wtorek, 5 stycznia 2016

Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue






Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnimi czasy. Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue.
Pyszny, sycący, i za sprawą sera blue i szczypiorku, wyrazisty w smaku. Zjedzony na śniadanie zapewnia mi sytość spokojnie na trzy godziny. I co niezwykle istotne, jest szybki w przygotowaniu.
Do tego omleta wypijam tylko pół szklanki (125 ml) soku wyciśniętego z pomarańczy i śniadanie z głowy.

Kaloryczność:
Całe danie (bez soku) ma ok. 400 kcal

Składniki:
* 2 jajka
* 30 gramów mąki żytniej razowej typ. 2000
* 20 gramów sera z niebieską pleśnią
* 20 ml mleka
* sól
* szczypiorek
* łyżeczka klarowanego masła

1. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy mleko, sól i mąkę. Ponownie miksujemy. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, smażymy z obydwu stron.
3. Na usmażonej stronie układamy ser. Posypujemy szczypiorkiem.

147 komentarzy:

  1. Hmm... nabrałam ochoty na takie śniadanko, będzie u mnie jutro:) Niestety w ciąży nie mogę jeść sera blue, jak myślisz czy lepszy będzie ser feta czy mozzarella?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie feta bo jest wyrazista w smaku.

      Usuń
    2. A camembert też byłby ok ? :)
      Bo takiego z pleśnią nie tkne. . :)

      Usuń
    3. Fety w ciąży też ponoć nie można... A mozzarellę owszem.
      apia

      Usuń
    4. 99 % dostępnych w Polsce serów Feta to sery z mleka pasteryzowanego a takie w ciąży jeść można. I każde inne sery z mleka pasteryzowanego także.
      W ciąży nie wolno serów ale z mleka NIEPASTERYZOWANEGO.

      Usuń
  2. czy może być mąka pszenna razowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu 30g mąki ile to łyżek będzie?
    Czy to może byc potreningowa kolacyjka? Czy dodać jeszcze np. 2 plasterki polędwicy z indyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 3.5 łyżki. Dałam 3 pełne i wyszło pyszne.

      Usuń
  4. Można zrobić masę na omlet dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo.Mąka za bardzo rozmięknie i napęcznieje błonnik a to podwyższy poziom cukru po spożyciu.
      Ale czemu? Robi się ją bardzo szybko.

      Usuń
    2. To chyba dobrze jak błonnik napęcznieje, dłużej się będzie trawić i chyba cukier wolniej się wydzieli...? Czy źle myślę? :)

      Usuń
    3. No właśnie nie. Błonnik ma wciągać w przewodzie pokarmowym i tam pęcznieć a nie na zewnątrz.

      Usuń
  5. Wolę śniadania na słodko (jaglanka, owsianka z owocami) także taki omlet na pewno wyląduje u mnie na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie masz zdanie o spożywaniu mleka krowiego? Robi się wokół niego dużo szumu: że niezdrowe, że niepotrzebne, że sprzyja insulinooporności itp. Przy jakich schorzeniach powinno się eliminować mleko krowie i jego przetwory z diety?
    Ja zbyt często mleka nie spożywam (może raz na tydzień, ze szklankę-pół), bo nie mam potrzeby spożywać częściej i uważam, że o ile ktoś nie pije hektolitrami, to nie powinno się nic dziać. Nie mam też nietolerancji laktozy (a przynajmniej nie stwierdzono; nic też nie zauważyłam).

    A co do przepisu - czasem sobie takiego omleta robię na obiad, ale nie próbowałam wersji z serem blue :) Myślisz, że pieczarki by do tego też pasowały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki tak ale zesmaż je aby oddały wodę.

      Co do mleka to jeśli nie masz nietolerancji to nie widzę przeszkód. Ludzie od stuleci pili mleko i żyli, żyją i byli zdrowi niż obecnie Ci którzy nie mając nietolerancji wydziwiają że mleko wręcz zabija.

      Usuń
    2. Wreszcie ktoś ma normalne zdanie o mleku. Ja uwielbiam, ale niestety nabiał, a szczególnie mleko nasila u mnie trądzik więc odstawiłam z tego powodu. Ale tęsknię za naleśnikami na normalnym mleku czy po prostu szklance kakao :(

      Usuń
    3. A jeżeli ktoś ma trądzik hormonalny, to szklanka mleka codziennie, albo twaróg... wchodzi w grę?

      Usuń
    4. To zależy czy ma nietolerancję czy nie i jak reaguje na mleko. Są osoby które nie mają nietolerancji a trądzik wzmaga się po mleku, a są takie u których jedzenie bądź niejedzenie mleka nie ma przełożenia na stan skóry.
      Nie ma sztywnych reguł. U osób z trądzikiem ważna jest dieta jako całość.

      Usuń
    5. A czy mleko może powodować flegmę?

      Usuń
  7. Znam ten przepis, choć generalnie ubijam trzepaczką tylko same białka a potem mieszam z mąką i żółtkami. Taki omlet to sama poezja. Lubię jeszcze dodawać do środka do 'ciasta' pomidory i paprykę, tylko trzeba uważać by nie przesadzić z ilością, bo siądzie na patelni i nici z puszystego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Małgosiu szukam profesjonalnej porady. Gotuje dla swojego 6-cio miesięcznego synka zupki i chciałabym dopytać czy wzbogacać je olejami/oliwa, głównie te jarzynowe? Jeżeli tak to czym? Czy olej lniany będzie ok czy lepiej pozostac przy rzepakowym? Zapewne rafinowane, mogłaby Pani polecić konkretna markę?
    Dziękuje za porady i za bloga jest Pani fenomenalna dietetyczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nierafinowane. Możesz i rzepakowy i lniany i oliwę z oliwek. Możesz też masło ale klarowane.

      Usuń
  9. Małgosiu mam pytanie czy przy refluksie można migdały czy nie bo przeczytałam żeby nie .

    OdpowiedzUsuń
  10. Gościu mogłabyś mi podpowiedzieć jakimi produktami obniżyć poziom złego cholesterolu u męża? MA dużo ponad NORMĘ, lekarz od razu CHCIAŁBY lekami LECZYĆ. ten dobry cholesterol w porządku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roślinnymi. Niebawem o tym napiszę.

      Usuń
    2. Nam się udało grejfrutami. Ciekawe co jeszcze nam doradzisz. Czekamy z niecierpliwością:)

      Usuń
  11. Miało być Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojejku, 2 jajka i aż 400 kcal? Zaskoczyło mnie to, ale przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Małgosiu, moim problemem od dawna są wzdęcia. Znalazłam na nie jednak sposób poprzez picie na czczo glutka z siemienia lnianego. Jednak gdy go tylko nie wypiję wzdęcia od razu dokuczają już po drugim śniadaniu. Myślisz że mogę go pić non stop? Czy niezbędna jest przerwa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi bardzo pomaga na wzdęcia sok z aloesu i krople Iberogast

      Usuń
  14. Gosiu, czy można taki omlecik zjeść na kolacje? Zaznaczam, że nie jestem osobą ćwiczącą? Czy to ma znaczenie czy jeść taka białkowa kolacyjkę czy nie? pzdr

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś zrobiłam sobie na śniadanie bo akurat miałam wszystkie składniki. Małgosiu nie dość że pyszny to i sycący bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  16. A mąka może być orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
  17. A może być dla cukrzyka 2

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu jesteś wielka dzięki za cierpliwość i za to że jesteś twoje rady są bezcenne

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu , a czy na oleju kokosowym też można zamiast masła klarowanego?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam Gosiu, też chętnie poczytam artykuł o złym cholesterolu, bo są różne opinie co do tego jakie poziomy są prawidłowe, że leki przepisywane przez lekarzy to zmowa z koncernami farmaceutycznymi itd.sceptycznie do tego podchodzę ale fakt,że wysoki cholesterol jest plagą naszych czasów. Chętnie posłucham Twojej opinii, mój mąż też ma wysoki ten zły:(

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam serdecznie
    szybkie pytanie z innej beczki co zjeść w sensie jaką przekąskę czy coś, jeśli wyskoczyła nie zapowiedziana wieczorna kolacja w restauracji a o 17-18 miało się jeść planowo obiad czyli tak jakby kolacja w restauracji będzie tym jakby to ująć daniem głównym hmmm.. pomocy Pozdrawiam gorąco Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A węglowodanów dlaczego nie można? W restauracjach ciężko ich uniknąć :(

      Usuń
    2. jak to ciężko uniknąć? Pop prostu zamawiasz bez ziemniaków, frytek, ryżu etc. lub nie zjadasz tych dodatków.

      Usuń
  22. Małgosiu maam pytanie z innej beczki ;)
    Chce kupic filter ,ale nie wiem jaki tzn slyszalam ze najlepsza jest osmoza ,bo niszczy wszystkie bakterie,metale ciezkie..itd ,ale niszczy takze minerala ,lecz jest do tego mineralizator. Jak myslisz czy orzez minerlizator woda jest wysokozmineralizowana? Ne za bardzo jestem przekonana do filtrow dzbankowych bo podobno ,ze nie usuwaja wszystkich zanieczyszczen...doradzisz mi gosiu?
    Chce zeby woda dobrze usuwala zanieczyszczenia tak jak osmoza ktora osmoza ponad 90% ale razem z mineralami ,ale nie wiem jak jest z tym mineralizatorem
    Wiesz cos na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy filtr węglowy i mechaniczny i sprawdza się świetnie.

      Usuń
  23. Pani Malgosiu, jak dlugo pic siemie lniane kleik naczczo i jak dluga przerwe potem zrobic? Jeszcze nie zaczelam kuracji (na cere; ))) nie chce przedobrzyc; ) ile sztuk calych orzechow wloskich moge jesc dziennie, (normalna dieta )?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sztywnych czasów. Ale jak pijesz 2 miesiące to miesiąc warto sobie zrobić przerwy.

      Usuń
  24. Czy podczas walki z Candida mozna pić ocet jabłkowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odradzam. Już sama candida podrażnia przewód pokarmowy i myślę że to w zupełności wystarczy ;)

      Usuń
  25. Małgosiu, mam pytanie o wapń. Pisałaś już może post na ten temat?
    Czy zmielone skorupki jaj (od kur z własnego chowu) będą dobrym źródłem wapnia? Można jeść? Wiem, że dobrymi źródłami wapnia są mak, niełuskany sezam i małe rybki wraz z kręgosłupami, ale szukam jakiegoś urozmaicenia. Mam niedoczynność tarczycy oraz nie toleruję mleka. Byłabym wdzięczna za poradę.

    OdpowiedzUsuń
  26. Droga Małgosiu, czy osobom z alergią na nikiel i chrom również możesz ułożyć dietę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie żałuję :( podejrzewam, że to ze względu na ograniczoną ilość dozwolonych produktów? gdy dostałam zalecenia od lekarza NT diety to miałam wrażenie, że zostaje mi tylko woda :( póki co stosuje się do Twojego jadłospisu i olewam alergie... chociaż rąk nie potrafię doprowadzić do porządku od roku (moja alergia objawia się AZSem)

      Usuń
  27. Cześć Małgosiu, co myślisz o ksylitolu firmy Sante? Używałaś go może? Warto go kupić czy są może lepsze?

    OdpowiedzUsuń
  28. Jem sniadanie o 6 rano, a od 8 do 9 mam aerobik, co zjesc na sniadanie? Wegle+tluszcz (owsianka z orzechami i owocami) czy wegle+bialko (chleb z jajecznica i warzywami) czy bialko+tluszcz (jajko na twardo z wedzona makrela i warzywa)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o posiłkach przed i po treningu. Tam jest dużo przykładów.

      Usuń
  29. Małgosiu mogłabyś napisać, jakiej firmy pieprz cytrynowy wybierasz i co jest w składzie? Ja do tej pory dawałam pieprz czarny ze startą skórką z cytryny, bo w kraju, w którym mieszkam nie ma czegoś takiego jak pieprz cytrynowy. Korzystając z okazji,że jestem w Polsce, chciałam kupić. Zdziwiłam się lekko, gdy przeczytałam skład. Pozdrawiam K.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj Małgosiu! :) ja ten omlet jadłam dziś na śniadanie, tylko nie miałam serka blue więc użyłam zwykłej goudy a i tak był pycha :) Plus mam kilka pytań odnośnie diety antycandida:

    1. Czy jeśli podejrzewam u siebie grzybicę ogólnoustrojową, którą mogę mieć już jakieś nawet 7-8 lat i chcę rozpocząć 1 etap diety to lepiej dla pewności przedłużyć poszczególne etapy diety, np. dietę restrykcyjną do 4 miesięcy czy nie ma takiej konieczności?
    2. Czy jak się będzie miało gorszą chwilę można podjeść coś dozwolonego np. godzinę przed kolejnym posiłkiem, czy kategorycznie należy tego unikać i przetrwać do kolejnego posiłku?
    3. O białkach pisalaś, że nie powinny stanowić więcej niż 15% zapotrzebowania kalorycznego, a około ile % kalorii powinny przynosić tłuszcze i węglowodany? Czy 15% białek, 30% tłuszczy i 55% węglowodanów będzie ok?
    4. Jak wyliczylam moja PPM wynosi ok. 1370 kcal, a pisałaś, żeby nie ustalać zbyt wysokiego CPM, żeby grzyby nie miały zbyt wiele strawy. Czy ok 1600-1650kcal dziennie będzie w porządku? Nie chcę za bardzo redukować kaloryczności, szczególnie węgli żeby za bardzo nie schudnąć.
    5. Czy przy obecnej porze roku lepiej jest w tej diecie wyeliminować rzodkiewkę, mix sałat i inne „niesezonowe” produkty czy nie jest to konieczne przy tej diecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - to zależy jak duży jest przerost candidy. Robiłaś badania?
      2 - można
      3 - 15 - 20 % powinny stanowić ziarna
      4 - ja bym dała 1500
      5 - jak najwięcej warzyw

      Usuń
    2. 1. No właśnie w badaniach (kał i wymaz z języka nic nie wyszło) ale nie chce mi się w nie wierzyć bo mam wszystkie objawy, min. biały nalot na języku.
      3. Jeśli chcę zrezygnować całkowicie z glutenu to czy te 15-20% to mają być np. kasze lub ryż?

      Usuń
  31. A ja mam pytanie na temat jajecznicy. W jaki sposób najlepiej ja przyrządzić? I czy cos sie stanie jesli tym samym widelcem co rozkłócaliśmy surowe jaja to potem zjemy posiłek?

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu a co sadzisz o dziecie rozdzielnej ? Słyszałam ze dobrze wpływa na organizm na cerę itp ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedz jest w poscie na temat poswiatecznego detoksu z ubieglego roku. Nie- Malgosia ;)

      Usuń
  33. Małgosiu ile czasu powinno sie pić siemię aby regulować hormony i kiedy widać efekt ze zacYna być ok ? Niestety musiałam zrobić teraz tydzień przerwy i obawiam sie jak to wpływa .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od osoby, od wagi, wieku, stopnia zaburzeń hormonalnych etc. Nie ma sztywnych reguł.

      Usuń
  34. Witaj Małgosiu, spróbuję tutaj napisać, bo kompletnie nie wiem co się dzieje,jak można się skontaktowac z Tb. Swoje zgloszenie z formularzem wysłałam 5 grudnia, nie dostałam wyceny niestety. Potem kolejny raz wysłałam 29 grudnia, ale nie wiem czy w ogóle te maile dochodzą, czy czekac dalej na Twoja odpowiedz? obawiam się ze minie kolejny miesiąc a ja się do Ciebie nie dopcham :( Co robić? Ela W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyceny idą sukcesywnie, wg. harmonogramu wpisanego w zakładkę Zamów dietę. Jeśli formularz wysłałaś 5 grudnia i zanim ja doszłam do tego dnia z wycenami, zrobiłaś "odpowiedz na tego maila" i 29 grudnia wysłałaś mi ponaglenie to Twój mail wskakuje w kolejce z 5 grudnia na 29 grudnia czyli liczy się najświeższa wiadomość.
      Napisz z jakiego maila wysyłałaś to Cię odszukam ?

      Usuń
    2. Małgosiu jak ja się cieszę, że odpisałaś:) formularz 5 i potem 29 gr. wysłałam każdy osobno, bez "odpowiedz na ", mój mail to elawatras@op.pl , uff, moze jest dla mnie nadzieja :)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Znalazłam maila z 29 grudnia. Odpisałam.

      Usuń
  35. 1. Pani Małgorzato, ostatnio jest coraz większy szał na maki bezglutenowe, np. kokosową, jaglaną, ryżową. Mogłaby Pani napisać notkę na ich temat? Które warto stosować i do czego, a które nie mają zbyt wielu wartości odżywczych?
    2. Ma Pani jakiś konkretny, godny polecenia olej rzepakowy do stosowania na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - napiszę
      2 - ja kupuję z małej olejarni, po znajomości, jest niedostępny nigdzie

      Usuń
    2. bardzo fajne są Oleje Świecie - od nich kupuje oleje lniany i rzepakowy, nierafinowane. Można je kupić w ich sklepie online, na allegro, ale też w sieci sklepów Inter Marche :) Cena przystępna, w Inter taniej niż w necie :)

      Usuń
    3. 1. Jeśli na oleju rzepakowym jest napisane "tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia" bez informacji czy jest rafinowany czy nierafinowany to nadaje się na zimno?
      2. Trochę głupie pytanie, ale nurtuje mnie pewna kwestia. Gotując warzywa i mięso otrzymujemy bulion o jakieś tam określonej kaloryczności i wartościach odżywczych. Czy jedząc potem tylko te warzywa przyjmujemy ich wartość liczoną przed ugotowaniem czy przyjmują one kaloryczność również tego mięsa?

      Usuń
    4. 1 - nie. Na zimno najlepsze są nierafinowane. Oczywiście nie oznacza to że nie możesz jeść na zimno ale wartości już nie te.
      2 - mają swoją kaloryczność ale trzeba przyjąć 25% strat (nie wliczamy mięsa)

      Usuń
    5. A skąd wiadomo czy ten z "pierwszego tłoczenia tłoczony na zimno" jest rafinowany czy nierafinowany? Na moim nie ma takiej informacji.

      Usuń
    6. Jeśli nie ma informacji że olej jest nierafinowany to jest rafinowany.
      Faktem nierafinowania producent z pewnością by się pochwalił ;)

      Usuń
  36. takie pytanie nie na temat. czy marchewka to dobry pomysł na przekąskę o godzinie 19?

    OdpowiedzUsuń
  37. dorzuciłam pieczarki i zjadłam.. na kolację ;) przepyszne! czuję, że to danie na stałe zagości w moim menu! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pani Małgosiu mam takie pytanie można codziennie jeść na 2 śniadanie lub podwieczorek opakowanie serka grani twarożku naturalnego z piątnicy 200G czy to może jest za dużo? Bardzo lubie ten twarożek i jadam go [rawie codziennie dodam,ze jestem osobą aktywną. Jest to zdrowe? Co Pani myśli o tym twarożku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie jestem zwolennikiem jedzenia przez długi czas codziennie tego samego ale też wiem że czasem jak mamy na coś smaka to tak się dzieje. Pewnie Ci się znudzi za jakiś czas ten serek ;)

      Usuń
  39. Pani Małgosiu, już nie mogę się doczekać Pani książki.
    Jeżeli mogę to pozwolę sobie coś zasugerować... Jestem kompletnym laikiem i amatorem w kuchni, do tego nie znalazłam jeszcze książki ku charskiej w której oprócz przepisów byłyby jednocześnie drobne złote rady do większości sztywną pianę" itp. Niby oczywiste, a nie wszyscy o tym wiedzą i nie każdemu mama lub babcia sprzedadzą takie rady.
    Czy takie małe pomoce znajdą sie może u Pani w książce?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Mam kilka pytań.
    1.Co pani sądzi o ,,cheat meal"?
    2.Jak to się ma do ,,słodkiej niedzieli"
    3.I co według pani jest lepsze
    4.Czy jeśli jestem w trakcie zwiekszania kalorycznośći to mogę stosować któreś z tych czy dopiero jak będę na stałej kaloryczności?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce GOTOWE JADŁOSPISY w postach - NZP czyli najczęściej zadawane pytana

      Usuń
  41. Nie wiem, czy może Pani odpowiedzieć na moje pytanie, ale i tak spróbują. :) Czy jeśli stosuje się "dietę" IIFYM (czyli liczenie BWT, a nie kalorii) to czy liczby tych składników ma być idealne? Czy można jakoś odchodzić od reguły np. o 5-10g, czy jest to bardziej restrykcyjne?

    OdpowiedzUsuń
  42. witaj! Małgosiu jak to jest z owsianką.. dużo się mówi o tym że płatki dobrze jest zalać wodą i odstawić na noc. Czy faktycznie tak jest ? jaki ma to cel? Czy zalewać wodą gorącą czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jest zrobić owsiankę na świeżo rano, ale jeśli czasu jest mało to odstawiamy płatki zalane wodą na noc.

      Usuń
    2. Ja słyszałam, że trzeba zalewać gorącą wodą nawet przed gotowaniem "na świeżo". Nie mam pojęcia dlaczego, ale w sumie kilka razy tak robiłam, najpierw zalewałam wodą a potem gotowałam w mleku, są jakieś dla mnie smaczniejsze, ale czy nie robię krzywy składnikom odżywczym, witaminom itp.?

      Usuń
    3. czyli to nie prawda że zdrowiej jej jeżeli zalejemy płatki wcześniej? a jeżeli zalewam wcześniej to gorącą wodą?

      Usuń
  43. Gosiu jak czesto polecasz mieso? Ja na obiad jem rzadko max 3 razy w tyg ale do salatek sporo kurczaka daje. Czy zjedzenie np na obiad a nastepnego dnia dodanie do salatki z dressingiem, gdzie na obiad np szpinak? Wychodzi na to ze i tak mieso jest codziennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są kwestie indywidualne.Ja jem mało mięsa. 2 razy w tygodniu średnio + ryba. Częściej mi nie podchodzi. Ja lubię po prostu potrawy wegetariańskie.

      Usuń
  44. Gosiu kupiłam ocet jabłkowy, 1.czy przy zdrowej diecie i aktywności wspomoże odchudzanie? 2. czy łyżka rano i wieczorem przed posiłkiem wystarczy i czym może to byś bezpośrednio przed posiłkiem czy jakiś czas przed ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o occie jabłkowym. Jest w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
  45. Malgosiu, zawsze przy dietach cierpienia z powodu zimna. Mam skostniałe ciało od nosa po stopy. Niezależnie od pory roku chodze wtedy ciepło ubrana. Jak mogę się ratować, by nie wywołało to dolegliwości trawiennych. Teraz stosuje twoją dietę. Więc kalorie są na pewno ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz niskie ciśnienie. Pij dużo ciepłych płynów między posiłkami.

      Usuń
  46. Witam,
    chciałam kupić sokowirówkę dla mojej rodziny. Czy polecałaby Pani sokowirówki, które stają się coraz bardziej popularne i wolno tłoczą soki przez co nie powodują utraty witamin z owoców i warzyw np firmy hurom. Niestety taka sokowirówka kosztuje ok 1400 zł. Czy poleca Pani " normalne" sokowirówki?? Jeśli tak to jaką??Czy lepiej jest zainwestować więcej pieniędzy?? Dziękuję z góry za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyciskarki. Nie oznacza to jednak że sok z sokowirówki nie ma wartości, bo tak nie jest. Straty sięgają jednak ok. 20 %.

      Usuń
  47. Gosiu jestem na redukcji, ale pije kawę rozpuszczalną (wiem że jest bardzo szkodliwa ale tak się przyzwyczaiłam do niej że czasami nie mogę się powstrzymać od jej wypicia, aczkolwiek staram się odzwyczaić) moje pytanie jest inne ;) czy właśnie na tej redukcji pijąc 1-2 kawy z odrobiną mleka nie schudnę, ćwiczenia i dieta nic nie dadzą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schudniesz, oczywiście. Kawa jednak wypłukuje magnez dlatego musisz zadbać o jego właściwą podaż.

      Usuń
  48. Gosiu mam ogromną prośbę mogłabyś napisać artykuł o produktach które można jeść na kolację a których zdecydowanie unikać. Patrząc na twoje jadlospisy często jest zupa a jakoś z braku czasu zawsze szykuje jakieś kanapki😯napisz proszę kilka cennych rad☺☺z góry dziękuję☺wierna czytelniczka☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo ja też mam zawsze najwięcej kłopotów z kolacją... ;)

      Usuń
  49. Witam. Mam pytanie dotyczące olejów (wiem, że jest oddzielny post ale boję się, że w starym poście pytanie może nie byc zauważone ) : robię ostatnio pasztety warzywne i przeważnie dodaje się do pieczenia sporą ilość oleju. Autorka poleca z pestek winogron. W poscie było napisane , żeby nie smażyć na takim oleju , to dobrze rozumiem że piec też nie można ? Na oleju nie ma wzmianki, żeby był rafinowany (firma monini , która nie zamieszcza zadnych informacji). Czy powinnam zmienić olej na rzepakowy rafinowany ?
    I jeszcze mam pytanie gdzie kupujesz olej rzepakowy nierafinowany do salatek. Szukam ale w zwyklych sklepach sa tylko rafinowane.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  50. A jak to jest z nietolerancjami.. czy po emilminacji organizm się oczyści i zregeneruje i będę mogła np. raz w tyg zjeść np jajka? lub małe ilości nie będą mi szkodzić? słyszałam że nietolernacja wiąże się z małą ilością enzymu trawiennego i jeżeli jemy tego dużo -dla tego przenika do krwioobiegu bo się nie trawi..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest kwesta indywidualna i kwestia stopnia nietolerancji. Są osoby które po 12 miesiącach diety eliminacyjnej włączają do diety alergen raz na jakiś czas i nic się nie dzieje. Ale w zdecydowanej większości trzeba stosować dietę eliminacyjną całe życie.

      Usuń
    2. czyli rozumiem że przy lekkiej nietolerancji ( taka środkowa moc) jest szansa na wyleczenie?

      Usuń
    3. Szansa jest zawsze. Chodzi o to czy kosmki jelitowe się zregenerują na tyle aby nie przepuszczać alergenów czy nie.

      Usuń
  51. Witaj Gosiu, mam pytanie z innej beczki, a mianowicie zakupiłam w Biedronce passatę pomidorowa firmy Sottile Gusto i zastanawiam się czy można na przekaske pić szklanke tego przecieru?Czy Twoim zdaniem ta passata to dobry wybór? skład wydaje sie dobry al wolałam się upewnić u specjalisty:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgosiu, mam pytanie- piszesz, ze kasza jaglana ma negatywny wpływ przy niedoczynnosci tarczycy, a jak to jest z płatkami jaglanymi? Mozna jesc na sniadanie jaglanke czy raczej sie wystrzegać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale trzeba ograniczać ilość. Jedna jaglankę ( z 3 łyżek kaszy) na tydzień możesz.

      Usuń
  53. Małgosiu obserwując Twojego bloga widzę, że preferujesz masło klarowane. Ja również, od kiedy jestem Twoją czytelniczką używam tego tłuszczu. Ale... w tv oglądałam niedawno program w którym mówili, że masło klarowane jest niezdrowe bo zawiera dużo tłuszczy nasyconych i zdrowiej jest używać oleju rzepakowego. A na maśle wg mnie potrawy mają dużo lepszy smak :) Małgosiu co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o maśle klarowanym. Masło ghee a masło nieklarowane to dwie różne kwestie.

      Usuń
  54. Kiedy (orientacyjnie) można spodziewać się otrzymania interpretacji testu Food Detective? Zdjęcia wysłałam 4 stycznia. Rozumiem, że być może trzeba będzie trochę poczekać, zapewne dużo osób skorzystało z grudniowej promocji ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z promocji skorzystała tak duża ilość osób jakiej się nie spodziewałam ;) Interpretacja niebawem. O szczegóły proszę pytać bezpośrednio w mailu na testy@

      Usuń
  55. Pani Malgosiu, zauwazylam, ze sporo pytan pojawia sie o picie siemienia. Ja codziennie rano miele 2 lyzki, zalewam szklanka goracej( prawie wrzatek) wody, czekam 15 min, wypijam to a za 15 min jem sniadanie. Hm... czy dobrze robie? Moze dluzej po wypiciu glutka trzeba odczekac? Slyszalam ze w ten sposob skladniki ze sniadania i tabletki mi sie nie wchlona. Nie wiem. Prosze o pani porade; ))) jak jest dobrze pic siemie; ) Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glutka pijemy na czczo i potem czekamy kilkanaście minut. Składniki śniadania wchłoną się, bez obaw.

      Usuń
    2. Ja pije siemię na koniec dnia tak ok. 2-3 h przed snem, pół godziny po kolacji czy robię źle? (Chce poprawić stan włosów)

      Usuń
    3. Robisz dobrze. Wieczorem jest też najwyższa przyswajalność Omega3.

      Usuń
  56. Co można na kanapki gdy ma sie nietolerancję na nabiał? Oczywiście oprócz mięsa i jajek bo przydałaby sie jakas odmiana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasty z roślin strączkowych, pesto, grillowane warzywa.

      Usuń
    2. Polecam pesto z bloga Gosi <3
      http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/04/pesto-genialny-zastepca-masa-oraz.html ;) jestem sama, wiec zwykle robie pół porcji i jest mega <3

      Usuń
  57. Pani Małgosiu, szukałam na blogu, ale nie umiem znaleźć informacji na temat mleka, a właściwie czy warto pić mleko krowie np. 2%? Nie jestem uczulona, ale czytałam gdzieś, że picie mleka wywołuje wiele problemów zdrowotnych.. albo że tylko małe dzieci powinny je pić. Robię owsiankę na mleku, dodaję do nich płatki, granolę albo robię kakao. Czy warto i czy faktycznie powinno się rezygnować?
    Pozdrawiam serdecznie Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście uważam że jeśli nie ma się nietolerancji to nie ma powodów aby z mleka rezygnować.
      Ja te wszystkie rewelacje o rzekomej szkodliwości mleka traktuję jak dobry żart. Od stuleci ludzie pili mleko i jakoś masowo nie wymierali a kiedyś spożycie mleka było znaczne. Mało tego. Zdrowsi byli niż obecne pokolenia.

      Usuń
    2. Ponoć mleko jest dobrym źródłem wapnia, a ostatnio czytałam że właśnie jest odwrotnie i przyczynia się do osteoporozy. Człowiek już głupieje od tych wszystkich nowinek :/

      Usuń
    3. A zatem mleko zostaje :) Dziękuję za odpowiedź. Julia

      Usuń
  58. Małgosiu, a czy masz pomysł jak wykorzystać suszone pomidory? Ale takie słone, nie w oleju. Kupiłam jakiś czas temu i nie wiem co z nimi zrobić, w necie nie ma przepisu :D zblendować, dodać do hummusu ? :D pojęcia nie mam...:)

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu-jak jeść aby nie zatrzymywała się woda w organizmie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O popatrz, a właśnie wrzuciłam post na ten temat. Zapraszam.

      Usuń
    2. ooo fantastycznie !:) pozdrawiam

      Usuń
  60. Zrobiłam trochę inaczej. Do masy już dodałam szczypiorek, ser feta i szpinak i dopiero na patelnię. Wyszło rewelacyjne :) Dziękuje za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  61. Obłędnie pyszny zresztą jak wszystkie twoje cudowne przepisy!!! Uwielbiam Twojego bloga i mogłabym bo przeglądać bez konca☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie ma funkcji "lubię to" ! :D Bo dokładnie tak samo pomyślałam :) i też uwielbiam tutaj zaglądać ;)

      Usuń
  62. Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Właśnie jem ;)
    Wczoraj był wg przepisu, ale od teraz jest to moja omletowa baza - dzis wrzuciłam na patelnie kilka pokrojonych oliwek i dwie łyżki kukurydzy, i po chwili zalałam masą omletową i smażyłam. Na wierzch camembert (bo nie lubię sera z niebieska pleśnią:) )

    Kocham omlety ! <3
    A tak swoją drogą, do czegoś jeszcze można wykorzystać mąkę razową ? niestety nie mam piekarnika ani nic tego typu, więc chleby odpadają :( Tak z ciekawosci pytam, bo kupiłam kilogram do omletów i nie wiem, czy zdąże zużyć przed terminem ważności :D

    OdpowiedzUsuń
  64. Witam Gosiu.
    Mam pytanie - co może być przyczyną, że nie odczuwam sytości po zjedzeniu śniadania jak w powyższym przepisie? Po pół godziny czuję lekki głód. Potrawa jest dość kaloryczna i myślałam, że powinnam się czuć najedzona na jakiś czas,a tak nie jest - dlaczego?

    OdpowiedzUsuń