piątek, 13 maja 2016

Szybka sałatka ze szparagami, młodą botwinką i bryndzą na ciepło! Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie!



Siła prostoty. Tak mogłabym określić to danie. 
Szparagi i młoda botwina zeszklone na klarowanym maśle z odrobiną czosnku. Do tego wyrazista w smaku bryndza i chrupiące płatki migdałowe. Powiecie : tylko tyle? Tak. Tylko tyle wystarczy.
Banalnie proste danie, a jakie smaczne. Genialne jako dodatek do ryby lub mięsa, ale także jako samodzielny posiłek. Np. późna kolacja.
Kto pominął post o wartościach szparagów zapraszam TU

Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 150 kcal 


Składniki na sałatkę dla 2 osób:
* pęczek zielonych szparagów
* pęczek młodej botwinki 
* 60 gramów bryndzy 
* łyżeczka klarowanego masła
* sól 
* ząbek czosnku
* 2 łyżki płatków migdałowych

1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojone w kawałki szparagi i botwinkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Solimy do smaku. 
2. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Posypujemy rozkruszoną bryndzą i płatkami migdałowymi.



75 komentarzy:

  1. A czy całą botwinkę można spożywać na surowo czy tylko jej liście?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś będzie na obiad!! Pięknie dziękuje :) czy bryndze można zastąpić twarogiem? czy może czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie do wypróbowania :)
    Z poprzedniego artykułu wyczytałam, że szparagi są dobre dla osób z chorobami nerek. Czy istnieje możliwość żeby dietą zwalczyć piasek i kamienie nerkowe? Albo chociaż jak się wspomagać co jeść najlepiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrafię tego określić, moja mama ma z tym problemy, tzn. ma wykryte kamienie, dawniej często miała ataki kamicy nerkowej, teraz po braniu leków funkcjonuje normalnie, chodzi o to jak się wspomóc generalnie

      Usuń
    2. Warto by było zrobić badania aby to określić.

      Usuń
  4. hm, będzie dzisiaj na kolację :) a jaki inny ser polecisz do sałatki? wiem, że to nie będzie to samo, ale się nie oszukuję, że znajdę dzisiaj bryndzę....

    OdpowiedzUsuń
  5. A białe szparagi się nie nadają? Mam tylko takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ale białe będą bardzo delikatne.

      Usuń
    2. Dziękuję, wypróbuję:)

      Usuń
  6. Gosiu tą bryndze można dostać w sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo podoba mi się ten przepis, mój mężczyzna uwielbia botwinkę, oboje lubimy szparagi, może nawet dziś zaskoczę go taką kolacją...

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, wysyłasz wyceny wyłącznie w czwartki?czy trzeba poczekać jeszcze trochę? Ja formularz wysłałam 25.3., napisałam też wiadomość na instagram ie.ale tam może ich tyle dostajesz że mojej nie widac....pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Odpowiadając na ten komentarz prześlij mi adres email z którego wysyłałaś formularz. Ja tego komentarza z mailem nie opublikuję, bez obaw, a sprawdzę.

      Usuń
  9. Botwina cała czy tylko liscie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu Twoje przepisy są rewelacyjne i często są dla mnie inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych. Tylko niezmiennie dziwią mnie porcje. Przecież one są malutkie przynajmniej tak wyglądają. Ja nie wiem jak się tym najeść jeżeli to samodzielny posiłek? Zawsze zwracają moja uwagę na tego typu prezentacjach, zdjęciach te mikro porcyjki. Nie wiem może to ja jestem jakas dziwna :) ze wydaje mi się to strasznie malutko. A zaznacze ze schudłam 25 kg i niestety borykam się z anoreksja wiec dla osoby z zaburzeniami odżywiania która mało je i tak wydaje się to strasznie skromne. Tak tylko mnie to zastanowiło :). Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow blogowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w tekście. Jest to warzywny dodatek do mięs lub ryby lub późna kolacja.

      Usuń
    2. O patrz, jestem w podobnej sytuacji. Schudłam, mam zaburzenia odżywiania a te porcje dla mnie wyglądają jak jedna trzecia obiadu :( mam przez to wrażenie ze strasznie dużo jem

      Usuń
    3. Generalnie Twoje przepisy sa male objetosciowo ;)

      Usuń
    4. Ta porcja wcale nie jest mała. Właśnie zjadłam ją na kolację. Pycha! Dziękuję Małgosiu za przepis! Kurczak ze szparagami i mleczkiem kokosowym również wyśmienity.

      Usuń
    5. Wlasnie jem pycha :) Gosi przepisy sa raczej duze objetosciowo Mam od Niej diete i czasem trudno zjesc danie do konca ;)

      Usuń
  11. kolacja 150kcal?? To dla krasnoludka chyba:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dania u Gosi są dla tych ,którzy odżywiają się lub chcą się odżywiać zdrowo.Jeżeli Tobie nie odpowiada to usmaż sobie kotleta schabowego lub zrób bigos tłusty.Ten blog nie jest dla Ciebie anonimowy.

      Usuń
    2. Gosiu wspaniała sałatka.

      Usuń
  12. ale to wcale nie jest mała porcja :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Malgosiu czy spozywanie cukini ok 4razy w tyg moze byc szkodliwe? Chodzi mi o zawartosc potasu.. I 2pyt-czy mloda kapusta z passata z twojego przepisu moze byc na kolacje czy bedzie yo a ciezkie? Dziekuje jesli odpowiesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - absolutnie nie będzie szkodliwe
      2 - może być, pewnie.

      Usuń
  14. Ostatnio robie taki koktajl: jabłko, pół pomarańczy, seler w korzeniu, zielona pietruszka i garść szpinaku. Mogę go pić codziennie na przekąskę ok.17 a o 20kolacja? Oczywiście czasem zmieniam troche skladniki i kombinuje ale musze powiedzieć że jest pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu a czy byłby możliwy z Twojej strony post związany z z tematem czy można w ciąży jeść np chia pić czystek itp z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy ryba usmazona w panierce, ale zjedzona bez niej, jest bardzo kaloryczna???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zjesz bez panierki to różnica jakbyś zjadła z panierką jest znaczna. Panierka chłonie tłuszcz jak gąbka.

      Usuń
  17. Gosiu, może znasz odpowiedzi na moje pytania. Czy 10 miesięczne dziecko może już jeść szparagi, np w zupie? Czy może jeść zupę z botwinką? Czy są one częstymi alergenami? Dziecko ma straszne AZS i bardzo ostrożnie podaje nowości.
    A ta sałatka wygląda przepysznie. W niedziele przetestuję :)
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale na początek próbuj z małymi ilościami. Szparagi są bezpieczne ale przy dzieciach zawsze powinno się wprowadzać nowości ostrożnie.

      Usuń
  18. czy jak chcę zrzucić parę kilko to mogę pić do posiłku zieloną herbatę lub do śniadania kawę ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, piszę tutaj bo wysłałam formularz odnośnie diety już 13 marca i do tej pory nie otrzymałam wyceny zaczęłam się martwić, że może to wina poczty i mejle nie dochodzą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz wyślij mi adres e mail z którego przesyłałaś formularz. Bez obaw, ja go nie opublikuję a sprawdzę o napiszę do Ciebie.

      Usuń
  20. Malgosiu chcialabym sie upewnić czy moge podawac po lyzeczce oleju z czarnuszki dzieciom dziewczynka 10 lat chłopiec 8? Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu:)Twoje poprzednie danie kurczak ze szparagami zrobił furorę u mnie w domu:)wszyscy się nim zachwycali:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Chciałam się podzielić swoim spostrzerzeniem. Miałam problem z nieszczelnym jelitem, tzn tak przypuszczam, bo bardzo wypadały mi włosy cały rok, a po zjedzeniu czegokolwiek z buraka mocz zabarwiony był na mocno różowy. Postanowiłam włączyć do diety czystka 2x dziennie i nasiona czarnuszki łyżka dziennie. Jestem też na diecie roślinnej, choć zdarza się zjeść mięso może raz w miesiącu wiadomego pochodzenia. Około tydzień temu zrobiłam próbę ze zjedzeniem dużej porcji buraków przez 3 dni i problemu nie ma. Włosy też przestały wypadać. Wierzę, że systematyczność może zdziałać cuda. Zawsze się zniechęcałam bardzo szybko. Teraz pozostał problem z cerą, ale może potrzeba więcej niż 2 miesiące. Także dziewczyny naprawdę warto nawet profilaktycznie dodać do diety kilka ,,superfoods" zobaczycie, że to nie tylko moda. A dziś wybór jest tak szeroki, że nie musi być to najdroższy produkt.
    Stokroć dziękuję Małgosiu za wiele inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystko co lubię na jednym talerzu, musi być pyszne! Na pewno wyprobuje :)
    Małgosiu mam takie pytanie. W sytuacji gdy jestem w pracy i wypada pora przekąski a nie mam możliwości zjedzenia na spokojnie i mogę sięgnąć po coś na szybko to co jest lepszym wyborem? Jogurt naturalny czy sok warzywny? Co Ty byś wybierala w takich sytuacjach?

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu mam robione badania hormonalne w szpitalu, m.in. przysadki i podwzgorza po podaniu LHRH. Po tescie o 10 zjadlam sniadanie. I o 12.30 juz bylam glodna jak wilk, wiec zjadlam obiad szpitalny (bo tak to przywozi mi mama obiad, tylko pozniej). Czy to od podania tego hormonu taki apetyt? I czy odbije sie to negatywnie na mojej wadze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jednoznacznie stwierdzić po czym taki apetyt. Może rzeczywiście po podaniu hormonów, ale wcale nie musi tak być. Mogłaś np. stresować się podświadomie przed badaniem,żołądek był "ściśnięty" a potem organizm odpuścił i stąd zwiększona ochota na jedzenie.

      Usuń
  25. Witam
    Bardzo ciężko się z Panią skontaktować a to dosyć pilne. Wysłałam Pani formularz 29.03.2016r. i zgodnie z informacjami zawartymi na stornie powinnam otrzymać wycenę 12.05.2016r. Nie otrzymałam jej do dnia dzisiejszego proszę o informację dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz wyślij mi adres email z którego wysyłałaś formularz. Komentarza z twoim e mailem nie opublikuję. Sprawdzę i jeśli nie będę miała to napiszę do Ciebie.

      Usuń
  26. Gosiu czy na redukcji mogę zjeść raz w tygodniu w ramach cheat meal kilka suszonych daktyli z kawą ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Botwinka świetna rzecz, szkoda że tak mało osób wie o jej leczniczych właściwościach... Nie każdy ma szczęście od dziecka karmionym być nią (w formie zupy w moim przypadku) przez babcię :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu co sądzisz o oleju Kujawskim smakowym? Można dodawać go do sałatek?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, czy jak będę stosować twe jadłospisy ( te ok 1500 kcal) i zmniejszę o 200 kcal ich kaloryczność to zrobię dobrze? Mam 43 lata- nie mogę schudnąć - jem zdrowo - jestem na HTZ- tarczyca ok- lipidogram i trój... trochę podwyższony- 5km dziennie marszu co drugi dzień - 80kg/170 cm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarancji nie dam ponieważ w przypadku osób które mają problem z utratą kilogramów mimo teoretycznie dobrego odżywiania, kluczowe są proporcje. Nie kalorie, a proporcje.

      Usuń
    2. Dziękuję :) spróbuję, ale czy 1300 kcal nie będzie za mało?

      Usuń
    3. Dlatego napisałam że gwarancji Ci nie dam. Możesz jeść 1000 kcal i nie chudniesz. Wyprowadzam mnóstwo dziewczyn po takich głodowych dietach.

      Usuń
  30. Pani Małgorzato, mam spory problem a przez to też pytanie. Obliczyłam ile powinnam jeść kcal aby przytyć, podzieliłam to jako 45% wegli, 40% tłuszczu i 15% białka, ale waga od ponad miesiąca nie chce ruszyć. Czy w takim wypadku dodać jeszcze więcej tłuszczu czy mogę sobie pozwolić chociażby na dodatkową porcję owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj więcej tłuszczu. Tłuszcz w małej objętości ma dużo kalorii więc nie będziesz się czuła rozdęta jak mogłoby to mieć miejsce w przypadku owoców.

      Usuń
    2. Przepraszam, że jeszcze zawracam głowę ale miałabym dodatkowe dwa pytania:
      1. Czy w przypadku zwiększenia tłuszczów ok. 3 g na kg masy ciała może mieć jakieś skutki uboczne?
      2. czy mogę jeść codziennie ok. 100 g miksu słonecznika, siemienia lnianego i orzeszków ziemnych? Wiem że liczy się różnorodność, ale nie będę ukrywać iż nie stać mnie na to aby codziennie jeść duże ilości drogich orzechów/migdałów czy dobrej jakości oleju nierafinowanego.

      Usuń
    3. Ogromnie Pani dziękuję! W takim razie lecę zrobić zapasy słonecznika i fistaszków, i walczę o dodatkowe kilogramy a zarazem zdrowie :)

      Usuń
  31. Małgosiu jak obliczyć z jakiej strony skorzytać ile co ma tłuszczu, białka i wegli?

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale pyyyyycha! Małgosiu, więcej takich przypisów :) :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Oboje z mężem wsunelismy wczoraj na kolacje ☺ rewelscyjna w smaku... pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  34. A jeśli podać to jako danie obiadowe to co do tego dodać? Ryż, kasza, makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odp :) miłego popołudnia

      Usuń