poniedziałek, 29 lutego 2016

Kurczak w sosie kokosowo - orzechowym! Pyszne, aromatyczne, wyraziste w smaku danie, w sam raz dla lubiących zdecydowane, indyjskie smaki!





Kiedy komponowałam mieszankę przypraw finalnie użytą do tego dania, planowałam wykorzystać ją do innej, bezmięsnej potrawy. Jednak po spróbowaniu ostatecznego jej smaku wiedziałam, że musi zostać wykorzystana do delikatnego mięsa, i do dania w stylu indyjskim, orientalnym.
Genialnie pasowały mi tu orzechy, mleko kokosowe i świeża kolendra. Jestem przekonana że tak przygotowane mięso zasmakuje każdemu kto z kuchnią indyjską miał kiedykolwiek styczność.
Jeśli nie mieliście styczności, polecam tym bardziej. To danie przybliży Wam smaki tego rejonu świata.

Kumin czyli kmin rzymski oraz sproszkowaną trawę cytrynową bez problem kupicie w każdym dużym sklepie na dziale z przyprawami. Proszę nie pytać w komentarzach na co wymienić poszczególne składniki mieszanki przypraw. Każdy jej składnik jest nie do zastąpienia. Świetnie się razem komponują i wymieniając którykolwiek otrzymamy zupełnie inne danie, smakowo różne od tego, które ja proponuję.
Danie jest wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Nie jest pikantne więc bez problemu można podać je dzieciom. Moje zjadły ze smakiem.
Jako dodatku użyłam kaszy bulgur, ale świetnie będzie tu pasował ryż. 

UWAGA! Kmin rzymski to nie to samo co kminek. To zupełnie inne przyprawy!!!


Kaloryczność:
Na jedną osobę przypada 60 gramów suchej kaszy bulgur.  
Na jedną osobę przypada 100 gramów fileta z kurczaka 
Porcja obiadowa ma ok. 350 kcal 



Przyprawa - ilość na jednego podwójnego fileta z kurczaka:
* łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
* łyżeczka soli
* 2 łyżeczki kurkumy 
* 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 
* łyżeczka ksylitolu (może być cukier trzcinowy)

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. 



Pozostałe składniki do przygotowania dania dla 4 osób:
* jedna mała szalotka (ewentualnie może być mała cebula cukrowa lub zwykła mała biała)
* 250 ml mleka kokosowego (gęstego z puszki)
* 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
* łyżka oleju kokosowego  
* jeden podwójny filet z kurczaka 
* 1,5 szklanki (standardowa szklanka o pojemności 250 ml) kaszy bulgur - ja użyłam kaszy bulgur z vermicelli czyli tycim makaronem
* łyżka oleju rzepakowego 
* sól  
* świeża kolendra do posypania dania



1. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do foliowego worka z suwaczkiem, wsypiemy całą przyprawę, zamykamy suwaczek i energicznie potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa obtoczył się w przyprawie. Worek z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę. 


2. W wysokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy kaszę i zalewamy 3 szklankami wody. Solimy, gotujemy do miękkości.
 Osoby które mają multicookera (ja mówię na przykładzie multicookera Redmond) gotują kaszę 30 minut na programie Boil, po czym włączają podgrzewanie na 10 minut.  
3. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną w kosteczkę szalotkę. Jak się zeszkli dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony.


4. Do podsmażonego mięsa wlewamy mleko kokosowe. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy orzechy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut. 
5. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur. Posypujemy świeżą kolendrą.


124 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A można użyć jakąś inną kaszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej widziałabym tu ryż. Np. Brązowy.

      Usuń
    2. to super,uwielbiam brązowy ryż:-)

      Usuń
    3. czy może być też gryczana niepalona?

      Usuń
    4. Robiłam z gryczaną niepaloną i było smaczne.

      Usuń
  3. Pani Małgosi, gdzie można kupić trawę cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam z firmy Kotanyi. Kupiłam w Top Market na dziale z przyprawami.

      Usuń
  4. Dzień dobry :-)
    Małgosiu mam zapytanie: ile czasu czeka się w tym momencie -po złożeniu zamówienia- na dietę związaną z powrotem miesiączki.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie kupić taką kaszę bulgur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w auchan lub piotr i paweł

      Usuń
  6. Małgosiu a jaka surówka do tego pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. - 3 tarte marchewki
      - lyzka, dwie gęstego jogurtu
      - sok z polowy pomaranczy
      - lyzeczka chrzanu
      - sol, pieprz

      Usuń
    2. Dzieki :) Niezmiennie robi furore na rodzinnych spotkaniach i az zaluje ze nie ja ja wymyslilam, tylko wieki temu gdzies znalazlam ten przepis :)

      Usuń
  7. Pytanie nie z tej beczki, Małgosiu polecałas Sinupret-rzeczywiscie rewelacja, ale powiedz jak długo podajesz go dziecku? Córka ma juz odetkany nosek i teraz wręcz leci jej potok bezbarwnego kataru, nie wiem czy nie nakręcam tego sinupretem. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, czy mix śniadaniowy z jogurtem mogę jeść na kolację? Max ile przed snem? Bo rano nic nabiałowego (prócz jajek) nie dam rady w siebie wcisnąć.... Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest napisane w poście "w każdym większym sklepie" lub w sklepach internetowych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu czy startujesz w tym roku na blogera roku? :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A gdzie kupić zmielone orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę w maszynce do mięsa, większą ilość. Trzymam w lodówce i dodaję do sałatek owocowych.

      Usuń
  12. Gosiu, czy mogłabyś polecić jakieś ćwiczenia na wewnętrzna strone ud? otóż ważę 80 kg- zaczęłam biegać, ćwiczyć i staram sie schudnąć. ale mam taki problem że w lecie jak założę spódnice to obcierają mi sie uda. głupie, ale strasznie denerwujące. mam nadzieję, że w miarę szybko uda mi sie schudnąć i jakoś pozbyć się tego problemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ją od miesiąca chórze na basen 3-4razy w tyg.pływak non stóp 40min i do tego zdrowe odżywianie od 3miesiecy i w udach zgubilam już po 1,5cm ,uda stają się świetnie jeden a wazę już 88kg.a bylo100....;) ......ela

      Usuń
  13. witam, mam jeszcze jedno pytanko- Gosiu, jakie buty do biegania polecasz na początek? ja póki co mam tescowe f&f- czy mogę najpierw w takich biegać, czy najlepiej od razu w lepsze obuwie zainwestować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Decydując się na bieganie obuwie ma duże znaczenie. Wybór jest spory a rodzaj obuwia zależny jest od rodzaju nawierzchni.To ogromnie ważne z uwagi na kolana.
      Polecam wybrać się do sklepu a sprzedawcy udzielą porady co i jak dopasować.

      Usuń
    2. Zależy od nawierzchni i stopy. Dość dobre buty do biegania są w Decathlon i ceny też przystępne.

      Usuń
  14. Małgosiu mam takie śmieszne pytanie, ale istotne:) Jeśli kładę się do łóżka załóżmy o godz. 20 ale zasypiam o 21.30 to ostatni posiłek jem 3 godziny przed tą 20 , czyli o 17 , czy 3 godz. przed 21.30, czyli o 18.30 - chyba ta druga opcja, prawda :)?

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu jestem na redukcji ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego między posiłkami, czy mogę pozwolić sobie wtedy na jakieś jabłko czy starać się wytrzymać i nie podjadać między

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W napadach głodu między posiłkami polecam soki warzywne lub przegryzanie warzyw. Jabłko obroni się ale do 18-tej jeśli ćwiczysz wieczorami.

      Usuń
  16. Malgosiu jesli to nie sekret jakiego szamponu, odzywki uzywasz do wlosow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zmieniam co jakiś czas. Aktualnie od 2 miesięcy używam Loreal Professionel Vitamino Color A-OX szampon i maskę.

      Usuń
  17. Małgosiu czy zamiast mielonej trawy cytrynowej moze być świeża ? Ile jej użyć? Jedna łodyżka wystarczy?
    Czy Twój koktajl zdrowotny z siemienia lnianego można przyrządzić ze zmielonych nasionek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być mielona. Świeża do mieszanki przypraw nie nadaje się, ale mając świeżą możesz ją podsmażyć razem z cebulką i dodać o mięsa.

      Usuń
  18. Gosiu, TY jesteś dietetyczką wszystkich:) dosłownie Skarb narodowy.jesteś niesamowita w tym co robisz. chwilami zastanawiam się ilu już osobom pomogłaś- diety, gotowe jadłospisy, ciekawe artykuły oraz niekończące się porady w komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Jezusicku! Bardzo dziękuję, bardzo mi miło i cieszę się że to co robię ma sens i komuś przynosi korzyść.

      Usuń
    2. Ja również dziękuję, za poradę,wsparcie i uśmiech :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. Małgosia jest rewelacyjna! :) Gosia na prezydenta! ;)

      Usuń
    4. Gosiu, jesteś osobą wierzącą,więc zapewne wiesz,że nie powinnaś nadużywać imienia Boga i na dodatek w takim dziwacznym zdrobnieniu.

      Usuń
  19. Mogę prosić o Twoją opinię na temat oleju koksowego? Jest zdrowy, czy lepiej go unikać ze względu na tłuszcze nasycone? Internet podaje tak wiele sprzecznych informacji, że już się pogubiłam i nie wiem co o tym sądzić. Nie ukrywam, że najbardziej ufam informacjom pochodzącym od Ciebie. Pozdrawiam serdecznie, Paulina :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeśli chce schudnąć i będę chodzić na siłownię , to z jakich sprzętów najlepiej korzystać ? Czy np cwiczenia cardio rowerek ,bieżnia czy ćwiczenia bardziej siłowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego co lubisz. Każda aktywność się liczy. Osobiście uwielbiam orbitrek.

      Usuń
  21. A ja mam pytanie do przepisu na ciasto czekoladowe,bezglutenowe.napisałaś,z e zamiast śmietanki można dac mleczko kokosowe,ale czy je też trzeba ubić?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy będzie jakiś artykuł na temat tłuszczu do smarowania? Masło, mixy do smarowania (np. śmietankowe, o obniżonej zawartości tłuszczu), margaryny wszelakie (ze sterolami, ** light, ** pro-activ, ** cardio) tak bardzo reklamowane w tv jako jedyny mądry wybór? Czy warto je kupować (są dużo droższe od zwykłego masła), bardziej szkodzą, czy rzeczywiście pomagają? Bardzo proszę o głos w tej sprawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na logikę coś co powstaje niemal naturalnie (wystarczy ubić tłustą śmietanę,żeby otrzymać masło) będzie zdrowsze niż coś co wymaga chemicznego procesu (utwardzenie oleju do konsystencji margaryny).

      Usuń
  23. To juz pytanie do trenera personalnego ktory to stwierdzi na podst.Twojego wieku,wagi,stanu zdrowia itp.Polecam wykupienie sobie 2-3godzin,trener pokaze Ci jak cwiczyc zeby nie nabawic sie kontuzji;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pani Małgosiu jest Pani naprawdę niesamowita! :) Zaglądam na Pani bloga praktycznie codziennie i zawsze znajdę coś ciekawego do poczytania a potrawy jakie Pani prezentuje wyglądają obłędnie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam pytanie odnośnie chleba, Jeśli osoby z candida maja jeść chleb żytni na zakwasie to wtedy dodaje się tylko makę żytnią? nie miesza się z żadną inną? ( sugeruje sie Pani przepisem na chleb pszenn- żytni )
    czy mąka żytnia ma być typ 720?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu czy na kolacje mogę zjeść pieczone bataty ? Do tego pieczone podudzie z kurczaka (1 pałke) i do tego sałatka mix sałat pomidor papryka ?
    Ale przede wszystkim zależy mi na tym w ogóle bataty jada się na kolacje ? Będąc na redukcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to będzie jeden batat tzn. jeden plaster to jeszcze ujdzie aczkolwiek albo z samymi warzywami albo same warzywa z kurczakiem.

      Usuń
  27. Czy to prawda że nie powinno się łączyć nabiału z cytrusami? Lubię jogurt naturalny z grejfrutem lub pomarańcza a odkąd to usłyszałam staram się nie łączyć ale wolę mieć odpowiedz od kogoś zaufanego :*

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy orzechy laskowe mają być podprażone przed zmieleniem (wtedy mają bardzo fajny, intensywniejszy smak) czy zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis! Na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosiu, mam do Ciebie pytania. Suplementuję od niedawna nastepujące witaminy:
    Kompleks witamin B (B1, B2, B6), osobno witaminę B12, witaminę D3, hela mag-B6 (czyli magnez + B6) i witaminę K2.
    1 - czy mogę brać je wszystkie na raz, czy powinno byc to rozłożone ?
    2 - czy oprócz tego zalecasz jeszcze jakas suplementację przy moich chorobach, czyli autoimmunologiczna choroba crohna oraz nerwica lekowa i depresja ?
    3 - cos jeszcze mogłabym włączyć przy ciągłym zmęczeniu, apatii , wypadaniu włosów etc czy to wystarczy ? Suplementuję dopiero od dwóch tygodni, nie widze żadnej poprawy póki co

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierzesz B6 w kompleksie i razem z magnezem. Tu tej witaminy masz za dużo.
      2 - nie trzeba
      3 - pij dużo soków

      Usuń
    2. A soki owocowe? I wtedy tylko do południa?

      Usuń
    3. Ja nie Gosia, ale może powinnaś suplementować również witaminę B3 (Niacyna), a bynajmniej warto o niej poczytać i sama zdecydujesz.

      Usuń
  31. Używam podobnej mieszanki, ale... właśnie, podobnej. Tę na pewno wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu przepraszam jeśli odpowiadalas juz na takie pytanie wcześniej ale wlasnie wykonalam test Food Detective i wyszla mi mocna reakcja na mleko krowie. Czy w takiej sytuacji musze odrzucić tez jogurty naturalne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Mleko i jego przetwory.

      Usuń
    2. No właśnie, moja córka (2,5l) ma podejrzenie nietolerancji mleka krowiego, oczywiście odstawiłam mleko i produkty mleczne (masło klarowane też?), ale czym zastąpić jogurty? masz jakiś pomysł?

      Usuń
    3. A chociaż coś podobnego? Czy olej kokosowy z przepisu można zastąpić rzepakowym?

      Usuń
  33. Witaj Małgosiu.od 5 tygodni jestem na twoich jadłospisach, czuje się jak nigdy,schudłam i jem inaczej,czuje się lekka, ale już myślę o świętach? Oduczam się słodkiego,jestem w połowie walki o kilogramy, schudłam 4, jeszcze mam minimum 4 a tu będzie ukochany i rewelacyjny sernik mojego męża.Jak sobie z tym poradzić? Zjeść czy Jednak zaprzeć się i nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjeść kawałek z dumą i radością. Ale jeden, nie trzy ;).

      Usuń
    2. Ale tylko jednego dnia prawda? Bo na drugi dzień świąt to już chyba była by przesada co?

      Usuń
  34. Gosiu czy może być kasza bulgur razowa i czy to danie może być dla cukrzyka 2

    OdpowiedzUsuń
  35. Pani Małgosiu mam kilka pytań. Po pierwsze ile razy dziennie można spożywać produkty mleczne? Np. jogurt naturalny,twaróg półtłusty, mleko 2 % bardzo lubię te produkty. Nie mam problemów z nietolerancja laktozy. Czy dodatek białego sera do owsianki, a dajmy na to poźniej zjedzenie na podwieczorek jogurtu lub twarożku to nie za dużo??? Drugie pytanie tyczy się orzechów i ziaren. Ćwiczę różne ćwiczenia intensywnie. Czy pestki dyni, prażony słonecznik, orzechy laskowe, siemię lniane ziarno mogą stanowić podstawę do każdego posiłku w ilości łyżeczki lub łyżki? Moje ostatnie pytanie dotyczy oleju lnianego, jeżeli dodaję do kaszy na obiad lub kolację łyżkę stołową oleju to mam już rezygnować z ziaren? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!!

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu a czy taka herbata w torebce np. pokrzywa z Herbapolu będzie miała słabsze działanie niż liściasta?

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu gdzie najlepiej sprawdzić kalorie produktu?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu, co sądzisz o "jogurcie śmietankowym, wiejskim" ze Strzałkowa o następującym składzie: mleko, śmietanka, kultury jogurtowe (Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus); zawartość tłuszczu 9%?
    Dodam, że na co dzień używam jogurtu naturalego Calpro z Krasnegostawu, ale ten ze Strzałkowa odkryłam ostatnio - jest mega pyszny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Kurczak 150g 150kcal, ryż 50g 180kcal, mleczko 50g 80kcal, plus warzywa, olej i przyprawy = 450kcal. Popraw mnie Małgosiu jeśli się mylę.

    OdpowiedzUsuń
  40. kolejny przepis do koniecznego wyprobowania :) wyglada bardzo apetycznie. i teraz troche z innej znowu beczki. zakupilam wlasnie gorzkie pestki moreli, spiruline oraz mlody jeczmien. i teraz nie wiem czy brac to wszystko codziennie czy jakos na przemian? dodam jeszcze ze pije czystka, dosypuje do potraw ziarna czarnuszki, jak skoncze to kupie olej bo te ziarenka nie zawsze do wszystkiego mi podchodza. uzywam tez nasion chia, amarantusa, jagod goi ale to juz nie tak az codziennie i nie wiem jak to pogodzic wszystko ze soba zeby nie przesadzic ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Powinnam spożywać 1800-1900 kcal , aby schudnąć. Nie wiem tylko jak rozłożyć te kalorie i ile posiłków jadać. Chodzę na siłownie 5 razy w tygodniu po 60 min. W domu jem śniadanie o 7, drugie śniadanie o 10:30 w szkole.Lekcje kończę raz o 14 raz o 15 i później od razu idę na siłownie. Przerwy w szkole mam tylko po 5 min, jedynie na drugie śniadanie 20. W domu jestem o 17. Jak mam rozłożyć posiłki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w zakładkę Gotowe Jadłospisy w NZP czyli Najczęściej Zadawane Pytania.

      Usuń
  42. Mogłam nie wchodzić do ciebie na bloga przed obiadem i jeśli nie jest on w bliskiej perspektywie. Pysznie wygląda!! :O)

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu, poradź proszę, olej kokosowy najlepiej kupić w szklanym słoiku czy plastikowym? Ma to znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu mam pytanie odnośnie mięsa wołowego. Nie widzę go w Twoich przepisach (przynajmniej nie natrafiłam). Nie jadacie go ? U mnie w sklepie pokazała się wołowina QMP i pani ze sklapu bardzo zachwalała. Dobór rasy bydła, sposób karmienia, obróbka, pakowanie, trasport.... wszystko na najwyższym poziomie, pod okiem specjalistów. Warto jeść taką wołowinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka przepisów. Jadam wołowinę ale rzadko.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Poszukam tych przepisów na blogu.

      Usuń
  45. Pani Małgosiu:) chciałam zapytać jak jest z tym sushi? Jak często i jaka ilość można sobie pozwolić? Czy to na pewno takie zdrowe jak się wydaje? Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O sushi i ilości jakie należałoby jeść to Ty mnie nie pytaj.
      Do sushi to ja mam ogromną słabość ;)

      Usuń
  46. Pani Małgosiu, mam koleżankę, która cierpi na łuszczycę. Aktualnie ma mega wysyp, jeździ codziennie na lampy do szpitala. Czy odpowiednia dieta mogłaby pomóc? Czy zajmuje sie Pani takimi przypadkami? O

    OdpowiedzUsuń
  47. Jak zwykle fantastyczny przepis ! ;)
    Pani Małgosiu, mam pytanie z nieco innej kategorii.
    Ostatnio bardzo często w Internecie napotykam ludzi promujących dietę wegańską, a zwłaszcza tą bogato-węglowodanową. Wg tego co piszą, w swoich jadłospisach potrafią spożywać nawet 3-4 tys. kcal dziennie. Pomijając fakt braków wynikających z diety wegańskiej samej w sobie (czyli braki B12 itd), jak to jest z tą kalorycznością? Dlaczego takie osoby nie tyją, mimo iż ich zapotrzebowanie oscyluje zapewne w granicach 2000 kcal? Czy to ma jakiś związek z ogromną ilością spożywanych węglowodanów?
    Mogłaby się Pani ustosunkować do tematu?
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. OMG przez przypadek szperajac w sieci po raz kolejny szukajac madrych artykolow o dietach, kalorycznosci itp natknelam sie na Twojego bloga jestem mega zaskoczona,pozytywnie i spadlas mi Malgosiu jak grom z jasego nieba....Toz to kopalnia wiedzy, przepysznych jadlospisow,zdrowych ,cennych porad....Od dzisiaj bede tu zagladac codziennie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Małgoniu czy możesz napisać o takim zjawisku, gdy po około miesiącu odchudzania organizm przyzwyczaja się do jedzenia i do ćwiczeń. Co wtedy zmienić , aby efekt nie zatrzymał się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. FANTASTYCZNie sie wstrzelilas w moje kubki smakowe.

      Anonimowy, ja lece na przepisach Goski, 2 miesiac na redukcji, cwiczenia ostro 5 razy w tygodniu... lecialo fajnie i tydzien temu sie zatrzymalo... i dzisiaj sie ruszylo znowu :)

      Gosia jak sie chudnie to zmieniac kalorycznosc czy nadal pozostac przy moim 1600 ???? bedzie dalej lecialo w dol, moze byc ze powoli nie zalezy mi na wow efekcie, ale do konca roku chcialabym zrzucic 15 kg jeszcze. Narazie zgubilam 6,5 :)

      Dzieki ze jestes i chce ci sie odpowiadac buziakiiiiiiiiiiii

      Usuń
  50. Małgosiu jaką wołowinę użyć do gulaszu z Twojego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  51. przepis na gulasz z dynią

    OdpowiedzUsuń
  52. Wygląda smakowicie. Może uda mi się w ten weekend wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  53. Wypróbowałam i... rewelacyjna potrawa :) Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja mam pytanie o trawę cytrynową, ma być mielona czy siekana? Wpisując 'mielona trawa cytrynowa' wyskakuje taka pasta w słoiczku, w składzie ma trawę, wodę, ocet, sól, jakieś regulatory. Czy ma być po prostu drobno siekana sucha trawa cytrynowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sucha, taka miałka w papierowym opakowaniu. Wpisz sobie w google trawa cytrynowa Kotanyi.

      Usuń
  55. Pychota!Bardzo nam smakowało. Spokojnie można urozmaicić ananasem:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Cud gastronomiczny.

    OdpowiedzUsuń
  57. zrobiłam dzisiaj na obiad to danie i do tego surówkę z marchewki, o której jedna z Czytelniczek pisała :D MEGA! :D mężowi smakowało, a ja przekonałam się do kuminu rzymskiego, to będzie teraz podstawowa przyprawa w mojej kuchni. Nie znoszę kminku, dlatego bałam się, ze to jest podobny smak, ale Gosiu przekonałaś mnie swoim opisem, ze to jednak zupełnie coś innego :D DZIĘKUJĘ :)następnym razem dodam tylko mniej cukru, bo miałam wrażenie, że danie jest za słodkie, ale to pewnie dlatego, ze ja to jestem z tych co mając do wyboru ciasto i mięso zawsze wybiorą schabowego :D Gosia rulez!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam więcej kurczaka w sosie orzechowym, więc wystarczyło dziś do pracy, mąż pytał, czy na jutro tez będzie :D niestety na jutro "tylko" zapiekanka z pomidorami, cukinią, oliwkami i serem pleśniowym, a wiec jeden z twoich ostatnich przepisów :) dziękuję Gosiu za inspiracje :) jesteś nieoceniona :)

      Usuń
  58. Potwierdzam, że te przyprawy idealnie się ze sobą komponują i są nie do zastąpienia :) Myślałaś może nad tym, żeby wydrukować te przepisy? Ja dopiero teraz trafiłam na tego bloga i bardzo żałuję, że nie jestem tutaj od początku jego istnienia :) A pomyśl, ile osób nie wie o istnieniu tych wspaniałych przepisów! A takie początkowe druczki nie muszą być drogie, CCS Druk oferuje tanie wydruki i ma nawet opcję wysyłania plików online. Warto nad tym pomyśleć, bo przepisy są świetne.
    A pieczeń była rewelacyjna – mąż od trzech dni je ją do kanapek i bierze do pracy :) Tylko troszkę zmodyfikowałam przepis (robiłam dwa razy) i użyłam ryżu i nie dodałam jajek na twardo, bo luby nie przepada. Ale mieszanka przypraw jest palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  59. Dla mnie numer 1
    Jak dobrze że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Jena... jaki to miało genialny smak!!! Dziękuje za jeden z najlepszych obiadów w mojej kuchennej karierze. ;) Trawa cytrynowa jest w tym daniu niezastąpiona. Jeszcze raz dzięki!

    OdpowiedzUsuń