piątek, 12 sierpnia 2016

Odporność first minute, czyli jak już teraz zadbać o to, aby jesienią nie zasilić kolejki do lekarza i apteki? Zdradzam także mój przepis na sok i syrop z aronii.



Nasz kraj jest światowym potentatem w uprawie aronii. Rocznie z naszych plantacji zbieranych jest około kilkudziesięciu tysięcy ton tego owocu. To cudownie, bo aronia to zdrowotna petarda i aż grzech pomijać ją w profilaktyce przeziębień, grypy i wielu innych chorób.
Ale, ale ........ Każdy kto czyta mnie w tej chwili, niech w duchu odpowie sobie na pytanie "kiedy ostatnio jadłam/jadłem aronię"?

"No Gocha, daj rzesz spokój. Mało słodka i cierpka tak, że zeza idzie dostać."
No właśnie. Aronia smakiem nie przypomina ani maliny, ani jagody, ani nawet czarnej porzeczki. Z tego powodu jest owocową czarną owcą, praktycznie pomijaną w owocowych zakupach i zimowych zapasach.
Ale jeśli chodzi o wartości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, swoje czerwone koleżanki po stokroć bije na głowę.
I ja teraz pomimo tego kwaśno - cierpkiego smaku, będę Was namawiać, abyście od września zaprosili aronię do swoich domów.
Dlaczego?
Daj Panie Boże, aby lato w tym roku zabawiło na dłużej, i aby nasza najcudowniejsza złota polska jesień którą uwielbiam, została z nami aż do końca października. Aby nie było deszczu, wiatru, zimna i tej całej jesiennej szarugi której osobiście nie znoszę.
Pewności co do pogody nie mamy, ale możemy się w porę zabezpieczyć, aby jesienią nie zostać klientami aptek i nie stać tam w kolejkach wespół z innymi zakaszlanymi i zagilanymi.
Tradycyjnie, jak co roku polecę Wam pić na czczo wodę z miodem i cytryną (czytaj dlaczego), kupić czystka (czytaj dlaczego), chlorellę (czytaj dlaczego), olej z czarnuszki (czytaj dlaczego) i właśnie sok z aronii. Aronia zachowuję pełnię wartości mino obróbki cieplnej. Na dole posta znajdziecie przepis na sok i syrop z tego owocu.


Jeśli chcemy rozmawiać o zdrowiu i chorobach, także tych cywilizacyjnych, nie możemy pominąć słowa kluczowego. A mianowicie homeostazy.
Homeostaza to stan wewnętrznej równowagi organizmu który osiągamy dzięki współdziałaniu wielu układów. Układu nerwowego, hormonalnego, immunologicznego, pokarmowego czy sercowo- naczyniowego. Jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy dążyć do osiągnięcia i utrzymania wewnętrznej równowagi, czyli do osiągnięcia homeostazy.
Orężem nie do przecenienia jest w tym wypadku ochrona antyoksydacyjna. Mówiąc językiem medycznym - unieczynnianie wolnych rodników, a tłumacząc z Polskiego na nasze, aby nie dać się utlenić.

Czym są wolne rodniki? 

Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który niszczy na swojej drodze wszystko co napotka.
Aby znaleźć sobie parę, niszczy organelle komórkowe doprowadzając albo do obumarcia komórki, albo jej niewłaściwego przekształcenia.
Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenu i elastyny przyspieszając starzenie się skóry, zaburzają transport tlenu i składników odżywczych do komórek, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych (do tych uszkodzeń przykleja się sacharoza, wapń i cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową), nasilają łuszczycę, egzemy, wrzody i inne problemy skórne, problemy z układem pokarmowym, zwyrodnienia stawów i szereg innych chorób właśnie dlatego że uszkadzają komórki.
Co może przerażać, duża ilość wolnych rodników jest w stanie zaatakować nasze DNA zmieniając strukturę kodu genetycznego i doprowadzając do mutacji. Zmutowane komórki mnożą się w niekontrolowany sposób, a namnażanie się komórek bez kontroli to prosta droga do rozwoju nowotworu.
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje chroniące nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i tym samym, stanowiące oręże do walki o nasze zdrowie. 

Co zawiera aronia i jak to na nas wpływa?


Dzięki sile flawonoidów działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Ale przyjrzyjmy się bliżej: 

  • Rutyna działa antyoksydacyjnie. Wzmacnia i zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. To niezwykle istotne przy wszelkich przeziębieniach (rutyna jest składnikiem wielu leków na przeziębienie), stłuczeniach, siniakach, pajączkach czy żylakach. Ponadto poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych (kluczowe przy podwyższonym poziomie cholesterolu, nadciśnieniu i początkach miażdżycy, kiedy to choroba powoduje stwardnienie naczyń) i zmniejsza toksyczne działanie utlenionego cholesterolu. 

  • Kwercetyna oprócz działania antyoksydacyjnego działa także przeciwalergicznie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie uwalniania histaminy oraz enzymów uczestniczących w produkcji prostaglandyn i leukotrienów. 

  • Katechiny działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie ekspresji genów cytokin prozapalnych oraz syntezę białek adhezyjnych. Hamują peroksydacjię lipidów, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo poprzez hamowanie agregacji płytek krwi.

  • Antocyjany i Leukocyjany działają antyoksydacyjnie i przeciwwirusowo.   

  • Witamina P działa przeciwobrzękowo, przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniża ciśnienie. Ponadto zwiększa przyswajanie witaminy C oraz zapobiega krwawieniom, wylewom i pęknięciom naczynek. 

  • Witamina B2 wraz z witaminą A odpowiada za kondycję oczu. Oprócz tego wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Poprzez stymulację wzrostu komórek pomaga w leczeniu ran i uszkodzeń skóry. 
 
  • Witamina C i E. I tu muszę wspomnieć o kolagenie, głównym białku tkanki łącznej, który nie będzie mocny bez obecności witaminy C. Kolagen jest białkiem o nietypowym składzie aminokwasów. Dwa z nich, hydroksyprolina i hydroksylizyna do syntezy potrzebują obecności witaminy C.
    Zmarszczki, przebarwienia, bóle stawów, strzykanie w kościach, słabe paznokcie, sucha skóra, cellulit, wypadanie włosów. To wszystko efekt słabego kolagenu.  Natomiast witamina E, to witamina młodości i płodności. Odpowiada za wygląd skóry, podnosi odporność, łagodzi zmęczenie, wpływa na wydolność mięśni oraz podnosi żywotność plemników. Jest stosowana w leczeniu bezpłodności u panów. 
  •  Aronia to także bogactwo cennego dla zdrowia  kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, jodu i boru. 

Aronię polecam wszystkim osobom mającym podwyższony poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi, nadciśnienie, miażdżycę, problemy z żylakami, pajączkami i wszelkimi schorzeniami układu krążenia.
Ale sok z aronii chcę Wam szczególnie polecić jako ochronę przeciwwirusową i przeciwbakteryjną w okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Jej działanie jest nie do przecenienia. 
Piszę o tym teraz, początkiem sierpnia, aby dać Wam czas na rozejrzenie się, gdzie w pobliżu można kupić aronię i zrobić z niej sok. Na działce mojej teściowej już jest ;) 
Sok zacznijcie popijać każdego dnia, licząc od dania w którym zrobi się szaro, buro i ponuro. Polecam 100 ml dziennie dla dorosłych i 50 ml dla dzieci. 


Zdradzę Wam moje dwa przepisy na sok z aronii. Pierwszy jest doskonały do herbaty i do picia profilaktycznie. Drugi, w formie gęstego syropu jest świetny gdy dopadnie nas choróbsko. 
Polecam zrobić oba ;)
Aronię przed przygotowaniem zawsze przemrażam w zamrażarce. Ten zabieg usuwa z niej cierpkość. Wystarczy zamrozić owoce na 48 godzin. 
Do przygotowania soku nie używam cukru, a ksylitolu. Ksylitol sam sobie działa przeciwgrzybiczo.

Sok z aronii do picia na zimę:
* 2 kilogramy owoców aronii
* 500 gramów ksylitolu
* litr wody 
* sok z jednej cytryny

1. Umyte owoce wkładamy do zamrażarki na 48 godzin. Dzięki temu zabiegowi stracą cierpkość. 
2. Rozmrożone owoce wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie przecedzamy przez gęste sito, aby oddzielić owoc od płynu.
3. Do klarownego płynu dodajemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny. 
4. Gorący sok wlewamy do zakręcanych butelek lub słoików i mocno zakręcone stawiamy na zakrętce na 24 godziny. W tym czasie słonik lub butelka "zamknie się". 
Ja soku nie pasteryzuję. Stawiając gorący sok na zakrętce słoika nie ma takiej potrzeby. Słoik zamyka się bez problemu. To samo robię z konfiturami.  

Syrop z aronii na przeziębienie:
* 2 kilogramy owoców z aronii
* 800 gramów ksylitolu 
* sok z cytryny

1. Umyte owoce wkładamy do zamrażarki na 48 godzin. Dzięki temu zabiegowi stracą cierpkość.  
2. Rozmrożone owoce rozgniatamy przy pomocy ręcznego blendera.
3. W wysokim słoju układamy warstwowo aronię i ksylitol. Warstwa aronii i warstwa ksylitolu i znów warstwa aronii i warstwa ksylitolu. Słój zamykamy i odstawimy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce. 
4. Masę aroniową przekładamy do garnka. Zagotowujemy, odcedzamy owoc od soku. Sok aroniowy mieszamy z sokiem z cytryny i gorący wlewamy do zakręcanych butelek lub słoików i mocno zakręcone stawiamy na zakrętce na 24 godziny. W tym czasie słonik lub butelka "zamknie się".


213 komentarzy:

  1. Musze chyba przeprosić moja teściową, bo ostatnio przywiozła mi słoik aronii w syropie własnej roboty a ja nie chciałam wziąć :) Ostatecznie wzięłam i mam i wykorzystam, jak się ktokolwiek przeziębi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. I nie czekaj aż ktoś się przeziębi tylko pijcie codziennie po trochu jak już się szarugi zaczną.

      Usuń
    2. Małgosiu, a osoby z SM mogą pić sok z aronii?

      Usuń
    3. No pewnie. An antyoksydanty są w SM niezwykle istotne.

      Usuń
  2. Witaj Gosiu super wpis szkoda tylko, że ja po zjedzeniu niewielkiej ilości aronii lub wypiciu niewielkiej ilości soku słaniam się z nóg. Ogólnie mam niskie ciśnienie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A aronia ciśnienie obniża. Nie możesz zatem z niej skorzystać ;(

      Usuń
    2. Gosiu ja też mam bardzo niskie cisnienie. Czego zatem unikac? Wiem,ze czosnek bardzo obniża, ale co jeszcze? ;)

      Usuń
    3. To fakt sprawdzony przez moją mamę - sok z aronii potrafi wręcz uderzeniowo obniżyć ciśnienie - mama czasami wykorzystuje to, kiedy bardzo ciśnienie jej podskoczy (pół szklanki duszkiem); warunek sok zrobiony samodzielnie lub z pewnego źródła - kupny (Herbapol) tak już nie działa.

      Usuń
  3. Czy można użyć miodu do tego soku z aronii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda miodu bo miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni a tu sok podgrzewamy.
      Ten miód będzie więc słodem. Wartości nie będzie miał.

      Usuń
  4. A czy kobieta w ciąży może używać ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
  5. spadłaś mi (jak zwykle) z nieba z postem. Właśnie czytałam twój post o soku z pokrzywy. i Tu moje pytanie. Chcąc wspierać odporność u siebie i u dzieci (2,5 i 5l) podawać im i sok z aronii i sok z pokrzywy łącznie czy na przemian? Czy może zrezygnować z jednego na rzecz drugiego? i jeśli chciałabym skompletować cały pakiet zdrowotnych dodatków to co powinnam włączyć? rano póki co pijam pietruszkę z limonką ale jesienią wymienię ją na wodę z cytryną i miodem, do tego czystek na stałe popijam tylko co jeszcze? myślę o chlorelli i probiotyku bo mam ostatnio jakieś problemy układu pokarmowego (w trakcie diagnoz).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niebawem napiszę post co i jak przyjmować jesienią.
      Sok z aronii pijcie łącznie z sokiem z pokrzywy.

      Usuń
  6. Małgosiu niestety Wit. C jest niestabilna więc podczas gotowania ginie. A co innymi witaminami zawartymi w aroni? Ta obróbka im nie zaszkodzi? Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamina C tak, ale pozostałe wartości które zawdzięcza flawonoidom nie giną.

      Usuń
  7. Czytasz mi w myślach, bo dzisiaj rano pomyślałam, by zrobić coś z aronii. Myślę nad koktajlem i jestem ciekawa, jak będzie smakowa w połączeniu z maślanką, ale bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku będzie kiepska jeśli świeżą zmiksujesz z maślanką. Lepiej zrób kompot z jabłek i aronii.

      Usuń
    2. spróbowałam bez dosładzania i wyszło nawet ok. Szczerze powiedziawszy to dla mnie smakuje bardzo neutralnie i jestem w stanie codziennie dla zdrowia taki koktajl wypijać.

      Usuń
  8. Ostatnio kupiłam aronię i szukając w internecie przepisu na sok, pomyślałam sobie: szkoda, że Gosia nie nie podała swojego sposobu na przetwory. A tu proszę :) Dzięki!

    Piszesz, że cierpka i mało słodka. Polacy piją wysokoprocentowe trunki, o mało zachęcającym smaku, to i aronię przełkną! ;) I wtedy na pewno mogą powiedzieć: na zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, jesteś naszym Skarbem !!!! :) Dziękuję za ten post, bo walczę o odporność u moich dzieci a jest w tym roku najgorzej jak dotąd :(( ( 3 i 4 lata)
    A co sądzisz, o gotowych sokach np. firmy Symbio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana nie doradzę bo nie znam firmy Symbio. Ja sok z aronii zawsze robię sama,albo robi mi mama i podsyła.

      Usuń
  10. Spontanicznie ostatnio kupiłam kg aronii, zrobiłam sok z dodatkiem malin bo miałem jeszcze zamrożone, czytałam że dodaje się liście wiśni żeby pozbyć się cierpliwości. Tak też dodałam, natomiast posłodziłam fryktozą, słoiki pasteryzowałam. Jak uda mi się jeszcze od działkowca kupić aronie to zrobię ten syrop, czy też mogę z fruktozą? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodawać liście wiśni ale ja nie dodaję. Ja wymrażam i efekt jest taki sam.
      Możesz z fruktozą, ale uważaj z ilością.

      Usuń
  11. Dzien dobry, ile mniej wiecej soku i syropu otrzymamy z podanych przez Panią proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne przepisy! U moich rodziców aronia też już jest:) Czy Aronię trzeba wyjąć z zamrażarki po 48 godzinach? Mam teraz aronię, ale wyjeżdżam na urlop na 2 tygodnie, mogę ją teraz zamrozić, a sok i syrop zrobić po powrocie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy z erytrytolem również wyjdzie i czy będzie smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy wiesz ile on będzie miał wymienników węglowodanowych? Czy te resztki owoców co są do wyrzucenia będą miały cukier(ten z owoców) czy raczej cały cukier przechodzi do soku? Chodzi mi o to,że moja córka ma DM1 i muszę jej to przeliczyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier przechodzi do soku w ok. 80% więc musisz wziąć 80% cukru i całą ilość płynu. Czyli masa całości, w tym 80% cukru i z tego liczyć WW.

      Usuń
    2. Ok, dam rade, nie wiedziałam ile cukru przechodzi do soku. Dziękuje Ci bardzo. Aronie już sobie załatwiłam.

      Usuń
  15. Gosiu a używasz tranu na odporność? co podajesz dzieciom w okresie jesienny? chciałabym jakoś wzmocnić odporność syna (1,5 roku) ale nie chcę przesadzić z ilością podawanych mu rzeczy. Póki co daje mu wodę z miodem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tran omijam szerokim łukiem odkąd wiem jak tuczone i hodowane są ryby na tran.

      Usuń
  16. A jak to jest z ksylitolem u dzieci? Wszędzie piszą, by nie stosować go u dzieci poniżej 3 roku życia, ale właściwie nikt nie pisze dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w dużych ilościach działa przeczyszczająco, a jak coś czyści do odwadnia.
      A że polskie dzieci są od małego niestety faszerowane cukrem i słodyczami, stąd takie zalecenie.

      Usuń
    2. Witam, to ja już nie wiem czy mogę taki sok i syrop z ksylitolem podać rocznej córce? Słodycze i cukier ograniczamy.

      Usuń
  17. Gosiu, pytanie. W ciąży (w tym momencie normalna, bez komplikacji tylko przyjmuję Letrox) można pić czystek? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, więc odstawiłam.
    Co do soku z aronii to wczoraj wieczorem marudziłam mamie, że muszę znaleźć przepis na to dobrodziejstwo :) I proszę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio widziałam na rynku aronie i zastanawiałam się czy nie zrobić z niej jakiegoś syropu dla siebie i dzieci i piszesz post, który utwierdza mnie ze trzeba jutro kupić i robić. A dla nas doroslych zrobię nalewkę na jesienne chłody. Pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu, od dłuższego czasu wypadają mi włosy. Po zrobieniu badań wyszła mi lekką anemia, więc myślałam że to przez niedobór żelaza. Anemie zazegnalam po okresie pół roku, a włosy jak wypadaly tak wypadają. Obecnie zaczęłam zażywać biotebal i raz dziennie pije napar z pokrzywy i skrzypu. I mam pytanie, czy mogę dodatkowo zacząć pić sam sok z pokrzywy i w jakich ilościach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu a ile soku podawać 3 latce?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj Gosiu. Czy wiesz moze jak naturalnie wspomoc watrobe? Ostatnio miewam okropne bole w zoladku, AspAT i ALAT wyszly mooocno podwyzszone, tak samo GT oraz bilirubina. Helicobacter jest wykluczony, czekam teraz na wyniki WZW, ale czy w miedzyczasie moge jakos ta nieszczesna watrobe wspomoc, nie narazajac sie jednoczesnie na podraznienie zoladka, ktory kaprysi przy jakiekolwiek ciezszej potrawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup w zielarskim albo zamów w aptece kwiatostan kocanki. Pij 100 ml rano i 100 wieczorem. Do tego dieta ograniczająca tłuszcz. 6 tygodni kocanki i pięknie wyniki polecą w dół.

      Usuń
    2. Dziekuje!
      A czy nie spowoduje to wzrostu kwasow w zoladku? Mam przepisany pantoprazol, czy nie bedzie to niwelowac jego skutkow?

      Usuń
  22. Małgosiu, a jakieś rady, kiedy właśnie złapałam przeziębienie? mam dreszcze, ból gardła, głowy, katar... mam teraz długi weekend, by się wykurować, bo we wtorek muszę być w pracy. co polecasz? do lekarza nie idę, bo będzie jak zwykle zalecone jedno: antybiotyk ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w post odporność last minute. Tam znajdziesz rady jak wyjść z choróbska szybko.

      Usuń
  23. Małgosiu czy borówkę amerykańską przechowujesz na zimę i w jakiej formie. Aronię kupuje jutro. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówki nie. Mrożę truskawki, maliny, jagody.

      Usuń
    2. Gosiu, piszesz ,że nie mrozisz borówek. Czy mrożone borówki tracą swoje właściwości?

      Usuń
    3. Nie, nie tracą, ale jakoś mrożone nie smakują mi.

      Usuń
  24. Ile wychodzi butelek bądź słoiczków z 2 kg owoców?? Emilia

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, chciałam uprzjmie donieść o rewelacyjnym działaniu zielonej pietruszki! Piję ją od ponad miesiąca, najpierw dwa tygodnie twój koktajl z miodem, później w różnych wersjach: z bananem, sokiem pomarańczowym, ananasem...wkręciliśmy się całą rodziną, nawet syn nastolatek pije bez gadania! Na rynku wzbudzam sensację bo codziennie kupuję dwa pęki pietruchy! Od zawsze mam kłopoty ze skórą (mimo diety) i dopiero teraz ta natka zdziałała cuda! Bardzo dziękujemy za kolejną super poradę!

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu, jak wykorzystujesz owoce pozostałe z soku nr 1? Wyrzucasz? Czy robisz też inne przetwory (konfitury) z aronii? R.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja z trochę innym pytaniem - czy ta zdrowotność pomoże na depresję dopadającą jesienią? I czy inne rzeczy polecane w poście (czystek, czarnuszka, chlorella etc.) też? Ogółem co się przyda na tę nieszczęsną jesienną chandrę?
    Dzięki z góry

    OdpowiedzUsuń
  28. No tak, takie cuda. zioła tu u Ciebie...tabletki odradzasz..., w myślach czytasz....a miotłę masz? Taki żarcik :)
    Właśnie myślałam o aronii. Co by podkręcić odporność przedszkolaka.
    I pytanie z innej beczki:
    Czy filtrować dodatkowo wodę o takim +/- składzie?
    http://www.mpwik.pulawy.pl/images/laboratorium/2016/Srednia_woda_I_polrocze_2016_Pulawy.pdf
    Wszędzie słyszę, że dobra, tylko twarda (i czajniki morduje w tempie zawrotnym)

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu, kupuje czasem w kartonach 3 litrowych takze swiezo tloczone soki z dozownikiem, zapewne wiesz jakiego typu, kupuje je zwykle na jakis targach ekologicznych. Bardzo smakuje mi aroniowo-jablkowy, czy picie takiego na co dzien wystarczy czy lepiej sie zaopatrzyc w taki 100% jak Twoj z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam takie pytanie: czy ten sok można przechowywać w butelkach z metalowym korkiem (np.500ml po sokach "sklepowych") czy lepsze będą takie z porcelanowym kapslem i gumową uszczelką typu "oranżadówka" jak na zdjęciu? Mam deficyt i miejsca, i słoików ;)

    A na post dotyczący "rozkładu" substancji na tuning odporności czekamy, bo jest tego sporo i ciężko wybrać coś "z głową", żeby miało sens.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy jeśli powiedzmy zamrażasz aronię na zimę i robisz świeży sok. Wtedy trzymasz w takiej butelce w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcesz zrobić większa ilość i trzymać w spiżarni to butelka musi "się zamknąć".

      Usuń
  31. Małgosiu czy sok z cukrem zamiast ksylitolu będzie miał tyle samo wartości zdrowotnych? Jeśli chcę dodać cukier, to ile, żeby nie zabić nim aronii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz zastosować cukier to tyle samo co ksylitolu.
      Sok będzie miał te same wartości.

      Usuń
    2. Dziękuję, obawiałam się, że z cukrem to będzie więcej szkody niż pożytku.

      Usuń
  32. Małgosiu mam pytanie o koktajl z pietruszką. Czy limonka ma być ze skórą? Ona jest jadalna??? Na pewno? Czy ja coś źle rozumiem...

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam.
    Czy dieta wegetariańska,a tym bardziej wegańska źle wpływa na koncentrację i pamięć?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeśli jest dobrze skomponowana.

      Usuń
    2. A taki jadłospis jest ok.Mniej więcej tak jadam
      śniadanie:
      *na czczo szklanka wody z cytryną ,później sok z buraków czerwonych w butelce
      owsianka/jaglanka z owocami i orzechami
      abo kanapki z razowego pieczywa z hummusem+kiełki i warzywa albo wersja z masłem orzechowym + owoce
      II śn/przekąska
      najczęściej 2x banan +jabłko/brzoskwinia/nektarynka

      obiad
      kasza jaglana/ryż/makaron z potrawką warzywną( warzywa+soczewica/bób/ciecierzyca)+kiełki i orzechy/pestki dyni/słonecznika do posypania

      podwieczorek
      30-50g gorzkiej czekolady/"raw batoniki" + jakiś owoc

      kolacja
      najczęściej kanapki z jakąś pastą warzywną/strączkową + warzywa

      z góry dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  34. Czytam Twój przepis, a tu nagle "słonik lub butelka zamknie się", a ja rozkminiam co to za typ butelki ten "słonik" hehe:):) Dzięki za przepis:):)

    OdpowiedzUsuń
  35. Potwierdzam, aronia jest wspaniała :-) a sok z aronii - naprawdę bardzo zdrowy, co roku produkujemy go hektolitrami. Polecam jeszcze dżem z aronii i jabłka z dodatkiem cytryny. Moje maluchy mieszają go z jogurtem naturalnym i ku mojemu ogromnego zdziwieniu palaszuja z uśmiechem na ustach. Nie sądziłam, że są do tego zdolne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy w taki sam sposób można zrobić syrop z malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak ale wykorzystując przepis na syrop.

      Usuń
  37. Gosiu, czy można zamrozić jarmuż i szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu,

    mam pytanie czy możesz mi pomóc (podpowiedzieć) czym mogę zwalczyć problem odklejającego się paznokcia (tzw.onycholizę). Walczę z tym już od dłuższego czasu i nie mogę sobie poradzić czego brak jest w organizmie?
    Dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedz mi czy chodzi o jednego paznokcia czy kilku?
      Na rękach czy nogach?

      Usuń
    2. Dołączam do pytania. U mnie onycholiza wystąpiła na większości paznokci u rąk, prawdopodobnie przez stosowanie lakierów hybrydowych. A sok z aronii zrobię, jak tylko wyczaję gdzieś dobre źródło ;)

      Usuń
    3. Małgosiu, u jednej nogi(duży palec doszło poprzez uszkodzenie mechaniczne za dużo obcięłam paznokcia). Walczę z tym stosując olejek herbaciany, ale nie ma efektu.Chyba coś mi brakuje w organizmie.

      Usuń
    4. To nie lakiery są tu powodem. Albo manikiurzystka robi manicure niewłaściwie, albo zaraziła Cię grzybkiem.

      Usuń
    5. Musisz odczekać aż paznokieć odrośnie i nie gmerać tam. Smaruj boki olejem z czarnuszki.

      Usuń
    6. dziękuję.

      Usuń
  39. Czy skład takiej chałwy słonecznikowej jest w miarę ok?
    pestki słonecznika (53,8%),cukier, syrop skrobiowy, ekstrakt z korzenia mydlnicy, aromat waniliowy i ekstrakt wanilii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm. tego cukry sporo i ten syrop jeszcze. No raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

      Usuń
  40. Czy przy candidzie można? Czekam na Twoją dietę i tak się zastanawiam, czy będę mogła go spożywać i co w ogóle będę mogła spożywać, aby nie dać się przeziębieniom jesienno-zimowym. Ksylitol jest dopuszczalny jako substancja słodząca przy przeroście candidy?

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy ksylitol z Chin wchodzi w grę czy szukać innego kraju pochodzenia? Cena tego chińskiego jest niższa, niż np. z Finlandii.

    OdpowiedzUsuń
  42. Gosiu, pytanie trochę z tematu obok. Mam niskie ciśnienie , zwykle waha się w przedziale 90 na 58 , 88 uderzeń serca na minutę. Chciałabym wiedzieć jak podnieść je trochę. Cały dzień się słaniam na nogach, kawa nie działa, energetyki odstawiłam. Aronię uwielbiam ale działa jak środek nasenny. Tu pojawia się pytanie- czy da się to jakoś przeskoczyć ? Podnieść ciśnienie by żyło się lepiej ?
    Pozdrawiam, stała czytelniczka, Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tygodniowo biegam ok. 15 km, rower ok. 15 km.
      Ćwiczę "jak mam wenę" .

      Usuń
    2. Tak, robione właśnie pod tym kątem przez lekarza.

      Usuń
    3. Może to rodzinne. A mama też ma takie ciśnienie?

      Usuń
    4. Tak, miała niedociśnienie. Lekarze faszerowali ją tabletkami. Teraz jest ok ale często ciśnienie ma wysokie i sięga po tabletki na zbicie go.

      Usuń
    5. Małgosiu podepnę się pod pytanie. Mnie lekarz powiedział, że taka moja uroda to niskie ciśnienie. A to jest bardzo męczące. Najgorzej gdy jest szaro-buro wtedy człowiek marzy tylko o końcu dnia.Wtedy nawet ćwiczenia, ruchowe zabawy z dziećmi nie pomagają. Znasz jakiś sposób na podbicie tego ciśnienia?

      Usuń
  43. Gosiu mam nietypowa prośbę. Na początku lipca wyslalam formularz diety. Po czasie przemyślałam ze on nie dotarł, bo w czasie wysyłania wyłączył mi się komputer. Nie chciałam wysyłać ponownie i przez pewien czas byłam przekonana że jest wszystko ok. Jednakże na początku sierpnia zaryzykowałam i wysyłam ponownie wycenę. Jak się okazało na pewno lipcowy formularz się nie wysłał poniewaz nie otrzymałam wygenerowanego automatycznie maila, którego dostałam w sierpniu jak również wyceny do dnia dzisiejszego. W związku z tym mam gorącą prośbę czy nie mogłabyś rozpatrzyć mojego formularza obecnie ? Bardzo mi zależy na czasie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyślij mi adres e mail z którego wysyłałaś formularz na qchenneinspiracje@gmail.com

      Usuń
  44. Małgosiu, robię co roku sok z aronii w sokowniku. Gorący zakręcam i stawiam na zakrętce do wystudzenia. Jest super. Moje pytanie czy robiąc ten sok w sokowniku cukier mogę zastąpić ksylitolem? (proporcje to kilogram owoców i kilogram cukru) W tym roku aronia obrodziła i oprócz mojego soku, zrobię też soki z Twojego przepisu. Dziękuję za Twój blog, jestem jego fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam. Czym można by było zastąpić ksylitol? nie chciałabym bym używać zwykłego cukru, używam nie raz cukru trzcinowego. Co byś mi poradziła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  46. A gdzie kupujecie ksylitol i po ile?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  47. ostatnio przez przypadek kupiłam ksylitol... z kukurydzy.czy taki też się nadaje do syropu z aronii czy lepiej takiego "ksylitolu" nie używać? mam w domu też erytrol, może on będzie lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu czy dieta jest w stanie pomóc na chorobe lub zespół Raynauda???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Stosuje się dietę alkalizującą i przeciwzapalną. Identyczną jak przy artrozie.
      Daje dobre efekty.

      Usuń
  49. Małgosiu czy szykujesz może jakiś zbiorczy artykuł o słoikach? Co najlepiej porobić sobie na jesień i zimę na końcówkę lata? Chciałabym się przygotować odpowiednio, a jak na razie zamroziłam tylko borówki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  50. Przepraszam, że pytam tutaj, ale nie wiem czy wraca Pani do poprzednich wpisów. Miałabym kilka pytań związanych z tematem zaburzeń odżywiania.
    1. Co zrobić, jeśli zalecane przez Panią 25% białka daje jakieś 4-5 g/kg masy ciała? czy to nie za dużo, zwłaszcza dla nerek?
    2. Wyszło mi, że warzyw powinno być jakieś 600 g. To wystarczająco dzienna dawka? Zazwyczaj zaleca się ich jedzenie w jak największej ilości.
    3. Ostatnio widzę tendencję do wychodzenia z zaburzeń i tycia na diecie wegańskiej bądź wysokowęglowodanowej, które opierają się właśnie w dużej mierze na warzywach i owocach. Ma Pani do nich jakiś stosunek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mam być szczera to wolałabym nie pisać tego publicznie, ponieważ waga jest niesamowicie niska. Mam do czynienia z minimum 10-15 kg niedowagi.

      Usuń
    2. Domyślam się, że w takim wypadku nie jest Pani w stanie udzielić jakiejkolwiek porady?

      Usuń
    3. Nie udzielę wiążącej porady ponieważ nie widzę i nie znam osoby. Nie podałaś też wymiarów które są kluczowe.

      Usuń
  51. Małgosiu kochana kiedy orientacyjnie planujesz post o nabiale?

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgosiu, ja całkiem na inny temat..
    Wiem, że masz slicznego maltańczyka i chciałam Cię zapytać co robisz żeby nie miał pod oczkami tych przebarwień. Mój ma 6 miesięcy i do tej pory nie było problemu, a w ostatnich dniach coś okropnego, doradź proszę bo nie mam doświadczenia z tymi pieskami...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ząbkował czyli wymieniał zęby zakraplałam mu do oczek płyn do soczewek. Codziennie rano i wieczorem. Teraz już nic nie robię. Nie ma zacieków.

      Usuń
    2. Czy to przez wymianę zębów tak łzawią się oczy mojej Rosce? Czy stosowałaś kiedyś Małgosiu te gotowe płyny do przebarwień? Bo czytałam że zawierają różne kwasy i chemię, nawet ten, który polecił mi weterynarz i boję się stosować...

      Usuń
    3. Nie używała tych płynów. A skąd jesteście?

      Usuń
  53. Gosiu. Niesamowite, że czytam u Ciebie o aronii. Moja babcia od lat robi soki z aronii (jest "zwariowana" na punkcie zdrowia, czyta gazetki, książki i wszystko co dotyczy zdrowia :D) i mnie namówiła w ostatnim roku na zrobienie takiego soku. Z tym, że Twoje przepisy są jakieś takie.. proste :) dobrze je poznać! Ja się tak męczyłam... wrzucałam tę aronię do sokownika, on tam gdzieś przeciekał... no masakra :D no i cukrem zwykłym niestety przysypywałam.
    Zrobiłam ogólnie 3 soki: aroniowy, winogronowy i aroniowo-winogronowy :) (winogrono u nas na działce rośnie, żal nie wykorzystać!). Co ciekawe ... a może to zbieg okoliczności: gdy napiję się soku (aroniowo-winogronowego) boli mnie brzuch. Muszę jeszcze sprawdzić czy to na pewno od tego, mam nadzieję, że nie :(
    No i ... od tamtego roku mam ze 30 buteleczek tych soków :D w tym roku robić nie będę, trzeba wypić to co jest! Ale z Twoich przepisów na pewno skorzystam w 2017r (jaka data!...)
    Pozdrawiam serdecznie :)
    P.S. Jak zwykle kocham Twojego bloga i się zaczytuję. Wpadam jak śliwka w kompot i kilka godzin potrafi mnie nie być dla świata. Dzięki, że jesteś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka babcia czaderska, super !!!
      Pozdrów babcię ;)
      Buziaki ;)

      Usuń
    2. Tak, o babci można by książki pisać :D jak to np codziennie chce zażyć dawkę wit. D i wystawia się na słońce, nawet zimą, gdzieś tam w kącie ogrodu gdzie nie ma wiatru etc. Latem tańczy na trawie, ogólnie jest bardzo radosna.
      Poza tym zapisała już kilka dużych zeszytów z "ciekawostkami zdrowotnymi" (ogląda różne programy i sobie zapisuje), a potem nas raczy tymi informacjami :D i czyta z pół godziny co jest dobre na oczy lub dlaczego warto jeść sezam :D
      O quinoa czy nasionach chia ona wiedziała wcześniej niż ja - osoba raczej śledząca takie nowinki jedzeniowe :D
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  54. Małgosiu,
    Twoje przepisy spadły mi z nieba, akurat przywiozłam dwa wiaderka aronii z babcinego ogródka;) soki wzmacniające odporność to coś dla całej naszej rodziny, bo odkąd synek poszedł do żłobka infekcja goni infekcję:/ za Twoją radą zaczniemy popijać sok z aronii i wodę z miodem. Część aronii już się mrozi i tu moje pytanie-48h to minimum czy czas można trochę skrócić? Czy sok z 1przepisu mogę zrobić w sokowniku czy straci na wartości?
    Twój blog jest cennym źródłem inspiracji i motywacji! Dziękuję i pozdrawiam ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jak te 48 godzin przemrozisz. Możesz dłużej, ale nie skracaj tego czasu.
      Sok nr 1 można w sokowniku.

      Usuń
  55. Gosiu, mam bardzo niskie ciśnienie, jeśli nie aronia to z czego sok będzie o podobnych właściwościach? Kupując olej lniany widziałam ze Olefarm takie soki.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie polecam sok z malin i miksturę z miodu i cytryny na czczo.

      Usuń
  56. Gosiu, napisałaś, że aronie nie tracą wartości podczas obróbki cieplnej. Jak to możliwe? A czy warto kupić sok z aronii - do świeżych owoców nie mam dostępu. Czy sok z soku zagęszczonego również będzie wartościowy?

    OdpowiedzUsuń
  57. Czy mogłabyś dodać wpis jak wzmocnić odporność i co brać w okresie jesienno zimowym aby uchronić się przed infekcjami ? Nie wiem co podawać mojemu 5 latkowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę robiła taką listę preparatów naturalnych, ale póki co odsyłam do posta Odporność last minute.

      Usuń
    2. Gosiu,mam niskie ciśnienie,jaki sok wybrać zamiast aronii,aby był równie wartościowy? Widzialam ze Olefarm bo różne rodzaje soków(bez dodatku cukru itd).

      Usuń
    3. Polecam Ci malinowy ale też miodową miksturę rano. Wiesz o jaką chodzi? Pisałam w ubiegłym roku na blogu.

      Usuń
  58. Malgosiu mam pytanie . czy kurki mozna mrozic? Wycztalam ze wtedy sa gorzkie. Ale juz je zamrozilam i boje sie ze beda do wyrzucenia.. Doradz cos...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co chcesz buraki mrozić? Są dostępne okrągły rok.

      Usuń
    2. Kochana pytalam o kurki..

      Usuń
    3. Malgoniu odpowiesz?

      Usuń
    4. O masz, to co ja z tymi burakami. Masakra, jakieś zwidy mam.
      Kurki można mrozić ale najpierw trzeba je przelać wrzątkiem. Ale to też od kurek zależy bo ja kiedyś nie blanszowałam i nie były gorzkie. Ale małe zbierałam, takie akurat na sosik, może tu wielkość ma znaczenie.

      Usuń
    5. Dzieki ;)

      Usuń
  59. Małgosiu piję z sok z buraka czy trzeba go przed piciem rozcieńczyć?? Ja piję pół szklanki (bo wypadają włosy) rano i po południu i stąd moje pytanie:)

    OdpowiedzUsuń
  60. Małgosiu nie za dużo tego - miód z cytryną na czczo (pije tydzień), sok z buraka, olej lniany na noc bo wypadają włosy... ?

    OdpowiedzUsuń
  61. Gosiu, czy można w analogiczny sposób zrobić sok i syrop z jeżyn i czarnego bzu - oczywiście pomijając etap zamrażania? Czy jeżyna i czarny bez również nie tracą właściwości odźywczych podczas obróbki cieplnej? Dziękuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Dziękuje za cenne wskazówki.
    Moja córka 2l, 8 mies zaraz idzie do przedszkola. Bardzo szybko łapie infekcje. 2 razy miała antybiotyk w życiu a tak to przeziębienia bez gorączki. Zastanawiam się co tak małemu dziecko mogę dawać na odporność. Do tej pory stosowałam Wit C gdy była chora, Groprinosine, inhalacje, Nurofen. Czy robić ten sok i łączyć z Cebionem? Czy profikatycznie mogę podawać Dicoflor w kroplach? Może nabyć Acerol? widziałam na necie sok np z Rabenhorst. Będę ogromnie wdzięczna za odm.
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu,

    Pytanie nie na temat, a mianowicie jak długo można przechowywać ugotowaną kaszę? Szczególnie mam na myśli jaglaną. Chciałabym ugotować jej więcej i przez kilka dni dosypywać do koktajli czy lunchboxów.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaglaną, jęczmienną góra 3 dni, gryczaną do 5,

      Usuń
  64. Gosiu a jeżeli dwie osoby będą piły sok codziennie po 100 ml czyli razem 200 to takie 2,5 litra starczy na niewiele czasu. Z ilu kg owoców należy zrobić sok aby starczyl na dluzej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę tak trudno to samemu policzyć? ;-)

      Usuń
  65. A kiedy zrywac aeonie? Musi byc odpowiednio dojrzala czy o jakims okreslonym czasie?

    OdpowiedzUsuń
  66. Mam jeszcze pytanie. Czy picie koktajlu ze szklanką aronii jest ok, czy lepiej zmniejszyć ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale cała szklanka owoców aronii? Jeśli tak to ok.

      Usuń
    2. Tak:) i do tego ok. 250 ml maślanki

      Usuń
  67. Gosiu, ile syropu przyjmować jeśli choróbsko już dopadnie? Po łyżce 2 razy dziennie wystarczy? Chodzi mi o osoby dorosłe.

    OdpowiedzUsuń
  68. Witaj Malgosiu

    A czy mozna uzyc suszonej aroni ??? Mieszkam w UK i nigdzie nie moge znalezc swierzej.
    Dziekuje za bloga i toja dieta... wkoncu jestem zadowolona z tego jak wygladam chociaz moze byc jeszcze troche lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszona jest ok. Suszenie nie pozbawia aronii wartości.

      Usuń
  69. Witam Małgosiu:) "sok popijać 100ml dorośli i 50 ml dzieci"- czy ten sok rozcieńcza się wodą? ;)

    OdpowiedzUsuń
  70. Malgosiu a czy mozna do soku dodac cukier kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  71. Gosiu wspaniały post,który przyda się ,bo walczę z nadciśnieniem.Dziekuje.Pozdrawiam serdecznie Urszula Klonowska

    OdpowiedzUsuń
  72. Gosiu ile czasu może stać sok i syrop w lodówce po otwarciu butelki. Pytam bo zastanawiam się w jakich butelkach (pojemności) go przechowywać. A Ty w jakie "pakujesz"?

    OdpowiedzUsuń
  73. A ja zapytam o ewentualne dodatki do tego soku- cynamon/kardamon/imbir? Czy od razu w gotowaniu dać, czy do szklanki z sokiem do picia?
    I o "recycling wytłoczyn" po soku- tak myślę- jakby dorzucić do nich jabłek (których mam zatrzęsienie) i zrobić coś jak mus na zimę? Bo część wartości odżywczych jeszcze przecież zachowają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wytłoczyny wyrzucam. Co najlepsze już jest w soku.
      Co do dodatków to jak najbardziej. Gotujesz z dodatkami.

      Usuń
  74. Pani Gosiu, mam jeszcze całą szufladę w zamrażarce aronii z poprzedniego sezonu tj. zagrożona we wrzesieniu 2015 roku. Nie wiedziałam co z nią zrobić a wyrzucić nie miałam sumienia. Czy po tak długim czasie w zamrażarce posiada ona jeszcze swoje właściwości zdrowotne i mogę zrobić z niej sok z powyższego przepisu. Czy lepiej wyrzucić. Bo na ogródku już jest tegoroczna.

    OdpowiedzUsuń
  75. Kochana Małgosiu, dzięki, dzięki, dzięki, że o wszystkich pamietasz, nawet o naszych pociechach. Moje maja 3 lata ( pierwszy raz do przedszkola) i 5 lat. Po raz pierwszy zrobiłam sok z aronii zmobilizowana Twoim postem. Z 2 kg wyszło mi 1,5 l soku ale jest dość cierpki, chociaz słodki. Moje nie wypiją tak cierpkiego soku. Wzamrażarce owoce były 5 dni. Czy cos źle zrobiłam, czy taka jego uroda? Bardzo Cię proszę o odpowiedź bo chciałabym robic następne porcje.

    OdpowiedzUsuń
  76. Czy to prawidłowo że ta aronia nastawiona na syrop to ma fermentować w tym słoiku? Zrobiłam z fruktozą.

    OdpowiedzUsuń
  77. Czy syrop mozna zrobic bez zadnego słodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Po prostu będziesz miała syrop cierpki, ale to nie przeszkadza.

      Usuń
    2. Super:) czyli robić tak jak w przepisie z pominięciem warstw slodu?

      Usuń
  78. Małgosiu czy sok z czarnego bzu i z aronii można podawać trzylatkowi baz rozwadniania no tak w strzykawce jak syrop z apteki. Jak tak to może podpowiesz w jakich ilości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO pewnie i trzylatek z łyżeczki wypije. Dla takiego malca łyżeczka profilaktycznie.

      Usuń
  79. Gosiu, mam pytanie: o jakich porach dnia najlepiej zażywać sok z pokrzywy i olej z czarnuszki? Gdzieś to u Ciebie na blogu przeczytałam ale za diabła nie mogę tego znaleźć w komentarzach. Wiem, że któryś rano a drugi wieczorem.Tylko który?😁

    OdpowiedzUsuń
  80. A nie lepiej sok z aronii zrobić w sokowniku? Gotowanie w wodzie niepotrzebnie go rozrzedza..

    OdpowiedzUsuń
  81. Ja od lat robię soki z różnych owoców i dodaje na 1L wody 1 kg cukru i bez pasteryzowania nawet 3 lata mogą stać. Jak myślisz Gosiu, z taką ilością cukru soki nie są zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
  82. Małgosiu jak bębdę robiła syrop z malin wg 2 przepisu to słój zakręcamy na maxa na dwa tygodnie metalową zakrętką? Odpisz proszè bo malinki już czekają. I jeszcze czy muszę je przemrażać?

    OdpowiedzUsuń
  83. Super artykuł! Zaraz biegnę na targ po aronię! A czy przepis na sok z malin znajdę u Pani?

    OdpowiedzUsuń
  84. Małgosiu mam pytanie: sok jest już w słoikach i studzi się do góry dnem, a ja właśnie zorientowałam się, że zapomniałam o soku z cytryny, czy coś może się stać z sokiem? czy taki bez soku też przetrwa do zimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z cytryny balansuje smak aronii. Bez obaw. Nic nie będzie.

      Usuń