środa, 10 lutego 2016

Jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée!





Kruche ciasto to klasyk, ale nie wiem czy wiecie, że ma bardzo wiele odmian. O finalnym smaku i konsystencji, decyduje sposób, w jaki połączymy kluczowe dla niego składniki. W standardzie mąkę siekamy z masłem, a później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ten sposób zna chyba każdy i mogłoby się wydawać, co tam, wrzucamy wszystko do miski, ciach i zagniatamy. Nie, nie. Pieczenie to matematyka i tu szczegóły decydują o całości. Dziś chcę Wam zaproponować jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée.
Pâte sablée to najbardziej kruche z kruchych ciast, a sekretem tej kruchości i delikatności jest utarcie masła z cukrem na kremową masę. Ucieramy długo, masa ma być prawie biała, o jednolitej konsystencji. Gotową kremową masę dokładnie łączymy z żółtkami, a na koniec zagniatamy z przesianą mąką.
No i kwestia bardzo ważna, a mianowicie schłodzenie ciasta. Ciasto pâte sablée chłodzimy minimum 2 godziny. Ja chłodzę 3 godziny i tyle z powodzeniem wystarcza.
Zachęcam Was do wypróbowania. Ja po spróbowaniu pâte sablée jeśli chodzi o szarlotkę, nie wrócę już do klasycznego kruchego ciasta.

Kaloryczność:
Porcja ciasta o wadze ok. 110 gramów ma ok. 250 kcal   



Składniki na kruche ciasto pâte sablée:
*200 gramów miękkiego masła
* 100 gramów brązowego cukru
* 2 żółtka 
* 300 gramów mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:
* 6 jabłek
* 3 łyżki ksylitolu
* łyżka cynamonu  

1. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, kremową, prawie białą masę. Ucieramy długo, ok. 3-4 minut. Po tym czasie dodajmy żółtka i miksujemy około minutę. 
2. Do masy powolutku dosypujemy przesianą mąkę i zagniatamy kruche ciasto. Ja używam robota planetarnego więc ciasto zagniata się samo. 


3. Zagniecione ciasto formujmy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3 godziny. 


4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. jednego centymetra. Wykładamy formę do pieczenia zostawiając trochę ciasta do dekoracji góry. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. 
5. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ksylitolem i cynamonem. Nakładamy na zapieczone ciasto. Górę dekorujemy pozostałym ciastem w dowolny sposób. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.  


128 komentarzy:

  1. Super, jutro wypróbuję. Czytam sporo blogów o tej tematyce i nie ukrywam, że twój jest najlepszy, odnoszę wrażenie, że kilka z nich 'wzoruje się' na twoim- no cóż . Pozdrawiam i dziękuję za kopalnię wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być biała orkiszowa mąka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Gosiu. Mam duży problem z trądzikiem głównie na plecach. Ostatnio wyeliminowałam cukier z diety ale niestety dalej wyskakują jakieś krostki. Teraz zastanawiam się czy winne nie jest mleko krowie. Jako dziecko miałam ostrą skaze białkową (miałam na policzkach krosty), rodzice podawali mi mleko kozie i to pomogło. Jednak w późniejszych latach jadłam normalnie produkty mleczne i fakt miałam tradzik (silniejszy na twarzy niż na plecach-teraz jest odwrotnie) jednak myślałam że to tradzik młodzieńczy. Teraz mam 21 lat i zastanawiam się czy utrzymujący się tradzik może być spowodowany alergia na mleko krowie? Jeśli tak to powinnam zrezygnować tez z takich produktów jak sery itp., czy tylko mleko? A może są jakieś badania które mi o tym powiedzą?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisałam Ci na to pytanie w poście z polędwiczką.

      Usuń
  4. Super, na pewno wypróbuje!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu porostu nie co powiedzieć ;) w sobotę robie przyjęcie urodzinowe dla mojego męża ;) w poniedziałek dałaś przepis na polędwiczke, już wypróbowana i zapisana na listę dań urodzinowych i teraz to ciasto dołącza do listy ;) mąż kocha szarlotki ;) a ja mam w domu ogromny zapas jabłek ;) dziękuję za wspaniałe przepisy!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło ;) Ciachem na pewno wszyscy będą zachwyceni ;)

      Usuń
  6. Gosiu czy przy kuracji na nieszczelność jelit podaną suplementację stosujemy cały czas zgodnie z zaleceniami na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciała bym dopytac. o jakiej suplementacji mowa ?:)

      Usuń
    2. wypisana jest w poście o nieszczelnym jelicie

      Usuń
  7. Witaj Malgosiu
    Twoje przepisy są fantastyczne,zakwas w produkcji,cukinia z imbirem wczoraj miała debiut przepyszna,prosze napisz czy ciasto można zrobić ze stewią bądź ksylitolem jestem mamą cukrzyka i musimy liczyc WW.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Do jabłek dodałam ksylitol ale do kruchego ciasta także można dodać.

      Usuń
  8. Małgosiu, jakie mniej więcej miałaś proporcje ciasta spód vs. góra?

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakiej wielkości forma?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie slychałam o takim ciescie. Swietny pomysl. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można łączyć druga przekąskę z kolacja na redukcji ? Czy lepiej jest jeść co 2h?

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam Małgosi zupę pomidorową z soczewicą czerwoną, rewelacyjna.
    Małgosiu jak Ty radzisz sobie ze słodyczami jeśli chodzi o Twoje dzieci, chciałabym je ograniczyć, tłumaczymy co powoduje nadmiar i dozuje im w miarę możliwości, ale to niewiele daje, czy zastępujesz czymś? Ciasto piekę sama, pakuje do śniadaniówek suszone daktyle, rodzynki, orzechy, nie są zbyt zachwyceni, bo koledzy mają batony...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo rzeczy robię sama ale na sklepowe też pozwalam.

      Usuń
  13. Witaj Małgosiu. Proszę o pomoc od paru dni moja roczna córka w ogóle nie chce pić mleka modyfikowanego samego czy z kaszą. Czym w takiej sytuacji je zastąpić, co wprowadzić do codziennego jadłospisu aby dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin i wartości odżywczych? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Skladniki mam ,w piatek zrobie,na dobry poczatek weekendu:)
    PS:Sliczny talerz i zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  15. dawno nie jadłam jabłecznika. Zbyt dawno!

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu
    Jestem mamą 18 miesięcznej córki. Robię jej obiadki sama, nie używam soli tylko przyprawiam ziołami i różnymi przyprawami. Ale ostatnio wyczytałam gdzieś, że nie powinno się używać papryki słodkiej w diecie dziecka. Czy słyszałaś o tym może? Nie chciałabym zaszkodzić córce :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Małgosiu, mam pytanie-jeśli odpowiedź na nie już gdzieś była, to przepraszam, źle szukałam-poradź proszę, co można jeść w ciąży, kiedy dokucza zgaga i zaparcia? Czy młody jęczmień, czystek są dozwolone, kiedy spodziewamy się dziecka? Pozdrawiam i dziękuję za blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jęczmień i czystek w małych ilościach.
      Jeśli chodzi o zaparcia to normalne w ciąży i z pomocą przyjdą warzywa i owoce plus dużo płynów.
      Zgaga - unikaj przejedzenia, ostrych przypraw, smażonych,panierek, zasmażek.

      Usuń
    2. Na zgagę polecam wszystko, co pisze Małgosia, a od siebie dodam migdały. Neutralizują kwas żołądkowy. Jestem w 9 miesiącu i jak mnie piecze w przełyku, to chrupię 5-6 migdałów. Na początku jeszcze gotowałam ziarno siemienia lnianego i piłam taki kisielek, ale nie mogłam znieść smaku i zapachu. Unikam też słodkiego, drożdżowego i twarogu. Staram się jeść mało, a często co 2-3 godziny. Ciężko tak, więc jak się złamię, to się ratuję migdałkami. Na zaparcia dobrze mi robiła owsianka z dodatkiem siemienia lnianego.

      Usuń
  18. Nie mogę patrzeć na takie przepisy!!!! Od poniedziałku jestem na diecie, a to tak kusi. Czekając na wycenę od Ciebie zabrałam się za Twoje gotowe jadłospisy :)
    Czy do miksu śniadaniowego mogę coś dorzucić np amarantusa ekspandowanego, czy płatki jaglane błyskawiczne? Czy lepiej nie? Renata

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,
    Małgosiu co sądzisz o rybach w puszce np. filet makreli w oliwie, skład filet z makreli 70%, oliwa z oliwek i sól? Warto czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto. Ja od czasu do czasu jadam. Uwielbiam makrelę w pomidorach.

      Usuń
    2. Ja też dziękuję :)

      Usuń
    3. Przyłączę się do pytania. Zauważyłam, iż większość makreli w pomidorach ma dodatek jakiś zagęstników bądź innych substancji. Domyślam się, że są one głównie w tym sosie. Czy w takim wypadku lepiej zjeść samą makrelę czy jednak można pozwolić sobie na odrobinę tego sosu?

      Usuń
    4. A nie lepiej byłoby kupić wędzoną makrelę i zalać ja domowym sosem pomidorowym? Bez BPA z puszki.
      Pozdrawiam, Agnieszka

      Usuń
  20. Gosiu, czy takie ciasto kruche mogę zamrozić i wykorzystać na kolejny przepis? mieszkam sama i cała porcja jest dla mnie za duża i nie dam rady zjeść całego ciasta. Pomyślałam ze zamrożę pół i wykorzystam w późniejszym czasie. Co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić z połowy porcji, ale zamrozić gotowe też można.

      Usuń
  21. Małgosiu co masz dziś na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z selera oraz pieczone warzywa z fetą i kolendrą.

      Usuń
  22. a ja z innej beczki. bardzo będę wdzięczna za odpowiedź :)
    Małgosiu co myślisz o badaniu żywej kropli krwi, bo z tego co czytam na necie to zdania są podzielone.bardzo ci ufam i twoje zdanie będzie bardzo dla mnie ważne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podchodzę do tego dość sceptycznie.

      Usuń
    2. dziękuję kochana, bardzo mi pomogłaś

      Usuń
  23. Gosiu, będzie jeszcze jakaś akcja-promocja na Food Detective w najbliższym czasie? Ta grudniowa była super, ale wtedy było mnóstwo innych wydatków... :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu mam do Ciebie pytanie niezwiązane z tematem postu. Od kilku dni bardzo mi się odbija, niezależnie od tego co zjem lub wypiję. Mam nawet wrażenie, że po wypiciu herbaty, mięty czy wody jeszcze bardziej mi się odbija. Wiesz może co może być tego przyczyną i jak się tego pozbyć? Bardzo proszę Cię o odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co mogę zrobić w takiej sytuacji? Bo niestety jest to dość męczące. Zastanawiałam się nad Twoim koktajlowym detoksem, myślisz, że to pomoże? Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A co mam zrobić w takiej sytuacji? Bo jest to dosyć męczące:( Zastanawiałam się nad Twoim koktajlowym detoksem. Myślisz, że pomoże? Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Detoks nie pomoże. Przyczyny są żołądkowe, jelitowe i tu należy szukać.

      Usuń
  25. Ja nie na temat. Poradź mi proszę co powinna dołączyć do diety przy boreliozie. Piję już czystek... i co jeszcze. Bardzo proszę o poradę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki przeciwzapalne: Omega 3 więc oliwa, orzechy, awokado. Do tego amarantus z uwagi na skwalen oraz olej z czarnuszki.

      Usuń
    2. Witaj oglądałam maję w ogrodzie i tam było o ziołach akurat na bolerioze Szcześcca draperska korzeń sproszkowany 1 - 1 wódki 2 tyg w ciemnym miejscu niszczy krętki boleriozy . Można też mówili łączyć korzeń sproszkowany z miodem

      Usuń
  26. Witaj Małgosiu, ech od czego by zacząć. Może od tego, że od dlugiego czasu źle się czułam..brak mocy, stany zmęczenia, bóle brzucha, osłabienie, nerwowość, nagle jakies nietolerancje pokarmowe.. najpierw winę zrzuciłam na przetrenowanie, na dietę niskokaloryczną. Odłożyłam treningi, wpadłam w wir kompulsywnch napadów obżarstwa, jadłam ciągle slodycze. zaczęłam terapie przeciw trądzikową..izotek + yasmin..po odlozeniu zanikła mi miesiączka, nie miesiączkuje od 6 miesięcy. byłam dziś u lekarki, internistki, po długiej analizie (w końcu trafilam do lekarza który chce wyleczyć a nie leczyć).. kombinacjach skąd to, pokazalam jej paznokcie u stóp...środkowe palce zainfekowane grzybicą..od razu stwierdziła,że to grzybica jelit. czyli Canidida? Gosiu co mam robić? Dlatego mam parę pytań, mam nadzieje, że znajdziesz chwilkę i mi pomożesz :( bo z nerwów nie wypytalam prawie o nic tej lekarki, z resztą Ty dla mnie jesteś numerem jeden.
    pyt.1 żeby mieć pewność zrobić badania krwi na obecność candidy??
    pyt.2. po treningu zamiast banana co mogę zjeść??
    pyt. 3. absolutnie muszę odłozyć miód z cytryną pity na czczo?
    pyt.4. czy mogę pić pyłek kwiatowy?
    pyt. 5. na przywrócenie miesiączki jadlam dużo orzechow: pekan czy włoskich, muszę odłożyć calkowicie:(?
    pyt. 6 czy muszę odłożyć odżywkę bialkową? odżywka jest na bazie stewii i jest w miarę naturalny skład.
    pyt. 7 nie mogę spożywać owsianki na śniadanie?
    Gosiu, co teraz? nie miesiączkuje od pół roku..jeśli mam candidę to co w takiej sytuacji? wyjdę z tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 -tak
      2 - koktajl białkowy ale jeśli wyjdzie Ci candida i do tego nie masz miesiączki odstaw ćwiczenia i zostać tylko przy tzw. dywanówkach
      3 - tak
      4 - tak
      5 - jedz dalej
      6 - zostaw
      7 - tak

      Dieta candidową, na przywrócenie miesiączki oprzyj na zdrowych tłuszczach (działają przeciwzapalnie, poprawiają kondycję skóry etc.)warzywach i białku. 20 % diety niech stanowią ziarna czyli kasze etc.
      Węglowodany tylko gruboziarniste. Zero słodyczy. Przez pierwsze 2 miesiące z owoców tylko grejpfruty, cytryna i raz w tygodniu pomelo.

      Usuń
    2. Dziekuje moja kochana. Nigdy nie zlekceważyłaś moich pytań. Jestem Ci ogromnie wdzięczna. Mogłabym nosić Cie na rękach przez caly miesiąc. Dziekuje!! Dieta 40% tluszczu, 40% węgla i 20 %bialka tak? Koktajl woda plus odzywka bialkowa, bez żadnych węglowodanów? Dywanowki czyli Np skalpel Chodakowskiej tak? Ostatnie pytanie czy moglabym zamówić dietę u Ciebie?

      Usuń
    3. 40 % tłuszcz, 15 % białko, 25 % warzywa, 20 % białko,

      Usuń
    4. Gosiu a ile kcal? Przy wzroście 182cm? Mały błąd wkradł się w Twój ostatni komentarz, powtórzyłaś białko. Rozumiem, bialka 20% a 15 kasz czy jak? Czy ta dieta nie spowoduje utraty wagi? Boje sie tego bo teraz juz jestem mocno szczupla. Moge zamówić dietę u ciebie po badaniach potwierdzających candide. Dieta przeciw candidzie i przywrócenie miesiączki, bez spadku wagi drastycznej. Da sie?

      Usuń
  27. Witam, czy można zastąpić masło na przykład margaryną roślinną lub masłem klarowanym? Synek ma alergię na białko mleka krowiego?

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu, jakie badania na obecność candidy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co z nich wywnioskujesz? Skąd będziesz wiedziała czy candida nadal jest w organizmie? Może to tylko pozostałość wcswśniejszej infekcji.

      Usuń
  29. Gosiu jesteś okrutna wstawiasz takie pyszności w środę popielcową a nam aż ślinka leci 😋

    OdpowiedzUsuń
  30. A taka sama bedzie ilosc jak bede chciała dodac zwykly cukier?

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziekuje bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakich jabłek najlepiej użyć? pytam, ponieważ nie wszystkie nadają się do ciast, są zbyt soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  33. Droga Malgosiu, przepis jest zachecajacy, na pewno wyprobuje, dziekuje za dzielenie sie wiedza. Mam do Ciebie pytanie, moja przyjaciolka ma raka tarczycy, jest mama dwojki dzieci. Diametralnie zmienila diete, bo wczesniejsza, krotko mowiac, nie byla zbyt dobra. Czy jest cos na co warto zwrocic uwage przy odzywianiu? jakies produkty, ktore warto jesc najczesciej? Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki, pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam! Jaką końcówką miksera zagniata Pani kruche ciasto - hakiem czy trójkątnym mieszadłem (zakładam, że mieszadłem uciera Pani masło)? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu mam pytanie. Bardzo mi " chrupia " kolana a biegam. I ostatnio koleżanka mi poradziła żebym jadła łyżeczkę żelatyny w proszku i popijala to witamina C rozpuszczona. Jak myślisz można to stosowac? Czy nie ma to sensu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak zwane ,,zimne nóżki" też na te kolana by pomogły? Cierpię i już nie wiem czym się ratować. Czy taka naturalna żelatyna wiepszowa jest ok?

      Usuń
  36. Gosiu co myślisz na temat chleba chmurki "Cloud bread"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się go tylko z jajek serka kręgowego i proszku do pieczenia

      Usuń
    2. To bardziej sernik wychodzi niz chleb.probowalam.

      Usuń
  37. Od jakiegoś czasu jestem na diecie przeciwgrzybiczej – i chciałabym Ci bardzo podziękować, bo to dzięki Tobie Gosiu!! Różnica jest kolosalna, przewertowałam Twojego bloga już chyba na wskroś i każdego dnia uczę się z Tobą jak się zdrowo odżywiać!!!! :) Dolegliwości znacznie się zmiejszyły co mnie bardzo cieszy! (ale jeszcze nie ustąpiły całkiem), więc mam pytanie - czy czas diety liczy się od jej rozpoczęcia czy od całkowitego ustąpienia dolegliwości? I czy do zagęszczenia zupy mogę użyć np. troszkę mąki ryżowej białej (powiedzmy raz w tygodniu)??

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Tak, biała ryżowa do zagęszczenia tak.

      Usuń
  38. Gosiu przepraszam że nie na temat ale czy jogurt naturalny z otrebami plus buteleczka soku pomidorowego i kilka orzechów to dobra opcja na drugie śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu, zaczęłam jeździć na rowerze. Przejeżdżam codziennie od 30-50 km, a w weekendy 50-70km. Czy to nie za dużo ? Nie chcę przeciążyć organizmu

    OdpowiedzUsuń
  40. Na jaka wielkość blaszki są podane proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
  41. A dla bezglutenowców jaka mąka się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kokosowa fajnie by się sprawdziła. Trzeba by było pewnie mieć na uwadze małą modyfikację ilości.

      Usuń
  42. 1. Pani Małgosiu, jakie lekkostrawne warzywa najlepiej spożywać w obecnym czasie? Niestety asortyment nie jest zbyt duży a ceny też dość wysokie. Po wszelkich warzywach kapustnych, papryce (nawet obranej), kiszonkach itd. mam dolegliwości brzucha. Pomidory obecnie niezbyt dobre. Najchętniej sięgam po marchew, seler, pietruszkę i buraki, ale od nadmiaru marchewki jestem już pomarańczowa. Zresztą ciężko zrobić z nich coś na kanapki. Pomoże Pani?
    2. I jeszcze pytanie o buraczki konserwowe. Bardzo je lubię, ale moja mama dodaje dużo cukru i octu przez co też trochę drażnią mi żołądek. Czy przepłukanie ich przed spożyciem cokolwiek zdziała czy nie ma to najmniejszego sensu?

    OdpowiedzUsuń
  43. A ja mam pytanie z innej beczki. Czy Pani wykorzystując w planach żywieniowych, które Pani układa przepisy, które stworzył ktoś inny, każdorazowo klient otrzymuje jadłospis z podanym źródlem przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wykorzystuję w moich planach obcych przepisów.

      Usuń
  44. A do smazenia co jest lepsze: rafinowany olej roslinny (w tym kokosowy) czy maslo klarowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od temperatury smażenia. Olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek i klarowne masło. Tylko nie wolno karmelizowac za bardzo, no wtedy jedzonko jest rakotwórcze. Pozdrawiam, Agnieszka

      Usuń
  45. Gosiu miałaś się feriować, co to za blogowanie ? ;-)) I jeszcze kusisz nas wszystkie ;-))

    OdpowiedzUsuń
  46. Małgosiu a maslo miksowac zwyklym mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  47. Pochlonelam Twojego bloga Malgosiu, kolejna noc zarywam i czytam, wiem wiem, ze to niezdrowo, ale w ciagu dnia nie mam czasu dla siebie. Czytam i zapisuje, bo tyle informacji, ze ciezko to zapamietac. Chce zaczac zdrowo odzywiac sie... Potem powoli przekonam meza i dzieci, mam taka nadzieje:-) Widze, ze wciaz masz pelno roboty, tyle odpowiadasz w komentarzach, ze jestem w szoku jak znajdujesz czas na to.. Fajnie jesli i dla mmie znajdziesz chwile i odpowiesz.
    1. Gorzkie pestki moreli 3-4 sztuki dziennie czy stosowac sie do zalecen z opakowania (2 sztuki dziennie)
    2. Amarantus(do kaszy,ryzu 3lyzek) 3 razy w tygodniu i nasiona Chia 3 razy w tygodniu po lyzce
    3. Chlorella/mlody jeczmien 3razy w tygodniu po lyzce na oczyszczenie
    Dodam, ze pije herbatke z lisci pokrzywy(ze skrzypem) z przerwami miesiecznymi co 2-3miesiace
    Czy takie dawkowanie bedzie odpowiednie? Prawie codziennie jem orzechy i migdaly.

    OdpowiedzUsuń
  48. Co Pani sądzi o moczeniu orzechów? ponoć lepiej przyswaja się z nich witaminy.
    Czy tę wodę można potem dodać do owsianki? Spotkałam się tylko z informacją, że z racji wartości warto podlewać nią kwiaty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z orzechów przyswaja się magnez i Omega 3. Nie przyswajają się lepiej po namoczeniu.

      Usuń
    2. Ale podobno są bardziej lekkostrawne :-) Agnieszka

      Usuń
  49. Malgosiu, co myslisz o tym, zeby dziecko 3-4 letnie 4-5 razy w tygodniu,nawet codziennie jadlo placki ziemniaczane ze wzgledu na to by dostarczyc mu zoltko z jajka,ktorego nie zje w inny sposob. Dla mnie to tak jakby codzien jadl smazone frytki, a to chyba niezbyt zdrowe. Dodam ze dziecko zdrowe, mleka modyfikowanego wypije ile dostanie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać do proszku budyniowegi i ugotować budyń, zrobić lemon curd, muffinki. A tak poza tym to 4-5 jaj tygodniowo to za dużo, zwłaszcza dla dzieci. Aga

      Usuń
  50. Przepraszam że nie na temat, ale co Pani sądzi o rafinowanym oleju z orzeszków ziemnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nierafinowany do smażenia tak. Fajnie wzbogaci smak potrawy.

      Usuń
    2. A jeśli kupiłam rafinowany to do czego mogę go użyć?

      Usuń
  51. Gosiu podrzucisz parę pomysłów na to, jakich warzyw dodać w diecie redukcyjnej odejmując węgli? Nie mam pomysłu... zamiast sałatki owocowej co na 2 śniadanie? ciągle serki wiejskie? a na kolację warzywa, jajka, ryby z warzywami? Dziekuje z gory

    OdpowiedzUsuń
  52. Hej! Muszę podzielić się z Tobą moimi drobnymi problemami. Otóż staram się przestrzegać Twoich wskazówek, jednak o d godziny 17- koszmar. Wieczorne objadanie nie daje mi spokoju. Trzymam się bardzo dobrze do wieczornej przekąski, a później, lepiej nie mówić. Jak temu zaradzić? Szkoda mi mojego wysiłku, który później idzie w niwecz. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na blogu artykuł o tym, jak sobie radzić z pokusami ....

      http://www.qchenne-inspiracje.pl/2014/02/jak-poradzic-sobie-z-naga-checia-na.html

      http://www.qchenne-inspiracje.pl/2014/02/fit-koktajl.html
      http://www.qchenne-inspiracje.pl/2015/01/wieczorne-i-nocne-napady-godu-jak-temu.html
      i inne tym podobne
      Ja podjadam świeże warzywa np. pokrojone w słupki marchewka, ogórek, pomidory czy papryka czerwona albo sałata lodowa.
      Mam jednak słabośc do słodkiego smaku czasami i wtedy sięgam po owoc. By tego uniknąć staram się zjeść dużo owoców w postaci posiłkow do obiadu a potem już warzywa ...
      Pozdrawiam Kasia

      Usuń
  53. Ciasto fajne,ale dla mnie, mojego dziecka zdecydowanie za słodkie, nastepnym razem dam znacznie mniej cukru do ciasta. Piekłam juz dwa razy z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  54. Malgosiu ten jablecznik to po prostu niebo w gebie :)
    Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wypróbowałam i jest genialny! :) Co prawda chłodziłam ciasto jedynie godzinkę (nie mogłam się doczekać) ale wyszło niesamowite.. Dzięki Gosiu za przepis. Przy okazji zapytam: przewidujesz napisać coś na temat diety dla karmiących? :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Genialne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  57. Co mogę dodać zamiast ksylitolu do jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  58. Małgosiu, ja mam pytanie z innej beczki:) pisałaś kiedyś, że zanim kupiłaś swój KitchenAid używałaś robota SilverCrest z Lidla. Teraz ma być znowu dostępny i zastanawiam się nad kupnem, byłaś z niego zadowolona? Wiem, że to zupełnie inna półka, ale mogłabyś w skrócie napisać czym się różnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłąm zadowolona. Polecam zakup. Mój teraz służy teściowej.

      Usuń
  59. Robilam i ciastoooo pychaa!!!!! Juz nie wracam do innego ciasta kruchego! Zapisuje przepis i bedę z niego ZAWSZE korzystac:) mąz rowniez zachwycony tylko powtarza zebym w sobote znowu upiekla takie pyszne ciasto jak ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  60. Wyszło rewelacyjne!!!!!!!!!!!!Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  61. Zrobiłam, ale w trakcie zastanawiałam się czy aby na pewno bez proszku do pieczenia? Wyszło: w smaku pychota - nawet trochę za słodkie, ale to pewnie od jabłek zależy, tylko bardzo niskie, miałam 4cm większą foremkę od podanej w komentarzach - jak to określił mąż "taka listwa, ale dobra"

    OdpowiedzUsuń
  62. Małgosiu czy ze śliwkami też można go upiec. Teraz sezon.

    OdpowiedzUsuń
  63. czy erytrytol sprawdzi się w kruchym cieście

    OdpowiedzUsuń