piątek, 5 sierpnia 2016

Danie do zakochania. Moja wersja spaghetti aglio e olio ;) Wzbogacona aromatycznymi i chrupiącymi dodatkami. Błyskawiczny i smaczny obiad. W sam raz na piątek.



Spaghetti z chrupiącymi migdałami, wędzonym łososiem, karmelizowaną papryką, świeżą bazylią oraz oczywiście oliwą z oliwek aromatyzowaną czosnkiem to moja wariacja na temat spaghetti aglio e olio.
Klasyczna wersja glio e olio to po prostu spaghetti z oliwą, czosnkiem i najczęściej natką pietruszki.
To bardzo proste i smaczne danie, ale chrupiące migdały, wędzony łosoś i słodka karmelizowana papryka dodają tu pazura.
To szybki  obiad, nie wymagający wielkich zdolności kulinarnych. Świetnie się sprawdzi w piątek, kiedy zmęczeni wracacie do domu z myślami już przy weekendzie, a w brzuchu burczy i rodzina woła jeść. Doskonale smakuje na świeżym powietrzu, więc zjedz je na tarasie, balkonie czy w ogrodzie jeśli masz taką możliwość. Stół nakryj czerwonym obrusem i poczuj się jak we włoskiej tawernie.
UWAGA! Gotując makaron nie przelewajcie go zimną wodą. To taki polski zwyczaj, ale zupełnie irracjonalny. Przelany zimną wodą makaron traci swoją lepkość i nie oblepi go już żaden sos. Szczególne znaczenie ma to w przypadku spaghetti aglio e olio. Jeśli przelejemy makaron zimną wodą, oliwa z niego spłynie. A ma go oblepić.
Koniecznie wypróbujcie. Zakochacie się w tej potrawie. 


Kaloryczność:
Porcja ma ok.460 kcal




































Składniki dla jednej osoby:
* 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20 gramów)
* 3/4 łyżki oliwy z oliwek (ok. 8 gramów) + kilka kropel do posmarowania patelni
* pół papryki 
* łyżka wody
* malutki ząbek czosnku lub pół starndardowego
* świeża bazylia 
* pół łyżeczki brązowego cukru 
* 50 gramów wędzonego łososia 
* 60 gramów makaronu spaghetti, ja użyłam orkiszowego

1. Patelnię smarujemy oliwą z oliwek (bardzo delikatnie). Wrzucamy płatki migdałowe, podprażamy ok. pół minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni. UWAGA: Płatki mają być chrupiące, jasne, nie mogą ściemnieć. 
2. Na tę samą patelnię (nie myjemy jej) wrzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę. Smażymy chwilę, podlewamy łyżką wody, delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką zostawiając ją leciutko uchyloną, aby para miała ujście. Dusimy ok. 3 minuty co jakiś czas mieszając. Woda ma całkowicie wyparować. Jak papryka zmięknie dodajemy cukier, i już bez przykrycia podduszamy, aby cukier rozpuścił się i całkowicie oblepił paprykę.
3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. UWAGA! Po ugotowaniu nie przelewamy go wodą! Łososia kroimy w kawałki.
4. Wysoką patelnię smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku. Nie za dużo. Wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, podgrzewamy. Oliwa ma być ciepła, ale nie gorąca. Wrzucamy makaron, świeże listki bazylii i posiekanego łososia. Wyłączamy ogień. Przykrywamy pokrywką, potrząsamy. Dodajemy paprykę i migdały. Mieszamy.























102 komentarze:

  1. Czy musi być oliwa z oliwek? Można użyć oleju rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Możesz użyć oleju rzepakowego.

      Usuń
    2. z olejem rzepakowym będzie niesmaczne, oliwa oprócz swoich wartości wnosi też smak.

      Usuń
    3. Ja nie lubię smaku i zapachu oliwy.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oo zrobię jutro jak nic :-) super propozycja.

      Usuń
    2. pyszne danie ;) bardzo aromatyczne

      Usuń
  3. Uwielbiam makaron w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu gdzie kupujesz makaron orkiszowy? Czy jest to makaron w 100% orkiszowy czy zawiera mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Gosiu, napisz proszę dlaczego nie przelewać makaronu? Czy to akurat w tym daniu jest ważne, czy w ogóle nie powinno się tak robić? z góry dzięki za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w tekście.
      Dziewczyny? Nie czytacie?

      Usuń
    2. Mea culpa, nie doczytałam! Dzięki, w takim razie przestanę tak robić :) Miłego dnia!

      Usuń
    3. jakoś nie znajduję dlaczego nie przelewać makaronu wodą................

      Usuń
    4. Nigdy nie przelewam makaronu wodą, bo po co? Z wyjątkiem do rosołu:)
      Czy cukrzyk może jakiś makaron jeść? Ja jem zwykły ale wiem też, że grzeszę. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Wygląda pięknie a w smaku z pewnością rewelacyjne. A my w Zakopanem na wakacjach i od rana synek z mążem w toalecie z bólem brzucha, wymiotami i z gorączką. Dramat:( Co robić Gosiu? To już kolejny przypadek w okolicy. Jakiś wirus czy co? Ja się na szczęście trzymam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to jakiegoś wirusa złapaliście. Kup w aptece elektrolity w saszetkach i enterol. Małemu dicoflor.

      Usuń
    2. Dzięki wielkie :) wlasnie jadę do apteki ale przebić się przez korki w strone Krupówek to chyba cud. Ale nic to, mam nadzieje, że pomogę malemu, bo jego mi najbardziej szkoda. No i tej pogody pieknej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, za fantastyczne przepisy i jadłospisy. Dzięki Tobie nie muszę codziennie kombinować co na obiad i czy mam wszystkie produkty, bo w każdy pon. zasuwam z listą na zakupy:)

      Usuń
  8. Małgosiu kupujesz normalnego łososia? Czy jakiegoś specjalnego eko, dzikiego czy coś? Mam spore obawy co do łososia... a kiedyś bardzo lubiłam, dopóki nie obejrzałam dokumentów o rybach hodowlanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ten łosoś jest na wagę czy paczkowany gdzieś w lodówkach? bo ja szukałam w PiP u siebie i nie znalazłam. i jaki makaron orkiszowy polecasz??

      Usuń
    2. Małgosiu w tym przepisie jest łosoś wędzony i takiego już nie jest trudno jak się chce kupić w wersji eko czy dzikiego, ale świeży łosoś dziki czy eko też jest w piotrze i pawle?

      Usuń
  9. Małgosiu, pysznie brzmi:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić łososia? Chyba nigdy się nie posmakuje tej ryby:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy tuńczyk z puszki będzie pasował??Jak Małgosiu uważasz?

      Usuń
  11. Mam pytanie-jaką dawkę R ala polecasz przy insulinoopornosci?

    OdpowiedzUsuń
  12. Już wiem co jemy z mężem dzisiaj na obiad :) Dziękuję za super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię taki makaron z łososiem, ja czasami daję rukolę albo ser lazur, muszę spróbować z płatkami migdałów. Skąd ten obrus? :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A pasowalyby krewetki zamiast lososia? Jak Ci podniebienie Malgosiu podpowiada? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, tylko trzeba odwrócić.
      Krewetki podduś na maśle i podlej winem, dodaj czosnek, zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. Potem reszta jak w przepisie.

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Gosia, ja Cię podziwiam. Ludzie, jest napisane. Czytajcie!
      Już chyba wszyscy myślami przy sobocie są.

      Usuń
    2. Czekam na pytanie czy zamiast spaghetti można użyć penne :))

      Usuń
    3. Każdy makaron może tutaj być. Użyj wg preferencji. Niedługo niektórzy będą pytać czy pomidor kaliski czy malinowy.

      Usuń
  16. Gosiu, czy kojarzysz dr Erica Berg? Maasz jakieś zdanie na jego temat? Dr ten twierdzi m.in. że człowiek właściwie nie potrzebuje węglowodanów(tylko tych z warzyw, ale nie straczkowych), szczególnie na redukcji. Rzadnych owoców, ewentualnie w malej ilosci lesne, truskawki itp. Uwaza ze najmniejsza ilosc weglowodanow powoduje tycie lub hamuje odchudzanie. Jest zwolennikiem diety ketogennej. Chcialabym poznac Twoje zdanie, chociaz moge sie go spodzoewac :) wydaje mi sie ze w swietle nauki sa to bzdury ale jednak czlowoek ma w pewnym momencie metlik w glowie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż ja mogę powiedzieć. Każdy kto mnie czyta spodziewa się co mogłabym napisać ;) Zobacz jak skończył dr Dukan. Też autor "rewolucyjnych teorii" zapewniających zdrowie. Dr Dukan ma zakaz wykonywania zawodu.

      Usuń
    2. Poczytaj sama o keto i sama wyrób sobie zdanie... Temat rzeka...Jest specyficzna i niesie wiele korzyści. Nie wiem czy doszłam do keto - może było to tylko LCHF, ale ładnie leciała mi waga bez głodu i zachcianek na słodycze. Ścisłe keto powoduje spalanie tłuszczu bez utraty tkanki mięśniowej. Ale do niej trzeba organizm przyzwyczajać stopniowo obniżając WW, a podnosząc tłuszcze. Są dowody i jest ta dieta oficjalnie stosowana w niektórych schorzeniach (min padaczka u dzieci)

      Usuń
    3. Dukana ma zakaz wykonania zawodu?? Ooo nie wiedziałam! :o

      Usuń
  17. Świetny przepis :) Mam pytanie. Co sądzisz o kaparach? Warto dodawać je do sałatek, sosów? Czy może nie warto z uwagi na zalewę octową?
    Aaa i jeszcze jedno pytanie. Czy polecasz jakiś sklep internetowy ze zdrową żywnością w rozsądnej cenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je dodaję do dań z rybami. Świetnie wzbogacają smak.

      Usuń
  18. A ja z kolei słyszałam w jakimś programie kulinarnym, ze przelewamy zimną wodą jeżeli chcemy go użyć do sałatki. Po to aby makaron nie kleil się :-) co specjalista, to inny punk widzenia ;-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to jest ta sama zasada ;)I ten sam punkt widzenia.
      Makaron do sosu ma się kleić - nie przelewamy.
      Do sałatki nie może się kleić - przelewamy.

      Usuń
  19. Gosiu, czytam Twojego bloga już baaardzo dawno :) I nie znalazłam nigdy odpowiedzi czy niejedzenie fast foodów (sporadycznie frytki belgijskie alb zdrowa pizza (pełnoziarniste ciasto dużo warzyw)) i całkowite odstawienie słodyczy (nawet zdrowych czy lodów), może w efekcie spowodować zatrzymanie utraty wagi?
    Mam też pytanie o tzw. efekt plateau. Moim problemem jest że w odchudzaniu dochodzę do konkretnej wagi i nigdy nie mogę zejść niżej, mimo zdrowego odżywiania i sportu. Miałam kompleksowe badania i jestem totalnie zdrowa.
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluczowe jest co jesz i czy regularnie. Jakie proporcje w tej redukcji etc. Niejedzenie słodyczy i fast foodów nie powoduje zatrzymania wagi.

      Usuń
  20. A jaki łosoś - surowy, czy wędzony na zimno albo na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  21. Z tego co wiem to kapary zalewane są dość mocną solanką, ale nie zawiera ona octu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj Małgosiu,
    Ja w innej sprawie, robiłam teraz mus jabłkowy / z papierówek/ i dodałam ksylitol oraz cynamon. Zmiksowałam i wyszło pysznie.
    Powiedz mi proszę, czy dla kilkumiesiecznego dziecka mogę dać ten mus z cynamonem, czy raczej zrobić bez cynamonu?
    Jeśli dać te, to od jakiego wieku?

    Pozdrawiam
    Grażyna


    OdpowiedzUsuń
  23. Napój sojowy INSTANT (w proszku). Gosiu czy ten produkt jest OK ? do robienia na szybko mleka sojowego.

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu co sadzisz o Jerzym Ziebie i jego metodach leczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam zgodnie z propozycją na piątkowy późny obiad. Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu, troche poczytalam na internecie .. i czy mogę jesc czy niedoczynnosci tarczycy natke pietruszki?

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu, dlaczego nie zalecasz zazywania jodu podczas leczenia tarczycy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suplementacja jodem nie zawsze jest wskazana. O tym zawsze musi decydować lekarz.

      Usuń
    2. Napiszesz post o tym?

      Usuń
  28. Jeden z moich ulubionych makaronów, a makaroniara za mnie straszniasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Małgosiu, czy są jakieś sposoby na to,żeby ponownie ruszyć spadek wagi kiedy od tygodnia stoi w miejscu? Dzień w dzień od tygodnia pokazuje dokładnie 67,2 kg. Jem tylko produkty pochodzenia roślinnego, bardziej dla zdrowej cery(nabiał u mnie powoduje pryszcze) niż ideologii, nie robię żadnych wyjątków w diecie, żadnych słodkości/pizzy raz w tygodniu, a słyszałam że to jednak pobudza metabolizm, może więc powinnam zrobić tzw. cheat meal? Albo może należy zwiększyć intensywność ćwiczeń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie stopy są normalne i trzeba to przeczekać. Ćwiczyć i uzbroić się w cierpliwość.

      Usuń
  30. Małgosiu mam pytanie dotyczące zamówienia Twojej diety. Czy ulozylabys dietę dla kobiety z miesniakami?Aktualnie koncze kuracje farmakologiczna ktora na za zadanie zmniejszyc muesniaki. Domyślam się ze byłaby to dieta bezpieczna i prawie bezmiesna ale sama sobie z tym nie poradzę żeby jednocześnie dostarczać wszystkich wartości dla organizmu tym bardziej że przygotowuje się do zajścia w ciążę. Proszę odpowiedź czy podjelabys się ułożenia takiej diety. Pozdrawiam serdecznie. Stała czytelniczka 😄

    OdpowiedzUsuń
  31. Od razu zrobiłam na obiad. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pycha! i robi się błyskawicznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu mam problem ,od jakiegoś miesiąca nie mogę zejść dalej z wagi , trzymam się w miarę racjonalego odyzwiania ,cwiczę 4-5 razy w tygodniu. mam 180 cm wzrostu , 70 kg i rozkład btw 20-30-50 czy to dobry rozkład makro na redukcji czy powinnam coś zmienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej miesiąc a w centymentrach też praktycznie nic się nie zmieniło niestety.

      Usuń
    2. Musiałabym się przyjrzeć diecie i zobaczyć co zabrać, a co dodać aby metabolizm popchnąć. To ma duże znaczenie.

      Usuń
  34. aa i zapomnialam dopisać zjadam +- 1850 kcal

    OdpowiedzUsuń
  35. Kiedys pisałaś ze robisz puree z ziemniaków ale nie dodajesz masła :( co dodajesz?

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu, ja próbuję narazie sama wyjść z zaburzeń, chociaż uprawiania sportu, co wręcz kocham, dalej jest mi nieco słabo. Czy to może być efekt tego, że przez długi czas ograniczałam węglowodany? I powiedz mi Małgosiu czy w takiej sytuacji mam na jakiś czas zwiekszyć ich ilośc? Jeść do każdego posiłku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, co ja Ci tu pomogę jak nie wiem co i ile jesz i jakie masz teraz pomiary i wyniki badań.
      Węglowodany przy wychodzeniu z zaburzeń musisz zwiększyć i tłuszcze też.

      Usuń
  37. Czy cukier można zastąpić ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu ile kalori i weglowodanow ma mleko kokosowe domowej roboty? ktos pytal, Ty zapytalas czy z wiorkami, ale ktos juz mmie odpisal wiec ja ponawiam prosze o odpowiedz :) mleko bez wiorek. Ja robie z 200gram wiorek i 1,20 wody. Ogrzewam, blenduje, odciskam, wiorki wyrzucam i nie wiem jak to liczyc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia dała kolejną odpowiedź na pytanie od Ktosia :)
      jeśli nie zostawiasz wiórków (odcedzasz): mleko ma 30% wartosci kalorycznej z wartości wiórków.

      Usuń
    2. Dziekuje... :) i przepraszam nie widzialam ze Gosia odpowiedziala

      Usuń
  39. Małgosiu, ja trochę z innej beczki:) Dojrzałam by wcielić u siebie zdrowe odżywianie. niestety jestem uzależniona od słodyczy. kilka razy próbowałam z tym walczyć, jednak po pewnym czasie poddaję się :(.
    Czy Twoje gotowe jadłospisy mogę powtarzać przez 2-3 dni? U mnie krucho z czasem jaki mogę poświęcić na gotowanie i zakupy. Twojego bloga śledzę od dłuższego czasu i jestem pod mega wrażeniem. Jednym słowem super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz 2-3 dni jeść to samo jeśli nie ma innego wyjścia.
      Jeśli zaś chodzi o uzależnienie od słodyczy, odsyłam do zakładki Trochę Zdrowia. Tam znajdziesz post na ten temat.

      Usuń
  40. Kochana Malgosiu kiedy bedzie post o nabiale?

    OdpowiedzUsuń
  41. Dziękuję za przepis, wcoraj zrobiłam na kolację nieco zmodyfikowaną wersję, użyłam białego makaronu parpadelle i dodałam ziaren słonecznika. Wędzony łosoć szczerze mówiąc zupełnie się tu zgubił i prawie nie było go czuć, więc szybko dorobiłam krewetek. Ogólnie przepis świetny, na pewno będę częsciej robić.

    OdpowiedzUsuń
  42. Przepis jest super :) Uwielbiam makarony i zawsze czekam z utęsknieniem na jakiś szybki, fajny przepis. Od ostatniego makaronu zapieczonego z cukinią i serem blue czekałam, czekałam ... i jest :) Dziękuję ! Wyborne danie

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo lubię makarony, dziękuje za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu, doradź proszę :) chciałabym zrobić 'zdrowe' zakupy i m.in. kupić mąkę lepszą niż biała pszenna, ale jest tyle rodzajów.. myślałam nad orkiszową bo często jest u Ciebie w przepisach, ale jej też jest kilka rodzajów, typ 750, typ 2000, orkiszowa razowa.. pogubiłam się w tych mąkach :( a chciałam taką jak najbardziej uniwersalną, żeby i muffinki Twoje upiec i żeby tortille wg Twojego przepisu przygotować, może chleb upiec. może lepiej jakąś żytnia? ale jej też jest mnóstwo rodzajów :D mogłabyś coś podpowiedzieć?
    i odnośnie makaronu, jaki najbardziej polecasz? na razie kupuję pełnoziarnisty ze sklepu z owadem czerwonym w kropki :) ma w składzie: mąka pełnoziarnista z pszenicy durum. kompletnie się na tym nie znam :( a Ty jesteś dla mnie ekspertką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup orkiszową typ 750. Nada się do wszystkiego. Makarony ciemne z pszenicy durum tak.

      Usuń
    2. Dziękuję za pomoc. Czyli makarony są okej tak?

      Usuń
    3. Tak, ale wiadomo że w rozsądnej ilości.

      Usuń
    4. tego już się dzięki Tobie nauczyłam :) i pokochałam kasze, mam sporą kolekcję w szafce, jesteś nieoceniona !

      Usuń