piątek, 15 stycznia 2016

Pyszne weekendowe śniadanie! Jajka z płynnym żółtkiem na warzywach z kolendrą! Pycha!

























Weekendowe śniadania mają to do siebie, że nigdzie nie trzeba się spieszyć. Jest spokój i harmonia. Można skupić się na smaku i całej śniadaniowej otoczce.
Osobiście uwielbiam poranki z gazetą lub porannym serwisem informacyjnym w TV. Delektuję się wtedy smakiem przygotowanego śniadania i faktem, iż nie muszę co chwila zerkać na  zegarek w obawie, że dzieci spóźnią się do szkoły. Tylko tyle i aż tyle ;). Więcej nie potrzeba.

Dzisiejsza śniadaniowa propozycja w zasadzie mogłaby być także kolacją i lekkim obiadem.
Słodycz lekko podsmażonych, duszonych warzyw doprawionych aromatyczną, świeżą kolendrą genialnie współgra z jajkiem z płynnym żółtkiem.
Ubóstwiam to śniadanie i jestem przekonana, że i Wam przypadnie do gustu.


Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 340 kcal 



Składniki:
* 110 gramów papryki
* 20 gramów czerwonej cebuli
* 100 gramów bakłażana
* garść świeżej kolendry
* łyżka (ok. 25 gramów) klarowanego masła
* 2 jajka
*  sól
* opcjonalnie świeżo zmielony pieprz



1. Warzywa kroimy w dowolnej wielkości paski lub kawałki. Na klarowanym maśle podsmażamy lekko posolonego bakłażana. Przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości. Do miękkiego bakłażana, dodajemy cebulę i paprykę. Ponownie przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości.


3. Na patelnię z warzywami wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż zetnie się białko.   
4. Gotowe danie posypujemy posiekanymi liśćmi świeżej kolendry.

102 komentarze:

  1. Gosiu uwielbiam Twojego bloga zaglądam codziennie Twoje dania są pyszne!!! Dzięki że jesteś

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, nowy post:) wyglądam go od pól godziny:) musze ta kolendrę kiedys wypróbować, skoro jest taka pyszna:) Malgosiu, nie jestem dietetykiem, nie znam sie na tych waszych proporcjach BTW. Ale chciałabym, żebyś tak na chlopski rozum mi powiedziala, ile węglowodanów dziennie mam jeść? Juz do Ciebie kiedys pisałam, waze 99 kg przy wzroście 168 cm, ćwiczę 3 razy w tygodniu 30 min:) czy 3 lyzki płatków owsianych, 4 kromki chleba i pól woreczka kaszy/ 2 naleśniki to dobra ilosc na dzien? Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 % dziennej dawki energetycznej (mówię tu o kaszach, ryżu etc.)

      Usuń
    2. Dziękuję:)

      Usuń
  3. Pani Małgorzato, świetny przepis. Chciałam spytać o produkty które widuję regularnie w rossmanie: gryka itp z seria dobre kalorie. Co sadzisz o tych produktach? Czy warto w nie zainwestować i czy mają dobre właściwości? Coraz to częściej zaglądam do rossmana do działu ze zdrową żywnością i jeśli polecisz te produkty to chętnie sie im blizej przyjrze :) i posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że warto. Będą fajnym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

      Usuń
  4. Malgosiu czy mogę zapytać o płatki owsiane?Wyczytałam ostatnio:
    Owies należy do pokarmów androgenicznych, tzn. sprzyjających utrzymaniu lub przywróceniu prawidłowego poziomu androgenów i równowagi między androgenami a estrogenami w organizmie mężczyzny. Działa regulująco na poziom androgenów w organizmie mężczyzny. Podwyższa stężenie testosteronu w różnych mechanizmach, między innymi przez uwalnianie go z połączeń białkowych, jak również przez stymulację wydzielania hormonu LH, hormonu tropowego przysadki pobudzającego czynność hormonalną jąder.7

    Czy wobec tego może powodować problemy hormonalne u kobiet?Ja jem codziennie bo bardzo lubię ale mam problemy z tarczycą i zastanawiam się ile w tym prawdy. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie powodował. Chyba że będziesz jadła kilogramami i tylko te płatki .

      Usuń
    2. Jem już od dłuższego czasu codziennie płatki owsiane z mlekiem na śniadanie.Czy może to mieć jakieś negatywny wpływ na moje zdrowie? Ile razy w tyg. można jeść?

      Bardzo prosze o odp.
      Łukasz, 29 lat

      Usuń
    3. Takie śniadanie jest zakwaszające. Ale ma wiele wartości. Dieta jednak musi zachowywać bilan kwasowo - zasadowy więc w ciągu dnia trzeba jeść warzywa i owoce.

      Usuń
  5. lubię takie jajko dlatego często je robię na śniadanie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Małgosiu z góry przepraszam za pytanie nie w temacie. W najbliższych dniach chcę zrobić całej rodzinie kurację przeciw pasożytniczą. Wiem że dieta powinna być podobna jak przy candidzie, ale mam troje dzieci stąd moje pytania:
    1)Czy można jakiekolwiek owoce i przetwory mleczne typu jogurt naturalny,kefir i białe sery
    2)Czy można pestki i orzechy, płatki owsiane lub inne
    3)Czy warto zażywać wtedy synbiotyk
    4)Czy powinno się wykluczyć tylko gluten pszenny czy każdy rodzaj
















    0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - trzeba ograniczyć
      2 - tak
      3 - po kuracji
      4 - nie

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź chciałam jeszcze dopytać o owoce czy jedno jabłko dziennie i np kiwi na osobę do owsianki to będzie za dużo.

      Usuń
    3. Witaj Małgosiu. Nie wiem czy dotarł mój poprzedni komentarz. Pewnie będzie Super przepis, jak zwykle. Jutro robię. Czy dostałaś formularz mojej 12 letniej Córki? Wysłałam 11 stycznia na Twoją prośbę. Ale nie mam Zaleceń, które sugerowałaś zamiast diety na jelito drażliwe. Czy mój mail dotarł z tym formularzem, bo się niepokoję brakiem odpowiedzi od Ciebie. A Twoje potrawy są u mnie cały czas. Dziękuję za Twoje zaangażowanie w nasze zdrowie. Pozdrawiam,Marzena.

      Usuń
    4. Kiwi do owsianki nie bardzo mi pasuje. Jabłko tak.

      Usuń
  7. Pani Małgosiu mam pytanie nie w temacie. Wkrótce chcę poddać kuracji przeciw pasożytniczej całą rodzinę. Wiem że dieta powinna być podobna jak przy candidzie, ale mam troje dzieci i stąd moje pytania:
    1)Czy można jakiekolwiek owoce, przetwory mleczne typu jogurt naturalny czy ser biały
    2)czy można jeść pestki, orzechy, płatki owsiane lub inne
    3)czy powinno się wykluczyć tylko gluten pszenny czy każdy
    4)Czy warto włączyć synbiotyk

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy uwazasz, ze spozywanie jajek codziennie jest zdrowe? Panuje powszechne przekonanie, ze jajka powinno sie jesc raz albo dwa w tygodniu ze wzgledu na poziom cholesterolu.
    Jednak jest tez wiele zrodel ktore potwierdza, ze to mit, gdyz zwierzeta teraz sa karmione inaczej niz kiedys i przez to jajka nie podnosza naszego poziomu cholesterolu tak jak przed kilkoma laty.
    Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

    Musze sie przyznac, ze z wygody jajka spozywam codziennie, zwykle dwa gotowane na sniadanie. W weekend mniej ale albo smazone albo pieczone z warzywami. Ostatnio zastanawialam sie nad tym czy to na pewno zdrowe i czy moze lepiej znalezc jakas alternatywe na inne zdrowe sniadanie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu ratuj,chcialam zrobić chleb bezglutenowy z Twojego przepisu ale brakuje mi jednego produktu,maki gryczanej. Szukałam wszędzie ale niestety nie ma, czym ja zastąpić ? Kokosowa/z ciecierzycy /amarantusa?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wiem, że nie na temat, ale może coś mi poradzisz? zrobiłam ciasto na placki: woreczek kaszy jaglanej (ugotowana), mleko, dwa jajka, mąka żytnia (taka z lidla), dwa banany. wszystko zblendowałam i chciałam smażyć, ale są tak delikatne, że nie da się ich przekręcić, bo się rozwalają :( masz jakiś pomysł dlaczego? może czegoś za mało? mąki i mleka nie dodałam dużo, na oko, czy to może być tego wina? jeżeli mogłabyś mi pomóc, to byłabym wdzięczna, bo inaczej ciasto do wyrzucenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Kluczem są właściwe proporcje (ilościowe) składników, nie składniki same w sobie.

      Usuń
  11. Pyszne, proste i zdrowe, czego chcieć więcej? :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Malgosiu co sadzisz o diecie ukladanej wg grupy krwii?

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu,od grudnia kupuje patelnie teflonową i cos kupić nie mogę,nie potrafie sie zdecydować. Ceramiczna nie zdala egzaminu w mojej kuchni wiec nastawiam sie na teflonowa, z tefala. Ale tutaj znów jest problem, z wyborem. Nie wiem ktora wybrać. Kolezanka zachwala tefala resistium, na Internecie inni chwalą sensorielle,teraz wyszukalam jakas boost. Czym sie sugerować? Mozesz jakas polecić? Czy zdecydować sie na te nowe bajery z czujnikiem nagrzewania? Czy ta resistium tez jest ok? Polecasz jakaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam z czujnikiem nagrzewania ale ona ma już z 10 lat. Polecam tefala bo ta moja staruszka jest nie do zdarcia.

      Usuń
  14. Małgosiu, może jakies wegeburgery nastepnym razem? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu Czy w ciąży można jeść jajka na miękko bo to jest jednak płynne żółtko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wszelkie zanieczyszczenia, dostają się do jajka przez skorupkę którą rozbijamy (jeśli nie sparzymy jajka). Gotując jajko na miękko, gotujemy we wrzątku więc nie ma obaw.

      Usuń
  16. Witaj . Chciała bym zapytać o kolki jelitowe . Co moze być przyczyna pojawiają sie ich co jakiś czas ? Zbyt ciężkie jedzenie , przejedzenie ? Jak sobie radzić ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być dużo. Warto to skonsultować z lekarzem.

      Usuń
  17. Dzień dobry:)
    Przejadł mi się latem bakłażan. Na samą myśl mi słabo... Można go na coś zamienieć? Bo aż mi ślinka pociekła na sam widok, tylko ten bakłażan....
    Moze cukinia czy coś? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia jak najbardziej pasuje. Możesz też zrobić na maxa po meksykańsku czyli sama papryka i cebula.

      Usuń
  18. Małgosiu, czy mogłabyś napisać ile takie śniadanko ma WW?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej jakie pysznosci!!!
    Moje dzieci od poniedzialku maja ferie ,wiec przez 2 tygodnie bede cieszyla sie spokojem i faktem ,ze nigdzie mi sie nie spieszy ;)
    Co do sniadania to :
    Czy osoba utrzymujaca wage moze zjesc do tego pieczywo?
    Czy kolendra jest tu niezbedna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - podbija smak ale możesz pominąć jeśli nie masz

      Usuń
  20. Uwielbiam ziemniaki jajko sadzone z płynnym żółtkiem :)
    Pani Małgorzato, miałabym pytanie związane z roślinami strączkowymi. Jak często warto je jeść? Czy 3-4 razy w tygodniu to nie za dużo? Przyznam, że ostatnio polubiłam czerwoną soczewicę. Dobrze się po niej czuję, no i jest tańsza niż mięso czy ryby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jak na nie reagujesz. Jeśli Cię nie wzdymają możesz jeść nawet 3-4 razy w tygodniu.

      Usuń
  21. Gosiu a ja mam pewien problem i nie wiem co z tym zrobić a Ty znasz się na rzeczy.
    Otóż od około roku zaczęłam się zdrowo odżywiać, odstawiłam całkowicie słodycze na kilka miesięcy. Schudłam około 5kg dzięki ograniczeniu niezdrowego jedzenia oraz małemu zmniejszeniu przyjmowanych kalorii. Po tych kilku miesiącach bez słodyczy nagle nabrałam na nie ochoty więc robiłam sobie cheat meal raz w tygodniu. Bardzo smakowały mi te rzeczy i z chęcią je jadłam, ale tak jak mówię z rozsądkiem, maksymalnie raz w tygodniu. Niedawno zauważyłam, że jak widzę jakieś słodkości to mam na nie ogromną ochotę, jednak dzielnie się trzymam do kolejnego cheat meala. Ale kiedy on nadchodzi i mam już np swoje ulubione ciastko, to wcale mi ono nie smakuje. Tak jakby oczy chcą, ale totalnie mi nie smakuje, a jeszcze kilka dni wcześniej ślinka mi ciekła na sam jego widok. Co gorsza, ostatnio takie sytuacje zdarzały się nie tylko podczas cheat meali, ale również podczas normalnych posiłków, kiedy to nie miałam w ogóle apetytu i nie smakowały mi nawet ulubione potrawy. Dodam że intensywnie uprawiam sport, więc apetyt powinnam mieć ale ostatnio brak go w ogóle i trochę mnie to martwi, bo jestem chuda i nie chcę chudnąć jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  22. Może napiszesz skąd zaczerpnęłas przepis? Skoro tak szanujesz swoje posty i wpisy na blogu, aby nikt ich nie kokopiował, to powinnaś również przestrzegać tego samego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może Ty mi powiedz skąd przepis zaczerpnęłam?
      Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie od lat.

      Usuń
    2. Ostatnimi czasy widzę że zintensyfikowały się działania osób które mają duży problem z tym że odwiedza mnie coraz więcej osób.
      Widzę to po numerach IP osób hejtujących. Regularnie powtarzają się te same nr IP.

      Usuń
    3. Dodam że fakt iż ktoś komentuje anonimowo, nie oznacza że mój informatyk nie widzi numerów IP osób komentujących.

      Usuń
    4. Zazdrośnicy Magłosia. Nie przejmuj się.
      Pewnie sami prowadzą bloga i żal d.... ściska że ich nie czytają a ciebie.

      Usuń
    5. Od razu można skrytykować 99% blogerów kulinarnych, bo przecież np. surówka z marchewki czy pieczone ziemniaki funkcjonują od dawna ;) Mnie się jedynie ten przepis skojarzył z szakszuką. Kolejna rzecz do wypróbowania!

      A jeszcze się dopytam, napisałabyś może, Gosiu, posta o diecie podczas sesji? Czyli jakie produkty spożywać, żeby lepiej się skoncentrować, mniej stresować, lepiej przyswoić wiedzę i generalnie nie czuć zmęczenia? Na co dzień odżywiam się zdrowo, ale zastanawiam się, czy mogę coś dodać do mojej diety, co usprawni mój proces myślenia i przyswajania wiedzy :) Kakao (magnez), orzechy (omega-3)?

      Usuń
  23. pani Małgorzato, dziękuję za kolejny super przepis. Może Pani poruszyć temat zakupów na cały tydzień i ogólnie planowania zakupów? ja kupuję prawie codziennie i wydaje mi się że wydaje dużo za dużo :( kupuję na zapas i mam problem z oceną ilości jedzenia. Mam nadzieje, że poruszy Pani ten temat. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem, więc bardzo się cieszę, że temat zostanie poruszony ! :)

      Usuń
    2. Ooo tak, czekam równieź :)

      Usuń
    3. Ja kupuję na zapas. Uważam, ze dzięki temu oszczędzam. Zarówno czas (na częste bieganie po sklepach), jak i pieniądze, bo na zapas kupuję wyłącznie rzeczy z promocji (czekam, aż znane mi i lubiane przeze mnie produkty sa w promocji i wtedy zaopatruję się na długi czas z wielkim zapasem. Stosuje sie zasady, że rzeczy, które się nie zepsują (suche produkty mąki, kasze, makarony, itp, puszki, wszelkie płyny, szampony, proszki, pasty do zebów itp.), w mniejszych ilosciach owoce, warzywa, czy np jogurty, mleko, bo zawsze wtedy dochodzi tez problem gdzie to przechowywać i dochodzi ryzyko zepsucia.
      W moim przypadku się super sprawdza.

      Usuń
  24. Małgosiu, czy jest szansa na poruszenie tematu dot. masła i jego stosowania w codziennej diecie? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masło ghee, klarowane. Post jest na blogu.

      Usuń
  25. Małgosiu, czy płatki bio z amarantusa oraz z kaszy jaglanej są o'key
    czy uważasz że jako przetworzone nie są dobre?

    OdpowiedzUsuń
  26. Pisałaś kiedyś, że mleko sojowe ma pozytywny wpływ na układ hormonalny ponieważ zawiera fitoestrogeny - czy t =o samo tyczy się innych produktów sojowych, mp. tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale pod warunkiem że produkt jest z soji niemodyfikowanej genetycznie. No i nie każdy mleko sojowe może.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :) Jako, że mleko sojowe (takie bez żadnych dodatków, bo nie chcę się zapychać dodatkowym cukrem :/) nie bardzo mi smakuje, a nie chce go pić na siłę, coraz częściej zaczęłam kupować tofu, (które ma certyfikat "GMO Free") i dodaje je do sałatek.

      Usuń
  27. witam Małgosiu mam 38 lat , ważę 64 kg, mam 166cm wzrostu. ostatnio przytyłam przez leki chciałabym schudnąć z 5 kg albo ewentualnie pozostać przy takiej wadze z tym że tkankę tłuszczową chciałabym zamienić na mięśniową jaką dietę zastosować redukcyjną?

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A co sądzisz o tym, że jedząc na obiad białko + węglowodany, powinno się najpierw zjeść same węglowodany(przegryzane warzywami), a później białko? Przeczytałam o tym na blogu Anny Lewandowskiej. Ona sama pisze, że czeka 15 minut pomiędzy zjedzeniem węglowodanów, a białkiem... Jakieś to już dla mnie dziwne i coraz bardziej komplikujące sprawę zdrowego odżywiania... Tak samo jak to, że nie powinno się zjadać węglowodanowego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadam kromkę chleba, czekam 15 minut i potem jajeczko. Wszystko super tylko kto ma na to czas. Ja gonię rano bo zawożę dzieci do szkoły, o 8-ej zaczynam pracę etc.
      Ja bardzo szanuję tego typu reguły i opinie ale umówmy się, to są nowości i o tym czy działają pomówimy za 50 lat. Pokolenia jadły wszystko i zdrowsze były niż teraz.
      Mój dziadek jadł wszystko i zdrowy był aż do śmierci (ze starości). Ani razu w szpitalu nie był. Dla mnie to jest wyznacznikiem. Wszystko ale z umiarem i we właściwych proporcjach.
      Na prawdę życzyłabym sobie mieć tyle czasu rano aby jeść wszystko osobno i rozciągnąć śniadanie w czasie na 30 - 40 minut.

      Usuń
    2. Dokładnie. A poza tym liczy się ilość i jakość spożywanego posiłku. Nic nie pomoże jeśli najpierw zjemy wielką pszenną bułkę a potem smażony boczek z jajkami, lepiej jeść razem jajko na pełnoziarnistej grzance. Też nie rozumiem tych nowości. Owszem niektóre jak zielona kawa, czy np. rozszerzenie wiedzy na temat nietolerancji jest bardzo przydatne, ale takie rzeczy traktuje jako ciekawostkę :

      Usuń
  30. witam, Pani Małgosiu co Pani myśli o fermentowaniu zbóż? Zdrowe czy tez nie?

    OdpowiedzUsuń
  31. Malgosiu, uzzywam oleju rzepakowego nierafinowanego zimnotloczonego do salatek ale tez gotuje na nim zupy, nic nie smaze w ogole. , czy nierafinowany olej do gotowania jest dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gotowanie niekoniecznie. Szkoda go bo traci wartości pod wpływem temperatury.

      Usuń
  32. Jesli nie chcialam zapytac jaki poleca sz olej do salatek- lunchbox'ow? Duzo ich jest, choc najlepiej doradz mi prosze 1 zdrowy olej do gotowania i na zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednego na zimno i na ciepło nie da rady. odsyłam do posta o olejach.

      Usuń
  33. Nie tylko wygląda ale smakuje przewybornie. Wiem to bo właśnie zjadłam. Dzięki za wspaniały przepis Małgosiu. "Stara fanka"

    OdpowiedzUsuń
  34. Czesc Gosiu ja tak z innej beczki. Czy slyszalas i co uważasz o forskolin extract?miałaś okazje "testować" albo czytać jakies publikacje na ten temat?ja gen jestem b sceptyczna do takich rzeczy szczególnie jak się mówi ze jest super extra ale może...?jako wspomaganie na redukcji?co sadzisz?

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy jesli po przekrojeniu awokado na pestce jest taki jakby biały nalot/meszek to znaczy ze awokado jest zepsute czy tak może być? Czy pestka zawsze ma być czysta i błyszcząca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć bo nie widzę.

      Usuń
    2. Ja jem pomimo tego meszku

      Usuń
  36. Czy mając nietolerancje na nabiał mogę jest produkty które zawierają "serwatkę z mleka" lub tłuszcz mleczny ?

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy w ogole bez tluszczu ( oleju)witami ny z salatki z kaszy badz ryzu z surowymi warzywami sie nie wchlona? Lyzka stolowa do takiego lunchu jest konieczna? Waga u mnie w porzadku ale to zawsze jakies 100 kallorii wiecej hm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E i K do przyswojenia potrzebują obecności tłuszczu. Te rozpuszczalne w wodzie nie.

      Usuń
  38. witaj Małgosiu mam 38lat 166cm wzrostu 64 kg ostatnio przytyłam przez leki chciałabym schudnąć z 5 kg albo zamienić tkankę tłuszczową na mięśniowa jaką dietę wybrać redukcyjną?

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu a czy Ty jadasz może bułki? Jeśli tak to jak często? Bo ja odkąd przeszłam na zdrowszy tryb życia to trochę się ich "boję" i je odstawiłam, ale trochę mi do nich tęskno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie jadam bułek. Jeśli się skuszę to na bagietkę którą bardzo lubię.

      Usuń
    2. Na blogu jest kilka przepisów na kanapki z bułek lub ciabata do zupki. A dlaczego ich nie jesz? I myślisz że jak często można sobie pozwolić na jakąś bułeczke?

      Usuń
    3. Od czasu do czasu spokojnie. Ja staram się nie jadać ponieważ potem czuję je na żołądku. Tak mam od niedawna więc staram się unikać. Bagietki uwielbiam więc czasami zgrzeszę ;)

      Usuń
  40. Malgosiu, co uwazasz o daktylach suszonych firmy Bakalland, to zdrowe owoce czy lepiej kupowac bio daktyle, albo innej firmy, zastanawia mnie to bo jest ogromna roznica w cenie, na opakowaniu nie pisze składu tylko ,,daktyle" jak uważasz ile daktyli codziennie mogę zjeść. Jestem szczupla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są ok. Daktyle są słodkie więc trzeba je mądrze wkomponować w codzienny jadłospis. Nie powiem Ci ile dziennie bo to zależy czy w danym dniu jesz kaszę, czy ryż czy makaron czy pieczywo. Ile warzyw, ile owoców, ile tłuszczu etc.

      Usuń
  41. Pani Malgosiu mam pytanie,co jesc - mam Za duzo zelaza:-( mam odstawic mieso,jajka?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu mam do Ciebie dwa pytania odnośnie mleka krowiego.
    1 - czy można pić je codziennie? I w jakich maksymalnie ilościach, żeby nie wpłynęło to na naszą wagę?
    2 - czy jeśli ktoś przez długi czas pił mleko rzadko, np. raz lub dwa w tygodniu i teraz zacznie pić je codziennie, to można spodziewać się jakiegoś wzrostu wagi itp. czy raczej nie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu zerknęłabyś na moje pytania? :)

      Usuń
    2. 1 -można. Jeśli chodzi o ilości to zależy. Na ogół z mleka robimy owsianki więc 300 ml średnio.
      2 - nie

      Usuń
  43. Małgosiu a czy świeżego fileta z łososia mogę zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  44. Fantastyczne danie! Podałam z kaszą pęczak i surówką z kiszonej kapusty jako obiad. Bardzo polecam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam serdecznie. Śniadanie rewelacyjne! Piszę, ponieważ mój trener personalny zalecił mi dietę, w której posiłki mają następujący schemat: śniadanie- białkowo-tłuszczowe, II śniadanie- posiłek węglowodanowy, obiad- białkowo-tłuszczowy a kolacja węglowodanowa... Oczywiście produkty mają być bez konserwantów, jak najmniej przetworzone. Jest to dieta bez glutenu, cukru i mleka. Proszę powiedz mi czy taka dieta jest prawidłowa i zdrowa??? Pozdrawiam Cię serdecznie! Inspirujesz mnie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ćwiczę 2-3 razy w tygodniu o 9.00 rano z trenerem oraz w dni wolne 2-3 razy na rowerku stacjonarnym po 40 min w godz. od 17-19...

      Usuń
  46. Bardzo lubię twoje przepisy , pomysł na pesto z bazyli to mój ulubiony na śniadanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  47. Super przepis, jeśli chodzi o kaloryczność , akurat dość przyjemne i nie ciężkie. Bo organizm dosyć odwrotnie nas traktuje i raczej śniadanie to nie jest dobry pomysł na najedzenie się do syta. Fajnie mi się nada do zbilansowanej diety. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń