wtorek, 30 sierpnia 2016

Marynowany, pieczony dorsz podany z sosem z grzybów leśnych oraz babką ziemniaczaną



W ubiegłym tygodniu pisałam Wam o kuchni Polskiej w kontekście kuchni regionalnych (klik). O tym jak ogromny kapitał stanowią, i że warto wracać do tradycji regionów, aby poznać prawdziwy, tradycyjny, polski smak. 

Bardzo się cieszę, że sałatka z marynowanego śledzia z ogórkiem małosolnym, jajkiem i koperkiem na razowej grzance tak bardzo Wam zasmakowała. To danie na przystawkę, dlatego dziś mam dla Was propozycję na danie obiadowe. Cały czas pozostajemy w klimacie mojego ukochanego Pomorza.
Co przygotowałam dla Was na dziś?
Szandar, czyli babkę ziemniaczaną i to jest absolutny hit i każdy, absolutnie każdy musi ją zrobić. Gwarantuję. Zakochacie się w tej potrawie.
Do tego podam marynowanego pieczonego dorsza i sos grzybowy. A grzybów Ci u nas teraz dostatek, więc nikt nie będzie miała z tym daniem problemów.
Sosu grzybowego nie zaklepuję śmietaną, a jogurtem naturalnym, dlatego musi być to jogurt gęsty. Nada się także grecki. Gęstość jogurtu we wszelkich sosach, zwłaszcza tych ciepłych jest kluczowa po to, aby ich nie rozwadniać.

Kaloryczność:
Porcja 200 gramów pieczonego dorsza ma ok. 200 kcal  
Porcja 150 gramów zapiekanki ma ok. 200 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal

Składniki na babkę ziemniaczaną - ilość dla 4 osób:
* 600 gramów ziemniaków
* 4 jajka
* mała cebula
* łyżka oleju rzepakowego
* czubata łyżka majeranku
* pół szklanki mąki orkiszowej
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu

1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.

UWAGA! Babka genialnie smakuje odgrzana w piekarniku następnego dnia. Ja zawsze piekę więcej.

Marynowany dorsz - ilość dla 4 osób:
* 800 gramów polędwicy z dorsza
* oliwa z oliwek
* koper
* sól

1. Rybę nacieramy solą i koperkiem. Zalewamy oliwą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Zamarynowaną rybę zawijamy szczelnie w papier do wypieków. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Sos grzybowy - ilość dla 4 osób
* dwie duże garście leśnych grzybów
* łyżka klarowanego masła
* łyżeczka mąki orkiszowej
* 200 ml wody
* koperek
* sól
* szczypta pieprzu
* czubata łyżka jogurtu naturalnego - ja użyłam gęstego Zott. To jeden z niewielu który nie waży się dodany do ciepłych dań i ich nie rozwadnia.

1. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojone w kawałki grzyby. Jak zmiękną dodajemy sól i rozpuszczoną w wodzie mąkę orkiszową. Mieszamy aż zgęstnieje. Gotujemy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia.
2. Do garnuszka lub filiżanki odkładamy 3 czubate łyżki sosu. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy aby zahartować. Zahartowany sos z jogurtem wlewamy do pozostałego sosu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżym koperkiem i pieprzem. 


175 komentarzy:

  1. wszystko wygląda i napewno smakuje bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Agnieszka, mogę potwierdzić. Przygotowałam posiłki ze wszystkich powyższych przepisów i było naprawdę warto. Chociaż przyznam, że moje kulinarne dzieła nie wyglądały aż tak ślicznie, jak na powyższych zdjęciach :) Przyznaję jednak, że smakowały wspaniale.

      Usuń
  2. Wow super przepis i do tego taka niespodzianka post we wtorek!!!. Małgosiu jesteś rewelacyjna. Pozdrawiam stała czytelniczka Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy osoby z niedoczynnością i IO mogą? jeśli tak, w jakich proporcjach? Dorsz- jak go obrabiać, żeby nie śmierdział?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osoby z IO mogą całe danie. Babka ziemniaczana ma skrobię oporną która nie przetwarza się do glukozy.

      Usuń
    2. dorsza, żeby nie śmierdział, należy obrabiać szybko :)

      Usuń
    3. Czy podobnie ze skrobią jest w ryżu i makaronie?

      Usuń
  4. Danie smakowite tylko, mam nietolerancję: grzyby i gluten. Pytanie czy do babki mogę dodać mąkę gryczaną ? Jak sałatka zamiast grzybów? Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy przypadkiem ten jogurt nie ma w składzie mleka w proszku, hmm promocja robi swoje z bakomy można kupić również jogurt gęsty naturalny, jednak bez mleka w proszku. Dodatkowo pamiętam z innych przepisów że raczej nie stroniłaś od dodawania śmietany do różnych sosów, skąd teraz taka odmiana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mleko w proszku akurat w tym przypadku jest konieczne aby sos nie ważył się i nie rozwadniał.
      O mleku w proszku w jogurcie pisałam już przy okazji posta o składzie jogurtów chyba z rok temu - post jest w zakładce Trochę zdrowia i wyjaśniam tam że to nie jest składnik ani szkodliwy, ani taki od którego utyjemy.
      Nie popadajmy w paranoję.

      Usuń
    2. Mała zamiana śmietany na jogurt - a tu zaraz ktoś węszy spisek? :-) Może nie było śmietany w sklepie. Ja używam naprzemiennie, czasami jogurt pasuje lepiej, bo jest bardziej kwaskowy niż śmietana

      Super ta babka ziemniaczana, zrobię w tym tygodniu. Pieczony placek ziemniaczany bardzo mi smakował, przypuszczam, że ta zapiekanka musi być przepyszna :-)

      Usuń
    3. Mi osobiście jogurty z mlekiem w proszku nie przechodzą przez gardło, blee jakiś taki słodki posmak mają. No, ale żeby się czepiać Małgosi, że używa tego, a nie innego gęstego to jakaś paranoja.

      Usuń
  6. Zrobisz kiedyś filmik jak gotujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby super! :)) ja również chętnie zobaczyłabym Cię i posłuchała "w akcji" ;))

      Pozdrawiam,Justyna

      Ps. Czy jest już jakaś przybliżona data publikacji książki?

      Usuń
  7. Danie super, wypróbuję na pewno! Uwielbiam każdy jeden składnik.
    Gosiu, czy przy próbie progesteronowej można robić ćwiczenia typu brzuszki, czy raczej sobie darować? Zapomniałam zapytać ginekologa. I po 2, czy to możliwe, że już kilka godzin po zażyciu tabletki zaczęły pojawiać się lekkie, raczej nieprzeszkadzające w funkcjonowaniu bóle w podbrzuszu(wczoraj), czy raczej zwalić to na jakiś składnik diety i to tam szukać przyczyny?

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu czytam Twoje przepisy i do tej pory zawsze podkreślałas, ze dla smaku warto jogurt grecki zastąpić śmietaną 12%.
    Jak to jest, że teraz proponujesz jogurt?
    Zawsze mówiłaś, ze to niewiele w róznicy % tłuszczu np. jogurt 10 a śmietana 12%. nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać śmietany, nic nie stoi na przeszkodzie. Ja tu akurat dodałam jogurt. Kwaśny posmak jogurtu lepiej komponuje się z babką która intensywnie smakuje majerankiem.

      Usuń
    2. Ale się czepiacie. Chcesz daj śmietanę. Ja daję raz jogurt, raz śmietanę do tego samego dania. Zależy co pierwsze w lodówce mi się nawinie.

      Usuń
    3. No serio czepiacie się, podziwiam Cię Małgosiu za cierpliwość, jak komuś nie pasuje przepis niech sobie samodzielnie wymyśli, bo komentować innych jest naprawdę łatwo... Lubię Twoje przepisy i sama decyduję, jaki rodzaj mąki używam, czy w ogóle czegoś nie pomijam z przepisu (np. nie cierpię mąki orkiszowej, to ją zastępuję inną i tak samo z jogurtem, czy śmietaną, czy orzechami...itp.) Super jesteś kobietka i fajne przepisy są i w ogóle zawsze czegoś można się dowiedzieć o zdrowiu. Tak trzymaj :-) Pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoją książkę :-)

      Usuń
    4. Też podziwiam cierpliwość Małgosi ;-) tutaj akurat jest zwykły jogurt a nie grecki, który w składzie ma śmietanę :-)

      Usuń
  9. Małgosiu robisz przetwory z pigwy? Planuję zrobić sok i nie wiem ile dodać ksylitolu żeby nie był za słodki. Poradź proszę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo. Robię w weekend 😁

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam takie pytanie: Czy wartość odzywcza potrawy sie zmienia jezeli z tych samych produktów zamiast salatki robimy koktajl? Chodzi mi o to czy zblendowany owoc ma taka sama wartość kaloryczna i odzywcza jak pokrojony?

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu,mam maksymalną nietolerancję na jajko, które w kuchni gdzie mogę próbuję zastąpić siemię lnianym.Czy akurat w tej babce taka zamiana też się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytalam niedawno, ze jajko (a przynajmniej bialko) mozna zastapic zalewa z ciecierzycy (takiej z puszki) - podobno ubija sie jak bialko na sztywno! Gosiu slyszalas o takim zamienniku? Myslisz, ze mozna by w tej babce uzyc zamiast jaja?

      Usuń
    2. Jajka tym nie zastąpisz, ale zalewa z gotowania ciecieszycy tzn. aquafaba, ubije się jak białko jaja na sztywno, więc nadaje się do deserów, musów etc. Ale nie zwiąże Ci potrawy jak białko jaja.

      Usuń
  13. Małgosiu podaj proszę wymiary foremki na babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu i dziewczyny.. czy możecie poradzić jak dzielić porcje dla siebie i dla meża, kiedy gotuję dla dwojga, a mam podzielić danie według proporcji, np. ja mam mięc 50 g kaszy a on np. 80 albo mięsko jak to podzielić? Macie jakieś soje patenty ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje doświadczenie jest takie:
      mięso - ważysz przed obróbką dwa kawałki, lub jeśli w całości - dzielisz wg proporcji
      kasza, makaron - dzielisz całość po ugotowaniu wg proporcji (ja już bardziej na "oko") 50 g dla mnie plus 80 g dla mąza to jest 130 g przed ugotowaniem. Po ugotowaniu porcja męza to trochę więcej niż połowa z całości (wg wyliczenia 61 %), moje- ta reszta

      Usuń
  15. Nie mogę jeść póki co cebuli wiec baba ziemniaczana musi poczekać. Bo zapewne bez cebuli to nie będzie ten idealny smak

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem nowa na twoim blogu-super piszesz:) Mam do Ciebie pytanie które nurtuje mnie o paru lat i znajomi nie potrafią mi na nie odpowiedzieć:) Do jakiej grupy żywieniowej zaliczamy grzyby? Białka?Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do białek. Dla przykładu:
      100 gramów podgrzybków ma 3,6 gramów białka, 4 gramy węgli i 3 gramy błonnika. Więc węglowodanów przyswajalnych masz 1 gram (węgle ogółem minus błonnik). Masz więc przewagę białka więc zaliczamy potrawę do białek.

      Usuń
  17. Babki ziemniaczanej to ja jeszcze nie robiłem, ale wygląda na to, że muszę to zmienić :) I ten sos z grzybów leśnych to iście niebiańskie danie ^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu a ja Cię wypożycze ale się do Ciebie wprowadze. 😀 Takie smaczne rzeczy tu proponujesz a ja nie mam czasu ich przygotowywać. Już tyle mam zapinane a tu nowe się pojawiają. Dzięki, że jesteś i tworzysz takie cudowne miejsce ☺

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosi czy z podanych proporcji wyszły ci 2 foremki tej babki czy to jest zdjęcie tego " zawsze robię więcej" ? :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu co na mdłości polecasz nie ciążowe co zbadać?

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu jak dieta przy obciażeniu sterydowym jeśli nie mozna schudnąc;/

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy mąkę orkiszową mogę zastąpić razową mąka pszenną? Wpłynie to jakoś znacząco na smak babki?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja zamiast mąki dodaję zmielone płatki owsiane i tez i super i fit :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu, czy Twoją zapiekankę z makaronu z dynią, bakłażanem i mozarellą może jeść osoba z insulinoodpornością ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Super, uwielbiam babkę ziemniaczaną, chociaż od lat nie jadłam. Moja babcia robiła mi w dzieciństwie, ale zawsze mi się kojarzyła z ciężkim i kalorycznym daniem.
    Na pewno wypróbuje taką wersję lżejszą :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Droga Małgosiu mam takie pytanie czy pisałaś post o tym jak obniżyć trójglicerydów czy tylko o holesterolu bo mam taki problem, córka dość długo leczyla trądzik acmenorinem teraz leczenie dobiega końca tylko do 11 września ma brać ale trójglicerydów ma 316 ! Kazała nam zbić to dietą oczywiście zero białego pieczywa serow żółtych slodzyczy tylko to chyba mało szukam u ciebie jak to zrobić ale chyba jestem ciapa bo nie mogę znaleźć może coś podpowiedź dodatkowo córka bardzo przytyla pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  27. Miesiączka zanikła mi rok temu, ale od 3 miesięcy jem ok 2070-2200 kcal (waze 64,5 kg, 174 cm wzrostu, 16lat, bardzo mała aktywność fizyczna), 39-40% tłuszczu i nic, nie wraca. Mogłaby mi Pani coś doradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rok i 4 miesiące

      Usuń
    2. To długi okres czasu więc bądź cierpliwa. Jeśli miesiączka zanikła w wyniku diety to najpierw musisz, że tak się wyrażę, sprowadzić metabolizm na właściwe tory.

      Usuń
    3. Miesiączka zanikła mi spowodu chyba małej ilości tłuszczu bo jadlam mniej więcej 1500-1600 kcal tylko, że nieświadomie wykluczylam tłuszcz i jadłam go ok. 15-20 %. Dziękuję Pani bardzo za odpowiedź i jeszcze chciałabym się zapytać czy są jakieś produkty które naturalnie wspomagają powrót miesiączki? Soja, awokado ?

      Usuń
    4. Jeśli nie masz chorej tarczycy wprowadź mleko sojowe, ale BIO, z uwagi na zawartość fitohormonów, i na noc łyżkę oleju lnianego. Zawarte w nim lignany naturalnie regulują poziom hormonów.
      Awokado nawet 4 razy w tygodniu.

      Usuń
  28. Gosiu czy masz jakiś sprawdzony przepis na ketchup domowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robię go. Tu specjalistką jest moja teściowa i robi tak cudowny że ja nawet nie podejmuję prób aby dorównać.

      Usuń
  29. Gosiu, jakie dodatki dodać do owsianki na śniadanie, aby obniżyć IG i jak należy przygotować płatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. orzechy i otręby. A płatki tylko zalać mlekiem.

      Usuń
    2. A może być wodą? I jak tak, to wrzątkiem? Nie gotować ich?

      Usuń
    3. Tak, możesz zalać wodą. Wrzątkiem nie trzeba. Wystarczy gorąca, ale nie wrząca woda.

      Usuń
  30. Gosiu jesli nie chce jesc glutenu bo tradzik i niedoczynnosc to czy moge np platki owsiane? Pisalas kiedys ze sa one bez glutenu ale zanieczyszczone. I czy taka ilosc moze tez zaszkodzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane możesz. Nawet jeśli trafisz na te zanieczyszczone to Tobie nie zaszkodzą. Nie zaszkodzą nawet osobie z nietolerancją. ZAszkodza natomiast osobie z celiakią.

      Usuń
    2. Dziekuje kochana ;) na ciebie zawsze mozna liczyć :)
      P.s. wyslalam i ja w koncu formularz i z niecierpliwoscia czekam na wycenę :)

      Usuń
  31. Gosiu a jesli zamiast jajek chce dac siemie do ile go dac? Skoro chce zrobic z takich proporcji jak Ty ? :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 jajko = łyżka siemienia rozpuszczona w ok. 100 ml gorącej wody i jak tu masz 4 jajka to razy cztery

      Usuń
  32. A jak nie można jajek , to co w zamian?
    Pani Małgosiu przy okazji co Pani sądzi o biorezonansie?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosiu tsh spadło mi z 6 do 0.066 w niecałe 2 miesiące, czuję się fatalnie. W tym tyg wkoncu mam prywatną wizytę u endokrynologa(od stycznia próbowałam się tam dostać ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mogłaby Pani zdradzić, co robiła Pani, że TSH tak drastycznie spadło? Ja mam 4,59 i nie wiem jak je zmniejszyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  34. Czy mozna spodziewac sie posta o tym, jak dieta poprawic nastroj?
    Zwlaszcza jesienia dopada mnie chandra i zastanawiam sie, czy dieta moze jakos pomoc? Staram sie jesc wiecej omega-3, ale czytalam, ze dobra flora jelitowa pomaga uniknac stanow depresyjnych.

    OdpowiedzUsuń
  35. Mam pytanie do Ciebie, Gosiu, i do Czytelniczek :-) Macie jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z dyni lub cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu, co i ile wcześniej najlepiej zjeść przed porannym pójściem na basen? Pytam Ciebie, bo wiem, że odpowiedź będzie mądra i wiarygodna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Godzinę przed i to coś lekkiego. Inaczej możesz jedzonko szybko zobaczyć przed sobą ;)

      Usuń
  37. Gosiu ja nie w temacie. Robiłam cytologie i wyszła u mnie infekcja grzybicza odpowiadająca Candida, zmiany flory bakteryjnej. Czy Twoją dietą wyleczy się taki rodzaj Candidy, czy w tym wypadku poradzą sobie jedynie leki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Twoim przypadku należy podjąć leczenie miejscowe.

      Usuń
    2. Witam! Od paru dni pojawiają mi sie na twarzy bolące 'gule' które da się wycisnac. Czy to może być wina herbaty z czystka czy moze przy odstawieniu nabialu organizm sie oczyszcza i te podskorne gule 'wychodza' na wierzch?

      Usuń
    3. Organizm się oczyszcza ale nie wyciskaj tego bo potęgujesz tylko stan zapalny i zmiany będą się goiły bardzo wolno.

      Usuń
  38. Gosiu robilam Twoja polentę bardzo [pyszna. Cos bym jednak tam dorzuciła. Jak myslisz, czy podsmazone pieczarki mozna dodac do tej masy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ze świeżą kolendrą i podsmażoną na rumiano cebulką. Mo taka wersja bardzo smakuje.
      Oczywiście pieczarki jeśli lubisz też możesz dodać, ale musisz je zesmażyć aby puściły całą wodę.

      Usuń
  39. Ja jeszcze raz w sprawie tryglicrydow czy można jeszcze się wspomóc , czystej, ostropest, czy to dobry kierunek czy może coś jeszcze? Dzięki za cierpliwość i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim zmiana rodzaju spożywanych węglowodanów i ich ilości. Ostropest tak ponieważ trzeba wspomóc obciążoną wątrobę i kocanka (napar z kwiatostanu) sprawdza się świetnie.
      We wrześniu będzie artykuł o triglicerydach w którym wyjaśnię cały mechanizm, a zrozumienie go da jasną odpowiedź jak powinna wyglądać dieta.

      Usuń
  40. Gosiu, mam 22 lata w przeciągu ostatnich 3 lat miałam trzy razy zapalenie pęcherza, średnio raz w roku. Od jakiegoś czasu muszę w nocy oddawać mocz. Czasami są to średnie ilości. Dolegliwości mijają gdy pije wodę z cytryną, lub gdy przejdę kuracje ziołowym urosept. Robiłam podstawowe badania moczu i wszystko jest ok. Gosiu czy mogę jakoś bardziej zadbać o układ moczowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pij sok z żurawiny ale taki ze sklepu ziołowego, naturalny.
      Nie żaden Herbapol czy inne z toną cukru, ale czysta żurawina.

      Usuń
    2. Wit. C bardzo dobrze działa na problemy z drogami moczowymi. Przerobiłam temat z góry na dół, działa :)

      Usuń
  41. Witaj Małgosiu,
    Twój blog to dla mnie kopalnia wiedzy i inspiracji. Często tu zaglądam gdy nie mam pomysłu na obiad i zawsze znajdę coś ciekawego i nieskomplikowanego ;) Mam pytanie związane z moją pracą. Otóż pracuję tylko w nocy, sypiam w dzień, przez co mój tryb życia wygląda nieco inaczej niż przeciętnej kobiety. Wstaję około 13-14, do pracy idę na 19 i tam w ciągu 12 godz. pracy mam tylko jedną przerwę na posiłek. Przyznam że te 6 godz. czekania doprowadza mnie do wilczego głodu. Jak wracam z pracy również jestem potwornie głodna, a nie wiem czy rozsądnie tak jeść tuż przed snem. Oto moje pytania:
    1. Co powinnam jeść przed i w trakcie pracy, aby uczucie sytości było jak najdłuższe?
    2. Ile posiłków powinnam jeść w ciągu dnia? Chciałabym 5, ale jest to niemożliwe przez 12-godzinny system pracy :/
    3. Czy przed snem mogę coś zjeść, czy powinnam zacisnąć zęby i wytrzymać do przebudzenia? Jeśli mogę, to co?
    Dodam, że jestem na redukcji. Moje zapotrzebowanie kaloryczne to około 1700 kcal.
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów! To najlepszy blog dietetyczny jaki widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - posiłki z dużą ilością błonnika, na bazie warzyw plus białko i składnik tłuszczowy który daje uczucie sytości np. jakieś pestki, ziarna , orzechy
      2- ciężko tu jednoznacznie określić ponieważ ilość musisz dopasować do grafiku w danym dniu
      3 - to zależy o której godzinie jesz ostatni posiłek i ile czasu od niego upłynęło do momentu aż chcesz położyć się spać

      Usuń
    2. Ostatni posiłek jem tuż po powrocie, tj. około godz. 8-9 rano i kładę sie spać kilkanaście minut później.

      Usuń
  42. Gosiu, zaczęłam pić sok z aronii. Piję go codziennie 20 minut po wodzie z cytryną, przed śniadaniem. I po chwili zaczynam się czuć słabo - ciężko mi na żołądku, mdli mnie, kołuje mi się w głowie, czuję takie osłabienie (ale nie chęć spania). Mam niskie ciśnienie i hipoglikemię reaktywną. Czy nie mogę pić tego soku? Jest bez cukru i żadnej substancji słodzącej, 100% tłoczony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile tego soku pijesz?
      Nie spotkałam się z sytuacją że po aronni robi się słabo ale każdy jest inny i może Twoja reakcja ma związek z tym że Twój żołądek aronii nie toleruje.

      Usuń
    2. Pół szklanki (100 ml). Nigdy wcześniej nie piłam aronii (chyba że jako małe dziecko - nie pamiętam).

      Usuń
    3. Ja też tak mam po soku z aronii.Po artykule na blogu Gosi chciałam go włączyć do mojego menu ale też zrobiło mi się słabo i mdliło mnie więc mój mąż go wypił i mu nic nie było.ciśnienie zawsze miałam w normie ale w tych dolnych granicach.

      Usuń
  43. Mam IO.Dowiedziałam się niedawno i zgłębiam wiedzę na Twoim blogu.Czytałam post o morwie białej i w związku z tym mam pytanie,chcę się upewnić,że dobrze zrozumiałam:)
    1.Czy suszone owoce morwy białej mają takie same właściwości jeśli chodzi o "działanie na cukier" tak jak napar z morwy białej?
    2.Czy IO powinni dodawać np.5-10szt.suszonej morwy np.do owsianki w celu obniżenia poziomu cukru?
    Dziękuję Gosiu za ewentualne rozjaśnienie w kwestii morwy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - suszone działają lepiej ponieważ ilość błonnika jest nieporównywalna
      2 - ilość 5 będzie ok

      Usuń
    2. Dzięki Gosiu.

      P.S.Zadaję tutaj pytania a nie zasypuję Cię mailami bo wychodzę z założenia,że odpowiedzi na niektóre pytania mogą pomóc innym.Ja przynajmniej czytam Twoje odpowiedzi na pytania innych i uczę się:)

      Usuń
  44. Czy stosunek LH do FSH poniżej 1 wyklucza całkowicie PCOS? U mnie wynosi 0,2, ale mam też pęcherzyki na jajniku... Nie zdiagnozowano u mnie PCOS, ale w sumie lekarz o niczym mnie praktycznie nie informuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz pęcherzyki to ja bym nie nie wykluczała. Zależy ile tych pęcherzyków i jak duże (czy po cyklu zanikają czy rosną dalej). Zapytaj lekarza o ziołowy lek Castagnus. Fajnie reguluje cykl i przy niskim PCOS też fajnie pomaga.

      Usuń
    2. Słyszałam o tym leku. Tylko, że miesiączka mi też zanikła - czy w takim wypadku również można brać te leki?

      Usuń
    3. Jeśli nie masz miesiączki to powinnaś udać się do lekarza w celu wykonania badań które pokażą jak rozregulowane są hormony.
      Być może przyczyną jest dieta ale ja tu nic nie poradzę bo nie wiem jak się odżywiasz i gdzie popełniasz błędy.

      Usuń
    4. Pecherzyki na jajniku to też objaw niedoboru witaminy D , też tak miałam ale trafiłam na świetnego lekarza

      Usuń
  45. Małgosiu proszę napisz o żywieniu dzieci po 3 roku życia. Chociaż taki tygodniowy przykładowy jadłospis. Bardzo proszę ...

    OdpowiedzUsuń
  46. Gosiu, czy jeśli wcześniej miałam regularny cykl, który trwał zawsze mniej więcej 4 tygodnie, a teraz już 3 raz pod rząd trwa tylko 3 tygodnie to czy powinnam się martwić? Dodam, że od lutego schudłam 15 kg, mam 26 lat i odżywiam się zdrowo, tzn. nie oszczędzam na tłuszczu i węglach. Nigdy nie miałam żadnych problemów w tym temacie.. I zaczynam się martwić.

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu czy mogłabyś napisać w jakich dawkach przyjmowałaś Vermox? Dostałam receptę,ale lekarka zaleciła tylko 1 tabletkę dziennie i po dwóch tygodniach powtórzyć tak samo. Wydaje mi się, że trochę mało jak na osobę dorosłą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy po dwóch tygodniach powtarzałaś ponownie 2 razy dziennie przez 3 dni?

      Usuń
    2. Małgosiu podepnę się pod pytanie główne, też mam już vermox dla siebie, męża i 5 latka.
      1.Czy 5-latkowi też podać 2 razy dziennie przez 3 dni ?
      2.Dla niespełna 2 latka lekarka przepisała mi Pyrantelum czy wiesz może jak mu to dawkować?też 2 razy dziennie przez 3 dni?
      3.Ostatnio w jakimś komentarzu pisałaś żeby po odrobaczeniu zastosować probiotyki przez 6 tygodni, czy to się tyczy tylko dzieci czy dorosłych też?

      Usuń
    3. 1 - du decyduje lekarz
      2 - też decyduje lekarz
      3 - tak

      Usuń
  48. Gosiu mam podwyzszone tsh do 3. I zaczelam stosowac sie do Twoich zalecen tzn wiecej bialka mniej wegli. Ale nie rezygnuje calkowicie. Jem tez wiecej tluszczu (awokado,lniany,orzechy,makrela,jaja).nie jem tez nabialu i coraz mniej glutenu.. Zauwazylam ze mam ostatnio zaparcia. Jak moge temu zaradzic? Czy przyczyna jest za duzo tluszczu? Wychodzi mi go jakos 30%.. No i chyba za duzo owocow..poradz cos prosze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy zwiększonej ilości błonnika musisz dużo pić. Inaczej błonnik Cię zaklei i pojawią się zaparcia i wzdęcia.
      Błonnik pęcznieje więc jeśli nie dostarczysz wody z zewnątrz, to wchłonie wodę z Twojego wnętrza.

      Usuń
    2. Tyle ze ja jem tych wegli jednak mniej. Nawet otrebow. Wody pije 2l plus herbatki..

      Usuń
  49. Malgosiu, a co sadzisz o szwedzkich ziolach, by pic je np. na polipy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o ziola szwedzkie Marii Treben... To mieszanka ziol.

      Usuń
    2. Chyba chodzi o taką mieszankę ziół zwaną szwedzkimi ziołami według Marii Treben z książki "Leki z Bożej apteki"

      Usuń
    3. Nie znam tej mieszanki więc ciężko mi się wypowiedzieć.

      Usuń
  50. Malgosiu, a co jest pic (oczyszczajacego) po calkowitej narkozie? By organizm jak najlepiej sie zregenerowal? Mialam wyciety 3 dni temu woreczek robaczkowy i dla mnie najgorsza ta narkoza, nie wiem czym sie z niej oczyscic:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czystek i czarnuszka. Do tego dużo amarantusa z uwagi na oczyszczający skwalen. Dużo soku z pietruszki i pokrzywy.

      Usuń
  51. Gosiu.uwielbiam Twon blog i potrzebuje schudnac kilka kilogramow.ale naleze do tych osob ktore nie potrafia trzymac sie scisle okreslonego planu wiec diety jakie ukladasz u mnie odpadaja(tym bardziej za mam dwoje malych dzieci z ktorych tez kazde je co innego).Chcialam zapytac czy jest mozliwosc bys ulozyla diete taka ramowa np ze cos wykluczamy, jemy w okreslony sposob i pewnuch zasad sie trzymamy.czy raczej to nie ma sensu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo. Efekty da określony rozkład BTW. Stosując taką dietę uczysz się co i jak jeść.

      Usuń
  52. Chciałam zapytac czy picie czystka i zielonej kawy może działać moczopednie? Bo odkad je pije to nawet w nocy wstaje do toalety.Czy jak chce poprawic stan cery a mam tradzik to powinnam pic olej z wiesiolka i czarnuszki czy lepiej jakies inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Czystek działa bardzo moczopędnie.
      Przy trądziku najlepiej odstawić nabiał co daje fantastyczne efekty. Olej z wiesiołka, czarnuszka i czystek też pomogą.

      Usuń
  53. Co myślisz o kaszy bulgur? Dopiero w domu doczytałam, że jest z pszenicy. Czy jest mało wartościowa tak jak np. biały ryż? Czy warto włączyć do diety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu dla urozmaicenia warto włączyć.

      Usuń
  54. Małgosiu, chciałam zapytać , jakie jest Twoje zdanie na temat diety niełączenia? Słyszałam o niej wiele dobrego, co sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma medycznych uzasadnień co do skuteczności stosowania diety rozdzielnej, poza indywidualnymi preferencjami.

      Usuń
  55. Małgosiu polecasz witaminę D z solgar, dla osoby dorosłej to ma być ona w postaci płynnej czy tabletki? Mam podwyższone tsh 2,4 biorę letrox i chciałam się wspomóc witaminą d, słusznie jak myślisz? I Jaką dawkę zastosować? Pani w aptece powiedziała że te z solgar to to w postaci płynnej mają 2500 a w tabletkach 1000, zgłupiałam i nie kupiłam. Chciałąbym też witaminę d podawać dzieciom w wieku 4 i 6 lat, jak myślisz można tak na okres zimowy? Jeśli tak to jaką dawkę i firmę polecasz? Pozdrawiam stała czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabletki, ale to są takie miękkie kapsułki przypominające wyglądem tran. Jeśli kupiłaś w płynie to też ok.
      Dzieciom polecam Devikap.

      Usuń
    2. Dziękuję za informacje.Małgosiu a w jakiej dawce dla mnie przy tym tsh a w jakiej dla dzieci?

      Usuń
    3. Co jesli tabletka wit d3 jest zwykla tabletka bez oleju? Czy wystarczy ze popije np lnianym?

      Usuń
  56. a jeżeli mam piekarnik gazowy tzn. będę piekła bez termoobiegu to ile ta zapiekanka potrzebuje czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle samo ponieważ tę babkę ja też piekę bez termoobiegu.

      Usuń
  57. Małgosiu czy bataty pieczone mają rownież skrobię oporną? Dużo jest w nich węglowodanów przyswajalnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczone mają skrobię oporną.
      100 gramów batatów ma 20 gramów węglowodanów i 3 gramy błonnika więc węgli przyswajalnych masz 17 gramów.

      Usuń
    2. I te węgle nie spowodują wzrostu cukru we krwi?

      Usuń
  58. Pani Małgosiu, co Pani sądzi o chlebie z takim składem: żyto krojone 34,4%, woda, mąka żytnia razowa 17,9%, ziarno słonecznika 7,7%, płatki owsiane 5%, płatki ziemniaczane, sól?
    Można sobie pozwolić codziennie na jedną kromkę (ok. 90g) czy to zbyt dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co to za chleb i skąd? Chętnie bym taki kupowała...

      Usuń
    2. To z Lidla? Też go kupuje:-)

      Usuń
  59. Gosiu poradź,prosze!
    Od 2tyg.gorzej się czuje,mam zawroty głowy,jestem senna,w tym czasie mam napady ciepła(a ogólnie to zawsze że mnie zmarzluch)mam 30lat,ciaza odpada,ide jutro do lek.rodzinnego i tak się zastanawiam jakie badania prosić o przepisanie żeby siebie skontrolować???? Ten,ft3,ft4,test obciążenia glukoza???co jeszcze?z góry dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na zawroty głowy to morfologia z rozmazem, żelazo, CRP. Tak na początek.

      Usuń
  60. ryby w każdej postaci najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  61. Małgosiu co polecasz na wysypkę gdy dostała moja mama:( lekarz mówi że to uczulenie chyba od barszczu sosnowskiego ? nacierać czarnuszką czy pic ją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę wysypki więc ciężko powiedzieć. A wiecie od czego ta wysypka?
      Skąd lekarz przypuszcza że od barszczu sosnkowskiego?

      Usuń
    2. Bo była w polu a tam niestety rośnie ta zemsta stalina :( choć to nie jest oparzenie...

      Usuń
  62. Małgosiu,czy to prawda,że jeśli pije się zioła np czystek 2x dziennie to można w ten sposób zaburzyć florę jelit? osoba,która mi to powiedziała twierdzi,że czystek silnie oczyszcza,a tym samym zabija te złe i dobre bakterie.. dla mnie to bzdura,bo przecież to nie antybiotyk.. ale jestem ciekawa co ty o tym myślisz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  63. Gosiu mam pytanie nie dotyczące posta. Czy w Twoim koktajlowym oczyszczaniu, zamiast koktajlu można zjeść (wypić) zupę krem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Małgosiu, chciałabym pić spirulinę na czczo.

    Ile łyżek / łyżeczek rozpuścić w jakiej ilości wody. I czy może być mineralna?
    I czy 30 min przed śniadaniem jest ok.
    Piłam kiedyś sproszkowaną trawę jęczmienną łyżkę stołową na 3/4 szklanki wody. A ze spiruliną nie wiem, czy może wszystko stosuje się tak samo, w sensie spirulina, pszenica jęczmień, chlorella ( łyżka stołowa na 3/4 szklanki wody mineralnej 30 min przed jedzeniem)?
    Proszę Cię o radę ;))
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawkowanie masz na opakowaniu. U każdego producenta inaczej.
      Najlepiej po śniadaniu bo chlorofil zwiększa przyswajalność cynku, manganu.
      Jęczmień, spirulinę i inne zielska stosujemy tak samo.

      Usuń
  65. Malgosiu, mam pytanie: w okolicy pod biustem (a biust mam dosc obfity)pojawiaja mi sie takie, w sumie nie wiem jak to nazwac, brodawki. To znaczy juz je mam dlugo, tak ze zdazylam sie do nich przyzwyczaic, ale nie chce ich miec. Jest ich troche. Czy moge sie ich jakos pozbyc? Dieta? Mascia? Pomoz prosze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę więc nie umiem powiedzieć, ale warto pokazać to lekarzowi.

      Usuń
    2. To się chyba nazywa włókniaki.

      Usuń
  66. Gosiu czy moglabys napisac w ktorym dniu cyklu najlepiej badac hormony damskie i dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  67. Gosiu mam do Ciebie pytanie. Mam 18 lat, chodzę do szkoły i codziennie trenuję. Nie liczę kalorii ani BTW, po prostu staram się racjonalnie odżywiać. Miałam niegdyś problemy i jadłam za mało, ale myślę że wracam na dobre tory. Moim problemem jest to, że obawiam się, że jem za duzo węglowodanów. Na śniadanie owsianka z owocami, w szkole kanapki i owoce. Po szkole mam trening a pózniej jem jeszcze obiad i kolację. Czy na ten obiad mogę jeszcze zjeść jakieś węglowodany? Bo na kolację to chyba już nie bardzo? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto abyś sobie spisała wszystko co jesz przez 3 dni i policzyła BTW. Zobaczysz sobie ile czego jest i czego za dużo.

      Usuń
  68. Hmm, to najlepiej piec na grzalkach góra - dół ?

    OdpowiedzUsuń
  69. A czy do sosu mozna ewentualnie dac pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  70. Malgosiu napisałas że Twoja Teściowa robi najlepszy ketchup i że Ty nawet się nie podejmujesz. A czy mi i innym kobietkom które nie mają słoiczków teściowej pod nosem moglabys podać przepis? :) Baaaardzo chętnie bym skorzystala :-* będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam :)
    Stała czytelniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Małgosiu, słyszałam, że wszystkie oleje (no poza kokosowym) to należy stosować wyłącznie na zimno, a tu proponujesz olej rzepakowy do pieczenia.
    W oleju rzepakowym jest dużo jednonienasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które się łatwo utleniają w wysokiej temperaturze a takie utlenianie jest szkodliwe dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz racji. Odsyłam do posta o olejach. Tam dowiesz się jakie oleje stosuję się do czego i dlaczego.

      Usuń
  72. Małgosiu, czy mogę ten przepis na zapiekankę potraktować jako bazę i dodać do ciasta jakieś inne składniki?

    OdpowiedzUsuń
  73. Małgosiu, a jeżeli użyłam 4 mniejszych foremek, jak myślisz, czy powinnam skrócić czas pieczenia? Umiesz przewidzieć o ile?

    OdpowiedzUsuń