środa, 13 kwietnia 2016

Wysokobiałkowa i niskokaloryczna! Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym w wersji fit ! Aromatyczna, wyrazista, sycąca!






















Idealna dla wszystkich którzy prowadzą aktywny tryb życia! Wysokobiałkowa i niskokaloryczna! Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym!
100 gramów wołowiny to aż 20 gramów białka. Podobnie rzecz ma się w przypadku fasoli ponieważ tu mamy aż 21 gramów białka. Jeśli jesteś osobą trenującą to połączenie wysokobiałkowej wołowiny i wysokobiałkowej fasoli wydaje się być połączeniem idealnym.
Wołowina jest mięsem niskotłuszczowym. 100 gramów zawiera zaledwie 4 gramy tłuszczu. Ma za to bardzo dużo żelaza więc jeśli masz go mało w organizmie, to danie jest dla Ciebie.
Uwaga na wołowinę! Absolutnie nie kupujcie już gotowej zmielonej.
Wołowina ma krwistoczerwony kolor. Zmielona nie zmienia koloru, dalej jest krwistoczerwona o czym wie każdy kto kiedykolwiek mielił ją sam, lub kupował w sklepie w którym obsługa mieli mięso przy kliencie.
Zwróćcie uwagę jaki kolor mają gotowe mielone wołowiny. Są jasne. A to dlatego że do mięsa dodano tłuszcz. Takie mięso do tego dania się absolutnie nie nadaje i jeśli takowe dodacie, zepsujecie cały smak potrawy. 

Danie idealne po treningu oraz wtedy kiedy np. jedziesz w delegację a mąż zostaje sam z dziećmi. Przygotowana wcześniej i odgrzana zyskuje na smaku.
Polecam ;)


 Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 260 kcal


Składniki dla 4 osób:
* jedna czerwona cebula
* 300 gramów mielonej wołowiny (ja użyłam ligawy)
* 600 gramów passaty pomidorowej
* 200 gramów białej fasoli + czubata łyżka kminku do gotowania
* łyżeczka majeranku
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki mielonego kminku
* pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
* łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki   
* 2 łyżki oleju rzepakowego 
* sól 

1. Fasolę moczymy przez noc w letniej wodzie. Wylewamy wodę w której się moczyła, nalewamy nowej, solimy, dodajemy kminek i gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę przelewamy wodą aby usunąć kminek.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy aż zmieni kolor. Solimy, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy passatą. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Mieszamy z ugotowaną fasolą. 



149 komentarzy:

  1. Łatwy przepis, a potrawa na prawdę zachęca ;) Świetna szybka opcja dla trenujących ale i dla zapracowanych osób ;) Urocza ta miseczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczka z pepco, jest urocza, jem w takiej codziennie musli. Jeszcze są w sprzedaży :-)

      Usuń
  2. Czy czerwona fasola ma takie same właściwości? Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. spotyka się różne przepisy-w jednych jest info, żeby nie wylewać wody, w której gotowała się fasola, a w innych, żeby wylewać. Czym to jest spowodowane?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy passata to przecier pomidorowy po prostu Gosiu? Bo tak mi google pokazuje a przyznaję, że nie słyszałam wcześniej takiej nazwy dla przecieru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to przecier pomidorowy. Nie mylić z koncentratem !!!

      Usuń
    2. A dlaczego koncentrat jest zły?

      Usuń
    3. Nie napisałam że jest zły. Do tego dania się nie nadaje.

      Usuń
  5. Małgosiu co sądzisz o piciu kawy zbożowej a mlekiem? Ponoć jest kaloryczna,czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w internecie pisze,że ta kawa TUCZY!!!!proszę cie bardzo napisz co o tym sądzisz!!!

      Usuń
    2. w internecie piszą ..... ludzie ogarnijcie się i przestańcie zadawać Gosi tak głupie pytania

      Usuń
    3. Pije codziennie taka kawe,jem normalnie,cwicze i NIE TYJE!Tak wiec z doswiadczenia odpowiadam-NIE TUCZY,na 100ml ma cale 7 kcal.Bez paniki!;))

      Usuń
    4. Dlaczego głupie pytania? Nie wszyscy mają wiedzę na ten temat a jeśli chcą ją zdobywać to najlepiej ze sprawdzonych źródeł , jakim jest np blog Małgosi

      Usuń
    5. Na opakowaniu kawy jest podana wartość kaloryczna porcji, na mleku też, do czego tu potrzebna Gosia? Żeby dodawanie za ciebie wykonać?

      Usuń
  6. Przepis tak prostu, że niemowlę by to ugotowało ;) Chyba wiem co będzie wkrótce na obiad :)

    PS. Małgosiu, czy mogłabyś proszę w przybliżeniu zdradzić kiedy będzie wpis o przysadce? Czy jeszcze w tym miesiącu może?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny i prosty pomysł na danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam nic z fasoli - zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj,proszę cie o pomoc, cierpię na wzdęcia,czy jem dobrze, czy źle, czy się odchudzam czy nie. Nie jestem na nic uczulona, nie mam alergii, z pozoru wszystko ok a jednak...problem narasta w miarę jedzenia w ciągu dnia... czyli mniej więcej po 3 posiłku jest już masakra.Czy to normalne proces? Zazwyczaj pomaga wizyta w toalecie ale nie zawsze jestem w stanie się do tego zmusić.Czy mogę prosić o poradę jakie leki zażywać, lub czy polecasz jakieś zioła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim jeśli masz wykluczone nietolerancje, należy znaleźć przyczynę. To może być np. zespół jelita drażliwego.

      Usuń
    2. Czy polecasz jakieś leki lub zioła?

      Usuń
    3. Pisałam o IBS oddzielny post. Odsyłam do zakładki Trochę Zdrowia.

      Usuń
  10. Wyglada pysznie. Tylko czy mozna na cos innego wymienic fasole ? Moze soczewica ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Możesz dodać soczewicę, możesz cieciorkę.

      Usuń
  11. A czy fasola nie jest ciężko strawna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest potrawa dla wszystkich. Na fasolę każdy reaguje inaczej.
      Są osoby które codziennie jedzą strączki i nic im nie jest, a inna osoba zje raz na jakiś czas fasolę i ma mega wzdęcia.

      Usuń
  12. Małgosiu a jaki ma ładunek glikemiczny? Cukrzycy i insulinooporni mogą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz sobie obliczyć w zależności od wielkości porcji.

      Usuń
    2. Jakbym umiała to bym nie marudziła :-)

      Usuń
    3. W poście "Indeks Glikemiczny kontra ładunek glikemiczny" pokazuję na przykładzie jak policzyć.Krok po kroku.
      Wybacz ale z matmą każdy musi radzić sobie sam. Niestety nie dysponuję na tyle czasem aby liczyć czytelnikom PPM, CPM, Łg, Ig itp. a takich próść także w mailach otrzymuję mnóstwo.

      Usuń
    4. No sorry, szkoda żeby Gosia jeszcze liczyła proste matematyczne działania.
      Dziewczyno rusz głową. Najlepiej trudu sobie nie zadać a od Gochy wymagac żeby ci policzyła. Brak słów.

      Usuń
  13. może być fasola z puszki.... wiem, że lepsza gotowana, ale to np. gdy nie ma czasu byłoby szybsze rozwiązanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo już dawno nie poleciała mi ślinka czytając przepis kulinarny. Świetny i prosty przepis. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, czy mogłabyś napisać coś /podać kilka przepisów dla trenujących dzieci? Co przed treningiem, co po itd?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się podpinam pod prośbę :)

      Wiem, zę batoniki z poprzedniego wpisu będą ok, banan,ale co jeszcze?

      Usuń
    2. Malgosiu ja tez sie podpisuje pod ta prosba. I mam jeszcze jedna w tym temacie. Gdybys mogla uwzglednic w tym poscie rowniez dni calodziennych zawodow dla dzieci to byloby super. Moj 10-cio latek w sezonie letnim bedzie mial kilkanascie startow w roznych zawodach rowniez dwudniowych i zastanawiam sie czy stosowanie samych zalecen dietetycznych przed i po treningowych bedzie wystarczajace na ten czas zawodow. Czy moze czyms go dodatkowo wzmacniac. Dodam jeszcze ze twoimi przepisami na zdrowe batoniki i ciasteczka moje dziecko jest zachwycone! A gdy zrobilam Twoja granole to powiedzial ze jak dorosnie to bede musiala dac mu przepis :-))
      Pozdrawiam ze Szkocji-Iza

      Usuń
  16. Gosiu,ja mam fasolę białą zamrożoną(świeża była nie suszona), to ile jej trzeba użyć do tego przepisu?
    i czy ja trzeba tez namoczyć? jeśli tak to jaki jest czas moczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie była uprzednio gotowana to przygotowujesz tak jak w przepisie.

      Usuń
    2. Pani Małgosiu ,ja mam ugotowaną, to ile trzeba jej dodać w tym przepisie

      Usuń
  17. A można gdzies dostać passatę w opak.600 gramowym? Bo raczej spotkałam się z opakow. 500g.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, Twój blog jest fantastyczny! :) Super przepisy i bardzo ciekawe artykuły:) Własnie zrobiłam koktajl z pietruszką... Za pietruszką nie przepadam, do tego zobaczyłam ten kolor.. Próbuję i ... PYCHA :D
    Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu ja kupiłam ostatnio fasolę adzuki.to takie drobne czerwone fasolki. podobno mają dużo białka i wartości odżywczych. co myślisz o tej fasoli Gosiu? w internecie jest bardzo niewiele przepisów z ta fasola. może ty nam coś podrzucisz ��

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, a czy osoby borykające się z Candidą mogą zjeść tę potrawkę?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda jak bardzo lubiana przez mojego męża fasolka po bretońsku więc jutro spróbuję mu przemycić. Mąż podchodzi dość sceptycznie do moich fit pomysłów, choć zgodził się już na ograniczenie smażonego. Oboje jesteśmy w miarę szczupli i nigdy nie mieliśmy problemów zbyt duża wagą (raczej przeciwnie), ale od nowego roku postanowiłam zmienić naszą dietę na bardziej zdrową oraz rozwiązać mój problem z wystającym brzuchem i ujędrnić ciało po ciąży. Już ok 50 dni "ćwiczę z Mel B" w trybie 3 dni po 50 min plus dzień przerwy. Staram się jeść o stałych porach, choć nie zawsze mi się udaje. Ważę 50kg przy wzroście 1,57m. Czy jem za mało/ za dużo, jeśli:
    6:00 wstaje
    7:00 zaczynam pracę
    7:30 jem płatki owsiane/jaglane błyskawiczne z nasionami lnu zalane wrzątkiem plus bakalie i jakiś owoc
    10.30 zupa warzywna na kości wieprzowej, (niezabielana i mało przypraw bo jest do zupa na obiad dla 2-letniego synka) plus 2 kromki chleba razowego. Jak nie mam zupy to serek wiejski
    14:00 sałatka z kurczakiem/jajkiem z oliwą z oliwek, kromka chleba razowego
    17:00 wychodzę z pracy
    17:30 zupa (ta co rano) albo makaron z sosem
    18:00-19:00 jakieś jabłka albo banany bo moje dzieco uwielbia i mu podjadam
    22:00 - 23:00 ćwiczenia
    23:00 czasem jogurt naturalny
    24:00 idę spać
    Na razie jestem zadowolona z efektów ćwiczeń i diety, bo mięśnie skośne brzucha i lekkie bicepsy zrobiły się widoczne,uda straciły po 2 cm. Mięśnie proste brzucha też się pojawiły (wcześniej to jakby ich nie było) ale są jeszcze jakby pod warstwą jakby tłuszczyku/luźnej skóry. Rano brzuch jest fajny prawie płaski ale później rośnie i zaczynam wyglądać jak w wczesnej ciąży:/ Nie chcę się skrzywdzić tym dążeniem do ładnego brzucha, bo na drugi rok planuję rozpocząć starania o drugie dziecko. Czy robię to wszystko dobrze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak bym o sobie czytała

      Usuń
    2. Przepraszam cie bardzo ale ty treujesz i w twojej diecie e ma białka które powinn stanwic 20 % diety do tego brakuje mi zdrowych tluszczów, poza tym co jesz o treningu

      Usuń
    3. co do zdrowych tłuszczy to chyba ograniczają się tylko do oliwy do sałatki. Niestety jestem uczulona na orzechy, dlatego bakalie ograniczam do migdałów, słonecznika, dyni, żurawiny i rodzynek. Ewentualnie innych suszonych owoców. Jakieś pomysły jak wpleść w taką dietę więcej zdrowych tłuszczy i białka? Staram się układać moje menu pod to co robię dla dziecka i męża (stąd tyle tej zupy) bo nie mam nawet minutki, żeby gotować coś więcej. A kosztem snu to nie chcę bo i tak moje dziecko jeszcze walczy ze mną w nocy. Każde dobre rady mile widziane :)

      Usuń
    4. Enka to pytanie wymaga "pochylenia się nad przypadkiem". Aby podać "jakieś pomysły" musiałabym usiąść nad Twoim przypadkiem.

      Usuń
    5. ok, rozumiem :) muszę widocznie poprostu uzupełnić wiedzę, co oprócz oliwy z oliwek i orzechów jest uznawane za zdrowe tłuszcze. Wczoraj już się dokształcałam w zakresie zawartości białka w pożywieniu. Zmartwiła mnie tak niska wartość dla nabiału bo miałam nadzieję nim trochę podrasować jadłospis. Wplecienie więcej mięsa i strączków (muszę najpierw też zobaczyć czy po nich nie "wybuchnę") może być dość trudne, bo wymagają czasu na przygotowanie. Proszek do mnie nie przemawia, zostawię go zawodowcom.

      Usuń
  22. W końcu coś co lubię - mięso :)

    Mam pytanie jak długo teraz czeka się na opracowana przez Ciebie dietę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu, proszę Cię o radę. Od dłuźszego czasu mam u podstawy głowy , zawsze w tym samym miejscu duźe krosty, napisz proszę, czego to moga być objawy. Szampon caly czas mam ten sam. Jak sobie z tym poradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musi zobaczyć dermatolog. Wygląd takiej krosty (kolor) ma duże znaczenie w diagnostyce.

      Usuń
    2. podobne objawy dawała u mnie grzybica, może to ta przyczyna?

      Usuń
    3. Krosty grzybicze różnią się wyglądem od hormonalnych czy uczuleniowych dlatego powinnaś to pokazać dermatologowi.

      Usuń
  24. Witaj,
    mam pytanie niestety nie na temat:
    Czy osoba z hashimoto może jeść ciecierzycę i soczewicę?
    Bo czytam twój post o tarczycy i piszesz że tam nie wolno soi, a z tymi ziarnami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to soczewice i ciecierzycę mogę jeść przy hashimoto?

      Usuń
  25. Małgosiu, czy w Twoim browni z malinami mogę uźyć mąki orkiszowej lub innej dla osoby z n.t , doradź jakiej, czy moge uzyc malin mrozonych, ile wtedy?. I czy mogłabys mi podać ile uzyc , przed ubiciem swietany 36% w gramach do Twojej kawy mrozonej, jest to dla mnie b.waźne , gdyź od kilku tygodni stosuje Twoje jadlospisy i ladnie redukuja mi sie moje zbedne gramy :) 100gr na
    dzien , wiem ze tak nie powinnam sie wazyc, ale to daje mi jasny obraz co mi utrudnia aco pomaga redukowac wagę. Dostosowuje dania do mojej n.t ,ale widze ze jak trzymam sie ilosci kalorii co do joty, to super wszystko dziala. Dziekuje Ci bardzo za te przepisy, czekam na zmowiona u Ciebie diete, ale juz cos robie dla siebie dzieki Twojej "blogowej" pomocy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz użyć orkiszowej ale typ 650, max 700.
      Malin mrożonych używasz tyle samo ale musisz bardzo dokładnie odsączyć sok.

      Usuń
  26. Czy płatki ryżowe na kolacje to dobra opcja? Jem je ok. 21 bo chodzę spać przed północą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko 3,2 z wodą pół na pół. Czasem dodam jakieś orzechy, ale najczęściej nic nie dokładam bo unikam owoców o tej porze

      Usuń
    2. Kolacja Twoja jest kolacją o bardzo wysokim IG i taka ilość cukru i insuliny nie jest Ci potrzebna o godzinie 21-szej. Nawet jeśli chodzisz spać przed północą.
      Zapytałam o to mleko, ponieważ gdybyś te płatki pomieszała z pokrojonymi w kosteczkę warzywami i ziarnami lub orzechami byłoby super, ale to mleko to taka trochę kolacja dla niemowlaka.
      Nie obraź się. Zapytałam to odpowiadam.

      Usuń
    3. Rozumiem, dziękuje za odpowiedź :) co w takim razie zjeść o tej godzinie? Jakieś orzechy/wafle ryżowe/jogurt/kasze jaglaną na wodzie z serkiem wiejskim? Będzie ok?

      Usuń
  27. witaj kochana Małgosiu :) chciałam się zapytać czy minimalnie podniesiony poziom kwasu moczowego we krwi może być spowodowany ćwiczenami fizycznymi ( robiąc badanie np. po ciężkich treningach lub mając zakwasy)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi ocenić nie wiedząc jaka masz dietę i jakie są wyniki pozostałych badań.

      Usuń
  28. Czy to możliwe żebym miała nudności po wypiciu czystka? Na początku myślałam, że mam mdłości przez zaczęcie brać hormonów, działo się tak codziennie. Ale teraz zauważyłam, że zaczyna mnie mdlić podczas gdy pije i parę godzin po wypiciu naparu z czystka. Bardzo dziwne, bo to niby tylko zioło, nie wiem co o tym myśleć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła działają na nas bardzo indywidualnie. Bardzo możliwe że u Ciebie powodują nudności. Musisz z nich zrezygnować.

      Usuń
  29. A co sądzisz o czarnej fasoli ? Kupiłam ją kilka miesięcy temu, ale gotuje się straaasznie długo i zabarwiło mi rondelek na czarno. W smaku średnia, wolę czerwoną, ale tak się zastanawiam, co ta czarna zawiera korzystnego

    OdpowiedzUsuń
  30. Część, piszesz że jest to danie dobre po treningu. Czy jeśli chodzę na zumbę wieczorem i w domu jestem koło 21:00 (spać idę koło 24:00) to czy takie danie też się nada na kolację ( jeśli tak, to w jakiej ilości?) czy lepiej zjeść coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i taka porcja o kaloryczności do 300 kcal będzie idealna.

      Usuń
  31. A co by do tego pasowalo zeby dopelnic obiad ? Chodzi mi o jakas kasze,ryz itp ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ porcję i dodaj np. ogórka kiszonego sub surówkę z marchewki i selera.

      Usuń
  32. Małgosiu co sądzisz o piciu chlorofilu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy:
      – nie otrzymują światła słonecznego w odpowiedniej ilości, np. pracownikom biur i dużych miast
      - ludziom przemęczonym i zestresowanym

      Usuń
    2. Chlorofil jest składnikiem roślin zielonych więc osobiście nie widzę sensu dodatkowej suplementacji no chyba że ktoś je mało warzyw.

      Usuń
  33. wygląda pysznie i w dodatku tak mało kalorii super!

    OdpowiedzUsuń
  34. Właśnie ostatnio często zastanawiałam się nad tym jak zrobić coś ala fasolka po bretońsku, żeby nie było tłuste i Twój pomysł jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  35. Mam pytanie odnośnie posiłków przed i po treningu. Czytałam posty na ten temat ale nie ma tam mojego przypadku.
    Otóż jutro mam tzw maraton fitness czy 3h zajęć m.in zumba. Jest on o godzinie 9 rano.
    Jak rozplanować posiłki? Planowałam na śniadanie o 7.30 zjeść komose ryzowa z owocami a co potem? To dobry pomysł? Dodam ze nie mogę glutenu i mleka 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego potrzebny jest szczegółowy rozkład zajęć, przerw i Twoje wymiary etc. Plan na taki dzień aktywny układa się indywidualnie.

      Usuń
    2. Po fitnessie wracam juz do domu wiec mogę posiedzieć w kuchni.

      Usuń
  36. Małgosiu a ja chciała bym zapytać o cos nie związanego z postem. Nie znalazłam Na blogu takiego artyk. Co polecasz dla mężczyzn tych młodszych jak i starszych . Dla nas kobiet olej lniany cArnuszka . A jak u mężczyzn wspomagać układ hormonalny i zdrowie mężczyzny ? Ja nie wierze w te wszystkie reklamowane cudowne specyfiki :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam czy układa Pani diety dla rzucających palenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Dieta opiera się na tym że jest wypełniająca żołądek (sycąca) ale niskokaloryczna.

      Usuń
  38. czy wyjdzie też bez mięsa ewentualnie co dodać zamiast mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy po jednym dniu obżarstwa (nie mogę nazwać tego "słodkim dniem", zjadłam o wiele więcej niż to dodatkowe 300kcal ;) konieczny jest taki 4 dniowy detoks (jak te poświąteczne) aby zrzucić tę nagromadzoną wagę wodną? Czy np. wystarczy jeden dzień, bądź po prostu od razu wrócenie do nawyków sprzed dnia i wszystko się ureguluje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jedno pytanie dotyczące tego detoksu. Zazwyczaj uważam na podział makroskładników jaki jem, mniej więcej 50%(z przewagą warzyw), 25%, 25%. W dni tego detoksu nie można nabiału ani mięsa, czy też roślin "wzdymających". Dlatego też białka jem wtedy stosunkowo mało, a węglowodanów dużo. Czy wtedy nie zwracać uwagi na ten podział, do którego na co dzień się stosuję?

      Usuń
    2. Jeśli chcesz zastosować mój detoks to zapominasz o swoim podziale ;)

      Usuń
    3. Ja bym powiedziała, że to zależy jak duże masz wyrzuty sumienia ;))

      Usuń
  40. Małgosiu u 2 letniej córki zdiagnozowano alergię na gluten i nabiał, więc muszę je odstawić. Jestem w III trymestrze ciąży i czy ja też mogę zrezygnować z tych produktów. Ciężko jest ukrywać się przed dzieckiem z jedzeniem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już Twoja decyzja i jeśli chodzi o nabiał to powinnaś to skonsultować z lekarzem ponieważ on zna Twoje wyniki badań.
      Ale powiem Ci że ja osobiście prowadziłam i prowadzę kilka mam w ciąży które z uwagi akurat na nietolerancję u siebie muszą być na diecie bezmlecznej i żadnych niedoborów nie ma.

      Usuń
  41. Małgosiu czy słyszałaś o takim ziole gojnik ? jeśli tak to napisz czy polecasz i jak stosować dziękuję bardzo pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem Małgosią ale osobiście pije, nawet lubię jego smak podobno jest to dobry sposób na alzhaimera, podobno i tutaj cytuje:
      według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

      Mam nadzieje, że nie zaszkodzi:)

      Usuń
  42. Małgosiu mam do Ciebie pytanie raczej medyczne więc nie wiem czy mi pomożesz, a mianowicie już od dłuższego czasu (można mówić 4-5 ostatnich lat) mam ogromną tendencję do powstawania siniaków na nogach,tak bez większych powodów, obecnie mam ich po kilka na nodze, długo się też utrzymują, użyłam kiedyś masażera drewnianego na celulit i miałam całe nogi w małych siniakach. Latem to wygląda nieciekawie:-( Jesteś wstanie mi pomóc, a może zmienić/dodać do diety. Dodam, że jestem wegetarianką od 15 lat. Nie jem też jajek,bardzo rzadko nabiał. Czy to może być niedobór wapnia? Jakie mogą być powody powstawania siniaków?
    Będę wdzięczna za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstawianie siniaków może mieć wiele przyczyn stąd tylko poprzedzona badaniami diagnoza lekarska będzie tu odpowiednia.

      Usuń
  43. Gosiu masz jakieś propozycje jak mozna pozbyc sie strupkow z twarzy, czym mozna smarować

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu jesli to nie tajemnica jakie teraz witamin/suplementy diety bierzesz?

    OdpowiedzUsuń
  45. Małgosiu czy zamiast wołowiny można indyka dać? Czy też będzie dobre białko z indyczego mięsa?
    Posypałabym to wszystko natką pietruszki:))

    OdpowiedzUsuń
  46. zrobiłam to danie dzisiaj.
    jest mega dobre, mega sycace i mega szybkie.
    dzięki Gosiu.Ty tez jesteś Mega 😊

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu a jak wyjść z redukcji i ustabilizować wagę? Co zrobić żeby nie zredukować się za bardzo? Jak zatrzymać spadek wagi? Można liczyć na post lub jakieś informacje w tym temacie? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To temat na oddzielny, obszerny post. Mam taki w planach.

      Usuń
  48. Pani Małgosiu, na początku chciałabym podziękować za to, że dzięki Pani radom wreszcie jestem na dobrej drodze do zdrowego odżywiania i udało mi się zarazić tym męża i dzieci, teraz chętnie jedzą to co przygotuję. Oczywiście również dzięki Pani bo przyznam, że korzystam prawie wyłącznie z Pani przepisów. Nie zawsze było tak dobrze ponieważ zaczynałam przygodę z dietą od 1200 kcal (często kończyło się to napadami obżarstwa słodyczami aż do tego stopnia, że wymiotowałam). To trwało rok – wykończyło mój organizm w tym czasie ćwiczyłam 4 razy w tygodniu i nic nie jadłam po treningu żeby nie przytyć. Schudłam 4 kilogramy w sumie bo waga bardzo skakała. Nie miałam siły na nic. Potem trafiłam na Pani bloga i zaczęłam czytać i wreszcie zrozumiałam, że nie o to chodzi. Zaczęły się zmiany na zdrowo czyli zwiększenie kalorii do 1500 i nie wiem czy nie za mało ( moje PPM wynosi 1384 ), ćwiczę 5 razy w tygodniu 2 razy trening na siłowni 1,5 h i 3 razy wiosła 40 minut. Przytyłam od tamtego czasu 3 kg, nie czuję się z tym źle bo lepiej wygląda moje ciało mam więcej mięśni ale tłuszczyk też jest. Od pół roku waga nie drgnie i nie wiem co z tym zrobić. Nie dam rady już więcej ćwiczyć to może mam źle zbilansowaną dietę? Jem regularnie co 3÷4 h korzystając z Pani przepisów i wieczorem unikam węgli i owoców. Nie wiem co zrobić? Czuję się trochę zniechęcona. Proszę o podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  49. Czy jedząc jajka na kolację też powinno się pić sok pomarańczowy? Czy z uwagi na to, że to już wieczór to nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie. Dodaj bogatego w witaminę C pomidora czy paprykę, albo posyp np.jajecznicę natką pietruszki.

      Usuń
    2. dlaczego do jajka sok pomarańczowy? :P

      Usuń
    3. Bo w soku jest sporo witaminy c,która zwiększa przyswajanie żelaza;)

      Usuń
  50. Pani Małgosiu z góry przepraszam że zadaje to pytanie pod tym postem. Mam 5-mies dziecko i zaczęłam powoli mu wprowadzać zupki jarzynowe ze słoika (z firmy gerber). Jak rozmawiałam z innymi Mamami to część z nich uważała że słoik jest lepszy od własnej zupy ugotowanej w domu, gdyż nie do końca znamy pochodzenie swoich warzyw. Inne przekonywały mnie że zawsze lepsza własna zupka, bo jest bez konserwantów. Ja już sama nie wiem co lepsze...Bardzo proszę Panią o odpowiedź, bo jest dla mnie Pani autorytetem w tej dziedzinie i przepraszam jeśli ten temat był już podjęty, a ja nie doczytałam . Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz dostępu do tzw. pewniaków to słoiczki są dobrym rozwiązaniem.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za odpowiedź!:)

      Usuń
  51. Czy ćwicząc wieczorem można pozwolić sobie na słodką kolację, taką w postaci kaszy jaglanej na mleku z suszonymi owocami i orzechami czy niekoniecznie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem przeciwna owocom na kolację. Kasza jaglana na mleku ma wysokie Ig więc dodatkowo owoce mocno nam tę wartość podbijają.

      Usuń
  52. Malgosiu czy diety ktore rozpisujesz zawieraja dania z bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze. To zależy od schorzenia.

      Usuń
    2. A osobom ktore sa poprostu na diecie odchudzającej?

      Usuń
  53. Malgosiu, czy pieprz mozna zastapic czarnuszka? Chodzi mi o dodawanie do lunchbuxu ( kasza, fasola, warzywa). Chce zmielic ziarenka czarnuszki w mlynku).
    Ile jej bezbiecznie dodawac codziennie? Lyzeczke, pol, nie mam pojecia.
    Czy ziarenka czarnuszki poprawiaja trawienie i sa delikatne dla zoladka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Czarnuszka nada fajny korzenny smak. Taki lekko dalekowschodni.
      Dodawaj jednorazowo pół łyżeczki na porcję.

      Usuń
  54. Pani Małgosiu mam takie pytanie
    do tej pory jadłam 2100 kcal przy dużej aktywności fizycznej ,ale z powodu kontuzji muszę narazie sobie odpuścić ile więc powinnam teraz jeść żeby nie przytyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oblicz PPM czyli podstawową przemianę materii i jeśli jesteś leżąca dodaj 200 kcal a jeśli chodzisz to 400 kcal.

      Usuń
  55. Małgosiu na instagramie makaron maskarpone i cukinia, podasz moze dokładny przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Gosiu po co sie moczy fasole ? Chciałabym ugotować dzis to danie, ale wczoraj nie namoczyłam fasoli, wystarczy jeżeli dzis będzie sie moczyła 4 h ? Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola zawiera rafinozę, to cukier który przerabiają później bakterie jelitowe. Rafinoza jest rozpuszczalna w wodzie, stąd moczy się fasolę aby nie wzdymała.

      Usuń
  57. Właśnie zjadłam tę fasolę w wołowiną - cudowna !!!
    Dziękuję Ci Gosiu. Właśnie mija rok gotowania z Twoim blogiem, schudłam 8 kg. Czuję się genialnie. Nauczyłam się planować jedzenie, zachęciłaś mnie do ruchu. W moim wieku (48 lat) zmiana nawyków nie jest taka prosta. Już nie jestem na "wiecznej diecie". Teraz po prostu jem zdrowo. Zarażam nowym stylem życia moje koleżanki. A Twoje przepisy idealnie trafiają w mój gust i smak.
    Od roku, dzięki Tobie żyję innym życiem. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  58. rafinowany olej rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu a ta porcja to jaka gramatura?

    OdpowiedzUsuń
  60. A ja mam pytanie techniczne - jak jest z tą wodą po moczeniu? Nam cały czas na wykładach na uczelni (studiowałam dietetykę) i przeróżnych warsztatach wbijali do głowy żeby wody nie wylewać tylko gotować w tej wodzie w której się fasola moczy (ze względu na wypłukanie z fasoli substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie). A żeby nie było wzdęć, gotowanie jej dodając kminek lub innych przypraw niwelujących lub osłabiających wzdęcia.

    Pozdrawiam,
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty. tak was uczyli?
      Przecież rafinozy rozpuszczają się w wodzie i to one powodują wzdęcia. Stąd wodę wylewamy.

      Usuń
  61. a czy polędwiczka wieprzowa tez by się nadała?

    OdpowiedzUsuń
  62. Czy to danie nadaje się do zakręcona go do słoika aby mieć na później?

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu to danie jesc z kaszą ryżem itp zeby kaloryczność na obiad była około 450-500 kcal czy zjeść większa porcję niż podajesz na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń