygodnia, dzień na ogół nielubiany, bo zaraz po weekendzie, który zawsze jest za krótki. Tym postem chcę to przerwać i przerzucić Wasze myśli na planowanie następnego weekendu.
Czy romantyczną kolację we dwoje można zjeść tylko w Walentynki? Czy można w zwykły, nazwijmy to roboczy weekend? Można! A nawet trzeba!
Dobre jedzenie, dobre wino, ukochana osoba. Czegóż chcieć więcej i nie ma znaczenia czy to 23 stycznia, 14 luty, 6 marca czy słoneczny dzień sierpnia. Liczą się ludzie. Zawsze!!!
Krewetki to afrodyzjak i genialnie nadają się na kolację we dwoje. Do tego aromatyczny ryż na białym winie z bakłażanem i świeżą kolendrą. To mój najnowszy przepis i obydwoje z mężem pokochaliśmy to danie.
Powiecie, że mała porcja?
Tak ma być. Romantyczna kolacja to nie jest sytuacja, w której mamy się objeść jak bąki.
Myślę, że dla wszystkich jest jasne dlaczego ;)

Kaloryczność:
Kolacja dla jednej osoby ma ok. 330 kcal  



Składniki dla 2 osób:
* 80 gramów mieszanki ryżu jaśminowego
* 20 gramów ryżu czerwonego
* 30 gramów białej cebuli (najlepsza będzie cukrowa)
* garść świeżej kolendry 
* czubata łyżka oleju ryżowego
* 100 ml białego wytrawnego wina
* 150 ml bulionu grzybowego (garść suszonych grzybów leśnych, liść laurowy, kawałek cebuli, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, kawałek selera)
* 150 gramów bakłażana
* 12 krewetek tygrysich (dokładnie oczyszczonych) 
* czubata łyżka tempury 
* olej ryżowy do smażenia krewetek


Bulion grzybowy:
1. Suszone grzyby zalewamy 400 ml wody. Odstawiamy na kilka godzin (ja zazwyczaj odstawiam na noc).
2. Cebulę opalamy nad ogniem aż ściemnieje (jak do rosołu). 
3. Do wody z grzybami dodajemy opaloną cebulę, liść laurowy, pieprz, sól i selera. Gotujemy na minimalnym ogniu przez godzinę. 
Do przepisu używamy 150 - 200 ml, resztę można zamrozić.  Grzyby także.

Przygotowanie krewetek:
1. Krewetki solimy, wkładamy do foliowego woreczka, zasypujemy tempurą. Zawiązujemy woreczek, mocno potrząsamy aby tempura dokładnie obtoczyła każdą krewetkę. 




2. Krewetki smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Podczas smażenia muszą być całkowicie zakryte olejem. Po wyjęciu należy je dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Przygotowanie risotto:
1. Bakłażana i cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy równocześnie na rozgrzany olej ryżowy. 
Podsmażamy aż z bakłażana całkowicie odparuje woda.


2. Do warzyw dodajemy ryż, szklimy, wlewamy wino. Smażymy bez przykrycia, często mieszając aż wino całkowicie odparuje. 


3. Następnie wlewamy bulion grzybowy, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż będzie al dente. W razie potrzeby dolewamy bulionu. 

 Całość posypujemy świeżą kolendrą. 


96 komentarzy:

  1. A grzyby zakwaszają organizm tak jak kasze, chleby, mięso, czy może mają właściwości odkwaszające?

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, ja z całkiem innej beczki: ile gram łososia może zjeść 1,5 roczne dziecko ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie kupić tempurę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dziale w którym znajdziemy artykuły do przygotowania sushi.

      Usuń
    2. Tempura to po prostu japońska panierka. Można samemu zrobić. Jeden z prostszych przepisów https://www.youtube.com/watch?v=cnl1C5N3uGc (szklanka mąki, jajko, szklanka zimnej/lodowatej wody - jak coś to szukać pod "How to Make Tempura Batter"). Od mąki zależy smak. Można np zrobić pół na pół mąka pszenna z kukurydzianą, można w całości użyć pszennej.

      Usuń
  4. Kochana Gosiu poradzić w potrzebie...schudlam 10kg i stoję w miejscu już parę tyg.strasznie mnie to męczy,że waga ani drgnie...10kg.schudlam bez diet . ..Twoje czytanie bloga,re,ygnacja że słodyczy i wieczornego opychanie się dały takie rezultaty ale ze względów zdrowotnych muszę schudnac jeszcze by odciążyć swój kregoslup,jestem po dwóch ciazach,mam 30lat z ćwiczeń mogę dywanowki lekkie i spokojne oraz basen 2x w tyg.i tyle ruchy co przydwojce dzieci ale i tak w miarę spokojnie bo miesiąc leżałam ostatnio prawie bez ruchy że wzg.na kregoslup właśnie...raczej staram się jeść regularnie śniadanie 8-9,ok.10:30kawa latte gorzka,ok13-14obiad 16-przekoska(głównie owoce,18-19-kolacja a chórze spać ok 23-24.czy te godziny posiłków mogą być??i mam jeszcze jedno pytanie dwa razy w tyg.chórze na basen okgodz.20,a ok.18jem kolację to potem jak wracam z basenu(intensywne pływanie i sauna)to mogę np.po basenie wypić kefir,jogurt natomiast.czy lepiej już nic nie spożywać?.....z góry dziękuje za odpowiedź i rady.....bardzo Cię cenie i naprawdę dziękuje za wszelkie rady,posty....jesteś lekiem na całe zło;))))) miłego dnia;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluczowe u Ciebie będą proporcje diety ale też warto by było przebadać tarczycę bo jak piszesz ćwiczysz a waga stoi.

      Usuń
    2. Dziękuje i tak zrobię,bo w dzieciństwie miałam problemy z tarczyca.Ale uwazasz że taki rozkład posiłków może być czy nie bardzo?:)

      Usuń
  5. Witam Pani Małgosiu, co Pani wie na temat fermentowania zbóż tzn zalewaniu ich woda i odstawianiu tak jak zakwas na chleb. Podobno taki sposób przygotowywania zbóż: owsa, gryki, prosa pozwala na zmniejszenie ilości kwasu fitynowego oraz na lepsze przyswajanie składników odżywczych z pożywienia tak przygotowanego. Również gluten, zawarty w niektórych zbożach, tak sfermentowany jest lepiej przez organizm tolerowany. Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście tak jak i tysiące moich przodków nie boję się kwasu fitynowego. Uważam że dużą przesadą jest obawianie się go. Duża ilość warzyw i owoców potrafi skutecznie go zbilansować a moczenie nasion "rozmiękcza" błonnik co sprawia że po spożyciu takich nasion mamy wyższy poziom cukru niż po spożyciu nienamoczonych. Błonnik reguluje metabolizm glukozy.

      Usuń
    2. Czyli gotowane platki owsiane nie sa najlepsze?

      Usuń
    3. Bo rozmiękcza się ten błonnik. Czy to nie tak? (Oby nie, bo bardzo lubię gotowane płatki :))

      Usuń
    4. Rozmiękcza się ale zostaje cynk, witaminy z grupy B, magnez, mangan. Owsianka nie jest śniadaniem bezwartościowym.

      Usuń
    5. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

      Usuń
  6. Małgosiu, co jeść w trakcie i po chorobie, żeby się wzmocnić i odbudować odporność? Na co dzień dbam o to, co jem, dużo warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste i czasem chudy nabiał, piję czystek i wodę z cytryną i miodem, jednak bardzo często choruję... Dodam, że na badaniach krwi wszystko mam w normie, witaminę D także.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta "Odporność last minute". Tam znajdziesz wiele cennych rad.

      Usuń
  7. Robisz coraz piękniejsze zdjęcia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) Zainwestowałam w nowy aparat i nowe lampy. W końcu mam profesjonalny sprzęt ;)

      Usuń
    2. Jaki masz teraz aparat??
      Ja nadal nie mogę się zdecydować....

      Usuń
    3. Małgosiu a czy mogłabyś podać model aparatu, robi na prawde bardzo ładne zdjęcia

      Usuń
  8. Ale wydziwaczone składniki. Nie zrobie tego bo mnie nie stać. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmuszam. Przepisy na blogu są różne, na różne okazje, i każdy wybiera to co lubi i w miarę dostępności składników.

      Usuń
  9. Czy kasze gryczana mozna jesc na surowo tzn zalana na noc a potem rano zmiksowana z kakao bananem np, widzialam takie przepisy w internecie, ciekawe to ale czy aby kaszy nie trzeba ugotowac? chce zeby witaminy byly z posilku, zeby sie odzywiac a nie pakowac w siebie byle sie zapchac dlatego pytam; ))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, bo widziałam już kilka dań z surowej kaszy gryczanej niepalonej. Sama nawet się skusiłam na takowe i były bardzo smaczne.

      Usuń
  10. Małgosiu napisz mi proszę czy przed 20 można pić koktajl owocowy z maślanką chodzę spać między 21 a 22.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odp. O 15 jem obiad o 18 zamiast przekąski jem kolacje jako 4 posiłek no i jako 5 posiłek nie wiem co przekąszać przed spaniem. Daj pomysł:) pozdrawiam

      Usuń
    2. Chodzi o krótki czas między ostatnim posiłkiem a snem, czy o skład koktajlu?

      Usuń
    3. Czyli dużych ilości węglowodanów nie można. A Małgosiu czasami w jadlospisach podajesz trochę dżemu lub granoli na kolację, te węgle można? A co z chlebem na wieczór? Często mam problem z tymi produktami jeśli chodzi o kolację.

      Usuń
    4. W Twoim koktajlu chodzi o owoce z których cukier jest łatwo i szybko przyswajalny. Odrobina dżemu to inna kwestia zwłaszcza jak jest z np. twarogiem.
      Chleb żytni razowy to źródło błonnika więc również jest inaczej metabolizowany.

      Usuń
    5. A granola tak samo, nawet jeśli jest w niej miód to na jedną porcję przypada go mało więc błonnik z pozostałych składników wszystko jakby wyrówna? :)

      Usuń
    6. A jeśli staram się jeść głownie białko na kolacje by uzupełnić je w mięśniach (uprawiam sport) to mogę chleb na kolacje? W końcu kromka chleba ma jednak sporo węglowodanów ...I takie samo pytanie odnośnie większej ilości warzyw(czy to zależy od ich rodzaju)?

      Usuń
  11. Małgosiu,a ile minut smażymy krewetki nie napisałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Małgosiu,
    właśnie obliczyłam CPM ze wzoru i wyszlo mi, że powinnam zjadać 1648 kcal. Ważę 59,5 kg i chciałabym zgubić jeszcze ok 5(przy wzroście 168 cm). Czy wystarczy, jeśli zmniejsze kaloryczność i będę jeść ok. 1500 kcal + ćwiczenia (póki co jestem początkująca, robię skalpel chodakowskiej ok. 3 razy w tygodniu). Proszę, daj znać co myślisz :)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostań przy 1600 kcal ale jedz dużo warzyw, białka i źrodeł błonnika.

      Usuń
  13. Mam pytanie Gosiu, rok temu zamawiałam u Ciebie diete ( która dopiero teraz stosuje)jest to dieta odkwaszajaca organizm. Chcialam się dowiedzieć czym mogę zastapic cukinie( bardzo jej nie lubie) oraz baklazana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to zależy w jakich przepisach. Ale taką informację powinnaś zawrzeć w formularzu. Wtedy nie dostałabyś cukinii i bakłażana.

      Usuń
  14. Gosiu chciałabym spytać o cukier, jakie normy przyjmujesz w swoich gotowych przepisach? Pytam pod kątem zjadanych owoców, zarówno surowych jak i w koktajlach, nabiale. Teraz jest jeszcze sezon na kaki, więc często je jem, a ostatnio robię Twój koktajl z awokado dość regularnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od osoby, trybu życia, ilości kilogramów do zrzucenia.

      Usuń
  15. Super blog Malgosiu! Fajnie, ze dzielisz sie z innymi tym co umiesz, ze mozna podpatrzec sobie jak sie powinno odzywiac. Sama chcialabym zaczac odzywiac sie zdrowo, bez utraty kilogramow, dlatego musze zaplanowac kazdy dzien, bo inaczej nie wyjdzie. Mam pare pytan:
    1. Czy owsianke mozna jesc codziennie? Czy w mixie sniadanowym sa platki owsiane gorskie czy blyskawiczne?
    2. Na poczatek chce korzystac z kalkulatora kalorii na stronie potreningu.pl, zeby zobaczyc czego ile powinnam zjesc, czy taki rozklad BTW ( 15%bialka, 55% weglowodanow, 30% tluszczu) jak podaja na tej stronie jest dobry dla zdrowego odzywiania, bez potrzeby chudniecia?
    3. Taki rozklad posilku jest odpowiedni:
    6:00 sniadanie ok 10 przekaska, 13:00 II przekaska, 16:00lunch-obiad -trening- 20-21 kolacja
    4. Super przepisy na obiad podajesz, a co z grzybami lesnymi/suszonymi w tych obiadach mozna podawac dzieciom? jesli tak to od kiedy?
    Bardzo bym chciala zamowic u Ciebie diete, ale aktualnie nie moge sobie na to pozwolic, jak mi nie wyjdzie to we wakacje zglosze sie po diete. Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - codziennie nie bardzo. Dieta powinna być urozmaicona. Górskie.
      2 - to zależy ile masz kilogramów do zrzucenia ale tak, możesz od tych proporcji zacząć. Połowę z tych 30% węgli niech stanowią warzywa a 20 % owoce.
      3 - tak
      4 - Dziękuję. Z grzybami dla dzieci ostrożnie. Pieczarki można.

      Usuń
    2. Jestem pod wrazeniem, ze odpowiadasz na taka ilosc pytan, jestes wielka!!!
      1. zle to ujelam, bo moze nie codziennie owsianka, ze 3 razg w tyg sniadanie z jajkiem.. juz doczytalam, ze Ty jadlam co drugi dzien owsianke wiec tez tak sie postaram.
      2. Na razie chce sie zdrowo odzywiac, bo do tej pory toprawienicnie jadlam wiec bede sie trzymac tych proporcji i zobacze po 2miesiacach jaka moja waga bedzie, a jesli bym chciala zrzucic 5kg, to co powinnam zmienic? Teraz przy wzroscie 163cm waze 56kg, mam 30lat, i tylko brzuch taki niefajny jest,bo po dwoch ciazach..

      Usuń
  16. Małgosiu, wysłałam Ci formularz diety 5 stycznia a adresu anna.deptula@tlen.pl na adres diety(...), nie otrzymałam wyceny a widziałam, że pisałaś, że wysyłałaś już wyceny z formularzy do 6 stycznia, 17 stycznia wysłałam Ci FWD z tej wiadomości na adres qchenne.... i też bez odpowiedzi. Może nie dostajesz moich maili? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie otrzymałam nic z maila anna.deptula@tlen.pl

      Usuń
    2. Małgosiu wyslałam Ci jeszcze raz, teraz godz.20:29 tym razem z adresu anna.deptula82@gmail.com

      Usuń
    3. wysyłałaś już wyceny z 6 stycznia? bo ja też wysłałam 6 stycznia i jak do tej pory to nic nie mam (jjustyna@op.pl). Proszę o informację

      Usuń
  17. Gosia a ja spytam calkowicie z innej beczki :-)))
    Czym karmisz swojego psiaka?
    Też mamy maltańczyka, dziewczynkę i zastanawiam sie czy swojemu cos regularnie gotujesz?
    Jaką suchą karmę dajesz swojemu?
    Nasza je Royala ale składu szałowego to Royal nie ma.
    Z góry dziękuję za info...
    Anita ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostaje suchą karmę. Acanę lub Orijen.Na zmianę.
      Nie gotuję mu. Dostaje też jajko na twardo,biały ser, pieczone mięso lub pieczoną rybę (jak robię dla nad to mu odkładam bez soli), kaszę gryczaną i jęczmienną.
      Kiedyś dawałam puszki Dolina Noteci ale ostatnio się struł i przestałam.

      Usuń
  18. Witaj Małgosiu gdzie kupię błonnik witalny lub tą babkę płesznik dziekuję z gry za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za odpowiedz.

      Usuń
  19. MAŁGOSIU, PO ORZECHACH BRAZYLIJSKICH BARDZO BOLI MNIE ŻOŁĄDEK. A MAM W ZALECENIACH, ŻE MUSZĘ ZJADAĆ. CO ROBIĆ

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, brązowy ryż jakiej firmy kupujesz zazwyczaj?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy przy niedoczynności tarczycy można od czasu do czasu zjeść tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czuję się rozgrzeszona z tofurnika 2 razy w roku (z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy) :-) Nie mogę jeść nabiału, a jogurt naturalny i sernik śnią mi się po nocach...

      Usuń
  22. Pani Małgorzato, ostatnio mam coraz poważniejszy problem i liczę że mi Pani pomoże. Niestety zmagam się z zaburzeniami odżywiania. Na początku była to głównie ortoreksja, która spowodowała anoreksję. Ostatnio jednak jestem już tym całym "życiem" zmęczona. Coraz częściej nabieram ochoty, aby rzucić się na jedzenie, głównie słodycze które całkowicie wyeliminowałam. Boję się, że z jednego zaburzenia wpadnę w jakieś napady bulimiczne. Czy mogę sobie pomóc chociażby gorzką czekoladą? Nie wiem, może kostka do śniadania co drugi dzień pozwoli jakoś zwalczyć apetyt na słodkie a przy tym nie będzie niczym szkodliwym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chęć na słodkie może wynikać z niskiego poziomu cukru we krwi.
      U Ciebie należy zestawić badania z tym co zjadłaś w ciągu ostatniego tygodnia i na tej podstawie można cokolwiek powiedzieć/.

      Usuń
    2. Zgadza się, że mam niski cukier. Robiłam badania pod tym kątem. Zupełnie nie wiem jak sobie z tym radzić. Boję się, że w końcu pęknę i zacznie się jakieś kompulsywne objadanie.

      Usuń
    3. Odnośnie niskiego poziomu cukru we krwi czy może mieć to jakieś konsekwencje(to szkodzi że jest poniżej normy)?...i jak w takim razie można ten poziom cukru podwyższyć żeby był w normie ?

      Usuń
    4. Oczywiście że może mieć złe konsekwencje. W organizmie, abyśmy byli zdrowi musi panować homeostaza. Glukoza jest jedynym paliwem dla mózgu.
      Podwyższyć poziom cukru może właściwa dieta ale u Ciebie mówimy o anoreksji więc powinnaś zgłosić się do osoby która Cię poprowadzi. Anoreksja to bardzo poważna choroba.

      Usuń
    5. Ale przepraszam to teraz pisała inna osoba-nie chora,to jak powinnam zmodyfikować jadłospis by podwyższyć poziom cukru ? co robie źle ..?

      Usuń
    6. Teraz pisze osoba chora. Widziałam na blogu post dotyczący glukozy, ale przyznam że niewiele mi pomógł. Mogłabym po prostu uzyskać konkretną odpowiedź na to, czy w ramach komfortu psychicznego pozwalać sobie np. co drugi dzień na kostkę gorzkiej czekolady, czy jednak sobie jej odmawiać mając nadzieję, że nie dopadnie mnie kompulsywne objadanie?

      Usuń
  23. Czy do naleśników ze szpinakiem i fetą można dodać szpinak mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ale szpinak musisz mocno odparować z wody.Musi powstać taka papka.

      Usuń
  24. Małgosiu, czy bieg w miejscu 30 min dziennie będzie spalał tkankę tłuszczową i jest dobry przy odpowiedniej diecie odchudzającej ? Bardzo chciałabym biegać , ale w mojej okolicy nie ma na to miejsc :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy przy candidzie można jakoś zmodyfikować przepis? Chodzi o grzyby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiń wywar grzybowy i zastąp wywarem z warzyw (seler, pietruszka).

      Usuń
  26. Witam Pani Małgosiu jak się można z Panią skontaktować w sprawie ułożenia diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prawej strony bloga masz taki przycisk "Zamów dietę". Kliknij w niego.

      Usuń
  27. Witaj Małgosiu . Czy nie będąc chorym na cykrzyce ale jedząc duzo cukru i ogólnie na wysokim IG moze czuć sie złe otępiałemu bez siły i koncentracji ??

    OdpowiedzUsuń
  28. Pisałam wczoraj prośbę o potwierdzenie czy dotarł mój formularz zamówienia diety. Było to 4 stycznia z maila mmkulcz@warynski.net. Proszę o wiadomość. pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu, w takim razie cierpliwie czekam. Pozdrawiam Gosia

      Usuń
  29. Czy gazy moga byc powodowane zaparciami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Zaparcia to strawione jedzenie które nie może zostać wydalone więc zalega i gnije. A jak coś gnije to naturalnym następstwem jest powstawanie gazów.

      Usuń
  30. Pani Małgosiu, wysłałam do Pani mail na adres qchenneinspiracje@gmail.com z dn. 8.01 z zapytaniem o dietę (z adresu gabrysiak94@gmail.com) ale do tej pory nie dostałam odpowiedzi. Proszę nie odbierać tego jako ponaglenie, ale chciałam zapytać czy mail doszedł, czy potrzeba poczekać na swoją kolej? Gabrysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu formularzy nie wysyłamy na adres qchenne ale na adres diety@. Zasady zamawiania diet są szczegółowo opisane w zakładce Zamów Dietę. Musisz wysłać formularz na diety@.

      Usuń
  31. Malgosiu, ja chciała bym się zapytać odnośnie pasożytów- wiem że to kontrowersyjny temat ale tak jak Ty uważam, że szkodzą i należy się sprawdzać pod tym kontem i warto się odrobaczyć. A jak jest z lambliami? zawsze myślałam że lamblie są dla nas szkodliwe natomiast lekarz mi powiedział że nie ma się co przjemować bo lamblie naturalnie u nas występują a jak jest ich za dużo to organizm sam sobie poradzi bo leczenie może być gorsze dla organizmu i nie warto.... zdziwiło mnie to ponieważ jakoś zawsze uważałam inaczej. Jakie jest twoje zdanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie odczuwam potrzeby aby zamieszkiwały mnie lamblie i nie umiałabym żyć ze świadomością że tam są. Zaskakujący jest ten pogląd lekarza.
      Robale trzeba wybić, i takie jest moje danie i dr. Ozimka którego cenię bo wiem ilu osobom pomógł.

      Usuń
  32. Mi nigdy romantyczne kolacje nie wychodza. Zawsze się coś psuje, coś się dzieje w rodzinie, klient padnie jak mu się nie zrobi. Achhh

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy krewetki mają jakieś wartości odżywcze, np. Zdrowe tłuszcze jak ryby?

    OdpowiedzUsuń