poniedziałek, 8 lutego 2016

Delikatna, aromatyczna, pieczona polędwiczka wieprzowa w sam raz na każdą uroczystą okazję!




Danie, które chcę Wam dziś zaproponować, sprawdzi się na każdą uroczystą okazję. Nie powstydzicie się go nawet przed najbardziej wymagającym gościem. To, że zdradzam Wam ten przepis akurat teraz, nie jest przypadkowe. Zbliżają się walentynki i być może któryś z czytających mnie panów zechce kulinarnie zaskoczyć wybrankę swojego serca. To danie świetnie się do tego nadaje.
Panowie, jeśli macie w planach taką niespodziankę, nie wahajcie się! Mężczyzna przy kuchni rozmiękczy serce każdej kobiety! Macie tydzień, aby przetestować ten przepis i 14 lutego już bez stresu wykonać dla swojej wybranki.

Polędwiczka wieprzowa jest dość wymagającym mięsem. Łatwo zrobić z niej dętkę od roweru lub twardą zelówkę. Kluczem do smacznej polędwiczki jest czas marynowania oraz sposób obróbki. Te dwie rzeczy zapewnią jej smak, aromat i delikatność. Osobiście lubię polędwiczkę różową w środku. Nie krwistą!
Z wieprzowiny nie może lecieć krew! Moją polędwiczkę piekę godzinę w temperaturze zaledwie 80 stopni Celsjusza. Lubię ten przepis, bo marynata to nic wielkiego, a polędwiczka spokojnie leżakuje w piekarniku, podczas gdy ja mogę zająć się czymś innym, np. dekoracją stołu. Jeśli Wy nie lubicie różowego mięsa, wystarczy jak potrzymacie je 10 minut dłużej w piekarniku.
Polecam do wypróbowania.


Kaloryczność:
100 gramów polędwiczki ma ok. 120 kcal 
Jeden plaster o wadze ok. 15 gramów ma ok. 18 kcal


Składniki na kolację dla 2 osób:
Składniki i przygotowanie polędwiczki:
* jedna polędwiczka wieprzowa  
* 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól 
* łyżka oleju rzepakowego do smażenia  

1. Natkę pietruszki i czosnek blendujemy w blenderze na pastę. Ja często robię większą ilość, którą później suszę w suszarce do ziół i mam na kilka razy. Powstaje taka domowa przyprawa.  



1. Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i natką pietruszki z czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
2. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni, bez termoobiegu. 
3. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut.  



Składniki i przygotowanie kaszotto:
* 100 gramów kaszy jęczmiennej perłowej
* pół czerwonej cebuli
* 100 gramów bakłażana 
* 150 ml wody 
* szklanka białego półwytrawnego wina
* 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
* łyżka klarowanego masła 
* sól

1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i bakłażana. Dodajemy kaszę, solimy, szklimy 1-2 minuty po czym zalewamy winem i gotujemy, aż wino całkowicie wyparuje. Często mieszamy.
2. Wlewamy wodę, gotujemy, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Gotowe kaszotto mieszamy ze świeżą natką pietruszki. 


109 komentarzy:

  1. Super wyglada. Wyprobuje na pewno w nd. Dziekuje za ten przepis :)
    Malgosiu a co sadziesz o sniadaniach bialkowo-tluszczowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda ale jeśli komuś służy to czemu nie :)

      Usuń
  2. Witam,
    Małgosiu czy mogłabym prosić o wpis na temat wrzodów żołądka – Twoje rady oraz o dnie moczanowej:)
    Pozdrawiam Aneta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyłączam sie do prosby, ale o wrzodach dwunastnicy.

      Usuń
  3. Cześć,
    czy zamiast kaszy jęczmiennej można użyć innej, bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Będzie tu pasowała biała gryczana.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  4. Małgosiu mam pytanie, mam problem z wypadaniem włosów, głownie na czubku głowy i na skroniach czyli typowo męskie  dermatolog przepisał od razu sterydy ALPICORT E i LOXON 5% nie posłużył mi niestety ten ostatni toteż wróciliśmy to ALPICORTu, szukam przyczyny była u endokrynologa wyniki tarczycy i usg w normie, sprawdziłam witaminę D (malutki niedobór – już sumplementuje), fosfor, potas, morfologia i żelazo w normie, teraz zrobiłam badania hormonalne, FSH, LH, E2, progesteron, androstedion, testosteron, DHEA-so4 (lekarz nie chciał zrobić cytohormonów)wszystko w normach podanych przez laboratorium – co mogłabym zrobić jeszcze?? Masz jakiś pomysł, radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro wszystkie nadania ok to nie mam pomysłu :(

      Usuń
    2. Też miałam problem z wypadaniem włosów. Od połowy listopada pozbyłam się chyba 1/3 włosów. Dodam że borykam się z łojotokowym zapaleniem skóry (na to stosuje szampon Selsun Blue) Na wypadanie polecam szampon Seboradin. Dodatkowo co drugi dzień przez miesiąc nakładałam na włosy mieszankę: żółtko + 15 kropel witaminy A + 15 kropel witaminy E + 1 ampułka Biostyminy + witamina B6(w tabletkach bo krople są na recepte-rozgniatalam ja) taka mieszankę wcierałam w skórę głowy i włosy. Trzymałam 1 godzinę pod ręcznikiem z bawełny-może być stara powłoczka byle nie frotte, bo nadwyręża włosy. Do tego pije koktajl z sie mienia lnianego (ten który poleca Gosia na blogu) i zdecydowanie ograniczyłam wypadanie i polepszyłam ogólnie kondycję włosów. Teraz mieszankę z żółtkiem stosuje raz na 10-14 dni. Mam nadzieję że informacje się przydadzą.

      Usuń
    3. Stres moze?

      Usuń
    4. Robiłaś trójkę tarczycową? Jeśli nie, to zrób koniecznie, tylko pamiętaj że normy labolatoryjne dla tsh są przestarzałe. Tsh powinno być w granicach 1,5 dla kobiety w okresie rozrodczym. Powyżej 2 trzeba leczyć

      Usuń
  5. Witam.
    Mam dwa pytania:
    1.W jaki sposób wysuszyć pastę z pietruszki i czosnku,jeśli się nie ma suszarki do ziół?
    2.W przepisie na przygotowanie kasszotto nie ma wymienionego bulionu,tylko jest woda.W opisie występuje bulion.Czego się trzymać?
    Pozdrawiam i dziękuję za ten blog.Jet świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - można spróbować na gazie w piekarniku nagrzanym do 50 stopni z uchylonymi drzwiczkami
      2 - jest

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale a przy tym uwielbiam polędwicę. Na pewno spróbuję! Pani Małgosiu, chciałabym też spytać o posiłki przed treningiem i po - czy jeśli trening trwa ok 40 min to posiłki mam zjadać w odstępstwie godziny? Nie do końca jest to dla mnie jasne. I co najlepiej zjeść po treningu ok 21? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do zakładki Trochę Zdrowia, do posta o posiłkach przed i po treningu. Tam wszystko wyjaśniam.

      Usuń
  7. Małgosiu czy jesz teraz pomidory, rzodkiewki, ogórki?czy raczej unikać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja unikam. Jadam tylko pomidorki koktajlowe z Hiszpanii. I tylko te które pachną.

      Usuń
    2. A pomidory malinowe? Jeśli nie ogórki ,rzodkiewki to co jeść o tej porze roku?

      Usuń
  8. Witam Gosiu czy na pewno piekarnik tylko do 80 stopni? Mój stary trudno będzie ustawić, a może na patelni dłużej można opiec?

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty i efektowny sposób na pyszną kolację ale nie jestem pewna czy wieprzowinę można podać w takim stopniu wysmażenia? Wołowina jak najbardziej ale prosiak nie powinien być chyba aż tak różowy?? :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, jeśli dobrze przygnieciesz polędwiczkę na całej długości (ja to robię w ten sposób, że wysypuję przyprawy na papier do pieczenia i zawijam mięso, jednocześnie przyciskając), to można uzyskać ten sam efekt na patelni po ok. 8 min. Oczywiście na maśle klarowanym z odrobiną wody. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. czy na pewno piekarnik ma być nagrzany do 80 stopni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, padlam :)

      Usuń
    2. Równie dobrze możesz piec w temperaturze 190 stopni przez 12 minut... Tak poleca np. Miszel Moran z doradcy smaku :) Wychodzi również pyszna.

      Usuń
  12. Gosiu, jesli zależy mi jak najszybszym odzyskaniu okresu.moge jesc 50% tluszczu, węgla 30%, bialka 20%. Czy taka kombinacja nie jest skuteczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powrót miesiączki to proces. Kluczowa jest ilość tłuszczu ale też ilość warzyw i owoców. Proporcje są dobre. Z tych 30 % węgli, połowę niech stanowią warzywa i owoce. No i pamiętaj o właściwej kaloryczności.

      Usuń
    2. Dziekuje! Do owsianki dodaję jabłko, orzechy pekan+słonecznik, mleko sojowe. 2sniadanie - kasza jaglana, granat, czarna porzeczka,truskawki, wiórki kokosowe lekko podprażone,miód, olej kokosowy, orzech laskowy. Obiad, kurczak z Twojego przepisu z mozarella i suszonymi pomidorami, ziemniaki w mundurkach,kapusta kiszona plus oliwa, podwieczorek chleb plus awokado, papryka, kielki rzodkiewki, szynka wieprzowa,jajo gotowane. Kolacja, makaron/ryz,migdaly, jagody, bialy ser, j.nat zarodki pszenne plus Twoja granola. Jest mniej więcej okej? Jem dużo i cierpliwie czekam:)

      Usuń
    3. Jest bardzo dobrze. Dołącz sobie łyżkę oleju lnianego na noc.

      Usuń
  13. Gosiu,
    mam pytanie. Korzystam z Twoich jadłospisów zamieszczonych na blogu i zdarza się, ze z różnych przyczyn chciałabym zamienić posiłki. Np. niektóre porcje obiadowe na te nowsze jakie publikujesz. Te jadłospisy nie uwzględniają wszystkich posiłków jakie publikujesz, wiadomo z przyczyn oczywistych :)
    Jednakże nie za bardzo wiem jak dobierać sobie zamienniki czy mam patrzeć na ilość kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, ale czy mogę piec bez aluminiowej folii - to badziewie a wole mieć zdrowe, tym bardziej, że karmie piersią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Folia aluminiowa nie jest badziewiem. To produkt bezpieczny ale każdy oczywiście decyduje sam. Bez folii polędwiczka będzie sucha.

      Usuń
    2. Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia ostrzegają, że nie zdajemy sobie sprawy z niebezpieczeństwa, jakie niesie ze sobą "podgrzewanie" folii aluminiowej i spożywanie produktów, które były w nią owinięte. W taki sposób sami sprawiamy, że aluminium kumuluje się w naszych kościach oraz w mózgu. To z kolei prowadzi do bardzo niebezpiecznych chorób.

      Naukowcy wykazali bezpośredni związek z używaniem folii aluminiowej do pieczenia, a zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Aluminium przenika do mózgu i może prowadzić do nieodwracalnych zmian, w tym zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią i przyśpieszeniem demencji

      Usuń
    3. Ale tu ilości są ważne. Ilości tego aluminium. Kluczowa jest też częstotliwość używania. To taka samo jak z plastikowymi opakowaniami w które producenci pakują produkty.
      Ja uważam że nie ma o co kruszyć kopii. Ale decyzję każdy podejmuje sam.

      Usuń
    4. Każdy sam decyduje o sobie i ja to szanuje ale MOIM zdaniem tez nie należy popadać w paranoję bo można też powiedzieć, że warzywa z supermarketu szkodzą bo mają nawozy itp i o wielu rzeczach można tak mówić

      Usuń
    5. Jakby owinąć w papier do pieczenia a potem w aluminium? Albo zrobić w rękwie do pieczenia? Te worki są zdrowsze?

      Usuń
    6. Naukowcy też odkryli jak bardzo niebezpieczne jest wdychanie spalin samochodowych...
      Może lepiej nie wychodźmy z domów. ..
      ;-0

      Usuń
  15. Witaj Małgosiu, mam pytanie co sądzisz o pieczeniu chleba w domu ale na drożdżach? Oczywiście od czasu do czasu. Możesz podać jakiś przepis? Jestem wierną czytelniczka i Twoją fanką i serdecznie dziękuję za pracę, którą wkładasz w tego bloga. Z niecierpliwością czekam na książkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. super przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Powinien być do tego jeszcze jakiś sos. Za suche to wszytsko.
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię że danie nie jest suche. Ani mięso, ani kaszotto.

      Usuń
  18. Małgosiu czy napiszesz coś na temat co robić gdy waga po kilku tygodniach diety mimo jej ciągłego stosowania zatrzymuje?
    Takiego tematu nie było,co wtedy robić?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja nie w temacie...ale mam pytanie, jak Małgosiu moge sprawdzić żołądek oprócz gastroskopii ? Jest inna metoda? Czy tylko ta? Ostatnio mam bardzo silne bóle brzucha i chcialabym znaleźć przyczynę, chcialam zacząć od żołądka

    OdpowiedzUsuń
  20. To będzie moja pierwsza poledwiczka w życiu. Ale zderzę się z nią:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aktualnie mam w domu poledwiczke indycza... Probowalas z tym miesem? Wyszloby podobnie? Co ewentualnie nalezaloby zmienic?

    A z zupelnie innej beczki: ostatnio trafilam na opinie, ze to mikro- a nie makroelementy decyduja o zdrowej diecie. Jaka jest Twoja opinia na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indyk jest zupełnie innym mięsem. Ma większą objętość. Wypróbuję i wtedy coś poradzę.


      Aby zachować homeostazę kluczowa jest ilość i mikro i makroelementów.

      Usuń
  22. Mam pytanie w temacie Wit.D3. Czy przyjmowanie jej samej bez K2mk7 jest bezpieczne? Dużo się teraz mówi o tym ze przyjmowanie samej Wit.D3 może doprowadzić do odkładania sie wapnia nir tam gdzie trzeba np w żyłach i nie wiem co myśleć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podtrzymuje pytania, Małgosiu co o tym myślisz bo mam też wątpliwości?

      Usuń
    2. Jeśli jesz zielone warzywa to nie jest konieczne.

      Usuń
  23. Gosiu, ratunku. Rano jem omlety z wiorkami kokosowymi,kiwi, orzechami itp. I po jakims czasie przychodzi straszny atak bólu brzucha..zrobilam eksperyment..na kolacje do chleba ugotowalam jajo na miękko i zjadlam z chlebem. Zero bólu, o co tu chodzi? Jestes w stanie Gosiu rozwiazac mojego rebusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zrób omlet na kolację. Może kwestia smażenia jest tu kluczem lub dodatek kiwi do jajka. Spróbuj zrobić omlet bez kiwi.

      Usuń
  24. A ja chciałabym spytać o sałatki w słoikach. Co o nich myślisz?
    Miałam napad i w lecie porobiłam sobie dużo przetworów warzywnych a teraz się tak zastanawiam, tam chyba nic nie ma- w sensie witamin:/ pasteryzacja i te sprawy. Jadasz czasem takie sałatki ze słoika Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy z udka z kurczaka trzeba ściągać skórę po upieczeniu ? Lubię taka przypieczoną, ale nie wiem czy nie jest zbyt tlusta...

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu , czy muszę się zmuszać to picia min 1,5 L wody ? Nie wiem dlaczego , ale nie odczuwam pragnienia , mogłabym wypić szklankę wody na dzien i to mi wystarcza .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się zmuszać ale pij pomału, łyczkami. Nie na zasadzie szklana i do dna, ale stawiasz wodę przy biurku w pracy i popijasz po troszeczku.
      Teraz przy obecnej porze roku z wodą wiele osób ma kłopot więc polecam owocowe herbatki np. malina, dzika róża,owoce leśne etc.

      Usuń
  27. Małgosiu, co uważasz na temat kaszy manny? Często gości ona u mnie na śniadanie ugotowana na mleku owsianym z dodatkiem owoców. Warto jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas jak najbardziej.

      Usuń
    2. Ja dodaje do owsianki. Naprawde polecam, uzyskuje sie swietna konsystencje budyniu :)

      Usuń
  28. świetny przepis! już wiem, co podam teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz lubić swoją teściową ;)

      Usuń
  29. Małgosiu mój synek ma AZS i ma 7 lat co wyeliminować a co włączyć do diety żeby złagodzić dolegliwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja też czekam z niecierpliwością :-) pozdrawiam K.

      Usuń
  30. Witam Pani Małgosiu, ja troszkę w innym temacie piszę ale można wiedzieć kiedy mogę oczekiwać odpowiedzi na kontynuację diety i jej cenę, wysłałam email w piątek wieczorem i niestety nie otrzymałam jeszcze żadnej informacji od Pani a bardzo mi zależy gdyż w tym tygodniu kończy mi się już wcześniejszy plan diety od Pani :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszystkie maile w sprawie diet odpowiadam regularnie i bez opóźnień więc zakładam że wysłałaś maila na diety@ a to jest skrzynka tylko i wyłączne do formularzy.
      Wszelkie pytania, prośby o kontynuacje etc. wysyłasz na tę nową skrzynkę której adres otrzymałaś przy wycenie.

      Usuń
  31. Myslisz, ze to fajny pomysl jesc np
    na kolacje jogurt typu greckiego 10 g tluszczu w kubeczku z warzywami, chce nabrac troche masy bo chudo wygladam, jakie produkty jesc, zeby przytyc w masie a nie obrosnac tluszczem, jem codziennie orzechy pestki, olej, co z tlustymi serami np?

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu jeszcze pytanko czy jest mozliwosc aby dieta która układasz uwzględniała 4 posiłki a nie 5?Bez podwieczorku gdyż zwyczajnie brak mi juz na niego czasu(chodzę dość wczesnie spac)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj Gosiu. Mam duży problem z trądzikiem głównie na plecach. Ostatnio wyeliminowałam cukier z diety ale niestety dalej wyskakują jakieś krostki. Teraz zastanawiam się czy winne nie jest mleko krowie. Jako dziecko miałam ostrą skaze białkową (miałam na policzkach krosty), rodzice podawali mi mleko kozie i to pomogło. Jednak w późniejszych latach jadłam normalnie produkty mleczne i fakt miałam tradzik (silniejszy na twarzy niż na plecach-teraz jest odwrotnie) jednak myślałam że to tradzik młodzieńczy. Teraz mam 21 lat i zastanawiam się czy utrzymujący się tradzik może być spowodowany alergia na mleko krowie? Jeśli tak to powinnam zrezygnować tez z takich produktów jak sery itp., czy tylko mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Koniecznie wykonaj testy.

      Usuń
    2. ja miałam trądzik na plecach, tylko nie jakies grudki tylko normalne ropne krosty! miałam tak latami, przypadkiem wyleczyłam jak się okazało że mam insulinoopornośc i zaczęłam brać metforminę. insulina się oniżyła, krosty zniknęły niemal natychmiast. może masz PCO? ja nie mam akurat pco ale mam insulinoopornośc, skierowanie wypisuje lekarz jakby co nie da się na własną rękę. trądzik na plecach to wina bardziej hormonów.

      Usuń
  34. Małgosiu mam pytania
    1) odnośnie braku tarczycy, co jeść albo czego unikać aby uzupełnić leczenie tabletkami, czy gruszkę należy jeść np codziennie?
    2) w sprawie podwyższonego poziomu cholesterolu (całkowity 233) i trójglicerydów, czy to prawda ze jak się zacznie brac leki na obnizenie cholesterolu to juz trzeba je brac do konca życia i lepiej zacząć od stosowania diety? Na co zwrocic szczególną uwagę przy zmianie diety bo mąż (40 lat) nie zastosuje się do wszystkiego co zalecane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - odsyłam do postów o diecie w chorobach tarczycy
      2 - tak. Kluczem przy cholesterolu jest dieta bo to odna doprowadziła do choroby.

      Usuń
  35. Malgosiu a czy jesli zrobie salatke z tartej marchewki i jablka i zabiore ja do pracy to po 5 h bedzie ona miala jeszcze jakies wartości odzywcze?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Część witamin się utleni, ale lepsze to niż batonik.

      Usuń
  36. Gosia ja mam pytanie z "innej beczki" nurtuje mnie to czy będąc na redukcji mogę wypić jedną kawę rozpuszczalną z odrobiną mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  37. Smakowicie wygląda z chęcią spróbuje na spotkaniu ze znajomymi myślę że im też zasmakuje. aż ślinka cieknie. :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu co sadzisz o tabletkach bez recepty (siarkowe)SURFIN, czytalam gdzies ze sa dobre na oczysczenie organizmu

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy można dodawać do posiłków ksylitol codziennie np 2 łyżeczki , czy raczej należy go traktować tak jak cukier , czyli raz w tygodniu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem zdania że powinniśmy się odzwyczajać od zamiłowania do słodkiego smaku. Ksylitol czy inne tego typu substancje są świetnymi zamiennikami cukru ale nie na zasadzie: słodziłam herbatę łyżką cukru, to teraz zamienię to na łyżkę ksylitolu.

      Usuń
  40. Czy gotowe tortille pełnoziarniste dostępne w sklepach są ok , czy lepiej ich nie kupować ?

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu ratuj !! Od 1,5 miesiąca jestem na redukcji nie jem słodyczy, cukru, przetworzonych produktów ćwiczę 4-5 razy w tygodniu, metabolizm miałam przed redukcją raczej w porządku bo wcześniej też starałam się zdrowo odżywić i zawsze jadłam regularnie zgubiły mnie trochę słodycze . A waga po tym miesiącu pokazuje 2 kg więcej :( dlaczego???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co jadłaś, nie umiem Ci odpowiedzieć.

      Usuń
    2. A jak z obwodami? Mięśnie ważą więcej.

      Usuń
  42. mam takie pytanie trochę nie na temat. Próbuję znowu wrócić do zdrowego żywienia, a zawsze miałam problem z tym co jeść między obiadem i kolacją. Przejrzałam trochę Twoich przykładowych jadłospisów i w większości proponujesz owoce, a myślałam że po południu nie są już wskazane. To jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykładowe jadłospisy są dla osób które pracują. Takie osoby ćwiczą wieczorami i wtedy owoce mogą być spożywane.

      Usuń
  43. Gosiu czy na redukcji należy ograniczyć te zdrowe węglowodany typu kasze, płatki owsiane. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Odsyłam do posta - dieta bez węglowodanów.

      Usuń
  44. Dzięki za mega przepis! Często zaglądam na Twoją stronkę w ramach poszukiwania inforamcji i tym razem również się nie zawiodłem - polędwiczka smakuje super! Zapraszam do siebie na bloga :) Pozdrawiam, Robert!

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda cudownie! Ja od 5 miesięcy jestem na cateringu dietetycznym i nie jem nic poza tym, jednak za miesiąc trochę odpuszczam i już wiem, że to będzie pierwsze danie jakie przygotuje! :) Coś wspaniałego. :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Mam pytanie czy te polędwiczki można grillować na elektrycznym grilu tylko tzn bez pieczenia w piekarniku??

    Pytam w kontekście wakacji gdzie gotuję sama i ten przepis wydaje się idealny bo szybki i zdecydowanie przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu chce sobie zakupic parowar głównie będę używać go do przyrządzania mięsa ryb i warzyw.Wybor jest ogromny.Czy możesz mi jakiś polecić jakiej firmy ???będę wdzieczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam parowaru oddzielnie. Używam z multicookera.

      Usuń
  48. Czym mogę zastąpić natkę pietruszki? W sklepie się skończyła a jutro wszystko zamknięte a chciałam zrobić jutro na obiad to danie:) mam koperek świeży,bazylie świeżą i jakieś suszone zioła. Co poradzisz? Czy lecieć jeszcze szybko do sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. WSPANIAŁE danie! Już teraz wiem jaką profanację popełniałam piekąc biedne polędwiczki przez 1,5 h w 180 C ;) Ja polędwiczkę trochę przeciągnęłam żeby była mniej różowa. Na prawdę wyśmienita i delikatna, no i ta pietruszka z czosnkiem - MEGA! Kaszotto przepyszne, u mnie z czerwonym winem bo tylko takie miałam pod reką :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Małgosiu, a ja mam pytanie z innej beczki, takie trochę z czystej ciekawości ;) Czy serwujesz swojej rodzince czasami na obiad, np. żeberka albo łopatkę wieprzową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Z wieprzowiny jadam tylko polędwiczkę i schab.

      Usuń