środa, 27 lipca 2016

Do czego niezbędny nam cholesterol? Ile go tak naprawdę potrzebujemy? Dlaczego odpowiada za choroby układu krążenia i jak go obniżyć właściwym odżywianiem?


Prawie połowa osób umierających każdego roku w naszym kraju, umiera na choroby układu krążenia.
Nie nowotwory, nie wypadki samochodowe, a właśnie choroby układu krążenia są na pierwszym miejscu jeśli chodzi o przyczynę zgonu w Polsce (dane GUS).
Wybaczcie że przywalam od razu z grubej rury, ale statystyki są przerażające i praktycznie nie zmieniają się od lat. Mnie osobiście martwi to, jak wiele osób bagatelizuję problem. Często słyszę że w zasadzie wyniki krwi są w porządku tylko ten cholesterol podwyższony. Ale co tam. Tragedii nie ma.
Teraz wielkiej nie ma, ale jeśli szybko się czegoś z tym nie zrobi to tragedia będzie. Pytanie tylko jak szybko nadejdzie.

Czy cholesterol to samo zło?

Ależ nie. Cholesterol to substancja lipidowa którą organizm wytwarza sam, głównie w wątrobie. Jest związkiem wyjściowym do syntezy hormonów sterydowych kory nadnerczy, męskich i żeńskich hormonów steroidowych, progesteronu, prowitaminy i witaminy D, oraz kwasu cholowego i kwasów żółciowych niezbędnych do trawienia tłuszczów. Jest także składnikiem błon komórkowych.
Ale bez euforii. 80 % dziennego zapotrzebowania na cholesterol organizm wytworzy sobie sam.
To tzw. cholesterol endogenny. Aby pokryć zapotrzebowanie, z pożywieniem powinniśmy dostarczyć zaledwie 20 %.

Co powoduje wzrost poziomu cholesterolu?

Cholesterolu, tego egzogennego (z zewnątrz) dostarcza nam przede wszystkim dieta obfitująca w produkty pochodzenia zwierzęcego i te będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. 
Ponadto stres, rafinowany cukier oraz palenie papierosów powodują zwiększone wytwarzanie cholesterolu endogennego (produkowanego przez organizm).
Ze swojego doświadczenia zawodowego znam kilka  przypadków gdzie dopiero zbadanie poziomu kortyzolu dało odpowiedź dlaczego mimo zdrowej diety cholesterol był stale na wysokim poziomie. Stresujący tryb życia okazał się strzałem w plecy.
Cholesterol dzielimy na tzw. dobry (HDL) i zły (LDL). Frakcja LDL to lipoproteiny dostarczające cholesterol do komórek. HDL to lipoproteiny odpowiedzialne za transport zwrotny cholesterolu z tkanek do wątroby. Tam przerobiony na kwasy żółciowe zostaje wydalony z organizmu. 
Cholesterol to tłuszcz więc nie rozpuszcza się. Krąży we krwi i patrzy gdzie by tu przycupnąć. Przykleja się do wewnętrznych ścian naczyń krwionośnych (bardziej u osób z cukrzycą ponieważ lubi kleić się do mikrouszkodzeń które powoduje cukier) z czasem powodując że są coraz węższe. To zmniejsza przepływ krwi do komórek powodując niedotlenienie i zmniejszenie ilości dostarczanych składników odżywczych. Ponadto oblepione dookoła tętnice stają się kruche i przepuszczalne. 
Co się stanie jak światło tętnicy w obrębie serca zostanie zasklepione całkowicie? Mamy zawał. Jeśli zasklepiona zostanie tętnica doprowadzająca krew do mózgu mamy udar. Jeśli kruche i przepuszczalne naczynko doprowadzające krew do mózgu pęknie mamy wylew.To tak w skrócie.

Wysoki poziom cholesterolu bezpośrednio przyczynia się min. do powstania:
  • miażdżycy naczyń krwionośnych (naczynia pogrubiają się i twardnieją,)
  • nadciśnienia tętniczego,
  • choroby niedokrwiennej serca,
  • nadmiernej krzepliwości krwi (powstają skrzepy),
  • udaru mózgu,
  • wylewu krwi do mózgu,  


Normy

Cholesterol całkowity  3,0 - 5,2 mmol/l (114-200 mg/dl)
Frakcja LDL   < 2,6 mmol/l (<100 mg/dl)
Frakcja HDL  > 1,0 mmol/l (>40 mg/dl dla mężczyzn)
                      > 1,3 mmol/l (>50 mg/dl dla kobiet)
Triglicerydy < 1,7 mmol/l (<150 mg/dl)

U cukrzyków zmieniają się normy cholesterolu frakcji LDL
Frakcja LDL   < 1,9 mmol/l (<70 mg/dl)


Leczenie dietą to jedyna skuteczna i trwała metoda

W leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu kluczowa jest zmiana diety. Bez tego do końca życia będziecie łykać tabletki stając się niewolnikami aptek i producentów leków. Z doświadczenia wynikającego z mojej praktyki zawodowej, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że nie ma skuteczniejszego lekarstwa niż jedzenie. Co powinno znaleźć się w diecie? Wymieniam składniki które są niezwykle skuteczne w procesie oczyszczania i odbudowy naczyń krwionośnych.
Poniżej dwa przykładowe maile od moich pacjentów, aby dowieść ze to o czym mówię ma przełożenie na rzeczywistość. Aby powiększyć kliknijcie w obrazek. 





Źródła niacyny, rutyny i skwalenu czyli pełnoziarniste zboża, zwłaszcza gryka, żyto, owies, amarantus i ryż.
  • Rutyna wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych (znajduje się w kaszy gryczanej).
  • Niacyna daje fantastyczne rezultaty w leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu i triglicerydów. Detoksykuje, bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów oraz syntezie insuliny regulując poziom cukru we krwi. W organizmie produkowana jest przez florę bakteryjną jelit, a ta z kolei nie będzie naszą mocną stroną bez błonnika, o którym za chwilę. Według byłego prezesa American College of Cardiology Stevena Nissena żaden z obecnie stosowanych leków na obniżenie poziomu złego cholesterolu nie jest tak skuteczny jak niacyna. Potwierdzają to lekarze z kliniki Mayo z USA. Na stronie internetowej kliniki można przeczytać, że "pomimo iż niacyna jest łatwo dostępna i skuteczna, nie poświęca się jej wiele uwagi w porównaniu z innymi lekami obniżającymi poziom cholesterolu". Powszechnie przepisuje się statyny. To rynek wart jest miliardy dolarów. Piszę to nie po to abyście biegli do apteki w poszukiwaniu niacyny. Piszę aby pokazać jak się dzisiaj leczy. Jak silne są lobby. Niacynę znajdziemy w pełnoziarnistych zbożach (żyto, owies, brązowy ryż) bogatych w inne składniki mineralne i błonnik który stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych. Te z kolei wyprodukują nam kolejną porcję niacyny. Potrzebny lek?
  • Skwalen to wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen. Został odkryty w 1906 roku przez japońskich naukowców, podczas badań nad rekinami. Stąd jego nazwa, pochodząca od łacińskiej nazwy rekina Squalus.U rekinów skwalen znajduje się w wątrobie i umożliwia rybom życie w głębinach, gdzie woda zawiera bardzo mało tlenu. U ludzi skwalen znajduje się w komórkach skóry i tętnic doprowadzających tlen do mózgu. Skwalen działa jak odtrutka i jest podawany w procesie oczyszczania w wyniku nadużywania leków. Potrafi wiązać i blokować pestycydy, dioksyny, ksenobiotyki i inne trucizny przenikające do naszego organizmu w wyniku skażenia środowiska. Trucizny rozpuszczone w skwalenie są usuwane z organizmu podczas wypróżniania. Z pokarmu przyswajamy 60-85 % skwalenu. Za minimalną dawkę dzienną uznaje się 11 mg. Dawki między 2000 a 5000 mg dziennie uważa się za lecznicze w zwalczaniu nowotwórów, natomiast od 500 mg za regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Skwalen zwiększa ilość cholesterolu frakcji HDL (dobry) zmniejszając przy tym poziom cholesterolu frakcji LDL (zły). Redukcja poziomu cholesterolu wiąże się ze wzrostem wydalania cholesterolu po spożyciu pokarmu bogatego w skwalen. Najlepszym źródłem skwalenu jest olej z ziaren amarantusa, oraz samo ziarno.

Źródła lecytyny która zmniejsza ilość cholestrolu i tłuszczu we krwi i naczyniach.  Składnikiem lecytyny jest cholina  - czynnik lipotroficzny który kontroluje metabolizm.
Dobrym źródłem lecytyny są rośliny strączkowe. Soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, także kiełki.

Źródła błonnika który oprócz tego że działa w naszym organizmie jak miotełka oczyszczając nas ze złogów i wszelkich syfów powodujących twardnienie naczyń, stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych które min. produkują niacynę.

Źródła bioflawonoidów i chlorofilu czyli warzywa i owoce. Bioflawonoidy działają synergistycznie z witaminą C wzmacniając ścianki naczyń krwionośnych.
Tu szczególnie papryka, pomidory, rzodkiew, chrzan, cebul.

Źródła kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3  które oczyszczają naczynia z cholesterolu i złogów tłuszczowych, pobudzają przepływ krwi w tkankach oraz zmniejszają lepkość i ciśnienie krwi. Ponadto zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych.
Len, chia, nasiona dyni, orzechy włoskie, olej rzepakowy, tłuste ryby morskie.

Źródła witaminy E która ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych co wpływa na ogólny poziom cholesterolu. Źródła to orzechy, nasiona, pestki, awokado, oleje roślinne.

Pomocne, wspomagające zioła  - owoce głogu, morzeń mniszka lekarskiego, korzeń łopianu, mięta pieprzowa (na palpitacje serca) oraz koziołek lekarski (waleriana).

Źródłem tłuszczów powinny być głównie tłuszcze roślinne, nieoczyszczone, spożywane na zimno. Tłuszcz to nie tylko olej. To także orzechy, pestki, awokado itp. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i witamina E fantastycznie czyszczą żyły. Do tego miotła w postaci niacyny, lecytyny i błonnika. Mięsa nie wykluczamy, ale nie jemy go codziennie i wybieramy chudy drób lub wołowinę. Całkowicie eliminujemy wieprzowinę.
Ale tłuste ryby typu łosoś, makrela są jak najbardziej na miejscu. To doskonałe źródła Omega 3. Dozwolony jest chudy nabiał i jaja ale dobrze jest je łączyć z warzywami i owocami. Przy podwyższonym poziomie cholesterolu należy natychmiast rzucić palenie jeśli tego typu nałóg nas dotyczy, oraz odstawić cukier i słodycze. Nie jemy też żadnej gotowizny typu krokiety w plastikowym opakowaniu które wystarczy tylko podgrzać. Żadnych konserw, mielonek, żółtych i pleśniowych serów, pasztetów, kiełbas, parówek, pączków, smażonych panierowanych dań (schabowy, ryba w panierce), śmietanowych tortów, ciastek typu ptysie, eklerki, ciast, ciastek etc.. Jeśli chodzi o proporcje i ilości, dietę należy dostosować do pozostałych schorzeń. Rzadko kiedy podwyższony poziom cholesterolu jest jedyną przypadłością. Najczęściej łączy się z cukrzycą, nadciśnieniem czy chorobami które zaburzają metabolizm np. niedoczynność tarczycy.
Drogie panie. Jeśli Wasz mąż czy partner ma podwyższony poziom cholesterolu i ma nadwagę, zróbcie mu badanie TSH. Nie wiem czemu, ale tego badania nikt panom nie zleca, a ja ze swojego doświadczenia widzę jak duże ma znaczenie i jak często TSH wychodzi podwyższone. Panowie też chorują na niedoczynność tarczycy. Z tą różnicą że jeśli nagle tyją, to po prostu kupują większe spodnie. Panie zaś drążą i szukają przyczyny. Dlatego są diagnozowane.
Pomocą są też zioła, warto po nie sięgnąć. Warto też odciążyć wątrobę która przy podwyższonym poziomie cholesterolu wręcz "ociera pot z czoła" (czytaj TU).
Pamiętajcie że połowę obiadowego talerza zawsze powinny stanowić warzywa.


182 komentarze:

  1. Cudowny post :) :)Buziaki Pani Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super artykuł. Dziękuję Małgosiu za Twojego bloga. Jest najlepszy . Czy mozesz podac orientacyjnie kiedy pojawi się post o nabiale? Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stoi w kolejce, ale postaram się jak najszybciej.

      Usuń
    2. Czy jest szansa na post o diecie antyestrogenowe? jak zastąpić nabiał? Arykuł świetny, pokazujący poraz kolejny jak można leczyć dietą...
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Gosiu, jeżeli kortyzol jest 2,2 a norma to 2,0 to czy już trzeba coś z tym robić? Jeżeli tak to w jaki sposób? Czy kortyzol można obniżyć dietą czy tylko tzw.spokojnym życiem i próbami temeperowania swoich emocji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu jak zwykle super post. Czy będzie niedługo o karmieniu piersią? Bardzo proszę!! Jak gotować amarantus czy mogę prosić o szczegółową instrukcję? Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amarantus w podwójnej ilości wody, do miękkości.

      Usuń
    2. a czy trzeba go wcześniej sparzać wrzątkiem? czy też moczyć?

      Usuń
    3. Ja nie moge trafic z tym gotowaniem. Czesc ziaren wyplywa na wierzch i osadza sie na sciankach garnka. I nierownomiernie mi sie gotuje

      Usuń
    4. Amarantus zalewasz wodą, jak Gosia pisze podwójną ilością (ja daję troszkę mniej). Doprowadzasz do wrzenia, skręcasz gaz do minimum i z leciutko uchyloną pokrywką (ja jednak nie odchylam - gotuje w Filipiaku -polecam!-i takiej potrzeby nie ma, nic się nie przypala/ przykleja)gotujesz aż zobaczysz, że nie widać wody (ok. 5- 10 min). Potem przykrywasz garnek (ważne żeby pokrywka pasowała) i zostawiasz na przynajmniej 15-30 min. Ja gotuje tak wszystkie kasze i ryże, ewentualnie zmieniając proporcje wody. Wychodzą rewelacyjnie.
      Pozdrawiam, Anai

      Usuń
  5. Gosiu, dla wyjaśnienia- otyli ludzie będą mieć wyższy poziom TSH ze względu na wagę co nie oznacza niedoczynności. Spytaj swojej endokrynolog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego jeśli jest podwyższone robi się pełną diagnostykę. FT3 i FT4. Ale zbadać trzeba.

      Usuń
    2. Oczywiście, masz rację.

      Usuń
  6. I tego trzeba mi było. Dzięki za te informacje w pigułce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje Malgosiu za posta. Moze uda sie mi pomoc mojej mamie. Cierpi na choroby ukl. krazenia.
    Czy bedzie kiedys post dla osob chorujacych na niedoczynnosc i hashimoto?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszyscy pisza o podwyższonym cholesterolu a co jesli jest ponizej normy ? Calkowity 94 czasami 106 ?? Nie wiem czy mam sie cieszyc z tego wyniku ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu co sądzisz o zanieczyszczeniu Bałtyku - często polecasz ryby - mnie po tym artykule się odechciało tak szczerze mówiąc...
    http://krytykakulinarna.com/zanieczyszczenie-baltyku/

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, jesli stwierdzono u mnie gliste, lamblie + heliobacteri pylori,jaka dieta najlepiej zastosowac? do tego staramy sie o dzieciatko :) czy te pasozyty moga miec wplywa na staranie sie o dziecko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Identyczną jak na candidę plus przynajmniej 6 tygodni suplementacji probiotykami i leki przeciwgrzybicze i przeciw pasożytom.

      Usuń
    2. a czy te pasozyty moga miec wplywa na staranie sie o dziecko? i na takiej diecie 3 miesiace czy dluzej ?

      Usuń
    3. Na mojej diecie candidowej 95 % pacjentów pozbywa się candidy w przeciągu 3 miesięcy i nie ma potrzeby wprowadzania etapu drugiego i trzeciego. Po 3 miesiącach w badaniu candida nie wychodzi.
      Jeśli chodzi o starania o dzidziusia to wszystko może mieć znaczenie po jedno wpływa na drugie.

      Usuń
  11. Pani Gosiu a czy dietą można wyleczyć krótkowzroczność?

    OdpowiedzUsuń
  12. Co jeżeli cholesterol całkowity, LDL, HDL są w normie ale trójglicerydy są obniżone? Komentowało to trzech lekarzy, jeden mówił, że nigdy się z czymś takim nie spotkał (gastrolog), a ginekolog powiedziała, że to bardzo dobrze, że jest obniżony... No ale jednak po coś te normy są? Nie wiem co o tym myśleć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bardzo masz te trójglicerydy obniżone? I ile lat masz?

      Usuń
    2. 21 lat, trójglicerydy 38 mg/dl.

      Usuń
    3. No nisko rzeczywiście, ale ja bym się nie martwiła tym.

      Usuń
  13. Gosiu, jak zbadac poziom kortyzolu?

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie. Ja obniżyłam swój cholesterol tylko zdrowym jedzeniem i aktywnoscia fizyczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, czyli jak mam cholesterol calkowity 116 to jest dobry wynik? Mam właśnie norme lab podana 114 -200 tak jak Ty podałas a moja mama miała norme podana 140-200 i się mocno zmartiwlam ze ja mam za mało. Mam 30 lat, nie mam pecherzyka zolciowego od 2 lat. HDL mam 45 przy normie od 44 a LDL 54. Trójglicerydów 88. Wspolczynnik aterogennosci 2.6 Aspat 25 alat 26 ( albo odwrotnie bo nie pamiętam który 26 a który 25 ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyniki masz bardzo dobre. Zwłaszcza przy braku pęcherzyka.

      Usuń
    2. czy po wycięciu woreczka żółciowego wyniki mogą być inne? /po za normą?/

      Usuń
    3. Żółć trawi tłuszcz. Dużo osób be woreczka ma normy poprzekraczane ale w górę.

      Usuń
  16. Może dodam że kamienie mi się odezwały po pierwszej ciąży. Teraz planuje druga dlatego robiłam badania. Morfologie mam ok. TSG 1.4 ( gin mówi ze idealne? - co sadzisz?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak :) o TSH mi chodziło ;) te słowniki w komórkach ;) dziękuję Ci bardzo za odpowiedz ;) A wiesz może dlaczego na mojej normie lab jest od 114 a u mojej mamy od 140? Czy to znaczy, że robiąc badania w jej lab miałabym własnie około 140 wunik? Bo to jest norma wg tego lab.

      Usuń
  17. Normy dla cholesterolu zostały przyjęte przez producentów statyn...a wysoki jest tylko markerem , że w organizmie dzieje się coś złego. A i tak wszystko sprowadza się do zdrowego , zbilansowanego jedzenia bez chemii. Do tego ruch i zminimalizowanie stresu. To chyba jedyny sposób na bycie zdrowym ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu czy przmitsh 0,89 twoim zdaniem trzeba zrobic t3 i t4.Mój lekarz nie chce mi dac skierowania a ja ciągle czuje sie zmęczona i senna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. A morfologię masz ok? Bardziej bym się tu skupiła na hemoglobinie, żelazie, ferrytynie i CRP.

      Usuń
    2. A może robaki? Morfologie zrób z rozmazem. Miałaś kleszcza? Może masz boreliozę?

      Usuń
  19. Pani Małgosiu, widzę brak źródeł przy błonniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mamy je wyżej. Warzywa, owoce, pełne ziarno.

      Usuń
  20. Niby wiem, że cholesterol to zawał, wylew i niby wiem jak to działa ale czytając to co napisałaś zrobiło mi się smutno; jakoś tak bardziej do mnie dotarło, że moi bliscy nie chcą nawet spróbować dan które gotuję (wg Twoich przepisów).
    BTW. Rozpieszczasz nas Gosiu, tyle postów, uważaj bo się jeszcze przyzwyczaimy do tego ☺
    I pochwałe Ci się jeszcze, że dzięki Tobie zmieniłam myślenie o jedzeniu, zaczęłam gotować wg przepisów z bloga, zaczęłam ćwiczyć i zgubiłam od listopada 10 kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę.
      Jesienią wyjdzie moja książka i gotowanie stanie się prostsze bo już bez kompa, a z książką na blacie.

      Usuń
    2. Już nie mogę się doczekać 😍

      Usuń
    3. To wspaniałe, a czy plan diety redukcji wagi też przewidujesz w książce?
      Też będę oczekiwać z niecierpliwością.

      Usuń
    4. Bedzie super , nie moge sie doczekac ksiazki!!!;)) Teraz u mnie albo wydrukowany przepis albo tablet z Twoja strona w czsie gotowania.

      Usuń
    5. U mnie tak samo i choć z reguły nie kupuję książek blogerów, to książkę Małgosi kupie na pewno, żeby mieć te wszystkie dobre rady i przepisy w jednym miejscu :)

      Usuń
    6. świetnie, czekam z niecierpliwością

      Usuń
    7. Bardzo się cieszę, że książka wyjdzie już niedługo. Małgosiu, czy możliwa jest jej przedsprzedaż dla czytelników bloga? Pytam, ponieważ nie mogę się doczekać ;) Paulina

      Usuń
    8. Cudownie!!!!!
      Gratuluję!!! Nie moge sie doczekać Twojej książki :-)
      Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  21. Gosiu, a jesli moje tsk bylo 1,54 (rok temu)a teraz po eutyroxie 0,74 to dobry wynik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry, ale czemu dostałaś euthyrox przy TSH 1,54?

      Usuń
    2. z objawow mam niedoczynnosc tarczycy, i od dziecka bylam leczona na to. od kiedy przyjmuje eutyrox czuje sie lepiej? myslisz ze warto odstawic i sama dieta leczyc ? no i mam problem z dzidziusiem.

      Usuń
    3. Leki odstawiamy zawsze w porozumieniu z lekarzem.

      Usuń
    4. ja dostałam eutyrox 100 przy tsh 1,9 ..

      Usuń
    5. reszta parametrów też była w normie, łącznie z usg tarczycy

      Usuń
  22. Czy należy wykluczyć masło klarowane i olej kokosowy. Czy domowe ciasto na maśle
    klarowanym może być przy podwyższonym cholesterolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I masło klarowane i olej kokosowy można ale oczywiście w ograniczonej ilości.

      Usuń
  23. Moja mama zbiła cholesterol dzięki moim wskazówkom zmiany odżywiania (wykluczyła tylko produkty odzwierzęce), a lekarz już jej z góry przepisał statyny, których oczywiście nie wykupiła.

    Niestety trójglicerydy ma nadal bardzo wysokie (ma cukrzycę II).
    Małgosiu, co zmienić w jej odżywianiu, żeby trójglicerydy obniżyć bez leków? Proszę o podpowiedź albo może jakiś osobny post na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  24. Cześć, też mam pewne pytanie dotyczące cholesterolu. Mając jeszcze dietę od poprzedniego dietetyka, przyszłam do niego kiedyś z badaniami. Generalnie były w porządku, choć widniał na nich nieznacznie podwyższony zły cholesterol, dobry był w normie i to tej wyższej. Na pytanie co robić z podwyższonym LDL, otrzymałam odpowiedź,iż przy diecie redukcyjnej ze spalanej tkanki tłuszczowej uwalniany jest dodatkowy cholesterol stąd jego podwyższony poziom i nie mam się czym martwić. Podobno tez stosunek HDL do LDL był prawidłowy. Czy ten pan miał rację? Czy rzeczywiście przy redukcji uwalniamy LDL?

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Malgosiu, dziękuję za ten post. Moja mama ma podwyższony cholesterol i miała już udar, a wciąż nie potrafi zrozumieć, że ni można jej pewnych rzeczy jeść. Mieszkają już z tatą sami i 'dogadzają' sobie codziennie jakimiś słodyczami a i dużo smażonego jedzą. Bardzo się boję, że jak nie zmienią nastawienia to może się to źle skończyć. Na pewno pokażę mamie Pani artykuł i mam nadzieję, że weźmie sobie do serca, bo czasem mam wrażenie, że rozmawiam z dzieckiem, kiedy próbuję jej wytłumaczy, że musi radykalnie zmienić dietę. Pozdrawiam, Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo. A jak im tlumacze ze robia zle to patrza na mnie jak na watiatke...

      Usuń
  26. Gdzie warto kupować ryby (z popularnych sieci marketów)? Kupuję najczęściej w Lidlu i Biedronce. Przyznam, iż dotąd nie patrzyłam na to, skąd dana ryba pochodzi. A po przeczytaniu artykułu o Bałtyku jestem wstrząśnięta..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Gosiu, czy kupujesz łososia hodowlanego? Ja mam obawy, aby go podać małemu dziecku...Raz udało mi się dostać łososia dzikiego w Biedronce.

      Usuń
    2. Ryby po obrobce termicznej nie maja juz Omega 3 niestety, wiec chyba surowe albo na zimno wedzone zostaja.
      Warto to jasno powiedziec, bo czesto sie mowi o rybach w kontekscie omega 3 a nie wszyscy wiedza/rozumieja ze pieczone/smazone/gotowane na parze owszem warto jesc ale nie dla Omega3 bo ich tam nie ma

      Usuń
  27. Gosiu, czyli takie parametry lipidogramu są dobre dla 20-letniej kobiety? Nie mam się czym martwić? :)

    Cholesterol całkowity 186 mg/dl
    HDL 80 mg/dl
    LDL 98 mg/dl
    Trójglicerydy 40 mg/dl

    OdpowiedzUsuń
  28. A bedzie jadlospis przu tym schorzeniu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam serdecznie. Chcialabym zapytac czy dieta mozna skutecznie walczyc takze z hipercholesetrolomia? Moja mama miala Cholesterol 350 przy wadze 55kg. Od dwoch lat jest na diecie i biega, wazy juz 48kg a Cholesterol po pierwszym spadku stoi w okolicach 260. Stresu ma jak kazdy ale nie wiecej. Brak nadcisnienia i problemow z tsh, mama pije ocet jablkowy, probowala oleju lnianego, soku z cytryny przed posilkiem, przyjmuje niacyne nie je wieprzowiny i smazonego ani wielu slodyczy, glowie salatki ryby i ziarna. Lekarze rozkladaja rece i wciskaja tabletki. Jest po badania przeplywu zyl szyjnych i sa ok. Co Jest nie Tak, jakie badanie mozemy jeszcze wykonac? Czy ma Pani jakies porady? Mama ma 53lata, ja 26 i to samo: Cholesterol 250 przy wadze 50kg. Prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam takie przypadki i lekarze też tu rozkładają ręce. To zaburzenia metaboliczne.

      Usuń
    2. W jaki sposób z tym walczyć / jak leczyć?

      Usuń
    3. Ciężko odpowiedzieć na to pytanie.

      Usuń
  30. Moja mama na podwyższony cholesterol i nadciśnienie. Codziennie podaję jej na czczo łyżkę oleju lnianego do picia i szklankę Twojego koktajlu oczyszczającego. Co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej lniany super, ale konieczna jest zmiana diety w ogóle.

      Usuń
  31. Gosiu, slyszalas moze o Candix, to jest suplement na candide?

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu masz może jakiś sprawdzony sposób na sałatki z ogórków na zimę? Wszędzie pelno octu i cukru.. Warto robić takie zaprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kiszoną, bez cukru i octu, bardzo prostą w wykonaniu, wg tego przepisu: https://youtu.be/NFsfM3fifMQ

      Usuń
  33. Cześć Gosiu, a słyszałaś o monokalinie K? obniżyła mi cholesterol tylko nie wiem czy jak ją przestałam brać to znowu problem nie powróci;/ ale dieta oczywiście również zmodyfikowana wg zaleceń Twoich:)ponowie badanie krwi za jakiś czas czy cholesterol wzrośnie bez tego suplementu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. To fitostatyna. Jeśli zmieniłaś dietę odstaw ją.

      Usuń
  34. Małgosiu, skomentuj proszę czy utrzymujący się od kilku miesięcy cholesterol 5,9 mmol/l dla kobiety 50+ jest Ok. Lekarka POZ twierdzi, ze nie ma podstaw do niepokoju. Świetny blog. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciutkę ponad normę ale jeśli HDL i LDL są ok to nie ma powodów do niepokoju.

      Usuń
  35. Gosiu, mój mąż choruje na łuszczycę, ma zajęte całe plecy i łydki. Odstawił cukier i ograniczył gluten i zaczynają mu się pojawiać w tych miejscach łuszczycowych plamki zdrowej skóry, czy to mozliwe, że po odstawieniu cukru? Czy miałaś pacjentów u których była zaawansowana łuszczyca i po diecie się poprawił stan? Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Miałam i mam. Koniecznie trzeba też odstawić nabiał. Zobaczysz wtedy jaka będzie poprawa.

      Usuń
    2. Podepnę się pod pytanie, mąż robił testy na nietolerancje i wyszło, że nabiał może jeść, jednak ma problemy ze skórą głowy. Będąc na wakacjach nie spożywaliśmy mleka, a jogurty i sery żółte tak, i mąż stwierdził, że swędzenie ustąpiło, czy jest możliwe, że tylko i wyłącznie mleko powoduje swędzenia?

      Usuń
    3. Nietolerancja nie musi wyjść, ale przy chorobach skórnych odstawienie nabiału daje świetne rezultaty. Wystarczy odstawić na 4 tygodnie. Objawy ustąpią i potem można raz na 4 dni np. ser do kanapek. Organizm nie zareaguje.

      Usuń
  36. Małgosiu, ile w twojej diecie dla siebie masz węglowodanów tak z ciekawosci pytam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej dla mnie ja już nie liczę tak dokładnie bo nie jestem na redukcji, ale ok. 50 %.

      Usuń
  37. Wspaniały post. Robisz wiele dobrego.
    Chciałabym Cię poprosić o post, jaką dietę powinny stosować osoby chorujące na ciężką odmianę atopowego zapalenia skóry. Domyślam się, że przede wszystkim powinno się wyeliminować tutaj produkty przetworzone. Czy najlepiej też odstawić nabiał? A co z jajkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w post o AZS. jest w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
  38. Pani Małgosiu czy podwyższony cholesterol całkowity do 225 oraz podwyższony LDL do 159 ale (przy wartości preferowanej od 0-135 w moim laboratorium)oraz prawidłowe wyniki HDL - 50
    i trójglicerydy 82 są całościowo dobrymi wynikami. Jeżeli nie to co robić . Wyniki dotyczą 60-letniego mężczyzny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba obniżyć LDL. Jest za wysoki. Powinna zostać wprowadzona dieta na obniżenie cholesterolu.
      A cukier jest prawidłowy?

      Usuń
  39. Malgosiu od jakiegos czasu dokucza mi kolatanie serca EKG w normie ale...w morfologi wyszedlmi niski poziom zelaza(9ug/L gdzie norma to 11.00-336.00ug/L
    Lekarz przepisal zelazo i proplanolol i zalecil wieksze spozywanie produktow bogatych w zelazo ...czerwone mieso watrobka ect. Co mnie bardzo zdziwilo mam podwyzszony poziom cholesterolu dodam ze staram odzywiac sie zdrowo ,cwiczylam 3-4 razy w tygodniu ale zaczelam czuc sie po wysilku zle wiec zrobilam sobie przerwe aby odpoczac.Prawdopodobnie winowajca mojego zlego samopoczucia jest niski poziom zelaza .Ale do rzeczy.Czytam i czytam i glowa mi juz od tego peka.Nie mam pojecia jak pogodzic diete na podwyzszenie zelaza gdzie nalezy spozywac produkty odzwierzece bo wtedy jest on najlepiej przyswajalny z dieta obnizajaca cholesterol? nie jest on az tak wysoki ale jednak!
    (Serum cholesterol 5.67mmol/L norma 2.50-5.20mmol/L
    serum triglicerides 0.53mmol/L norma 0.80-1.70mmo/L
    serum HDLcholesterol level 2.04 norma >1.00mmol/L
    serum LDL cholesterol level 3.4mmol/L norma 0.00-3.00mmol/L
    serum cholesterol/HDL ratio 2.8mmol/L norma 0.00-5.00mmol/L
    Prosze ukierunkuj mnie:-)Czas oczekwania na diete od Ciebie to ponad miesiac a chcialabym juz zaczac dzialac bo naprawde zle sie czuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób echo serca. EKG pokaże co wtedy jeśli kołatania nastąpi w trakcie badania. Echo wykryje ewentualne wady serca.

      Usuń
  40. Małgosiu, moja mama od jakiegoś czasu miewa zawroty głowy i coś jakby omdlenia. Czy podwyższony cholesterol może być tego przyczyną? Dodam, że ciśnienie ma w normie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należałoby zrobić pełną diagnostykę. Krew, żelazo, ferrytyna, D3, B12, CRP.

      Usuń
  41. Przepraszam, że nie w temacie..
    Gosiu już kiedyś do ciebie pisałam odnośnie zaniku miesiączki. Mam 19 lat, 169cm wzrostu i 50 kg. Poradziłaś mi po prostu przybrać na wadze i od jakiegoś czasu staram się do tego dostosować.
    Udało mi się już przytyć ok. 2 kg, nie eliminuję już tłuszczów w diecie (chociaż nie zawsze pochodzą one z orzechów, awokado etc, ponieważ niezbyt stać mnie na takie wydatki), ograniczyłam również ćwiczenia. Jak myślisz ile jeszcze muszę przybrać na wadze by miesiączka wróciła bez konieczności brania jakichkolwiek hormonów i bez wizyty u ginekologa?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko określić. Nie wiem jak długo stosujesz zmienioną dietę. No i jakie proporcje masz tej diecie.

      Usuń
    2. Od siebie dodam, że to bardzo indywidualna kwestia - koleżanka odzyskała miesiączkę po przytyciu do 51 kg, ja potrzebowałam utrzymania się na 63 kg (163 cm) przez dłuższy czas. Ale dodam, że wróciła po 3 latach, bez chemii. :)

      Właśnie, Gosiu - bo zdrowie zdrowiem, ale jednak mam poczucie, że troszkę mnie za dużo - chciałabym tak do 58 kg wrócić. Jak myślisz, ile pełnych cykli powinnam "odczekać", zanim wezmę się za redukcję, tak żeby znowu nie stracić miesiączki?

      Usuń
    3. 2-3 naturalne cykle. I dopiero redukcja.

      Usuń
    4. od jakiś 3-4 tygodni staram się lepiej odżywiać.
      A jeśli chodzi o proporcje to ciężko mi to stwierdzić bo nigdy ich jakoś nie liczyłam i wgl 😐

      Usuń
    5. Jak ja Wam zazdroszcze, że trafiłyście na tego bloga podczas swoich problemow. Ja tak dobrze nie miałam i lekarz oczywiście dał mi tabletki hormonalne, które sprawiły, że przytyłam, odzyskałam okres, ale co z tego skoro zaburzenia odżywiania dalej pozostały? Ale dla lekarza liczy się to, że udało mu się, nie ważne co zostało tam w środku-choroba.
      Teraz jest już ok, nigdy nie spodziewałam się że tłuszcze mają taką dużą wagę:)

      Usuń
  42. Gosiu, proszę o radę. Mam możliwość zakupu oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bezpośrednio z olejarni, tylko że olej ten jest mętny, w sensie nieprzefiltrowany (nieoczyszczony?). Można bez obaw go używać czy lepiej pozbyć się "zanieczyszczeń" - np. przefiltrować przez gazę lub bibułkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super taki mętny. Nie obawiaj się tego. Ma najwięcej wartości.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź, na Ciebie zawsze można liczyć. Już się bałam, że będę musiała bawić się w filtrowanie ;)

      Usuń
  43. Malgosiu napisz prosze czemu nie jesz ryb z Baltyku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. POnieważ Bałtyk jest bardzo zanieczyszczonym akwenem.

      Usuń
    2. Jakie w takim raziu ryby polecasz? Czy mrozony dorsz atlantycki bedzie ok? Jakie jeszcze?

      Usuń
  44. Małgosiu ciśnienie krwi można uregulować dietą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co należy robić?

      Usuń
    2. Na ciśnienie krwi wpływ ma stan naczyń krwionośnych więc zalecenia opisane w tym poście możesz zastosować i efekty przyjdą szybko.

      Usuń
  45. Będzie w sierpniu post o hemoroidach?

    OdpowiedzUsuń
  46. Pani Małgosiu, czy ma Pani w planach napisanie artykułu o żywieniu w przypadku nowotworów jelita grubego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Poruszę ten temat przy poście o hemoroidach.

      Usuń
  47. Witam, Pani Małgosiu czy pisała Pani o wartości witaminy C i dawkach jakie można brać?
    pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu, super zebrane informacje w jednym poście. Dietą można naprawdę zdziałać cuda: mój ojciec miał cholesterol 800 (!). Dostał takie leki, że chodził nieprzytomny, słaniał się, leżał... masakra. Od lekarza o diecie: ma pan nie jeść tłusto. Matka zaczęła drążyć i dociekać i dietą w ciągu 1,5 roku zbiła mu cholesterol do 260!!! Pewnie byłoby jeszcze lepiej, gdyby nie taty nocne przechadzki do lodówki:) ale to i tak jest obłędny wynik. A i leki zmniejszyli po konsultacji z innym lekarzem...

    Bardzo dobrą robotę robisz na tym blogu:):)

    OdpowiedzUsuń
  49. Małgosiu, jestem na redukcji od Ciebie, czy mogę zwiększyć ilość ogórków małosolnych ? Teraz jest sezon na nie a ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale nie przesadzaj z ilością bo są słone.

      Usuń
  50. "Polowe talerza powinny stanowic warzywa" - czy moga byc gotowane warzywa typy groszek z marchewka? fasolka szparagowa? gotowane brokuly? gotowane buraczki? czy gotowane ziemniaki tez sa ok?
    Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale warzywa na parze z uwagi na oporną skrobię.

      Usuń
  51. Pani Gosiu, jak przekonać chłopaka/ męża aby zaczął zdrowo jeść i nie pił tylu energetyków?

    OdpowiedzUsuń
  52. Świetny post! :) Wszystko jest bardzo łopatologicznie wyjaśnione. Szkoda tylko, że moi rodzice nie chcą się przekonać do zmiany nawyków odżywiania...

    Przepraszam za lekki offtop, ale ostatnio zrobiłam morfologię + TSH. O ile morfologia prezentuje się jako tako to TSH (3-cia generacja) wynosi 2,201. Pamiętam, że wspominała Pani w którymś z komentarzy, że powyżej dwójki zwalnia metabolizm. Jest czym się martwić?
    Szczerze to wykonywałam morfologię pod kątem zamówienia u Pani indywidualnej diety, z kolei TSH w celu sprawdzenia czy z tarczycą wszystko w porządku (moja mama, siostra i babcia mają problemy z tarczycą; dodatkowo wiecznie czuje się niewyspana, bez względu na to ile śpię). Czy wystarczy sama morfologia + TSH, czy może wykonać jakieś dodatkowe badania?

    Z góry dziękuję za odpowiedź! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy morfologia i TSH. Nie masz mocno zawyżonego więc dietą pięknie zbijemy.

      Usuń
  53. Droga Małgosiu
    Czy mogłabyś przygotować artykuł jak dbać o dietę i zdrowie stosując izotek?
    Niestety muszę rozpocząć taką kuracje, bo od lat zmagam się z trądzikiem a wiem, że te tabletki są bardzo mocne.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  54. A zna Pani produktu Flavon? Koleżanka mnie tak straszne namawia. Czy to jest zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ;)) Moja znajoma się w to mocno wkręciła. Dla mnie to trochę taką sektą trąci, ta grupa. Produkt nie wart swojej ceny.

      Usuń
  55. Małgosiu, poradź proszę co mogę zrobić na nasilony trądzik w ciazy,d drobnymi krostkami zsypane całe czoło, dodatkowo trądzik różowaty na policzkach. Dermatolog rozkłada ręce,bo nie można stosować antybiotyków w ciazy i każe czekać do zakończenia karmienia. Czy w tym przypadku pomoże odstawienie nabiału czy można tak zrobić w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hormony szaleją. Antybiotyki nic tu nie pomogą. Zresetują tylko odporność a przyczyny nie zlikwidują.
      Odstaw nabiał. Wapń czerp z orzechów, kasz i zielonych warzyw. Bez obaw. Są mamy bezmleczne w ciąży i dobrze się mają. Do tego na noc smaruj krostki olejem z czarnuszki.

      Usuń
  56. Witam :) mam pytanko nie na temat, czy kobieta w ciąży może pić wodę z cytryna i miętą ?? Pytam bo siostra wyczytała gdzieś że mięty nie można pić w ciąży prawda czy fałsz ?

    OdpowiedzUsuń
  57. Gosiu, a czy te zalecenia mają również odniesienie do profilaktyki żylakowej i pękających naczynek, czy to temat na osobny post?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też. Ale trzeba zwiększyć ilość rutyny czyli kaszy gryczanej.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i czy masz może w planach post dotyczący żylaków lub pękających naczynek?

      Usuń
  58. Gosiu, a ile tych jajek mogę tygodniowo ? Lubię jajko. ZAWSZE je łączę z warzywami/owocami. Jem bardzo zdrowo. (Cholest. całkowity 151, TG 50, ale LDL 131 :(

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu,modne zrobiły się teraz śniadania białkowe tłuszczowe , co o nich sądzisz?Będą dobre dla studenta lub osoby od rana aktywnej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla osoby aktywnej, nawet dla takiej która rano dojeżdża do pracy nie nadają się. Dla siedzącej za biurkiem tak.

      Usuń
    2. W takim razie ile mniej więcej gram węglowodanów powinnam zjadać na śniadanie , przy ok 2100 kcal , bo wydaje mi się ze jem ich za dużo :/

      Usuń
  60. Pani Małgorzato,

    W jaki sposób wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do powstawania miażdźycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w poście. Krążący cholesterol przykleja się do ścian tętnic tworząc blaszkę miażdżycową.

      Usuń
  61. Małgosiu, czy będzie post o podwyższonym poziomie histaminy w organiźmie????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest taka potrzeba to tak, napiszę.

      Usuń
    2. Bardzo bym prosiła, zależy mi ogromnie. Mój mąż walczy z tym od lat. Małgosiu jesteś Wielka, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  62. Małgosiu, mam pytanie jeżeli po badaniach wynik TSH to 1,5158 (norma 0,3500-4,9400) to należałoby włączyć leczenie czy tylko dieta?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy produkty wymienione przez ciebie włączone do diety wystarczą, czy raczej ułożyłabyś indywidualną?

      Usuń
    2. To już twoja decyzja. Spróbuj sama, a jak TSH nie spadnie to ja ułożę Ci dietę.

      Usuń
  63. Dziękuję za precyzyjną odpowiedź Pani Małgosiu,
    Zapytałem o to nie bez powodu, zgłębiam się w ostatnim czasie w ten temat (wpływ cholesterolu na miażdżycę) i wyczuwam tu jednak pewną nieścisłość.
    Jak pisał ktoś kilka postów wyżej wysoki cholesterol jest jedynie markerem, że coś w organizmie dzieje się złego.
    Blaszka miażdżycowa pochodzi wyłącznie ze spożytych cukrów (węglowodanów), co już dość dawno udowodniono. Stąd wiadomo, że cholesterol, który gromadzi się w śródbłonku tętnic, jest wyłącznie endogenny. Zamiast redukować tłuszcze nasycone z diety należałoby skupić się na redukcji węglowodanów w diecie i zadbać by pochodziły one z wartościowych źródeł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca się zgodzę. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w organizmie prowadzi do podwyższonego poziomu cukru we krwi. Ten zaś przyczynia się do powstania mikrouszkodzeń na żyłach a do nich z kolei przykleja się cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową. Stąd łączy się powstanie miażdżycy z ilością i rodzajem spożytych węglowodanów.
      Jeśli zaś chodzi o ilość tłuszczów nasyconych to nie zgodzę się z tym z prostej przyczyny. Z doświadczenia zawodowego bo wiem jak obniża się cholesterol po zmianie diety.

      Usuń
  64. Witaj Malgosiu, bardzo sie ciesze na jesien-Twoja ksiazke:)
    Moj maz ma podwyzszony znacznie zly cholesterol i obnizony dobrze, jego ojciec silna miazdzyce. Moj maz chce zbijac ten cholesterol dieta o ktorej piszesz i wciaz probuje ale jednoczesnie ma bardzo silny zespol jelita nadwrazliwego i produkty pelnoziarniste, surowe warzywa i owoce a nawet kasze powoduja bardzo silne bole brzucha. Czy myslisz ze u niego jest jakas szansa na zbiciectego cholesterolu dieta? Dodam ze twoje zalecenia odnosnie wrazliwego jelita sa bardzo pomocne! Dziekujemy, E&T

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ale musi zmienić sposób przygotowania, obróbki składników na gotowany, duszony. Wtedy nie podrażni żołądka i jelit a cholesterol spadnie. Jeśli zaś chodzi o pestki i orzechy wszelakie to trzeba je zmienić w maszynce na miazgę i w takiej formie dodawać do potraw. Wtedy działają, nie dając efektu drażniącego.

      Usuń
  65. Dzien dobry,

    Rozumiem, ze cholesterol wystepuje tylko u zwierzat i nie znajdziemy go w roslinach. Piszesz, ze wprowadzamy go z zewnatrz do organizmu takze jedzac utwardzone kwasy tluszczowe, ktore jak rozumiem moga byc tez roslinne (olej kokosowy lub utwardzone tluszcze roslinne -- np. jak tluszcz to frytkownicy).

    Czemu jedzac tluszcz roslinny wprowadzamy cholesterol z zewnatrz do organizmu? Wszedzie czytam, ze zapycha on zyly, ale przeciez jest roslinny, a cholesterol z definicji nie...

    Dzieki,

    Gabi

    OdpowiedzUsuń
  66. Malgosiu moj maz jest w trakcie badan, 3ci raz wyszla glukoza lekko powyzej normy 5.56 i pierwdszy raz cholesterol LDL 2.82 czeka na usg jamy brzusznej, skarzy sie na bol/ucisk z prawej strony... czy myslisz ze woreczek ma cos z tym wspolnego czy czy raczej watroba? Ogolnie "od zawsze" ma nieprzyjemnosci w WC, wiecznie cos sprawia ze ma rozwolnienie ;p Teraz gotuje na wzor diety lekkostrawnej i jest lepiej, ale po badaniach zastanawiam sie nad wykupieniem dla niego Twojej diety-troche sie gubie w tych "nowych" zasadach -.- Sama mam zamowiona diete od Ciebie i od kiedy w koncu sie przylozylam- schudlam 5kg w miesiac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. USG jamy brzusznej wiele tu pokaże. A jak badania wątroby wychodzą?

      Usuń
  67. Watroba mozna powiedziec powiekszona w usg (2cm), badania ok. Natomiast wyszedl kamien na nerce, przerost kolumny nerkowej... Opis ktory dali sugeruje ze jest to guz....dzis reszta badan, nie wiem co myslec, dochodzi do tego bol oka...

    OdpowiedzUsuń
  68. Pani Małgosiu,
    poniżej wyniki mojej walki z cholesterolem.
    Podczas badań kontrolnych otrzymałem takie wyniki:

    Badania okresowe dn. 2015-09-10
    Chol. całk - 245
    HDL - 48
    LDL - 167
    Trójgl. - 147

    Nie zgodziłem się na leczenie farmakologiczne co sugerował lekarz i postanowiłem zmienić sposób odżywiania.
    Ograniczyłem do minimum węglowodany (cukier i zboża), zwiększyłem delikatnie ilość spożywanych tłuszczów oraz warzyw.

    Wyniki się poprawiły:

    Kontrola własna I dn. 2016-06-16
    Chol. całk - 235
    HDL - 58
    LDL - 163
    Trójgl. - 72
    Homocyst. - 19

    Kontrola własna II dn. 2016-07-29
    Chol. całk - 227
    HDL - 66
    LDL - 145
    Trójgl. - 79
    Homocyst. - 15,6

    Jak widać dieta działa. Teraz walczę o obniżenie homocysteiny (witaminy B.., kwas foliowy itp).

    OdpowiedzUsuń
  69. Gosiu,
    Zastosowałem się do zaleceń podanych w artykule, odstawiłem leki i po trzech tygodniach glukoza bez zmian 140 na czczo, jednak cholesterol wzrósł z 150 do 285 mg (w tym LDL z 69 do 180 mg) a trójglicerydy z 248 do 358 mg! Czy już jestem skazany na leki?

    OdpowiedzUsuń