środa, 25 maja 2016

Soczysty, aromatyczny, domowy burger a la American Home! Taki który skradnie serca i dzieci i dorosłych! Co jest sekretem soczystego mięsa?



Domowe burgery. Soczyste, aromatyczne, takie w stylu American Home. No właśnie, czyli jakie?

Warunek podstawowy to doskonałej jakości wołowina. Ale samo mięso burgera nam nie zrobi. Jeśli kotlet będzie suchy jak wiór (a wołowina to chude mięso) to burger będzie niedobry.
Mięso musi być soczyste i aromatyczne. Tu kluczowym składnikiem jest bulion który dodajemy do mięsa.
Ja użyłam bulionu warzywnego który robię zwyczajnie, na włoszczyźnie i aktualnie, o tej porze roku, wszelkich zielonych liściach. Jeśli macie pod ręką rosół, użyjcie rosołu.
Bulion dodany do mięsa gwarantuje nam soczystość. Po zamknięciu mięsa podczas smażenia pięknie nawilża mięso. Będziecie zaskoczeni ;)
No i burger w stylu American Home nie obejdzie się bez majonezu. Nie ma takiej opcji. Pyszny, domowy, idealnie komponuje się z soczystą wołowiną, kruchą sałatą i ogórkiem małosolnym którego akurat dodałam (przepis na ogórki małosolne znajdziecie TU). 

Kaloryczność:
Jeden burger ma ok.  370 kcal


Składniki na 4 burgery:
* 400 gramów wołowiny - ja używam ligawy
* 80 ml intensywnego bulionu warzywnego
* płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
* jajko 
* 4 pełnoziarniste bułki
* sałata
* 3 ogórki małosolne
* 4 łyżeczki ketchupu 
* 4 łyżeczki domowego majonezu (klik)

1. Zmieloną wołowinę mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem i zimnym bulionem. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dzielimy mięso na cztery części i przy pomocy obręczy kuchennych formujemy równe, płaskie kotlety o wysokości ok. 1,5 centymetra. Gotowe burgery smażymy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Ja używając grilla z grzaniem góra dół smażę minutę. Używając zwykłej patelni lub tej grillowej smażycie minutę z każdej strony. 


2. Bułki przekrawamy na pół. Kładziemy na suchej teflonowej patelni i lekko dociskając grillujemy około pół minuty z każdej strony. 
3. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, drugą ketchupem.
Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem.


Burgery na imprezę grillową

1. Robimy wszystko z punktu pierwszego.
2. Bułki przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem. 
3. Gotowe burgery zawijamy w papier do pieczenia. Kładziemy na grilla, trzymamy 15 minut.


85 komentarzy:

  1. Czy moczenie wiórków kolorowych pozwala się pozbyć dwutlenku siarki, tak jak w przypadku suszonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale polecam kupować wiórki nie konserwowane siarką.

      Usuń
    2. Dziękuję na odpowiedź. zawsze kupuję niesiarkowane, ale tym razem zakupy robiła moja mama która nie czyta etykietet. Nie jestem jednak za wyrzucaniem jedzenia, więc jakoś użyję to opakowanie.
      Chyba widzę na zdjęciu pomarańczowe pomidory. Niedawno jadłam takie po raz pierwszy i bardzo mi smakowały. Polecam dodać do gotowanej młodej kapusty :)

      Usuń
  2. Gosiu, jakie soczyste i aromatyczne zdjęcia! Zapisuję przepis na listę do zrobienia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj obudziłam się z myślą : Ale mam ochotę na burgera! Wchodzę na Twojego bloga a tutaj taki wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A bułki też pieczemy sami? :) Czy znajdę tu jakiś przepis? Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bułek nie pieczemy. Mnóstwo piekarni oferuje naprawdę świetne wypieki.

      Usuń
    2. Haha świetny pomysł na post! Nie myślałam że pani wyskoczy z burgerem.

      Usuń
  5. mmmm.. wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) jak widać, burger wcale nie musi być fast foodem :) pewnie że nie trzeba piec bułek samodzielnie, to już chyba byłaby hiperpoprawność wynikająca ze "slowfoodowej manii" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie ma dobrych piekarni, dlatego pytałam. Ale spoko spoko, na pewno nie jestem hiperpoprawna ;)

      Usuń
  7. Witam Małgosiu czy jesteś w stanie ułożyć dietę dla 3 letniego dziecka które ma alergie na nabiał, jajka, gluten, kurczaka, wołowine, cielęcine, orzeszki ziemne, soje, selera, surowa marchew ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaką piekarnię w Otwocku polecasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu czy żucie gumy powoduje jakikolwiek wyrzut insuliny? Jest to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrzut insuliny jest wtedy kiedy we krwi jest glukoza.

      Usuń
    2. ja kiedyś przed pobraniem cukru bezmyślnie żułam bezcukrową gumę i podwyższyło mi to cukier we krwi i musiałam powtarzać badanie

      Usuń
    3. Ale czy samo życie gumy powoduje już podwyższenie glukozy we krwi?

      Usuń
  10. Jakiej grubości powinny być kotlety aby nie były surowe w środku? Ja smażę na grillu elektrycznym góra dół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochani, czytajcie proszę tekst. Tam jest wszystko napisane.

      Usuń
  11. Gosiu,miałam problem z cerą. Wizyty u dermatologa pomagały aż coś zaczęło szwankować i dermatoalog rozłożył ręce mówiąc że to na pewno hormony żebym poszła do ginekologa. Poszłam przepisał mi tabletki Elin. Problem zniknał,ale nie chce ich juz brac..w ogole nawet nigdy nie robilam badan endokrynologicznych pod tym katem. odzywiam sie zdrowo a mimo to problem z cera byl. pomoglo po hormonach ktorymi nie chce sie juz faszerowac jaka moze byc przyczyna? i jak temu zaradzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebna jest diagnostyka. Czy dermatolog robił Ci badania?
      Abym mogła że tak powiem "pochylić się nad przypadkiem" musiałbym mieć:
      * testy na nietolerancję - szczególnie interesuje mnie mleko krowie
      * hormony - estrogen, progesteron, testosteron w 16 dniu cyklu robione

      Usuń
    2. a testy na nietolerancje wykonam u alergologa tak?

      Usuń
    3. Gosiu, a ja z innego powodu miałam robione te badania w 3 dniu cyklu. Czy wyniki mogą być odpowiedzią na moje problemy z cerą?

      Usuń
    4. W 3 dniu cyklu nie ponieważ chodzi o poziom estrogenu który powinien spadać w II fazie cyklu stąd badania w 16-tym dniu.

      Usuń
    5. Mnie lekarz prosił o badanie w 21 . CY to jest ok ?

      Usuń
  12. Woow przepis jest super. Koniecznie wypróbuję, ale bez majonezu- choć piszesz, że niezbędny nie znoszę go :))
    Od razu nasunął mi się pomysł na frytki z batatów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale Ci zazdroszczę, że nie lubisz majonezu... :D

      Usuń
    2. odkąd przeszłam na weganizm, przestałam lubić majonez, mimo że są fantastyczne w smaku zastępniki :) za to ubóstwiam frytki z batatów ... omnomnom :)

      Usuń
  13. Malgosiu, ja na inny temat.

    Czy mozna myc owoce plynem do mycia naczyn Ludwik?

    Daje kapeczke plynu np. Na jablko i myje, a potem plucze pod biezaca woda i wycieram papierowym recznikiem.

    Moj maz stwierdzil, ze to nienormalne i bardzo toksyczne dla zdrowia, bo zjadam resztki plynu. Nie wiem, bo takie myte owoce podaje tez dziecku...

    Co Ty o tym myslisz? Czy to zle, moze lepiej sama woda oplukac?

    Dziekuje serdecznie za odp. Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myję domestosem.

      Usuń
    2. Nie Ciebie pytam, anonimie.

      Usuń
    3. Ludzie naprawde myjecie plynem do mycia naczyn owoce???!! szczerze? gdyby tak bylo nakazane w zyciu bym tak nie myla ja myje woda i moze to zle nie wiem ale dla mnie oczywiste i nie wyobrazam sobie myc np w Ludwiku:D

      Usuń
    4. Ja tez myje owoce plynem do naczyn, czasami jablka maja taka dziwna skorke jakby polana waskiem bez plynu nie schodzi

      Usuń
    5. Po pierwsze środki którymi się spryskuje uprawy są rozpuszczalene w wodzie, więc jeśli by cokolwiek na owocu było, to mycie samą wodą wystarczy. Tyle że to ma być mycie, a nie opłukanie, albo popryskanie kilkoma kropelkami wody. Można szczoteczką myć dla najszybszego i najlepszego efektu, ale wystarczy samą wodą.

      Po drugie - czy Anonimowy z 27 maja o czymś takim jak woski owocowe nie słyszał? No ręce opadają. Gratulacje, nadgorliwie zszorowujesz naturalną część owocu...

      Usuń
    6. Jak kupujecie marketowy syf, to macie woskową powłokę. Ja kupuję u lokalnych rolników i owoce myję tylko pod wodą :)

      Usuń
    7. Każdy owoc czy warzywo wytwarza substancje woskowe w celu uniknięcia nadmiernego parowania wody, czyli utraty turgoru. Jeżeli na jabłka jest taka "dziwna "woskowata naleciałość to nic dziwnego. Jabłka kupowane od stycznia do sierpnia to najczęściej owoce, które były przechowywane w chłodni (polskie jablka), nie ma więc możliwość po takim długim czasie aby jakieś opryskiwacze pozostały na owocach. Nie ma środków w UE z tak długim okresem karencji. Płyn do mycia naczyń jest do mycia naczyń, a bie owoców czy warzyw. Na studiach miałam taki temat i wiem ze mydla zawarte w płynie mogą przedstawić się do żywności, ponieważ skorka żadnego owocu nie jest bez "dziur ", skórka ma na sobie otwory, które ułatwiają procesy wymiany gazów, wiec płyn może tam.spokojnie wejść.

      Usuń
  14. o mniam! kocham takie domowe burgery :) Sama bardzo czesto podobne robię

    OdpowiedzUsuń
  15. Juz wiem co podam w sobote moim chlopakom. I pewnie znowu od meza uslysze "i to jest to zdrowe jedzenie??? no takie rzeczy to mozesz mi gotowac!":-))
    Dzieki Gosia

    OdpowiedzUsuń
  16. czy masło z Sante to które ma 90% orzechów jest ok?

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu a czy można na zwykłym grillu zrobić te kotlety - na aluminiowych tackach np.?
    Jeśli tak, to czy czas obróbki będzie podobny do tego na grillu elektrycznym lub patelni grillowej?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mnie zaskoczyłaś! Świetny pomysł z tym bulionem. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam domowe burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  20. sekretem prawdziwych soczystych burgerow P.Gosiu wcale nie jest bulion natomias bron Boze nie dodaje sie jajka !!! bo to ono powoduje twardosc miesa, dodajemy odrobine wody i oczywiscie przyprawy i co najwazniejsze dobrze urabiamy mieso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz. Ja dodaję jajko od lat i nie wpływa ono na twardość mięsa w żaden sposób. Za to bulion doskonale zmiękcza.

      Usuń
    2. Ja nie dodaję ani jajka ani bulionu, za to rozmiękczam mięso dodatkiem wody. Muszę spróbować z bulionem :-)

      Usuń
  21. Od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie takiego burgera. Jak byłam młodsza, tato często przyrządzał burgery na obiad, niestety kupował na nie gotowe kotlety, które do dziś wspominam ze wstrętem. Pani burgery na pewno biją na głowę wszelkie gotowce.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Małgorzato, czy komponuje Pani dietę przy nadkrzepliwości krwi?

    OdpowiedzUsuń
  23. Gosiu czy mozna naturalnie wyrownac niski poziom estrogenu? Czy niski poziom estrogenu i zelaza plus swedzaca wysypka moga miec cos ze soba wspolnego? Powinnam zrobic test na laktoze prawda???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim przypadku potrzebna jest szersza diagnostyka i analiza.
      Podstawowa morfologia, testy na nietolerancje i to nie tylko na laktozę bo ta jest mlecznym cukrem ale na białka mleka krowiego oraz pozostałe hormony czyli progesteron i testosteron oraz TSH.
      Dopiero wyniki i analiza przypadku może dać odpowiedź i wskazać kierunek leczenia.

      Usuń
  24. Czy celiakia może powodować obniżenie białych krwinek i podwyższone próby wątrobowe?

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu czy mogę dziecku podawać łyżeczkę czarnuszki na noc mimo że dostaje też zyrtec?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, czy pisałaś już o tym kiedy najlepiej pić? w sensie (wodę, herbaty itp) przed czy po posiłku? Jeśli tak odeślij mnie proszę do konkretnego postu.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapomniałam powyżej dopisać że biegam 3xw tygodniu po 1h, 3siłownia 1interwały,3xtabaty , rowerek przy ajmniej 2xw tyg i joga i pilas raz.Bardzo proszę o pani odpowiedź na moje powyższe pytanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przez jaki współczynnik pomnożyć przy moim trybie życia? 1.4? Ile ?

      Usuń
    2. Łooł dziewczyno, ćwiczysz naprawdę sporo! ;o

      Usuń
    3. To przez ile ?

      Usuń
  28. czy można jeść codziennie szpinak? mam peeeełno na ogródku i codziennie coś przygotowuje (makaron, zupe,koktajle)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak często można?
      I czy sałatę mogę jeść na śniadanie i na kolację ok 10-15 małych listków z olejem i solą a do tego pieczywo chrupkie lub razowy chlebek?

      Usuń
  29. Gosiu, czy dietą można złagodzić objawy alergii wziewnej na pyłki traw? Strasznie się męczę i myślę czy jest sens coś wyeliminować z diety. Proszę o odpowiedź.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Czy robiłaś test na nietolerancje pokarmowe?

      Usuń
  30. Trochę nie w temacie... Kiedy mogę spodziewać się wyceny diety z formularza wysłanego 12 kwietnia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już powinnaś dostać. Jeśli nie masz to w odpowiedzi na ten komentarz wyślij mi adres e mail z którego wysłałaś formularz.
      Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.

      Usuń
  31. Małgosiu kochana
    proszę podpowiedz mi,chcę się zastosować do twojego planu jadłospisów .
    Jeśli moja CPM wynosi 2480 to czy ta kaloryczność 1500-1600 będzie dobra?
    I jeszcze to że wstaje o 5:00,wychodzę z domu przed 6:00
    Czy mogę 1 przekąskę zamienić ze śniadaniem,rano jakoś nie bardzo mam czas na celebrowanie śniadania .
    I w pracy jemy śniadania o 9:00 wszyscy razem .
    A może jakaś mała kanapeczka rano.
    Jakie godziny posiłków będą najlepsze w moim przypadku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym Ci zmniejszyła ale do 1800 przez miesiąc, dwa. Z uwagi na wczesne wstawanie. Nie schodź od razu tak nisko.
      Moje jadłospisy nie są dietą odchudzającą. Tam są inne proporcje BTW. Można by było zejść na 1500 ale to wymaga dobrego rozkładu BTW i diety dużej objętościowo.

      Usuń
  32. Gosiu czy mąkę kokosowa można spożywać na surowo? Np do owsianki?

    OdpowiedzUsuń
  33. Miałem ostatnio szansę jeść kilka razy naprawdę dobre burgery! :) Pychota. Czas zrobić je samemu w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Doskonałe przepisy na "cheat meala". Jako, że sezon grillowy w pełni, a nie zapowiada się na rychły jego koniec, z przyjemnością wypróbuję Burgera na imprezę grillową, tylko ten majonez..., ale bez niego faktycznie nie ma burger smaku. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu, dobrze widze ze mam opti grill z Tefala ;)?

    OdpowiedzUsuń
  36. Ostatnio robiłam burgery. Mięsko z indyka (podudzie). Co prawda miałam tylko pszenną bułę, ale mówi się trudno. Za majonezem od jakiegoś czasu nie przepadam, więc wzięłam pół kubeczka jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy i tyle samo keczupu. Pyyyyszotka. Kotletów od dawna nie smażę, a piekę w piekarniku :-)
    Pomysł na trochę inny obiad bardzo fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam, Małgosiu czy te burgery smażone tak jak opisujesz są lekko krwiste w srodku czy wysmazone jednolite szare?
    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń