piątek, 8 lipca 2016

Szybki i orzeźwiający chłodnik ogórkowo - miętowy


Niezastąpiony w upały - chłodnik! Orzeźwia, chłodzi, rewitalizuje po ciężkim, gorącym dniu pracy.
Na ogół przygotowujemy ten tradycyjny, litewski z jajkiem na twardo (klik), ale odmian chłodników jest całe mnóstwo.
Jednym z moich ulubionych jest chłodnik z ogórków, rzodkiewki i mięty. Rzodkiewka i mięta nie są tu przypadkowo. Mają do odegrania ważną rolę. Mięta nadaje orzeźwienia, a rzodkiewka ostrości.
Nie może ich tu nie być.
U nas w domu do tego chłodnika dodaje się solidną porcję świeżo mielonego pieprzu.
Oj już się robię głodna ;). Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało i który chłodnik bardziej przypada Wam do gustu. Ten tradycyjny z buraków, czy ten ogórkowy.


Kaloryczność:
Porcja ma ok. 250 kcal


































Składniki dla jednej osoby:
* 3 ogórki gruntowe  
* 4 rzodkiewki
* 6 listków mięty
* 300 ml jogurtu naturalnego
* sól
* odrobina czosnku
* świeżo mielony czarny pieprz
* koper 

1. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Miętę i koperek drobno siekamy. 
2. Do naczynia wkładamy startą rzodkiewkę, ogórka, miętę i koperek (część zostawiamy do dekoracji). Zalewamy jogurtem, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. 
Można dodać kilka kropelek soku z limonki. 
Podajemy schłodzony.


90 komentarzy:

  1. Coraz lepsze wpisy zaczynają się u Ciebie pojawiać. Pozdrawiam :) Zaglądam w każdej wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu czy Twoje truskawki pod pierzynką owsianą można jeść codziennie na śniadanie? Oczywiście przez jakiś czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na śniadanie owszem, ale czy codziennie ;) Ja stawiam na różnorodność.

      Usuń
    2. Bo te składniki są jak najbardziej fit, płatki owsiane, jajko. Zastanawia mnie tylko to masło, czy nie jest to za duża porcja tłuszczu? Wychodzi 25g masła na śniadanie. Jak sadzisz Gosiu?

      Usuń
  3. Świetny przepis! Zdecydowanie mój smak,jakiej firmy jogurt z reguły używasz do chłodnika Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Activia naturalna, Tola mała (ma inny skład bakteryjny niż duża, Krasnystaw.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie chłodniki! Paluszki lizać :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu czy warzywa strączkowe można zjeść na śniadanie? ;) Czy lepiej na obiad czy kolację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście, np. w formie pasty kanapkowej.

      Usuń
  6. Często jemy taki chłodnik jako mizerie do obiadu jako dodatek, ale bez rzodkiewek. Spróbuje podac rodzince jako chłodnik :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za kolejny przepis z minimalistyczna listą składników. Ja do tej pory robiłam hiszpańskie gazpacho, lecz w tym roku dominuje tylko Twój chłodnik z botwinki, który robię bez przerwy od kiedy go opublikowałaś. Czy za dużo i za często to nie przesada :)
    Po ostatnich Twoich postach mam kilka pytań
    1. Mój owoc to jabłko, który od dziecka jem, pozostawiając tylko ogonek. Muszę schrupać codziennie, bo tego dopomina się mój organizm i do tego dołączam owoce sezonowe. Po truskawkach jest teraz u mnie arbuz. Czy oprócz "czyszczenia" nerek ma inne właściwości i można go wliczyć w dzienne spożycie wody?
    2.Lubię Twój koktajl pietruszkowy.Mam dylemat - rano zaczynam dzień od kawy i po 30 min przystępuje do śniadania Czy po koktajlu powinnam odczekać do spożycia kawy, jak długo?
    3.Moje płytki paznokciowe od zawsze były pokryte białymi plamkami tzw awitaminoza. Trzy lata temu zostałam wierną czytelniczką Twojego bloga i od razu udoskonaliłam mój mix śniadaniowy Twoim, co dało szybki rezultat w zaniku ww plamek. W tym roku owe plamki pojawiły się ponownie i nie wiem co może być przyczyną. Mix jem nadal codziennie, ograniczyłam tylko banany (chyba przesyt).

    Dzięki za atencję i odpowiedź
    Sonia


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - ma mnóstwo antyoksydantów i ja właśnie dla nich go często jadam. Nie wliczaj go w bilans wodny.
      2 - 15 minut
      3 - tu polecam zrobić badanie włosa aby dokładnie określić czego jest za mało.

      Usuń
  8. Ogórkowy górą! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam mój pierwszy w życiu chłodnik i chyba z pieprzem przesadziłam ale myślę, że zostanie on moja ulubioną zupą na upały ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu dziekuje za kolejny pyszny przepis uwielbiam tu zagladac. Jesli mozna to mam pytanko dotyczace ferrytny i zelaza. Zelazo mam w normie 13,8 ale ferrytyna ponizej normy 9,92 morfologia w porzadku z hemoglobina 13,2 i hemtokrytem 40,10. Elektrolity tez wszystki w normach. Myslisz ze warto by zaczac zazywac witamine B12 i kwas foliowy aby odbudowac zapasy zelaza? Przepraszam ze poza tematem ale obawiam sie ze lekarz moze zignorowac te wyniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie szła w tabletki. Kup sobie sok z pokrzywy i pij 150 ml każdego dnia. Do tego jedz dużo natki pietruszki. Możesz miksować w koktajlu, możesz posypywać nią dania.
      Ponowne wyniki badań zrób po 4 tygodniach.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź czy na pewno to 150 ml?bo na opakowaniu jest napisane ze do 3 razy dziennie po 5 ml.

      Usuń
  11. Czy tempo tycia 2 kg na miesiac jest bezpieczne? Jestem ponad rok na stabilizacji, ale lekarz kazal mi do 4 kg przytyc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy co jesz. 2 kilogramy na miesiąc na zdrowym odżywianiu ok, ale jak jesz słodkie to słabo bo to sam tłuszcz będzie.

      Usuń
  12. Gosiu przez ostatnie kilka dni chorowałam i tylko leżałam w domu. Jadłam dosyc mało i ograniczyłam węglowodany ze względu na brak ruchu, niestety to skończyło sie napadem na owoce i miód dzisiaj, zjadłam ich bardzo duzo. Czy przesadziłam ze zbyt mała ilością węglowodanów i organizm domagał sie ich do walki z infekcją? Boję się że ten napad odłoży mi się tu i tam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, raz jak się najadłaś to się nie odłoży ;))

      Usuń
  13. Gosiu czy doprowadzanie do ssania w żołądku i do takiego dużego głodu jest nieprawidłowe? Odkąd coraz cześciej to odczuwałam zaczęłam czuć się słabo i kręci mi się w głowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mocno ograniczyłaś kaloryczność diety i z tej przyczyny robi Ci się słabo, to tak robić nie wolno. To spowalnia metabolizm i odniesiesz odwrotny skutek do zamierzonego.

      Usuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu co to jest badanie włosa - kto to badanie powinien interpretować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W miejscu w którym wykonujesz powinnaś otrzymać interpretację.

      Usuń
  16. Gosiu poradź, wypadają mi włosy - nie mogę znaleźć przyczyny już od ponad roku, tyle badan juz zrobiłam i wszystko jest w tkz. widełkach co mam robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TSH: 2,363
      FT3 3,64 (2,5 -4,3)
      FT4 1,35 (0,93 - 1,7)
      Anty TG 17,3 (do 40)
      ANTYTPO 35 (do 60)
      USG tarczycy bez zmian - "czysta" tarczyca konsultowane z endokrynologiem
      poza tym zrobione badanie: morfologia, androstedion, FSH, LH,prolaktyna, estradiol,progesteron,testosteron, DEHEA So4, wapń, fosfor, witamina d3,wymaz z gardła, AST, ALT, cholesterol całkowity, amylaza wszystko w normie no oprócz ALT bo norma jest od 10 do 49 a ja mam 9,4. Pomożesz mi?

      Usuń
    2. Nie interpretuję badań w komentarzach.

      Usuń
    3. To proszę nakieruj mnie co jeszcze mogłabym zbadać:)

      Usuń
    4. Przede wszystkim badania powinien zobaczyć lekarz.

      Usuń
    5. Zobaczył i powiedział wszystko w normie, ale co z tego skoro lecą włosy :(

      Usuń
    6. Mam dokładnie ten sam problem z włosami, a leczę się już ponad rok u dermatologa. Każdy lekarz mówi, że wszystko w normie, a włosy cały czas lecą...

      Usuń
    7. O mamo jak dobrze Cie rozumiem anonimku z 11:45 :( rozpacz...

      Usuń
  17. Małgosiu, mojej mamie wyszedł niski poziom żelaza. Przeczytałam, że np. przetwory mleczne utrudniają wchłanianie żelaza. Czy to znaczy, że jak np. je płatki owsiane z mlekiem czy kromkę chleba pelnoziarnistego z twarożkiem to żelazo się nie wchlania wcale, czy wchłania się częsciowo? Jeżeli czesciowo, to mniej więcej ile % tego zelaza się wchłonie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy niskim poziomie żelaza kluczowy jest dobór pokarmów i tu należy ze źródłami żelaza jeść produkty bogate w witaminę C.

      Usuń
  18. Małgosiu czy soczewica nadaje się na kolację czy ze względu na węglowodany juz nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,Pani Gosiu mam pytanie czy układa Pani diety dla osób które starają się wyjść z anoreksji?

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu dzień bez zaglądania do Twojego bloga to dla mnie dzień stracony :) Jest ciekawy i konkretny. Gratuluje. Uczę się zmiany nawyków żywieniowych - dość opornie jak do tej pory. Jednak znalazłam się w sytuacji i szybko muszę coś zrobić. Z jednej strony otyłość, problemy ze skórą (w dzieciństiwe hipermobilnośc konstytucyjna, problemy ze stawami i skórą pozostały), więc wskazane powolne odchudzanie. Z drugiej natomiast chory staw kolanowy, grozi mi operacja i wskazane odciążenie stawu na już. Gosiu czy jesteś w stanie mi pomóc. Zaczynam dietę warzywno-owocową w celu leczniczym, jednak nie wiem czy to dobry pomysł. Wiem, że będą mi potem masowo wypadały włosy. Przeszłam to pół roku temu. Gosiu czy mogłabyś mi pomóc i podjęłabyś się rozpisania diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Bardzo mi miło ;)
      U Ciebie widziałabym dietę warzywno - owocowo - pełnoziarnistą z małą ilością mięsa i bardzo małą ilością nabiału.
      Plus dużo źródeł Omega 3 które zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych. No i pierwiastki z uwagi na włosy wypadające. I witamina C z uwagi na stawy. Bez niej nie ma mowy o mocnym kolagenie.

      Usuń
    2. Gosiu dziękuję za odpowiedź. Czy jak prześle formularz to podejmiesz się ułożenia dla mnie takiej diety? Wiem, że czeka się na wycenę dość długo ale ja do tego czasu mogę być na diecie Dąbrowskiej (z dużą ilością witaminy c) licząc na wyciszenie się stanu zapalnego. Następnie dostosuje się do Twoich wskazówek oczekując na profesjonalnie rozpisaną diete.

      Usuń
  21. Małgosiu a ja mam takie pytanie niezwiązane z tematem. Czy jeśli robię ciasto z bezą to mogę ją posłodzić ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda zachęcająco ten chłodnik, chociaż chętniej bym go zjadła na kolację,bo nawet jak na dworze skwar to lubię obiad/zupe na ciepło ;) Malgosiu a mam pytanie,czy dla osoby która pracuje na siedząco 12h na drugie śniadanie jogurt naturalny grecki 0% z Piątnicy z amarantusem i ostropestem plus soczek pomidorowy/warzywny to dobry wybór? Czy może ze względu na to że się siedzi i nie spała powinno się wybrać coś innego? Może same warzywa? A może Gosiu taki post,jak powinny odżywiać się osoby które w pracy siedzą,na co zwracać uwagę itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym u Ciebie zaleciła sałatkę warzywną z kaszą, lub owocowa z orzechami i otrębami.

      Usuń
    2. Czyli mylne moje myślenie lepiej białko i coś lekkiego jak sok jest lepsze niż owoce czyli cukier i tłuszcz czyli orzechy? Mimo że nie będę się ruszać?

      Usuń
    3. Pominęłaś jedną istotną kwestię - błonnik.

      Usuń
  23. Małgosiu czy jak ktoś się odchudza i zaczyna krwawić z nosa to znaczy że za mało jje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn krwawienia z nosa może być bardzo dużo.
      Zrób sobie morfologię. CRP i OB.

      Usuń
  24. Ja tak robie sos tzatziki a tu się okazuje że to chłodnik;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja jakoś nie mogę się najeść chłodnikiem :/ jeśli zjem go na obiad, za chwilę znowu jestem głodna :( mam wręcz napad głodu i mogłabym zjeść wszystko co mam w lodówce :P

    PS. Gosiu, czy wyceny z 24.05 już poszły?

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu czy 250g sera ricotta na kolacje będzie ok czy nie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię go bardzo, ale z dodatkiem np. troszkę ksylitolu lub dżemu. Dla osiemnastolatki która jest aktywna fizycznie i chce utrzymywać wagę :)

      Usuń
  27. A co pani sądzi o pieczywie na kolację? Odkąd zaczęłam się zdrowiej odżywiać to całkowicie wyeliminowałam chleb z ostatniego posiłku, ale może można go spożywać? Juz sama nie wiem bo wiele jest opinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz wyeliminować chleb na kolację zastępując go np. kaszami ale jako dodatek, nie główna część dania.

      Usuń
    2. Ale Gosiu czy na kolacje można zjeść ten chleb czy nie za bardzo? Np 2-3 kromki z serem, szynką i pomidorem? Przyznan szczerze że trochę mi brakuje pieczywa bo ostatnimi czasy w ogóle go nie jem, nie wiem, jakoś się go boję bo teraz tyle złego sie o nim mówi.

      Usuń
    3. Możesz zjeść chleb, ale niech to będą np. kanapki z dodatkiem warzyw.

      Usuń
  28. Gosiu, przepraszam że nie w temacie. Od kilku tygodni wypadają mi włosy. Po każdym myciu i czesaniu zbieram garście włosów. Jak tak dalej pójdzie niedługo nie zostanie mi nic na głowie. Mam 22 lata. Staram się zdrowo odżywiać, w ostatnim czasie maksymalnie wykorzystuję sezon na owoce i warzywa. Nie wiem co robić, ratunku! :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej będzie jak zrobisz badanie włosa - wyjdzie czego masz za mało. No i TSH koniecznie.

      Usuń
    2. A jak skora glowy?polecam wizyte u dermatologa.Tez mialam gen problem,przyczyna bylo lojotokowe zapalenie skory.Leki pomogly.

      Usuń
  29. A ja mam pytanie z innej beczki: Czy można codziennie żuć gumę miętową typu Orbit, Winterfresh? Bardzo ją lubię, ale w końcu to sama chemia, czy jakoś jest szkodliwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guma pobudza wydzielanie soków żołądkowych, więc będzie wzmagała apetyt.

      Usuń
  30. Co sądzisz o płatkach Sante Smart Teens? Tutaj skład gwiazdek cynamonowych:
    mąka pełnoziarnista (46%) [pszenna, jęczmienna, owsiana], mąka kukurydziana, cukier trzcinowy, miód (3%), inulina, olej słonecznikowy, cynamon (0,8%), melasa z cukru trzcinowego, sól morska, naturalne aromaty.

    Jest niby cukier i miód i tak się waham...

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu kupiłam hummus, który ma ok skład tylko ostatni jest benzoesan sodu. Czy mogę go zjeść czy raczej sie nie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  32. A to badanie włosa to analiza pierwiastkowa włosa to polecasz jakiś szpital, poradnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o analizę pierwiastkową włosa.
      Są specjalne punkty które to badanie wykonują.

      Usuń
  33. Czy jeśli chodzi o "widoczne" tycie, to czy gdy sobie troche pofolgowałam powiedzmy przez tydzień lub dwa, odbiło się to na mojej wadze ale nie widać tego na gołe oko, wymiary się nie zmieniły wcale bądź o pół cm w niektórych miejsach. Czy wracając do normalnej lekkiej diety nie "przybędzie" mi więcej ciałka z czasem? wszystko zostanie tak, jak już jest?

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam Pani Małgosiu mam pytanie może Pani podpowie mi gdzie tkwi problem a mianowicie jadłam regularnie 5 posiłków dziennie chleb ograniczalam do śniadania do 2 kromek ciemnego żytniego ze słonecznikiem zrezygnowałam ze słodyczy całkowicie . Cukier jedna płaska łyżeczka do kawy rano. Jestem wegetarianka.A rezultat przytyłam 5 kg i teraz ćwiczenia wpowadzam A kg nawet nie spadnie.W czym może być problem ? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby znaleźć przyczynę musiałabym pochylić się nad badaniami, przeanalizować Twoją dietę, styl życia etc. Z informacji w komentarzu nie da się jednoznacznie określić przyczyny.

      Usuń
  35. Czym jeszcze może być spowodowany trądzik jeśli testosteron i prolaktyna są w normie? Z morfologii wyszły niewiele zaniżone leukocyty, neutrofile i bazofile? Trochę podwyzszone monocyty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę odstawić nabiał. No i testy na nietolerancje warto.

      Usuń
    2. A czy taki test mogę zrobić w przychodni? Jeśli tak to o jakie badanie mam poprosić?

      Usuń
    3. Można w przychodni ale wtedy płacisz za każdy alergen z osobna. Kup Food Detective.

      Usuń
    4. A czy odstawiając nabiał można zastąpić zwykłe mleko takim bez laktozy?

      Usuń
    5. Nie, ponieważ tu nie o laktozę chodzi a o białka mleka.

      Usuń
    6. Aha, rozumiem. Czyli mleko zwierzęce zastepujemy roślinnym. Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    7. Przepraszam za dociekliwość, ale zapomniałam jeszcze spytać czy z badania ige i igg tez wyjdzie nietolerancja? Czy mogę zrobic najpierw to badanie a jesli cos wyjdzie to potem Food Detective żeby oznaczyć produkty których nie toleruję?

      Usuń
  36. Witam,
    czy post o refluksie bedzie???

    OdpowiedzUsuń
  37. Pierwszy raz mogę się pochwalić, że zrobiłam chłodnik na moich ogródkowych ogórkach. Jest wspaniały! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetny przepis ;) Jestem zwolenniczką diety niskowęglowodanowej, więc nadda się idealnie.

    OdpowiedzUsuń