środa, 10 sierpnia 2016

Domowe grahamki. Pyszne, cieplutkie, najlepsze o poranku. Idealne dla dzieci























Domowe bułeczki. Kruche, mięciutkie, przepyszne.
Po opublikowaniu zdjęcia moich bułeczek na facebooku (klik) i instagramie (klik), zasypaliście mnie prośbami o publikację przepisu na blogu. Bułeczki które piekłam kilka dni temu, jak widzieliście na zdjęciu, nie były równiutkie i kształtne. Były takie, jakie na co dzień piekę moim dzieciom, po prostu domowe.
I zagniatając wczoraj ciasto, aby zrobić zdjęcia do publikacji przepisu na blogu, postanowiłam że nie będę lepiła idealnych, pięknych, równiutkich, jak z piekarni. Z prostej przyczyny. Jesteśmy mamami, na co dzień mamy na głowie dom, dzieci, pracę. Mnóstwo spraw. Te bułeczki robi się bardzo szybko, ale ktoś może stwierdzić, że nie ma czasu na zabawę w lepienie bułek. Idealnych, jak od linijki.
Nie musicie. Zróbcie od serca, w takim kształcie, jaki chcecie. Bułeczki są pyszne, kruche i puszyste i naprawdę nie ma znaczenia czy będą miały 5 cm średnic, czy każda inną. Gwarantuję, dzieciaki zjedzą je ze smakiem.
Ciasto zazwyczaj dzielę na osiem części, i wychodzi mi osiem sporych bułek, wielkości tradycyjnej kajzerki. Można oczywiście podzielić na więcej części i wyjdą po prostu mniejsze.
A wiecie co jest w tych bułkach najlepsze? Zapach jaki roztaczają w domu, kiedy się pieką.
Coś wspaniałego.  
Przepis na ziołowe masełko znajdziecie TU

Kaloryczność:
Jedna bułka ma ok. 250 kcal























Składniki na 8 bułek:
* 500 gramów mąki graham typ. 1850
* 250 ml ciepłej przegotowanej wody
* 50 gramów drożdży 
* 1,5 łyżeczki soli
* 40 gramów oleju rzepakowego 
* płaska łyżeczka cukru 

1. Pokruszone drożdże zalać 150 ml ciepłej wody. Dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 10 minut. Zaczyn ma podwoić swoją objętość.
2. W misce wymieszać mąkę i sól. Wlać pozostałą wodę, olej i zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest za gęste, dolać odrobinę wody.  
3. Piekarnik nagrzać do 50 stopni. Grzanie góra dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zagniecione ciasto. Rozdzielić na 8-9 części i z każdej uformować bułeczkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Po tym czasie zwiększyć grzanie do 200 stopni i piec kolejne 15 minut. 
5. Bułki wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu i ostudzić.







































186 komentarzy:

  1. Pyszne, pachnące i zdrowe. Robię podobne w thermomixie tylko mielę 100 gram pszenicy i dodaję 400 gram mąki. Wychodzą przepyszne :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to proste! Nie spodziewałam się. Zrobię na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu kiedy wyjdzie Twoja ksiazka? Nie moge sie juz doczekac:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesienią. Cały materiał jest już w wydawnictwie.

      Usuń
    2. Super, już nie mogę się doczekać!!!!

      Usuń
    3. Nie mogę się doczekać 😊 Ania

      Usuń
    4. Czekam z niecierpliwością!!!!

      Usuń
    5. Ja również czekam na książkę :-)

      Usuń
    6. Ja również czekam na książkę :-)

      Usuń
    7. Ja również nie mogę się doczekać! :)

      Usuń
    8. I ja czekam z niecierpliwością:-)

      Usuń
    9. Dokładnie :)

      Usuń
  4. Super!!! Czy kawałek takiej bułeczki może zjeść 10-miesięczny niemowlak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu czy takie upieczone bułeczki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak takie zamrożone pieczywo potem smakuje? Nigdy nie mroziłam pieczywa, wydaje mi się, że takie odmrożone nie jest smaczne...

      Usuń
    2. Jest pyszne. Nic nie traci ani na pulchności ani na smaku.

      Usuń
    3. A co zrobic po wyjeciu takiego pieczywa z zamrazarki? Podpiec w piekarniku czy odstawić po prostu do rozmrożenia, a moze jeszcze inaczej? Jaka metode zastosowac zeby takie bułki były nadal pyszne?

      Usuń
  6. Szybkie pytanie o batony, na które przepis podawałaś kilka miesięcy temu- te z orzechami nerkowca i wiśniami suszonymi.
    Czy to ja coś źle zrobiłam, czy one musza być trzymane ciągle w lodówce? Zrobiłam wczoraj, w smaku świetne i rzeczywiście dają energii.
    Ale mąż wziął jednego do pracy i jak odpakował na drugie śniadanie, to w pudełku miał już tylko orzechowo-kokosową papkę.
    Zjadł łyżeczką, bo baton się po prostu roztopił. Czyli raczej na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka albo kogoś bez lodówki w pracy się nie nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba je trzymać w lodówce. Tam nie ma zagęszczaczy które spajają. Sama natura ;)

      Usuń
  7. czy można do nich dosypać jakiś ziarenek np. dynia, słonecznik?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakbym chciała ciasto w maszynie wyrobić to ile suchych drożdży? I czy ilość wody taka sama? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też będę próbowała w maszynie do chleba wyrobić- na pół kilo mąki daję przeważnie trochę ponad łyżeczkę- do półtorej, wodę zostawię jak w przepisie.

      Usuń
    2. Dzisiaj testowałam przepis z suchymi drożdżami i niestety bułeczki nie urosły :/

      Usuń
    3. daj nam znać czy wyszło :)

      Usuń
  9. Małgosiu mam takie pytanie, Bo jestem po tygodniu wakacji all inclusiv i wiadomo cały czas się oszczędzam A na urlopie zaszalalam dlatego chciałabym zrobić sobie Twój detoks, ten który dodalas po świętach wielkanocnych. Poradz mi prosze czym ewentualnie mozna zastapic krupnik z kaszą jaglana na coś szybszego??? Bo w takie cieple dni letnie nie bardzo lubię zupy. Pozdrawiam gorąco ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A np sok pomidorowy bądź surowa np marchewka bądź kalarepa czy też inne warzywo?

      Usuń
  10. Pani Małgosiu zwracam się do Pani z pytaniem:
    1. czy suplementacja wit.E może przyczyniać się do powstawania nowotworów (wit.E w postaci alfa-tokoferol)
    2. czy suplement łączący Koenzym Q10 +wit.E może być niebezpieczny i przynieść więcej skutków ubocznych niż korzyści
    3. czy suplementacja beta-karotenem może przyczyniać się również do powstawania nowotworów
    4. Często oleje roślinne (spotkałam się z lnianym) posiadają domieszkę tokoferoli, czy bezpieczniej jest kupować bez sztucznej witaminy E, czy nie ma to znaczenia?
    Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - to zależy jak a ilość, wszystko w nadmiarze szkodzi, witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach a ich nadmiar obciąża wątrobę
      2 - nie ma jednoznacznej odpowiedzi
      3 - wszystko szkodzi w nadmiarze
      4 - oleje mają naturalną witaminę E, nie ma potrzeby kupować z dodatkiem

      Usuń
  11. Droga Małgorzato chciałabym się z tobą skontaktować i porozmawiać czy była by możliwość kontakty tel proszę cię odpisz

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mąka żytnia razowa się nada ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Czy mozna upiec te buleczki z maki graham-orkisz?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, czy dawka 1000mg witC by pomóc kolagenowe jest dobra?? Chrupie mi w kolanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ok, ale nie bazuj tylko na suplemencie. Jedz żywność bogatą w witaminę C.

      Usuń
    2. Jasne, a czy coś jeszcze można zrobić na te trzaski??

      Usuń
    3. Ja bym zrobiła USG aby zobaczyć czy nie ma jakiś zwapnień.

      Usuń
    4. Ślicznie dziękuję, a czy rtg też może być?

      Usuń
    5. Kochana jesteś, dzięki😃

      Usuń
  15. Czy można zamienić mąkę na jakiś rodzaj mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Droga Małgosiu proszę o pomoc tylko ty możesz mi pomóc. Odpowiem ci w skrócie moją historię otóż jakieś 12 lat temu jako 18 latka ważyłam 94 kg przy 170 cm wzrostu. Schudłam szybko i zanikł mi okres. Leczyć zaczęłam sie 2 lata temu poniewaź poznałam faceta z którym chcemy mieć dzieci. Moja najniższa waga to było 46 kg. W grudniu 2015 zmieniłem ginekologa przytyła do 50 kg i od grudnia wywoływał mi okres tabletkami lecz zaproponował bym przytyła poniewa moja waga była poniżej normy. Od około 2 miesięcy dostałam okres bez tabletek ale przytyłam i wpadłam w kompulsy. Ważę już 55 kg wolałabym 52 53 ale 55 to nie tragedia. Błagam cie jak wyjść z kompulsów i nietyć dalej narazie niechce zbytnio ograniczyć jedzenia ponieważ niechce stracić tego co udało mi się osiągnąć lekami. Teraz biorę estrofem 1 clostylbegt i zastrzyki menopur na stymulację owulacji. Błagam cię wiem że to siedzi w głowie mecze sie z tym każdego wieczoru i mówię ostatni raz ale upadam....... Boję się ze roztyje się jak krowa a tego niechce. Chciałabym zyc jak normalny człowiek i niemyśleć o jedzeniu, zajsc w ciążę . Mam 55 kg przy wzroście 170 cm nie cwiczę ale pracuję jako sprzedawca wiec jestem w ruchu chciała bym jeździć rowerem ale boję się ze jak zacznę to będę spalać tłuszcz i znowu stracę okres. Błagam jeszcze raz powiedz mi jak mam nauczyć się jeść na nowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 55 kilo przy 170 cm to świetna waga. Widzę że u Ciebie problem siedzi w głowie bo boisz się jeść. Oblicz CPM (całkowita przemiana materii) i pilnuj tej ilości, ale jedząc zdrowo. Nie roztyjesz się.

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuje mam jeszcze jedno pytanie wiem ze masz natłoku pracy, ale mam nadzieje ze mi odpowiedz. Moje cpm wynosi 1,29 pomnożyć. To razy 1,2 czy 1,4 ćwiczyć nie ćwicze ale pracuje jako sprzedawca i chciałabym zacząć jeżdzić rowerem tak dla zdrowia około 1 godziny . A j jeszcze jedno pracuje na dwie zmiany od 7 do 14 i od 14 do 21 . Na porannej zmianie śniadanie jem około 9 póżniej około 13 owoc i po 14 obiad. A na popołudniowej zmianie obiad około 13 w domu a przerwę mam koło 18 czy kolacje mogę zjeść po 21 i co to moze być. Błagam cię pomóż mi niechciała bym znów stracić okresu. I czy ta godzinna jazda może mi zaszkodzić w sensie utraty okresu

      Usuń
    3. Przez 1,2.
      Jeśli kolację jesz po 21-szej to niech to będzie coś warzywnego. Sałatka, zupa, pieczone warzywa.

      Usuń
  17. Małgosiu, czy pełnoziarnista mąka orkiszowa sie nada? Bede na pewno piekła w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu chciałabym schudnąć ok.15 kg po ciąży. Chce zamowic diete redukcyjna ale wiem ze powinnam zrobic jakies badania nim wysle formularz. Napisz prosze jakie.
    W tej chwili ważę 79 kg przy 166 cm wzrostu.
    Karmie piersią czteromiesięczna corke i planuje to robić jeszcze przez min rok.
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczą mi badania jakie otrzymałaś w wypisie ze szpitala. Tam masz morfologię.

      Usuń
  19. Pani Małgosiu,

    piję codziennie rano 1 łyżkę proszku młodego jęczmienia zalanego wodą na czczo od 2 miesięcy, jak długo można to pić i czy można mieć jakieś złe konsekwencje tego np. w postaci przedawkowania kwasu foliowego ( na opakowaniu pisze, że jęczmień sporo go zawiera).

    Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy B12? Jestem weganką, Badania robiłam na wegetarianizmie 1,5 roku temu i były w środkowej granicy normy, od roku biorę tabletki b12, czasem solgara a od 3 miesięcy Venagcity 1000 jednostek.

    Trochę się obawiam, ze się przesuplementowałam. Niestety, nie mam teraz pieniędzy na to badanie, (jestem na utrzymaniu rodziców - mam 17 lat)

    Z góry dziękuję za pomoc.

    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - po miesiącu zrób przerwę na kolejny miesiąc
      2 - zrób badania, witaminy z grupy b rozpuszczają się w wodzie więc nadmiar wysikasz, ale obciążysz nerki

      Usuń
    2. Dziekuje, czyli pic jeszcze jeczmien przez miesiac? Pije juz 2 miesiace. Rozumiem, ze najlepiej 3 miesiace i miesiac przerwy, czy dobrze zinterpretowalam?

      Usuń
    3. Już teraz zrób przerwę i wróć w połowie września.

      Usuń
  20. Mam w domu pszenną pełnoziarnistą z Lubelli, ale nie ma na niej napisane jaki to typ. Jest tylko informacja,ze doskonała do bułeczki i naleśników. Czy z takiej coś wyjdzie? Pozdrowienia Gosiu

    OdpowiedzUsuń
  21. ile mniej więcej to 40 gr oleju rzepakowego?(pół szklanki?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz odważyć. Nie piszę receptur na szklanki ponieważ każda szklanka jest inna.

      Usuń
  22. Pani Małgosiu co jeść takiego aby przytyć z parę kilogramów?Karmiłam synka alergika piersią i dużo schudlam choć zawsze byłam szczupła. Teraz ważę 46 kg przy 165 cm wzrostu. Chcę przytyć zdrowo nabrać masy a nie żeby w boczki poszło. Jakie mniej więcej proporcje? I czego więcej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Pani Małgosiu, mam ogromną prośbę, czy mogłaby Pani poradzić cos na anemię? Mam strasznie obfite miesiączki i wydaje mi się, że przez to mam właśnie anemię. Jestem ciągle słaba, oczywiście problemy z włosami itd. Bardzo proszę o jakąś małą wskazówkę co najlepiej jeść żeby poprawić ten stan. Od kilku miesięcy przestałam jeść mięso wiec czy jest coś roślinnego, podnoszacego żelazo? Uprzejmie proszę o poradę, będę bardzo wdzięczna.
    Wierna czytelniczka bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o hemoglobinie. Tak znajdziesz produkty na które powinnaś zwrócić szczególną uwagę.

      Usuń
  24. Pani Małgosiu,
    1. czy ferrytyna na poziomie 7,9 ng/ml przy normie 13-150 (kobieta, 36 lat) oznacza coś bardzo złego? Pozostałe badania: morfologia, ob, crp wyszły mi w normie. HGB 13,4 (norma 11-15). Lekarz mi dzisiaj bardzo spychologicznie rzucił jedno zdanie, żeby suplementować żelazo. Nigdy nie miałam anemii z morfologii, ale fakt jest taki, że ferrytynę badałam teraz pierwszy raz w życiu.

    2. czy przy TSH 0,73 trzeba coś robić? Od kilku lat mam na podobnym niskim poziomie. Badam co 2-3 lata. Kilka razy spotkałam się z opinią lekarza, że dopóki w normie, to nie należy ingerować. Również w ciąży miałam na takim poziomie i ginekolog mówił, że jest ok. W wieku szkolnym miałam nadczynność tarczycy (nie znam wyników), leczyłam się, później było ok, kazali odstawić krople. W ostatnich 20 latach nie brałam nic na tarczycę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak, ferrytyna nie może być tak niska. Zwiększ spożycie produktów bogatych w żelazo, ale jesz je w towarzystwie witaminy C, wtedy zwiększysz przyswajalność.
      2- ja bym się tu nie bała. Jest ok.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Po cichu liczyłam na to, że napisze Pani, że wystarczy zadbać żelazo z pożywienia. Rzeczywiście tydzień przed badaniem jadłam bardzo mało mięsa itp.
      Czy taki kwas z buraczków ćwikłowych (moja mama przyrządza, jest bardzo smaczny) można popijać przez kilka dni?

      Usuń
    3. Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

      Usuń
  25. Gosiu mam pytanie :) czy płatki owsiane zalewane mlekiem plus garść rodzynek, jedzone codziennie na drugie śniadanie to dobry pomysł ? jem taką owsiankę codziennie już drugi miesiąc i się zastanawiam czy codzienne jedzenie rodzynek to nie przesada, czy nie są za ciężkie ?
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  26. Droga Małgosiu powinnaś napisac książkę o zdrowym żywieniu dla każdego .

    OdpowiedzUsuń
  27. Pani Małgosiu, mam 19 lat, 162cm wzrostu i ważę 50kg. Od dłuższego czasu staram się zdrowo odżywiać, wiadomo czasem bywają gorsze dni. Moim problemem są bardzo bolesne miesiączki od wielu lat. Potrafię zjeść w te dni nawet 6-7 tabletek przeciwbólowych i nie potrafię normalnie funkcjonować. Byłam z tym problemem u lekarza ginekologa, który powiedział mi że "tak po prostu mam" i nawet nie chciał mnie wysłać na jakieś badania... Zastanawiam się nad jakimś prywatnym badaniem hormonów lub coś w tym kierunku. Czy mogłaby Pani mi doradzić na jakie badania powinnam się udać, żeby nie wydać na darmo pieniędzy? Dodam, że morfologię krwi mam dobrą, co 4 miesiące chodzę na kontrolę ze względu na niską płytkowość krwii i posiadanie w zeszłym roku anemii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup sobie w aptece Castagnus. To ziołowy lek i świetnie reguluje cykl. Wielu moim pacjentkom pomógł. Poczytaj sobie fora w necie.

      Usuń
    2. Posiadam regularną miesiączkę, to chyba takie tabletki mi niepotrzebne?

      Usuń
    3. Czy ten lek Castagnus nadaje sie dla kobiety w początkowej fazie menopauzy??

      Usuń
    4. nie mam bóli, raczej brak hormonów a co za tym idzie okresu

      Usuń
  28. Na jaką mąkę można zamienić tą z przepisu? Moja córka nie je pszenicy. Czy mąka ryżowa, kukurydziana, żytnia chlebowa będzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu dlaczego do mikstury dodaje się cukier ? chodzi o to, że ciasto może nie wyrosnąć prawda, drożdże wiążą się z cukrem ? myślę, że jeśli dam ksylitol, to będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol się nie nadaje. Drożdże muszą mieć cukier. Inaczej nie wyrosną.

      Usuń
    2. A trzcinowy może być?

      Usuń
  30. Małgosiu czy można jeść takie bułeczki na diecie redukcji?

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu może poradzisz
    1. Co oprócz wody z natką pietruszki można pic na obrzmiałe nogi. Czy herbatki ziolowe można okrasic odrobinka ksylitolu lub miodu?
    2. Czy bialy nalot na języku może świadczyć o zakazeniu grzybem? Wiem ze polecasz badania IgA Ig tylko czy przy pobraniu krwi trzeba jakos nakierować laboranta odnośnie objawów czy to samo wyjdzie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - sok z pokrzywy, ograniczenie soli do minimum
      2 - z jamy ustnej wystarczy zrobić wymaz

      Usuń
  32. Małgosiu, czy wiesz może jaki wynik fosfatazy zasadowej powinna mieć 45 letnia kobieta? Różne laboratoria różnie podają normy. Mam 28 i się martwię trochę czy nie za mało i czy to nie powoduje trzeszczenie w stawach??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufff, to spadł mi kamień z serca.
      Dziękuję.
      Mam dobry wynik w takim razie

      Usuń
    2. W poście o artrozie zalecasz małe rybki by jeść właśnie te dribnoosciste. Czy mogą być sardynki czy szprotki wędzone z puszki?? Czy jeść codziennie?? Lepsze w oleju czy pomidorach?

      Usuń
    3. Mogą być sardynki, szprotki. Lepsze w oleju.

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź. Myślałam że lepsze w pomidorach z racji likopenu

      Usuń
  33. Mam piekarnik gazowy i minimalna temperatura to 130 stopni. Czy pomimo tego mogę zrobić grahamki? Jaką temperaturę ustawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Gosiu!
      Chciałabym zamówić u Ciebie dietę. Czy lepiej będzie jeśli przed wysłaniem formularza zrobię podstawowe badania? Jeśli tak to jakie? U lekarza rodzinnego?

      Usuń
  34. Gosiu albo może ktoś z Czytelników, chciała bym zrobić browni (zawsze robię ze zwykłą mąką ) a potrzebuje aby było bezglutenowe i moje pytanie czy mąka kukurydziana się nada czy lepsza będzie jakaś inna ?

    OdpowiedzUsuń
  35. witam mam pytanie czy mogłaby Pani ułożyć dietę dla mnie i mojej córki obie mamy nadwagę i niedoczynność tarczycy( ja jestem po jodzie 131 miałam nadczynność grawes-basedowa) a córka jest wegetarianką -tak żeby gotować jeden obiad a nie trzy dla każdego członka rodziny inny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A córka w jakim wieku?
      Do ułożenia diety wege potrzebuję żelazo, B12 i ferrytynę córki.

      Usuń
  36. Małgosiu a czy taka bułeczka może zastąpić kromkę żytnią (2?) z twojej diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie u każdego. Napisz maila na skrzynkę kontaktową a sprawdzę czy u Ciebie można.

      Usuń
  37. Gosiu mam niedoczynnosc tarczycy i wiem ze powinnam zwiekszyc ilosc bialka, ale mam tez pcos i powinnam unikac nabialu i ograniczyc mieso, wiec gdzie szukac bialka? Czy moge pic na czczo sok ze swiezych burakow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko to nie tylko mięso i nabiał. To ziarna, orzechy, pestki, jaja.

      Usuń
  38. Małgosiu tak zupełnie nie w bułkowym temacie - co myślisz o papierze ryżowym? Jak robię "gołąbki", z racji tego, że nie lubię kapusty, farsz zawijam właśnie w papier ryżowy. Nie wiesz czy takie gotowe "gołąbki" można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier ryżowy jest ok. Do spring rollsów na przykład.Do gołąbków nie próbowałam, ale raczej bym się bała mrozić.

      Usuń
    2. Z racji farszu czy ciasta? W zasadzie można kupić mrożone sajgonki, a i gołąbki mrozić można...
      Smak generalnie jest praktycznie taki sam, jak dla mnie nie ma różnicy :)

      Usuń
    3. No właśnie boję się jak ten papier ryżowy się zachowa po rozmrożeniu. Daj znać jeśli zdecydujesz się zamrozić.

      Usuń
  39. Nigdy nie potrafię przeliczyć ilości drożdży. Jeśli będę chciała zrobić z połowy porcji to drożdży dać 25 g? W różnych przepisach spotykam się z różną ilością.

    OdpowiedzUsuń
  40. A mąka owsiana się nada ?

    OdpowiedzUsuń
  41. Pani Małgosiu nie jestem specjalistką w pieczeniu pieczywa stąd moje pytanie o ciasto. Kiedy proporcje składników dodałam według Pani przepisu, to ciasta od rąk nie mogłam odlepić, z kolei po dodaniu wody zrobiła się papka. Może Pani opisać jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być wilgotne, zwarte. Jak plastelina.

      Usuń
    2. dziękuję:)

      Usuń
  42. Pani Małgorzato-a czy jest takie zaburzenie odżywiania,które polega na prowokowaniu wymiotów ale bez wcześniejszego objadania się?Osoba je w miarę normalnie,więc to chyba nie jest ani bulimia ani anoreksja.Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to się nazywa?
    Pozdrowienia dla wszystkich czytających ten blog i ,oczywiście dla Pani.Robi Pani kawał dobrej roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie ma na to jakiejś nazwy ale to zaburzenia podchodzące po bulimię.

      Usuń
  43. Witam :) czy sok z buraków można pić codziennie po kieliszku czy wiecej? Chciałabym wzmocnić organizm...

    OdpowiedzUsuń
  44. Gosiu naprawdę 'pieczesz' te bułki w 50 stopniach? Wydaje mi się, że po 15min w takiej temperaturze będą surowe w środku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A doczytaj przepis do końca. Potem zwiększasz temperaturę.

      Usuń
  45. Faktycznie, przepraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  46. cześć Małgosiu. Mój dziadek (72l.) miał niecałe dwa tygodnie temu operację-usuwanie guza nowotworowego z jelita grubego, oraz niewielką resekcję j.grubego. wczoraj był na kontroli i lekarz pozwolił mu już wszystko jeść.. żadnych wytycznych, powiedział, że i smażone może jeść, i nawet piwa się napić.. dziadek oczywiście uradowany, bo tydzień przed zabiegiem nic nie jadł, tydzień po w zasadzie też nie, więc jak usłyszał takie słowa od chirurga, to rzucił się na jedzenie. dla mnie to niedorzeczne, ale może się mylę? sama 2 lata temu miałam operację ze względu na mojego crohna (zapalenie otrzewnej, i niewielka resekcja cienkiego)i zalecone 2 miesiące ścisłej diety. jak to jest Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 tygodni mega ścisłej diety lekkostrawnej i potem wprowadzanie pomalutku nowości, jednej na 3-4 dni

      Usuń
  47. Zrobiłam wczoraj. Są pyyyyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  48. A czy ciasto mozna zrobic wieczorem, a piec rano?

    OdpowiedzUsuń
  49. Jak ja się ciesze ze trafiłam na Twojego bloga. Kopalnia wiedzy. Normalnie bomba , nie mogę nic zrobić bo cały czytam i czytam :) Mam taką prośbę nie znalazłam jeszcze nic na temat , naturalnego wzmacniania odporności, chodzi głównie o dzieci . Z racji tego że nie długo jesień i zaczną się przeziębienia katary, kaszle. A co za tym idzie syropki wpisywane przez pediatrow. Które nierzadko w swoim składzie mają tyle substancji szkodliwych a my to aplikujemy małym dzieciom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w post "Odporność last minute"

      Usuń
    2. Dziękuję.
      A co sadzisz na temat stawiania baniek przy przeziębieniu ?

      Usuń
    3. Oj tak. Polecam całym sercem, także na bóle np.kręgosłupa.
      Ja bańki stosowałam i dzieciom na przeziębienie i na bóle wszelakie.

      Usuń
  50. Małgosiu czy mogę zjeść czasem takie bułki jeśli mam Hashimoto? Jeśli nie to jakiej mąk użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Mąki graham ale jedną na posiłek max.

      Usuń
    2. Mniam mniam :)Dziękuję Ci za odpowiedź.

      A tak mi jeszcze przyszło do głowy, czy mogę użyć suchych drożdży? W jakiej proporcji jeśli tak?

      Usuń
  51. Gosiu, a z jakiej mąki "zdrowszej" niz pszenna mogę zrobić pierogi?
    Wyjdą z pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z orkiszowej. Ja cały czas z niej robię.

      Usuń
    2. A ciasto różni sie konsystencją? A smakiem? I proporcje jakoś zmieniałaś ze swojego tradycyjnego przepisu z mąką pszenną czy tylko zamieniłaś mąkę?

      Usuń
    3. Robione na mące orkiszowej typ. 650 nie różni się niczym.

      Usuń
  52. Małgosia, mam witaminę D3 na poziomie 20 , chcę kupić tabletki Solgar (kilka razy je polecałaś) , czy mogłabyś mi podpowiedzieć jaką dawkę powinnam przyjmować ? Drugie pytanie - jaką witaminę D3 podajesz swoim dzieciom?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kochana, tak. Suplementacja konieczna. Tabletka dziennie przez 2 miesiące. Potem znów wyniki.
      Dzieciom w kropelkach.

      Usuń
    2. Małgosia dziękuję Ci za odpowiedz , tylko kapsułki są różne , 1000, 2000 itd to jak myślisz przy poziomie 20 to jaka wartość wybrać żeby był efekt?a dla dzieci w kropelkach coś konkretnego polecasz?

      Usuń
    3. Dziękuję za odpowiedź, całuski :)

      Usuń
  53. Gosiu, mam do Ciebie pytania :)
    1. Czy mąka żytnia typ 720 jest zdrowa?
    2. Co najlepiej jeść na śniadanie? Wiele osób przerzuciło się na śniadania białkowo-tłuszczowe. A Ty co o tym sądzisz? Lepiej zjeść na śniadanie posiłek białkowo-tłuszczowy czy z węglowodanami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2- z węglami jeśli rano chociażby gnasz na autobus

      Usuń
  54. A jeżeli rano nie mam żadnej aktywności to zjeść śniadanie białkowo-tłuszczowe?

    OdpowiedzUsuń
  55. Malgosiu, mam duzo zazrozonej ciecierzycy, czy moznq ja rozmrozic i zrobic z niej hummus i potem ok tydzien trzymac go w lodowce.

    Czy moze trzeba robic takie pasty ze straczkow ze swiezo ugotowanej cieciorki, na raz tego nie zjem, chcialabym potrzymac hummus troche w lodowce, ale czy z wczesniej odmrozonej, badz ewentualnie ze 2 dni wczesniej ugotowanej cieciorki mozns go zrobic i tak przechowywac?

    Dziekuje. Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hummus będzie najlepszy. Ale rozmrażaj tyle abyś zjadła hummus w tydzień.

      Usuń
  56. Czy tsh pwyżej 7 to bardzo zle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TSH nie powinno być wyższe niż 2. 7 to bardzo wysoko.

      Usuń
  57. Gosiu, zrobiłam bułeczki i mocno wyczuwam w bułeczkach drożdże . Tak jest ,czy może coś źle zrobiłam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno tak być. Może za dużo drożdży dałaś.

      Usuń
    2. 50 g jak w przepisie, spróbuję jeszcze raz , może nie wyrosły w szklance ? Czy to może być przyczyna tego intensywnego zapachu ?

      Usuń
  58. Pani Małgosiu mam pytanie czy po wyrobieniu ciasta na grahamki nie odstawiamy go ponownie do wyrośnięcia? bezpośrednio wkładamy do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za odpowiedź jutro z samego rana robię bułeczki pozdrawiam :-)

      Usuń
  59. Gosiu, często swoim pacjentom zlecasz bad. Ferrytyny,
    1.jaki jest cel tego badania?
    2. czy powinno się również zbadać poziom żelaza we krwi?
    3. jeżeli morfologia jest w porządku i hrmoglobina i hematokryt też to warto jest badać ferrytynę?
    4. Jestem weganką czy powinnam takie badanie wykonać?
    5.Jako weganka jakie bad. powinnam wykonać celem sprawdzenia swojego stanu zdrowia?
    Dziękuję za odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- ferrytyna to zapas żelaza. Kluczowy wskaźnik w leczeniu wielu chorób.
      2 - jeśli ferrytyna jest ok, nie trzeba
      3 - przy niedoczynności tarczycy tak,
      4- tak, gdybyś zgłosiła się po dietę wegańską do mnie i miała niską ferrytynę to ja odmówię napisania diety.
      5- morfologia z rozmazem, ferrytyna, D3, TSH,

      Usuń
  60. Jestem weganka i mam poziom tarczycy 3,6. Co to moze oznacza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinien być wyższy niż 2. U Ciebie wygląda to na subkliniczną niedoczynność tarczycy jeśli hormony Ft3 i Ft4 masz w normie lub niedoczynność jeśli są rozjechane.

      Usuń
    2. Co oznacza termin subkliniczna?

      Usuń
  61. Czy jeśli zmielę kaszę orkiszową to wyjdzie mąka orkiszowa czy nie? Te bułeczki wyjdą z mąki gryczanej? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Z mąki gryczanej 100% wyjdą ciężkie i zwarte.

      Usuń
  62. Czy z maki pszennej pełnoziarnistej wyjdą? :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Właśnie zrobiłam swoje pierwsze bułki...gotowe cisto zgodnie z przepisem podzieliłam na 9 części, ale bułki wyszły dość-rzekłabym- okazałe, nie takie zgrabne, nieduże. Piekłam dłużej. Wyszły bardzo dobre. Porcja w sam raz na głodną 4-osobową rodzinę😉... Dzięki Gosiu za te wszystkie inspiracje, wczoraj moi goście zachwycali się sałatą zrobioną wg Twojego przepisu. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  64. Będzie książka??? To super!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  65. Małgosiu ten olej w cieście jest po coś konkretnego dla zdrowotności? Bo ostatnio zapomniałam go dodać i wyszły nawet smaczniejsze bułeczki bez niego, dlatego się zastanawiam czy dalej go dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Gosiu zrobiłam dzis bułki z maki orkiszowej

    OdpowiedzUsuń
  67. Gosiu, robiłam dwa podejścia do tych bułeczek, wczoraj wyszły mi troche zakalcowate dlatego dzis spróbowałam je troszkę dłużej potrzymać w piekarniku. Wyszły lepsze ale strasznie sie kruszą i nie są jakieś mega miękkie... Zrobiłam je z maki orkiszowej pełnoziarnistej- moze to miało na to wpływ? A moze po prostu takie maja byc? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tak jak widzisz na zdjęciu, mięciutkie ale zwarte.
      Kluczowa jest mąka i wyrabianie.

      Usuń
  68. Pani Małgosiu prosze o podpowiedz jak piec buleczki w piekarniku gazowym?

    OdpowiedzUsuń
  69. Małgosiu, a te drugie 15min liczymy od razu czy od momentu kiedy piekarnik nagrzeje się do 200 stopni?

    OdpowiedzUsuń
  70. Pani Małgosiu, czy te bułeczki można jeść przy insulinooporności?

    OdpowiedzUsuń
  71. Pani Małgosiu a ja zamieniłam mąkę graham na żytnią pełnoziarnistą ... i nie wiem dlaczego ale wyszedł zakalec i bułka tak twarda jak kamień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia jest za ciężka do tego typu bułeczek. Te sklepowe bułki żytnie są spulchniane.

      Usuń
  72. Moje bułki są w piekarniku, ale nic nie urosły.

    OdpowiedzUsuń
  73. upiekłam te bułeczki,ale na mące razowej bo taka miałam-pyyyyszne.Twój blog jest genialny,będę częstym gościem,Marta W.

    OdpowiedzUsuń