poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Sałatka z marynowanego śledzia z sosem na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem, małosolnym ogórkiem i szczypiorkiem podana na razowej grzance


Gdybyście spacerując ulicami Waszego miasta czy miejscowości, spotkali obcokrajowca, który poprosiłby Was o wskazanie potrawy, która zobrazuje mu Polskę, co by to było? Jaką potrawę byście mu polecili i dlaczego?
Pierogi, flaki, rosół, pomidorową, bigos, czy może schabowego. No właśnie. Tylko czy kuchnia polska to tylko panierowany kotlet i bigos? A co z daniami regionalnymi?

Kuchnie poszczególnych regionów to nasz kulinarny skarb narodowy. Na ich tradycje i kulturę wpływ miały zmieniające się na przestrzeni wieków granice naszego państwa.
W poszczególnych regionalnych kuchniach wyraźnie widać wpływy rosyjskie, niemieckie, żydowskie czy litewskie, które fantastycznie łączyły się z narodową tradycją i bogactwem składników jakie oferował dany region.
Ja chciałabym zatrzymać się przy kuchni Pomorza, ponieważ kulinarne tradycje tego regionu są mi szczególnie bliskie.
To kuchnia bogata w ryby które uwielbiam, szczególnie śledzia, węgorza, dorsza i ukochaną w dzieciństwie flądrę. Ale też grzyby i ziemniaki. Golce czyli ziemniaczane kluski, ziemniaczana babka, gotowana w jednym garnku z ziemniakami flądra, smażone na oleju szprotki, pumpernikiel, rybne sałatki, pasty, ryby pieczone, smażone, wędzone, grzybowe sosy czy kasze ze skwarkami to tylko niektóre z pomorskich specjałów.
To kuchnia która rybą stoi. Ale nie ma co się temu dziwić. Bliskość morza zobowiązuje i determinuje to, co pomorzanie od zarania kładli na talerze. Jak zresztą we wszystkich kuchniach regionalnych ceniono jakość i wykorzystywano to, co rosło na polach i chadzało po podwórzach. Świeże wiejskie jaja, drób czy gęsina to także lokalne smakołyki.
Dzisiejszym przepisem chciałabym przybliżyć Wam choć troszkę kuchnię Pomorza i zaproponować ciekawą przystawkę, abyście podając ją swoim gościom, mogli szerzyć tradycję regionów kuchni polskiej.
To sałatka z marynowanego śledzia, z dodatkiem ogórka małosolnego, jajka na twardo i świeżego koperku, na bazie jogurtu naturalnego. Tradycyjnie do tego typu sałatek używano śmietany, ale taka sałatka jest wtedy dość ciężka. Ja zamieniłam śmietanę na jogurt, ale ważne jest, aby był to jogurt gęsty. Inaczej sałatka nie będzie zwarta i podejdzie wodą.
Sałatkę podałam na razowej, podpieczonej grzance. Cała przystawka jest przepyszna. Zachęcam do wypróbowania.  


Składniki na przystawkę dla 6 osób:
* 2 filety śledziowe a'la matias
* 40 ml oliwy z oliwek
* pół małej cebuli
* 2 jajka
* 2 ogórki małosolne
* 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
 - ja użyłam gęstego Zott, dzięki czemu sałatka jest zwarta i nie spływa z grzanki.  
* 2 łyżki drobno posiekanego koperku
* 2-3 krople soku z limonki lub cytryny
* razowe grzanki - ja wykorzystałam mój przepis na bułeczki (klik)


1.  Śledzia zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin, aby usunąć nadmiar soli.
Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy.
2. Filety wkładamy do plastikowego pojemnika, obkładamy kawałkami cebuli i zalewamy oliwą z oliwek. Pojemnik przykrywamy pokrywką lub owijamy folią do żywności. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
3. Zamarynowanego śledzia kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z drobniutko posiekanym ogórkiem, koperkiem, ugotowanymi na twardo jajkami, sokiem z cytryny i jogurtem.


4. Grzanki podpiekamy na grillu (ja używam elektrycznego) lub patelni grillowej. Studzimy.
5. Na wierchu grzanki kładziemy porcję sałatki. Wierzch dekorujemy gałązką koperku.
Gotowe.  

109 komentarzy:

  1. Gosiu mam ogromną nadzieję że odpiszesz, bo Twoja wiedza jest imponująca. Jestem wegetarianką i po 2 ciąży pojawiły się pajączki na nogach, coraz więcej. Dodam że zdrowo się odżywiam, piję codziennie na czczo sok z 1 cytryny z miodem,piję koktajle z Twoich przepisów, jem dużo kasz, warzyw, posypuję natką potrawy i jem pesto wg Twojego przepisu. Jak sobie pomóc? Dodam że karmię wyłącznie piersią, co mogę jeszcze wprowadzić do diety lub jakie zakupić suplementy? Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto byłby wybrać się do flebologa który oceni stan nóg i coś podpowie widząc problem.

      Usuń
    2. a coś z suplementów Małgosiu, czy można jakoś się wspomóc?

      Usuń
    3. Rutyna, witamina C, diosmina.
      I kup sobie maść z kasztanowca.

      Usuń
    4. Witam Pani Małgosiu tak pysznie wygląda ta sałatka ,czy w cukrzycy II taki przysmak jest możliwy ?

      Usuń
  2. Gosiu a jaka jest kaloryczność takiej przystawki? Ja osobiście uwielbiam śledzie szczególnie z pieczonym burakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, te filety śledziowe to maja byż 2 pojedyncze czy 2 takie podwójne ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy przy dnie moczanowej leczonej miluritem 300, można taką kanapeczkę :)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Małgosiu,
    przepraszam, że nie w temacie. Parę dni temu pytałam Panią o rady dot. układania posiłków dla 5 latki z lekką nadwagą. Mam jeszcze jedno pytanie: jaką stosować kaloryczność na dobę dla takiego dziecka? Czy tu też można posłużyć się obliczeniem PPM podanym przez Panią na blogu, czy to tylko obowiązuje dla dorosłych?
    Będę wdzięczna za odpowiedź
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, ja jako weganka chciałam zrobić sobie zestaw badań min. albuminę i prealbuminę. Czy jest sens je wykonywać, czy coś one mi powiedzą? Może mi podpowiesz jeszcze jaki bad. w moim przypadku byłyby wskazane (oczywiście oprócz tych podstawowych)
    Dziękuję za odpowidź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako weganka B12, ferrytynę, D3 i morfologię z rozmazem.

      Usuń
    2. Małgosiu, czyli nie ma potrzeby badać albuminy i prealbuminy, czy te badania coś wniosą? (Boję się że mogę nie dostarczać odpowiedniego, pełnowartościowego białka!)
      Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. Najważniejsze są te które wypisałam.
      Jeśli nie jesteś pewna co do diety i ilości białka, zrób albuminy.

      Usuń
  8. Jak zwykle cos pysznego na poczatek tygodnia😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu ja nie w temacie chciałam Cię zapytać co dodać do kotletów z kalafiora żeby zagościć masę ?
    Nie chcę dawać bułki chciałabym żeby były maksymalnie wartosciowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj zmielonych płatków owsianych, albo niemielonych, ale namoczonych w wodzie. Ja tak robię z kotletami.

      Usuń
  10. Kocham śledzie w każdej postaci :-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu co myślisz o mleku bez laktozy?zauważyłam ,ze jest bardziej słodkie niż zwykle co o tym sądzisz ? czy mogę pic czy nietolerancji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz nietolerancję na białka mleka krowiego to nie możesz pić mleka bez laktozy. Mleko bez laktozy piją osoby mające nietolerancję na laktozę.
      Laktoza i białka mleka to dwie różne rzeczy. Laktoza to mleczny cukier. Jeśli mleko bez laktozy które kupiłaś, jest bardziej słodkie od zwykłego to znaczy że producent usunął laktozę i dodał zwykły cukier.

      Usuń
    2. Zeby sprawdzić czy mam nietolerancje na laktozę czy białka mleka to jakie mam zrobić badanie?

      Usuń
    3. Test z krwi na laktozę i białka mleka.

      Usuń
    4. Gosiu to producenci moga usunac w mleka laktoze i dodac cukier nie informujac nas o tym na opakowaniu? Kazde mleko bez laktozy jest slodsze...

      Usuń
    5. Powinna być taka informacja na opakowaniu w składzie.

      Usuń
    6. Gosiu mleko bez laktozy musi byc slodsze, bo laktoza zostala juz "strawiona" w mleku na cukier..( Kupuje mleko bez laktozy od dawna z wielu firm i zrodel i ZAWSZE jest slodsze niz normalne mleko.

      Usuń
  12. gosiu ja też przyłączam się do pytania poprzedniczki. Co jeść przy endometriozie, czego nie?. Nie mówiąc już że w ciąże przez to nie mogę zajść... pozdr cię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jakie choroby się dołączają.

      Usuń
    2. u mnie tylko ta endometrioza. Wszystkie badania w normie.

      Usuń
    3. Małgosiu, czy planujesz może post dla osób starających się o dziecko? Jak zwiększyć płodność?

      Usuń
    4. Jeśli planujesz ciążę to ja odstawiłabym CI nabiał i gluten aby oczyścić organizm plus zwiększyła do tego ilość zielonek aby chlorofil zwiększył przyswajalność minerałów.

      Usuń
    5. Super,dziękuję :)

      Usuń
    6. Pomimo braku nietolerancji należy odstawić nabiał i gluten? Możesz, Gosiu, powiedzieć, dlaczego?

      Usuń
    7. Chodzi o oczyszczenie i wyregulowanie hormonów. Takie kuracje dobrze się sprawdzają u par które mają kłopoty z poczęciem potomstwa.

      Usuń
  13. Witam przepis bardzo ciekawy, ale mam pytanie czy w ciąży można skusić się na taką sałatkę?

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne przepis na sobotnie śniadanie! Najlepsze, że tylko ja jestem na diecie, a ta sałatka tak zasmakowała dzieciom i mężowi, że muszę przygotować dodatkowe porcje również dla nich.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznee... Zastanawiam się,czy można zmodyfikować przepis by był bez jajek i jogurtu (nietolerancje).Np.zamiast jogurtu musztarda, tylko co zamiast jajek?

    Jakiej firmy masło Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiń jajka, a zamiast jogurtu dodaj albo musztardę tak jak napisałaś, albo odrobinę chrzanu.

      Usuń
  16. Pani Gosiu.Mam takie pytanie jeśli chodzi o mąkę orkiszową. Jest ich wiele,są ciemniejsze jak i jaśniejsze... Jaka najlepiej kupić?Kiedyś zrobiłam bułki i pierogi z ciemnej i rodzinie tak średnio smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wypieków typu naleśniki, ciasta, pierogi najlepsza jest typ. 650. Ona jest jasna.

      Usuń
  17. Gosiu, czy polecasz jakiś dobry probiotyk? Czy warto je brać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto i będzie o tym niebawem. Ja swoim pacjentom polecam Synbiotyk multilac.

      Usuń
  18. Jak to jest z masłem klarowanym?Jeśli mam uczulenie na nabiał to mogę go jeśc?
    Czy nadaje sie do smarowania kanapek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Klarowane masło nie ma białek mleka krowiego.

      Usuń
  19. Mam pytanie na temat owsianki. Czy jezeli chce ja zjesc rano na cieplo, to lepiej ugotowac platki i dodac owoce czy mozna je zalac cieplym/goracym mlekiem i odstawic do nasiakniecia? Ostatnio nie mam rano czasu na gotowanie a chcialabym wrocic do porannej owsianki :-) Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Małgosiu mam do Pani pytanie nie ma temat a mianowicie czy mozna smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym i czy traci on dużo swoich zdrowotnych właściwości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Olej kokosowy ma jedną z najwyższych temperatur dymienia i do smażenie nadaje się idealnie.

      Usuń
    2. Małgosiu a co uważasz o olejach kokosowych bezzapachowych, które pojawiły się na półkach sklepowych. Czy prawdziwszy i bardziej wartościowy jest zapachowy i ten nadający bardziej wyraźny smak, czy te bezzapachowe i nie zmieniające smaku potrawy równie warto używać? Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Bezzapachowe są neutralne w smaku, ale oczyszczone. Nadają się jednak do smażenia świetnie.

      Usuń
  21. Bardzo bym prosiła o opinie. Po różnych przygodach wegetariańskich, wróciłam do mięsa kilka miesiecy temu. Zdecydował się na badanie żelaza z krwi. M 24lata, wynik to 292, a z tego co widze norma to 37-145. Jest czym się martwić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto aby ten wynik zobaczył lekarz. A jak wyszły pozostałe wskaźniki z podstawowej morfologii?

      Usuń
    2. Tak, morfologia w normie. Jedynie tsh lekko podwyzszone, bo 4,22

      Usuń
    3. TSH nie jest lekko podwyższone. Nie powinno być wyższe niż 2.

      Usuń
    4. A co doradzasz mi aby teraz robic? Przez najblizsze dwa tygodnie jestem poza domem na urlopie i chcialabym juz teraz zaczac temu przeciwdziałać

      Usuń
  22. Gosiu a czy możesz podpowiedzieć jak można poradzić sobie z mokrym i odrywajacym sie kaszlem. Już nie daje rady:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki kaszel może mieć wiele przyczyn. Ja w takich sytuacjach zawsze zaczynam od nietolerancji. Jeśli nie ma to RTG klatki piersiowej aby wykluczyć że coś jest w płucach nie tak.

      Usuń
    2. Polecam odstawić nabiał ( bazuje na swoim doświadczeniu)

      Usuń
  23. Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu,często wspominasz,że przy trądziku,innych schorzeniach skórnych,endometriozie czy problemach hormonalnych warto odstawić mleko krowie i nabiał.Czy mleko kozie a konkretnie ser kozi dojrzewający też?Mam dostęp do świetnego sera koziego prosto od małego producenta gdzie w składzie jest tylko mleko kozie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstawiamy cały nabiał, ale czasowo. Na 6-8 tygodni. Potem można jeden posiłek mleczny raz na 3-4 dni.

      Usuń
    2. Chciałam upewnić się ,że dobrze zrozumiałam. Cały nabiał czyli produkty kozie również?

      Usuń
  25. Gosiu, mam pytanie w temacie owsianek. Przez dosc dlugi czas gotowalam sobie owsianke na sniadanie nawet kilka razy w tygodniu, jednak pozniej jakos odeszla mi ochota. Teraz "faza" na nią wraca ;-) jednak mam malo czasu rano, a chcialabym jesc platki na cieplo. Tu pojawia sie pytanie czy wystarczy gorskie platki zalac goracym mlekiem rano i odstawic do nasiakniecia, lepiej je chwilke pogotowac, czy zalac mlekiem wieczorem a rano tylko podgrzac? Czy ktoras z tych opcji jest najkorzystniejsza? Zalezy mi tez na tym, zeby wytrzymac pozniej do przerwy sniadaniowej o 10.30. Sniadanie jadlabym okolo 6.10.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy jak zalejesz płatki rano ciepłym mlekiem lub wodą.

      Usuń
  26. Ojej taka nietypowa pora na śledzia, ale faktycznie zjadłoby się :)
    Jeśli nie mam dostępu do sklepu rybnego a chciałabym kupić śledzia co byś poleciła z dostępnych w sklepach: takie pakowane w płaskie opakowania, słoik, czy zawinięte? Zawsze unikam czegoś takiego, ale u mnie w okolicy nie ma sklepu rybnego..:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze takie matiasy pakowane w oleju. Można nawet kupić takie gdzie masz w opakowaniu jednego fileta. Ja takie kupuję jak mnie samą czasem nachodzi na śledzia a nikt w domu nie ma chęci.

      Usuń
  27. chyba zastąpiłabym śledzia, bo nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu czy to prawda ze nietolerancja na białka mleka to najczęściej kłopoty skórne a problemy trawienne typu wzdęcia,zaparcia,biegunki to nietolerancja na laktozę? Bo ja mam to drugie a z cera zero problemów.co podejrzewać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laktoza najczęściej powoduje rewolucje żołądkowe, natomiast nietolerancja na mleko może powodować kaszel, zaparcia, wzdęcia. I kłopoty skórne także.

      Usuń
  29. Gosiu, jestem całkowicie załamana. Wiem, że czytasz setki takich komentarzy. Czy można u Ciebie zamówić dietę na redukcję wraz z przywróceniem miesiączki bez badania leptyny? Już dawno bym zamówiła dietę, ale u mnie cena za to badanie kosztuje prawie tyle co sama Twoja dieta, do tego oczekiwanie 3 miesiące... Jestem studentką, nie bardzo stać mnie na obie te rzeczy naraz... Od czerwca przytyłam już 5kg, a w ciągu roku to z 15! Kiedyś chudłam jedynie ćwicząc, lubię zdrowe odżywianie no ale doszły do tego kompulsy, nad którymi staram się pracować. Jest dobrze przez 4 miesiące, w których i tak mimo starań schudnę może z 1kg, załamuje się i tyję. No normalnie ryczę jak myślę o tym jak słaba jestem i że nie mogę nad tym zapanować. Jeszcze 2kg i będę miała nadwagę. Już nie wiem co mam robić!! Mam tak rozregulowany metabolizm, że masakra. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyślij formularz. Przeanalizuję wszystko ale dołącz podstawową morfologię. Nie rób jej prywatnie, idz po skierowanie do lekarza.

      Usuń
  30. Witam.Czy zastanawiała się Pani,by przejść na wegetarianizm/weganizm?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu,czy Panią coś zainspirowało w niej i uważa ją Pani za korzystniejszą.

      Usuń
    2. Nie planuję przejścia na dietę wegetariańską i wegańską. Tak lubię wędzone ryby, łososia pieczonego, sushi, schab pieczony jako wędlina i polędwicę sopocką że nie mogła bym bez tego żyć ;)))
      A już weganką nie mogłabym być. Jak to tak bez jajka? ;))

      Usuń
  31. widzialam ostatnio w sklepie mleko Łaciate 3,8% z napisem ze jest dla dzieci. Dlaczego dizeci powinny pic tlustsze mleko?

    OdpowiedzUsuń
  32. Zgadzam się z Tobą Gosiu, że nasza Polska kuchnia to nie tylko kotlet i bigos ale również regionalne potrawy. Uwielbiam i te i te potrawy, a szczególnie jeśli są zdrowe! :) Dziękuję za ten post i przepis oczywiście ;) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam Gosiu
    Czy w cukrzycy (typ 2) mogę jeść takie pyszności? Uwielbiam śledzie a przygodę z cukrzycą dopiero zaczynam i wszystkiego się uczę.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu, czy jest szansa, że po prostu pójdę do lekarza i ni z gruszki dostanę skierowania na podstawowe badania? Postanowiłam w końcu, że zacznę na poważnie zdrowo się odżywiać, ale najpierw chciałabym się przebadać. Czy jest szansa zrobić to na NFZ? I co mam powiedzieć lekarzowi, jakie badania warto zrobić na początek, profilaktycznie? Dodam, że jestem studentką, nie pracuję, w związku z czym nie miałam nigdy robionego kompletu badań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedz że 3 lata się nie badałaś, a przecież profilaktyka najważniejsza, i chcesz się przebadać.

      Usuń
  35. Pani Małgosiu ,czy cukrzyk 2 może taką kanapeczkę.Uwielbiam śledzie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam, mam jeden pajączek dośc rozległy na nodze czy dietą można go zlikwidować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podbijam pytanie:)

      Usuń
    2. Trzeba dużo rutyny, i smarować kremem z kasztanowca.

      Usuń
  37. Gosiu, mam nadzieję że odpowiesz...
    Kamienie w woreczku żółciow co mogą oznaczać? Co wpływa na ich powstanie? jak można się ich pozbyć poza operacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz w planach post o tej tematyce?
      A może wiesz jakie badania krwi należałoby zrobić?

      Usuń
    2. Mam w planach. Musisz zrobić USG jamy brzusznej aby określić wielkość kamieni.

      Usuń
    3. usg juz jest zrobione, teraz jakaś dlasza diagnostyka powinna być chyba

      Usuń
  38. Małgosiu czy picie kolagenu ma sens?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jeśli masz porozwalane stawy, zaczynasz się leczyć, zmieniasz dietę i na wspomożenie pijesz kolagen.

      Usuń
  39. Małgosiu a ile kcal ma ta pyszność

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu co polecasz jako panierkę zamiast bułki tartej do smażenia np. krązków z cukinii lub kotletów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też otręby wymieszać z sezamem, fajny smak daje, ale podnosi kaloryczność. Albo pogniecione płatki kukurydziane.

      Usuń
  41. Oj uwielbiam takie sałatkki:) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu planuje zakup grilla elektrycznego. Mogłabyś polecić ?

    OdpowiedzUsuń