środa, 24 sierpnia 2016

Nowy numer dwumiesięcznika Food Forum już w sprzedaży. Jakie tematy zostały poruszone tym razem?



W dniu wczorajszym, czyli 23 sierpnia miała miejsce premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum. Pojedynczych egzemplarzy szukajcie w salonach Empik i Kolporter, a jeśli chcecie mieć pewność że pisma dla Was nie zabraknie, polecam prenumeratę, tradycyjnie już z 20 % rabatem dla czytelników Qchennych inspiracji. 


Aby zamówić prenumeratę należy wejść TUTAJ 
i przy zamówieniu, w polu na kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20

Kod rabatowy ważny jest do 9 września!




Ile to kosztuje?
Qchenne inspiracje mają 20 % rabatu  od tych cen.

Prenumerata w wersji premium – 228,99 zł brutto

• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dostęp do pełnego archiwum czasopisma i dodatków na portalu internetowym
• Dodatek Food Forum EXTRA

Prenumerata w wersji ekonomicznej – 144,00 zł brutto

• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dodatek Food Forum EXTRA




Ważne!
Składając zamówienie na prenumeratę do 25 sierpnia włącznie, Twoja prenumerata rozpocznie się od numeru 4/2016 sierpień/wrzesień z dodatkiem Food Forum EXTRA ‘nadwaga i otyłość dzieci’.
Po tym terminie prenumerata rozpocznie się od kolejnego numeru oraz kolejnych dodatków Food Forum EXTRA.

Czym jest Food Forum EXTRA?
To dodatek, w którym razem z dietetykami krok po kroku prześledzisz postępowanie dietetyczne od momentu zgłoszenia się pacjenta do gabinetu, aż do wyleczenia bądź złagodzenia objawów choroby!
Każde wydanie to analiza przypadku i toku postępowania dietetycznego w innej jednostce chorobowej.
Wydanie nr 1: choroby tarczycy - dodatek do numeru kwiecień/maj
Wydanie nr 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu – dodatek do numeru czerwiec/lipiec
Wydanie nr 3: nadwaga i otyłość dzieci – dodatek do numeru sierpień/wrzesień
Archiwalne wydania dodatków dostępne są wraz z archiwalnymi numerami czasopisma na portalu w ramach prenumeraty premium.


Co w numerze?

  • ZDROWE ODŻYWIANIE - Mitochondria. Odżywianie na poziomie komórkowym.
U podstawy chorób mitochondrialnych leżą zaburzenia funkcjonowania i biogenezy składników łańcucha oddechowego. Mutacje mtDNA kodującego białka łańcucha transportu elektronów przyczyniają się przede wszystkim do zaburzenia konformacji białek, ich nieprawidłowego zwijania oraz niewłaściwego składania całego łańcucha OXPHOS. Z powodu zaburzeń w biogenezie mitochondriów zaburzony jest przepływ elektronów i rozprzęganiu ulega potencjał błonowy oraz wzrasta produkcja wolnych rodników (…).

  • SUPLEMENTY - Nootropiki – substancje stymulujące aktywność mózgu.
Ciągły bieg, stres oraz działanie ponad swoje siły psychofizyczne należą obecnie do zjawisk powszechnych. Duże i chroniczne obciążanie układu nerwowego doprowadza do dysregulacji neuroprzekaźników w mózgu, a co za tym idzie – spadku funkcji poznawczych oraz ogólnej wydajności w wykonywaniu codziennych obowiązków.

  • ZAPOBIEGANIE CHOROBOM - Interpretacja wyników badań laboratoryjnych - część IV – markery nowotworowe, genetyczne podstawy onkogenezy, dieta w prewencji chorób nowotworowych.
Okazuje się, że palenie tytoniu oraz nieodpowiednia dieta zwiększają ryzyko chorób o podłożu nowotworowym odpowiednio o 30%. Ryzyko to wzrasta o dodatkowe 5%, gdy prowadzimy siedzący tryb życia, nie stronimy od alkoholu (o 3%), narażamy się na niekontrolowane dawki promieniowania ultrafioletowego (kolejne 2%) czy zaniedbujemy infekcje wirusowe (niecałe 2%). Proces transformacji nowotworowej ulega aktywacji, gdy osoba obarczona predyspozycją genetyczną zostanie poddana działaniu szkodliwego czynnika środowiskowego przekraczającego zdolności naprawy naszego organizmu. Nasz los jest w naszych genach, jednak możemy je chronić dzięki właściwemu stylowi życia.

  • ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE - Mleko jako sprawca dolegliwości żołądkowo-jelitowych – nietolerancja laktozy.
Mleko to produkt spożywczy, który posiada zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Zdecydowanym walorem mleka jest wysoka zawartość wapnia oraz znacząca ilość białka, z kolei oponenci głoszą tezy na temat jego negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Wspominają m.in. o laktozie (cukrze mlecznym), który może być przyczyną nietolerancji i z tego powodu zaburzeń dyspeptycznych, takich jak przelewania i kurczenia w jamie brzusznej, bóle, wymioty, nudności, odbijania, biegunki oraz uczucie pełności w nadbrzuszu. Warto zaznaczyć, że ok. 2/3 populacji świata wykazuje znaczące cechy ograniczonej zdolności trawienia laktozy.

  • SPORT - „Próg leucynowy” oraz optymalna dawka białka w posiłku
Kwestie związane z ustalaniem optymalnego spożycia białka w przypadku osób aktywnych fizycznie nieustannie budzą spore zainteresowanie zarówno wśród specjalistów zajmujących się fizjologią żywienia w teorii i praktyce, jak i u samych sportowców. Problem jest o tyle złożony, że aspekty związane z optymalizacją podaży protein rozpatrywane powinny być zarówno w ujęciu dobowego spożycia, jak i w kontekście jakościowego doboru źródeł tego makroskładnika, a także – w odniesieniu do jednostkowego rozkładu na posiłki. W ostatnich latach szczególnie dużo uwagi poświęca się ostatniemu z wymienionych zagadnień, okazuje się bowiem, że to, w jaki sposób podzielona zostanie całodzienna pula protein, może mieć istotne znaczenie dla tempa syntezy białek mięśniowych, co jest czynnikiem nierozerwalnie powiązanym z efektywnością przebiegu procesów regeneracyjnych i z tempem rozwoju muskulatury.

  • DIETETYCZNY RING - Młody jęczmień – tajemnicza trawa o domniemanych walorach zdrowotnych.
Reklamy i ogłoszenia internetowe na każdym kroku przekonują o skuteczności młodego jęczmienia w walce z otyłością, wolnymi rodnikami, zakwaszeniem organizmu czy zespołem chronicznego zmęczenia. Bardzo popularne są też opinie, że codzienne spożywanie sproszkowanej trawy jęczmiennej pozwala na uzupełnienie niedoboru składników mineralnych i witamin. Czy tak jest w rzeczywistości? Roztwór sporządzony ze sproszkowanego jęczmienia nie należy do rarytasów pod względem smakowym, wobec tego czy warto spożywać taką miksturę i w czym może nam ona pomóc? Na te pytania odpowiedzą specjaliści: dr n. med. Angelika Kargulewicz oraz dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka.

  • RAPORT - Właściwości i zastosowanie oleju konopnego, czarnuszkowego i krokoszowego.
W ostatnich latach na polskim rynku znacznie wzrosła liczba olejów tłoczonych na zimno z nasion oraz owoców. Oleje te mają szczególne właściwości oraz walory smakowe, a ponadto często cechują się wysoką zawartością składników bioaktywnych. Poza cennymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawierają więcej naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole i związki fenolowe, niż ich odpowiedniki po procesie rafinacji. Pozyskiwane z owoców i nasion oleje tłoczone na zimno charakteryzują się zawartością tłuszczu powyżej 15%. Ponadto zawierają dużo triacylogliceroli (ok. 95%) – wolnych kwasów tłuszczowych. Pozostałe 5% to związki, takie jak karotenoidy, sterole, tokoferol i inne antyoksydanty, które działają prewencyjnie w chorobach cywilizacyjnych (dolegliwości związane z układem krążenia, nowotwory czy otyłość).

  • CZY WIESZ, ŻE… - Czy dieta może opóźnić proces starzenia i zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób?
Psychiatra z Kalifornii W.M. Bortz mawia: „Żyjemy zbyt krótko i umieramy zbyt długo”. „Fizyczną dojrzałość osiągamy w wieku 25 lat, dojrzałość emocjonalną w wieku 35 lat, dojrzałość intelektualną w wieku 45 lat. Dojrzałość duchowa przychodzi jeszcze później. Jest tragiczne, iż właśnie wtedy, gdy jesteśmy w szczycie formy mentalno-duchowej, większość z nas zabija postępująca degradacja ciała”.

Każde wydanie Food Forum to:
- 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej
- aktualne tematy
- nowi autorzy prezentujący różne poglądy, aby to czytelnik mógł sam świadomie dokonać wyboru
- artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią

100 komentarzy:

  1. Gosia, polec jakies mleka roślinne..Czy te z Rossmana warto kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy napój ryżowy z lidla tez jest ok?

      Usuń
    2. Jeśli ma dobry skład to tak. Nie znam tego mleka z lidla.

      Usuń
    3. Mleko z lidla jest fortyfikowane, te rossmanowe niestety nie. :-/

      Usuń
    4. Skład ryżowego z lidla: woda, 10,6% ryż, olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól - moim zdaniem jest ok ;)

      Usuń
  2. Małgosiu co to jest badanie na FD...czytam w komentarzach i nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Food Detective - to test na nietolerancje pokarmowe

      Usuń
  3. Małgosiu,czy spirulinę można mieszać z jogurtem/dodawać do owsianki? Co sadzisz o polaczeniu sera pleśniowego i dżemu lub sera pleśniowego i gruszki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie sera pleśniowego i dżemu jest świetne i sama bardzo lubię.
      Jeśli chodzi o spirulinę tak, możesz wymieszać.

      Usuń
  4. Malgosiu, czasem mam po jedzeniu bole brzucha. Czy badanie krwi wykrywa nietolerancje pokarmowe czy musze zrobic jakies inne, specjalistyczne badanie. Moglabys mi podpowiedziec co. Jestem zielona a musze zrobic te badania prywatnie wiec nie wiem gdzie sie udac...

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, czy można odrobaczyć się jakimiś lekami bez recepty, czy polecasz środki na receptę ??
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez recepty nie. To leki tylko na receptę. POlecam Vermox.

      Usuń
  6. Pisałaś w komentarzu aby pozbyć się pajączków to rutyna i krem z kasztanowca - polecasz jakieś dobre firmy? Rutyna to jakie warzywa/owoce? A może suplement?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rutyna to składnik kaszy gryczanej i popularnego leki Rutinoscorbin.
      Krem z kasztanowca Flos Lek.

      Usuń
  7. Gosiu,
    Jeżeli eleminujemy gluten z diety nie ze względu na celiakę ale ze względów hormonalnych to czy można spożywać:
    1. Mąkę i płatki owsiane ?
    2. Kaszę pęczak?
    3. Kaszę bulgur?
    4. Kaszę jęczmienną?
    5. Kuskus?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można jakoś zamówić wybrane numery archiwalne?

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kodu nie skorzystam, bo czasopisma nie czytam. Ale fajnie, że masz taką współpracę. Na 1 rzut oka pismo wydaje się ok, w sensie nie powielające jakiś pseudomedycznych bzdur typu, że wszystko leczy raka, gluten to śmierć itd.

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu pytanie nie na temat.
    Podobno kurzajki pojawiają się przy braku odporności.
    Jaka metodę polecasz na pozbycie się kurzajek ?
    Wyciecie u chirurga czy właśnie leczenie jedzeniem bądź witaminami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurzajki będą się pojawiać jeśli masz w sobie jakąś odmianę wirusa HPV i pojawią się przy spadku odporności.
      Dobre efekty daje wymrażanie ciekłym azotem.

      Usuń
    2. Ja mecze się od roku był azot, było lyzeczkowanie. Poza tym biorę tabletki na wzmocnienie odporności i nadAl te paskudztwo mi wychodzi

      Usuń
  11. Gosiu, kiedyś pisałaś w komentarzach o fantastycznym ketchupie swojej teściowej, czy możemy prosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mozna zamówić pojdynczy egzemplarz bo jednak prenumetrata trochę kosztuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamówić nie, ale szukaj w Empiku i sieci Kolporter.

      Usuń
  13. Dobra, juz znalałżam cenę i że empiku mozna kupić.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, wstawiłam około tygodnia temu syrop z aronii wg Twojego przepisu, czy to normalne, że po odkręceniu słoika czuć jakby winny zapach?

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu o jakiej zawartości tłuszczu powinnam podawać mleko mojemu trzylatkowi? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przy nietolerancji dziecka na mleko (z FD : mleko, jajka, pszenica) to wystarczy podawac roslinne, czy nie za mało wapnia?

      Usuń
    2. Wapń jest w zielonych warzywach, migdałach, kaszach. Wapń to nie tylko nabiał i mleko.

      Usuń
  16. zamówione,tylko do czytania online trzeba korzystać z lupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymasz Ctrl i scrollem na myszce w górę

      Usuń
  17. Małgosiu chciałąm cię zapytać o poradę. Zauważyłam, że ok 2h po posiłku zanim jeszcze poczuje głód i burczenie w brzuchu robi mi się tak słabo, nie dobrze, jakby mnie mdliło. Sprawdziłam sobie cukiem takim domowym glukometrem (w ciąży miałam cukrzyce kilka lat temu) i wyszło 94, więc chyba ok.Jak mam przerwę od zdrowego odżywiania i jem dużo słodkich rzeczy to takich objawów nie mam. Zastanawiam się, w którym kierunku ten problem podrążyć czy może po prostu częściej jeść? Ale porcje jem raczej dobre, nie za małe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku też pomyślałam o niedocukrzeniu ale badałaś i jest ok.
      Ciężko określić skąd takie mdłości.

      Usuń
    2. Ja też tak kiedyś miałam i okazało się, że muszę jeść bardzo dużo cukrów prostych - zresztą u Ciebie chyba też działa, skoro objawy znikają, gdy jesz słodycze. "Zdrowe odżywianie" to takie, które służy konkretnej osobie. Niektórym słodycze służą.

      Usuń
    3. Candidzie służą ;)) I bakteriom w jamie ustnej ;)

      Usuń
    4. Gosiu, candida też chce żyć! ;)

      Usuń
  18. Małgosiu masz już konkretnie zaplanowany w grafiku post na temat pielęgnacji twarzy, włosów? Pamiętam, że dawno wspominałaś, że planujesz. Jestem bardzo ciekawa, co robisz oprócz diety :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu poradź wybieram się w podróż i będą to godziny popołudniowe i nocne.jestem cukrzykiem 2 i w związku z tym moje pytanie.zazwyczaj o godz 19.30 mam swój ostatni posiłek czy w podróży dołożyć jeszcze jeden bowiem podróż zakończy się około 24 godz i co byś mi radziła zjeść tak późno

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu jakie badanie kontrolne powinna zrobić wegetarianin oprócz morfologi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)

      Usuń
    2. Gosiu mam nadczynnosc tarczycy czy to moze byc powod zle zbilansowanej diety, jestem wegetarianinem?

      Usuń
  21. Malgosiu, pije rano na czczo siemie lniane "glutki" na wlosy. Okazuje sie ze mam refluks i rano przed sniadaniem musze wziac tabletke. Czy wziac ja po "glutkach", jesli tak to ile odczekac, czy w ogole na czczo?? Dziekuje z gory za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabletkę weź rano, odczekaj 15 minut i wypij glutka.

      Usuń
    2. czy olej lniany też tak podziała na włosy jak glutek? :)

      Usuń
  22. Witaj Małgosiu,

    Jestem w trakcie robienia syropu z aronii, pisałam ostatnio.
    Zasypałam ksylitolem i postawiłam w ciepłe, słoneczne miejsce /parapet,
    Gosiu, mi się chyba tam robi wino :-)
    Może coś źle zrobiłam?
    Proszę, napisz co mogłam źle zrobić?

    Pozdrawiam
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  23. Gosiu jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. Stąd prośba o artykuł na temat suplementacji. Co i ile i jak długo? Chcialam zacząć przyjmowac chlorelle i spiruline? Jak długo trzeba brać?robic jakies przerwy? I czy jest potrzeba przyjmowania codziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłabym wdzięczna gdybyś uwzględnia w tym artykule również najmłodszych :) pozdrawiam

      Usuń
  24. Dzień dobry!
    Nie wiem, czy można gdzieś zadawać pytania ogólne, widzę, że wszyscy robią tak w komentarzach pod najnowszym postem. Też tak zrobię, z góry przepraszam za zaśmiecanie strony,
    Chciałabym zapytać, jakie rodzaje mleka Pani poleca. Lubię wszystkie mleka roślinne i krowie, piję je na zmianę, ale może któreś jest bardziej wartościowe? Na stronie znalazłam informacje jedynie o migdałowym.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o mleka roślinne.
      Jeśli chodzi o mleko krowie to ja polecam to w szklanej butelce.

      Usuń
    2. Gosiu co sądzisz o stosowaniu ziół z Apteki Bonifratów. Byłam tam aby wzmocnić swoją odporność i dostałam jakieś niemieckie witaminy i propolis. Czy ten propolis (kropelki) jest skuteczny?

      Usuń
    3. Propolis jest świetny, polecam. I w ogóle Bonifratów polecam.

      Usuń
  25. Małgosiu, wiesz może czy gdy w testach wziewnych wychodzi, że jest alergia na fruktozę to czy oznacza to, że równiez na syrop glukozowo-fruktozowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. Na wszystko co zawiera fruktozę.

      Usuń
    2. Znalazłem. Dzięki za odp :)

      Usuń
  26. Pani Małgosiu a kiedy Pani książka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesienią. Wydawnictwo intensywnie pracuje nad materiałem który otrzymali ;)

      Usuń
  27. Witam,
    czy to prawda ze olej lniany powinno się nie pić z metalowej łyżki? bo traci właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu postanowiłam sprawdzić czy mam nietolerancje na laktozę i przestałam pic normalne mleko a kupiłam bez laktozy,czytałam ,że pisałaś aby odstawić tez cały nabiał ale wtedy nie będę wiedzieć czy to sprawa tylko laktozy czy tez białek mleka...

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, proszę Cię o radę, bo już nie wiem co robić. Już od kilku miesięcy się odchudzam. Zapotrzebowanie według wzorów obliczylam , jem regularnie , korzystam z Twoich fit przepisów , liczę kalorie w poszczególnych posilkach dużo się ruszam, przeczytałam każdy Twój wpis na blogu . Zakupiłam młody jęczmień , czystek, chia , oleje wszystko jak radzisz i dokładnie wiem co jeść powinnam , a czego nie. Mimo to nie mogę w żaden sposób schudnąć. Ostatnio pracowalam fizycznie po 13 godzin plus duzoo warzyw i węglowodany złożone , a waga ani nie drgnie. Nie wiem co jest nie tak. Podstawowe badania krwi są w porządku, żadnych nietolerancji u siebie nie zaobserwowalam , nie wiem czy powinnam wykonać jakieś inne badania? Czuję się bardzo dobrze , a ubytek w obwodach po kilku miesiącach to może hmm.. 2 cm, a nadwagi mam 10 kg :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłaś sobie badania. TSH, kortyzol, krzywą insulinową i cukrową?

      Usuń
    2. Tych badań nie robiłam. Lada dzień je zrobię , zapomniałam dopisać, że mam również nieregularne miesiączki , wiec oprócz tego powinna zrobić jeszcze np. prolaktyne ?

      Usuń
    3. Prolektynę nie ale przy nieregularnych miesiączkach i u Ciebie kłopotach z wagą powinnaś się przebadać u ginekologa w kierunku PCOS.

      Usuń
  30. Małgosiu jakie produkty bonifratów polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy za szczepienia przeciwko pneumokokom trzeba płacić z własnej kieszeni, czy jest to refundowane z NFZ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu, czy będzie 3. cześć o insulinooporności (ćwiczenia i suplementy)?

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu co sadzisz o nabiale w nadczynnosci tarczycy? Czy jest szkodliwy? Chodzi mi o zakwaszenie nim organizmu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest szkodliwy jeśli nie masz nietolerancji i rozjechanych hormonów.

      Usuń
  34. Pani Małgosiu! Co Pani sądzi na temat keczupu? Bardzo lubię, ale podobno jest niezdrowy, więc zamiast niego używam koncentratu pomidorowego (też mi smakuje, ale ma inną konsystencję). Czy dobrze robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ketchup niezdrowy? Jest mega zdrowy ale dobry ketchup.

      Usuń
    2. Pudliszki jest ok?

      Usuń
    3. A jaki ketchup Pani poleca? Czy przy tradziku mozna jesc ketchup / musztarde?

      Usuń
    4. Pudliszki są ok. Ketchupu i musztardy przy trądziku małe ilości od czasu do czasu.

      Usuń
    5. Matko jedyna, a co mamy Gosiu zlego w ketchupie ze przy tradziku nie nalezy go naduzywac?

      Usuń
    6. Jest pikantny a przy trądziku dużo pikantnego zaostrza trądzik.

      Usuń
  35. Gosiu,z tego co czytam to dzisiaj wysłałaś wycenę diet wysłanych do 17 lipca włącznie. Wysłałam dietę 17 lipca ale nie otrzymałam wyceny.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz napisz mi z jakiego maila. Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.

      Usuń
  36. Pani Gosiu bo tak się zastanawiam.. nie jem nabiału/miesa (jem ryby).
    Spozywam duzo orzechow,pestek, a także fasoli(rozne rodzaje) z racji sporej ilosci bialka. Zastanawia mnie ile dni w tygodniu mogę jesc fasolę ?
    Zauwazam wzdecia gdy zjem jej duzo kilka dni pod rzad.

    OdpowiedzUsuń
  37. Mam pytanie: w jaki sposób okresla się czy dieta zapewnia równowagę kwasowo-zasadowa ? Czy to się jakoś konkretnie przelicza czy tylko orientacyjnie robi np poprzez wzbogacenie diety w dużą ilość warzyw i owoców ?

    OdpowiedzUsuń
  38. Pani Małgosiu, błagam o radę. Pracuję podczas wakacji aby dorobić i najczęściej mam zmiany po 12/13h i bardzo często jestem w pracy w godzinach 10-23. Staram się jeść regularnie w ciągu dnia. Na tyle na ile się da. Niestety jest z tym różnie bo nie zawsze w pracy mam czas, aby zjeść pełnowartościowy posiłek. Wiadomo, że człowiek nie tylko pracą żyje i chce się spotkać z przyjaciółmi i ma to miejsce często w nocy. I tutaj pojawia się kwestia posiłków. Pisała Pani wielokrotnie, że jemy wtedy, kiedy funkcjonujemy. Ostatnie 1,5 tygodnia niestety zdarza mi się jeść o 1:00/2:00 w nocy a kładę się spać w okolicach 4:00/5:00 nas ranem. Czy to bardzo wpłynie na przybieranie na wadze? Jestem osobą z zaburzeniami odżywiania i szczerze mówiąc obarczam się kolejnego dnia wyrzutami sumienia, że poprzedniej nocy coś zjadłam. Okropnie boję się, że zacznę tyć i nie będę w stanie tego kontrolować. Jestem na skraju załamania i powrotu do nienawidzenia własnego ciała. Nie wiem jak to zatrzymać, nie potrafię żyć tylko pracą, w odcięciu od przyjaciół a wiem też, że jeśli nie będę jadła to nie będę miała na nic siły i zrujnuję się jeszcze bardziej. Nie wiem jak to wszystko zatrzymać, ufam Pani w kwestii żywienia i jest Pani moim jedynym autorytetem i dlatego zwracam się do Pani o pomoc i radę. Pozdrawiam! Stała czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli funkcjonujesz w nocy to jesz w nocy i jeśli idziesz spać o 4 a jesz o 1 to nie zjadasz hamburgera z frytkami a coś lekkiego np. zamawiasz sałatkę lub zupę.

      Usuń
  39. Małgosiu
    Już parę razy obiecałaś temat o odżywianiu 50 + i menopauzie czy jest szansa że się pojawi
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu, właśnie się zorientowałam, że przegapiłam datę wygasania kodu rabatowego. Czy jest szansa, że jego ważność zostanie jeszcze przedłużona albo że wkrótce pojawi się nowy? Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń