poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sałatka z pieczonego buraka i grillowanego ananasa ze słodko - wytrawnym dressingiem miodowo - musztardowym
























Pieczony burak. Słodziutki, delikatny, soczysty. Cudowny. Jeśli nigdy w życiu nie jedliście pieczonego buraka, koniecznie musicie to nadrobić. My go uwielbiamy. I ja, i mąż i dzieci.
Jak zawsze piekę większą ilość, od razu na 3 dni. Upieczone trzymam w lodówce i używam do sałatek w różnych konfiguracjach. W piątek na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie innej sałatki z pieczonym burakiem, w towarzystwie rzodkiewki, sera feta, prażonych migdałów i klasycznego winegretu. Jest równie pyszna!
Do dzisiejszej sałatki zrobiłam miodowo - musztardowy dresing z dodatkiem ananasa. Smak miło mnie zaskoczył i wykorzystuję go do wielu innych sałatek. Robię więcej i trzymam w lodówce do 4 dni.
Jeśli pominę dodatek ananasa, trzymam do 7 dni.
Cierpki grillowany świeży ananas, słodki pieczony burak, lekko ostra rukola, parmezan i miodowo - musztardowy wyrazisty dressing. Polecam ;)

Kaloryczność:
Sałatka ma ok. 360 kcal



Składniki na sałatkę dla jednej osoby:
* garść rukoli
* jeden burak 
* 5 plastry ananasa
* łyżka tartego parmezanu 
* 40 ml dressingu miodowo - musztardowego

1. Buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 80 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Do sałatki używamy całkowicie zimnego, obranego ze skóry. 
2. Plastry ananasa kroimy na kawałki, grillujemy na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
3. Na talerzu układamy rukolę, pokrojonego w kostkę buraka i grillowanego ananasa. Polewamy dressingiem i posypujemy parmezanem. 


Składniki na dressing miodowo - musztardowy 
Wychodzi ok. 150 ml i całość ma ok. 600 kcal:
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* łyżka płynnego miodu
* łyżeczka musztardy 
* plaster ananasa 
* łyżeczka octu winnego z białego wina
* 4 łyżki wody 
* 4 listki bazylii 
* odrobina suszonej papryczki chili - opcjonalnie 

Do blendera wkładamy ananasa, wodę, bazylię i ocet winny. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy musztardę, oliwę i miód. Ponownie blendujemy.  


87 komentarzy:

  1. Już wiem, że to będzie hit 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A insulinooporni mogą zjeść taki dresing ?

      Usuń
    2. Nie. Insulinoopornym polecam zwykły winegret.

      Usuń
  2. Malgosiu 5 plastrów ananasa do jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. A ananas świeży czy z puszki?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu tak z innej beczki. Poradź czy jedzeniem można wspomóc mięśnie, dokładnie mięśnie kegla?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu świetny przepis. Wypróbuję dzisiaj!! Czy można prosić w najbliższym czasie o post dotyczący jesienno-zimowej suplementacji? Co i dlaczego warto. Wiem np o witaminie d, młodym jęczmieniu, soku z pokrzywy, ale przydałby się post zbierający to do kupy :). Z góry dziękuję i życzę cudownego dnia! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki post będzie w pierwszym tygodniu września.

      Usuń
    2. Super, bardzo się cieszę :)

      Usuń
  6. Czy buraka przed pieczeniem należy obrać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ja zawsze pieke buraki ze skórką zawijajac w folię aluminiową. Obieram po upieczeniu. Czy to źle?
      Pozdrawiam, Małgosia

      Usuń
    2. Oj źle przeczytałam Twoje pytanie ;)). O ja ślepa i to z samego rana w poniedziałek ;)) To co dalej będzie ;)))
      Pieczemy ze skórą i obieramy po upieczeniu, tak ja napisałam w przepisie.

      Usuń
  7. Już chciałąm biec i robic a nie mam rukoli :( No nic, zapiszę przepis i innym razem zrobię, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu przepraszam że zawsze do Ciebie piszę ale jesteś dla mnie encyklopedią i Twoje przepisy zawsze mi się udają. Dostałam dużo borówki amerykańskiej. Poradź co mogę z niej zrobić na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj konfiturę. Mrożona nie bardzo się nadaje.

      Usuń
    2. Co roku mrożę, jest doskonała,jak jagody

      Usuń
    3. Ja podzieliłam na małe porcje i zamroziłam do zapiekanej owsianki i koltajli w sam raz :)

      Usuń
    4. Małgosiu a jakbym wycisnęła borówkę w wyciskarce i zapasteryzowała w butelki to mogłoby być?

      Usuń
    5. Jako sok super.
      Mi mrożona borówka nie smakuje.

      Usuń
  9. Gosiu, ja mam pytanie troszkę odbiegające od tematu, a mianowicie, ile czasu mam gotować brokuły w osolonej wodzie by nie straciły wartości?
    ANIA

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, chcę zrobic syrop z aronii twojego, włożyłam ją do sloja, bez ksylitolu, ale sok wycieka :( czy w takim razie jest do wyrzucenia?

    OdpowiedzUsuń
  11. Salatka wygląda pysznie , i małe pytanko , czy w insulinooporności można pić wodę z miodem i cytyną

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu a co może być przyczyną pękajacych piet??? Czy to niedoczynność tarczycy może być przyczyną??? Bo smaruje i nic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buty ;) Ja mam w zimie bardzo gładkie stopy. Zaczyna się zmiana pogody, buty typu sandały i baleriny od razu powodują pękanie pięt i skórek na placach.

      Usuń
    2. polecam flexitol. 15-20 zł w aptece. to krem do stóp dla cukrzyków. z piętami robi cuuuuda :)

      Usuń
    3. A ja odwrotnie w zakrytych zimowych butach pięty pękają a w lecie sa gładkie.

      Usuń
  13. Małgosiu, czy osoby będące na redukcji mogą jeść tą pyszną sałatkę, czy potrzebna jest jakaś modyfikacja???

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu w drugiej wersji sałatki z pieczonym burakiem są prażone płatki migdałów. Spotkałam się z opinią, że nie można poddawać orzechów ani pestek obróbce termicznej ponieważ dają więcej szkody niż pożytku, a mąka migdałowa to jakieś nieporozumienie (nie rozumiem dlaczego...). Jakie jest twoje zdanie w tym temacie? Prawda czy wyolbrzymianie? Bardzo lubię właśnie płatki i pestki podprażyć do sałatki i bardzo mnie to zainteresowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli podprażasz krótko to jest ok. Czyli wrzucasz na patelnię, trzymasz 20 sekund i zdejmujesz. To daje im chrupkość ale nie zmienia struktury tłuszczów.
      Mąka migdałowa tak ale na zimno.

      Usuń
    2. A w Twoim przepisie na rybę w płatkach migdałowych z zapiekanką z cukinii i ziemniaków jest ok?

      Usuń
    3. Czyli prażenie np. sezamu do tahini na złoty kolor na suchej patelni to błąd?

      Usuń
    4. Ludzie, nie popadajcie w paranoję. Jak się podda orzechy obróbce termicznej, to nic się nie stanie. Nie jecie tego worami. Trzymajcie się zdrowej diety generalnie, a o takie głupoty nie ma co się martwić.

      Usuń
    5. Malgosiu czyli do omletow maki migdalowej nie mozna? Dlaczego? A kokosowa?

      Usuń
  15. Malgosiu, czy masz w planach napisac cos o nietolerancji histaminy?

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, czy układasz dietę dla matek karmiących? Jestem 3 miesiące po porodzie i mimo mojej diety nic nie chudne. Jestem załamana, bo mam 10 kg.do zrzucenia. Zjadam ok. 1700 kcal i nic nie chudne. Może to za dużo? ...myślę nad dietą od profesjonalisty...
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj sobie czas, minął rok i dwa miesiące od kiedy urodziłam a ja ważę mniej niż przed ciążą. Karmienie piersią i codzienne spacery pomogły.

      Usuń
  17. Chciałam zacząć suplementacje olejem lnianym bo słyszałam że od wewnątrz działa bardzo dobrze i może pomoc zwalczyć tradzik. Planuje zażywać łyżeczkę dziennie. Co i tym myślisz? I lepiej rano na czczo czy wieczorem po kolacji? Z góry dziękuję za odpowiedz :) pozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam mam 23 lata mam cerę naczynkową chociaż w rodzinie nikt nie ma takiego problemu jak ja. Od pewnego czasu mam tez problemy z nogami w szczególności po wysiłku tzn. ucisk tak jakby żyły chciało rozerwać. Nie jest to aż taki mocny ból ale jednak utrudniający życie. Moje żywienie nie jest idealne, zdaje sobie sprawę ze to właśnie może być problem z niedoborami pewnymi (nie jestem osobą otyłą wręcz przeciwnie). Bardzo bym prosiła Panią o jakieś wskazówki dotyczące mojej diety, jakie produkty powinnam spożywać aby wzmocnić naczynia krwionośne. Spożywałam tabletki Multiflav ale jakoś mi nie służyły po ich zażyciu czułam właśnie lekki ucisk żył.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny przepis, uwielbiam buraki. Teraz za ciepło, ale nie mogę się doczekać barszczu z ziemniakami :)
    Małgosiu co sądzisz na temat picia w ciągu dnia wody z imbirem, szczyptą pieprzu cayenne i cytryną (czasem ew. listki mięty) zarówno ciepłej jak i zimnej? Nie mogę pić czystej wody nie daję rady wypijać, a z tymi dodatkami mogłabym nawet 4l wypić :D Czy to dobry pomysł na taką mieszankę?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile pić soku z pokrzywy na wzmocnienie odporności?
    I lepiej pic rano czy na wieczór?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wzmocnienie łyżka codziennie. Nie ma znaczenia większego, o której porze dnia.

      Usuń
    2. Dziękuje stokrotnie!

      Usuń
  21. Uwielbiam pieczonego buraka i przepis na pewno wypróbuję! Musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj Gosiu. Mam do Ciebie pytanie nie w temacie za co przepraszam...otóż dzisiaj w kale swego synka zauważyłam białe niteczki domyślam się że są to owsiki, jutro mam wizytę u pediatry. Chciałam się dowiedzieć czy w czasie leczenia i po jego zakończeniu trzeba podawać dziecku probiotyki i czy są jakieś specjalne zalecenia dietetyczne? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie leki na odrobaczanie, ale nie tylko dziecka, ale całej rodziny. Plus probiotyki.

      Usuń
    2. Po leki na odrobaczenie idziemy jutro, a jeśli chodzi o probiotyk czy dicoflor może być? I jak długo go stosować?

      Usuń
    3. Tak. Dicoflor ok,i stosować 6 tygodni po odrobaczeniu.

      Usuń
  23. Jaki ryż można jeść przy cukrzycy oprucz brązowego? Może bassmati albo jaśminowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie brązowy, ale od czasu do czasu jaśminowy i basmati jest ok.

      Usuń
  24. nie pomyślałabym, że można to połączyć

    OdpowiedzUsuń
  25. Biorę się za pieczenie, ale która strona folii na być wewnątrz: matowa czy błyszcząca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie jak to jest z ta folię wiele się o niej teraz pisze złego co o tym sadzisz?

      Usuń
    2. Małgosiu co polecasz na mdłości ? nie jestem w ciąży a ostatnio mnie tak mnie mdli cały dzień

      Usuń
    3. Co do tej folii, kiedy dajemy błyszczącą stronę do wewnątrz a kiedy na zewnątrz? Nigdy tego nie wiem :(

      Usuń
  26. Pani Małgosiu a czy doradziłaby mi Pani jak powinno sie przyrzadzac ciecierzycę? Na opakowaniu pisze żeby moczyć ja przez 12 h a później w tej samej wodzie gotowac 45 min. Zrobiłam tak jak pisali i wyszla mi twarda.. Z góry dziekuje za jakąkolwiek wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz gotować do miękkości nie patrząc na czas.

      Usuń
    2. Ja gdzieś wyczytałam, że podczas moczenia warto dodać odrobinę sody. Stosuję i również daję do gotującej się ciecierzycy. Po ok. 20 minutach jest miękka.

      Usuń
  27. Gosiu, od jakiegoś czasu zaczęłam zdrowo się odżywiać i odstawiłam wszystko co wyszło mi w teście FD+nabiał (PCOS, trądzik). Czy to możliwe, że taką dietą można wydłużyć fazę lutealną? Zawsze trwała 10 dni a teraz 13 czy nie ma to powiązania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś po stwierdzeniu, że nie ma rzeczy niemożliwych usłyszałam od kolegi, że są np. odwrócić hełm na "lewą" stronę - to tak tylko w ramach rozrywki:):):)

      Usuń
  28. Gosiu,mam kolejny nawrot endometrium,guzy na tarczycy,mama zmarla na raka jajnika.Ogolnie nie czuje sie dobrze i mysle zeby przejsc na wegetarianizm.Mam 39lat.Czy ta dieta pomoze w moich chorobach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś wykonać badania genetyczne aby zobaczyć jak duże ryzyko jest u Ciebie. Pamiętaj że rak jest wyleczalny jeśli wykryty jest wcześnie.

      Usuń
  29. Witaj Malgosiu, chcialabym miec taka osobe pod reka jak ty, zamiast do lekarza to do ciebie:-) wiem ze nie wyleczysz ze wszystkiego, ale po co faszerowac siebie czy dziecko lekarstwami jak mozna jedzeniem 'wyleczyc' chorobsko. Chcialabym zapytac czy mozna i czy pomoze czystek+pokrzywa+chlorella przy candidzie? Podejrzeaam, ze mam, chce isc do lekarza zeby badanie jakies zrobic w tym kierunku, ale nie zamierzam leczyc sie antybiotykami...dziecko 4-letnie tez moze to pic/jesc? Corka 4-letnia, non stop zmeczona, straszne ma wahania nastroju, spi duzo bo po 12godzin, nie ma sily isc na spacer nawet, w wieku trzech lat miala bardzo duze problemy zoladkowe, zle sie odzywiala... a uzupelnienie flory bakteryjnej jakos umknelo mi a mam wrazenie ze cos nie tak tam dalej w jej brzuszku jest, bo ma wzdecia, bole brzucha czesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy candidzie trzeba stosować specjalną dietę. Ja opracowałam 3 etapową ale okazuje się że pierwszy 3-miesięczny etap leczy candidę u 95% moich pacjentów ;))

      Usuń
  30. Małgosiu a jaka patelnie grilowa polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam Valdinox i jestem bardzo zadowolona. Dobra jest też z IKEA ale jest prostokątna i nie dogrzewa końców.
      Ta Valdinox jest w kwadracie i grzeje dobrze na całej powierzchni.

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  31. witam Małgosiu mam pytanie czy jest jakaś różnica czy burak jest ugotowany czy pieczony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromna.
      1 - smakowa
      2 - odzywcza z uwagi na skrobię oporną
      Ale też zależy czy burak jest gotowany ze skórką w małej ilości wody czy nie.

      Usuń
    2. A jeśli buraki gotuję na parze?

      Usuń
    3. W takim razie:
      1.Burak pieczony jest lepszy niż gotowany dla IO ze względu na skrobię oporną?
      2.W praktyce jak IO chce zjeść sałatkę w buraczków to lepiej je upiec lub ugotować na parze a później np.zetrzeć na tarce?
      3.Czy IO może jeść barszcz czerwony zrobiony tak,że upieczone buraki zetrzeć na tarce i dopiero wrzucić na wodę z innymi warzywami?

      Usuń
    4. 1 - tak
      2- tak
      3 - dodać na końcu, nie gotować,

      Usuń
    5. Małgosiu,czy moglabys rozwinac mysl o gotowaniu burakow w malej ilosci wody? to lepiej niż w duzej ilosci?

      Usuń