poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kurczak marynowany w pietruszkowym pesto, pieczony z młodą marchewką. Idealny obiad na pierwszy dzień lata.
























Delikatny, soczysty, niezwykle aromatyczny pieczony kurczak, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem gotowane na parze i młodziutka pieczona słodka marchewka. Idealny obiad na pierwszy dzień lata.
Szybki i bardzo smaczny.

Warzywa korzeniowe czyli marchew, pietruszka czy seler są teraz wyjątkowo smaczne. Młodziutkie są delikatne i bardzo lekkostrawne. Nadają się absolutnie dla każdego. Szkoda wygotowywać z nich to co oferują najcenniejszego, więc jeśli nie gotujecie z nich zupy, jedzcie pieczone lub gotowane na parze.
Młode warzywa zawsze kojarzą mi się z początkiem wakacji. Teraz na targowiskach pojawiają się dużo wcześniej, ale ja z dzieciństwa kojarzę je z ogródkiem mojej mamy. Uwielbiam ten smak. Tę chrupkość i delikatność. W głowie mam mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie i niebawem zdradzę Wam kolejne.
Dziś zachęcam do wypróbowanie tego przepisu. Jestem pewna że ten sposób przygotowania kurczaka przypadnie Wam do gustu.      


Kaloryczność:
Jedno udko z kurczaka ma ok. 250 kcal 



Składniki na obiad dla 2 osób:
* 2 udka z kurczaka 
* pęczek natki pietruszki
* ząbek czosnku
* 150 ml oliwy z oliwek
* pęczek młodej marchewki ok. 8 sztuk 
* sól 

1. Przygotowujemy pietruszkowe pesto: w blenderze lub malakserze  umieszczamy natkę pietruszki, czosnek i oliwę z oliwek. Blendujemy na głądką masę. Doprawiamy do smaku solą.
2. Kurczaka osuszamy, nacieramy solą i pietruszkowym pesto. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
3. Marchewki skrobiemy ze skórki lub jeśli chcemy zjeść ze skórką, dokładnie szorujemy.
4. Zamarynowanego kurczaka oraz marchewki szczelnie zawijamy w papier do pieczenia lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.  


130 komentarzy:

  1. Po pieczeniu można zdjąć tą skórę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zdejmę skórę po upieczeniu to "wyrzucę" też pesto... Nie lepiej ściągnąć skórę przed pieczeniem?

      Usuń
    2. Spokojnie. Podczas marynowania kurczak przejdzie smakiem pesto.

      Usuń
    3. Hej Małgosiu. Pytanie z innej beczki -od 25 kwietnia byłam na diecie rozpisanej przez dietetyczke. Choruje od 4 lat na niedoczynność tarczycy, zrobiłam wynik tsh (1,02)i przedstawiłem go pani dietetyk.Prosiłam o dietę na wyregulowanie miesiączki i zmniejszenie obrzęków. W efekcie zrzucilam 3,5kg ,obrzęki zostały i stracilam miesiączkę. Miesiączkę stracilam już 4 raz. W tej chwili biorę dupa Stone na jej przywrócenie. Nie wiem czy Pani dietetyk potraktowala mnie indywidualnie czy tak jak resztę pacjentów. Nie poszłam do niej z nadwagą miałam 59 kg.Czy to możliwe że dieta zbilansowana tak wpłynęła na mój organizm? Pozdrawiam

      Usuń
    4. Od 1340 do 1400

      Usuń
  2. Czy olej kujawski 3 ziarna będzie dobry do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam do Pani pytanie byłam u dietetyka dostałam dietę 1100 kalorii przy mojej niedoczynności tarczycy i hashimoto sama nie wiem co o tym sadzic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masakra. Ręce opadają. Taka kaloryczność zmęczy nadnercza i jeszcze bardziej obciąży tarczycę.

      Usuń
    2. W takim razie co robić? Wysłałam do Pani formularz wyceny diety narazić czekam cierpliwie a co do tego czasu robić?

      Usuń
  4. Malgosiu zrobiłam ogórki małosolne według Twojego przepisu. Po tygodniu na ogórkach powstał biały kożuch. Czy to prawidłowo? Co mogło spowodować że tak się zrobiło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo bardzo zakręciłaś słoik, albo temperatura za wysoka, albo stało w świetle.

      Usuń
    2. Taki kożuch to normalne . Oczywiście takich ogorkow się NIE ZAKRECA!!! tylko przykrywa np. wieczkiem i trzymać około tygodnia. Ten kożuch ja zbieram lyzka i wyrzucam a wode ( bez ogorkow) odlewam do garnka i zagotowuje. Dodaje na 10 litrow wody z ogorkow 1 lyzke octu i zalewam ogorki i od razu dokładnie zakręcam Voila , gotowe. To jest mój sposób na kiszenie ogorkow które robie już jakies 20 lat :)
      Pozdrawiam Ewa.

      Usuń
  5. Małgosiu czy jeśli chcę wyeliminować gluten z diety (ale nie mam nietolerancji) to mogę jeść zwykłe płatki owsiane, czy kupować te bezglutenowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedz zwykle. Owiec nie ma glutenu, ale bywa nim zanieczyszczony. Ta ilość zanieczyszczenia jest tak mała że nie zaszkodzi nawet osobom z nietolerancją. Ale zaszkodzi osobie z celiakią.

      Usuń
    2. A z ciekawości można zapytać w jakim celu eliminuje się gluten jeśli nie ma się nietolerancji ani innych przeciwwskazań zdrowotnych?

      Usuń
    3. Mi lekarz ginekolog zalecił eliminację glutenu z powodu Zespołu Policystycznych Jajników. Mówił, że przy chorobach autoimmunologicznych gluten może bardzo szkodzić. Choroba autoimmunologiczna = nieszczelne jelita, nieszczelne jelita = do krwioobiegu przedostają się nie tylko małe molekuły, ale też większe molekuły co powoduje zaostrzenie stanu zapalnego i reakcji autoimmunologicznej. Tak to mniej więcej tłumaczył.

      Usuń
    4. Eliminuje gluten bo walcze z tradzkiem i juz nic mi nie pomaga. Dieta bez cykru, nabialu, miesa, zywnosci gotowej. Suplementuje w postaci roznych superfoods, czarnuszka tez nie pomaga. Badania hormonalne robilam i nie wyszly drastycznie zle. Lekarz oczywiscie przepisal antykoncepcje, ktorej nie chce. Sama jestem sceptyczna co do diety bezglutenowej, ale sprobowac muszę:(

      Usuń
    5. Ale czy PCOS to choroba autoimmunologiczna? Ja mam PCOS, robiłam badania ANA1 na choroby autoimm. i wyszły negatywne.

      Usuń
  6. Witam Małgosiu. Chciałabym zamówić dietę dla męża, który choruje na łuszczyce. Czy mogłabyś podać mniej więcej ile kosztowałaby taka dieta. Mam jeszcze pytanie odnośnie czy ta dieta jest na miesiąc, czy na przykład można zamówić jakiś schemat na którym mogłabym się opierać w przyrządzaniu mu posiłków. Mąż pracuje w domu i je posiłki regularnie ugotowane przez mnie (nie ma nadwagi), jedyny problem zdrowotny to łuszczyca którą ma już 20 lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy łuszczycy ja zalecam stosowanie diety bezmlecznej. Cena takiej diety to 300 zł i stosujesz ją 2 miesiące. Przez te dwa miesiące nauczysz się co i jak komponować i potem bez problemu poradzisz sobie sama. Jeśli jednak będziesz chciała abym to ja prowadziła męża dalej to oczywiście nie ma problemu.

      Usuń
  7. osoby zmagajace sie z candidą mogą sobie pozwolić na taki rarytas Małgosiu :)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu,
    czy planujesz jakiś post o nabiale? Widzę, że jest spore zainteresowanie tym tematem. Przydałby się post, w którym napisałabyś komu nabiał szkodzi i kto nie powinien go jeść oraz czym go zastąpić w diecie.

    Czy bakterie fermentacji mlekowej zabijają ewentualne hormony, które mogłyby się znajdować w mleku? Czy osoby z zaburzeniami hormonalnymi powinny unikac wszelkiego nabiału.

    Dzięki Gosiu za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy pesto z Twojego przepisu można mrozic? Jeśli nie to jak długo przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Z uwagi na oliwę nie mrozimy pesto. Gotowe może stać w lodówce 7-10 dni.

      Usuń
    2. A czy pietruszka po tych 7 dniach będzie miała jeszcze jakieś wartości? Gdzieś słyszałam ze owoce i warzywa w koktajlach juz po paru godzinach tracą swoje wartości. Czy tak samo bedzie z tą pietruszką w pesto?

      Usuń
    3. W pesto masz konserwant w postaci oliwy.

      Usuń
  10. A taki obiadek może być dla cukrzyka 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dla cukrzyka warzywa korzeniowe z uwagi na skrobię oporną tylko pieczone lub na parze.

      Usuń
    2. Dziękuję Ci Małgosiu za Twoją wiedzę i cierpliwość

      Usuń
  11. Pani Małgosiu czy trakcie odchudzania, zupy warzywne na kolacje to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. A dla osoby z insulinoopornością taki obiad będzie ok? ta młoda marchew i ziemniaki..

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj,Małgosiu.
    Mam pytanie:czy planujesz podać jakieś przepisy z wykorzystaniem garnka rzymskiego? Odkryłam go niedawno dla siebie i chętnie stosowałabym częściej,ale nie bardzo mam pomysł,do jakich potraw.
    Pozdrawiam i dziękuję za to,co robisz. Niejeden raz korzystałam z Twoich przepisów i za każdym razem powstawało znakomite jedzonko. :)Poza tym-podajesz mnóstwo informacji,które przydają się do wykorzystania na co dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie posiadam garnka rzymskiego. Warto kupić?

      Usuń
    2. Myślę,że tak. Wołowina i kurczak z garnka to czysta poezja... Domownicy i goście są zachwyceni!

      Usuń
  14. Małgosiu, na facebooku dalas zdjęcie po cwiczeniach. spaliłaś 156 kcal w 17 minut na biezni czy orbitreku? Jak nastawiłaś tę maszynę ze tyle spaliłaś w tym czasie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na orbitreku. Tle spaliłam w 17 minut. Zaplanowałam sobie 15 minut orbitreka, 15 bieżni i 15 pływania.

      Usuń
    2. dałaś jakieś obciążenie na orbitrek?

      Usuń
    3. Anonimowy ale przecież to nie jakoś dużo. Na orbitreku ŚREDNIO wychodzi ok 100 kcal na 10 min.

      Usuń
    4. Dzieki Judyta, ale ja nie ćwiczyłam nigdy na orbitreku stąd moje pytanie o nastawienie sobie maszyny.....

      Wczoraj był moj pierwszy raz:)

      Usuń
  15. Czy pieczenie w rękawie marchewki i ziemniaków da efekt upieczenia? Czy bardziej ugotowania? Tak samo mięsa? Nie ma spieczonej skórki.....
    I jak to się ma do tej skrobi opornej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwróć uwagę na czas pieczenia i temperaturę. Kurczak jest w rękawie ponieważ jeśli byłby bez to pesto by się przypiekło a miało w trakcie pieczenia okalać mięso i dalej wnikać w jego strukturę.

      Usuń
    2. ok, rozumiem. Tylko to mięso jest bardziej jak ugotowane prawda?
      marchewka też. A ziemniaki się nie upieką tylko też ugotują w tym worku. I jak ma to sie do skrobi opornej??

      Usuń
    3. A skąd pomysł, aby ziemniaczki do woreczka wkładać? W tekście takiej informacji nie ma :) Ugotuj je na parze.

      Usuń
  16. Zaczął się sezon na warzywa, które wprost uwielbiam (kalafior, brokuły, marchewki...) no i niestety mimo, że zachowuję kaloryczność i proporcję BTW to mam duży problem z "przedawkowywaniem" błonnika. Przekraczam 40g i nie wiem, czy powinnam się martwić - czy to nie przyniesie odwrotnego skutku? A ja tak lubię te warzywa i owoce :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz się co obawiać. Tylko dużo pij. Błonnik potrzebuje wody.

      Usuń
    2. A to z wodą nie ma najmniejszego problemu :) Super, dziękuję!

      Usuń
  17. Gosiu co polecasz (albo nie polecasz) jeść przy trądziku ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, pisałam do Ciebie wczoraj rano maila odnośnie kontynuacji diety, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Obawiam się, że wiadomość mogła trafić do spamu lub nie dotrzeć :(, a z tego co widziałam na fb zdążyłaś już się dokopać do wczorajszej korespondencji;) Mogłabyś to sprawdzić ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest ok, ale mam awarię internetu z powodu nocnej burzy. Piorun walnął w coś tam i całe osiedle nie ma internetu.
      Teraz ciągnę z telefonu. Z powodu awarii mam opóźnienia.

      Usuń
  19. Gosiu a czy to wyjdzie np z piersią z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  20. Chce na chwilę wyeliminowac nabiał czy jeśli będę jadła jogurt 2 razy tygodniu tylko dla bakterii (jestem po antybiotykach) to źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli eliminujesz nabiał to całkowicie. Jeśli jesteś po antybiotykoterapii to 2 jogurty w tygodniu to za mało.
      Musisz suplementować probiotyki.

      Usuń
  21. Już się piecze😀

    OdpowiedzUsuń
  22. Czesc Gosiu, twoje piertuszkowe pesto jest tez obecne w kuchni Hiszpankiej :-), nazywa sie salsa verde i jest uzywane jako sos do ryby i owocow morza na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie badanie najlepiej wykonać na candide: z kału, z żywej kropli krwi czy IgA IgE IgG ? Które będzie najbardziej miarodajne?

    OdpowiedzUsuń
  24. http://www.qchenne-inspiracje.pl/2015/08/bezglutenowy-chleb-z-samych-ziaren-bez.html?m=1 Gosiu, czy ten chleb można mrozić? I czy otręby można zamienić na płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu, czy codzienne picie czystka może pomoc w walce z trądzikiem?
    I co jeść do chleba gdy rezygnujemy z nabiału?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu zblendować na pesto tylko listki czy łodyżki też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja łodyżki też blenduję. Szkoda mi wyrzucać.

      Usuń
    2. Też zblendowałabym bo szkoda wywalać:)))

      Usuń
  27. Ile kalorii będzie mieć gałka loda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sparawdz na stronie ilewazy :)

      Usuń
  28. Gosiu, mam pytanie nie na temat i będę wdzięczna, jeśli zaspokoisz moją ciekawość ;) Otóż, czy w przypadku dodania do ciasta mąki ziemniaczanej, podczas pieczenia także powstanie z niej skrobia oporna? Nie mam kogo zapytać, a zaciekawiło mnie to i nie będę mogła spać w nocy jeśli zagadka się nie rozwiąże;) Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ ciasto jest wilgotne i ta skrobia pęczniej.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź, na Ciebie zawsze można liczyć :)

      Usuń
  29. Mam głupie pytanie... kupiłam dziś niby botwinkę, ale korzenie były wielkie, wielkości zwykłego buraka. Czy w takim razie były to jednak buraki czy jeszcze botwinka? Już się pogubiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Malgosiu, kupiłam ostatnio hummus i dzisiaj go otworzyłam. Teraz czytam ze na opakowaniu pisze zeby spożyć go w ciagu 3 dni. Jest go dosyć duzo jak na 1 osobę. Czy myślisz ze mogę czesc zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu, bardzo cenię sobie Twoją wiedzę, a posty merytoryczne chłonę z ogromną ciekawością, uwielbiam Twój sposób pisania. Niestety do tej pory nie był omawiany temat, który bezpośrednio mnie dotyczy. W związku z tym, czy planujesz napisać coś o chorobach zapalnych jelit (czyli wrzodziejącym zapaleniu i crohnie)? O zaleceniach, przykładowy jadłospis, suplementacja etc? Bardzo, bardzo proszę Gosiu :-) Niestety, nawet według najlepszych specjalistów, dieta nie jest kluczowa przy tych schorzeniach,a najlepiej faszerować kolejnymi sterydami czy inną chemią... Ja jestem jeszcze młoda, mam 22 lata i jestem tym przerażona, co będzie za 10 lat, skoro już teraz jestem faszerowana takim syfem? Szukam alternatyw, stąd też moja ogromna prośba o post (mimo iż planuję zamówić dietę u Ciebie). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu,jestem weganką ,która ma problemy z trądzikiem Pisałaś kiedyś że soja rowniez moze nasilac tradzik. Lubie niekiedy zjesc sobie tofu, czy kotlety sojowe, czy raz na tydzień będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zaobserwować jak organizm będzie reagował. Jeśli zrobisz sobie miesięczne oczyszczanie od sojowych produktów to raz czy dwa na tydzień powinno być ok. Ale też nie duże ilości.

      Usuń
  33. Małgosiu, czy na diecie dr Dąbrowskiej mogę wyleczyć anemię, żelazo mam na poziomie 24...
    Lekarz przepisał mi hemofer jednak mam wątpliwości czy tym soosobem żelazo nie odłozy się tam gszie nievpowinno.... co o tym myślisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakim cudem jak w diecie dr. Dąbrowskiej mięsa i jaj nie ma?
      Lekarz zalecił Ci dietę dr. Dąbrowskiej przy tak niskim żelazie???

      Usuń
  34. Kupiłam "Tłuszcz klarowany kokosowy" - skład: tłuszcz roślinny kokosowy 99,80%.
    To jest OK do smażenia i gotowania ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu formularz wysłałam 27 kwietnia , potwierdziłaś 4 maja , a nadal nie dostałam wyceny , kiedy mogę się spodziewac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz wyślij mi adres e mail z którego wysyłałaś formularz. Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.

      Usuń
  36. Czy badania immunoglobulin IgG, IgM i IgA jest w kierunku celiakii? Zlecił mi takie gastrolog.

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu, czy jeśli kupię 1kg nerkowcow w worku, to mogę je podzielić na porcje i zamrozić? Nie chcę żeby jelczaly a taki worek wychodzi mi bardzo tanio...

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu, mam pytanie "z innej beczki". Moja mama, chora na cukrzycę, z niedoczynnością tarczycy, chorymi nerkami (jedna właściwie marska) ma ciągłe nawracające bakterie (mocz na posiew i zawsze się coś wyhoduje), lekarz rodzinny faszeruje ją za każdym razem antybiotykami. Przez to odporność kiepska, ciągłe przeziębienia, do tego grzybice. Jak podnieść jej odporność, co powinna jeść, jak zaradzić tym nawracającym bakteriom? Ręce mi opadają jak słyszę że bierze kolejny antybiotyk. Jakie masz zdanie o symbiotyku Osłonka Gastro (chodzi mi o skład), czy w tym przypadku będzie ok, sama go biorę i dla mnie jest dobry. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Synbiotyk multilac jedna tabletka na noc.
      Olej z czarnuszki łyżka na noc.
      Rano na czczo woda odstana z miodem i cytryną - szczegółowy opis co i jak jest na blogu w zakładce Trochę Zdrowia.
      Sok z żurawiny 150 ml dziennie.
      Napar z czystka 200 ml dziennie.
      Koniecznie - olej z amarantusa - łyżka dziennie.

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuję:)

      Usuń
  39. Małgosiu, ja mam kolejny raz pytanie nie na temat;) Masz dzieci w wieku szkolnym i interesuje mnie twoja opinia na temat posyłania 6 latków do I klasy ;) Ja ostatecznie zdecydowałam się dać synka do II klasy ze względu na zżycie z dziećmi i wychowawczynią ale ogólnie to mam duże wątpliwości czy w kolejnych latach nie będzie miał problemów.. W końcu nie bez powodu wycofali się z tej reformy. Dzięki za odpowiedź, Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście jestem przeciwna posyłaniu 6-latków do szkoły. Na wszystko jest czas. A dziecko i emocjonalnie i fizycznie musi do wszystkiego dojrzeć.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź;) mam prawdziwy dylemat i czuję, że będę sobie pluła w brodę..

      Usuń
    3. ja byłam rok temu w identycznej sytuacji i też zastanawiałam się, czy po pierwszej klasie zostawić córkę na jeszcze rok w pierwszej klasie. Z tego samego względu co TY- zżycie z wychowawczynią i klasą - zdecydowałam się posłać córkę do II klasy. Już ją kończy, było lepiej niż rok temu. Ale ta historia nauczyła mnie jednego- kolejne dzieci pójdą do szkoły, gdy będą mieć 7 lat. Odradzam zdecydowanie posyłanie 6-latka do pierwszej klasy:)

      Usuń
  40. Małgosiu, czy zupa pomidorowa na niedzielnym rosole z wiejskiej kury, (niezabielana a z kleksem jogurtu naturalnego i garścią grzanek z pełnoziarnistego cleba) jest dobrym pomysłem na kolację?
    z góry dziękuję za pomoc

    OdpowiedzUsuń
  41. Wspaniały przepis, zapisuję go sobie :) a posyłaniu 6 latków do szkoły też jestem przeciwna, jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze tam, gdzie mnie nikt nie pyta.. Jednak ten temat jest mi z pewnych przyczyn dość bliski.

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu czy polecasz jakieś leki na uderzenia gorąca w menopauzie????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też proszę o odpowiedź.

      Usuń
  43. Małgosiu. Przepraszam,że nie na temat pytanie... Jakie koktajle warzywne lub np. z mlekiem kokosowym domowej roboty zrobione przy użyciu blendera(nie posiadam sokowirówki) moge pić przy grzybicy? Przeszukałam wiele stron, ale nic nie znalazłam. Chodzi mi o same składniki,ktore można ze sobą połączyć... Dobrze,że jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe + szpinak + sok z limonki + kasz jaglana (2 łyżki ugotowanej_ lub np. mleko kokosowe + płatki owsiane + wiórki kokosowe + wanilia

      Usuń
  44. Mam problem, kiedyś po raz pierwszy (jedząc jakieś wafle ryżowe czy coś takiego) nagle na policzku od środka wyrósł mi krwiak, który pękł. Zrobiła mi się z tego afta i nie mogłam jeść przez tydzień... Od tamtej pory coraz częściej robią mi się takie krwiste pęcherzyki, na szczęście znikające w ciągu 2 dni ale bardzo mnie zaczynają martwić i denerwować. Robi mi się taki przynajmniej raz w miesiącu, podczas jedzenia. Nie wiem czy mam iśc z tym do lekarza czy dentysty? Może to objawy jakiejś choroby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyną jest spadek odporności. Jak popracujesz nad odpornością to problem zniknie.

      Usuń
  45. Małgosiu, napiszesz co jeść by nie nawracała opryszczka? Wiem że to wirus, który mam po prostu w sobie. Ale nie chcialabym by się "odzywał"

    OdpowiedzUsuń
  46. Polecisz jakieś masło roślinne/margarynę do smarowania chleba zamiast masła? (odstawiam nabiał)

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy te produkty mozna stosować w ciąży?
    Olej z czarnuszki
    Sok z żurawiny
    Czystek
    olej z amarantusa

    OdpowiedzUsuń
  48. A czy można upiec zamiast udek podudzia? Czy wtedy czas pieczenia się zmieni?

    OdpowiedzUsuń
  49. A czemu ten kurczak taki blady jest? Nie upieczony....ugotowany jest??

    OdpowiedzUsuń
  50. Małgosiu udka wyszły pyszne a marchewka .....poezja :-) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  51. Czym proponujesz zastąpić natkę pietruszki (nie cierpię jej smaku), może bazylią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Możesz wykorzystać pesto z bazylii. A jeśli lubisz bardziej orientalne smaki to zrobić pesto z kolendry.

      Usuń