piątek, 6 maja 2016

Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami!






Danie z cyklu "zrób i odgrzej, a będzie smakowało jeszcze lepiej". Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami. Idealne na weekend oraz wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani i idealnym obiadem jest coś, co można po prostu wyciągnąć z lodówki i podgrzać. 
Sekretem tej potrawy jest marynowana wołowina, która dzięki użytym przyprawom smakuje wybornie.
Aby wystarczająco zamarynować mięso potrzebujemy 2-3 godzin, jednakże jeśli zamarynujecie je na noc i zrobicie następnego dnia, będzie jeszcze lepsze. Sos lubi odgrzewanie, więc można go zrobić na dwa dni. Jestem przekonana, że tego drugiego będzie Wam smakował bardziej.
Danie, które bardzo lubią moje dzieci. Idealne do zapiekania. Wystarczy przełożyć do naczynia,  posypać parmezanem i zapiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie wypróbujcie ;)

 Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:
* łyżka klarowanego masła
* 500 gramów wołowiny
* 800 gramów pokrojonych pomidorów bez skóry i pestek (lub dwie puszki pomidorów krojonych bez skóry)
* łyżka curry
* łyżka słodkiej papryki
* łyżeczka suszonej cebuli
* pół łyżeczki suszonego czosnku
* płaska łyżeczka imbiru
* płaska łyżeczka soli
* łyżka mąki orkiszowej
* 300 gramów makaronu orkiszowego penne

1. Wołowiną mielimy na małym sitku. Przyprawy mieszamy, posypujemy mięso, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2. Na klarowanym maśle podsmażamy mięso, dodajemy mąkę orkiszową i pomidory, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy około 15 minut. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy wody. 


3. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z sosem. 


98 komentarzy:

  1. Wygląda na pyszne :)
    Małgosiu znasz jakiś przepis na wegański chłodnik z botwinki żeby był w miarę prosty, ale też podobny do oryginału? W internecie znalazłam dużo udziwnień w przepisach i jedna próba ubiegłego roku nie była najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu a co z mąką?

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, jaka wołowina?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, a jesli biorę rano letrox, to dobrze robię, że biore tabletkę, potem piję wodę z cytryną, a potem za 30 min jem śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale między letroxem a wodą z cytryną musi też minąć 30 minut.

      Usuń
    2. Dziękuję ;)

      Usuń
    3. A propo leków (ja euterox)
      Czy może być dłuższa przerwa niż 30 minut??
      Wstaje 4:40 biorę tabletkę od razu (bo zdarzyło mi się zapomnieć) przygotowuje śniadanie, 'pudełka do pracy, kąpiel etc słowem jem śniadanie godzinę później.
      Można tak ??

      Usuń
  5. Małgosiu kiedyś na instagraie było pokazane makaron, mascarpone i cukinia będzie przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja trochę nie na temat, Małgosiu jakie jest twoje zdanie na temat błonnika witalnego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny na zmianę z otrębami. Jest w wielu dietach moich klientów ;)

      Usuń
  7. A czy to prawda, że należy go(błonnik) spożywać przez 2 tyg., bo dłuższe spożywanie powoduje awitaminozę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie jeśli dieta jest bogata w składniki odżywcze.

      Usuń
  8. No jakbym widziała siebie w kuchni :D Moje ulubione danie, przepis własny, najwidoczniej Nasze mózgi i kubki smakowe pracują podobnie *śmiech*. Jedynie ja nie używam mąki i dodaję papryczkę chilli, razem z pestkami, wielbię ostre jedzenie :)
    Czasami dla odmiany polecam dodać mniej pomidorków i mięsa, a zastąpić to grillowaną cukinią, łączy się idealnie, a w smaku jest mega świeże i lżejsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu, postanowiłam wziąć się za siebie i chcę zacząć od badań. Czy możesz wymienić badania, jakie należy wykonać, aby poznać swój stan zdrowia i móc zacząć działać w kierunku poprawy stylu życia?
    Twoje przepisy stosuje już od dawna, ale nie do końca stosowałam się do wszelkich zaleceń. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w moim postanowieniu :) PS Świetny blog, cudowne porady, przepyszne propozycje dań i Ty - znająca się na rzeczy, zawsze skora do pomocy, cierpliwa dla nas i będąca natchnieniem. Dziękuję Ci bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krew + biochemia i lipidogram. TSH, CRP. To tak na początek.

      Usuń
    2. Dziękuję raz jeszcze

      Usuń
  10. A czy takie sosy ( mięsno pomidorowe ) można mrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakiej firmy kupujesz suszona cebulke i czosnek? Zawsze unikalam takich rzeczy myslac ze to chemia..Moze sa lepsze i gorsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki jest prawidłowy poziom selenu? czy proporcje sleenu do cynku itp takie jakie są odpowiednie są jakoś określone? Jeżeli tak, to jak? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu , a jaka jest średnio porcja na osobę ( kobietę, mężczyznę) makaronu , ryżu kaszy itp? zawsze się zastanawiam sile gotować..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma średniej porcji dla każdego. Każdy jest inny, ma inne zapotrzebowanie. Ja zazwyczaj gotuję 60 gramów dla siebie i 100 dla męża. Mówię o wadze suchego np. makaronu. Jeśli chodzi o kaszę i ryż to dla mnie 50 g, dla męża 70 g.

      Usuń
    2. Gotujesz w jednym garnku i jak to rozdzielasz? Zawsze mam z tym problem i np. gotuję owsiankę dla siebie a potem dla męża..

      Usuń
    3. Dziękuje za odpowiedz :)

      Usuń
  14. Czy te suszone przyprawy:cebula i czosnek różnią się od świeżych??
    Nie lepiej świeżo pokrojoną cebule dać i posiekany czosnek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz, czemu nie ;)Ale dając suszone unikniesz efektu wzdymania.

      Usuń
  15. Gosiu, a będzie post o cholesterolu? Wartościach, leczeniu podwyższonego cholesterolu, skutki obniżonego cholesterolu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Co sądzisz o kompocie z rabarbaru, poslodzonym odrobiną cukru? (Powiedzmy pół łyżki cukru na litr wody)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Małgosiu! Czy mogłaby Pani powiedzieć jak to jest z tą soją? Albo poświęcić temu post? Widzę, ze sporo Pani czytelników jest wegetarianami, albo ogranicza mięso, więc nie jestem pewnie sama w tym pytaniu:) Soja wydaje się super- bardzo dużo białka, stosunkowo mało kcal, ale krążą jakieś mrożące krew w żyłach mity (?) o jej właściwościach. Jak to jest? Pozdrawiam, Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejmę ten temat. Moim klientom wege soji nie daję.

      Usuń
    2. to prawda, mam dietę od Małgosi i nie ma w niej ani grama soji, chociaż mam pozwolenie na zżeranie od czasu do czasu tofucznic :D
      i chcę się podzielić jednym spostrzeżeniem, kiedyś zajadałam się parówkami sojowymi, aż się do nich trzęsłam rano, a od jakiegoś czasu nie mam ochoty na nic co już zostało przetworzone, czyli parówki, kotlety sojowe, sery vege. wolę sobie je utoczyć sama, niesamowite ... :) niesamowity jest nasz organizm. ania

      Usuń
  18. Tak patrzę na tą zieleń z tyłu i zjadłabym taki obiad ale nie w moim Warszawskim mieszkaniu ale w takim plenerze ;(

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, jak może zdrowo przytyć mężczyzna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprzez właściwą dietę ale są osoby które zjedzą tonę jedzenia i nie przytyją. Taki metabolizm. Warto by było zrobić badania.

      Usuń
  20. Gosiu, jak mam wysoki moczniki 50 i kwas moczowy 8, duuuużo żelaza 200 i eGFR70 to wołowinki nie mogę?:(. Jak dopomóc filtrować mym nerkom , mięso chyba muszę omijać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ale ściśle określone ilości. Tzn. lekarz powinien Ci określić ile gram dziennie możesz zjeść.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz. lekarz to raczej na tym się nie zna, usłyszałam "mało mięsa trzeba jeść". Wiem, że nic nie wiem, a na twoje diety czeka się , że HO HO :). Dużo piję wody i ziół (pokrzywa, skrzyp, mięta...). Zobaczymy :) Pozdrawiam :)
      A Wiedza Twa mnie zachwyca :)

      Usuń
  21. Małgosiu, od dawna czytam Twojego bloga, nie ukrywam, z zaciekawieniem. Wiele Twoich wskazówek stosuję w swoim jadłospisie, ponieważ temat zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia jest mi bliski.
    Odbyłam dwutygodniową kurację antybiotykową i jestem mocno osłabiona. Chciałabym zapytać co proponujesz w ramach rekonwalescencji i szybkiego odzyskania sił i odporności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytaj moje wskazówki z posta "Odporność last minute".
      Pamiętaj aby suplementować probiotyki jeszcze 6 tygodni po zakończeniu kuracji antybiotykiem i jak ognia unikać słodyczy z uwagi na patogeny które kochają antybiotykowy reset i słodkości bo dzięki temu rosną w siłę.

      Usuń
  22. Małgosiu, kupiłam dzisiaj mąkę gryczaną firmy Melvit. Mam może głupie pytanie, ale mnie to ''męczy''. Czy ta mąka jest tak jakby pełnoziarnista? Czy podobnie jak pszenna te dobre rzeczy sa z niej wyrzucane? Nie mam takiej informacji na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiej konsystencji jest mąka? Miałka zupełnie?

      Usuń
    2. Jest sypka, ale gdy ja biorę w palce czuję leciutkie "grudki, nie jest jednolita. Poza tym, widać w niej cos na ksztalt malutkich otrębów.

      Usuń
    3. No to jest w porządku. Ma błonnik i wszystkie wartości.

      Usuń
  23. Jak to jest z tym piciem wody po posiłku?

    Na suplementach które przyjmuje piszę żeby zażyć po posiłku i popić duża ilością wody. Ale po posiłku ? Nie rozrzedzi mi to soków trawiennych ?
    Ile można tak optymalnie wypić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak jesz zupę? To jak to jest? Trawi żołądek tę zupę czy nie?
      Wszyscy chóralnie polecają zupy na diecie ale popijania zabraniają ;))
      Bez obaw popij ;)

      Usuń
  24. Witam, może nie na temat piszę ale odebrałam wyniki badań i jestem zaniepokojona..Od kilku tygodni stosuję Twoje jadłospisy lecz waga stoi w miejscu. Mam 40 lat, 170 wzrostu i 70 kg (od 6 m-cy przytyłam 6 kg-jedząc jak zawsze). Mam obniżony poziom eozynofili tzn. 0,07 w zakresie 0.10-0.50. Pozostałe wyniki w normie,czyli morfologia, cholesterol, TSH, lipidogram, ALT,AST,GGTP. Czy to jest przyczyną tycia? Co mogę zrobić w tym przypadku? Układasz odpowiednie diety w takim przypadku? Będę wdzięczna za odpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie TSH wyszło dokładnie?
      Normy polskie są dwukrotnie zawyżone.

      Usuń
    2. TSH 1.430 zakres 0,270-4,200

      Usuń
    3. TSH jest w porządku. Ciężko określić co jest przyczyną zastoju wagi. Kluczem jest właściwy rozkład BTW w diecie, taki który ruszy metabolizm.
      Po 40-tce ten metabolizm ma prawo zwolnić dlatego w tym wieku trzeba szczególnie pilnować ilości węglowodanów i warzyw aby organizm nie trzymał wody.

      Usuń
    4. Dziękuję za odp., dam sobie czas do końca miesiąca, zwiększając aktywność fizyczną. Jeśli nic nie ruszy to zdecyduję się na indywidualną dietę ;)

      Usuń
    5. Jeśli waga nie ruszy w dół albo nie daj Boże wzrośnie zrobiłabym przynajmniej cukier i insulinę na czczo a najlepiej krzywą cukrową i insulinową. Pamiętajcie cukier na czczo trzymający się w normie jeszcze o niczym nie świadczy. Mój mąż kilka lat walczy z nadwagą, cukier miał w normie. Lekarz nigdy nie zaproponował krzywej aż sama męża wysłałam na krzywą cukrowa a zwłaszcza insulinową i wyszło co wyszło czyli źle.

      Usuń
  25. Pani Gosiu zamówiłam u pani dietę pod koniec marca nie dostałam jeszcze wyceny, ale tak się zastanawiam bo zbliża mi się sesja egzaminacyjna, a pisała pani kiedyś że podczas sesji nie powinno się odchudzać i nie wiem co mam zrobić czy po sesji jeszcze raz wysłać formularz ? czy może teraz zapłacić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekaj na wycenę a jak już ją otrzymasz to dostaniesz nowy adres e mail do kontaktu i będziesz mogła zamówić dietę w dowolnym czasie.

      Usuń
  26. Małgosiu, które mleko jest twoim zdaniem jest lepsze bez laktozy ze sklepu czy własne roślinne np z wiórków kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
      Roślinne jest lekkostrawne.

      Usuń
  27. Gosiu,z niecierpliwoscia czekam na post o soji.. wydaje mi sie, ze kiedy jej nie spozywam mniej mi cos wyskakuje na twarzy, mimo ze nie mam na niej nietorelancji..

    OdpowiedzUsuń
  28. Sporo schudłam, zdrowo się odżywiam i pilnuję diety od długiego czasu. Ruszam się, nie mam grzeszków jedzeniowych ani cheat mealów/słodkich sobót/słodkich niedziel.
    Mam często tak, że przypominają mi się smaki dzieciństwa: drożdżówka z rodzynkami, jagodzianka, drożdżówka z serem albo budyniem, smak szarlotki mamy, kopytka z sosem, jogurt sklepowy, kaszka manna czy słodycze (Michałki, galaretki w czekoladzie, cukierki Mister Ron). Popatrzę sobie w sklepie i wychodzę, nie jem tego.
    Próbuję kombinować sama - piec drożdżówki na miodzie z mąką pełnoziarnistą, robić jakieś ciasta bez tłuszczu na pełnoziarnistych spodach, miksować jogurt z owocami. I na chwilę zaspokajam swoje kubki smakowe, ale cały czas to nie jest "to".
    Gosiu, wiem, że nie ma magicznej metody na to i zdrowe odżywianie jest zdrowe, a taką słodką bułą niczego sobie nie dostarczę poza toną cukru, oczyszczoną mąką i margaryną. Jest na to jakiś sposób? Tak się tylko próbuję wyżalić troszeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak raz na jakiś czas zjesz drożdżówkę czy kopytka z sosem to nie zachorujesz na raka. Nie dajmy się zwariować.
      Ostatnio byłam z córką u jej koleżanki i jej mama podała ciastka ze sklepu i rafaello. Czułam na sobie spojrzenia innych mam, jakby pytające "co ona zrobi"? "zje czy nie zje" "dietetyczka to pewnie nie ruszy".
      Jakież było ich zdziwienie kiedy zjadłam dwa raffaello.
      Jak sięgałam po drugiego to powiedziałam "jeszcze żyję po tym pierwszym, to zaryzykuje drugiego".
      Ludzie! Nie przesadzajmy. Odżywianie to styl życia, a stałe, to sposób myślenia ale nie dajmy się zamknąć w klatce bez okien.

      Usuń
  29. Małgosiu jakie badania krwi powinnam zrobić by sprawdzic czy wszystko jest ok, poniewaz od roku nie jem miesa. jakies pierwiastki?

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu czy mogłabym prostymi słowami napisać co zjeść np. na śniadanie przekąskę, obiad kolację żeby posiłki były były zdrowe. Bez tych słów typu białko węglowodany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do gotowych jadłospisów. Tam znajdziesz cały pakiet na cały rok;)

      Usuń
  31. Dostałam jadłospis tygodniowy dla mnie od dietetyka przy okazji wizyty i pomiaru składu ciała. Trochę dużo białka jest (nie mam %, ale wysłałam zapytanie, jak wyglądają proporcje), przykładowo w jednym dniu:
    3 jajka
    200 g serka wiejskiego
    200 g indyka pieczonego
    100 g grillowanej piersi kurczaka

    lub

    schab pieczony - 90 g
    150 g dorsza
    100 g kurczaka

    lub
    Twaróg półtłusty 150 g
    250 g indyka
    2 jajka na twardo.
    Wiem, że wszystko zależy od osoby, ale mimo wszystko całkiem sporo mi się to wydaje. Dlatego z utęsknieniem czekam na wycenę od Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie dużo mięsa w jednym dniu. No i białka ogółem.
      Pytanie czy masz to zalkalizowane bo inaczej się zakwasisz.

      Usuń
  32. Pani Malgosiu, a czy wędzonego łososia można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu, jako ze mam uczulenie na nabial i jajka,zastanawiam sie, czy z reguly do kupnych chlebow z piekarni sa dodawane z reguly jajka, nie wiesz moze?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od piekarni. Trzeba pytać o skład.

      Usuń
  34. Witam, na komunie córki sama się pani malowała? Bardzo ładny makijaż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różowa szminka jest super;) Jaki to kolor i firma jeśli to nie tajemnica ?
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  35. Zrobiłam i danie wyszło rewelacyjnie. Trochę jednak "ulepszyłam". Zamiast połowy pomidorów dałam puree z dwóch upieczonych papryk czerwonych, a do mięsa dodałam cieniutko pokrojone chorizo. Jakoś pasowalo mi do przypraw i był to strzał w dziesiątkę!!!

    OdpowiedzUsuń
  36. Pani Małgosiu mam 32 lata,167cm wzrostu i 80kg. Dotychczas jadłam jakieś 2200-2300 kcal. Z PPM wychodzi mi 1522,75 kcal a CPM: 1827kcal. Czy powinnam więc obniżyć kaloryczność do 1600 kcal aby schudnąć, dobrze myślę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ale kluczowy jest rozkład BTW, nie tylko kalorie.

      Usuń
  37. Malgosiu, warto wlaczyc do diety makaron kukurydziany( sklad to maka kukurycziana i woda) czy . lepiej wybierac inne?

    Kukurydziany makaron jest wartosciowy? Jakie inne lepsze warto jesc?

    Jak czesto go jesc i ile to porcja suchego makaronu dla kobiety 24 lata, szczupla, normalne zdrowe odzywianie. Zaawsze wszystkiego gotuje duuuuzo niepotrzebnie. Napisz prosze na taka porcje jak dla Ciebie ile jesli makaron z owocami a ile jak z soczewica np. czy czyms immym ;)) dziekuje ;)Anetta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosiu, sama jadasz takie makarony ? Co myslisz o nich?

      Usuń
    2. Nie jadam makaronów kukurydzianych.

      Usuń
    3. A napiszesz dlaczego?

      Usuń
    4. Kukurydza ma wysokie IG, jest tucząca a nie ma spektakularnych wartości odżywczych. Wolę makarony pełnoziarniste, orkiszowe itp.

      Usuń
  38. Czy można jeść nieaktywne drożdże ( sa jakieś takie płatki drożdżowe - suszone- dodaje się je do wieli wegańskich dań)- czy nie powodują rewolucji tak jak świeże , czy są zdrowe ? i generalnie czy drożdże są ok? czy nie wspomagają złej flory bakteryjnej?

    OdpowiedzUsuń
  39. Pani Małgosiu ,czy taki smaczny sos z makaronem lub kaszą może zjeść mój
    cukrzyk 2 .Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  40. Gosiu,mam pytanie. Od roku odżywiam się zdrowo,ćwiczę i czuje się świetnie. Mój jadłospis wygląda tak,że jem co 3 godziny 5 posiłków 1800-2000 kcal. Niedługo wyjeżdżam zagranicę i tam niestety będę wstawała wcześnie. Nie chce stracić tego co sobie wypracowałam a nie wiem jak to wszystko pogodzić. Czy będę miała możliwość jedzenia tam 5 posiłków właśnie w tych odstępach co 3 godziny. Na pewno będę robiła wszystko żeby tak było,bo zdrowie najważniejsze,ale co jeśli nie będzie to realne czy zmiana jedzenia powiedzmy co 4 godziny będzie ok? oczywiście nie zrezygnuję ze zdrowego odżywiania. Tylko chodzi mi o te godziny czy jeśli zmienię to to moje starania które wypracowałam teraz pójdą na marne. Pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzenie regularne jest niezmiernie ważne ale też jeśli będziesz jadła co 4 godziny to też się nic nie stanie. Ważne jednak abyś pilnowała regularności i aby nie było sytuacji że odstęp jest 5 czy 6 godzin.

      Usuń
  41. Czy mozna użyć świeżego czosnku, imbiru i cebuli? Czy z suszonymi jest lepsze? ;) Fajna stronka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś wyżej było napisane, że suszone nie wzdyma.

      Usuń
  42. Pyszny! Od dzisiaj jeden z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń